Wilhelm Miklas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wilhelm Miklas
3. Avusturya Cumhurbaşkanı
Görev süresi
10 Aralık 1928 - 13 Mart 1938
Şansölye Ignaz Seipel
Ernst Streeruwitz
Johann Schober
Karl Vaugoin
Otto Ender
Karl Buresch
Engelbert Dollfuß
Kurt Schuschnigg
Arthur Seyss-Inquart
Yerine geldiği Michael Hainisch
Yerine gelen Karl Renner (1945)
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Ekim 1872(1872-10-15)
Krems, Aşağı Avusturya,
Avusturya-Macaristan
Ölüm 20 Mart 1956 (83 yaşında)
Viyana, Avusturya
Partisi Hristiyan Sosyal Parti
Anavatan Cephesi (1934'ten sonra)
Dini Roma Katoliği

Wilhelm Miklas (15 Ekim 1872 - 20 Mart 1956), 1928-1938 yılları arasında Anschluss'a kadar Avusturya Cumhurbaşkanı olarak görev yapmış Avusturyalı bir siyasetçi.

Krems'te bir memurun oğlu olarak, Aşağı Avusturya'nın Cisleithanian taç diyarında doğdu. Seitenstetten'de liseden mezun oldu ve Viyana Üniversitesi'nde tarih ve coğrafya okumaya başladı. 1905'ten 1922'ye kadar Miklas, Aşağı Avusturya Waldviertel bölgesindeki küçük bir kasaba olan Horn'da bulunan Federal Ortaokulun müdürlüğünü yaptı.

Hristiyan Sosyal Partisi rolünde görev yaparken, 1907 yılında İmparatorluk Konseyi (Reichsrat) parlamentosuna seçildi. 1911 yılında yeniden seçilen Miklas, Alman-Avusturya geçici meclisinde ve Birinci Avusturya Cumhuriyeti Anayasa Meclisinde Başkanlığa seçildi. Nadir bir şekilde Alman milliyetçiliğine karşı, kendisini Weimar Cumhuriyeti'ne daha yakın gördü ve kırmızı-beyaz-kırmızı Avusturya bayrağının benimsenmesinde önemli bir rol oynadı.

1919'da Avusturya Şansölyesi Karl Renner hükûmetine devlet sekreteri olarak atandı. 1923'ten 1928'e kadar Ulusal Konseyin (Nationalrat) başkanlığını yaptı.

10 Aralık 1928'de Federal Meclis temsilcileri tarafından, 10 yıl görev yapacağı cumhurbaşkanlığına seçildi. Cumhurbaşkanlığı döneminde Anavatan Cephesi'nin politikalarına karşı çıkmadı. Özel konuşmalarda, Dollfuss ve halefi Kurt Schuschnigg tarafından yapılan anayasa ihlallerini kınasa da, hükûmetin politikalarını açıkça eleştirmedi.

1934'teki başarısız Temmuz Darbe Teşebbüsü'nden sonra Şansölye Dollfuss'un suikastçılarına uygulanan ölüm cezalarını kaldırmayı değiştirmeyi reddettiği için Avusturya'nın Nazileri arasında oldukça popüler hale geldi. 1936'da Wörthersee'de İtalya Başbakanı Benito Mussolini ve Macaristan Kral Naibi Miklós Horthy'yi ağırladı.

12 Şubat 1938'de Şansölye Schuschnigg'in Alman taleplerini almak için Adolf Hitler tarafından Berghof'a çağrıldıktan sonra Nazi üyelerini hapse attı, ancak başlangıçta ulusal polis kuvvetlerini Nazi Partisi lideri Arthur Seyss-Inquart'a devretmeyi reddetti. Ancak, Hitler sınırda Wehrmacht operasyonlarını emrettiğinde, Seyss-Inquart'ı Avusturya İçişleri Bakanı olarak görevlendirmek zorunda kaldı.

9 Mart 1938'de Schuschnigg, dört gün içinde yapılacak Avusturya bağımsızlığı konulu bir plebisit yapılacağını açıkladı. Sırasıyla, 11 Mart'ta Hermann Göring, Seyss-Inquart'ın Schuschnigg'i başbakan yerine koymasını istedi; Aksi takdirde, Alman kuvvetleri ertesi gün Avusturya'yı ele geçirecekti. Bir Nazi çetesi Başbakanlığı istila ederken, Schuschnigg istifasını ilan etti ("zorla yerine getirme"). Cumhurbaşkanı Miklas, Seyss-Inquart'ı atamayı yine reddetti, ancak Nazi olmayan bir aday gösteremedi. Hitler, Mussolini'den İtalya'nın karışmayacağına dair onayı aldıktan sonra, Alman birliklerinin ertesi gün şafakta istila edeceğine dair emir verdi (Unternehmen Otto). Miklas gece yarısı hapsedildi ve Seyss-Inquart'ı yeni bir şansölye olarak atamayı kabul etti. Alman birlikleri ertesi gün sabaha kadar sınırdan geçtiklerinde, Avusturya Silahlı Kuvvetleri tarafından hiçbir direnmeyle karşılaştılar ve büyük ölçüde kahraman olarak karşılandılar.

İlhakı reddetmesi üzerine Anschluss günleri boyunca gelecek Waffen-SS albayı Otto Skorzeny tarafından Nazilerin kötü muamelesinden korunan ev hapsinde kaldı. 13 Mart'ta Seyss-Inquart tarafından "Avusturya'nın Alman Reich ile yeniden birleşmesine ilişkin yasa" nın ilan edilmesiyle, hem Avusturya Başbakanı'nın hem de cumhurbaşkanının görevleri sona erdi. Schuschnigg hapsedilirken, Miklas emekli oldu ve emekli maaşını sorunsuz bir şekilde aldı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Karl Renner lehine adaylıktan çekildi.

20 Mart 1956'da Viyana'da öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen
Michael Hainisch
Avusturya Cumhurbaşkanı
1928–1938
Boş
Sonraki tarafından düzenlenen makam
Karl Renner