Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Ermeni Ulusal Hareketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır. --Théoden ileti 20:45, 17 Ağustos 2013 (UTC)

Ermeni terörizmi[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

tartışma sayfasına bakılabilir. adı zaten sorunlu.. konuyu bu şekilde toparlamak VP:ÖAY ihlali --kibele 21:29, 1 Mayıs 2013 (UTC)

  • Kronoloji oluşturulabilir ama konular birbirine girmeden ayrı değerlendirilmeli ve başlıkta önerdiğin gibi "terör" kelimesi kullanılmamalı. "Ermeni örgütlerinin saldırıları" veya "Ermeni örgütlerinin şiddet eylemleri", "Ermenistan-Azerbaycan çatışmalarının kronolojisi" veya "Karabağ Savaşı kronolojisi" ve "Azeri-Ermeni Savaşı kronolojisi" olabilir. — Pınar (mesaj) 03:34, 2 Mayıs 2013 (UTC)
İyi fikir. Ancak "terör" ve " terörizm" terimlerine fazlasıyla tepki göstermememiz lazım. "Terör örgütü" teriminin siyasi arka planının olduğunu biliyoruz. O yüzden TBA gereğince kullanmıyoruz. "Terör örgütü'nün saldırısı" (ülkeler ve kuruluşlar tarafından terör örgütü olarak tanımlanmış örgütün saldırısı) ile gerçek ve dar madada "terör saldırısı" arasında fark vardır. Şu an maddede yer alan olaylara terör teriminin kullanılması doğru değildir, bence de. Fakat ASALA'nın saldırılarına terör saldırısı denilebilir. Takabeg ileti 03:44, 2 Mayıs 2013 (UTC)
"Terörizm", "terörist" ve "terör örgütü" terimlerinin tanımı "terör" kelimesine dayanıyor. Uluslararası ceza hukukunda kabul görmüş kapsayıcı ve yasal olarak bağlayıcı bir tanımı olmayan bir kelimeden bahsediyoruz. VP:TBA'ya aykırı olduğu nedeniyle kullanılmamasına dair fikir birliği uzun zamandır uygulanıyor. Vikipedi'nin özellikle son derece tartışmalı bir konuda ülkeleri, kuruluşları veya kişileri "terörist", "terör örgütü" veya "terörizm uygulayanlar" diye niteleme yetkisi yok. Ama bu demek değildir ki güvenilir kaynaklar tarafından bu terimlerin kullanılmasına atıfta bulunamayız. Madde içinde "bu olay X tarafından terör eylemi olarak nitelendirilmektedir" veya "bu örgüt Y tarafından terör örgütü olarak nitelendirilmektedir" diyebiliriz. — Pınar (mesaj) 04:08, 2 Mayıs 2013 (UTC)
Demek istediğim "terörist'in saldırısı", "terör örgütü'nün saldırısı" anlamlarında "terör saldırısı" (Dağlıca'da terör saldırısı: 8 şehit, 16 yaralı gibiler mesela) ile ilgili değil, Saldırı yöntemi/taktiği olarak "terör saldırısı". Bunlar uluslararası hukukuna göre değil, bilim adamları tarafından tanımlanıyor. "Terör örgütü", "terörist", "terör devleti" tanımları içinse dediğine katlıyorum. Uluslararasi hukukuna göre tanımlarına dayanarak hareket edersek..........See also: Noam Chomsky, "The United States is a Leading Terrorist State" (biraz eski ama...). Takabeg ileti 04:24, 2 Mayıs 2013 (UTC)
Arada bir fark olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta saldırıyı tanımlarken yine neyin "terör" teşkil ettiğine dair kanaat getirmek gerekiyor. Uzmanlar tarafından çeşitli ülke, grup ve kişilerin düzenlediği olaylar için bu pejoratif terimler kullanılıyor elbette ama bu uzmanlar arasında da tartışmalı bir konu. Bir uzmanın kullandığı terörizm tanımı bir diğerinin tanımıyla aynı olmayabilir. Evrensel bir tanımlama olduğunu ima edemeyiz. (It is not only individual agencies within the same governmental apparatus that cannot agree on a single definition of terrorism. Experts and other long-established scholars in the field are equally incapable of reaching a consensus. In the first edition of his magisterial survey, 'Political Terrorism: A Research Guide,' Alex Schmid devoted more than a hundred pages to examining more than a hundred different definition of terrorism in an effort to discover a broadly acceptable, reasonably comprehensive explication of the word. Four years and a second edition later, Schimd was no closer to the goal of his quest, conceding in the first sentence of the revised volume that the “search for an adequate definition is still on” Walter Laqueur despaired of defining terrorism in both editions of his monumental work on the subject, maintaining that it is neither possible to do so nor worthwhile to make the attempt. Bruce Hoffman, Inside Terrorism, 2 ed., Columbia University Press, 2006, p. 34.) Bu nedenle Vikipedi'de madde başlıklarına yansımaması, içerikte kaynaklı olarak belirtilmesi gerektiğini düşünüyorum. — Pınar (mesaj) 04:45, 2 Mayıs 2013 (UTC)
Madde başlığında 11 Eylül saldırıları yazıyor mesela, 11 Eylül "terör" saldırıları değil. — Pınar (mesaj) 04:50, 2 Mayıs 2013 (UTC)
  • Takabeg ile aynı fikirdeyim. "Ermeni terörizmi başlığı silinsin, maddede yer alan taraflı yorumlar kaldırılsın ve kronoloji tarafsızlaştırılıp aktarılsın." --esc2003 (mesaj) 04:22, 2 Mayıs 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Bir Terörizm maddemiz var. Fakat eğer hiçbir eylemi terör olarak kabul etmeyeceksek, "efendim, işte bize göre belki terördür de, trinidadlılara göre terör değildir" diye yuvarlak yorumlar yapacaksak, o maddeyi de silelim. yeryüzünde terör, terörist falan olduğunu kabul etmeyelim. sevelim, sevilelim, hep elele verelim, sevgi yumağı oluşturalım, öyle yuvarlak yuvarlak yaşayıp gidelim. ANADOLU (mesaj) 05:17, 2 Mayıs 2013 (UTC)
  • Dalga geçmeyin lütfen. Terörizm diye bir kavram yoktur diyen mi var? Mesele Vikipedi'nin veya "bizim" bir eylemi "terör olarak kabul etmemiz" değil. Madde içeriğinde bu tanımlamalara kaynaklarıyla yer verilmesine itiraz eden yok elbette. — Pınar (mesaj) 06:14, 2 Mayıs 2013 (UTC)
@Rapsar, şimdi oldu mu? onlar başka ama. millet-i sadıka terör yapar mı? zaten suçsuz yere bir sürü zulüm görmüşler, kendilerine zulüm yapıldığının kabul edilmemesi yetmezmiş gibi, bir de terörle mi itham edilecekler? buradaki her dem teyakkuz halinde, her taşın altında o taşı insanlığın gözbebeği bir halkın güzide evlatlarına atmayı planlayan kötü kalpli birini arayan fedakar savunucuları, göğsünü siper etmiş kahramanları ve avuktaları buna izin vermeyecektir! lütfen kaynağınız varsa gösteriniz, yoksa "iftiralara" göz yummayınız. ANADOLU (mesaj) 08:42, 2 Mayıs 2013 (UTC)
@ANADOLU: Bana karşı sürdürdüğünüz alaycı tutumunuzun ve itham dolu sözlerinizin devamı olarak, konuyu bu şekilde kişiselleştirmenizi esefle kınıyorum. Bu noktadan sonra sizinle hiçbir iletişimde bulunmamaya özen göstereceğimden emin olabilirsiniz. — Pınar (mesaj) 09:04, 2 Mayıs 2013 (UTC)
iyi. iletişimde bulunmamaya özen göstermeye ağzımdan çıkan her lafı üzerinize alınmamakla başlarsanız daha da iyi olacaktır. ANADOLU (mesaj) 09:08, 2 Mayıs 2013 (UTC)
@Rapsar: Terörizm ve tarafsızlık konusunda Vikipedi'de en.wiki'den farklı bir uygulama olduğunu öteden beri biliyor olmalısın. Fakat verdiğin örneklerde bile "[Ülke/Millet adı] terörizmi" diye bir başlık kullanılmıyor. Dini terörizm konusunda neden bir ayrım yaptıklarını bilmek isterim. Burada İslami terörizm maddesinin varolduğundan haberdar değildim ama aynı mantıkla o başlığın da değişmesi gerektiğini düşünüyorum. — Pınar (mesaj) 09:04, 2 Mayıs 2013 (UTC)
Anladığım kadarıyla, bu maddeden aktarılarak oluşturulacak maddenin başlığında terörizm ve ya terör kelimeleri kullanılmayacaktır. Konu ile ilgili kaynaklar ve dayanaklar var elimde. Ancak daha sonra mesela Kategori tartışma:Terörizm gibi tartışma sayfasında konuşalım. Olur mu ? Takabeg ileti 09:15, 2 Mayıs 2013 (UTC)
@Pınar, terörizm, terörizmdir. Bir şeyi alıp, buna başka bir ad vermenin adı tarafsızlık olmuyor. Dediğim gibi henüz maddeyi okumadım. Okuduktan sonra belki kalır, belki silinir yahut başka yerlere aktarılır.--RapsarEfendim? 09:18, 2 Mayıs 2013 (UTC)
Silinsin Silinsin Rapsar verdiğin örneklerde İranlı terörizmi veya ABD'li terörizmi değil "İran ve devlet terörizmi" ve "ABD ve devlet terörizmi" başlıkları tercih edilmiş, yani doğrudan bir halk ile terörizm ifadesi birlikte durmuyor. Diğer örnekler ise ya dini ya da ideolojik konularla ilgili. Bir milletten olmanın şart, kural ve öğretisi yoktur. Oysa dinler ve kimi ideolojik yönü olan örgütler için aynı durum söz konusu değildir. Çeşitli dinsel veya politik metin veya kitaplar doğrudan şiddete yönlendiren veya inanç uğruna savaşı öven bölümlere sahiptir. Şiddet içerikli herhangi dinsel kaide veya öneri, o dinin inancından olan bir şahıs veya grubu şiddete ve dolayısıyla bir terör eylemini gerçekleştirmeye kadar varan bir duruma sokabilir. Örneğin, radikal görüşlere sahip bir Hıristiyan, Levililer 20:13'da geçen: "Bir erkek başka bir erkekle cinsel ilişki kurarsa, ikisi de iğrençlik etmiş olur. Kesinlikle öldürülecekler. Ölümü hak etmişlerdir." yazılı referanstan hareketle gidip eşcinsellerin gösteri yaptığı bir yerde, buluşmada kitlesel saldırı girişiminde bulunursa bu terör eylemi bırakalım dolaylı yoldan olmayı doğrudan bir kitap ve dolayısıyla bu kitabın dini ile ilişkilidir. Ancak Ermeni, Türk veya Rum olmak doğrudan veya dolaylı olarak bu tip ilişkilendirmelerle anılamaz. --Vitruvian 09:21, 2 Mayıs 2013 (UTC)
  • "Ermeni terörizmi" demenin ermeni halkının tamamını terörle suçlamak olduğunu iddia edenlerin türkçe bildikleri konusunda kuşkuya düşmemek elde değildir. "ingiliz futbolu" demek ingilizlerin tamamının futbolcu olduğunu anlamına mı gelir? ermeni terörü demek ermenilerce tertiplenerek işlenen terör olaylarıdır. buradan bir halkın karalandığı sonucunu çıkaranlara okuyorlarsa türkçe derslerine önem vermelerini, okumuyorlarsa bir türkçe kursuna yazılmalarını tavsiye etmekten başka yapılabilecek şey yoktur ne yazık ki.ANADOLU (mesaj) 13:02, 2 Mayıs 2013 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın @Vitruvian, zamanında Ermenistan diye bir devlet olmadığından (veya bir Ermeni devleti) ve bu dönemlerde birtakım Ermenilerce yapılan terörist eylemler, bir devlet tarafından yapılmadığından ve bu madde, bu eylemleri de anlattığından Ermenistan terörizmi gibi bir başlık kullanmak yanlış olacaktır. Buna karşın, maddeyi okuduğumda farklı maddelerde işlenebilecek konuların burada gelişigüzel bir biçimde toplandığını düşünüyorum. Ermeni ulusal hareketi başta olmak üzere çeşitli maddelere aktarılması taraftarıyım.--RapsarEfendim? 21:35, 2 Mayıs 2013 (UTC)
    farklı maddelerde işlenebilecek konuların burada gelişigüzel bir biçimde toplandığı ifadesine kesinlikle katılıyorum. Toplama bir madde olmuş. İtiraz edenlere göre, Türk'ler hariç tüm dünyaya terörist demek bana göre doğru değil. Çünkü yukarıda okuduklarımdan bunu anlıyorum. --i.e.msj 10:42, 4 Mayıs 2013 (UTC)
Peki, o zaman farklı maddeler açarak her konuyu kendi maddesinde işleyelim, bir de Ermeni terörizmi diye kategori açarak hepsini orada toplayalım. Nihayetinde itirazımız somut olarak bu maddenin silinmesine ya da kalmasına değil, ansiklopedide "Ermeni" ve "terörizm" sözcüklerinin yanyana kullanılmasına karşı sergilenen tahammülsüzlüğedir. ANADOLU (mesaj) 11:54, 4 Mayıs 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Maddenin ismini "Ermeni milliyetçi terörü" iken "Ermeni terörizmi" olarak değiştirmiştim, demek bu değişiklik 'tarafsızlığı ihlal' demekmiş. ANADOLU'ya katılıyorum, "Ermeni terörizmi" terimi yanlış ise "İngiliz futbolunu" da yanlış kabul etmeliyiz. "Türk mutfağı"nı da yanlış kabul edelim, sonuçta her Türk, "Türk mutfağı"na ait yemekleri sevmeyebilir, öyle değil mi? Maddenin Ermeni terörizmi başlığı altında kalmasını savunuyorum. Farklı maddelerde işlenebilecek konular burada gelişigüzel anlatılmıyor, Türk Soykırımı'nı oluşturan vahşi katliamların çeşitli zaman dilimlerinde gerçekleşen bölümleri anlatılıyor. Azerbaycan'ın zaman içinde ne kadar toprak kaybettiği de içerikte yer alıyor. Yaşanan tüm acılar Ermeniler tarafından gerçekleştirilmiştir, bu Ermeni terörüdür, Ermeni vahşetidir, Ermeni dehşetidir. Türkiye Türkleri ve Azerbaycan Türkleri Ermeniler tarafından katledildi, bunu söylemek tarihsel bir gerçektir. Türkiye ve Azerbaycan bu insancıklar yüzünden neler çekti neler, fakat tüm bunlar tek bir maddede anlatılmak istendiği vakit 'taraflılık' oluyor. Belki "Ermeni terörizmi" başlığı yeniden "Ermeni milliyetçi terörü" olarak değiştirilebilir, ama bakalım buna izin verilecek mi? -- Ullierlich 05:49, 5 Mayıs 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Bence bu madde kalmali, 1915 soykirimi zamani 1.500.000 ermeni ölürken, 250.000 türkde ölmüs. Tarih tam kabûl edilmeli. Tabii ki ölen halkdir, enver ve tallat pasalarin çocuklari degil. Neyse bu maddenin ismi wiki standartlarina uygun degil, "terör" kelimesi yasakdir wiki kânunlarina göre. Bence sayfa kalmali ve isim degismeli; Ayrica madda'deki bazi kelimeler taraflidir, ve de kaynak daha fazla gösterilmeli; Saygilar, bye --Alsace38 (mesaj) 10:42, 5 Mayıs 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum İsminden önce maddede ciddi VP:TBA sorunu var. --Emyilmesaj 23:21, 5 Mayıs 2013 (UTC)

Yorum Yorum maddenin esas sorunu VP:ÖAY'dır. yani bütün bu gelişigüzel bilgiyi bu şekilde başlık altında toparlamak sorunludur. o noktada da VP:TBA devreye girmektedir. isim meselesi de işin tuzu biberi.. kalsın diyenlerin kişisel fikirleri yerine bu konu üzerindeki yorumlarını görmek gerekir. --kibele 08:27, 6 Mayıs 2013 (UTC)

Ama ben bunu yazdim: "Ayrica madda'deki bazi kelimeler taraflidir, ve de kaynak daha fazla gösterilmeli". Bence bu madde gerekli Ermeniler 250.000 türk öldürmüs 1915-1916 larda. (bir parantez: hatta 1992 Laçindeki 35.000 Kürt'dü katl edip, yerine Karabagi cumhuriyeti kuldular). Taabi maddeyi komple silmek; bir katkicinin emekini infâz etmektir. Bu maddeyi wiki-standartlarina göre ayarlayabilirsiniz, ve eminin gerekli bir maddedir. Saygilar Alsace38 (mesaj) 09:17, 6 Mayıs 2013 (UTC)'
zaten vikipedi standartlarından söz ediyoruz. ve 'eminim gereklidir', 'bir katkıcının emeği' gibi öznel yargılar yerine bu noktada yorum bekliyoruz sonuca ulaşabilmek için. --kibele 14:44, 6 Mayıs 2013 (UTC)
Sayin kibèle; silme aliskanligina son verirmeli, ve sikayet seferberliginede son verilmeli. Bu Ullierlich'in kişiligi açikdir, bunu aslinda kendisi daha güvenilir bir sekilde maddeye sunabilirdi. Ama yapmasiyda, biz yapabiliriz, tarafli sözcükleri tarafsiz kelimelerle degistile biliriz. Unutmayalim ki Ermeniler tarihde tam melek olmamislar, çok sayida Türk ve kürt katl etmisler. bu benim son yorum bu konu üzerine, Saygilar bye... --Alsace38 (mesaj) 16:43, 6 Mayıs 2013 (UTC)
  • Taşınsın Taşınsın Ermeni katliamları düşünülebilir. — Lubunya — 09:08, 10 Mayıs 2013 (UTC)
    Bu ad katledilen Ermenileri niteler. Ama şu anki konu farklı. esc2003 (mesaj) 10:52, 10 Mayıs 2013 (UTC)
Evet hâklisin, ama silinmesin: Sayilari 250.000 civarinla müslüman osmalilar ölmüs (türk kürt ...). Bir örnek daha veriyim, 1915'de Siirt köylerine girip 3000 kürt kadini öldürdüler. Azerbaicandan Savasa baslamadan önce Laçin deki 40.000 Saafî Kürtlerin hepisini katl etdiler, müslüman diye [1][2]. Sonra binlerce yezidî Kürtleri sorunlu askerlik nedeniyle azeri savasinda kurlandilar, ve öldüler, sonra 30.000 yakin Kürt Ermenistani terk etdi, geriye kalmis bir kaç kürt köyü ! --Alsace38 (mesaj) 09:41, 10 Mayıs 2013 (UTC)
Pardon Ermeniler tarafından katledilen Türkler başlığıyla değiştirilebilinir. — Lubunya — 12:22, 10 Mayıs 2013 (UTC)
Sayin Lubunya sadece türk degil kürt azeri... var. Bence "Ermeni katliamlari" veya "Ermenilerin katliamlari" Alsace38 (mesaj) 20:28, 11 Mayıs 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Başlık ve içerik bence uyumlu. TBA ihlâl{{ine dikkat etmek suretiyle madde geliştirebilir. Mevcut içeriktede gerekli düzenleme aslına uygun olarak (kaynaklandırılarak) yapılabilir. Detay, maddenin kendi tartışma sayfasında ele alınıp tartışılmalı diye düşünüyorum.Bu arada özellikle Rapsar'ın yaptığı ilk yoruma katılıyorum...Eğitmenmahmut msj 20:59, 11 Mayıs 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın elbette kalsın. ANADOLU (mesaj) 21:41, 11 Mayıs 2013 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Khadkhall (mesaj) 15:03, 15 Mayıs 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Neden iş Ermeni sözcüğünün yer aldığı her maddeye gelince vikipedi tartışmaları olağandışı karışır, siyasileşir, taraflaşır anlamış değilim. O halde herkesin taraf olduğu böyle tartışmalarda taraf olmanız gerekiyor; ilgili maddenin kaynakları delil niteliği taşıdığı için tarihe saygı diyorum, tıpkı Ermeni kırımından sözde ibaresinin kalkmasına olan oyum gibi. --— Lubunya —-- 23:10, 17 Mayıs 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Doğrulanabilir. Taraflı algılanacak cümleler kaldırılabilir. --Boyalikus (mesaj) 14:50, 19 Mayıs 2013 (UTC)
  • Aktarılsın Aktarılsın Takabeg'e katılıyorum. --Veryaz bana 18:02, 8 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın -- Supermæn (mesaj) 14:48, 25 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kalmalı. Sağlam kaynaklar bulunabilir. Ancak isim konusunda geniş katılımlı bir tartışma açılmalıdır. GökçeYörük 22:04, 14 Temmuz 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Madde geliştirilebilir. Kalması önemli maddelerden. Üzerinde çalışalım. J.M.P Jumpeax ye yaz 15:51, 16 Temmuz 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın TBA'ya uygun bir şekilde düzenlenmesi suretiyle...--SAİT71 (mesaj) 11:16, 18 Temmuz 2013 (UTC)
  • Hızlı silinsin Tarihe saygı demiştim; bir önceki yorumumda, ancak geri alıyorum cümlemi; olmayan tarihe saygı duyulmaz. Olay terörizm değil; çatışmalar kronlojisidir. - Lubunya 13:08, 31 Temmuz 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Malesef bu konuda haksızsın tatlım; Ermeni'ler tarafından öldürülen Türkler terörizm kurbanı değilse, Türkler tarafından öldürülen Ermeni'lerde Soykırım kurbanı değildir. ;)) Mutlu 10:14, 6 Ağustos 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın----Mert Taşkın ileti 15:55, 11 Ağustos 2013 (UTC)(VP:OY#Oyların geçerliliği uyarınca, kullanıcı oylama başlangıç tarihinde henüz kaydolmuş dahi olmadığından oyu geçersiz sayılmaktadır.. --Théoden ileti 20:45, 17 Ağustos 2013 (UTC))
  • Kalsın Kalsın --Çakırmsj 01:07, 16 Ağustos 2013 (UTC)(VP:OY#Oyların geçerliliği uyarınca, kullanıcı oylama başlangıç tarihinde henüz kaydolmuş dahi olmadığından oyu geçersiz sayılmaktadır.. --Théoden ileti 20:45, 17 Ağustos 2013 (UTC))

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.