William Henry Welch

Vikipedi, özgür ansiklopedi
William Henry Welch
Kişisel bilgiler
Doğum 8 Nisan 1850(1850-04-08)
Norfolk, Connecticut
Ölüm 30 Nisan 1934 (84 yaşında)
Johns Hopkins Hastanesi
Baltimore, Maryland

William Henry Welch, (8 Nisan 1850, Norfolk, Connecticut; 30 Nisan 1934, Baltimore, Maryland) Amerikalı bir doktor, patolog, bakteriyolog ve akademisyen.

Almanya'da (1876-78) lisansüstü tıp eğitimi alan Welch, Robert Koch'un Bacillus anthracis'in bulaşıcılığına ilişkin tarihi gösterisine tanık olduğunda, Breslau Üniversitesi'ndeki patolog Julius Cohnheim'ın laboratuvarında çalışıyordu . Amerika Birleşik Devletleri'ne dönen Welch, New York City'deki Bellevue Hastanesi Tıp Koleji'nde (1879) patoloji ve anatomi profesörü oldu ve beş yıl sonra, yeni oluşturulan tıp fakültesinde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk gerçek üniversite patoloji bölümünü geliştirdi.

Bir araştırmacı olarak, Welch en iyi difteri toksini tarafından üretilen patolojik etkilerin gösterilmesi (Flexner ile; 1891-92) ve keşfiyle (1892) tanınır.

Erken hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

8 Nisan 1850'de Connecticut, Norfolk'ta William Wickham Welch ve Emeline Collin Welch'in çocuğu olarak doğdu. Büyükbabası Benjamin Welch ile başlayan uzun bir aile hekim ve cerrah geçmişine sahipti. William H. Welch, Norfolk Akademisi'nde bir yatılı okul olan Winchester Enstitüsü'nde eğitim gördü. Babası, dedesi ve dört amcası hekimdi. William Henry, 1866'da Yale Üniversitesi'ne girdi ve burada Yunanca klasikler okudu. Başlangıçta, Welch doktor olmakla ilgilenmedi; asıl amacı Yunanca öğretmekti. 1870'de AB derecesi aldı. Lisans olarak Skull and Bones'a katıldı.

Welch ömür boyu bekar kaldı. Senatör Frederic C. Walcott'un amcasıydı.

Erken kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Kısa bir süre Norwich, New York'ta lise öğrencilerine ders verdikten sonra, Welch Manhattan'daki Columbia Üniversitesi Doktorlar ve Cerrahlar Koleji'nde tıp okumaya gitti. 1875'te MD'sini aldı. 1876'dan 1877'ye kadar, diğerlerinin yanı sıra Julius Cohnheim ve Rudolf Virchow ile çalışmak için birkaç Alman laboratuvarında çalıştı. Yurtdışındaki bu deneyim, Welch'i yeni bir tıp enstitüsü için planlarını Leipzig Üniversitesi Tıp Tarihi Enstitüsü'nde modellemeye sevk etti. 1877'de Amerika'ya döndü ve Bellevue Medical College'da (şimdi New York Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin bir parçası) bir laboratuvar açtı.

Daha sonraki kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Welch daha sonra ülkenin dört bir yanından birçok parlak zihni kendisine çeken patoloji uzmanlık programıyla tanınıyordu. 1884'te, Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nde yeni kurulan Johns Hopkins Hastanesi ve Tıp Okulu'nda profesör olarak işe alınan ilk doktordu. 1886'ya gelindiğinde, laboratuvarında çalışan 16 mezun doktor vardı. Welch, 1889'da hastane açıldığında Patoloji Bölümünün başına geçti. 1893'te, aynı zamanda Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin ilk dekanı oldu.1916'da ülkedeki ilk halk sağlığı okulu olan Johns Hopkins Hijyen ve Halk Sağlığı Okulu'nu kurdu ve yönetti . Bu süre zarfında Welch, Johns Hopkins için yeni bir tıp kütüphanesi oluşturmaya da dahil oldu. Leipzig Üniversitesi Enstitüsü'nü ve diğer çeşitli üniversiteleri, kütüphaneleri ve kitapçıları ziyaret ettiği Avrupa'da bir sabbatik tatile başladı. Welch aynı zamanda American Journal of Epidemiology'nin kurucu baş editörüdür.

Welch'in araştırması esas olarak bakteriyolojideydi ve gazlı kangrene neden olan organizmayı keşfeden kişidir. Bu gerçeği dikkate alarak Clostridium welchii olarak adlandırıldı, ancak şimdi organizma genellikle Clostridium perfringens olarak adlandırılıyor.

1901'den 1933'e kadar Rockefeller Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nde Bilimsel Yönetim Kurulu'nun kurucu başkanıydı. Amerika Birleşik Devletleri'nde tıp eğitiminin araçsal bir reformcusu ve 1913-1917 yılları arasında Ulusal Bilimler Akademisi'nin başkanıydı. Ayrıca Amerikan Tabipler Birliği, Amerikan Doktorlar Birliği, Bilim Tarihi Derneği, Amerikan Doktorları ve Cerrahlar Kongresi, Amerikan Bakteriyologlar Derneği ve Maryland Eyalet Sağlık Kurulu başkanıydı.

Welch, I. Dünya Savaşı sırasında ABD Ordusu Tabip Birlikleri'nde görev yaptı. Bundan sonra üç yıl boyunca Yedek Kolordu'da kaldı ve tuğgeneral rütbesine ulaştı. Savaş sırasındaki hizmetlerinden dolayı Welch, Üstün Hizmet Madalyası aldı.

Ölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Welch, 30 Nisan 1934'te 84 yaşında, Johns Hopkins Hastanesinde prostat adenokarsinomundan öldü.