Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Osmanlı İmparatorluğu kronolojisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir.--kibele 14:14, 10 Mart 2013 (UTC)

Osmanlı İmparatorluğu kronolojisi[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

Sınırları kesin olarak çizilemeyecek olan içerik barındırıyor. Şöyle ki, I Dünya Savaşı'nı ele alırsak en basitinden, hemen hemen her hafta bir olay oluyor (hatta her gün). Bunların hangileri bu maddede yer almalı, detay sınırımız nedir belirlemek imkansız. Bunları göz önüne alarak silinmesinin, okuyucuyu yanlış yönlendirmesi (eksik yönlendirmesi daha çok) ve okuyucuya pek bir şey katmadığı (eksik olarak kattığı başka bir deyişle) gerekçeleriyle uygun olduğunu düşünüyorum.--RapsarEfendim? 18:56, 4 Mart 2013 (UTC)

  • Silinsin Silinsin--RapsarEfendim? 18:56, 4 Mart 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Çok geliştirilebilecek ve ileride bu konuda araştırma yapanlar için başucu kaynağı olabilecek bir madde.--Abuk SABUK msj 21:52, 5 Mart 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Abuk Sabuk'un yorumuna katiliyorum. Mimar77 (mesaj) 00:18, 6 Mart 2013 (UTC)
Bana, yukarıda gösterdiğim argümanlara karşı argümanlar gösterebilir misiniz?--RapsarEfendim? 13:10, 6 Mart 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Rapsar'ın yorumu bütün taslak maddeler için de geçerli olabilir aslında. taslak maddeleri o haliyle az da olsa bilgi verdiğini ve ileride geliştirileceğini düşünerek silmiyoruz. bu da öyle en azından. geliştireceğimize neden silelim. listeye girecek olayların önemi konusu kullanıcılar arasında görüş ayrılığı olursa (bunu neden ekledin?/şunu neden sildin? gibi) maddenin tartışma sayfasında konuşularak her halükarda bir sonuca varılır. ANADOLU (mesaj) 17:39, 6 Mart 2013 (UTC)
Az bilgi değil kesinlikle sıkıntım. Şöyle ele alalım o halde. Türk Kurtuluş Savaşı kronolojisi maddesine bakılması mümkün müdür? Her gün bir gelişme var değil mi? Bu gelişmeleri, koskoca Osmanlı tarihine yaydığımızı düşünelim. Madde nasıl olur? Okurun işine yarar mı? Bir yerde Fransızların bilmem nereyi işgali, bir yerde I. Murad'ın sadrazamının ölümü. Demek istediğim, falanca olay varken filanca olayın olmamasının nedeni nedir? Hangi olaylar yer almalı, hangileri almamalı? Sınırımız nedir? Belli değil.--RapsarEfendim? 17:06, 7 Mart 2013 (UTC)
  • Maddenin hangi güzergâhta geliştirileceği tartışma sayfasında tartışılabilir. Kalması konusunu oyluyorsak, bence kalmalıdır.--Abuk SABUK msj 17:19, 7 Mart 2013 (UTC)
Bu kriterin kesin olarak belirlenemeyeceği sebebiyle silinmeli diyorum zaten :)--RapsarEfendim? 17:20, 7 Mart 2013 (UTC)
Rapsar'ın isteği üzerine tekrar bir yorum yapıyorum, yoksa amacım kafanızı şişirmek değil. rapsar'ın da değindiği kurtuluş savaşı kronolojisinde fazla bilgi olması tarih kitapları için de geçerli genel bir durumdur. yani tarih içinde eskiye gittikçe bilgi azalır, çağımıza geldikçe artar. demek istediğim kronolojide günümüze yaklaştıkça fazla bilgi olması (dolayısıyla daha az önemli bilgilerin de kronolojiye girmesi) olağandır. şöyle yapabiliriz, madde yazarken ikinci, üçüncü... beşinci seviye başlıklar koyduğumuz gibi burada da ikinci, üçüncü... seviye olaylar şeklinde yazabiliriz. şöyle yani:
=== I. Mehmed'in tahta çıkışı ===
=== İstanbul'un fethi ===
==== Bilmemne Kalesi'nin alınması ====
=== Kanuni'nin ölümü ===
===== Şeyhülislam Falanca'nın ölümü =====
==== Filan Devlet'le ittifak yapılması ====

vb.
Ya da listeyi konularına göre olaylara bölebiliriz:
Savaşlar, fetihler ve toprak kayıpları
ekonomik gelişmeler
kültürel olaylar vb. gibi
Her halükarda bunlar maddenin tartışma sayfasında konuşulur. ve birtakım başlıklar altında düzenlendikten sonra liste uzayabileceği kadar uzar gider. bir sakıncasını görmüyorum. ANADOLU (mesaj) 20:37, 7 Mart 2013 (UTC)

Kurtuluş Savaşı üzerinden gidersek, kaç "yüz" (mübalağa yok) açılacağının farkında mısın acaba? :)--RapsarEfendim? 16:33, 8 Mart 2013 (UTC)
Endişeni anlıyorum. hem kronolojinin çok fazla uzayabileceği, hem içinden çıkılması zor olacak kadar karmaşıklaşabileceği, hem de sonuçlandırılması kolay olmayacak bir sürü tartışmaya neden olabileceği gibi endişeleri ben de taşımıyor değilim. fakat olumlu düşünmek varken olumsuz düşüncelere kendimizi fazla kaptırmamalıyız bence. türkçe vikipedi topluluğunun en iyisini yapacağına neden inanmayalım? kısası silinmesi gerektiği konusunda ikna olmadım.ANADOLU (mesaj) 19:02, 8 Mart 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Ne olursa olsun. Siteyi ziyaret edenlerin, kısacık ta olsa Osmanlı tarihi hakkında bilgi edinmesine vesile olabilir.--Türk Süvarisi ileti 18:03, 7 Mart 2013 (UTC)
Dediklerime karşı bir argüman sunar mısın?--RapsarEfendim? 18:03, 7 Mart 2013 (UTC)

(...)

Hâlâ bölüm diyorsunuz. Benim gerekçem, üstte defalarca belirttiğim gibi ayrıntıların ve kronolojide yer alacak gelişmelerin net bir sınırı olmamasıdır. 1333 yılında falanca savaşı başladı, şu şu günde falanca kişi vefat etti ve şu şu günde saldırı başladı cümleleri aynı sayfada mı yer alacak?--RapsarEfendim? 20:59, 8 Mart 2013 (UTC)
(...)
Zor demedim zaten, net bir sınırı olmamasıdır dedim. Yok bir sınırı, olursa dahi kendimizin belirlediği bir sınır olacak.--RapsarEfendim? 21:06, 8 Mart 2013 (UTC)
(...)
Ne gelişir? Madde mi? Madde elbette gelişir. Ancak kronolojide nelerin yer alması gerektiği tamamen biza kalmış bir şey, ve bu da özgün araştırmaya yer vermemek ilkesiyle de çelişecektir, bence.--RapsarEfendim? 21:15, 8 Mart 2013 (UTC)
(...)
(...)
@Rapsar: Sınır belirlenir. bunca insan bunu yapacak ehliyette değil mi yani? zaten maddeye osmanlı tarihine ilgi duyanlar katkı yapacaktır çoğunlukla. vandalizm denecek raddede şişirme olursa (şu gün bir yeniçeri öldürüldü gibi mesela) ona da önlem alınır herhalde. devriyeler ne güne duruyor? hem madde 7 sene önce açılmış ve bugünkü hali gayet normal. illa bundan sonra aşırı şişirme olacağı endişesi fazla gerçekçi değil. olursa ileride düzen ve ansiklopediklik sorunu nedeniyle tekrar silinmeye aday gösterilebilir. ANADOLU (mesaj) 21:28, 8 Mart 2013 (UTC)

(...)

Hem bu madde birkaç dilde varken, Türkçe olmaması biraz ayıp kaçmaz mı? ANADOLU (mesaj) 21:34, 8 Mart 2013 (UTC)
(...)
Kukla yorumları kaldırıldı.--Vito Genovese 23:07, 8 Mart 2013 (UTC)



Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.