Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Doğu Ermenistan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.--Théoden ileti 14:43, 28 Kasım 2013 (UTC)

Doğu Ermenistan[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

Maddenin Olağan dışı iddia üzerine açılmış bir madde olması,içerikte yer alan özgün çalışmayla oluşturulmuş bir harita barındırması, başka güvenilir kaynaklar tarafından tanınmama özelliğinde oluşu, özetle VP:GÜVEN kriterlerini karşılamaması sebebiyle silinmesi gerektiğini düşünüyor, topluluğun görüşüne arz ediyorum.--Eğitmenmahmut msj 13:10, 17 Ekim 2013 (UTC)

  • Hızlı silinsin--Çakırmsj 21:17, 17 Ekim 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Vikipedi'de yeni sayılırım, topu topu 1 aydır düzgün katkı yapıyorum. Bu yüzden vikipedi politikalarının çoğunu bilmiyorum. Öncelikle bunu belirtmek istedim... Bu sayfayı tamamen ingilizce vikipedi'den çevirdim kendim araştırmadım. (İbp için) Şimdi biraz baktım belirttiğiniz politikaya anladım galiba. Bende size katılıyorum. SiLveRLeaDmsj ? 22:26, 17 Ekim 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum şu kaynaklar güvenilir sayılıyor mu, bilgisi, ilgisi olanlar bakabilir mi? [1], [2], [3] [4], [5], [6], [7].. bunlar böyle bir tanımın olduğunu gösteriyor. kibele 08:14, 18 Ekim 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Batı Ermenistan diye bir tabir var, Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesinin büyük kısmını kapsayan bir ifade. Doğu Ermenistan ise doğuda kalan kısım (günümüzdeki Ermenistan ile hemen hemen eşdeğer). Bir de en:Russian Armenia açmışlar, o da hemen hemen eşdeğer. Doğu Ermenistan maddesi, günümüzdeki Ermenistan topraklarıyla hemen hemen eşdeğer olduğundan ayrı bir maddede ele almasak da olabilir, bence. Bu, Avustralya ülkesi ve Avustralya adası için ayrı maddeler açmaya benziyor ([8], sınırsal farklılıklar, ayrı maddeler yaratamayacak kadar ufak).--RapsarEfendim? 08:27, 18 Ekim 2013 (UTC)
  • Yönlendirilsin Ermenistan maddesine yönlendirilsin.--B.S.R.F. 💬 11:32, 18 Ekim 2013 (UTC)
  • Yönlendirilsin - Doğu, Batı, Kuzey, Güney, Wilson(ian), Sevr, Tarihi, Müstakbel ne kadar "Ermenistan" varsa hepsi "Ermenistan" maddesine yönlendirilsin. Yani bir ve tek madde olsun. "Enough is enough" derler American Armenians... --E4024 (mesaj) 11:45, 18 Ekim 2013 (UTC)
Bunun için böyle derken, neden Kıbrıs adası için ayrı madde istiyorsun İngilizce Vikipedi'de? Cyprus maddesinde tüm ada anlatılıyor mesela? Böyle bir değerlendirme olmaz. Tarafsızlık, her bakış açısı için gereklidir.--RapsarEfendim? 21:50, 18 Ekim 2013 (UTC)
İspanyolca Vikipedide de "Pide" yaptım bugün. Tövbe estağfurullah!.. --E4024 (mesaj) 21:58, 18 Ekim 2013 (UTC)
Burada Ermenistan için yaptığınız uygulamanın "tam zıddını" neden İngilizce Vikipedi'de gerçekleştirmeye çalıştığını merak ediyorum sadece. Topluluğun da bunu bilmeye hakkı var.--RapsarEfendim? 22:07, 18 Ekim 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum aslında 'Doğu Ermenistan maddesi, günümüzdeki Ermenistan topraklarıyla hemen hemen eşdeğer olduğundan ayrı bir maddede ele almasak da olabilir' bana da makul görünmüştü, ama sonra şu kıbrıs maddelerine baktım da.. bölünme sonrasını bir kenara bırakalım ama en az dört ayrı madde var aynı topraklarda. bunun da ayrı madde olarak kalmasında bir sakınca görünmüyor gibi. kibele 10:03, 19 Ekim 2013 (UTC)
  • Çekimser Çekimser Ben de kibele'nin mesajından sonra kıbrıs maddelerine baktım. Çekimser kalmaya karar verdim, bir de Rusça vikipedideki maddede bir çok kaynaktan yararlanılmış. Rusça bilen bir arkadaşımız varsa rica edelim maddenin rusçasına baksın. SiLveRLeaDmsj ? 16:32, 19 Ekim 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Doğu Anadolu bölgesini Batı Ermenistan olarak ifade eden siyasi kavramın maddesi bulunuyor. --esc2003 (mesaj) 17:07, 19 Ekim 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum "Kabaca Ermenistan Cumhuriyeti'ne denktir." demiş madde ancak, gördüğüm kadarıyla Ermenistan sınırlarıyla örtüşmüyor. Bu durumda ayrı kalması daha sağlıklı.--Sayginerv-posta 21:09, 19 Ekim 2013 (UTC)
  • Hızlı kalsın esc ve saygıner'e katılarak.. kibele 19:04, 20 Ekim 2013 (UTC)
@Esc2003, "Doğu Anadolu bölgesini Batı Ermenistan olarak ifade eden siyasi kavramın maddesi bulunuyor." ifadenize binâen soruyorum: Doğu Anadolu bölgesi sizce "Batı Ermenistan" mıdır? Ya da (sizin ifadenizle) böyle bir siyasi kavram yerinde bir kavram mıdır? ..--Eğitmenmahmut msj 18:58, 22 Ekim 2013 (UTC)
Yakın ve çakışan bazı coğrafi bölgeler farklı adlandırmalara sahip olabiliyor. Mezopotamya misal, Dicle ve Fırat nehirlerinin arasındaki bölgeyi ifade ederken; Irak Kürdistanı, Mezopotamya'nın bir kısmının da yer aldığı bir bölge. Batı Ermenistan da tarih boyunca kullanılan bir kavram ve Doğu Anadolu ile çakışan kısımları olsa da tam olarak aynı bölgeyi ifade etmiyor.--RapsarEfendim? 21:09, 22 Ekim 2013 (UTC)
Ancak tabi ki de şu var, bu da olabilir yeterli ve doğru bir gerekçe değildir (bkz. en:WP:OTHERCRAPEXISTS).--RapsarEfendim? 21:11, 22 Ekim 2013 (UTC)
Söylemek istediğim böyle bir adlandırma var ve maddesinin açılması olağandır. Mantıken Batı Ermenistan deniliyorsa doğunun da olması yadırganmamalı. Ermenistan Cumhuriyeti'ni Batı Azerbaycan olarak adlandıran bir siyasi kavram da bulunuyor. Bu adlar bildiğimiz üzere resmiyet taşımadığı gibi tam olarak doğruluk da taşımaz. Yalnızca bir ideolojinin ürünüdürler. Dolayısıyla bana göre yerinde olup olmamasının da bir önemi yok. esc2003 (mesaj) 05:59, 23 Ekim 2013 (UTC)
Böyle bir kavram elbette ki var; ancak kayda değer mi acaba? İdeolojikmiş, siyasiymiş, coğrafiymiş falan bir kenara bırakarak konuşmamız gereken bu esas olarak.--RapsarEfendim? 08:03, 23 Ekim 2013 (UTC)
ne gerek var di mi kaynaklara bakmaya? kibele 11:53, 28 Ekim 2013 (UTC)
  • Hızlı silinsin Farazi ve siyasi bir madde. Eskiden Rusya diye bir ülke yoktu. Anılan yer Kıpçak Çölü idi. Ya da Bugünkü Türkiyedense Bulgaristan daha önce Türkiye olarak anılıyordu. Ama tarihi kargaşayı bırakıp bugüne bakıyoruz. Batı Ermenistan da silinmeli bence. Tarihi ve siyasi tartışmalara açık maddeleri tarafsız Wiki'ye yakıştırmıyorum. Ayrıca böyle maddeler ansiklopedik bakış açısıyla değil, manipülasyon ve propaganda aracı olarak açılmaktadır. Böyle olursa Batı Türkistan, Daha batı Türkistan, Hint Türkistanı vesaire yüzlerce madde yazmak gerekir.--Kafkasmurat 08:04, 23 Ekim 2013 (UTC)
yorumlar da 'farazi ve siyasi' olmamalı doğal olarak. kıpçak çölü de var elbette. ansiklopediler 'tarihi kargaşayı bırakmazlar', tamamını belgelerler. 'Tarihi ve siyasi tartışmalara açık' olan/olmayan madde diye bir ayrım yapmazlar. ayrıca ansiklopedistler yorum yapma imkânını 'manipülasyon ve propaganda aracı olarak' kullanmazlar, biraz araştırıp sonra konuşurlar. kibele 12:01, 28 Ekim 2013 (UTC)
@Kibele, Madde içeriğinde yer alan haritada "Kars" ili "sözde" Doğu Ermenistan sınırları dahilinde bir Ermeni şehri olarak gözükmekte. Ermenistan maddesi içeriğinde bulunan "Ermenistan" haritasında dahi böyle bir durum söz konusu değil. Ayrıca gene içerikteki "Doğu Ermenistan veya Kafkas Ermenistanı, tarihî Ermenistan topraklarının doğusundadır. " ifadesi, maddede yer alan söz konusu harita üzerinde değerlendirildiğinde; "tarihi Ermenistan toprakları" nitelemesinin, "Doğu Anadolu" topraklarını içine alan koyu yeşil renkle gösterilen alana atıf yaptığı, dolayısı ile haritadaki "orange" renkle gösterilen alanın ise "Doğu Ermenistan" olarak nitelendirildiği ve bu bölümde "Kars" İlinin barîz bir şekilde Ermeni ili olarak gösterildiği apaçık ortada. Yine madde içeriğinde yer alan "1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Rusya İmparatorluğuna bağlandı." ifadesinden hareketle soruyorum: gerek koyu yeşille gösterilen ve gerekse "orange" renkle gösterilen bölgelerin her ikisi toplamının oluşturduğu kısım, "1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı" ndan önce, "Ermenistan"ı mı oluşturuyordu ki daha sonra Rusya İmparatorluğuna bağlandı? "Kabaca Ermenistan Cumhuriyeti'ne denktir." ifadesinde "Ermenistan Cumhuriyetine" e denk olan ne? "Günümüzde hala kullanılan bir terimdir" ifadesi ile "Doğu Ermenistan" teriminin hâlâ kullanıldığı ifade edilmekte. Bir ülkenin doğusundan-batısından bahsetmek istenildiğinde, bir başka ülkenin toprak bütünlüğünü ihlâl ederek "farâzi / sözde/ kişisel" düşünce çerçevesinde özgün bir çalışma sonucu oluşturulmuş, "birilerinin rüyası niteliğindeki harita(lar)" bazlı bir ansiklopedi maddesi olabilir mi? Madde içeriğinde yer alan unsurların neden silinmesi hatta hızlı silinmesi gerektiğini gerek maddeyi sas olarak gösterme gerekçemde ve gerekse şimdi tek tek, cümle cümle tahlil yaparak anlattım. Elle tutulur hiç bir yanı olmayan ve sadece 'başlık' olarak ortada kalan bu madde ile ilgili olarak kalması yönündeki ısrarlı çabanızı doğrusu anlamakta güçlük çekiyorum :) Herkese iyi çalışmalar ..--Eğitmenmahmut msj 22:00, 31 Ekim 2013 (UTC)
kalması için ısrarlı çabadan sözetmeden önce silinmesi için ısrarlı istekten sözetmek gerekiyor. diğer söyledikleriniz içinse 'ben bilmem tarihçiler bilir, kaynaklar bilir' demekle yetinirim her zaman yaptığım gibi. içinden bir etniğin geçtiği bütün maddelerin silinmesi ya da tek bir maddede toplanması yönünde istekte bulunanların VP:TBA'yı acilen özümsemelerinde yarar var. ve de bu maddeyle karşılaştırmak bir yana, haklarında hiç bilgi olmayan Türki Devleti ve İlşu Nail gibi içeriklerin kalması için neden uğraşıldığına, özgün araştırmaları da 'rüya' diye nitelendirip nitelendiremeyeceğimize bir bakalım. ansiklopedik bakış lütfen.. burası herhangi bir etniğin yüceltileceği yer olmadığı gibi, hiçbirinin yok sayılacağı bir yer de değil. benim çabam ve bu tür maddelerdeki etkinliğim, bu yöndeki tarafsızlık ihlallerini önlemeye yöneliktir. kibele 08:55, 1 Kasım 2013 (UTC)
  • Hızlı silinsin Ben maddeyi çevirirken hiç içeriğe ve haritaya dikkat etmemiştim, maddeyi olduğu gibi çevirmiştim. "Bir ülkenin doğusundan-batısından bahsetmek istenildiğinde, bir başka ülkenin toprak bütünlüğünü ihlâl ederek "farâzi / sözde/ kişisel" düşünce çerçevesinde özgün bir çalışma sonucu oluşturulmuş, 'birilerinin rüyası niteliğindeki harita(lar)' bazlı bir ansiklopedi maddesi olabilir mi?" cümlesine katılıyorum bence de silinmeli. SiLveRLeaDmsj ? 19:16, 1 Kasım 2013 (UTC)
maddeyi açıp sonra da bu kadar sık fikir değiştirilmesi enteresan olmuş. maddeyle ilgilenip bir iki kaynak ekliyorum sizin için. : ) kibele 19:44, 1 Kasım 2013 (UTC)
Aslında fazla fikir değiştirmedim. İlk senin mesajınla beraber çekimser kalmıştım. Ve sonradan Eğitmen'in mesajından sonra fikrimi değiştirdim ki bence haklı. Burada enteresan olan ne acaba? Maddeyi açan biri fikir değiştiremiyor mu? SiLveRLeaDmsj ? 10:41, 2 Kasım 2013 (UTC)
ikinci fikir değiştirmeye eşlik eden yorum oldukça öznel ve vikipedi ilkeleriyle bir ilgisi yok. şunu sorabilirsiniz kendinize. tarihçiler böyle bir tanım yapıyorlar mı? eğer onlar yapıyorlarsa 'bir başka ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal etmek' benzeri iddiaların bizi ilgilendiren bir yanı var mı? bu madde diyelim bir afrika ülkesini ve bir zamanlar o topraklarda yer bulmuş bir ülkeyi anlatsaydı benzeri cümleler kurulacak mıydı? kibele 10:58, 2 Kasım 2013 (UTC)
Maddedeki haritaya bakıldığında Kars, Doğu Ermenistan'da görülüyor. Maddede de 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Rusya İmparatorluğuna bağlandı. geçiyor. Peki şu an Kars, Türkiye'nin bir şehri değil mi? SiLveRLeaDmsj ? 16:40, 2 Kasım 2013 (UTC)
Siz bu kavramı çok yanlış anlamışsınız. Coğrafi ve politik bir tanımdır bu, Kürdistan gibi. Diyarbakır Kürdistan'dadır deyince hemen hayallerde yaşıyorsunuz, öyle bir ülke mi var deniyor. Cehalet kötü bir şey -söz meclisten dışarı. Diyarbakır Mezopotamya'dadır deyince bir şey olmuyor ama, mantık aynı mantık. Doğu ve Batı Ermenistan da, Mezopotamya gibi bölgedir. Ermenilerin bazıları, şu anda Ermenistan'a dahil olmayan Türkiye'nin doğusunun bir kısmının, tarihten beridir Ermenilerin ana vatanı olduğunu söyler ve burayı "Batı Ermenistan" olarak niteler. Bu demek değildir ki Erzurum, Batı Ermenistan'ın bir şehridir, yahut Batı Ermenistan'a bağlıdır. Yalnızca o şekilde nitelenen alan içerisindedir.--RapsarEfendim? 16:54, 2 Kasım 2013 (UTC)
  • Hızlı kalsın Silinme gerekçesi olarak olağan dışı iddia üzerine açılmış bir madde olması ve güvenilir kaynaklarca işlenmediği öne sürülmüş. Maddedeki kaynaklar, en tepedeki arama sonuçları ve yukarıda bazı kullanıcılarca verilen arama sonuçları ve sunulan kaynaklar, bu maddenin olağan dışı bir iddia olmadığını zaten net bir biçimde kanıtlıyor. Yalnızca Türkçe kaynaklara bakıldığında dahi yeterince kullanılan bir ifade olduğu görülebiliyor, kaldı ki buna İngilizce kaynakları da eklersek (ayrıca bakınız), elimizde bir ton kaynak oluyor. Öne sürülen gerekçeler, görüldüğü gibi "net bir şekilde" geçerli değildir.--RapsarEfendim? 11:00, 2 Kasım 2013 (UTC)
Yeterince kullanılması yeterli midir? Ermenistan adlı bölgede Hattilere akraba topluluklar ve bugünkü Kafkas halkları yaşıyordu. Onlar da oraya gökten inmediler. Çoğu ulus diğerlerinin yerine kurulmuştur. Ülkemizde bu hususlar bu kadar hassasken neden böyle bir maddeyi destekleyelim? Benim köyüm de Ermenistan sınırlarında. Ancak inanın hiç "Batı Ermenistan" gibi durmuyor. Adı Türkçe olan Ermenistan başkenti de hiç Türk kenti gibi durmuyor. Enerjimizi bu tür ihtilaflara harcamak yerine ilerlemeliyiz. Buradaki tartışma yerine kaç madde açabilirdik bir düşünün. Maddeyi açan arkadaş dahi hızlı silinsin diyor. Neden bu korumacılık?--Kafkasmurat 17:24, 2 Kasım 2013 (UTC)
Ermeniler yaşıyor-yaşamıyor, artık kullanılıyor-kullanılmıyor, siyasi-coğrafik gibi istediğimiz yorumları yapalım, yeterli kaynak varsa KD olmalı maddeler. Ülkemizde bu hususlar bu kadar hassasken neden böyle bir maddeyi destekleyelim? cümlesinin üstüne ne denirse densin fikriniz pek değişecek gibi durmuyor gerçi, benim bu cümleden anladığım şey budur. Ayrıca şu ve şu maddeleri de incelemeniz iyi olacaktır.--RapsarEfendim? 18:12, 2 Kasım 2013 (UTC)

Yorum Yorum Böyle nasıl oldu acaba? SiLveRLeaDmsj ? 18:26, 2 Kasım 2013 (UTC)



Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.