Viktor Çernov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Viktor Chernov sayfasından yönlendirildi)
Viktor Mihailoviç Çernov

Viktor Mihailoviç Çernov (Rusçası: Виктор Михайлович Чернов) (1873 – 1952) Rus devrimci, SR partisinin kurucularından.[1] Partinin teorik hattının oluşturulmasında önemli rol oynamıştır.[2]

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Saratov'a bağlı Novouzensk'de doğdu. Radikal fikirlerin beşiği konumundaki Saratov’da lise eğitimini tamamladı. Burada Nikolay Dobrolyubov ve Nikolay Mikhaylovsky’nin eserlerini inceledi. 1880’li yılların sonuna doğru devrimci faaliyetlerin içindeydi. Moskova Üniversitesine giderek hukuk fakültesine devam etti. Burada 1890’lı yıllarda Narodniklerle teması oldu. 1894 yılında Mark Natanson’un Halkın İsteği (Narodnoe Pravo) grubuna katıldı. Amaçları tüm Rusya’daki devrimcileri birleştirmekti. Devrimci faaliyetlerinden dolayı yakalandı, tutuklandı ve sürgüne gönderildi. Tambov bölgesinde bir süre kaldıktan sonra sürgünden kaçarak 1899 yılında İsviçre’nin Zürih kentine geçti.

SR’lar arasında[değiştir | kaynağı değiştir]

Burada 1902 yılında kurulan SR partisine katıldı ve partinin yayını olan Devrimci Rusya’nın yazı işlerinde görev aldı. 1905 Devriminden sonra Rusya’ya döndü. 1. Duma’nın devrimci partiler tarafından boykot edilmesinden sonra 2. Duma seçimlerine katıldı ve vekil seçildi. Duma’daki SR grubunun lideri oldu.

1917 yılı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya’da 1917 Şubat Devriminden sonra başa geçen Geçici Hükûmette bakan olan Aleksandr Kerenski, Temmuz Günlerinden sonra başbakan olunca Chernov da Tarım Bakanı oldu. Özellikle SR’ların lideri olduğundan dolayı Temmuz Günleri boyunca yaşanan ayaklanmalarda Sovyetlerin iktidarı alması yönünde yönünde çağrıları reddetti. O dönemde ikili iktidar hali yaşandığı için Geçici Hükûmetin yerine SR ve Menşeviklerin elinde olan Sovyetlerin iktidarı alması askerler ve işçiler tarafından talep edilmiş ancak bu çağrı yanıtsız kalmıştı. Bundan sonra SR’lar güç kaybedecek ve edilgen bir konuma gerileyeceklerdir. Partisiden kopan Sol SR’ların da desteğini alan Bolşevikler Ekim Devrimi ile iktidarı alacaklardır. 1918 yılı Ocak ayında toplanan Kurucu Meclis’de çoğunluk SR’ların elindedir ancak bu yalnızca kâğıt üzerinde çoğunluktur. Çernov Kurucu Meclis başkanlığına seçilse de Meclis, Sovyet iktidarını tanımayı reddedince Bolşevikler tarafından kapatılacaktır.

Bolşeviklere karşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bundan sonra Bolşeviklere karşı yapılan iç savaşta monarşi yanlısı Beyaz Ordu saflarında olan Çernov Samara’ya geçecek ancak burada Bolşevik karşıtı muhalefet çok parçalı olduğundan iç çekişmeler yüzünden başarılı olamayacak ve ülkeyi terk edecektir.

Sürgün ve ölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolşeviklere karşı başarısız olunca önce Avrupa’ya daha sonra da ABD’ye geçer. 1952 yılında New York şehrinde hayatını kaybeder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Smith, S. A. (2017). The Oxford handbook of the history of communism. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0198779414. 
  2. ^ Lovell, Stephen (2009). The Soviet Union: a very short introduction. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0199238484.