Geyik testi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Viraj testi sayfasından yönlendirildi)
Geyik testi

Geyik testi bir aracın rotası üzerinde aniden beliren bir cisimden manevrayla kurtulması ve kazaya neden olmadan rotasına geri dönebilme becerisini ölçmeye yarayan bir testtir.

Bir sığın türünden esinlenilerek "moose test" adıyla İsveç'te ortaya çıkan bu test 1970’lerin başında popüler olmaya başlamıştır. İlk olarak Teknikens Värld adlı İsveç dergisi tarafından ünlenen bu manevra 1997 senesinde Mercedes-Benz A Serisinin takla atması sonucu daha büyük bir üne kavuşmuştur.

Geyik testi geri geri yola çıkan bir arabayı vea yola fırlayan bir çocuğu temsil edecek şekilde yapılır. Bunun nedeni geyiğin yerinde kalmak veya geriye dönmek yerine yoluna devam etme olasığın daha yüksek olması ve sert fren ile geyiğin önünde durmak yerine kayıp arkasına geçmenin tavsiye edilmesidir.[kaynak belirtilmeli]

Test Teknik Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Testin yasal teknik özellikleri ISO 3888-2 standartında tanımlanmıştır. Geyik testi asfalt zeminde gerçekleştirilir. Manevranın gerçekleştiği ve ölçümlerin alındığı hızlanma için gereken kısım haricindeki parkur uzunluğu 61m'dir. Parkur genişliği araç genişliğine göre ayarlanır.

Trafik dubaları S şeklinde bir güzergah oluşturacak şekilde yan yana ve paralel konumlandırılır. Bu durum engeli temsil etmektedir. Yol boyu yine dubalarla boyuna işaretlenir. Test aracında her koltukta kemerleri takılmış birer kişi ve azami yüklemeyi elde etmek için bagalda ağırlıklar bulunur. Test sürüşünün "Geçiş" olarak kabul edilebilmesi için araç parkuru 72 km/s (45mil/s) hızla ve başarıyla geçmesi gerekir.[kaynak belirtilmeli] Araç hızı parkur girişi ve çıkışı olmak üzere 2 noktadan ölçülür.

Sürücü piste çıktığında, nesneden kaçınmak için hızla karşı şeride geçer ve karşı şeritten korunmak için hemen kendi şeridine geri döner. Test, araç savrulana, devrilene veya konileri devirene kadar tekrarlanır.[kaynak belirtilmeli] Test araçlarda ESP özelliği açık ve kapalı olarak ayrı ayrı yapılır.

Dereceler[değiştir | kaynağı değiştir]

İsveç otomotiv dergisi Teknikens Värld her yıl yüzlerce aracı geyik testi ile test edip sonuçları 1983'ten beri internet sitesinde yayınlamaktadır.[1] 8 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Manevrayı başarıyla tamamlayan en düşük hıza sahip araba 42,5 km/s (26,4 mph) ile Reliant Rialto olmuştur.[kaynak belirtilmeli]

Test şampiyonu ise 1999'dan beri Citroën Xantia Activa V6 modelindedir. Araç testi 85 km/h (53 mph) hızla başarıyla geçmiştir.[kaynak belirtilmeli]