Viðey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Videy
Viðey
Harita
Coğrafya
Koordinatlar64° 10′ 0″ K, 21° 52′ 0″ B
DeniziAtlas Okyanusu
Yüzölçümü&0000000000000001.7000001,7 km2
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
Demografi
Nüfus&İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi..İfade hatası: Tanınmayan "kal" kelimesi.Kalıcı yerleşim yok

Viðey, İzlanda'nın başkenti Reykjavík yakınlarında bulunan Kollafjoerður Körfezi'nde yer alan adalardan en büyük olanıdır. 1.7 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olan adada sürekli yerleşim bulunmasa da adada özellikle yaz ayları boyunca turizm etkinlikleri yürütülür.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Adanın ilk olarak bir volkanik hareketlenme sonucu yaklaşık 9.000 yıl önce oluştuğu sanılmaktadır.[1] Oluşum olarak volkanik yapıda olsa da bugün ada tümüyle yeşillenmiştir ve yer yer bataklıklara ev sahipliği yapar. İzlanda ekosisteminde pek çok bitki ve kuş türü için önemli bir yetişme ve üreme alanıdır.

Adanın ilk yerleşim 10. yüzyılda yapılmıştır. Adada 1225 ile 1539 yılları arasında bir manastır hizmet vermiş, ancak daha sonra işlerliğini yitirmiştir.[1] Manastır, 1550 daha sonra başka onarımlar görmüşse de, son piskopos Jón Arason'un ölümünün ardından tümüyle dağılmıştır.

Adada uzun yıllar yerleşim olmuş ancak 1959 yılına gelindiğinde ada sakinleri adayı tümüyle terk etmişlerdir.[1] İzlanda Hükûmeti'yse adada bulunan bazı yapılar elden geçirerek burayı değerlendirdi. Eski evler restoranlara, barlara ya da konferans salonlarına çevrilerek ada turizme kazandırıldı. Adaya ulaşım başkent Reykjavík'ten kalkan teknelerle sağlanmaya başlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]