WiMAX

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.52, 26 Mart 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16848947 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Dosya:WiMax (logo).gif
WiMax logosu

WiMAX (İngilizce'den Worldwide Interoperability for Microwave Access), IEEE 802.16 standartlarını kullanan aygıtlar için bir sertifika işaretidir. IEEE 802.16, IEEE 802'nin 16 nolu kolu olup kablosuz hızlı internet erişimi için öngörülmüştür.

Verici antenden yaklaşık 50 km mesafeye kadar bir etki alanı ve 75 Mbps indirme hızı olması planlanan bir çeşit kablosuz bağlantı sistemidir. 802.16 olarak da bilinen WiMAX teknolojisinin 2006 yılında piyasaya tam olarak yayılması ve kablo veya DSL internet bağlantılarına bir alternatif olması beklenmektedir. WiMAX uyumlu yongaların Intel tarafından 2007 ortalarında yaygınlaştırılması beklenmektedir.

Günümüzde, ABD'de TowerStream veya SpeakEasy gibi şirketler isteyen şirketlere yüzlerce megabitlik kablosuz erişim için WiMAX teknolojisini kullanmaktadır. Buna ek olarak, Winipeg Üniversitesi (Kanada) veya Dalian ve Chengdu gibi Çin şirketleri de WiMAX hizmeti vermeye başlamıştır. Şimdilik, WiMAX kullanıcılara değil şirketlere yönelik bir teknolojidir.

Avrupa Birliği genelinde WiMAX yayını için frekans bandı ayrılması Fransa ve Finlandiya tarafından engellenmiştir.

Ticari açıdan Gerçekçi Rekabet Ortamı

Özellikle Telekom'a bağlı TTNet'in kablolu erişim altyapısı açısından Türkiye'deki internet erişiminin belkemiği, diğer bir açıdan sektörün en büyüğü oldugunu düşünürsek GSM operatörleri açısında 4G lisansı ile WiMAX [1] bant genişliği özel şirketlerinde kullanabilmesi piyasadaki liderliğinin bir son bulması anlamına gelmektedir, ama henüz lisans ihalesi yapılmadığı ve kimin alacağı da belli olmadığı için GSM'cilerin fazla beklenti içine girmemesi gerekir.

Tüketici (Son kullanıcı) için WİMAX'ne anlama geliyor?

Özellikle internet erşiminin sabit telefon veya sabit fiziksel donanım (fiziki kablo döşeme)olarak altyapı hizmeti üzerinde bir noktada tekel olmuş operatörlerin sunduğu hizmet bedeli anlayışı aylık bakım gereksinimlerini ve bu iş için kablo temelli donanım güncelleme ve bu işi yapan işçi personelin maliyet ücreti her ay düzenli bir şekilde bu alt yapıyı kullanan vatandaşlardan talep edilmektedir.

WiMAX'ın gelmesi öncelikle fiziksel altyapı gereksinimi olamamasından ötürü vatandaşlara altyapı maliyetlerinin düşmesi olarak yansıyacaktır. Özellikle fiziksel altyapı gerektiren kablo ve kablolama işçiliği ve personel maliyetlerini ortadan kaldıracağı içindir.

WiMAX internet erişimine açık cep pc ve wimax uyumlu cep telefonu sayesinde kullanıcılar skype ve benzeri internet üzerinde konuşmaya olanak sağlayan yazılımlar sayesinde internet + telefon konuşma ücretlerinde çok ciddi fiyat düşüşlerine kavuşabileceklerdir.

Acer firmasının "Aspire One" notebook'unun WiMAX altypısı vardır.

İleride öngörülen kullanım alanları

Özellikle sınırlara yakın ucra köşelerde güneş ve rüzgar enerjisiyle bağımsız çalışan güvenlik izleme kameralarında gömülü olarak İsrail'de kullanılmaktadır. [kaynak belirtilmeli]

Wimax Siteleri

Kaynakça

  • K. Fazel and S. Kaiser, Multi-Carrier and Spread Spectrum Systems: From OFDM and MC-CDMA to LTE and WiMAX, 2nd Edition, John Wiley & Sons, 2008, ISBN 978-0-470-99821-2
  • Mustafa Ergen, Mobile Broadband - Including WiMAX and LTE, Springer, NY, 2009 ISBN 978-0-387-68189-4