Vikipedi:Seçkin liste adayları/Türk Deniz Kuvvetleri komutanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir seçkin liste adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "seçkin liste" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.--RapsarEfendim? 21:56, 2 Kasım 2013 (UTC)

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanları listesi[kaynağı değiştir]

Deniz Kuvvetlerinin ve Genelkurmay başkanlığının resmi sitelerinden faydalanarak maddeyi geliştirdim. Bir yıl önce Genelkurmay'dan ve Deniz Kuvvetlerinden fotoğraf kullanım iznini almıştım hatırlarsanız, bu sayede maddemiz bol fotoğraflı ve nitelikli :) Girişte deniz kuvvetleriyle ilgili temel bilgilere yer verdim. SL olabileceğini düşünüyorum. --bermanya 23:15, 4 Ağustos 2013 (UTC)

  • Destek Destek - Ellerine sağlık. Gayet yeterli açıklama ve bilgi mevcut. SL olması için yeterli bence.--SAİT71 (mesaj) 17:22, 5 Ağustos 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Öncelikle emeğine sağlık.
  1. Madde adı "Türk Deniz Kuvvetleri komutanları listesi" olmalı. Çoğul olunca özel ad olmuyor, TDK'nin bu konudaki kuralında "Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar" deniyor.
  2. Armada kuruluş tarihi olarak 1081 yazıyor, neden komutanlar listesi 1949'dan başlamış? Madde içinde "1949 yılında Deniz Müsteşarlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adını aldı." denmiş; ancak bence yeterli bir açıklama değil bu. Her ad değişimi için farklı listeler mi açılmalı?
  3. Bundan sonraki dönemde Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'nin yerli malı üretimiyle veya başka devletlere edilen siparişlerle çeşitli savaş gemilerini envanterina katmıştır. gibi cümleler kurum ile alakalı ve komutanlarla hiçbir bağlantısı yok. Bunun yerine giriş kısmında kurumun kritik noktalarından (katıldığı savaşlar, ad değişimleri vs) kabaca bahsedilse ve daha çok komutanlar üzerinde durulsa daha iyi olur. Mevcut hâliyle giriş kısmı komutanları değil kurumu anlatıyor. Yine bu giriş kısmında, komutanların sürelerinin neden çeşitlilik gösterdiği, nasıl atama yapıldığı gibi konular yer almalı, bence.
  4. Benzer nitelikteki şu maddede, komutanların görevi, sorumlulukları ve yetki alanları var. Bence bu da eklenebilir, güzel olur.
  5. Giriş kısmına veya listeye eklenecek bir notlar sütunuyla bazı kritik notları düşülebilir. Şu şu savaş sırasında görev yaptı gibi.--RapsarEfendim? 22:08, 5 Ağustos 2013 (UTC)
  • Teşekkürler;
  1. Yapıldı.
  2. 1919 sonrası dönemde sadece bir tane Bahriye kurumu çıkmıyor karşımıza. Karadeniz'de, Marmara'da, Ege'de ve Akdeniz'de birçok bahriye komuta merkezi kurulmuş. Bu merkezlerin hepsi de denizden cephane nakliyatını muhafaza etmekle görevlendirilmiş, Akdeniz'dekiler biraz işi ilerletmiş Yunan hafif kruvazörü Hydra'yı teknelerle yaralamış. Kısacası, cumhuriyet kurulana kadar merkezden yönetilen bir denizcilik kurumu yok karşımızda. Hatta bazı bahriye kurumları, 1920'lerin sonuna kadar merkeze bağlanmamış. Bahriye Bakanlığı dönemi başlamış sonra. Açık konuşmak gerekirse, ulaşabildiğim tüm kaynaklar 1949'dan itibaren başlamış..
  3. Girişte deniz kuvvetleriyle ilgili temel bilgilere yer vermek mecburiydi. Ondan sonra komutan listesine geçildi. Diğer arkadaşlar da talep ederse komutanların katıldığı savaşlara kısaca yer verilebilir listede.
  4. Olabilir. Teşekkürler.
  5. Buna 3. maddede cevap verdim sanırım. --bermanya 23:26, 5 Ağustos 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum madde girişinde komutanlarla ilgili bilgilere yer verilmeli. bu durumda tek bilgimiz göreve başlama-bitirme tarihleri ki kaynağa baktığımızda da görebiliyoruz o kadarını. yukarda rapsar'ın verdiği bağlantıdaki gibi genişletilmezse bu hâliyle seçkinlikten oldukça uzak. --kibele 20:57, 7 Ağustos 2013 (UTC)
  • İstek yapıldı Yapıldı Girişte deniz kuvvetlerinin ast komutanlıklarının görevleri anlatıldı. Ardından listede "Katıldığı muharebeler" bölümü açıldı ve komutanların katıldığı muharebeler tek tek yazıldı. Tüm komutanlar içerisinde sadece üç tanesinin savaşa katılmış olduğunu görmek şaşırtıcıydı. --bermanya 21:43, 7 Ağustos 2013 (UTC)
Katıldığı muharebeler yanlış mı anlaşıldı? Görevdeyken katıldıklarını kastetmiştim ben :) İngilizcede de öyle değil mi yoksa?--RapsarEfendim? 22:09, 7 Ağustos 2013 (UTC)
İngilizcesinde komutanların devrinde yapılan muharebelere yer verilmiş. Bazılarında ekstra bilgi verilmiş (En uzun görev yapan vs). Yanlış anlaşılma yok. --bermanya 22:15, 7 Ağustos 2013 (UTC)
George Barnett>I. Dünya Savaşı sırasında görev aldı demiş İng.'de. Burada ise 1949-50 arasında görev yapan Mehmet Ali Ülgen için Sisam Vakası, Balkan Savaşları, Kurtuluş Savaşı'nda yer aldı denmiş. Benim demek istediğim TDK komutanıyken yapılan muharebeler -varsa- :)--RapsarEfendim? 22:19, 7 Ağustos 2013 (UTC)
O zaman listeyi boşaltmam gerekiyor! :) 1949-2013 arasında bir tek Oramiral Kemal Kayacan devrinde savaş olmuş, Kıbrıs Harekatı. Onda da deniz savaşı olmuş mu olmamış mı meçhul, birkaç hücumbotun birbirine karşı sortisinden ibaret ve TCG Kocatepe yanlışlıkla batırılıyor. Biraz tuhaf olacak ama Türkiye'nin bir tane bile deniz savaşı olmamış. --bermanya 22:23, 7 Ağustos 2013 (UTC)

Yorum Yorum girişte, konuyla ve maddeyle ilgisiz içerik mevcut. oranın özetlenmesi gerekir. hâlen komutanlara ilişkin bir bilgi yok. ayrıca sadece katıldığı savaşlar, muharebeler değil, etkinlikler gibi bir ek olmalı. hem zaten nerede kıbrıs çıkartması, nerede kore savaşı? --kibele 22:20, 7 Ağustos 2013 (UTC)

Şu ilgisiz içerik gibi muğlak ifadelere son versen de ona göre yardımcı olsam? İlgisiz içeriği biraz açar mısın lütfen? Kıbrıs harekatına girişte yer verildi, bir daha bak istersen. Kore Savaşına gelicek olursak, Türk Tugayı'nın bir Amerikan nakliye gemisiyle Kore'ye gittiğinden ve deniz kuvvetlerinin Kore'yle alakasının olmadığından haberin vardır inşallah? --bermanya 22:34, 7 Ağustos 2013 (UTC)
komutanlara ilişkin maddenin girişi deniz kuvvetlerine ayrılmış yok havuz yapılmış, yok baraka krulmuş. onları çıkartınca geriye birşey kalmıyor zaten. diğerinden de farzet yok haberim. farzet hiçbirşey bilmiyorum ve açtım vikipediyi aa, deniz kuvvetleri komutanlarının maddesi varmış dedim. bi baktım göreve başlayış, görevden ayrılış. nokta. mesele savaş, muharebe meselesi değil, yukarda da söyledim. kısaca bir etkinlik sütunu olur, gerekli bilgilere yer verilir. --kibele 22:54, 7 Ağustos 2013 (UTC)
Etkinlik sütunu nedir bi açıklasan? Komutan eşlerinin ismini mi ekleyeyim napayım? --bermanya 22:59, 7 Ağustos 2013 (UTC)
maddede komutanlarla ilgili bir içerik yok. geliştirildiğinin söylendiği [şu sürümden] içerik olarak bir artısı yok. nasıl geliştirileceğine kafa yormak buraya yorum yapanların sorumluluk alanında değil. diyeceğim budur. --kibele 23:12, 7 Ağustos 2013 (UTC)
Etkinlik sütununun ne olduğunu bilmiyorsun galiba. Açıklamıyorsun çünkü. Kibele'ye muğlak yorumlarla işi yokuşa sürmektense bir cümle ile etkinlik sütununu ne olduğunu açıklamaya, açıklamayacaksa eğer burada değerli vaktimi çalmamaya özen göstermesini öneriyorum naçizane. --bermanya 23:19, 7 Ağustos 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Somali açıklarındaki Afrikalı korsanlarla mücadeleye son dönemdekilerden katılan oldu ise eklenebilir. GökçeYörük 22:23, 7 Ağustos 2013 (UTC)
Bak bu iyi fikir Gökçe, teşekkürler. Kaynak arayışına başlayayım, muharebe olmasa da kayda değer bir olay ve yer verilebilir. --bermanya 22:25, 7 Ağustos 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Giriş konusunda diğer arkadaşlara katılıyorum. Komutanlar listesi ama girişte sadece bir cümlede komutanlardan bahsedilmiş ondada şimdiki komutanın kim olduğu yazıyor. Ayrıca Fahri Korutürk'ün daha sonra cumhurbaşkanlığı yapması, Bülend Ulusu'nun 1980 darbesi sonrası başbakanlık yapması, İlhami Erdil'in haksız mal edinmek ve yolsuzluk nedeniyle mahkum edilmesi, rütbelerinin sökülmesi ve cezaevine giren ilk kuvvet komutanı olması, Özden Örnek'in darbe teşebbüsü suçlamasıyla yargılanıp mahkum edilmesi maddede olması gereken bilgiler. --Emyilmesaj 02:26, 8 Ağustos 2013 (UTC)n bilgiler.

Karşı Karşı 1 ay geçmesine rağmen maddede herhangi bir çalışma yapılmamış. kibele 23:32, 2 Eylül 2013 (UTC)

  • Destek Destek bir üst adaylıkta gerekçe gibi. - Lubunya 15:35, 12 Eylül 2013 (UTC)
@lubunya: bu sayfalara ayrı ayrı ulaşılıyor. bu yüzden 'alttaki,üstteki yorum' demek yerine gerekçenizi burada tekrarlar mısınız lütfen. kibele 14:56, 13 Eylül 2013 (UTC)
Bu, bir seçkin liste adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.