Walter A. Shewhart

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Walter A. Shewhart
Nisan 1920'de Shewhart
Doğum18 Mart 1891(1891-03-18)
New Canton, Illinois, A.B.D.
Ölüm11 Mart 1967 (75 yaşında)
Troy Hills, New Jersey, A.B.D.
EğitimUniversity of Illinois, Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)
Kariyeri
Dalıfizik, mühendislik, istatistik
Çalıştığı kurumlarWestern Electric
EtkiledikleriW. Edwards Deming

Walter Andrew Shewhart (18 Mart 1891 - 11 Mart 1967), bazen istatistiksel kalite kontrolünün babası olarak bilinen ve aynı zamanda Shewhart döngüsü ile ilgili olan Amerikalı fizikçi, mühendis ve istatistikçiydi.

William Nathaniel ve Isabelle "Ibie" Lippencott Hart'ın kızı Edna Elizabeth Hart ile 4 Ağustos 1914'te Illinois, Pike ilçesi'nde evlendi.

Endüstriyel kalite üzerinde çalışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Bell Telephone şirketi mühendisleri, iletim sistemilerinin güvenilirliğini artırmak için çalışıyorlardı. Bu doğal tekelin devlet düzenleyicilerini yüksek hizmet kalitesiyle etkilemek için Shewhart'ın ilk görevi, şirketin telefon ahizelerindeki karbon vericilerinin ses netliğini iyileştirmekti. Daha sonra istatistiksel yöntemlerini merkezi istasyon anahtarlama sistemlerinin nihai kurulumuna ve ardından fabrika üretimine uyguladı. Shewhart 1918'de Hawthorne Works'teki Western Electric Şirketi Muayene Mühendisliği Bölümüne katıldığında, endüstriyel kalite, bitmiş ürünleri denetlemek ve kusurlu öğeleri kaldırmakla sınırlıydı. Her şey 16 Mayıs 1924'te değişti. Shewhart'ın patronu George D. Edwards şunları hatırlıyordu: "Dr. Shewhart sadece bir sayfa uzunluğunda küçük bir bildiri hazırladı. Bu sayfanın yaklaşık üçte biri basit bugün hepimizin bir şema olarak tanıyacağı kontrol diyagramı‘ydı. Bu diyagram ve ondan önce gelen ve onu izleyen kısa metin, bugün süreç kalite kontrolü olarak bildiğimiz şeye dahil olan tüm temel ilkeleri ve düşünceleri ortaya koyar."[1] Shewhart'ın çalışması, bir üretim sürecindeki değişkenliği azaltmanın önemine ve aslında çeşitliliği artıran ve kaliteyi düşüren uygunsuzluğa tepki olarak sürekli proses-ayarını anlamaya dikkat çekti.

Shewhart, sorunu atanabilir neden ve tesadüfi neden değişimi açısından çerçeveledi ve kontrol çizelgesini ikisi arasında ayrım yapma aracı olarak tanıttı. Shewhart, bir üretim sürecini, yalnızca şans nedenli değişimin olduğu bir istatistiksel kontrol durumuna getirmenin ve onu kontrol altında tutmanın gelecekteki çıktıyı tahmin etmek ve süreci ekonomik olarak yönetmek için gerekli olduğunu vurguladı. Dr. Shewhart, dikkatlice tasarlanmış deneylerle kontrol çizelgesinin ve istatistiksel kontrol durumu kavramının temelini oluşturdu. Dr. Shewhart saf matematiksel istatistiksel teorilerden yararlanırken, fiziksel süreçlerden elde edilen verilerin asla bir "normal dağılım eğrisi" (Gauss dağılımı, aynı zamanda "çan eğrisi" de denir) üretmediğini anladı. İmalat verilerinde gözlemlenen değişimin her zaman doğadaki verilerle (parçacıkların Brown hareketi) aynı şekilde davranmadığını keşfetti. Dr. Shewhart, her süreç değişim gösterirken, bazı süreçlerin süreç için doğal olan kontrollü değişim gösterdiği, diğerlerinin ise süreç nedensel sisteminde her zaman mevcut olmayan kontrolsüz değişim gösterdiği sonucuna varmıştır.[2]

Shewhart, 1925'teki kuruluşundan 1956'da emekli olana kadar Bell Telephone Laboratories'deki düşünceyi ilerletmek için çalıştı ve Bell System Technical Journalda bir dizi makale yayınladı.

Çalışmaları Economic Control of Quality of Manufactured Product (Türkçe: Üretilmiş Ürünlerin Kalitesinin Ekonomik Kontrolü) (1931) adlı kitabında özetlenmiştir.

Shewhart'ın çizelgeleri American Society for Testing and Materials (ASTM) (Amerikan Test ve Malzeme Kurumu) tarafından 1933'te kabul edildi ve II. Dünya Savaşı sırasında Amerikan Savaş Standartları Z1.1-1941, Z1.2-1941 ve Z1.3-1942'de üretimi iyileştirmeyi destekledi.

Sonraki çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

1930'ların sonlarından itibaren, Shewhart'ın ilgi alanları endüstriyel kaliteden bilim ve Çıkarımsal istatistik alanında daha büyük ilgi alanlarına doğru büyüdü. Başlığı “Kalite Kontrol Açısından İstatistiksel Yöntem” (1939) olan ikinci kitabında şu soruyu sorar: “İstatistiksel uygulama ve genel olarak bilim, endüstriyel kalite kontrol deneyiminden ne öğrenebilir?”

Shewhart'ın istatistiklere yaklaşımı, çağdaşlarının çoğundan kökten farklıydı. Büyük ölçüde pragmatist filozof Clarence Irving Lewis‘in yazılarından alınan güçlü operasyoncu bakış açısına sahipti ve bu onun istatistiksel uygulamasını etkiledi. Özellikle Lewis'in "Zihin ve Dünya Düzeni"ni birçok kez okumuştu. 1932'de İngiltere'de Karl Pearson'un (bir başka kararlı operasyonelci) himayesinde ders vermesine rağmen, fikirleri İngiliz istatistik geleneği içinde çok az ilgi gördü. Sözde onun çalışmasına dayanan İngiliz Standartları aslında ciddi felsefi ve metodolojik konularda onun uygulamasından ayrılır.

Daha geleneksel çalışması, tolerans aralıklarının istatistiksel fikrini formülleştirmesine ve aşağıda listelenen veri sunum kurallarını önermesine yol açtı:

  1. Verilerin bağlamları dışında bir anlamı yoktur.
  2. Veri hem sinyal hem de gürültü içerir. Bilgiyi çıkarabilmek için, sinyalin veri içindeki gürültüden ayrılması gerekir.

Shewhart, Hindistan İstatistik Enstitüsü’nün Prasanta Chandra Mahalanobis‘in himayesinde 1947-1948 yıllarında Hindistan’ı ziyaret etti. Ülkeyi gezdi, konferanslar düzenledi ve Hint sanayiciler arasında istatistiksel kalite kontrolüne ilgi uyandırdı.[3]

1967'de Troy Hills, New Jersey'de öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Western Electric — A Brief History". The Porticus Centre. 27 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2009. 
  2. ^ Neave, Henry R.; British Deming Association (1992). Why SPC?. Knoxville, Tennessee: SPC Press. ISBN 978-0-945320-17-3. 
  3. ^ "A Brief History of the Indian Statistical Institute" 18 Haziran 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.