Vikipedi:Vikipedi'deki asparagaslar listesi/Melancholius

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Melancholius, Yunan Mitolojisinde Melankoli ve Depresyon Tanrısı. Savaş Tanrısı Ares ve Akıl Tanrıçası Athena'nın oğlu.

Athena, Ares'le yaşadığı ilişkiden o kadar pişman olur ki, çocuğu kimsenin olmadığını düşündüğü bir ormanda doğurur. Yalnız olduğunu zannettiği ormanda kendisini izleyen bir insanı fark ettiğinde, kızın zihniyle oyunlar oynar ve kız kendisini çocuğun annesi zanneder. Annesinin Hyginos (Antik Yunanca: Sağlıklı) adını verdiği Melancholius, uzun süre boyunca bir tanrı olduğunu bilmeden, kendisini ormanda yaralı hayvanları tedavi etmeye adar. Çevrenin hayvanların kutsal iyileştiricisi gözüyle baktığı Hyginos'un ormanda hayvanlarla uğraşma arzusu o kadar büyür ki, insanların arasından kaçar ve aslında doğduğu ormanda daha fazla vakit harcamaya, hatta ormanda ağaçlar arasında uyumaya başlar, kendisini insanlardan soyutlar. Etraftaki insanlar onun bu kararını pek ciddiye almayarak, onun kendisini haklı çıkarmasına neden olurlar: insanlar aslında bencildir.

Bu soyutlama günlerinin birinde önüne çıkan bir peri kızı, kendisinin burada olmaması gerektiğini, asıl yerinin tanrıların arasında olduğunu söyleyince, Hyginos kendisini bu soyutlamadan çıkarıp Olympos dağına çıkmaya adar. Olympos'a çıkma yolculuğunda, sefalet, keder içindeki köylerden geçer, insanların hayatta yaşama amacının kalmadığı yerlerde bulunur ve en sonunda Olympos dağının sahipleri onu kendilerinden biri gibi karşıladıklarında, yaşadıkları zenginlik genç adamın gözlerini kamaştırır. Yine de bu göz kamaşmasının etkisinde çok fazla kalmaz ve kendilerine kulluk eden insanlar o kadar sefalet içindeyken, tanrıların burada nasıl bu kadar rahat yaşadığını sorar. Aldığı cevapların hiçbiri tatmin edici olmazken, kendi annesinden hiç şüphesi olmayan Hyginos, babasının kim olduğunu sorduğunda aldığı cevap, gerçek annesinin adını öğrendiği andan daha şaşırtıcı değildir. Akıl Tanrıçası Athena, hiç sahiplenmediği oğlunu karşısında görünce, sanki onu hiç terk etmemişçesine davranır, bu da Hyginos'un daha çok kızmasına neden olur. Olympos dağında ebedi zenginliğin içinde yaşamayı reddeder ve bu sefer köyüne bir dünya turu eşliğinde dönmeye karar verir.

Gidebildiği yerler aslında Anadolu ve Yunanistan'ın uzak yerleriyle sınırlı kalsa da, Hyginos için bütün dünya gibidir. Ancak tekrar evine döndüğünde o kadar değişmiş, eskisinden de suskundur ki, insanlar onu sorgulamaya, bu sessizliğin nedenini öğrenmek için denemelere başlarlar. Hyginos'a bunların hepsi fazla gelir ve tekrar kendisini yollara atar. Yol üzerinde dinlenmek için durduğu bir köyde sessizliğinden ötürü Irene adını aldığını söyleyen bir genç kız, artık bir isminin olmadığını söyleyen Hyginos'a hüznünden ötürü Melancholius ismini yakıştırır. O andan sonra bu adla anılan Melancholius, artık kendisinin kim olduğunun farkında olmanın huzuruyla köyüne döner. Fakat yine şanssızlık peşini bırakmaz, o geri döndükten yirmi yıl sonra köydeki salgında kendisi hariç herkes ölür.

Köyünde kimse kalmadıktan sonra Olympos'a çıkan Melancholius, daha sonra kelimeye adını verecek şekilde, Melankoli ve Depresyon Tanrısı olur. Kendisinin adı söylenirken, insanlar cholius kısmında bile kederin pençesine yakalandıklarını hissederler. Ama her ne kadar, Melankoli ve Depresyon tanrısı olsa da, şu anda bile adı Foloi Meşe Ormanı olan ormanın, onun doğduğu orman olduğu ve onun hala burada bazı hayvanları tedavi ettiği söylentisi vardır.


Kategori:Yunan mitolojisi