Volodimir Barvinok

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Volodimir Barvinok
Володимир Іванович Барвінок
Doğum22 Temmuz 1879
Ohramyyevychi, Ukrayna, Rus İmparatorluğu
Ölüm1943
Kiev, Ukrayna SSC, Sovyetler Birliği
MilliyetUkraynalı
EğitimKyiv-Mohyla Academy
Saint Petersburg Üniversitesi
St.Petersburg Arkeoloji Enstitüsü

Volodimir İvanoviç Barvinok (22 Temmuz 1879, Ohramyyevychi, Çernihiv Oblastı, Rus İmparatorluğu - 1943, Kiev, Sovyetler Birliği) Ukraynalı tarihçi, teolog, bibliyograf, yazar, arkeolog, önde gelen arşivci, Ukrayna Milli Cumhuriyeti devlet adamı, Çernihiv bölgesinin onursal vatandaşı, Ukrayna Bilimler Akademisi'nde bilim adamı ve Ukrayna kültürü ve tarihi öğretmeni olarak tanınmıştır.[1][2][3]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Volodymyr Barvinok, 1879 yılında Ogramyyevychi köyünde aile çiftliğinde doğdu. 1905 yılında, bugünkü adı National University of Kyiv-Mohyla Academy olan Kyiv Mohyla Akademisi'nden mezun oldu. Aynı yıl, aslen Umanlı olan Yevheniya Volovik ile evlendi. Barvinok ailesi, Kiev'in Podil bölgesinde, Frunze Caddesi No:31'de yaşıyordu.

1917 yılına kadar, O, Most Holy Synod'un merkezi kuruluşunda çalıştı. Aynı zamanda, 1912-1917 yılları arasında, A.I. Gelda'nın St. Petersburg'daki Realschule'da tarih dersleri verdi. devrimin ilk haberlerini aldıktan hemen sonra, Volodymyr Barvinok derhal Kiev'e döndü ve Ukrayna bağımsızlığının yenilenmesinde derinlemesine yer aldı.

1918 yılına kadar, Volodymyr Barvinok, önde gelen bir bibliyograf ve antik yazma eserler ve kitapların uzmanı olarak, Ukrayna Devleti Ulusal Kütüphanesi'nin oluşturulmasına yardımcı oldu. 1918-1919 yılları arasında, Ukrayna Devleti için çalıştı, daha sonra Ukrayna Ulusal Cumhuriyeti'nde itiraflar departmanında, ardından İtiraflar Bakanlığı'nda çalıştı.

Bu bölümün amacı, bütün olarak, aynı zamanda Volodymyr Barvinok'un özel sorumluluğu, devlet politikasının kiliseye yönelik düzenlenmesi ve yürütülmesiydi. Bakanlık, resmi belgeler üzerinde "Ukraynacalaştırma" politikası uygulanmasını kiliseden talep etti ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin Moskova Patrikhanesi'nden bağımsızlığı (otosefali) için baskı yaptı. Bakanlığın çalışması, bağımsız Ukrayna devleti ile kilise arasında dostane bir ortaklık yarattı. Ukrayna Ulusal Cumhuriyeti hükûmet kurumlarında çalışırken, Barvinok Kiev'deki bir teknik okulda edebiyat ve Ukrayna kültürü profesörü olarak da çalıştı.

Bağımsız Ukrayna devletinin inşasında aktif olarak yer aldığı Kiev'deki Merkez Rada binası

Ukrayna Halk Ordusu Kiev'den çekilirken ve bağımsız Ukrayna düşerken, Barvinok işine odaklanmak için işgal altındaki Kiev'de kaldı. 1918-1928 döneminde Ukrayna Bilimler Akademisi tarih-dil bilim dalında çalıştı. Politik baskı ve zorlu bir mali duruma rağmen, tarih-dil bilim bölümü Ukraynaca'nın tüm bilim dallarında kullanımını genişletmek için sürekli çalıştı. 30 Eylül 1924'te, Ukrayna'daki baskı geleneğinin 350. yıldönümü vesilesiyle oluşturulan bir komisyonun sekreteri oldu. Komisyon daha büyük Ukrayna Bilimler Akademisi Arkeoloji Komitesi'nin başkanı olan ilk Ukrayna Cumhurbaşkanı ve ünlü tarihçi Mykhailo Hrushevskyi tarafından yönetiliyordu. Barvinok'un komisyonunun amacı, etnografik Ukrayna topraklarındaki yayınların 16. ve 18. yüzyıllar arasındaki bilimsel bir açıklamasını yazmaktı.[4]

1924'ten 1933'e kadar Barvinok, Ukrayna Bilimler Akademisi arkeoloji komitesinde çalıştı. Aynı zamanda, Kiev'deki kütüphanelerdeki eski baskıların genel bir incelemesi olan ünlü ve kapsamlı eser "Kiev Kütüphanelerindeki Eski Baskıların Genel Bir İncelemesi"ni Ukrayna Bilimsel Baskı Enstitüsü için yayınladı. Eserin giriş kısmında Ukrayna Bilimler Akademisi'nin finansmanının eksikliği eleştirilir ve Kiev ve Moskova'nın eski baskıları arasındaki temel farklar vurgulanır. 1928'den 1930'a kadar, Bilimler Akademisi'nin Sophia komisyonunun ve sanat dalının sekreteri olarak çalıştı. 1930'da torunu Yury doğdu.

Barvinok, Saint Sophia Katedrali'nin yıkımını önlemek için bir komisyonun sekreteriydi

Sofya komisyonu, Sovyet yetkililerinin Aziz Mikail Altın Kubbeli Manastırını yıktıkları gibi yıkıma karar verdikleri Saint Sophia Katedrali'ni korumayı amaçlıyordu. Sovyet yetkililer, otantik Ukrayna kültürel mirasıyla ilgili tüm işaretleri ortadan kaldırmayı amaçlıyorlardı. Komisyonun yorucu çalışması sayesinde, muhtemelen en tarihi öneme sahip Ukraynalı yapı olan Saint Sophia katedrali için trajik bir sonun önüne geçildi.

1930'lu yılların ortalarında, Barvinok geniş kütüphanesini Kiev Üniversitesi'ne bağışladı ve birçok bilim dalının temelini oluşturdu. 1930 ile 1933 yılları arasında, Barvinok tüm arkeolojik çalışmaları koordine eden Tüm Ukrayna Arkeoloji Komitesi'nde sekreter olarak çalıştı. 1937'de, köprü mühendisi olan oğlu Boris, Sovyet gizli polisi olan NKVD tarafından tutuklandı ve Barvinok onu bir daha asla görmedi. Bu, Volodymyr Barvinok'un ailesine yönelik baskıların ilk örneği değildi. Ona yakın olanlar, tutuklanmalar ve işkencelerle karşı karşıya kalmaktan sürekli korktular. Barvinok, hem Rus İmparatorluğu'nun hem de bağımsız Ukrayna'nın en yüksek düzeylerinde bir katılımcı olarak, Sovyetler için çekici bir hedefti, ancak sayısız bilimsel çevredeki ünü, onu kişisel olarak tutuklamayı zorlaştırdı. Hayatının sonlarına doğru, Barvinok, Slav ve Ukrayna konuları üzerine yazdı; eserlerinin birçoğu asla yayınlanmadı. O, Kiev'in Alman işgali sırasında 1943 yılında öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Boş kaynak (yardım) 

  1. ^ Vladimir Lurye 13. Yüzyıl Bizans Teolojisi 2 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (В.Лурье. Византийское богословие XIII века)
  2. ^ Çernihiv bölgesinin önde gelen ve onursal vatandaşları 29 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Chernihiv Bölgesi Bilgi Portalı: Sivershyna..
  3. ^ Matyash, Irene. "Biblical news" dergisinin sayfalarında arşiv alanında çalışma sorunları 20 Kasım 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Uluslararası Bilim Konferansı Malzemeleri "Bilimsel Kütüphane Katalogları Problemleri".
  4. ^ "Vladimir Ivanovich Barvinok - an outstanding Ukrainian archivist". 2 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi.