Vikipedi tartışma:Seçkin resim incelemesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Van Gogh'un Yıldızlı Gece tablosunun Commons'taki bir versiyonunun (üstte) ve Museum of Modern Arts'daki (altta) versiyonunun kırmızı, yeşil ve mavi renk histogramları.

Müzelerde çekilen resimlerin orijinallerine sadık olup olmadıkları önemli bir konudur. Bence standart politika olarak müzenin kendi sitesindeki resmi esas almalıyız. Müzelerin resmî fotoğrafçılarının renklere nasıl sadık kalınacağını bildiklerini varsaymalıyız. Bir müze ziyaretçisinin çektiği bir fotoğraf ise muhtemelen odadaki yapay aydınlanmadan dolayı hatalı renklere sahip olacaktır. İstisnalar mutlaka vardır ama tipik bir müze görevlisi fotoğrafçının ne yaptığını bildiğini, tipik bir müze ziyaretçisinin ise bu konuda fazla bilgi sahibi olmadığını düşünüyorum. Müzeye bizzat gidip resim çeken kişinin, sonradan Commons'a resmini yüklerken orijinal renklere sadık kalmak için nasıl bir yöntem (özel flaş, filtre, veya standart Kodak %18 gri kart kullanımı gibi) kullandığına dair bir açıklama getirmiş olmasına dikkat etmeliyiz, bu bilgiler belirtilmemişse renk kontrolüne dikkat edilmediğini varsaymalıyız diye düşünüyorum. --İnfoCan 02:26, 26 Aralık 2009 (UTC)

Evet. Aslında resmî sitelerinde yer alan dosyalar da orijinallerine sadık olmayabilir. Fakat bence de kendi resmî sitelerinde (sadece müze için geçerli değildir) yer alan dosyanın doğru olduğunu varsaymalıyız. Eğer şüphelenirse kendi sitelerindeki resmin doğru olmadığını ispatlamamız lazım. İspatlanmadığı takdirde kendi resmî sitedeki dosyanın doğru olduğunu kabul ederiz. Aslında çok normal :) Teşekkür ederim. Takabeg ileti 08:58, 26 Aralık 2009 (UTC)
Ancak müzeye göre de durum değişiyor herhalde. Mesela Orsay Müzesi'nin sitesi bayağı sadık, fakat Louvre Müzesi biraz koyu renkleriyle gösteriyor. Belki eserlere göre de durum değişiyor olabilir. Şimdi uygun yolunu bulmaya çalışıyorum. Deneme olarak SRA'da göstermek için hazırlık yapıyorum. Eninde sonunda, resmî sitesindekini gerçek varsaymakta fayda var. Ve şüphelediğimizde ispatlamamız lazım. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 05:53, 27 Aralık 2009 (UTC)
Hmm. Aslında İnfoCan'a ve Takabeg'e bu konuda katılıyorum. Resmin/tablonun kendi sitesindeki (resmî web sitesindeki) resmi esasa almalıyız. Yani belki orjinallerine aşırı sadık olamasalar bile onu kabul etmeliyiz. Aslında bu konuyu düşünürken SRİA'lara oy vermemi birdaha düşündüm. Onlar bir eser ve renk/tonlama vs. aynı olması gerekir. Ama sıradan bir resim olsaydı yinede SR kalmaya uygun olurlardı. --Captain BradleyMesaj Sayfam 06:07, 27 Aralık 2009 (UTC)
  • Bu konuda bir standart olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun müzelerin resmi siteleri olmasını ve Infocan'ın söylediği varsayımı da kabul edebilirim. Fakat müzelerin sitesinde ya da başka bir mercide "biz %100 doğruyu veriyoruz" ibaresi bulunmadığı için çekincelerim olduğunu da saklayacak değilim. Bu yüzden öncelikle topluluktan "Biz müzelerin sitelerindekini doğru kabul ediyoruz" kararını çıkması gerekiyor kanısındayım. Bu karar çıktıktan sonra ise ortaya mutlaka tutarlı sonuçlar çıkartmak zorundayız. Aslında tüm müzelerin doğru olduğu bizim kabullenimimiz olacağından bu karardan sonraki oylamalarda "Bu müzeninki bence yanlış" gibi bir ifadenin kabul edilemeyeceğinin farkında olmalıyız. Ek olarak söylemek istiyorum ki birincil kaynağımız resmi site olduğu için güvenilirliği kabul edilmeyen sitelerdeki resim fotoğraflarını ya da flickr'daki herhangi bir turistik fotoğrafı SRİA ya da SRA'da kanıt olarak ortaya koymayacağız ve "Bu bence doğru", "Böyle olduğunu ben biliyorum" gibi ifadeleri oylamalarda kullanmayacağız (zaten şu an bile kullanmamalıyız). Bu konuyla ilgili bir karara varmadan hiçbir resmin ihraç edilmemesini rica ediyorum. Eğer topluluktan böyle bir karar çıkarsa oylamalarda tutarsızlıklar bile olsa toplamda tutarsız olmamak adına sitelerindeki resimlerle uyuşmayan tüm eserlerin seçkinliklerinin iptal edilmesi gerekiyor. Öte yandan eğer böyle bir karar çıkmazsa bu durumda müzedekinden farklı diyerek verilmiş çıkartılsın oylarının sayılmaması icap ediyor. Tüm süreçte önemli olan nedensiz yere bir oylamadan diğerine farklı bir uygulamanın yürütülmemesidir. Bu yüzden oy verilmeden önce konunun burada tartışılıp karara bağlanmasını öneriyorum. Eğer müzeler harici güvenilir kaynaklar paylaşmak isteyen, daha doğru bir yöntem önerecek olanlar varsa onların fikirleri bizim ufkumuzu açacaktır. İyi günler, kolay gelsin. -- Güzelonlu (mesaj) 08:51, 11 Ocak 2010 (UTC)
Ek: Şu anda seçkin resimlerimiz arasında müzesindeki resimle tonları tutmayan ama SRİA olmamış resimler bulunmaktadır. Eğer böyle bir karar çıkarsa onların da ihraç edilmesi gerekmektedir. Ya da onları da aday gösterebiliriz. -- Güzelonlu (mesaj) 11:56, 11 Ocak 2010 (UTC)

Tablolar ile ilgili tartışılması gereken diğer konular[kaynağı değiştir]

Topluluktan müzelerinin resmi sitelerinde bulunan renk tonlarının doğru olduğunu kabul etme kararı çıksa da çıkmasa da konuşulması gereken iki konu daha vardır:

1) Özel koleksiyona ait olan tabloları nasıl değerlendireceğiz? Eğer sahipleri bu tabloların resimlerini yayınlamadıysa -ki çoğunlukla böyle bir uygulamaya gidilmez- ya da bir sergi için bir süreliğine bir müzeye ödünç verilmediyse bu tabloların tonlarının doğru olduğuna nasıl karar vereceğiz? Bu tablolarda herhangi bir ton kontrolünün yapılmamasının diğerlerinde yapılıyorken doğru olmayacağı açıktır. Bu konuda bir Vikipedi standart politikasının da topluluk tarafından belirlenmesi gerekmektedir.

2) Müzelerinin sitelerinde koleksiyon bölümü almıyorsa ya da ilgili tabloya yer verilmediyse nasıl bir politika izlenecek? O tablonun aday gösterilen versiyonunun doğru olduğuna nasıl karar verilecek? Sırf ilgili müzenin sitesinde yer almadığı için böyle bir kontrolün yapılmaması değerlendirilen tablolarla eşitsizliğe ve tutarsızlığa sebep olacağından bu konuda da bir politika belirlenmesi gerekmektedir. Halihazırda bu şekilde seçkin seçilmiş tablolar bulunmaktadır.

Bu iki mevzuyla ilgili yukarıdaki konuyla da tutarlı olacak şekilde toplulukça bir karar verilmesi gerekmektedir. -- Güzelonlu (mesaj) 11:56, 11 Ocak 2010 (UTC)

  • Evet özel koleksiyon meselesi önemlidir. Onların gerçeğe sadık olup olmadığını kanıtlamak bayağı zor. Müzayede katalogları yararlı mıdır ? Hiç auctiona verilmemiş özel koleksiyonlar ne olacak ? Onları ne SRA ne de SRİA gösterebiliyorum. Mesela La vague'yı SRA göstermek istiyorum ama kanıtlayamadığım için gösteremiyorum. Commons'daki tartışma gördüğümüz gibi işimize yaramıyor. Orda ciddi değerlendirme yapılmadı. Özel koleksiyon meselesini nasıl halledilebilir ? Düşünelim. Takabeg ileti 12:08, 11 Ocak 2010 (UTC)

Fotoğrafta standart bir renk demeti olursa ışıktan kaynaklanan renk kaymaları sonradan bilgisayarda düzeltilebilir Fotoğrafta standart bir renk demeti olursa ışıktan kaynaklanan renk kaymaları sonradan bilgisayarda düzeltilebilir
Fotoğrafta standart bir renk demeti olursa ışıktan kaynaklanan renk kaymaları sonradan bilgisayarda düzeltilebilir

Güzelonlu'nun sorularını bu sayfanın tepesindeki ilkeleri genelleyerek cevaplamak eğilimindeyim. Aşağıdaki kuralları öneriyorum:

  • "Resmî" müze fotoğraflarının daha güvenilir olduğunu varsayalım (aksine delil olmazsa, bağımsız bir kaynakta yayınlanmış bir eleştiri gibi). Sergi şartlarında ışıklandırma ile ideal fotoğraf çekme şartlarındaki ışıklandırma aynı değil. Çoğu müzede flaşla fotoğrafa izin verilmiyor. Dengeli renklere sahip aydınlanmayı sağlamanın ancak müze yetkililerince yaptırılabildiğini varsaymalıyız.
  • Özel koleksiyonların "resmî" fotoğraflarının da benzer nedenlerle güvenilir olduğunu varsayalım.
  • Müzayede kataloglarının güvenilir olduğu varsayalım, çünkü müzayede kuruluşları da sattıklara tablolara özel erişimlerleri vardır ve ideal şartlar altında tabloların resimlerini uzman fotoğrafçılara çektirebilirler.
  • Kaliteli (iddialı?) reprodüksiyon satıcıları konususunda aynı kalite varsayımını yapmayalım. Bunların fotoğrafçıları müzeleri ziyaretçi gibi gezip tabloların fotoğraflarını çekiyordur diye tahmin ediyorum. Art.com adlı bir reprodüksiyon satıcısının sitesinde aynı Van Gogh tablosunun iki fotoğrafına bakın [3][4]. Art Renewal Center diye bir sanat sitesi de Van Gogh'un Yıldızlı Gece resmini gösteriyor ama ordaki resim [5], tablonun aslının bulunduğu Museum of Modern Art'takinden [6] bayağı farklı (Takabeg, senin La vague da aynı siteden!). Vikipedi:Seçkin_resim_adayları/Vincent_Willem_van_Gogh_037.jpg sayfasında belirttiğim gibi The Yorck Project 'deki fotoğrafların kalitesi çok tutarsız. Bu örneklere dayanarak, aksine delil olmadıkça (bağımsız medya kaynaklarında çıkmış övgü makaleleri gibi) toplu resim sitelerine güvenmemeliyiz.
  • Alelade müze ziyaretçisinin güvenilir resim çekmesi pek basit değil anladığım kadarıyla [7]. Sanırım tablonun fotoğrafını çekerken onun yanına, üzerinde standart renkler veya standart bir gri olan bir kart koyarsanız resmi sonradan Photoshop'la düzeltebiliyorsunuz, ama kaç kişi bunu yapıyor? Bazı dijital kameraları özel ayarlarsanız flüoresan veya ampul ışığının yarattığı tonları filtreliyebiliyormuş (ama flüoresan lambaların dahi farklı renk veren tipleri var, bu düzeltemeye ne derece güvenilebilir emin değilim?). Müze ziyaretçisi tarafından çekilmiş resimler durumunda fotoğrafçının resmi nasıl çektiği hakkında teknik açıklama olmalı, renklere sadık kaldıkları konusunda ikna edici olmalılar. Bu yoksa kişinin renk doğruluğuna dikkat etmediğini varsayılmalıyız.

Bu saydığım kurallar uygun bulunursa Vikipedi:Seçkin resim nedir? sayfasına ekleyebiliriz. --İnfoCan 19:18, 12 Ocak 2010 (UTC)

  1. Mercedes-Benz F400

Şu an SR olan Bu resmin maddesi yok. Vikipedi tartışma:Seçkin resim adayları sayfasında yer alan "maddesiz"ler ile durum farklıdır. SRA gösterildiğinde hata vardı. Mercedes-Benz F400 maddesini açmak o kadar kolay değildir. Orası Mercedes-Benz Dünyası (Mercedes-Benz Welt) adlı bir müzedir. Mercedes-Benz Welt bir otomobil fuarı olmadığı için ayreten maddesinin açılırması gerektiğini düşünüyorum. SRİA göstermek de enerj kayıbı olduğu için bu sayfada bildiriyorum. Takabeg ileti 13:32, 5 Ocak 2010 (UTC)

Yorck Project[kaynağı değiştir]

Yorck Project'ten alınan SR'lerin incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Takabeg ileti 07:25, 27 Ocak 2010 (UTC)

Örnekler:

Sayfa birleşimi[kaynağı değiştir]

Bu sayfayi tamamen iptal edip, VP:SRA ile birlestirsek daha derli toplu olmaz mı? Yapacagimiz bir alt başlık açmak sadece. Coriolis 09:28, 31 Ocak 2012 (UTC)

Olabilir, fena olmaz.--RapsarEfendim? 17:37, 31 Ocak 2012 (UTC)
Faydalı bir fikir, destekliyorum. Fakat diğer adaylık sayfaları için emsal teşkil ederse sorun yaşanabilir.--ahzaryamedileti 20:01, 29 Şubat 2012 (UTC)