Webinar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir webinardan bilgisayar ekran görüntüsü

Webinar, ya diğer adlandırmalarla web tabanlı seminer, webkonferans ve sanal sınıf, teknoloji ve iletişim ağlarının çeşitlenmesiyle kişi ve kurumların birbirleriyle iletişim kurabildiği çalışma ve etkileşim yöntemlerinden biridir. İnternet eksenli seminer, sunum, workshop veya dersler olarak da tanımlanabilir. Bu sayede iki veya dazla kişi farklı lokasyonlardeyken sanal bir toplantı için belirlenen aralıkta buluşabilirler. Uzaktan eğitim süreçlerinde yaygın olarak tercih edilirken ilk ortaya çıktığı zaman aralığı olarak 1950 sonrası verilmekte ve NASA tarafından 1960'lı yıllarda kullanıldığı bilinmektedir. Gelişim sürecinde gerçek zamanlı mesajlaşma (IRC), ICQ ve MSN'nin yaygın hale gelmesi de etkili oldu. Sunduğu faydalar arasında teknoloji sayesinde muhtelif rekabetlerde avantaj elde etme, mesafeleri ortadan kaldırma ve seyahat ücretlerini azaltma, çalışma zaman ve verimliliğini arttırma, anlık toplantılar ile hızlı karar alabilme ve ruberü eğitim imkânı olmayan süreçlerde alternatif olarak görülmesi verilebilir.[1]

Webinar kavramı Web-based Seminer (web tabanlı seminer) kelimelerinden türetilmiştir.[2] Giderek yaygın hale gelen bir öğretim teknolojisidir. İnteraktif bir toplantıya katılabilmek için internete erişime olan bir bilgisayar, buna uygun bir kamera ve mikrofon yeterlidir. Kurum ve bireyler için birçok ticari-ticari olmayan, açık erişim ve çevrimiçi webinar uygulamaları mevcuttur. Bunlara Adobe Connect, Apache OpenMeetings,[3] Microsoft Teams, Zoom veya YouTube canlı yayın özelliği örnek verilebilir.

COVID-19 pandemisi sonrasında oldukça yaygın hâle geldi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SEMİNERİN E- HALİ "WEBINAR"" (PDF). Karel. 8 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 
  2. ^ "webinar". Cambridge Dictionary. 12 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 
  3. ^ Nasuh Erturan; Rafet Çevik; Nergis A. Gürel; Kürşat Çağıltay. "Eğitimde Webinar(Sanal Sınıf) Kullanımı: Ticari (Adobe Connect) ve Açık Kaynak(OpenMeetings) Webinar Uygulamalarının Karşılaştırılması" (PDF). ODTÜ. s. 1-7. 26 Kasım 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020.