WWE seçmeleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

WWE seçmeleri (WWE draft), profesyonel güreş şirketi WWE'de brand'ler arası yeni bir rekabet sağlamak ve kadroları yenilemek amacıyla yaptığı seçmeler. Seçmeler ilk kez 2002 yılındaki brand ayrımında resmî olarak kabul edilmiş ve 2004 yılında uygulanmıştır. Sürecin başlangıcından bu yana WWE draft lottery (2004-05) olarak adlandırılan seçmelerin adı kısaltılıp "draft" (2007-2011) olarak adlandırılmıştır. 2005'ten itibaren seçmeler Haziran aylarında gerçekleşirken, 2009 ve 2011 yılları arasında Nisan ayında yapıldı. 2011 ve 2016 yılları arasında brand ayrımı kaldırıldı ve tüm güreşçiler bir ana kadro altında iki programda da yer aldı.[1]

25 Mayıs 2016 tarihinde SmackDown Salı günlerine alındı ve 19 Temmuz'dan itibaren canlı yayınlanmaya karar verildi. Daha sonra WWE, brand ayrımın geri döndüğünü açıkladı.[2] Bu açıklamadan sonra 2016 WWE seçmeleri, 19 Temmuz'da SmackDown'ın ilk kez USA Network'ten canlı yayınlanan bölümünde gerçekleştirildi.[3] 2017 seçmeleri, Raw ve SmackDown genel müdürlerinin pazarlıklarıyla yaptığı geleneksel seçmelerin yerine Superstar Shake-up adı altında sürpriz değişimlerin yapıldığı farklı şekilde gerçekleşti.[4]

Seçmelerin tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Brand'ler Özet
2002 Raw
SmackDown!
World Championship Wrestling (WCW) ve Extreme Championship Wrestling (ECW) etkinliklerinin satın alınmasıyla WWF, ana akdroyu Raw ve SmackDown! adı altında ikiye ayırdı. WWF'in ortak sahipleri Ric Flair ve Vince McMahon, sırayla Raw ve SmackDown! seçmelerini gerçekleştirdi. The Rock, SmackDown! brand'inin ilk seçimi olurken, Raw'a ilk seçilen güreşçi The Undertaker oldu. Stone Cold Steve Austin'in istediği yere gitmesine izin verildi.
2004 Raw
SmackDown!
WrestleMania XX'nin "her şey yeniden başlıyor" sloganı üzerine WWE başkanı Vince McMahon, seçmelerin gerçekleşeceğini duyurdu ve "yeni WWE" ve "yine bazı şeyleri sallamanın" zamanı geldiğini söyledi. Genel müdürler kendi arasında altı seçim sundu.
2005 Raw
SmackDown!,
Bir gecede gerçekleşen önceki seçmelerin aksine bu seçmeler, Haziran ayı boyunca yapıldı. Genel müdürler beş rastgele seçim sundu. Seçmeler sırasında WWE Şampiyonluğunu elinde bulunduran John Cena'nın SmackDown!'dan Raw'a geçmesiyle dünya şampiyonluğu Raw'a geçti. Bunun üzerine Smackdown!, Raw'dan Batista'yı aldı ve Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu SmackDown'a geçti.
2006 ECW 2006'da gerçekleşen seçmeler resmî değildi. Ama ECW'nun WWE'ye brand olmasıyla,[5] ECW genel müdürü olan Paul Heyman'a Raw ve SmackDown! brand'lerinden birer güreşçi almasına izin verildi.
2007 Raw
SmackDown!
ECW
Üç brand arasında yapılan ilk seçmeler 2007 yılında gerçekleşti. Önceki seçmelerin aksine bu seçmelerde genel müdürler üç aday seçiyor ve brand'ler arası yapılan maçlarda kazanan diğer brand'e seçiliyordu. Seçmeler, 11 Haziran'da Raw'ın üç saatlik özel bölümünde gerçekleşti.
2008 Raw
SmackDown
ECW
2008 yılındaki seçmeler, maçlarla belirlenen üst üste ikinci seçme oldu. Seçmeler sırasında üç kemer brand değiştirdi. Seçmeler, 23 Haziran'da Raw'ın üç saatlik özel bölümünde gerçekleştirildi.
2009 Raw
SmackDown
ECW
2009 seçmeleri, 13 Haziran Raw bölümünde yapıldı.[6] Maçlar, üç brand arasında gerçekleşiyor ve kazanan istediği brand'i seçiyordu. Televizyonda toplam 12 güreşçinin yer değişimi gerçekleşti. 15 Haziran'da yapılan ek seçmelerde toplam 24 güreşçi transfer oldu.[7]
2010 Raw
SmackDown
26 Nisan 2010 Raw bölümünde Richmond Coliseum'un 2010 WWE seçmelerine ev sahipliği yapacağı duyuruldu.[8] Seçmelerde promosyonlar arası maçlar yapıldı ve kazanan seçildi. Televizyonda toplam 8 güreşçinin yer değişimi gerçekleşti. 27 Nisan'da yapılan ek seçmelerde toplam 13 güreşçi transfer oldu[9] ECW'nun iptal edilmesiyle program bu seçmelerde yer almadı.[10]
2011 Raw
SmackDown
18 Nisan'da WWE, USA Network ve RBC Center yetkilileri 25 Nisan'da 2011 seçmelerinin gerçekleşeceğini açıkladı.[11] Seçmelerde promosyonlar arası maçlar yapıldı ve kazanan seçildi. Televizyonda toplam 8 güreşçinin yer değişimi gerçekleşti. Ertesi gün yapılan ek seçmelerde 22 güreşçinin daha transferi gerçekleştirildi ve bu değişimler WWE.com'dan duyuruldu. Bu seçmeler, 2002 brand ayrımından beri gerçekleşen son seçmeler oldu.[1]
2016 Raw
SmackDown
25 Mayıs'ta, SmackDown'ın Salı gününe alınıp canlı yayınlanmaya karar verilmesinden sonra ana kadronun bir kez daha ayrılacağını ve seçmelerin 19 Temmuz'da yapılacağı açıklandı. Açıklamadan sonra 19 Temmuz'da ilk kez canlı yayınlanan SmackDown bölümünde seçmeler gerçekleştirildi. Ayrıca 6 NXT süperstarı ana kadroya yükseldi.[12]
2017 Raw
SmackDown
3 Nisan Raw bölümünde Vince McMahon, "burada bazı şeyleri sallamanın zamanı geldiğini" söyleyerek 10 Nisan Raw ve 11 Nisan SmackDown Live bölümlerinde "Superstar Shake-up" adı altında değişimlerin gerçekleşeceğini açıkladı. Ancak önceki geleneksel seçmelerin yerine bu sefer program gününde güreşçiler sürpriz olarak yeni brand'lerinde göründüler.[4]

Şampiyonluklara etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Divalar Şampiyonu Maryse (solda), Kadınlar Şampiyonu Melina (ortada) ve Raw Kadınlar Şampiyonu Charlotte Flair (sağda) tarihte seçilen kadın şampiyonlar.
  • 2009 seçmelerinde Dünya Takım ve WWE Takım kemerleri, Birleştirilmiş WWE Takım Şampiyonluğu adıyla birleştirildi. Her iki kemer bağımsız olarak aktif kalsa da sahipleri hangi brand'e ait olursa olsun kemerler iki brand'de de savunuldu. Seçmeler sırasında Birleştirilmiş WWE Takım Şampiyonu The Colóns (Carlito ve Primo), Divalar Şampiyonu Maryse, Birleşik Devletler Şampiyonu MVP ve WWE Şampiyonu Triple H, Raw'a seçilirken; Kadınlar Şampiyonu Melina ve Kıtalararası Şampiyonu Rey Mysterio, SmackDown'a seçildi. Seçmelerden kısa süre sonra yapılan Backlash'te SmackDown'dan Edge, Raw'dan John Cena'yı yenerek Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu kemerini SmackDown'a getirdi.
  • 2010 seçmelerinde ECW brand'i iptal edildi ve ECW Şampiyonluğu emekli edildi. Seçmelerde Birleştirilmiş WWE Takım Şampiyonu The Hart Dynasty (Tyson Kidd ve David Hart Smith), Raw'a seçildi. Yılın sonunda birleştirilmiş şampiyonluğun Dğnya Takım Şampiyonluğu kısmı emekli edildi ve kemerin adı WWE Takım Şampiyonluğu olarak değişti. Ayrıca Kadınlar Şampiyonluğu kemeri emekli edilerek Dşivalar Şampiyonluğu ile birleştirildi ve kemerin adı Birleştirilmiş WWE Divalar Şampiyonluğu oldu.
  • 2011 seçmelerinde Birleşik Devletler Şampiyonluğu Sheamus, SmackDown'a seçildi. Ancak gelecek Kofi Kingston bu kemeri aldı ve kemer Raw'a geçti.
  • Ağustos 2011'de ilk brand ayrımı sonlandırıldı ve iki dünya şampiyonluğuna ihtiyaç kalmadı. COO Triple H, WWE Şampiyonu Randy Orton ve Dünya Ağırsiklet Şampiyonu John Cena arasında 2013 TLC'de tartışmasız şampiyonu belirleyecek bir maç ayarladı. Maçı kazanan Orton, ilk kez WWE Dünya Ağırsiklet Şampiyonu oldu. Bu kemer WWE Şampiyonluğunun devamı olarak kabul edilirken Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu emekli edildi. Ayrıca 2012'de NXT, WWE'nin gelişim brand'i oldu ve NXT Şampiyonluğu oluşturuldu. Bu kemerin ardını 2013 yılında NXT Kadınlar Şampiyonluğu ve NXT Takım Şampiyonluğu izledi. 2016 yılında yapılan WrestleMania 32'de Divalar Şampiyonluğu emekli edildi ve yerine yeni Kadınlar Şampiyonluğu tasarlandı. Haziran 2016'dan itibaren WWE Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu kemerinin adı tekrar WWE Şampiyonluğu oldu.
  • 2016 seçmelerinde SmackDown'a WWE Şampiyonu Dean Ambrose ve Kıtalararası Şampiyonu The Miz (eşi Maryse ile beraber) seçilirken; Raw'a Kadınlar Şampiyonu Charlotte, Birleşik Devletler Şampiyonu Rusev (eşi Lana ile beraber) ve WWE Takım Şampiyonu The New Day seçildi. Bu sonuçla Raw'da dünya şampiyonluğu ve SmackDown'da takım ile kadınlar şampiyonluğu kemerine ihtiyaç doğdu. Bu yüzden Raw'da WWE Evrensel Şampiyonluğunu tasarlanırken; SmackDown'da SmackDown Takım Şampiyonluğu ve SmackDown Kadınlar Şampiyonluğu tasarlandı. WWE Şampiyonluğu'nun adı WWE Dünya Şampiyonluğu olarak değiştirilse de Aralık 2016'da kemerin adı tekrar WWE Şampiyonluğu oldu. Raw'da ise kadınlar ve takımlar kemerinin adları Raw Kadınlar Şampiyonluğu ve Raw Takım Şampiyonluğu olarak değiştirildi. Ayrıca NXT'den de ana kadroya yükselenler seçildi. Daha sonra Raw'da yarı ağırsiklet için WWE Yarıağırsiklet Şampiyonluğu kemeri tasarlandı ve Kasım 2016'dan itibaren yarı ağırsikletlere özel 205 Live programı yapılmaya başladı. Sonra WWE Birleşik Krallık Şampiyonluğu tasarlandı ve Birleşik Krallık'ta WWE Network'ten yayınlanacak programa özel olacağı söylense de kemer NXT brand'ine alındı.
  • 2017 WWE Superstar Shake-up sırasında Kıtalararası Şampiyonu Dean Ambrose, kemeriyle beraber Raw'a geçti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Ad Age's 40 Under 40 in Marketing, Agencies, and Media: Stephanie McMahon". Advertising Age. Crain Communications. 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2013. 
  2. ^ Steinberg, Brian (25 Mayıs 2016). "WWE's 'Smackdown' Will Move To Live Broadcast On USA (EXCLUSIVE)". Variety (İngilizce). 5 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2016. 
  3. ^ "WWE's destiny to be determined during SmackDown's LIVE premiere". WWE. 20 Haziran 2016. 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016. 
  4. ^ a b WWE.com Staff (3 Nisan 2017). "Mr. McMahon announces WWE will "shake things up" next week on Raw and SmackDown LIVE". WWE.com. 21 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2017. 
  5. ^ "WWE Launches ECW As Third Brand". 15 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2017. 
  6. ^ "WWE announces 2009 WWE draft". 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2009. 
  7. ^ "WWE Supplemental Draft". World Wrestling Entertainment. 15 Nisan 2009. 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2009. 
  8. ^ "WWE presents Monday Night RAW". Richmond Coliseum. 9 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2010. Monday April 26 will mark the date of the 2010 roster draft featuring all WWE superstars from Raw and SmackDown! 
  9. ^ "Final Draft, 2010". World Wrestling Entertainment. 29 Nisan 2009. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2009. 
  10. ^ Caldwell, James (5 Şubat 2010). "WWE Officially Announces NXT's Debut Date Replacing ECW, Only Two Episodes Remaining". Pro Wrestling Torch. 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2010. 
  11. ^ "Caldwell, James (18 Nisan 2011). "WWE News: Big News – WWE Draft scheduled for next Monday on Raw according to USA Network executive". Pro Wrestling Torch. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2011. 
  12. ^ Wood, Donald (20 Haziran 2016). "WWE Announces Date, Details For Brand Extension Draft". Forbes. 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]