Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Militan Materyalizmin Önemi Üzerine

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın birleştirilmesi yönünde karar verilmiştir.Vladimir Lenin bibliyografyası maddesine, veri kaybı olmayacak, geçmişler birleştirilecek...--Vikiçizer (mesaj) 19:58, 12 Ağustos 2016 (UTC)

Militan Materyalizmin Önemi Üzerine[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

KD statüsü şüpheli makalelerden birisi. Diğer bir makalesi SAS süreci sonunda Vladimir Lenin bibliyografyası maddesine birleştirilmesine kanaat getirildi. Ahmet Turhan adlı kullanıcıya bu makaleleri SAS yerine bibliyografya'ya aktarmayı bir kez daha teklif ettim fakat olumsuz yanıt aldım. Kararı topluluğa bırakıyorum. Maurice Flesier message 11:30, 12 Temmuz 2016 (UTC)

  • Hızlı kalsın Diğer ifadeler burada da gerekçedir;
İlk olarak belirtilmeli, makalenin On the Significance of Militant Materialism arama sonuç sayısı 410.000. Rusça arama kayıtlarında ise 19.800. Sayısız tezde, makalede, kitapta veya benzeri eserde atıf alan bir yapıt. Bu kapsamda kayda değer ölçütüne dair bir fikir edinilebilir. Ayrıca akademik literatür yazısı "Lenin, V. I. (1922). On the significance of militant materialism. Collected works, 33, s. 227-36." şeklinde.
İkinci olarak; bahsi geçen maddeler şu şablonda yer alan, şu kategoride toplanan maddelerdir. Ayrıca gene tarafımdan oluşturulan şu şablondaki kırmızılıkları dolduracaktım fakat kullanıcıların eserlere ve maddelere çekince koyması, ve bazılarının silinmesi sonucu bu proje yarıda kalmıştı.
Üçüncü olarak; kişisel olarak söylediğim veya suçladığım algılanmasın, bu ve benzeri konularda genelde olan durum olduğu için genel bir tespitim var. Karl Marx Öğretisinin Tarihsel Kaderi maddesinin silinmeye aday sayfasında olduğu üzere, söz konusu kullanıcı bu konuyla ilişkili maddelere daima benzer çekinceler koymakta, yapılan katkıları geri almakta, ansiklopedik katkı değil demekte vb. Zaten beyan ettiği üzere bu maddeleri "tek tek SAS'a getireceğim" demekte. Sadece benzeri konulardaki bu "duyarlılığı" bende fazlasıyla şüphe oluşturdu. Geçmiş katkılarından görülebilir. Yani "bunlar ne olursa olsun sakın tek tek ele alınmasın topluca özet halinde olsun, aman ha!" gibi bir politika güdülmüş olabilir. Benim şu Rusça şablondakinin daha gelişmiş halini oluşturmak üzere üstlendiğim şu eserler projesini önce taslak halinde oluşturma ve ardından tek tek geliştirme planım daha baştan engellenmekte. Bu benim bu ve diğer benzer konulara dair izlenimim.
Ayrıca hatırlatayım, şurada, Ocak 2016'da köy çeşmesinde bu konu tartışılmıştı ve kullanıcılar çeşitli görüşlerde bulunmuştu. Tartışmayı yeniden açma gereği duymuştum.
Özetle; bu maddelerin ve dolayısıyla tüm makalelerin olduğu projenin devamından ve söz konusu maddelerin kalmasından yanayım. Diğer dillerdeki Vikipedilerde makalelerin, eserlerin yer aldığı bu tür çalışmalar mevcut, Türkçe Viki de, bu tür argümanlar ile kesintiye uğramamalıdır. Ben söz konusu makalelerin literatür bilgilerde, yayınlanan birçok makalede, çeşitli akademik araştırmalarda, yüksek lisans ve doktora tezlerinde, enstitülerde, internet erişiminde, ve bunun gibi pek çok yerde kullanılmasının ve atıf alınmasının ansiklopedik kayıt açısından bir referans olduğu görüşündeyim. Bazen bir cümlenin bile ansiklopedik olarak kayıt edilmesinin önemi ortadayken (Tear down this wall!, Bütün ülkelerin işçileri, birleşin! veya Ne mutlu Türküm diyene gibi) makalelerin tamamını önemsizleștirecek bu ve benzer hareketlerin yanlış olduğu kanısındayım. Örnek verecek olursak Nisan Tezleri veya Rusya İnsan Hakları Bildirgesi (Lenin) gibi eserler hem tarihi hem de akademik açıdan gerçekten önemli örneklerdir. Yazılan bu eserler, tüm gelecek çağa veya çağlara etki eden Ekim Devrimi'ne yol açması açısından ve Çar'ın devrilmesine yol açması bakımından kayda değer eserlerdir. Çünkü sıradan makaleler olmayıp, toplumların sosyolojisini bizzat değiştirmiş eserlerdir. Zira "Toplu Eserler" adıyla hemen hemen bütün dillere çevirilen bu eserlerin son derece önemli olduğu ve bu önemin bağımsız makaleler olarak kalmasının uygun olduğunu düşünüyorum. Lenin, dünyada eserleri yabancı dile en fazla tercüme edilen birinci kişidir ve eserleri tüm dünyada hala yaygınca atıf alınmakta, okutulmakta, enstitülerce araştırılmakta ve çeşitli akademilerde çalışmalar yapılmaktadır. Ne kadar önemsizleştirilme davranışları olursa olsun, bu gerçek sabittir ve ansiklopedik kayıt için bu olgu bize yeter. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:05, 12 Temmuz 2016 (UTC)
  • Soru Abi sen şimdi KD'dir mi demek istiyorsun? (Ciddi soruyorum, ona göre oy vericem.) Yaz sıcağında özet kısmı bile bana karışık, anlaması zor geldi. Makalenin kendisi daha kısa ve açıktır umarım. Kusura bakmayın. --E4024 (mesaj) 14:11, 12 Temmuz 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum "On the Significance of Militant Materialism" yazınca 731 sonuç çıkıyor ama. --E4024 (mesaj) 14:26, 12 Temmuz 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum @Ahmet Turhan, Açmış olduğunuz her makalenin buraya getirilmesinde aynı şeyleri yazıp duruyorsunuz, üstüne birde kullanıcıları kişisel ithamlarınız ile suçlamaya devam ediyorsunuz. Bu madde başka bir kullanıcı tarafından açılsaydı da aynı işlemi uygulayacaktım, hiç şüpheniz olmasın. Bütün iyi niyet girişimlerime rağmen bu saldırıyı ve öznel suclamaları kınıyorum. Maurice Flesier message 14:37, 12 Temmuz 2016 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın Vladimir Lenin bibliyografyası'na -- Hakan·IST 16:46, 12 Temmuz 2016 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın Diğerler makaleleri de aktardık zaten.--Muratero 11:11, 13 Temmuz 2016 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın --Pragdonmesaj 11:23, 26 Temmuz 2016 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın--Eldarion 06:08, 3 Ağustos 2016 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.