Vikiproje:Türkiye yerleşim birimleri/Biçim rehberi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ana sayfa Tartışma Biçim rehberi Kategoriler İzleme listesi 1 - 2 Fotoğraf galerisi

Madde türleri[kaynağı değiştir]

İl[kaynağı değiştir]

Büyükşehir[kaynağı değiştir]

İlçe[kaynağı değiştir]

Belde[kaynağı değiştir]

Köy[kaynağı değiştir]

  1. Vikipedi:Vikipedi standartları.
  2. Tarihi başlığının Tarihçe olarak değiştirilmesi.
  3. Muhtarlık bilgileri başlığındaki, muhtar isimlerinin kaldırılması. Muhtar isimleri çoğunlukla kaynaksızdır, eğer kaynak gösterilmiş ise kaldırılmaması gerekir.
  4. Yerelnet anasayfasına giden dış bağlantıların doğrudan yerelnet'teki köy sayfasına gidecek şekilde düzenlenmesi.
  5. Bilgi kutusunda, köye ait koordinat bilgilerinin yazılması.

Mahalle[kaynağı değiştir]

  • İller: x (il)
  • İlçeler mümkün olduğunca yalın adlandırılmalı. Eğer bu mümkün değilse ilçe, il şeklinde adlandırılmalı.
  • Köy/belde/mahalle/semt: x, ilçe

Maddelerin altbaşlıkları[kaynağı değiştir]

Bazı maddelerin alt başlıkları kendi başına bir madde olacak kadar geniş olabilir. Mesela Adana ilinin kurtuluş savaşındaki durumu çok ayrıntılı olarak işlenecekse ayrı bir madde olarak açılabilir. Bu konunun kısa bir özeti Adana ili sayfasında eklenebilir ve bu başlıktan ana maddeye bağlantının standart şekli kullanıcıya, bilgilere daha rahat erişme imkanı sağlar.

İlk paragraf[kaynağı değiştir]

İlk paragraf yerleşim merkezinin ismini, tipi bağlı olduğu birim ve en son olarak hangi ilin içinde olduğunu belirtmelidir.

İdari/Mülki Yapısı[kaynağı değiştir]

Her yerleşim yerinin yönetim yapısının eklenmesi öncelikler arasındadır. Bir yerleşim merkezi maddesi mutlaka yönetim seviyesindeki bilgileri kapsamak zorundadır.

Türkiyede yerleşim yerlerinde iç içe iki yönetim yapısı bulunmaktadır. Bunun bazı özel koşulları vardır. İl ve ilçe seviyesinde sadece Mülki yapı bulunmaktadır. Her ilin ve ilçenin bir merkez şehri vardır. Şehirler bir ilçenin (Merkez) etrafında gelişmeye başlamış olsa da zamanla birden fazla ilçeyi kapsayan şehirlerimiz olmuştur. Bir şehir birden fazla ilçeyi kapsıyorsa Büyükşehir statüsü kazanmakta ve bir Büyükşehir belediye başkanı, bağlı belediye başkanları Yerel yönetim yapısını oluşturmaktadır.

Tipi Mülki Yöneticisi/Yöneticileri Yerel Yöneticisi
İl vali
İlçe Kaymakam
Köy Muhtar
Tipi Mülki Yöneticisi Yerel Yöneticisi
Şehir Büyükşehir B.Bşk./B.Bşk.ları
Belde Belediye başkanı
Semt/Mahalle Muhtar(/lar)

İklim[kaynağı değiştir]

Yerleşkelerin Mikro-iklimleriyle olan bilgilerin nasıl şekillenebileceği, [meteor.gov.tr sayfasından] değerlere ulaşılabilir. Bu bilgileri maddeye iklemek için {{İklim bilgi kutusu}} kullanılabilir.

Harita[kaynağı değiştir]

Yerleşim birimlerinin ihtiyacı olan haritalar değişik çözünürlükte altında toplanmakta

Türkiye bazında illerin haritaları tamamlanmış olup bunları wiki commons'da bulmak mümkündür. Lütfen bakınız: Commons:Category:Location of Provinces in Turkey. İllerin kendi detaylı haritalarının herkese açık olarak belirlenmesi gerekli.

Koordinat[kaynağı değiştir]

Koordinat bilgileri sadece yerleşim birimleri için yeralmalıdır. İl ve İlçe ler için noktasal koordinat bilgisi vermek mümkün olmamaktadır. Yerleşim birimlerinin koordinat bilgileri: (A), (B), (C-D) ,(E), (G-İ), (K-M), (N-Ş), (T-Z)

Zamanla değişebilen bilgilerin durumu[kaynağı değiştir]

Bu tür bilgileri tarihiyle birlikte yazınız. Örneğin nüfus verileri yazıldığında doğru olsa bile ertesi yıl yanlış bilgi haline gelecektir. Halbuki tarihiyle birlikte yazılırsa, bilginin güvenilirliği artacak ve sonraki yıllarda nüfus değeri güncellenmese bile madde içeriğindeki değerini koruyacaktır.

Amasra'nın ilçe nüfusu 15.143'tür.
2011 nüfus sayımına göre Amasra'nın ilçe nüfusu 15.143'tür.

Galeri[kaynağı değiştir]

Yerleşim yeri fotoğrafları çoğunlukla manzara türünde olduğu için, klasik galeri fotoğraflarının boyutu ufak kalabilmekte. Resimlerin boyutunu değiştirmek şunlar kullanılabilir:

  • Geniş manzara fotoğrafları için {{Geniş resim}}.
  • Galerideki görüntülerin boyutunu değiştirmek için;
<gallery widths="200px" heights="120px"">
Dosya:Örnek.jpg|Altyazı1
Dosya:Örnek.jpg|Altyazı2
</gallery>

Sayfa organizasyonu[kaynağı değiştir]

Kullanıcıya düzenli bir bilgi sunmak için yerleşim birimlerinin içeriklerinin birbirleriyle karşılaştırılabilecek biçimde düzenlenmesi gereklidir.

Aşağıdakiler Türkiye'nin yerleşim yerleri için bir standart oluşturma amaçlı tavsiyelerdir. Ayrıntılı bir liste değildir. Sıralama ile ilgili kesin alınmış kararlar yoktur.