WiiWare

Vikipedi, özgür ansiklopedi
WiiWare
WiiWare logosu
GeliştirenNintendo
TipÇevrimiçi alışveriş
İlk yayınlanmaWii
25 Mart 2008
Wii U
18 Kasım 2012
Sonlandırıldı30 Ocak 2019
Platform(lar)Wii, Wii U
DurumuDurduruldu

WiiWare, Wii kullanıcılarının Nintendo tarafından yapılan Wii video oyun konsolu için özel olarak tasarlanmış ve geliştirilmiş oyunları ve uygulamaları indirmelerine izin veren bir hizmetti. Bu oyunlar ve uygulamalar yalnızca WiiWare bölümü altındaki Wii Shop Channel'dan satın alınabilir ve indirilebilmekteydi. Kullanıcı oyunu veya uygulamayı indirdiğinde, Wii Menüsünde veya SD Kart Menüsünde yeni bir kanal olarak görünür. WiiWare, orijinal olarak diğer sistemler için geliştirilen öykünme oyunlarda uzmanlaşmış Virtual Console'un aksine orijinal oyunlar sunmaktaydı.

WiiWare, küçük bütçeli geliştiricilerin yenilikçi, orijinal ve daha küçük ölçekli oyunları perakende olarak satılacak bir oyun oluşturma maliyeti ve riski olmadan piyasaya sürmeleri için bir yol olarak tanıtıldı. Geliştirme kitinin maliyeti 2.000 dolar civarındaydı ve geliştiricilerin Nintendo tarafından lisanslanması ve onaylanması gerekiyordu. Nintendo, indirilebilir oyunlar için tüm fiyatlandırma seçeneklerini ele aldı.[1]

Virtual Console oyunları gibi, WiiWare içeriği de Wii Points kullanılarak satın alınıyordu. Ancak, Virtual Console oyunlarından farklı olarak, kullanım kılavuzları Wii Shop Channel'ın kendisinde saklanıyordu.

Taşınabilir eşdeğeri DSiWare'den farklı olarak, WiiWare oyunları şu anda Nintendo eShop aracılığıyla yerel olarak kullanılamamaktadır. Bununla birlikte, WiiWare oyunları Wii Modu aracılığıyla Wii'nin halefi olan Wii U konsolunda satın alınabilir ve tamamen oynanabilirdi. Wii U, Kasım 2012'de DSiWare Shop'a kıyasla çok daha iyileştirilmiş Nintendo eShop dijital dağıtımıyla piyasaya çıktığından beri, Wii Shop Channel çok nadiren yepyeni WiiWare sürümleri görmüştü. Temmuz 2014 itibarıyla, Wii Shop Channel, Deer Drive Legends adlı perakende Wii oyununun küresel yeniden sürümü olan Retro City Rampage oyunun küresel sürümünü ve Karaoke Joysound adlı perakende Wii oyununun Kuzey Amerika'da yeniden sürümünü aldı.[2]

29 Eylül 2017'de Wii Shop Channel'ın kapatılacağı duyuruldu ve 30 Ocak 2019 tarihinde kapatıldı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Nintendo :: What's New :: Nintendo's WiiWare Paves the Way for Fresh Games, Cool Consumer Experiences". 13 Aralık 2007. 13 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2022. 
  2. ^ Whitehead, Thomas (14 Kasım 2013). "Nintendo Download: 14th November (North America)". Nintendo Life. 15 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2022. 
  3. ^ "Important information about the closure of the Wii Shop Channel". Nintendo of Europe GmbH.