William A. Rockefeller Jr.

Vikipedi, özgür ansiklopedi
William A. Rockefeller Jr.
DoğumWilliam Avery Rockefeller Jr.
31 Mayıs 1841
Richford, New York, Birleşik Devletler
Ölüm24 Haziran 1922 (81 yaşında)
Mount Pleasant, New York, Birleşik Devletler
Defin yeriSleepy Hollow Mezarlığı
MilliyetAmerikalı
Vatandaşlık ABD
Meslek
  • İşletmeci
  • finansör
DinBaptist Kilisesi
Çocuk(lar)6
Ebeveyn(ler)
AileRockefeller ailesi

William Avery Rockefeller Jr. (31 Mayıs 1841 - 24 Haziran 1922), ünlü işletmeci John D. Rockefeller'ın kardeşi ve Rockefeller ailesinin en önemli üyelerinden olmuş Amerikalı işletmeci ve finansördü. Ağabeyi John D. ile birlikte Standard Oil'in kurucu ortağıdır. 1920'lerin sonunda dünyanın en büyük dördüncü şirketi Anaconda Copper Company'nin bir parçası olan New York Ulusal Şehir Bankası'nın kurulmasını finanslayıp yardım etti.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

William Jr., 1841'de New York'ta, çiftçi William Avery Rockefeller Sr. ve Eliza Davison'un ortanca oğlu olarak, yoksul bir ailede dünyaya geldi.[1] Ağabeyi John D.'ye ek olarak Lucy, Mary ve ikizler Franklin ve Frances isimlerinde beş öz kardeşi, babasının metresi Nancy Brown'dan doğma Clorinda ve Cornelia isimlerinde iki üvey kardeşi daha vardı. 1853'te ailesi Strongsville, Ohio'ya taşındı. Devlet okulunda genç bir öğrenci olarak eğitimine başladı. Ağabeyi John D. ise lise eğitimini dondurup, evlerini geçindirmek için iş kariyerine girdi. William Jr., bu okulda, gelecekte "A Rockefeller Patron" adını vereceği öğretmen-akıl hocası Rufus Osgood Mason ile tanıştı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""William Rockefeller", Naval History and Heritage Command, November 2, 2014". 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2020. 
  2. ^ Chernow, Ron (1998). "The Flimflam Man". New York Times. 21 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2020.