Vikipedi:Wiki Anıtları Seviyor 2016/Ödüller

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye, Wiki Anıtları Seviyor 2016'ya katılmamıştır. İlginiz için teşekkür ederiz.
Wiki Anıtları Seviyor 2016 Türkiye

“Bir anıtın fotoğrafını çek, Vikipedi'ye yükle, kazan!”

Ana sayfa Ana sayfa Proje genel sayfası Proje genel sayfası Katılımcılar Katılımcılar Yardım masası Yardım masası Araçlar ve kaynaklar Araçlar ve kaynaklar
Katılım ve kurallar Katılım ve kurallar Anıt listesi Anıt listesi Düzenleyiciler ve Jüri Düzenleyiciler ve Jüri Değerlendirme ve ödüller Değerlendirme ve ödüller Sonuçlar Sonuçlar


Yarışma bir dizi ulusal yarışmalardan ve uluslarası bir finalden oluşmaktadır. Yüklenen fotoğraflar: öncelikle organizasyon komitesi tarafından kurallara uygun şekilde yüklenip yüklenmedikleri konusunda değerlendirilir; sonrasında yerel jüri tarafından değerlendirilerek derecelendirilirler ve sıralamadaki ilk 10 fotoğraf 1 Kasımdan önce uluslararası yarışmaya gönderilir, ulusal yarışmada dereceye giren fotoğrafların sahipleri yerel Viki tarafından ödüllendirilirler; uluslararası yarışma sonucunda kazanan fotoğrafların sahipleri uluslararası organizasyon komitesi tarafından ödüllendirilirler. Uluslararası jüri farklı beceri alanlarına sahip 7 üyeden oluşmaktadır.

Değerlendirme kriterleri[kaynağı değiştir]

Fotoğraflar öncelikle şartlar ve kurallara uygun olup olmadıklarına bakılarak yarışmaya dahil edilirler.

Jüri yarışmaya katılan fotoğrafları aşağıdaki kriterlere göre derecelendirir.

  • Fotoğrafın teknik kalitesi (keskinlik, ışık kullanımı, perspektif v.b.);
  • Özgünlük;
  • Fotoğrafın Vikipedide kullanılabilirliği.

Fotoğrafların uluslararası finalde üst sıralarda yer alabilmeleri için Wikimedia Commonstaki asgari seçkin resim kriterlerini karşılamaları gerekmektedir.

Ulusal yarışmada, uluslararası yarışmaya gidecek 10 fotoğraf ulusal jüri tarafından yukarıdaki kriterlere göre belirlenir. Ulusal yarışma sonucunda dereceye giren fotoğraflardan en fazla 10 tanesi uluslararsı yarışmaya gönderilir. Oluşacak uluslararası fotoğraf havuzunda toplanan görüntüler yukarıdaki kriterlere göre jüri tarafından 1-5 yıldız arasında derecelendirilirler. Bu derecelendirmeye göre sınıflandırılırlar ve sonrasında sıralanırlar.

İlk aşamadan sonra jüri, sonuçları müzakere etmek ve asgari nitelikleri karşılamadıklarını düşündükleri fotoğrafları diskalifiye etmek için toplanırlar. Bu aşamada ilk 20 fotoğraf bir üst tura geçer.

Son aşamada, her jüri üyesi en iyi fotoğrafa 20 puan, bir sonrakine 19 puan şeklinde puanlandırma yaparak kendi ilk 20 sıralamasını yapar. Puanların toplamı uluslararası yarışmanın sıralamasını belirleyecektir. Sonuçlar jüri üyelerinden gelen yorumlarla beraber sadece son sıralamalar şeklinde yayınlanacaktır.

Ulusal ödüller[kaynağı değiştir]

Wiki Anıtları Seviyor, müşterek bir yarışmadır ve bu nedenle ulusal yarışmalarda da ödüllendirme yapılabilmektedir. Dereceye giren fotoğrafların ödüllendirilmesinin yanında bazı özel ödüller de verilebilir.

Uluslararası ödüller[kaynağı değiştir]

Uluslararası yarışmada beş ödül verilmektedir:

  • Bir adet azami 2000 € değerinde Wikimania 2017 (Ağustos 2017, Montreal, Kanada) için seyahat bursu;
  • İki adet 1000 € değerinde para/hediye çeki ödülü;
  • İki adet 500 € değerinde para/hediye çeki ödülü.

Genel ödüllerin yanı sıra bu yıl özel kategori ödülleri de verilecektir:

  • Avrupa Konseyi üyesi devletlerden en yüksek puan alan fotoğrafın sahibi, kendi fotoğrafının basılmış bir kopyasını Europa Nostra'nın sponsorluğunda Europa Nostra başkanı Maestro Plácido Domingo tarafından imzalanmış olarak alacaktır.