William Cramp & Sons

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(William Cramp and Sons sayfasından yönlendirildi)
William Cramp, firmanın kurucusu

William Cramp & Sons Gemi İnşa Şirketi (William Cramp & Sons Ship & Engine Building Company / William Cramp & Sons Gemi ve Motor İnşaat Şirketi olarak da bilinir) 1830'da William Cramp tarafından Philadelphia'da kuruldu. 19. yüzyılın sonlarında ABD'nin önde gelen demir gemi yapımcısıydı. 1890'da şirket USS Indiana ve USS Massachusetts zırhlılarını, USS New York zırhlı kruvazörünü ve USS Columbia kruvazörünü inşa etmişti. Bu gemilerden üçü, 1898'de Santiago de Cuba'da İspanyol filosuyla yapılan savaşa katıldı. Bu savaştaki zafer, ABD'nin büyük güçler arasına girişi olarak değerlendirilmiştir.[1] Amerikan Denizcilik ve Ticaret Şirketi (American Shipping and Commercial Corporation), tersaneyi 1919'da satın aldı ancak 1923'te Donanma Kısıtlamaları Antlaşması'nın kabulünden sonra ABD Donanması tarafından daha az gemi sipariş edildiği için 1927'de kapattı.[2]

1940 yılında ABD Donanması, kruvazör ve denizaltı inşa etmek üzere tersaneyi Cramp Shipbuilding adı altında yeniden açmak için 22 milyon dolar harcadı. Cramp, uzun kızakları aynı anda aynı anda iki denizaltı inşa etmek ve beraber denize indirmek için kullandı. Ancak kötü yönetim teknelerin teslimatını engellediği için tersanenin denizaltı inşaat programı başarılı olmadı.[3] İlk teslimat, gemi omurga inşasının başlamasından iki yıl sonra yapıldı; teknenin donatımı ise daha sonra Portsmouth Navy Yard tarafından yapılacaktı. En kısa sürede inşa ettikleri denizaltı için inşa süresi 644 gündü.[4]

Cramp 1947'de kapandı. Philadelphia'nın Port Richmond mahallesindeki Delaware Nehri üzerindeki günümüzde boş durmaktadır.

Cramp tersanesinin havadan görünümü

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "William Cramp & Sons Shipbuilding Company". 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016. 
  2. ^ "Ships for the Seven Seas: Philadelphia Shipbuilding in the Age of Industrial Capitalism". Economic History Association. 1997. 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 
  3. ^ Stefan Terzibaschitsch, Submarines of the US Navy, Arms and Armour Press, 1991. p.70, 71
  4. ^ Terzibaschitsch, p.70, 71