Wikimedia bölümleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wikimedia movement affiliates.svg

Wikimedia bölümleri, yerel olarak Wikimedia projelerinin çıkarlarını desteklemek için oluşturulmuş ulusal veya bölgesel faaliyet gösteren kâr amacı gütmeyen kuruluşlardır. Bölümler yasal olarak Wikimedia Vakfı'ndan bağımsızdır, Üyelikler Komitesi (daha önce "Bölümler Komitesi" olarak biliniyordu) tarafından kabul edildikten sonra vakıfla bir anlaşmaya varılır ve vakıf web siteleri üzerinde hiçbir kontrole sahip değildir. Bölgesel konferanslar, sosyal yardımlar ve Wikimania gibi küresel etkinliklerin organizasyonunu üstlenirler.[1][2] Ağustos 2019 itibarıyla 38 ülkede tanınmış 40 Wikimedia bölümü vardır.[3][4]

Bölge İsim URL Kuruluş
 Arjantin Wikimedia Argentina wikimedia.org.ar 18 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1 Eylül 2007
 Ermenistan Վիքիմեդիա Հայաստան wikimedia.am 22 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 26 Mart 2013
 Avustralya Wikimedia Australia wikimedia.org.au 8 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1 Mart 2008
 Avusturya Wikimedia Österreich wikimedia.at 26 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 26 Şubat 2008
 Bangladeş Wikimedia Bangladesh wikimedia.org.bd 18 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 3 Ekim 2011
 Belçika Wikimedia Belgium wikimedia.be 29 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 8 Ekim 2014
 Kanada Wikimedia Canada / Wikimédia Canada wikimedia.ca 24 Mayıs 2011
 Şili Wikimedia Chile wikimedia.cl 21 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 16 Temmuz 2011
 Kolombiya Wikimedia Colombia co.wikimedia.org 14 Haziran 2019
 Çek Cumhuriyeti Wikimedia Česká republika wikimedia.cz 26 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 6 Mart 2008
 Danimarka Wikimedia Danmark wikimedia.dk 26 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 3 Temmuz 2009
 Estonya Wikimedia Eesti et.wikimedia.org 31 Ağustos 2010
 Finlandiya Wikimedia Suomi fi.wikimedia.org 21 Eylül 2009
 Fransa Wikimédia France wikimedia.fr7 Kasım 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 23 Ekim 2004
 Almanya Wikimedia Deutschland wikimedia.de13 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 13 Haziran 2004
 Macaristan Wikimédia Magyarország wikimedia.hu3 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 27 Eylül 2008
 Endonezya Wikimedia Indonesia wikimedia.or.id 7 Ekim 2008
 İsrail Wikimedia Israel wikimedia.org.il 20 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 26 Haziran 2007
 İtalya Wikimedia Italia wikimedia.it16 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 17 Haziran 2005
 Meksika Wikimedia México mx.wikimedia.org 3 Ağustos 2011
 Hollanda Wikimedia Nederland nl.wikimedia.org 27 Mart 2006
 Norveç Wikimedia Norge no.wikimedia.org 23 Haziran 2007
 Polonya Wikimedia Polska pl.wikimedia.org 18 Kasım 2005
 Portekiz Wikimedia Portugal wikimedia.pt 3 Temmuz 2009
 Rusya Викимедиа РУ ru.wikimedia.org 24 Mayıs 2008
 Sırbistan Wikimedia Serbia rs.wikimedia.org 3 Aralık 2005
 Güney Afrika Wikimedia South Africa wikimedia.org.za9 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 27 Şubat 2012
 Güney Kore 위키미디어 한국 kr.wikimedia.org[ölü/kırık bağlantı] 24 Nisan 2019
 İspanya Wikimedia España wikimedia.es 29 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 7 Şubat 2011
 İsveç Wikimedia Sverige wikimedia.se 16 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 11 Aralık 2007
  İsviçre Wikimedia CH wikimedia.ch 12 Haziran 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 14 Mayıs 2006
 Tayvan 台灣維基媒體協會 wikimedia.tw 25 Haziran 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 4 Temmuz 2007
 Tayland Wikimedia Thailand facebook 31 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 14 Haziran 2019
 Ukrayna Вікімедіа Україна ua.wikimedia.org 3 Temmuz 2009
 Birleşik Krallık Wikimedia UK wikimedia.org.uk 17 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 12 Ocak 2009
 Uruguay Wikimedia Uruguay wikimedia.uy 18 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 12 Temmuz 2013[5]
 Venezuela Wikimedia Venezuela wikimedia.org.ve30 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 4 Ekim 2011
 New York Wikimedia New York City nyc.wikimedia.org 12 Ocak 2009
 Washington, DC Wikimedia District of Columbia wikimediadc.org9 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 12 Eylül 2011

Eski Wikimedia bölümleri

Bölüm İsim URL Dönem
 Hong Kong 香港維基媒體協會 / Wikimedia Hong Kong wikimedia.hk 2008-2017[6]
 Makao 澳門維基媒體協會 / Wikimedia Macau wikimedia.org.mo 24 Nisan 2011 – 2017
 Kuzey Makedonya Викимедија Македонија mk.wikimedia.org 21 Eylül 2009 – 2017
 Filipinler Wikimedia Philippines wikimedia.org.ph 2010-2017[7]
 Hindistan Wikimedia India wikimedia.in 2011-2019[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Konieczny (2009)
  2. ^ Morell (2011), p. 332
  3. ^ Fontanills (2012), p. 81
  4. ^ Wikimedia Chapters
  5. ^ WMF resolution on the Recognition of Wikimedia Uruguay
  6. ^ "Chapter De-Recognition: Wikimedia Hong Kong". 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Chapter De-Recognition: Wikimedia Philippines". 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Wikimedia movement affiliates/Formerly Active Affiliates". 7 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]