Vikipedi:Etiket bombardımanı

Bu sayfa mizahi dille yazılan içerik barındırır. Aynı zamanda ironik tavsiyeler içerebilir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:VPEB sayfasından yönlendirildi)

Etiket bombalama bir işleyişi aksatıcı şeklidir.

Etiket bombardımanı ya da etiket bombalaması, sayfaya eklenen bir etiketin gerekçesiz olarak eklenmesi sonucunda sayfada oluşan etiket yığılmasıdır. Etiket bombardımanı bir işleyişi aksatıcı türüdür. Etiket bombalaması hem bunları kaldıracak kullanıcıların gereksiz yere meşgul edilmesi hem de gereksiz yere engellemelere sebep olabilir. Maddelere eklenen etiketler için maddenin tartışma sayfasında (özellikle maddenin tartışma sayfasına bakılması şeklinde bilgi mevcut olan şablonlarda) yeterli bir gerekçe eklenmelidir. Bazen etiket bombardımanı, maddenin geliştirilmesi için iyi niyetli bir istek olabilir ve maddeye bakış açısını tanıtmak için bir yol olarak kullanılabilir.

Etiket bombardımanı, birçok sayfaya eklenen ve tartışma sayfasında aynı içeriğin tekrar edileceği kendini açıklayan etiketlerin makul bir ölçüde kullanımında geçerli değildir. Örneğin {{Kaynaksız}} etiketinde "Bu maddedeki bazı bilgilerin kaynağı belirtilmemiştir." ibaresi mevcuttur ve bu etiket ile maddeye güvenilir kaynaklardan referans verilmesi istenir. Bu etiketin eklendiği her maddenin tartışma sayfasına benzer bilgileri eklemek gereksiz zaman kaybına ve veri artırmaya yarayacaktır. Ancak {{Temizleme}} gibi bir etiket sayfaya eklendiği takdirde, sayfada görülen pek çok düzensizlik işaret edilmiş olabilir. Bunun için maddenin tartışma sayfasına görülen eksiklik veya düzensizlik yazıldığı takdirde, bu maddeyi düzenleyecek kullanıcı bu açıklamayı referans olarak kullanabilir.

Bir sayfada birden fazla etiket kullanacağınız durumlarda {{Çoklu sorun}} şablonunu kullanmanız önerilir.

Problemin önlenmesi[kaynağı değiştir]

Etiket bombardımanını önlemek için;

Yalnızca sayfaya özel ve faydalı etiketleri kullanarak, açıklama yapmayı düşünün
Bunun için kategori sayfasından en uygun etiketi bularak, belirsiz ve gereksiz etiketleri kullanmaktan kaçının. Ayrıca şablon tartışma sayfasını işaret ediyorsa, sorunu maddenin tartışma sayfasında açıklamanız oldukça faydalı olacaktır.
Kendiniz geliştirin
Eğer bir maddeye temizlik şablonu ya da bir uyarı etiketi eklemek istiyorsanız, bu değişikliği kendiniz yapmayı düşünün. Belki düzenleme yaparken başka bir uyarı gerektiren yeri de düzenleyebilirsiniz. Bunu roket bilimi hakkında bilgi sahibi olmadığınız bir madde için yapıyorsanız bile sadece düzgün Türkçe ile yazılmamış yerleri bile düzeltmenizin ya da kaynağı bulunmayan bilgileri çıkarmanızın eklemeyi düşündüğünüz şablonun gereğini yerine getirdiğini değerlendirebilirsiniz.
En önemli sorunlara odaklanın
Bir sayfada birden fazla hata görüyorsanız, gördüğünüz her bir sorun için ayrı ayrı etiket eklemek yerine giderilmesi gereken en acil durumlar için bir ya da iki adet etiket ekleyin. Böylece düzenleyecek kullanıcının büyük sorunlara dikkat etmesini sağlayabilirsiniz. Bu maddenin gelişimi için daha fazla fayda sağlayacaktır.

Nasıl yapabilirim?[kaynağı değiştir]

Bir etiket bombardımanı şuna benzer. Bu bakım etiketleri sizce sayfanın gelişmesine katkı sağlar mı?

Bir sayfada birden fazla uyarı şablonunun bulunduğunu görürseniz, bunları gruplayabilir ve yalnızca düzenlenmesi en gerekli olanları bırakmayı deneyebilirsiniz.

Dış bağlantılar[kaynağı değiştir]