Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Politik içerikli babil kutuları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir.

Politik içerikli babil kutuları[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki Babil kutucuklarının ve benim bulamadığım ancak sizin de gördüklerinizin (Lütfen aşağıya ekleyiniz) vikipediden silinmesini ve kullanıcı sayfalarında tarafsızlık ve Kullanıcı sayfamda ne olamaz gereği kullanılmamaları gerektiğini düşünüyorum.--Erkan 06:45, 3 Eylül 2007 (UTC)

Şablon:Kullanıcı Ata Şablon:Kullanıcı Atatürk
Şablon:Kullanıcı anarşizm Şablon:Kullanıcı Deist
Şablon:Kullanıcı heteroseksüel Şablon:Kullanıcı Hristiyan
Şablon:Kullanıcı Hırsızlara Gıcık Şablon:Kullanıcı homofobi
Şablon:Kullanıcı hümanist Şablon:Kullanıcı islamafobi
Şablon:Kullanıcı Kemalist Şablon:Kullanıcı Kemalin Askeri
Şablon:Kullanıcı Komünist 2 Şablon:Kullanıcı Cumhuriyet gazetesi okumayan
Şablon:Kullanıcı demokrat Şablon:Kullanıcı materyalist
Şablon:Kullanıcı nietzsche Şablon:Kullanıcı Tengrici
Şablon:Kullanıcı Yahudi Şablon:Kullanıcı İsmail Gaspıralı
Şablon:Kullanıcı CumGaz Şablon:Kullanıcı Birgün
Şablon:Kullanıcı Fundamentalist Aktivist Şablon:Kullanıcı Milliyet
Şablon:Kullanıcı Radikal Şablon:Kullanıcı Yeniçağ
Şablon:Kullanıcı ZamGaz Şablon:Kullanıcı ajan
Şablon:Kullanıcı anarcy Şablon:Kullanıcı antimilitarist
Şablon:Kullanıcı barış yanlısı Şablon:Kullanıcı sosyalist
Şablon:Kullanıcı Müslüman Şablon:Kullanıcı Müslüman2
Şablon:Kullanıcı Müslümanım Şablon:Kullanıcı TBT
Şablon:Kullanıcı Bireysel silahlanma red Şablon:Kullanıcı Nükleere hayır
Şablon:Kullanıcı Dünya Vatandaşı değildir Şablon:Kullanıcı Ateist
Şablon:Kullanıcı marksist Şablon:Kullanıcı Sabah
Şablon:Kullanıcı Türktür


  • Silinsin SilinsinYukardaki gerekçe nedeniyle--Erkan 06:49, 3 Eylül 2007 (UTC)
  • Silinsin Silinsin----Ddenkelmesaj 07:48, 3 Eylül 2007 (UTC)
    • Kalsın Kalsın Kullanıcı sayfası kullanıcının bireysel alanıdır. Kamusal alan değildir.--kürşat altınordu... 07:53, 3 Eylül 2007 (UTC)
vikipedideki hiçbir sayfa bireysel alan değildir. Genel olarak, kullanıcı sayfanızda Vikipedi ile ilgisi olmayan içerik barındırmamalısınız. Vikipedi genel bir dosya barındırma servisi değildir, yani kullanıcı sayfanız bir kişisel internet sayfası değildir. Sayfanız, sizin Vikipedist olan yanınız hakkındadır. --kibelemesaj 10:06, 3 Eylül 2007 (UTC)
    • Kalsın Kalsın Saçma, kullanıcı sayfalarına da mı madde ekleyelim? En azından pek çoğu (Burçlar, Hobiler, Barış mesajları) politik içerikli değildir bence. sizdeki sadece SİLME MERAKI.--Mehmet Baran 19:12, 6 Eylül 2007 (UTC)
  • Silinsin Silinsin--Martianmister 16:42, 3 Eylül 2007 (UTC)
  • Yorum: Sadece babil kutuları değil, kullanıcı sayfalarındaki diğer politik ifadeler (Atatürk resimleri, Türk bayrakları vs.) de oylamaya açılmalı. Ama eğer daha geniş bir oylama yapılmayacaksa benim oyum: Kalsın Kalsın Çünkü politik kimlik kullanıcı hakkında temel bir tanıtıcı özelliğe sahiptir ve olası yanlılıklarla ilgili fikir vericidir. Kullanıcının politik görüşünü bilmek, maddelerde olabilecek yanlılıklar konusunda uyanıklık sağlar ve sonuçta Vikipedi'nin daha tarafsız olmasına yardım eder.PhilippoBruno 19:48, 3 Eylül 2007 (UTC)
Haklısınız bu türden tüm ifadelerin kaldırılması gerekmektedir. Yani sorun sadece kutular değil ancak bir yerinden başlamak gerek. Bana kalsa ben bunları direkt silerim cunku bu tür kutular ve ifadeler tamamen Vikipedi politikalarına aykırılar.--Erkan 07:40, 4 Eylül 2007 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Vikipedi ile alakalı iki çeşit bilgi kutusu vardır: (1) Hangi dilleri konuşuyorsunuz? (2) Hangi konularda katkıda bulunabilirsiniz? Yukarıda Erkan'ın açıkladığı gibi "Bu kullanıcı Atatürkçüdür" demek yerine "Bu kullanıcı Atatürkçülük konusunda katkıda bulunabilir" demek bence en doğrusu --Pinar 07:49, 4 Eylül 2007 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Kullanıcı sayfalarında makul ölçüde ansiklopedik olmayan kişisel bilgiye izin var (mesela sevdiğimiz bir resim, ansiklopedik değil ama çoğumuzun sayfasında var). Babil kutularıyla ilgili sorun ise, bunların kullanıcı alanlarında değil şablon alanlarında, yani Vikipedi'nin "kamusal alanında" bulunması. Vikipedi, kullanıcılar arasında bu tür bölünmeleri kendi yapısının bir parçası olarak görmediğine göre, ideoloji, din, slogan ve kişisel görüş belirten babil şablonlarının silinmesi daha iyi. Bunlar Vikipedi kültürüne, tarafsız bakış açısının korunması gerekliliğine aykırı, siyasi kampanyalarda da kullanılabilir. Ayrıca taraftarlık, sevilen sanatçı şablonlarını da silersek daha tutarlı olur. Ama isteyeler kendi kullanıcı sayfasının köşesine besmele veya haç asabilmeli, kendi babil kutusunu kendi sayfasında oluşturabilmeli. Filanca 09:47, 4 Eylül 2007 (UTC)
Filanca, yukarida Kibele'nin verdigi link bizim genel poltikamizi belirleyen unsurlardan (vikipedideki hiçbir sayfa bireysel alan değildir). Dolayisiyle kutularin direk sayfada olusturulmalari fark yaratmiyor. Citrat 15:59, 4 Eylül 2007 (UTC)
Burada yorum farkımız var: Kibele'nin verdiği bağlantıda "hiç bir sayfa bireysel alan değildir" yazmıyor, bu Kibele'nin kendi görüşü. Bilakis, o sayfadaki kullanıcı sayfasında "yoğun kişisel bilgi" olamayacağı kuralı, "yoğun olmayan kişisel bilgi"ye izin verildiğini gösteriyor. Benim ve Kibele'ninki de dahil pek çok kişinin kullanıcı sayfasında bu tür bilgi (mesela sevdiğimiz resimler) var, aşırılığa kaçmadıkça olması da iyi bir şey. Oysa bu tür bilgilerin kullanıcı sayfalarının dışına çıkıp şablon haline getirilmesi farklı bir anlam ifade ediyor. Sanki bunların organize gruplar bir hale gelmesini Vikipedi destekliyormuş gibi, oysa böyle bir destek yok. Bu nedenle, şablonların silinmesini destekliyorum, ancak aynı içerikte kutuların şablon olmaksızın kullanıcı sayfalarına eklenmesi özgürlüğünün olduğunu savunuyorum. Saygılar, Filanca 23:21, 10 Eylül 2007 (UTC)
Merhaba Filanca, "kullanici sayfalari"'nin projeye ait oldugu fikri kisisel bir fikir degil; Ingilizce Wikipedi'de bu tur bir sorun cikinca kullanicilara bu sekilde bir hatirlatma yapilmisti. Sablon ve direk kullanimi neden ayiriyorsun anlamiyorum; sonucta sablon bir kisa yol ve ayni kodu direk sayfana koyarsan ayni etkiyi olusturacaktir. Saygilar, Citrat 05:45, 12 Eylül 2007 (UTC)
Belki görüşümü yeterince ifade edemedim. Bence: Kullanıcı sayfaları (herkes tarafından değiştirilebilmelerinden de anlaşıldığı üzere) Vikipedi'ye ait. Ama topluluk, bireylere o sayfalarda istediğini (belli sınırlar içinde) yazma hakkı veriyor. Buna kişisel (ansiklopedik olmayan) bilgiler de (miktar ve tür olarak sınırlansa dahi) giriyor. Bu anlamda, kullanıcı sayfaları "kişisel alan". Şablonlar ise, ansiklopedik olmayan bu istisnai bilginin kişisel alandan çıkıp Vikipedi'nin ansiklopedik kamusal alanına girmesi anlamına geliyor. Bu nedenle silinmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bir kullanıcı sayfasında sosyalist olduğunu söylemek istiyorsa söyleyebilmeli. Ama bunu şablonlaştırmamalı. Çok sayıda kullanıcıyı kümelere ayıran bu tür etiketler ansiklopedinin birleştirici olması gereken ruhuna uymuyor. Belki, Alman Vikipedisinde olduğunu duyduğum gibi, bu tür şablonlar için farklı bir isim alanı da düşünülebilir. Bu görüşü çok beğenmesem de, Babil şablonlarından daha iyi bir alternatif. Filanca 20:15, 17 Eylül 2007 (UTC)


  • Kalsın Kalsın kalmalı bence.İngiliz vikipedisinde babil kutuları politik maolitik diye siliniyor mu. ben şahsen kürdistan bilmemnesi diye babil kutuları bile gördüm ama elden bir şey gelmez. o şablonu silin desem ne çare çünkü vikipedi: özgür ansiklopedi.--{{SUBST:Kullanıcı:Uzbek/imza}} 16:04, 4 Eylül 2007 (UTC)
  • Kalsın Kalsın--Aycan 18:12, 4 Eylül 2007 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Bu kullanıcı Şarap sever şablonu'da, bu kullanıcı Koşer kurallarına uyar, bu kullanıcı Helal yer şablonları'da, bu kullanıcı Ultraslan-GFB-Çarşı üyesidir şablonu da (varsa), bu kullanıcı müslümandır-hristiyandır-yahudidir-zerdüştidir-ateisttir şablonları da, bu kullanıcı Ermeni Soykırımı'na inanır-reddeder şablonları da ve benzer içeriğe sahip diğer bütün şablonlar'da silinmeli. Bunların yeri Vikipedi değil diyenlerin dillerinde tüy bitti artık. Atatürkçülük de bir kişisel politik görüştür, diğer şablonlarla beraber silinmeli çünkü öbür türlüsü çifte standart olabilir. ya hep ya hiç, ya hepsine müsade edilir ya da hiçbirine benim görüşüm bu.

Commons'daki resmi şablonlardan başka şablon olmamalı, dil belirten ve yetenek belirtenler kalabilir, gerekli demiyorum, şablonsuz da herşey rahat rahat ifade edilebiliyor. --Süleyman Habib 18:25, 4 Eylül 2007 (UTC)

  • Kalsın KalsınBen bu şablonların silinmesini insanların yatak odasına girmek gibi değerlendiriyorum. ayfamda kullanacağım şablon beni ilgilendirir. Eğer bu kullanıcı Ermenistana savaş açmak istemektedir gibi kötü yanlı bir şablon olsa hay hay ama değilse karışılmamalı şablonlara. Ayrıca siz şablon kullanımını gereksiz olarak görebilirsiniz ama benim için önemli. Birisi gelip vikipedi çok gereksiz dese ona da sen öyle san derdim mecburen size de aynı şeyi diyorum.--A-4 18:29, 4 Eylül 2007 (UTC)
  • Kalsın Kalsın, bir kullanıcının kullanıcı sayfasında müslüman, hıristiyan veya ateist olduğunu belirtmesi, kenisini Atatürkçü veya komünist olarak betimlemesi bence en ufak bir sorun dahi yaratmamaktadır. Önemli olan kullanıcıların kullanıcı sayfalarında değil, maddelerde tarafsız olmasıdır. Ayrıca tüm politikalarımızın kaynağı olan en.wiki'de bu tarz bir uygulama da yok. Khutuckmsj 18:35, 4 Eylül 2007 (UTC)
Peki bir PKK sempatizanı kullanıcı gelip sayfasına Bu kullanıcı APOCUDUR diye bir kutu oturtsa bu nasıl olur? Vikipedi tarafsız bir ansiklopedi olduğuna göre sizce bu da tüm kullanıcılar tarafından makul karşılanabilir mi? Yani huzursuzluk doğurmaz mı?--Erkan 07:17, 5 Eylül 2007 (UTC)
  • Kalsın Kalsın (Bu haliyle) Citrat ile fikirlerim neredeyse çakışık, şablonlar pozitif/negatif ve yerel hukuk tarafından (da) kabul görecek şekilde kabul edilebilir. Islaha kalkışılırsa ; paranoya projeksiyonunda Bu kullanıcı bomba yapımı hakkında bilgi sahibidir gibi acaip şekillerde tezahür edebilir, en.wikide kullanıcı şablonlarının bazı örnekleri var, ne yazık ki siyasi görüş bildiren şablonlar yok.
Son olarak kullanıcı sayfalarındaki şablonların, ansiklopedi de çalışanların ilişkilerinde ve ziyaretçilerin gözünde bıraktığı sıcak izleri de hatırlatmak isterim , en azından botopedia'ya ve bu soğukluğa karşı olanlar için.. Saygılar, iyi çalışmalar.. euthygenes 20:21, 4 Eylül 2007 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Bu şablonlar kalmalı, Khutuck haklı kendimiz politika uydurmamalıyız. Ayrıca fazla ileri gidilirse şablonlar hızlı silinebilir, (örnek;
Bu kullanıcı bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşıdır.
silinmişti-Bu kullanıcı kuzey kıbrıs'ın tanınmasını istemektedir- gibi bir şeyler yazıyordu ki politik olmasına rağmen aynısı en-wikide de var.)  Kuara 17:51, 5 Eylül 2007 (UTC)

Kalsın Kalsın Vikipedi tarafsız, güvenilir, olabildiğince bilgiyi vermeye çalışan bir ansiklopedi olması gerekiyor. Vikipedi'den kasıt Vikipedi'deki maddeler. Bu şablonlar gereksiz, Vikipedi'yle ilgisiz görülüyorsa o zaman kutlama (bayramlaşma, yönetici seçilmişsin tebrikler, doğumgünün kutlu olsun)/n'aber nasılsın mesajlaşmaları ve mizah sayfaları da olmamalı. Biri bana, bir millete, dile vs. hakaret etmiyorsa bence kullanıcı sayfasında birtakım bilgilerin olmasında hiç sakınca yok, (belki de uydurulmuş bilgilerdir) bu bir ifade özgürlüğüdür. Nazizme/faşizme/ırkçılığa karşıdır şablonunda hiçbir sorun yok bence. Eğer Türkçe Vikipedi İngilizce Vikipedi kadar etkin günlerini görürse kim nasıl takip edecek kullanıcı sayfasına ne yazdı hangi şablonu ekledi diye? Şablonu silerseniz yazıyla yazılır, bir kategoride de bulunmaz. Böyle bir kısıtlama getirilirse bu kısıtlamanın delinmesi için faaliyetler gene olmayacağı mı düşünülüyor? Niye bir kimse rahatsız olsun ki bir başkasının sayfasında örneğin Bu kullanıcı komünisttir. şablonunu görmekten? Komünizm bir duruştur, bir şablon konup komünist olunmaz tabii. Komünist olan pekâlâ kapitalizmin en uç noktalarında gezinmekte olan birisinin biyografik maddesini de açabilir. Sırf o şablonu koydu diye komünizmle ilgili katkılarda da bulunması gerekmiyor. Önemli olan maddelerin tarafsız olması değil mi? Madem bu kadar rahatsızlık vardı, niye daha önce bu sorun çözülmedi/dile getirilmedi? Üstüne üstlük en büyük Vikipedi olan İngilizcede ve onun altındaki büyük Vikipedilerde bile şablonlara ses çıkarılmaması ama buradaysa kısıtlama getirilmesi ne kadar doğru? Dengeyi sağlamak için Bu kullanıcı çay severdir in yanında Bu kullanıcı çay sevmez/içmez şablonu da hazırda bulunmalı. Eğer siyasi/dini şablonlar silinecekse ... hayranıdır./taraftarıdır lar da silinmeli. Birine gereksiz görünmeyen bir şablon birisine gereksiz görünebilir. Hitler'le Atatürk'ün (şablonlarının/görüşlerinin) aynı kefeye konması çok abes. Sayfalarda sizin ideolojik görüşleriniz, siyasî veya sosyal fikirleriniz gibi Vikipedi ile doğrudan alâkalı olmayan hiçbir şeye kullanıcı sayfanızda yer vermeniz uygun değildir. diyor yasaktır/koymamalısınız demiyor ki. Uygun değildire uymayıp sayfasına birtakım şablonlar yerleştiren ama bununla birlikte tarafsız bir şekilde maddesini giren ve ahlâk kuralları çerçevesinde hareket eden kullanıcılar bu tip şablonları kullanmayan kullanıcılardan daha az Vikipedi felsefesini kavramış / Vikipedi'yi daha az seviyor / taraflı madde girme olasılığı (çok) daha fazla / kullanıcılarla polemiğe girebilir düşünceleri kesinlikle kabul edilemez. Bu konuda söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. İyi çalışmalar herkese, --Bahar (yine ben!) 18:57, 5 Eylül 2007 (UTC)

  • Silinsin Silinsin Ben zaten gördüğüm yerde sil şablonu koyuyorum çok siyasi olanlara. denisutku *:!? 11:44, 6 Eylül 2007 (UTC)
  • Kalsın Kalsın - Herkesin görüşü kendini bağlar. Bilinmesini istemeyen zaten o babili eklemez. Görüşünü kullanıcı sayfasında belirtmediği halde, maddeler üzerindeki çalışmalarına yansıtan, ya da görüşünü babilleriyle açıkça belirtmesine karşın, tarafsız çalışmalar yapan bir sürü kullanıcı var. Düşüncelerini mutlaka belirterek, gurur duyan insana engel olunmamalı. Silinmesi bir anlamda Özgürlüklerin kısıtlanması şeklinde yorumlanabilir. - Levent Abi ileti 18:43, 7 Eylül 2007 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Siyasi, dini babil kutucukları kaldırılırsa, bu kişi bilmemne izlemekten hoşlanır gibi dizi şablonlarıda kalksın. Çok diktaca bir davranış biçimi. Ben kendimi bilmemne hissediyorum diye bir şablon koydugum zaman bu birine birşey kaybettirmez, bana kazandırmaz. Bu beni tanımlayan bir unsur ne kadar doğru söylediğimi kimse bilemez fakat bir madde yazdığımda beni tanımlayan babille birlikte tarafsızlı olup olmadığım bile düşünülebilir. Bu oylamayı çok saçma buluyorum. Üzerinde tartışılmaya değmez bir vikipedi fenomeni oldu babiller. --Boyalikus 01:03, 8 Eylül 2007 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Levent Abi, Nihan, devrimdpt, Mulazimoglu... ile aynı fikirdeyim, sonuçta herkesin kişisel sayfasında kullanılıyor. Özellikle Mustafa Kemal ile ilgili şablonların bu listede olması bir T.C vatandaşı için gerçekten utanç verici bir şey...--Sabri76 16:15, 8 Eylül 2007 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kullanıcı sayfaları özgür alandır, Nietzche okumanın ne gibi bir politikaya takıldığını da anlayamadım, zira Deist kullanıcı kutusunu da ben oluşturdum ve savunduğum görüşü ifade etmenin nasıl yanlış olacağını tasavvur edemiyorum, edebilenlere de bu kutular KALSIN diyorum. Saygılar. --Mefistofales Messaggio 22:38, 9 Eylül 2007 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Uzun yorumum aşağıda biyerlerde.. --maderibeyzamsj 10:55, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Elbette kalsın. Madem özgür ansiklopedi burası ben kendimi dilediğim gibi ifade etmeliyim. Bu şablonlarda ifade şekli olduğuna göre neden oylanıyorki....--Alperx ileti 11:22, 12 Eylül 2007 (UTC)

Kullanıcı:Khutuck'ün eklediklerini oylamadan çıkardım. Kendisine katılıyorum ancak onları oylamıyoruz. Ben Sabah gazetesini kaçırmışım onu ekliyorum şimdi fakat diğerlerini kendisi istiyor ise başka bir oylama açsın. Benden silinsin oyunu hemen alacaktır. Ayrıca bunları silerek başlamak iyi bir başlangıç olacak bu sayede vikipedideki diğer babil kutularını da bir emsal dahilinde yöneticiler ve diğer kullanıcılar silebileceklerdir, kanısındayım.--Erkan 07:07, 5 Eylül 2007 (UTC)--Erkan 07:07, 5 Eylül 2007 (UTC)

  • Silinsin Silinsin ..çünkü bakın, neden:
  1. Vikipedi dışı aktivitelerinizle ilgili bir blog
  2. Vikipedi ile ilgisi olmayan yoğun konuşma veya tartışmalar
  3. Yoğun kişisel bilgi (birkaç sayfadan daha fazla)
  4. Polemik kabul edilebilecek kişisel yorum ve söylemler, örneğin Vikipedi ile ilgisi olmayan meselelere dair fikirler
  5. Vikipedi ile ilgisiz fikirler veya diğer ansiklopedik olmayan materyaller

...Vikipedi'deki kullanıcı sayfanızda yer alamaz diyor ilgili sayfada. Ve bu listenin özellikle 4. satırına dikkatinizi çekmek istiyorum: "polemik kabul edilebilecek söylemler"... Bugün belki; Maoisttir, Ateisttir, Müslümandır, Atatürkçüdür, vs şablonları, kimseyi rahatsız etmiyor (belki de ediyor ?) ama yarın, biri(ler)i çıkar da; Atatürk'ten nefret eder, Apocudur, PKK sempatizanıdır, Ermenileri sevmez, Kıbrıs'ın ilhakını savunur, Türk-Yunan dostluğunu reddeder, Hitler hayranıdır, vb şablonlar yaratır ve bunları da sayfasına bir güzel oturtursa, başımız epeyce ağrıyabilir... Elbette hepimizin bir dünya görüşü vardır, bu gayet normaldir. Ama bu görüşleri burada tüm dünyaya yansıtmayı istemek ne kadar doğrudur ? Gerçekten yeri burası mıdır bunu yapmanın ? İsteyen bedavaya onlarca megabyte'lık web alanı alabiliyor artık günümüzde, gider orada yansıtır kişisel görüşlerini gönlünce. Ama Viki sayfalarında sadece Viki'yi ilgilendiren taraflarımız, görüşlerimiz, vs olmalıdır, Kaç dil bildiğimiz, hangi takıma (bilim, temizlik, anti-vandalizm, vs) üye olduğumuz, vs gibi. Bu konuda epey bir zaman önce ben de sayfamdan bazı şablonları kaldırmıştım, Viki'yi ilgilendirmediği bana hatırlatıldığında. Ve bunu bir zaaf olarak görmedim. Doğru olanın gösterilmesi olarak yorumladım. Alınacak, küsecek bir durum yok diye düşündüm. Özgürlüğün kısıtlanması, özel hayata müdahale, vs olarak görmüyorum olayı, aksine kimsenin diğerlerine "ben şu'cuyum, bunu severim, bundan hoşlanırım" deme yeri olarak görmediğimin altına çizmek istiyorum, kullanıcı sayfasının. Son olarak, yukarıda Erkan'ın listesine tam olarak bakmadım, dolayısıyla sözlerim sadece o listedekilerle sınırlı değildir, tüm siyasi, politik, propagandavari söylemler içeren şablonlaradır, yanlış anlaşılmak istemem. Ansiklopedi yazalım, ormana bakalım, ormanı görelim, çalıların arasında kaybolmayalım. Herkese iyi çalışmalar. --Metal Militia ileti 13:45, 12 Eylül 2007 (UTC)

  • Kalsın Kalsın Vikipedi özgür ansiklopedidir. Diğer vikilerde olduğu gibi bizdeki kullanıcı şablonlarıda (genel olarak) kalmalıdır. Eğer tarafsızlık politikasına ters düşen veya beğenmediğimiz şablonlar varsa tek tek SAM ile silinebilir. Eğer hepsini birden oylamaya açarsak birileri bize uymuyor diyerek bütün kişisel şablonları buraya ekleyebilir. Sonuç: doğal olarak çoğunluk karşı çıkacaktır. Bürokrat seçimi gibi daha önemli konular varken bu tartışmayı anlamsız buluyorum. --Ahmetanmsj 14:58, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Yukarıda Metal Militia'nın saydığı sebeplere büyük ölçüde katılıyorum. İleride ciddi biçimde suyu çıkabilir. Vikipedi'de gerçekten ihtiyaç duyulanlar kullanıcının bildiği diller ve katkı yapabileceği alanlar. Bazıları belki bir espri olarak kalabilir. Ama politik olanlar kanımca silinmeli. Ayrıca listeye Şablon:Kullanıcı Türktürü de ekledim.--2ulus 17:33, 14 Eylül 2007 (UTC)
  • Kalsın Kalsın -- (Aşağıda bulunan yorumumdaki, gerek kendimin gerekse bazı kullanıcı arkadaşlarımın gerekçelerine dayanarak).--Hasan Sami 09:04, 15 Eylül 2007 (UTC)
  • Kalsın Kalsın kullanıcı sayfaları vikipedistlere kiminle çalıştığını bilmelerine yardımcı olur diyor kullanıcı sayfaları ile ilgili sayfada. yukardaki şablonların "bazıları" polemik, uyumsuzluk vs çıkartacak şablonlar değil gibime geliyor.Delamorenamesaj 14:27, 16 Eylül 2007 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Bu kullanıcı sabah gazetesini okuyor,kendisini barış yanlısı olarak tanımlıyor ya da nükleer'e karşı gibi kutuların ne zararı var? Çok siyasi olanlar silinsin tamam ama... --Sophia 13:34, 18 Eylül 2007 (UTC)
    • Kalsın Kalsın Çeşitlilik iyidir, özgür ansiklopedi kişisel görüşlere, kurallarını esneterek yani şimdi olduğu gibi izin vermelidir. İnsan hakları ile bir kişinin koyduğu kurallar her zaman çatışır. Pek tabi genel ahlak görüşüne, hukuka aykırı şablonlar üzerinde de tartışılır, diye kısaca düşündüm. Sorun çıkmaması gereken, karşılıklı anlayışa dayanan böyle bir konuda bu kadar insanın toplanması, ansiklopediyi nasıl daha özgür yaparız, kaliteli katılımı nasıl sağlarız gibi tartışmaların ise vasatın altında geçmesi ise asıl sorundur diyeyse uzunca düşündüm. --BIYIKLI 09:01, 23 Eylül 2007 (UTC)


Yorumlar[kaynağı değiştir]

  • Yorum:İdeolojik ve politik içerikli şablonlara diyecek birşeyim yok.Ancak Şablon:Kullanıcı Ata'nın ne alakası var onu anlayamadım.O ideolojik birşey değil.Yani Atatürkçülük bir ideoloji olabilir ancak Atam İzindeyiz ne alaka.Bu ideolojik değil bence.Dahası sorunumuz sadece politik babil kutuları mı?Yani benim Türkilizce'den hoşlanmamam da Vikipedi ile alakasız.Sonra; kullanıcının deli olduğunu düşündüğü bir kutu var.Sorun sadece politiklerse Vikipedi sayfasının sizin Vikipedist olan yanınızla ilgili ise bu şablonlar da silinmeli değil mi?Saygılarımla.Sağlamcıileti 16:35, 3 Eylül 2007 (UTC)
Soruyorum Atam izindeyiz ne demektir? Benim bildiğim bu söz Atatürkün Atatürkçü düşüncenin peşindeyiz yanındayız demektir. Yani İzinde olunan Atatürk'ün kendisinin de dediği gibi Ölecek olan Naciz vücudu değil tam aksine düşüncelereri ve ideolojisidir. Yani Atam izindeyiz demk ile ben Atatürkçüğüm demek arasında hiç bir fark yoktur.--~~
  • Yorum: Genel olarak ideolojik ve politik içerikli şablonlara karşıyım. Sosyolojik veya siyasî bir fikri savunanlara veya savunucu özdeyişler/sloganlar içerenlere de... Yarın birisi bir başka devlet başkanı için Bush izindeyiz veya Stalin izindeyiz veya bir başka düşünür için Marx izindeyiz tarzı bir şablon da yapabilir. Genel olarak bu tip şablonların hepsine karşıyım; zira bunların bir sonu yok. Fakat iş Vikipedi-dışı her şeye gelince duruyorum zira benim için pekalâ Vikipedi dışı olan bir şey bir başkası için öyle olmayabilir. Kişi matematik sevmezliğini, Beşiktaşlı oluşunu Vikipedistliğinin bir parçası sayıyor olabilir (bunu örneğin matematik ile ilgili soruların kendisine yöneltilmemesi, Beşiktaşa dair katılımının yüksek olacağı fakat bu konuda hassas olduğunun ifadesi vs); ama örneğin ben saymam. Bunları zoraki yorumlar olarak da görürüm; fakat sonuçta işin muğlak olduğu aşikâr. Bu sebeple politik bazlı olanlar (ki bunların büyük bir kısmı zaten yakalandığında hızlı silinebiliyor) dışında, kendilerini gerekli görmesem dahi, ne tip bir yol izlenmeli emin değilim. Sadece bence politikalara göre Vikipedi dışı babil şablonlarının kaldırılması daha yeğdir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 17:55, 3 Eylül 2007 (UTC)


  • Kullanıcı kutuları kişiseldir ve siyasal içeriği olması wikiyi değil o kişiyi ilgilendirir bence.--Mehmet Baran 16:42, 3 Eylül 2007 (UTC)
Yukarida Kibele'nin belirtigi gibi, kullanici sayfalari kisilerin her istediklerini koyabilecekleri yerler degildir; belirli kurallara uymak zorundadirlar. En basta da Vikipedinin temelleri yer almaktadir. Citrat 02:01, 4 Eylül 2007 (UTC)
  • Yorum: Yukaridaki Babil kutularinin herbirinin kalkmasi gerektigini dusunmuyorum ancak bazilarinin gitmesi gerektigi konusunda hem fikrim. Bence genellemeye gitmeden once alt kategorilere ayirip incelemekte fayda var:
  • Negatif mesajlar (XXXfobi karsiti, XXX gazetesini okumayan, XXX muzigini dinlemeyen gibi). Bunlarin "taraf" olduklari icin ve karsilarinda da bir grup olmasi ve konunun da proje ile alakali olmamasi nedeniyle kalmalarindan yana degilim. Ancak "ideoloji ya da belli bir grup karsiti" olmayanlari ayirt etmekte yarar var (savas karsiti, nukleer enerji karsiti, dayaga karsi vs). Bunlarin mesajlarinin kimseyi rahatsiz etmedigi dusuncesindeyim ama eger sorun olursa daha iyi de ifade ile degistirilinebilirler.
  • "Dini, politik ya da milliyetci" gorus (ya da lider) destekcileri - (XXX'in YYYY politikasini destekliyorum, XXX askeriyim, Bu kullanici icin tek dogru XXX, gibi). Bunlar sik kullanilan ve en tartismali kullanici kutulari. Bu kutularin kalkmasindan yanayim. Her ne kadar PhilippoBruno'nun iddia ettigi gibi kullanci hakkinda ileri derecede bilgi verse de burada yerleri olmadiklarini dusunuyorum. Tarafsiz olmaya calisan ve bu sablonu tasiyan kisi, karsi gorus tarafindan bu sablonun etkisi ile "vandal" olarak suclanabilir. Katkiyi yapanin ideolojik goruslerini bilmememiz, katkilarini degerlendirirken daha objektif olmamizi saglar. Bunlarin Viki-toplulugunca genel bir fikir birligine varip kalkdirilmasindan yanayim.
  • Kisisel goruslerini veren kutular (XXX dinindendir, XXX ulusundandir, XXX politik gorusundendir). - Aslinda en tartismali grup bunlar; yukarida "destekciler" grubundan farkli olarak daha iliman ve kisisellesmis bir mesaj vermekteler. Ben bunlarin bizi pek ilgilendirmedigini dusunuyorum ancak bu mesajlari cok dogal bulduklari soyleyen vikipedistlerin sayisi azimsanmayacak kadar fazla. Buradaki grubun bu yondeki fikirlerini almak isterim ancak yoneticilerin tecrubeli vikipedistlerin bu tur sifatlarla topluluga cikmalari tarafsizlik konusunda celiski olusturmaktadir.
  • Esprili kutular- (ajandir, kotu kalplidir, aşık, çılgın bilimadamı gibi) Bunlarin projeye direk yarar saglamamakla birlikte zararli da olmadiklarini, kulanicilarin esnekligini ve dusunme sekillerini gelistirdigini dusunuyorum. Mesajlar anlamsiz, gizli ve itici olmadigi surece kalmalarinda bir zarar gormuyorum.
  • Kullanicinin "hobilerini, isini, yöresini" tanitan kutular - bunlarin ozellikle proje cercevisinde iletisimde cok faydali olduklarini dusunuyorum. Benzer ilgi alanlari ya da bilgi danismak icin gerekli Vikipedistleri bulmakta yardimci olacaktir.
  • Diger bir sorun da bu kutularda kullanilan resimler. Bazilarinin mesaji uygun olmasina ragmen, simge olmus resimlerle mesaj tamamen degismektedir. Resim konusunda da tarafsizliga dikkat etmek gerekmektedir. Genel yaklasim olarak yukaridaki ilkelerle hareket edebiliriz.

Bu kategoriler ekleme ya da gelistirme yapabilirsiniz; benim gozume carpan ana noktalar bunlar. Saygilar, Citrat 02:01, 4 Eylül 2007 (UTC)

Ajan konusuna gelince. Sizin komik bulup güldüğünüz Ajanlık kavramı maalesef bir başkasını korkutabilir. Vikipedi de ta en başından beri süre gelen kanuni tehtitleri en eski uyelerden biri olarak Citratin içimizde en iyi hatirlayanlardan biri olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla Ajanlık kavramı hiç de komik bir mkavram değildir. Ancak şöyle bir şey olursa: Söyleyeceklerine ve yazdıklarına dikkat et çünkü ben bir palyaço olabilirim. , işte bu bana da komik gelir.
Diğer konu olan dinler konusuna gelince. Her din bir ideolojiye sahiptir. Eğer bir kişi kendini bir din mensubu olarak tanımlıyor ise ki babil kulelerinde yapılan budur, yani kişiler çoğunlukla en belirgin özelliklerini tanımlıyorlar, işte bu o kişinin o dinin ideolojisine sahip olduğu anlamındadır. Yani bir kişinin ben Marksistim demesiyle başka bir kişinin ben müslümanım demesi arasında ideolojinin kişideki yansıması bakımaında fark yoktur, dozajı farklı olsa da. Ancak ifadeler şöyle olsa: Bu kullanıcı müslümanlık konusunda bilgi sahibidir ya da bu kullanıcı Atatürkçülük konusunda bilgi sahibidir gibi işte o zaman vikipedi için anlamlı olurlar. Bana kalırsa takım taraftarlığı bile ideolojiktir. Ben kişisel olarak futbolla hiç ilgilenmediğim için sanırım etrafımdaki bir penaltıyı bile tarafsızca yorumlayamayan 10larca insanı görmüş olmak bana kendini tanımlarken bir takımının taraftarı kimliğini ön plana çıkaran birinin tarafsızlığı konusunu sorgulamayı öğretti. Ama politik veya dinsel ideolojilere oranla bu daha hafifi bir kavram olduğu için şu noktada beni de rahatsız etmiyorlar.--Erkan 06:55, 4 Eylül 2007 (UTC)
Yorum - Benim de kullanıcı sayfamda "McLaren hayranı" kullanıcı şablonu yer almakta. McLaren bana çoğu kimseye Fenerbahçe veya Galatasaray'ın ifade ettiği şeyleri ifade etmekte. Ancak yazdığım (çok sayıda) Formula 1 ile ilgili maddeden birinde bile McLaren'le alakalı taraflı bir yorum vs. bulunmamakta. Bu durumda benim kullanıcı sayfamda yer alan "McLaren hayranı" kutucuğu nasıl Vikipedi'nin tarafsızlık politikasını zedelemekte? Kullanıcı sayfamda yer alan çok sayıda kutucuk Vikipedi'nin tarafsızlığının neyine zarar verebilir? Bu denli anlamsız bir tartışmada zaman harcayacağımıza Vikipedi'ye katkı yapmak daha anlamlı olacaktır. Khutuckmsj 22:34, 4 Eylül 2007 (UTC)
Yorum - Atatürk ile ilgili şablonlar politik nedenlerle değil, dünya görüşünü yansıtan gerekçeyle silinmeli. Bence bir insanın Atatürkçü oluşu X ya da Y parti sempatizanı olduğunu ya da belirli bir siyasi bakışı simgelediğini göstermez. Kullanıcı sayfalarında sadece ve sadece vikipediyi nasıl geliştirebileceğini gösteren özellikleri olmalı. Html bilir, Türkçe, İngilizce'yi şu seviyede bilir vb. Erkan'ın yorumlarına katılıyorum. Şablonları "Bu kullanıcı Atatürk ilkeleri hakkında bilgi sahibidir" ya da "yazabilir", Bu kullanıcı Müslümanlık hakkında yazabilir şekline çevirmeliyiz. Özeleştiri yapmak gerekirse şablonculukta herkes Atatürkçü ancak Atatürk ilkeleri maddelerinini durumunu görüyoruz!!!Laf değil iş lazım, o şablonu koymakla Atatürkçü olunmuyor ya da müslüman, önemli olan ilgili maddelerin geliştirilmesi. Saygılar.----Ddenkelmesaj 07:18, 5 Eylül 2007 (UTC)
  • şablonlar pozitif/negatif ve yerel hukuk tarafından (da) kabul görecek şekilde kabul edilebilir Tekrar hatırlatmak istiyorum şablonların zıvanadan çıkmış görünen (?) bir takımı silinebilir örneğin müslümanım gitmeli; bu kullanıcı müslüman kalmalı bana soracak olan olursa; kullanıcıları donuklaştırmak wikinin dokularına zarar verecek, yüzünü soğutacaktır. Ama derlenmeleri konusuna katıldığımı da söylemeliyim. euthygenes 21:11, 5 Eylül 2007 (UTC)
  • Yorum: İlk yaptığım yorum [1] sayfa düzeni bakımından bu sayfayı biraz karıştırmış o nedenle özetleme gereği gördüm. Kısaca, vikiyle doğrudan veya dolaylı alakası bulunmayan tüm "garbage" babil kutularının silinmesini destekliyorum. Buna politik olanlar da dahildir... Ama eğer hepsi silinmeyecekse, hiçbiri silinmesin derim. Saygılar... --SONSAVASCI 02:19, 8 Eylül 2007 (UTC)
  • Yorum:Kullanıcı:Ateist, budist, şamanist vb. diğerlerini de bu listeye almamız gerekir. Müslüman şablonu gidicekse onlarda gitmeli...----Ddenkelmesaj 21:04, 10 Eylül 2007 (UTC)

Genel değerlendirme[kaynağı değiştir]

  • Yukardaki verilen oyların ve yorumların genel gidişhatından Vikipedi topluluğu olarak prosedür ve politikaları yeterince anlamadığımız kannatındayım. Oy verenlerin bir çoğu o çıkarsa bu da çıksın gibi yorumlarda bulunuyorlar halbuki yukarda belirttiğim gibi politik ifade içeren benim atladığım başka çşablonlar var ise onlarda buraya eklenebilir ya da yeni bir oylama açılabilrdi. Zaten SAM oylamasına getirilen bir maddenin benzerlerinin de aynı anda getirilmesi gibi bir durum yoktur. Cunku nerdeyse 100000 maddenin oldugu vikipedimizde boyle bir taramayı yapmak olası değildir. Ancak fiziğin denk gelme kuralı doğrultusunda hareket edebiliriz. Fakat burada şu anda Atatürkçü, Sosyalist, Leninist, Troçkist, Kemalist gibi kutulara izin verir konuma gelirsek, aynı şekilde Bu kullanıcı El Kaidecidir, bu kullanıcı PKK'lıdır, Bu kullanıcı APocudur, Bu kullanıcı ırkçıdır, Bu kullanıcı Neo Nazidir tarzında kutulara da hatta bu kullanıcı Nazilere karşıdır gibilerine de söz edemiyecek hale geleceğimizi unutmayın lütfen. Vikipedi bir ansiklopedi olduğuna göre bir ideolojiyi bir devlet yasaklıyor diye burada onu terörist ilan edemiyeceğimiz barzi bir gerçektir. Dolayısıyla oy verenlerin oylarını bu açıdan tekrar dğerlendirmelerinde fayda görüyorum ve politikalara uyması ve bilmesi neticesinde yönetici seçilen kullanıcılarında burada oy kullanmalarını rica ediyorum, çünkü sonuçta ucu açık bir politik savaşa doğru sürüklenme riskimiz var bilginize.--Erkan 06:48, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • Bu konuyu Erkan başlattığı dakikadan beri takip etmekteyim. Her düşünceyi her yorumu defalarca kez okudum. Vikipedinin ansiklopedik yapısı ile ilgili olmayan vikipedi kullanıcı sayfamda kişisel ve toplumsal hakaret içermediği sürece, politik savaşa neden olacak yorumlar içermediği sürece istediğimi yazarım. Buna kimse karışamaz. Şablon olarak kaldırabilirsiniz. Kodlarla yeniden yazılır, kategorize edilmezse rastlantısal olarak sayfamda göremeyeceğiniz için silemezsiniz. Kullanıcı:müslümandır şeysini kaldırdım diyelim babil kutumdan. Kullanıcı sayfamın içinde minik minik harflerle yazılmış cümleler içinde ben müslümanım, müslüman olmayanlara ölüm. (allah korusun tabii de) gibi şeyler yazsam kim görecek, kim silecek? Ya da kutudan kaldırılmış olan Kullanıcı:Atatürkçüdür şeysinin yerine aralarda Ben Atatürkçüyüm. Atatürkü sevmeyen insan değildir falan yazsam kim farkeder? Bence bu tip ideolojilerin Babil kutuları olarak bulunması ve doğrudan sayfa kategorisinde yer alması takip açısından da görünüm şıklığı açısından da çok güzel bir kolaylık. Ama konu bunların gereksizliği ise o zaman Kullanıcı:İkizler burcu, Kullanıcı:İTÜ mezunu gibi kutular da çok gerekli değil. Hepsini silmek gerekir. Her yaratılan babil şablonunun uygunluğunu değerlendirip, hızlı silmek de mümkünken olayın bu boyutlarda tartışılması çok gereksiz. Örneğin biri Kullanıcı:Antikomünisttir yazsa sayfasında sorun değil. Adam fikrini yazmış. Ama Kullanıcı:PKKlıdır yazarsa kusura bakmayın ama o şablon hızlı silinir. Çünkü bkz. VP:HS#Şablonlar 1. madde.. Yani sorun yok. Kişi Atatürkçü olabilir, ermeni olabilir, anarşist felsefeyi benimsiyor olabilir. Bunlar kişiyi tanıtıcı kutular. Ama kişi müslüman düşmanı, Pkk'lı, el kaide'li ise bu kişi bölücü ve kışkırtıcıdır. Şahsen vikipedi düzeyinden çıkıp kişisel görüşümü belirtmek gerekirse çok sevmiyorum kullanıcı kutularını, ama varsa ve kullanılıyorsa çoğunluk tarafından, bu konuyu açmak gereksiz bir ürküdür. Vikipedi elimizde. istediğimiz değişikliği yapabiliyoruz. Yanlış kişileri engelleyebiliyoruz. Yanlış katkıları geri alabiliyoruz. Böyle devasa tartışmalara değecek bi konu değil bu babil şablonları. Boşa vakit kaybı.. Herkese sevgiler, kolay gele.. --maderibeyzamsj 10:47, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • İkinci bir yorum:

    Yukardaki verilen oyların ve yorumların genel gidişhatından Vikipedi topluluğu olarak prosedür ve politikaları yeterince anlamadığımız kannatındayım.

    demiş Erkan. Bu cümleyi bi talihsizlik olarak değerlendiriyorum. İyi niyet varsaymam gerektiği için bu cümleyi kişisel saldırı boyutuna çekmemem gerekir. Madem bu kutular politikaya aykırıydı bunca yıldır neden varlar? Seninle aynı fikirde olmayan kişilerin politikaları yeterince anlamadığını düşünebildiğine göre, sen politikaları ve vikipediyi henüz yeterince özümsememişsin sanırım. Tartışmalar neden olur Erkan? Karşıt fikirler konuşsun bir ortak çözüm bulunsun diye. Herkes seninle aynı fikirde olacaksa neden açtın bu sayfayı tek tek sil şablonu koysaydın şablonlara? Politikaları anlamak ve özümsemek konusunda kendimden oldukça eminim. Uygulama noktasında yanlışlarım veya göz ardı ettiğim kurallar ve hatta kural ihlalleri olabilir. Ama böylesi vikisel bi konuda politikalara aykırı fikir beyan etmeyecek kadar iyi bilirim politikaları. Bence o cümleni geri alman gerekir Erkan. Sevgiler.. Kolay gele.. --maderibeyzamsj 11:11, 12 Eylül 2007 (UTC)
Sayın Maderibeyza, konudan uzaklaşıp durumu kişiselleştirdiğiniz için size yanıt vermeyeceğim. Saygılarımla.--Erkan 11:30, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • Yorum: Bence insanların dini, politik görüşleri yada milliyetinden rahatsız olmamak lazım. İnsanlar farklılıklarını özellikle ifade etmede sıkıntı çekmemeliler. İnsanları aynı kalıba koymak son derece yanlış bir tutum olur. Bırakın insanlar kendilerini nasıl rahat ifade ediyorlarsa öyle ifade etsinler. Ve bundanda rahatsız olup bu adam bu fikri düşüncenin adamıymış diye de rahatsız olmayalım. Herkes ak yada herkesin kara olduğu yerde monotonluk olur kanısındayım.--Alperx ileti 11:40, 12 Eylül 2007 (UTC)

Sayın maderibeyzamsj, Erkan adlı kullanıcıyı yanlış anlamışsınız. Onun dediği şey şuydu:

Yukardaki verilen oyların ve yorumların genel gidişhatından Vikipedi topluluğu olarak prosedür ve politikaları yeterince anlamadığımız kannatındayım. Oy verenlerin bir çoğu o çıkarsa bu da çıksın gibi yorumlarda bulunuyorlar halbuki yukarda belirttiğim gibi politik ifade içeren benim atladığım başka şablonlar var ise onlarda buraya eklenebilir ya da yeni bir oylama açılabilrdi.

Erkan 'ın buradaki yorumu, o çıkarsa bu da çıksın gibi yorumlarda bulunanlar. Yani genel bir yorum değil.

Ayrıca Ama Kullanıcı:PKKlıdır yazarsa kusura bakmayın ama o şablon hızlı silinir. Çünkü bkz. VP:HS#Şablonlar 1. madde.. diye bir yorumda bulunmuşsunuz. Buna katılmıyorum. Eğer Kullanıcı:Komünist ve Kullanıcı:Kemalist kalabiliyorsa, Kullanıcı:PKKlıdır da kalabilir. Saygılarımla...--Martianmister 13:20, 12 Eylül 2007 (UTC)


Yarı resmi yorum[kaynağı değiştir]

  • Yorum Jimbo Wales'in "silinsin" dediği birşeyi tartışmamız fazlasıyla anlamsızdır. (Note from Jimbo). Tabiki Jimbonun sozu kanun degildir ama iyi bir agirligi vardir. -- Cat chi? 14:20, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • Wikipedia tarafsiz "özgür ansiklopedi"dir. Wikipediayi politik veya dini taraflara bolmek ve bu sekilde propoganda amaciyla kullanmak teklif bile edilemez. en:Wikipedia:Userboxes#Content restrictions -- Cat chi? 14:30, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • Bu tur politk sablonlara ingilizce wikipediada kesinlikle kabul edilmiyor. Almanca wikipediada ise "userboxen" tumden yasak. -- Cat chi? 14:53, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • Babil sablonlari sadece bir dili bildiginizi ve o dildeki seviyenizi belirler. Digerleri kullanici kutusundan ibaretir. Terimleri karistirmayalim. Karistiranlari uyaralm. -- Cat chi? 14:54, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • mesele gidip gelip bunun bir ansiklopedi yani aslında bir iş, yani buranın bir çeşit işyeri olduğunu unutmaya dayanıyor sanki. iş yerlerinden hiç hoşlanmam. özel mekanları, insanların istedikleri gibi dağıtabildikleri, kendilerini ifade edebildikleri yerleri tercih ederim. ama orada bulunma amacına doğrudan olumsuz etkileri olan davranışların ve ifade biçimlerinin zararlı ya da en hafifinden gereksiz olduğunu düşünürüm. yani filanca'nın zikrettiği sayfamdaki resmi masamdaki çiçek kabul edersek, ofisin ortasında marş söyleyip bayrak sallanmasını, propaganda konuşmaları yapılmasını yapmakta olduğumuz ve hepimizin burada bulunma nedeni olduğunu sandığım iş açısından değerlendiriyorum ve rahatsız edici buluyorum. yoksa arada bir doğum günü kutlamanın, şakalaşmanın, maç ya da dizi muhabbeti yapmanın verime katkısını biliyoruz. daha kontrollü ve küçük topluluklarda hiçbir sakıncası olmayan, aksine topluluk ruhuna yararı olan spor kulübü, memleket gibi bilgilerin bile burada nasıl ayrılıklara, uzayan konuşmalara neden olduğunu gördüm. konu, herkesin kendini ille de burada bütün yönleriyle ifade etme derdine düşmeden hedefe yönelmesinde.. neden buradayız? bütün bu konuşmaların ve dolayısıyla kalsın diye uğraşılan bu kutuların yapmakta olduğumuz işe, oluşuturmaya çalıştığımız bilgi deposuna ne yararı var? bunlar olmayınca kendimizi neden özgürlüğümüz kısıtlanmış gibi hissediyoruz? babil kulesi, dilleri ayrılmış insanların dramını anlatmıyor muydu ve de dinler ve politikanın bu işteki yeri neydi? --kibelemesaj 16:32, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • Vikipedi:Kullanıcı sayfası içinde kullanıcı sayfasında neler olup olmayacağı yönünde bilgiler verilmiş. Neler olabilir bu sayfada: "Vikipedi projesiyle uyumlu her şey!"; neler olamaz: "Genel olarak, kullanıcı sayfanızda Vikipedi ile ilgisi olmayan içerik barındırmamalısınız". Kişisel olarak uzunca bir süre hiçbir şablon kullanmadım. Ancak bu tartışma başladıktan bir süre sonra dört tane şablon ekledim kullanıcı sayfama. Üçü dil, birisi de Vikipedi'deki yetkiler hakkında. Bunun dışında diğerlerini eklemeyi gerekli bulmadım şimdilik. Kullanıcı sayfasında politik içerikli şablonların bulundurulmaması gerektiğini düşünüyorum. Vikipedi'ye katkı sağlama yönünde kullanılan "X konusunda katkıda bulunabilir", "Y Vikiprojesine üyedir" gibi şablonlar faydalı oluyor, ancak yukarıda sayılan şablonların Vikipedi'ye ne gibi bir yarar sağladığını ben göremedim. Burada topluluk olarak biraraya gelmemizin ana ve tek amacı bir internet ulaşımı olan herkesin özgürce yararlanabileceği bir ansiklopedi oluşturmak. Buna yararı olmayan ve hatta zararı olabilecek olan içeriğin barındırılmamasından yanayım. --Mskyrider ileti 04:50, 15 Eylül 2007 (UTC)


  • Yorum:

Buraya geliyor, bir şeyler yazıyor, ansiklopediyi geliştirmeye çalışıyorsak, burasını ay sonunda aldığımız maaşı hak etmek için öyle yapmamız gereken bir iş yeri olarak görmediğimiz; hiç bir karşılık beklemeden, katkıda bulundukça mutluluk duyduğumuz içindir.. Kimseye hakaret etmeyen, politik-ideolojik propagandaları hedeflemeyen; biraz rahatlamak, biraz değişik renkler görmek için kullandığımız tüy-siklet ifadeleri çok görürsek, burayı sabah sekiz akşam onyedi, salla başını al maaşını devlet dairelerine benzetiriz. Her evde tek saksı olsun, onda da kaktüs bulunsun... kuralını koyarsak, kaynanası olanlara o tek düze kaktüsün ne kadar battığını bilemiyorsunuz demektir. Demem o ki, saksıya hep kaktüs (bizim buralara ona "kaynana dili" derler.) dikmek yerine bir saksıda birden fazla çiçek bulunmasından kıyamet mi kopar?.. Kendimi, eski Sümerbank mağazalarında, hatta ondan da öte; Kışlada benim askerliğim sırasında; şu saatte kalk, şu saatte yat, şu işleri yap, şunları yapma;ayaklar elli santim dışarı: ayaklarını niye yıkamadın: Şırrak... ayaklarını niye fazla yıkadın, suyu tüketiyorsun: şırrak... gibi bir cenderede hissedeceksem , boş zamanlarımda keyifle gelmek için can attığım buraya böyle bir ortamda niye geleyim ki? Kullanıcı sayfalarındaki şablonlar kaldırılacaksa, o zaman ayrı kullanıcı sayfalarına ne lüzum var ki? Nazi kamplarındaki gibi hepimize birer numara verilsin ve onu da gösterildiği yere asalım olsun bitsin.

Şablonlardan sonra sıranın mesajlara da geleceğinden endişe ederim.. Yani, esprtüel mesaj olmaz, şu forma şu kelimeleri yazıp gönder.. emirlerine, emredersin Tanrıçam...mı diyeceğiz yoksa? (Bu arada küçük bir not: PKK Amerika kanunlarına göre terör örgütü kabul edilmeyebilir.. Amerika'da T.C. Anayasası, TCK maddeleri hükümsüzdür elbet de ama, Türkiye'de de yayına hazırlanılmasına yardım edilen bir ansiklopedide T.C. Anayasası'nın temel hükümleri geçerlidir. Yani ben, bu bir amerikan ansiklopedisidir, T.C. kanunları beni ırgalamaz, PKK'ya da yer veririm veya T.C. Cumhurbaşkanlığı makamını da yere batıran bir şablonu koyarım arkadaş, diyemem.. Şapla şekeri karıştırmamak gerek.. Vikide sadece ABD hukuku geçerlidir, ifadesi, ansiklopedinin yayınlandığı dilin ülkesindeki hukukî mevzuatı yok saymak anlamına gelmez. Hiç bir devlet, kendi hükümranlık haklarının geçerli olduğu bir ülkede kendi aleyhine yayın yaptırmaz. Henüz İnternet kanunu yeterince oturmadı, uygulanmıyor diye boşluklardan yararlanmaya kalkamayız. Burası sanal alemdir, sana ne arkadaş, diyemeyiz.)

Bir kullanıcı İsevi, Musevi, Müslüman, ateist veya deist..olabilir. Fransız, İngiliz, FB'li, GS'li ilahir... Buraya bunları yazmasında hiç bir beis yok. Çünkü Bu "şablonlar" hiç bir ülkede suç değil. Ama nasıl ki, "El Kaide" şablonu Amerikayı ayağa kaldırırsa PKK şablonu da Türkiyeyi ayağa kaldırır..Çünkü PKK bir terör örgütüdür ve terör bütün dünyada bir insanlık suçudur. Ayrıca, "Kanunun suç saydığı bir fiili övmek" her ülkede suçtur ve bu bir genel hukuk kuralıdır. Bu arada özellikle belirteyim ki, başkasını tahkire yönelik, edebe-ahlâka aykırı şablonlar varsa onları niye kullanalım ki? Ama, diyelim k, Sn. Nerval 'bu kullanıcı heriftir' diye bir şablon koymuşsa sen de 'bu kullanıcı herif değildir" dersin, olur biter.

Bakınız, rastgele aldığım bazı görüşlere:

Yukarıdaki yorumunda Sn. Khutuck, "bir kullanıcının kullanıcı sayfasında Müslüman, hıristiyan veya ateist olduğunu belirtmesi, kenisini Atatürkçü veya komünist olarak betimlemesi bence en ufak bir sorun dahi yaratmamaktadır." diyor.

Sn. maderibeyza da açık açık yazmış: "Vikipedi elimizde. istediğimiz değişikliği yapabiliyoruz. Yanlış kişileri engelleyebiliyoruz. Yanlış katkıları geri alabiliyoruz. Böyle devasa tartışmalara değecek bi konu değil bu babil şablonları. Boşa vakit kaybı.."

Sn. Citrat da güzel bir konuya temas etmiş: "Esprili kutular- (ajandir, kotu kalplidir, aşık, çılgın bilimadamı gibi) Bunlarin projeye direk yarar saglamamakla birlikte zararli da olmadiklarini, kulanicilarin esnekligini ve dusunme sekillerini gelistirdigini dusunuyorum"

" Sevgili Baharımız da konuya değişik ve doğru bir açıdan yaklaşmış: "Uygun değildire uymayıp sayfasına birtakım şablonlar yerleştiren ama bununla birlikte tarafsız bir şekilde maddesini giren ve ahlâk kuralları çerçevesinde hareket eden kullanıcılar bu tip şablonları kullanmayan kullanıcılardan daha az Vikipedi felsefesini kavramış / Vikipedi'yi daha az seviyor / taraflı madde girme olasılığı (çok) daha fazla / kullanıcılarla polemiğe girebilir düşünceleri kesinlikle kabul edilemez."

Sn.Ahmetan'a göre:Eğer tarafsızlık politikasına ters düşen veya beğenmediğimiz şablonlar varsa tek tek SAM ile silinebilir.

Valla, bence de öyle. Demem o ki, sadece rahatlamaya, espri yapmaya yönelik ama bir birbirimizi de incitmeyecek, rencide etmeyecek şablonlara dokunmayalım. Hele hele, mizah sayfamıza asla. (Bu yazdıklarım sadece görüşlerimi açıklamaya matuftur. Kimse hukuki tehdit v.s. olarak değerlendirmemeli..)--Hasan Sami 08:54, 15 Eylül 2007 (UTC)

Edit tusu[kaynağı değiştir]

Sizce bu problemli mi?
PKK Bu kullanıcı PKKyı destekler
TSK Bu kullanıcı TSKyı destekler
TSK Bu kullanıcı TSKyı terrör örgütü sayar.
PKK Bu kullanıcı PKKyı terrör örgütü sayar.
TC Bu kullanıcı Türkiyeyi ülkeden saymaz.
KU Bu kullanıcı Kürdistanı ülkeden saymaz.
KU Bu kullanıcı Kürdistanı ülkeden sayar.
KK
TC
Bu kullanıcı KKTCyı ülkeden sayar.
SL Bu kullanıcı Sealandı ülkeden saymaz.
SL Bu kullanıcı Sealandı ülkeden sayar.
Ya her iki sütuna izin vermeliyiz yada her ikisinede izin vermemeliyiz.

Sorun belki yaklasimla ilgili... Tarafsizlik demek taraf olmamak demek. Viki trafsizdir kullanicilar tarafsizdir gibi bir tartismaya girmem bile, herkes olabildigince tarafsiz olmaya mecburdur her yapilan degisiklikte. Wiki disindaki hayatinizdaki dunya gorusunuzu degistirmenizi istenmiyor.
  • Politik sablonlar: Bazi PKKlilar TSKyi bir terrorist orgut gibi gorurler. Al-Quaida amerikan ordusunu terrorist olarak gorur. "TSK terrorist orguttur"/"USAF terrorist orguttur" gibi sablonlar elbette sorunlu olacaktir. Teklif bile edilmemelidir. Ama eger taraf tutmuyor isek "PKK terroristir"/"Al-Quida terroristir"'e de izin veremeyiz. Onemli olan bu tur sablonlarin hicbirine izin vermemek. Isin daha ileri boyutlarida var. "Bu kisi KKTCyi/GKRyi/Nagornoyu/Checeniztani/Kurdistani/Tibeti ulkeden sayar/saymaz" gibi sablonlarda problem yaratacaktir. Belki KKTCyi "ulke" olarak goruyor olabilirsiniz. Oyle ise buyuk ihtimalle "Kurdistani" ulkeden saymiyorsunuzdur. Hatta boyle bir iddia (Kurdistani ulkeden saymak) belkide sizi en az benim kadar kizdiriyordur. Daha farkli politik mesajlarda olabilir. "Bu kullanici hindistanin İslam Konferansı Örgütüne girmesine karsidir"/"Bu kullanici savasi sever/sevmez"/"Bu kulanici Turkiyenin Avrupa Birliğine girmesini destekler/desteklemez" gibi sablonlarda olabilir. Bu yuzden tumden bu sablonlara izin vermemek gerek.
  • Din ile ilgili sablonlar: "Bu kullanici satanistir/ateistir" veya "Bu kullanici muslumanlari/hristiyanlari/<vb> bocek gibi ezilmesinden yanadir" gibi sablonlar sorunlu olabilirler. Dunya goruslerinize uyan sablonlar sizi rahatsiz etmeyecektir ama amac kimsenin dunya gorusune ters dusmeyecek sablonlardir. Biraz kurcalayinca isin icinden cikilamaz bir hal alir.
"Bu kullanici ajandir" tipi mizah sablonlarinin silinmesi gerekmemektedir bence. Biraz hos goru mizaha karsi lutfen.
Yasal acidan sadece floridada gecen yasalar bizi baglar. Tabi bu goz gore gore Turkiye Cumhiriyeti Kanunlarini cignememizi gerektirmez.
-- Cat chi? 13:30, 24 Eylül 2007 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.