Vikipedi tartışma:Biçem el kitabı/Kısaltmalar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklif metnini üç paragraf halinde İng. Vikipediden çevirdim. Önceki içeriği de ("Okuyucuların..." diye başlayan paragraftan sonrası) üzerinde konuşulması için aynen bıraktım. Esasen İng. Vikipedide bu başlık, biçem el kitabının bir bölümü ve kendisine ait bir sayfası yok. Bizde yıllar önce bu şekilde açılmış ve {{biçem el kitabı}} yer almakta. Konuyla ilgili Vito'la konuşmamıza göz atabilirsiniz. Tartışmaya katılan kullanıcılar eski içeriğin muhafaza edilip edilmemesine ilişkin görüşlerini de açıklarsa iyi olur. Teşekkürler. --Yabancım 12:33, 12 Şubat 2017 (UTC)

Bu değerlendirme yapılırken Adlandırma Kuralları politikamızın kısaltmalarla ilgili altbaşlığı da göz önünde bulundurulursa yerinde olur kanısındayım. O politika ile bu yönerge adayının birbirinden bağımsız ve tutarsız gelişmesi istemeyeceğimiz bir sonuç olur.
Vito Genovese 12:36, 12 Şubat 2017 (UTC)
Teklif biraz daha az muğlak hale gelse daha iyi olur. Üst (asıl) kısma da örnekler koyabiliriz. Örneğin Google vs. ne ölçüde kullanılacak. Akademik ya da başka 'seçkin' kaynakların otoritesi ne seviyede olacak? Keşke maddelerin alternatif başlıkları olabilse, seçeneklerden hangisini istediğimizi ayarlayabilsek; şimdilik bunu yönlendirmelerle belli bir ölçüde (bence yeterli ölçüde) hallediyor gibiyiz.
Kolombiya Türkiye'ye uzak (Türkçe konuşanlara değildir), "Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri" bir özel isim değil de tanımlayıcı isim gibi duruyor, ama gene de bu söz, resmî ismin Türkçesi ve önemli bir ihtimal akademik kaynaklar (en az FARC kadar) grubun özel ismi olarak "Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri" ismini kullanıyordur. Akademik olmayıp da konuyla biraz ilgili olanlar herhalde FARC'ı, yani kısaltmayı kullanıyordur. Bu teklife göre madde adının "Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri" olması, FARC'ın bu maddeye yönlendirilmesi doğru mu? FARC Türkçede başka şekillerde kullanılıyorsa, anlam ayrımı nasıl oluşturulmalı, örgütün kısaltma madde adı FARC (örgüt) mü olmalı?
Bence sıkıntılı olabilecek durumları belirleyelim ve çekinmeden inceleyelim. Zannedersem bunlar genelde örgütler ve örgüt kolları olacak. Şirketlerde çok sıkıntı olacağını zannetmiyorum, günümüzdeki resmî ismi (kısaltma, yarı kısaltma, açık) ne ise o kullanılır (A.Ş., AG, corp olacak mı?). Diğer sıkıntılı konular ne olabilir, onu da düşünelim. Uluslararası örgütlerde kısaltma kullansak da VP:MİLLİ vs politikaları ihlal etme endişemiz olmayacak; oralarda büyük ihtimalle, yaygınlık kriteri ağır basacak ve kısaltmaları kullanacağız gibi gözüküyor. --Deniz (mesaj) 00:13, 14 Şubat 2017 (UTC)
Bir de şu var, Vikiveri ile birlikte artık ontolojik bir yapı var. Wikimedia sisteminde bizim FARC dediğimiz kavramın tek bir adı var, o da d:Q155801 (Vikiveri başlıklarda İngilizce etiketleri kullanıyor). Aynı kavramın çeşitli etiketleri var, "Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri"@tr, "Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia"@es gibi. Ne seçersek seçelim gene aynı kavrama gidecek. Bazı diller kısaltma kullanmış, bence açık haller biraz daha iyi olurdu. --Deniz (mesaj) 00:26, 14 Şubat 2017 (UTC)
@Yabancı: 2 aydır sağolsun Deniz dışında hiç ilgi görmemiş teklif. Dilersen şimdilik Tarihsel olarak etiketleyelim (şu anda teklifleri temizliyordum, o sırada yeniden geldim buraya), daha sonra daha fazla olgunlaştırarak yeniden sunabiliriz. Devam dersen kalsın, aşırı bir süre de geçmedi sonuç olarak.
Vito Genovese 19:19, 22 Nisan 2017 (UTC)
Etiketleyelim gitsin, @Vito Genovese. Dediğin gibi, daha sonra kapsamlı hâle getirilerek yeniden sunulabilir. --Yabancım 10:03, 23 Nisan 2017 (UTC)
Şablonu ekledim. --Yabancım 10:14, 23 Nisan 2017 (UTC)