Vikipedi:VikiProje 10000 Gelişmiş Madde/Eş denetleme

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Proje Madde Değerlendirme Türkçe Vikipedi'de Olması Gerekenler Listesi Oluşturma İş birliği Eş denetleme Çalışma Grubu Tartışma

10000 Gelişmiş Madde VikiProjesi'nin Madde eş denetimi bölümü, belli maddelerin kendi alanlarında ayrıntılı değerlerlendirmelerin yürütülmesi için oluşturulmuş ana proje sayfasıdır.

Madde eşdenetimi kapsamında maddelerin gözden geçirilmesi için üç çeşit şekil vardır:

  • Akran denetimi maddeleri geliştirmek ve genişletmek için fikirler üretilmesini sağlamak amacıyla, proje kapsamındaki maddelerin resmi olmayan bir değerlendirmesidir.
  • A-Sınıf maddelerin değerlendirilmesi resmi bir gözden geçirme olup, bu şekilde sınıflandırılması için bu resmi gözden geçirmeden geçmelidir.
  • Bu bölüm, ayrıca proje için harici değerlendirmelerden de sorumludur:

A-Sınıf maddelerin değerlendirilmesi[kaynağı değiştir]

A sınıfı maddeler için bu madde eş denetimi sayfasında görüş birliğine varılması gerekmektedir.

A sınıfı maddelerin büyük ölçüde SM kriterlerini karşılaması gerekir ve ayrıntılı, akıcı, iyi kaynaklara sahip ve nazik bir anlatış biçimi olmalıdır.

Eğer bir madde aday gösterilmişse tartışma en az 7 gün sürer. Adaylık kapatılırken maddenin tartışma sayfasındaki proje değerlendirme şablonuna sonuca bakılmaksızın eski eş denetleme =evet kodu eklenir ve eş denetleme =evet kodu eş denetleme =hayır olarak değiştirilir. Maddenin A-sınıfı için seçilmesi halinde, maddenin tartışma sayfasındaki aynı şablona sınıf=A-Sınıf eklenir. Eski adaylıklara Vikiproje:10000 Gelişmiş Madde/Eş denetleme/A-Sınıf/Arşiv sayfasından ulaşılabilir.

Akran denetimi[kaynağı değiştir]

Eş denetim süreci, proje kapsamındaki maddelerin geliştirilmesi ve genişletilmesi için fikir üretmek için düzenlenmiştir.

Bir madde aday gösterildiğinde, aday gösteren kişi yeterli geribildirim aldığını düşününceye kadar listede kalır. Adaylık kapatılırken maddenin tartışma sayfasındaki proje değerlendirme şablonuna eski akran denetleme =evet kodu eklenir ve akran denetleme =evet kodu akran denetleme =hayır olarak değiştirilir. Eski adaylıklara Vikiproje:10000 Gelişmiş Madde/Eş denetleme/Akran denetimi/Arşiv sayfasından ulaşılabilir.

Kullanım kılavuzu[kaynağı değiştir]

Bir maddeyi akran denetimine veya A-sınıf statüsüne aday göstermek için aşağıdaki adımları izleyiniz.

Burada madde adı yerine bahsi geçen maddenin adı yazılmalıdır.

I.
İlk adımlar.

 Öncelikle maddenin akran denetimine mi, A-sınıf statüsüne mi aday gösterilmesi gerektiğini belirleyin.

  1. Eğer madde Seçkin madde veya Seçkin liste kategorisindeyse burada yer alıp, tartışılmasına gerek yoktur.
  2. Bu sayfayı kullanmadan önce Vikipedi:Seçkin madde nedir? ve Vikipedi:Seçkin liste nedir? sayfalarını okumanız ve anlamanız tavsiye edilir.
II.
Maddenin tartışma sayfasında yapılacak değişiklikler.

 Aşağıdaki etiketlerden amacınıza uygun olanı, tartışılmasını istediğiniz maddenin tartışma sayfasının en üstüne, sayfa üstünde bulunan değiştir sekmesine tıklayarak ekleyiniz.

Eğer bir madde;
  • A-sınıfı için öneriliyorsa, {{yk:VikiProje 10K|eş denetleme=evet}}
  • Akran denetimi için öneriliyorsa, {{yk:VikiProje 10K|akran denetleme=evet}}
etiketini ekleyiniz.
III.
Tartışma sayfasının yaratılması.

 Aşağıdaki adımlardan tartışmanın amacına uygun olanı kopyalayın ve maddenin tartışma sayfasına eklediğiniz şablonda beliren kırmızı bağlantıya ekleyin.

(A-sınıfına aday madde) için:
Adaylık sayfasının en üstüne ===[[Madde adı]]=== satırını yerleştirin, örnek başlık ismini maddenin ismiyle değiştirmeyi unutmayın. Bu başlığın altına aday gösterme gerekçenizi ekleyin ve ~~~~ kodunu ekleyerek imzalayın.
(Akran denetimine aday madde) için:
Adaylık sayfasının en üstüne ===[[Madde adı]]=== satırını yerleştirin, örnek başlık ismini maddenin ismiyle değiştirmeyi unutmayın. Bu başlığın altına aday gösterme gerekçenizi ekleyin ve ~~~~ kodunu ekleyerek imzalayın.
IV.
Tartışma sayfasının aday listelere eklenmesi.

 Aşağıdaki adımlardan tartışmanın amacına uygun olanı gerçekleştirin.


(A-sınıfına aday madde) için:
{{Vikiproje:10000 Gelişmiş Madde/Eş denetleme/A-Sınıfı/Madde adı}} şablonunu "Madde adı" yerine aday gösterdiğiniz maddenin adını yazarak "A-Sınıfı adaylıkları" sayfasının başına ekleyin.
(Akran denetimine aday madde) için:
{{Vikiproje:10000 Gelişmiş Madde/Eş denetleme/Akran denetimi/Madde adı}} şablonunu "Madde adı" yerine aday gösterdiğiniz maddenin adını yazarak "İncelenen maddeler" sayfasının başına ekleyin.


A-Sınıfı adaylıkları[kaynağı değiştir]

  1. Akrep
  2. Antik Mısır
  3. İnka İmparatorluğu
  4. Britanya İmparatorluğu
  5. Almanya'nın birleşmesi
  6. Laurence Olivier Eski SM
  7. Henry Moore İngilizce SM maddesinden çevrilmiş.
  8. Franz Kafka Madde Almanca vikipediden çevrilmiş. Kısa bir çalışma ile SM yapılabilir gibi. Sargon (mesaj) 09:04, 2 Ağustos 2012 (UTC)
  9. Friedrich Schiller Kafka maddesi için yazdıklarım bu madde için de geçerli. Sargon (mesaj) 09:04, 2 Ağustos 2012 (UTC)
  10. Eminem
  11. Michael Jackson
  12. II. Basileios
  13. Erivan
  14. Tel Aviv
  15. İstanbul

İncelenen maddeler[kaynağı değiştir]