Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Kürtlerin kökeni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.SakhalinioBuyrun beniiiim? 18:44, 1 Mayıs 2016 (UTC)

Kürtlerin kökeni[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

kürtler maddesine aktarılması gerektiğini düşünüyorum. ayrı bir maddeye gerek yok. Dekolteli Kefenmsj 18:32, 4 Nisan 2016 (UTC)

  • Kalsın Kalsın Bence geliştirilmesi şartıyla ayrı bir madde olarak kalabilir. --Turgut46 19:07, 4 Nisan 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Turgut46'ya katılarak.--Ğ 19:15, 4 Nisan 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Diğer örneklere bakarak konuşuyorum. türklerin kökeni Türklerin Genetik tarihi ismiyle var. Rusların kökeni diye bir madde yok örneğin. Bu nedenle Kürtlerin tarihi veya Kürtler maddelerine aktarılabilir içerik.--Boyalikus (mesaj) 19:21, 4 Nisan 2016 (UTC)
  • Çekimser Çekimser Aslında kalması yönünde kanaatim ağır basmakta, fakat aklıma takılan kısımlar var. Bir ulusun kökeni neden o maddenin tarihçesi kısmında burada olduğu gibi uzun uzun anlatılmaz da ayrı madde olması istenir? Early Slavs şeklinde bir madde sadece belli dönemdeki durumu anlatması bakımından bu duruma bir örnek teşkil edebilir, fakat burada böyle bir durum yok. Örnek teşkil etmesi bakımından Germans maddesine bakıldığında History şeklinde uzun uzun aktarılmış örneğin. Ayrı bir madde olması için spesifik bir özelliğe sahip olması gerekir bence, eğer bu durum ortaya konulabilirse maddenin kalmasından yanayım, ama bu haliyle çekimserim.
Not: Ayrıca şu an maddede hala "özgün araştırma" kapsamında birçok ifade var, bu ifadeler düzeltilirse çok daha uygun olur. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:27, 4 Nisan 2016 (UTC)
  • Soru İçinizden biri bana Ayri bir Madde ile söz konusu Maddeye Taşıma arasındaki farkı yazabilir mi? ----Aamir Khan Lepzerrin 08:00
  • Cevap Cevap Kürtler maddesine taşımak demek Kürtlerin kökeni maddesinin içeriğini Kürtler maddesine taşıyıp sayfayı silmek demek. Ayrı bir madde olarak kalması ise maddenin silinmemesi demek. --Turgut46 08:37, 7 Nisan 2016 (UTC)
  • Soru O halde neden "Silmeye aday" gösterilir veya birileri tarafından da "silinsin" onayı alır ki? Söz konusu madde zaten başlı başına bir madde oluşturacak potansiyele sahip iken? Ki maddeyi açan kişi olarak diyorum, daha eklenmesi gereken çok bilgi var ve muhtemelen maddenin içeriği diğer kullanıcılar tarafından eklenecek bilgilerle zenginleştirilecek ve iddia edilen halen var olan "özgün araştirma" kısımları da düzenlendikten sonra çok daha iyi bir madde haline gelecek iken... İnsanın aklına başka başka şeyler geliyor...----Aamir Khan Lepzerrin 08:43, 7 Nisan 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap Aamir Khan Lepzerrin, her madde öyle silinsin denince silinmiyor. Bazı maddelerin silinmesi konusunda diğer kullanıcılara da fikirleri soruluyor. Sayfanın adı sizi yanıltmasın. Çünkü burada tartışılan maddeler illa ki silinecek diye bir şey yok. Kalabilir de. Dilerseniz siz de fikrinizi belirtebilirsiniz. Teşekkürler. --Turgut46 11:57, 7 Nisan 2016 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Boyalikus'un yorumuna katılarak. Bu arada seçkin bir madde olan Kürtler maddesine aktarılabilir bir içerik de taşımıyor. Vitruvian (mesaj) 09:27, 7 Nisan 2016 (UTC)
  • Hızlı silinsin cinsiyetçilik - ırkçılık aldı başını gidiyor... Ne yani Türk-Kürt-Laz-Çerkez-Abaz kökeni diye yüzlerce madde mi açalım? Neyin ayrıştırması içerisindesiniz merak ediyorum. - Burak 09:47, 7 Nisan 2016 (UTC)
Soru @BurakOtto Maddede ne gibi bir ırkçılık var anlayamadım. Irkçı ifadeler var ise tabiki kaldırılmalı, bu yönergelere göre suç ama, hangi ifadeler veya kavramlar bu kapsamda, açıklarsanız seviniriz. Bir ulusun tarihine dair madde, biz buradaki kayda değer içeriğin daha uygun bir maddeye taşınmasını tartışırken siz maddenin komple ırkçı olduğunu iddia ediyorsunuz, bu yüzden bir açıklama gerek. Irkçı ifadeler taşınmamalı çünkü, "Kürtlerin şu ırklara gore üstünlüğü vardır" gibi tespitler varsa örneğin. Bahsettiğiniz ve rahatsız olduğunuz ifadeler hangileri? Ayrıca sorunuza ithafen, evet tün ulusların kökenlerine veya tarihsel süreçlerine dair bilgiler bilimsel ve ansiklopediktir. Yalnızca yönergelere, üsluba vb. uygun olduğu ölçüde. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:33, 7 Nisan 2016 (UTC)
  • Çekimser Çekimser Maddenin ırkçılıkla alakası olduğunu düşünmüyorum çünkü burası bir ansiklopedi ve her bilginin var olması gerektiğini düşünüyorum. Madde silinecekse eğer Türklerin genetik tarihi maddesinin de aynı gerekçelerle silinmesi gerekiyor.Rebuk 10:10, 7 Nisan 2016 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın @Nihan'ın (Boyalikus) yorumuna katılıyorum. "Türklerin genetik tarihi" maddesindeki içerik, genetik üzerine yapılan çalışmalar dolayısıyla "genel" (tarihsel, kültürel) geçmişten nitel ve nicel bakımdan daha farklı bir yol izliyor. Gelgelelim silinmeye aday gösterilen maddenin içeriği, Kürt tarihi maddesinde ele alınmalıdır. Dr. Coalmesaj 10:46, 7 Nisan 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Irkların, etnik grupların, milletlerin veyahut medeniyetlerin kökenleri ile ilgili maddeler ansiklopedik niteliktedir. "Türklerin genetik tarihi" maddesi ile kıyasına gelince; bu madde ile bahsi geçen maddenin genel konusu aynı aslında. Aralarında sadece yaklaşım farkı var. Biri sosyal bilimlerin, diğeri doğa bilimlerinin bulgularından faydalanmış. Bu madde tarihsel yazılmış, "Türklerin genetik tarihi" maddesi ise daha çok biyolojik açıdan ele alınmış ancak en temelinde iki madde de ırkların kökenini açıklıyor. Kısaca bu maddeye "Kürtlerin tarihsel kökeni" diğerine ise "Türklerin biyolojik kökeni" başlıklarını attığımızı varsayarsak daha iyi anlaşılacaktır demek istediğim. Velhasıl ikisinin de kalması gerektiğini düşünüyorum. Ancak silinecekse de ikisi de silinmeli zira sosyal bilimler ile doğa bilimleri farkından ibaret. "Ama "Rusların kökeni" adlı bir madde yok ki" argümanı da cidden çok saçma. Birisi açarsa o da olur niye olmasın? Daha önceden benzeri bir madde mevcut değilse yeni madde açılamaz diye bir kural mı var? Kuralı geçtim böyle bir mantıkla bu ansiklopedi büyür mü? Nasıl bir Vikipedi kıstasıdır bu? Madde konusunun ırkçılık ile itham edilmesine gelirsek; yahu ne alakası var? Bir milletin kökenlerine dair ansiklopedik bilgidir bu. İngilizce Vikipedi'de de gayet açılmış benzeri konular. Bir milletin isminin kökeni, nereden geldikleri, nereye gittikleri, ne yaptıkları, nerede yaşadıkları vb bilgiler içeren bir madde nasıl "ırkçılık" ile itham edilir gerçekten ilginç. Hatta "biyolojik köken" ile alakalı bir madde daha çok ırkçılık kokuyor açıkçası. Lakin bu ve benzeri maddelerin ırkçılık ile zerre alakası yoktur. Duyarlı olmak iyidir de abartmamak gerekiyor sanırım. Sputnik 00:44, 8 Nisan 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Bence Kalsın, diğer milletlerin örn (Türkler'in kökeni , fransızların kökeni, rusların kökeni, arapların kökeni vs.) Gibi sayfaların mevcut olmaması . Kürtlerin kökeni adlı sayfanın da silinmesini Gerektirmez. Eğer sorun o ise Türklerin Kökeni diye bir sayfa da açılsın. Yada diğer vikilerde kendi kökenleri için sayfa yapmadıklarını nerden biliyoruz?. Kıssaca bu sayfa gereksiz bir şekilde SAS'a taşınmış. Kesinlikle sayfa Kalsın. Bu imzasız yazı Xwedêda Ozyilmaz (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Silinsin Silinsin Benzer şekilde "kökeni" ifadesi ile açılan maddeler ki burada yabancı dildeki sayfayı değerlendiriyorum zira Türkçe Vikipedi'de başka etnik gruba ilişkin "...'nın kökeni" maddesi yok, genel olarak etnik grubun kökenine ilişkin mitler, efsaneler, hipotezler ve teoriler esas alınarak tasarlanmış (Category:Origin hypotheses of ethnic groups). Bu madde ise efsaneler odaklı düzenlenmemiş. Türklerin genetik tarihi maddesi ile kıyaslanması konusunda; bu madde ile bahsi geçen maddenin kategorik olarak konusu farklı olduğundan mukayese edilmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum (Category:Modern human genetic history). Köken efsaneleriyle doğrudan ilişkili kısım gerek görülürse Kürtler maddesine taşınabilir ve Demirci Kawa Efsanesi öncesi kısmı geliştirebilir. Ancak onun haricinde bu haliyle ayrı bir madde olarak kalması gerekli değil. ÖterbülbülBuyrun? 22:18, 9 Nisan 2016 (UTC)
Cevap Cevap Sayın Öterbülbül 1 dakikalık arama neticesinde Arnavutlar, Azeriler, Romanyalılar, Sırplar gibi köken maddelerini buldum. Görebileceğiniz üzere hiç de mitler üzerine kurulu maddeler değiller. Gayet Kürtlerin kökeni maddesi gibi tarihsel köken incelemeleri üzerine kurulu maddeler. Bu madde İngilizce Vikipedi'den görüleceği üzere konusu itibariyle kayda değerdir. Türkçe Vikipedi'de bu tür maddelerin henüz mevcut olmaması, kayda değer olmadığı ve silinmesi gerektiği manasına gelmemeli. İçeriği de ayrı madde olmaya yeterlidir. Sputnik 22:51, 9 Nisan 2016 (UTC)
Dikkat ederseniz yanlış anlaşılmaya meydan vermemek için özellikle kategorik çelişkiyi vurgulamaya (siz de içerik farklılığını tarihsel/biyolojik olarak belirtmişsiniz) ve sadece mit değil aynı zamanda teori, efsane gibi çeşitliliği belirtmeye çalışmıştım. Bir dakikanızı daha ayırırsanız aynı kategori içinde "Swiss Swedish origin legend", "Theories of Pashtun origin" ve en önemlisi "National myth" başlığının yar aldığını da görebilirsiniz. Ayrıca bahsedilen örneklerden Sırpların Tarihi maddesinde köken kelimesi dahi geçmiyor. Farklı diller arası kategori uyuşmazlığı sorun çıkarıyor olabilir. ÖterbülbülBuyrun? 01:28, 10 Nisan 2016 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın Ayrı bir madde olmasına gerek olduğunu düşünmüyorum. Dekolteli Kefen ile aynı fikirdeyim aktarılmalı. --GurayKant (mesaj) 23:47, 9 Nisan 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın. Benzer ada ve içeriğe sahip maddeler oluşturulabilir, ki zaten diğer dillerde varmış. Aynı kategori şu an itibarıyla Türkçe Vikipedi'de bulunmaktadır. Konuyla ilgili yeni maddeler oluşturabiliriz. İlgililere duyurulur. --esc2003 (mesaj) 20:04, 10 Nisan 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın. Gayet yeterli bir madde. aktarılmamalı veya silinmemeli.— Bu imzasız görüş Yakamoz51 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Yorum Yorum Giriş kısmındaki ifadeye dikkat edin arkadaşlar: Kürtler, (Kürtçe: Kurd) bilimsel çalişmaların sonucunda Kürtlerin her ne kadar heterojen bir halk olduğu ortaya çıkmış olsada İrani Halklarsınıfında kabul edilmişlerdir. - Burak 07:59, 13 Nisan 2016 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın Bu hâliyle kalmamalı, Kürtlerin kökeni adlandırması nesnel bir yargı içermiyor. Konu hakkındaki eski dünyadan kalan düşünceleri sıralamak bilimsellik değildir. Bu konuda Kürtlerin kökeni teorisi vb. bir çalışma olsaydı başlık mantıklıydı. Binlerce yıl öncesini bilmediğimize göre, bu gibi tamamen bilimsellikten uzak bir başlık doğru kabul edilemez. Bunun yerine madde, Kürtlerin genetik tarihi gibi daha nesnel bir ada aktarılmalıdır.--Çalıştayileti 07:20, 23 Nisan 2016 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Gerekçeye katılmıyorum. Aktarılması /silinmesi için geçerli bir neden de göremiyorum, kalması yönünde görüş bildirenlere katılarak..--Eğitmenmsj 12:51, 23 Nisan 2016 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.