Vikiproje:Hayvanlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:VikiProje Hayvanbilim sayfasından yönlendirildi)

Vikipedistler tarafından hayvanlar âlemine ait türlerle ilgili maddeleri oluşturmak veya daha iyi düzenlemek amacıyla oluşturulmuş bir projedir. Bu maddeler diğer vikipestlerin çabalarıyla güç kazanacaktır. Eğer sizde bu konuda yardım etmek istiyorsanız lütfen görüşlerinizi tartışma sayfasında belirtiniz.

Bu projede amaç her şeyden önce bütün hayvan türlerini tanımlamak, hayvanlar alemine mensup bütün türleri sınıflandırmaktır.

  1. Hayvanlar âlemindeki bütün takson gruplarını tanımlamak.
  2. Hayvanlar âlemindeki bütün takson gruplarına uygun kategoriler eklemek.

Dikkat edilmesi gereken noktalar[kaynağı değiştir]

Hayvanbilim maddeleri yazmak[kaynağı değiştir]

Birçok tür hakkında internetde faydalı Türkçe bilgiler bulmak mümkündür. Ya da başka dilden çeviri yaparak da bu maddeleri oluşturabilirsiniz.

Bir hayvanbilim maddesinde bulunması gereken en önemli bilgiler:

  1. Bir tür'ün doğru Türkçe ve bilimsel adı
  2. Sınıflandırması (Özellikle: Ait olduğu familya ve takım)
  3. Dış özellikleri
  4. Yaşadığı bölge
  5. Yaşam şekli
  6. Davranışları
  7. Üreme
  8. Beslenme
  • Maddenin adı:

1.Madde adı, özel isimler dışında ilk kelimeden sonra küçük harflerle başlamalıdır.

ör)

  • Benekli kedi -> Doğru
  • Benekli Kedi -> Yanlış

2.Taksonun Türkçe isimini bilmiyorsanız latince adıyla açın.

  • Yönlendirme:

Taksonun latince adını ilgili maddeye yönlendirmeyi unutmayınız. Diğer Türkçe isim ve latince sinonimleri de yönlendirin.

ör) #REDIRECT Felis margarita

  • Maddenin başı:

Vikipedi biçimine göre maddenin en başında tarif edilenin Türkçe ve bilimsel adı, ait olduğu bir üstündeki takson ve yayılımını kısaca bir iki söz ile açıklayıp bir satır aralık birakmanız biçim ve estetik açıdan uygun olur. Giriş kısmında madde adı koyu harflerle; hemen yanında parantez içerisinde latince ismi yazılmalıdır. Yalnızca cins ve tür adları italik yazılır. Giriş cümlesinin sonunda mutlaka canlının hangi takson grubuna ait olduğunu belirtiniz. (kuş türü, memeli takımı, balı familyası v.b)

ör) Benekli kedi (Felis margarita), kedigiller (Felidae) familyasından Güneydoğu Asya'da yaşayan az rastlanan yaban kedisi türü.

  • Resimler:

Wikipedia Commons'da kullanabileceğiniz bir milyondan fazla resim bulunmaktadır. Burada bir türün resmini bulmak için İngilizce bilmeniz gerekmez. Latince ismi ile arama yapabilirsiniz.

  • Interwikiler:

Büyük Vikipedilerden birisinde tür'ün latince adı ile arama yapıp, bulduğunuz maddenin en altındaki interwiki bağlantılarını kopyala yapıştır ile ürettiğiniz maddeye aktarabilirsiniz.

  • Kategori:

Bir türü tarif eden bir maddeyi genelde ait olduğu familya isimini taşıyan kategoriye ekliyoruz. Bir familyayı tarif eden bir madde, ait olduğu takımın adını taşıyan kategoride yer alıyor, ve takım hakkında bir madde ise ait olduğu sınıfın adını taşıyan kategoriye ekleniyor. Örnek:

  1. Madde:Tırtak > Kategori:Yunusgiller
  2. Madde:Yunusgiller > Kategori:Dişli balinalar
  3. Madde:Dişli balinalar > Kategori:Balinalar
  4. Madde:Balinalar > Kategori:Memeliler
  • Ayrıca Wikispecies'de latince isim ile arama yaparak o türün sınıflandırmasını bulabilirsiniz.

Faydalı bilgiler[kaynağı değiştir]

Ilgililer şu sayfalarda faydalı bilgiler bulabilirler:

  • ikili ve üçlü adlar: Tür adları iki kelimeden oluşur. Bir hayvanın ilk adı, ait olduğu cinsin adıdır. İkinci adı ile türü belirlenir. Eğer bir hayvanın üçüncü bir adı varsa, o zaman bu bir alt türdür ve üçüncü adı alt türü belirler. Örnek:
  • Cins: Eryx
    • Tür: Eryx jaculus (Mahmuzlu yılan)
      • Alt tür: Eryx jaculus turcicus (Türk mahmuzlu yılanı)

Bilimsel adlarda italik yazı: Latince adlarda cinslerin, türlerin ve alt türlerin adları italik yazılır. Oymak, familya veya takım vs. gibi daha yüksek taksonların latince adları italik yazılmaz, normal yazılır.

Yapılacaklar[kaynağı değiştir]

Türkiye'nin direyine ait türlerin eksik maddeleri[kaynağı değiştir]

Türkiye'de hangi hayvan türlerinin bulunduğunu bu aşağıdaki bağlantılarda araştırabilirsiniz. Bu sayfalarda yüzlerce, henüz maddesi olmayan kırmızı bağlantılar bulunuyor:

Ülkelere göre direy[kaynağı değiştir]

Ülkelere göre hayvan varlığı, dağılımı, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türler gibi birçok bilgiyi içeren maddelerin açılması gerekmektir. Eğer sizde araştırmacı kişiliğe sahip ve bu konulara ilgi duyuyorsanız lütfen katkılarınız bizden esirgemeyin.

Bu konuda açılmış maddeler aşığıda listelenmiştir.

Vikipedi:Telif sorunları/Mirada maddeleri[kaynağı değiştir]

  1. Boğaya tapma (Q1427313), 3064 bayt

Sınıflandırma başvuru sayfası[kaynağı değiştir]

Bu sayfalarda sınıf taksonların altında familyalara kadar olan sınıflandırma Latince ve Türkçe olarak verilmektedir. Türkçesi olmayan takson adlarının bir kısmı yabancı dillerde ortak olarak kullanılan isimlerden yararlanılarak Türkçeleştirilmektedir. Tartışma sayfalarında bu Türkçeleştirme ile ilgili fikrinizi belirtebilirsiniz.

Bu sayfaların amacı Türkçe adları da bilgi kutularının içindeki Latince adların yanında kullanabilmek içindir:

Sınıflandırma

Alınan kararlar[kaynağı değiştir]

  • Canlı taksonlarına yönelik kategorilerin adlandırılmasında Türkçe adların (yoksa latince adların) kullanımına karar verilmesi.

Vikipedi:Oylama/Arşiv/Ekim 2006

Ayın projesi[kaynağı değiştir]

Ayın projesi

Arşiv[kaynağı değiştir]

Taslak şablonları[kaynağı değiştir]

Katılımcılar[kaynağı değiştir]