Vikiproje:Spor/Yazım rehberi/Maddelerin adlandırılması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu rehberde her branştan spor maddelerinin adlandırılmasına ilişkin kurallar yer almaktadır. Bu kurallar VikiProje katılımcıları tarafından tartışılarak oluşturulan, üzerinde mutabakat sağlanan kararlardır ve uyulması zorunludur. İlgili tartışmayı görmek için VikiProje tartışma sayfasının spor maddelerinin adlandırılması ve standart oluşturulması alt başlığına bakınız.

[kaynağı değiştir]

  1. Hiçbir ana madde, sezon maddesi, şablon ve kategori adında sponsor adı kullanılmamalıdır.
  2. Sezon maddelerinin içeriğinde ve belli bir sezona ait bilgi yer alan şablonlarda takımın sponsorlu adı yer almalıdır. Bu uygulama yalnızca takım adları için geçerli olup organizasyonlar buna dahil değildir.
  3. İstisnai olarak TKİ Tavşanlı Linyitspor, MKE Ankaragücü örneklerinde olduğu gibi sponsor adı kulüp tüzüğünde yer alıyorsa madde adlarında da sponsor adları yer almalıdır. Kulüp arması, ulusal federasyonların internet sitesindeki kulüp sayfası, kulübün internet sitesindeki haber metinleri vb. sürekli değişebilir ve resmî bağlayıcılığı olmayan kaynaklar olduğundan adlandırma kıstası yalnızca ve yalnızca kulübün anayasası niteliğinde olan tüzük esaslıdır.
  4. Kulüplerin tüzüğüne ulaşılamadığı, tüzük hakkında bir bilginin olmadığı durumlarda eğer takım aynı sponsor adını 3652 gün (10 yıl) boyunca taşıdıysa bu ad gelenekselleşmiş kabul edilmeli ve madde, şablon, kategori adına eklenmelidir. (Örneğin Pınar Karşıyaka tüzüğüne ulaşılamamakla beraber takım 10 yılı aşkındır bu adı taşıdığından sponsorlu kullanım yeğlenmektedir.)

Federasyon ve konfederasyonların adlandırılması[kaynağı değiştir]

Bu konu tartışılacaktır.

Liglerin adlandırılması[kaynağı değiştir]

  1. Yerel ligler (yerel ligler tabiriyle Türkiye Türkçesinin kullanıldığı Türkçe Vikipedi sürümüne en çok katkının yapıldığı ülke Türkiye kastedilmektedir) ilgili federasyonun adlandırdığı şekilde (branş ya da cinsiyet belirtilmediyse dahi) yer almalıdır.
  2. Yabancı ligler (branş ya da cinsiyet belirtilmediyse dahi) orijinal adıyla yer almalıdır.
  3. Aynı ada sahip liglerde Super League (Yunanistan) ve Super League (İsviçre) örneklerinde olduğu gibi parantez içerisinde ülke adları yer almalı, salt lig adı anlam ayrımı sayfası olmalıdır.
  4. Eğer aynı ülke içerisinde farklı branşlarda aynı ada sahip ligler varsa parantez içerisinde branşları yer almalı, salt lig adı anlam ayrımı sayfası olmalıdır.
  5. Eğer Türkiye'deki ya da Kuzey Kıbrıs'taki branş federasyonları organizasyonlarında kadın yerine bayan tabirini kullanıyorsa lig adı aynı şekilde yer almalıdır.

Ulusal kupaların adlandırılması[kaynağı değiştir]

  1. Yerel ulusal kupalar (yerel ligler tabiriyle Türkiye Türkçesinin kullanıldığı Türkçe Vikipedi sürümüne en çok katkının yapıldığı ülke Türkiye kastedilmektedir) ilgili federasyonun adlandırdığı şekilde (branş ya da cinsiyet belirtilmediyse dahi) yer almalıdır.
  2. Yabancı ulusal kupalar (branş ya da cinsiyet belirtilmediyse dahi) orijinal adıyla yer almalıdır.
  3. Eğer aynı ülke içerisinde farklı branşlarda aynı ada sahip ligler varsa parantez içerisinde branşları yer almalı, salt lig adı anlam ayrımı sayfası olmalıdır.
  4. Eğer aynı ülke içerisinde aynı branşlarda fakat farklı cinsiyetlerde aynı ada sahip ligler varsa daha az tanınırlığı bulunan parantez içerisinde yer almalıdır. (Örneğin erkekler kategorisindeki kupa DFB-Pokal şeklinde yalın adlandırılıyorken daha az tanınan kadınlar kategorisindeki kupa DFB-Pokal (kadınlar) şeklinde adlandırılmaktadır.)
  5. Eğer Türkiye'deki ya da Kuzey Kıbrıs'taki branş federasyonları organizasyonlarında kadın yerine bayan tabirini kullanıyorsa lig adı aynı şekilde yer almalıdır.

Kulüplerin adlandırılması[kaynağı değiştir]

  1. Spor Kulübü, Futbol Kulübü, Gençlik ve Spor Kulübü, Basketbol Kulübü, Jimnastik Kulübü, Eskrim Kulübü, Ragbi Kulübü, Elektronik Spor Kulübü gibi kulübün esas adına dahil olmayan ve faaliyet alanını belirten jenerik adlar yine sırasıyla adı SK, FK, GSK, BK, JK, EK, RK, ESK şeklinde kısaltılarak kullanılmalıdır. Burada yer almayan diğer branş kulüplerine ait jenerik adlar da bu örneklere uyularak kısaltılmalıdır.
  2. 1919 Samsun Ragbi Spor Kulübü, Denizli Basket Spor Kulübü gibi örneklerde branş adı jenerik ada dahil olmadığından ötürü 1919 Samsun Ragbi SK ve Denizli Basket SK şeklinde kullanımlar yeğlenmelidir.

Kulüplerin branş takımlarının ve sezon maddelerinin adlandırılması[kaynağı değiştir]

  1. Eski ve hatalı Fenerbahçe Profesyonel Futbol Takımı, Halkbank Bayan Voleybol Takımı vb. kullanımlar terk edilerek yerine Fenerbahçe (futbol takımı), Halkbank (bayan voleybol takımı) şeklinde parantezli kullanım tercih edilmelidir.
  2. Erkek futbol takımlarının madde adlarında "profesyonel" ibaresi yer almamalıdır.
  3. İlk iki maddeye uygun olarak takımların sezon maddeleri eski Beşiktaş Profesyonel Futbol Takımı 2014-15 sezonu kullanımı yerine Beşiktaş (futbol takımı) 2014-15 sezonu şeklinde adlandırılmalıdır.
  4. Branş takımlarının madde adlarında kulübün jenerik adına yer verilmemelidir. (Örneğin Galatasaray SK (kadın futbol takımı) değil Galatasaray (kadın futbol takımı) olmalıdır.)
  5. Her takım mücadele ettiği lig adı baz alınarak adlandırılmalıdır. (Örneğin Trabzonspor (futbol takımı), Trabzonspor (U21 futbol takımı), Trabzonspor (kadın futbol takımı))
  6. Beşiktaş Jimnastik Kulübü Kürek Şubesi gibi kullanımlar Beşiktaş (kürek takımı) şeklinde yeniden adlandırılmalıdır.
  7. Federasyonların "bayan ligi" tabirini kullanmasına karşın kulüplerinin "kadın takımı" olarak adlandırdığı takımlar kulübün adlandırdığı şekilde yer almalıdır. (Örneğin Türkiye'deki ligin adı Bayan Voleybol Ligi olmasına rağmen Eczacıbaşı SK "kadın" tabirini kullandığından dolayı takım adı Eczacıbaşı (kadın voleybol takımı) olarak burada yer almaktadır. Bu uygulama olası diğer ihtilaflara da emsal kabul edilir.