Vikipedi:Sana ait bir fotoğraf

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Philip Mould bu fotoğrafı sağlama nezaketinde bulunmuştur, fotoğraf Vikipedi'deki biyografisinde kullanılmaktadır.

Merhaba, Vikipedi'ye hoş geldin! Bu sayfaya yönlendirilmiş olmanın sebebi, Vikipedi'de (veya kardeş projelerimizden birinde) hakkında bir madde bulunması ve bu maddeyi geliştirmek için sana ait bir fotoğraf görmek istememizdir.

Vikipedi neden fotoğrafını istiyor?[kaynağı değiştir]

Vikipedi, kişiler de dahil olmak üzere hakkında yazdığımız konuları görsel materyaller ile destekleyerek ifade eder. Bu görseller sayesinde sayfadaki metni sıkıcı olmaktan kurtararak daha çekici hale getiriyor ve Türkçesi ya da okuma becerileri yeterli olmayan okuyucular tarafından daha kolay anlaşılmasını sağlıyoruz.

Telif hakkı[kaynağı değiştir]

Eğer bir Vikipedist tanıyor ya da yerel bir Vikipedi toplantısına katılabiliyorsanız, María Irigoyen Pérez örneğinde olduğu gibi, onlardan bir fotoğrafınızı çekmelerini isteyebilirsiniz. Ya da bir arkadaşınızdan veya akrabanızdan, özgür lisans altında bir fotoğrafınızı paylaşıp paylaşamayacağını sorabilirsiniz.

Telif haklarına sahip değilseniz veya yükleme yetkisine sahip değilseniz fotoğraf yüklememelisiniz!

Normal şartlarda bu, fotoğrafı sizin çektiğiniz anlamına gelir. Bu kuralın birkaç istisnası vardır, bu nedenle tereddütte kalırsanız lütfen danışın. Profesyonel fotoğrafçılar tarafından çekilen fotoğrafları, siz veya iş vereniniz tarafından ödeme yapılmış olsa bile, telif hakkı transferi hususunda anlaşmamışsanız yüklememelisiniz.

Akrabanız, meslektaşınız veya arkadaşınız sizin isteğiniz üzerine olsa dahi sizin bir fotoğrafınızı çektiyse, telif hakkı sahibi o kişidir ve fotoğrafı yüklemesi gereken kişi de o olmalıdır; dolayısıyla lütfen o kişiyi bu sayfaya yönlendirin.

Uygun fotoğraflar[kaynağı değiştir]

Cep telefonuyla John Madin'in bu fotoğrafı gibi iyi fotoğraflar çekmek mümkün.

Vikipedi'de kullanılan bir fotoğrafınız birçok yerde görüleceğinden dolayı iyi bir fotoğraf seçmeniz önemlidir. İyi aydınlatılmış net bir fotoğraf! Omuz veya bel hizasındaki bir portre en iyisi olabilir, ancak kaya tırmanışı veya topluluk önünde konuşma gibi bir aktivite nedeni ile tanınıyorsanız, bunu yaparken çekilmiş bir fotoğrafınız da işe yarayabilir. İnsanların sizi diğerlerinden ayırt edemeyecekleri kalabalık fotoğraflarından kaçının. Yıllar önce yaptığınız bir şeyle tanınmıyorsanız yeni çekilmiş bir fotoğraf en iyisidir.

Wikimedia Commons'a yükleme[kaynağı değiştir]

Fotoğraflarımızı kardeş projelerimiz olan Wikimedia Commons'ta tutuyoruz. Böylelikle sadece bu Türkçe Vikipedi'de değil, İngilizce'den Japonca'ya, Urduca'dan Almanca'ya kadar 300'den fazla Vikipedi'de de kullanılabiliyorlar.

Ayrıca bu tür fotoğrafların herkes tarafından yeniden kullanılabilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle fotoğraflarınız sadece Vikipedi'ye değil, aynı zamanda diğer araç ve hizmetlerin üreticilerine de yardımcı olacaktır. Ticari ürünlerin yaratılmasının da buna dahil olabileceğini unutmayın. Fotoğrafın telif hakkı sahibi, fotoğrafın yaratıcısı olarak belirtilme hakkının tüm durumlar için korunmasını tercih edebilir.

Wikimedia Commons'ta varsayılan lisans CC by-sa 4.0'dır. Bu lisans sayesinde isteyen herkes bu fotoğrafı kullanabilir, ancak bunun için size atıfta bulundurmalıdır. Ayrıca fotoğrafınızı kullanarak başka ("türev") bir fotoğraf yaparlarsa aynı lisansı kullanmalıdırlar. (Diğer lisans türleri de kullanılabilir.) Eğer bu lisans türünden memnunsanız, lütfen Commons'a fotoğraf yükleme sayfasını kullanın.

Bir hesap oluşturmak zorunda değilsiniz, ancak oluşturduğunuz takdirde fotoğraflarınızın açıklamasında yapılacak değişikliklerden haberdar olabilir ve bunlarla ilgili mesajları alabilirsiniz. Hesap sahipleri aynı anda birden fazla fotoğraf yüklemek için Yükleme Sihirbazı'nı da kullanabilirler. Hesabınız tüm Vikipedi'lerde, Wikimedia Commons'ta ve diğer kardeş projelerimizde kullanılabilir. Buradan giriş yapabilir veya kaydolabilirsiniz.

Neden sizin için fotoğraflarınızı yükleyemiyoruz?[kaynağı değiştir]

Kişiler bazen "elbette fotoğraflarımı kullanabilirsiniz - çekinmeyin ve yükleyin" diyorlar. Ne yazık ki bunu yapamayız, çünkü fotoğrafları yüklerken fotoğrafların yeniden kullanımına izin verdiğinizi belirtmiş oluyorsunuz.

E-posta aracılığıyla[kaynağı değiştir]

E-posta aracılığıyla fotoğrafınızı göndermek isterseniz photosubmission@wikimedia.org adresinden gönüllülerimizle iletişime geçebilirsiniz. Lütfen söz konusu fotoğrafı, telif hakkına sahip olduğunuza dair bir açıklama ve belirtilen özgür bir lisans altında yayınlama onayı ile birlikte ekleyin ( tavsiyemiz CC by-sa 4.0'dır). Telif hakkına sahip olmadığınız takdirde, lütfen fotoğrafçı veya telif hakkı sahibinden bunun yerine bir izin göndermesini isteyin. Arzu edilirse "muvafakatname" de kullanılabilir.

Diğer hizmetlerdeki görseller[kaynağı değiştir]

Flickr'da fotoğrafları bulunan kuruluşlar, uygun bir lisans kullanarak bunları orada paylaşabilirler. Stéphanie Villedrouin'i gösteren bu fotoğraf, Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi tarafından Flickr'da kullanıma sunulmuştur. Fotoğrafta poz vermek yerine çalışırken görülmenizde bir sakınca yoktur.

Fotoğraflarınız aşağıdaki hizmetlerden birinde zaten özgür lisans seçeneği varsa, oradan uygun bir lisans alarak kullanabilirsiniz ancak bunu yaptığınızı Vikipedi'deki birine bildirmeyi unutmayın! Daha sonra fotoğraflarınızı Wikimedia Commons'a aktaracaklardır.

Flickr[kaynağı değiştir]

Flickr'daki fotoğraflar, uygun bir lisans altında yayınlanmış olmaları koşuluyla Flickr2Commons[1] gibi botlar kullanılarak aktarılabilmektedir.[2] Upload/Flickr sayfası, flickr'da bulunan lisanslardan hangilerinin fotoğrafların Vikipedi'de veya başka yerlerde yeniden kullanılmasına izin verdiğini özetlemektedir.

Kişisel web siteniz[kaynağı değiştir]

Kişisel web sitenizde uygun bir selfie (kendi çektiğiniz bir fotoğraf) varsa, bu görüntüyü Vikipedi tarafından kabul edilen özgür lisanslardan biri altında lisanslayabilirsiniz. Bunu yapmanın bir başka yolu da web sitenize, örneğin söz konusu görselin "Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 lisansı altında lisanslandığını" belirten bir açıklama yerleştirmektir. Bunun yanı sıra, lütfen fotoğrafın sahibi olduğunuzu belirtin ve fotoğrafın nerede ve ne zaman çekildiğini açıklamayı da göz önünde bulundurun.

Ardından bize haber verdiğiniz takdirde fotoğrafı Wikimedia Commons'a sizin hiçbir ekstra adım atmanıza gerek kalmadan yükleyebiliriz.

Vikipedi hakkında daha fazla bilgi[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de yeniyseniz ve daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, Hoş geldiniz sayfamızı inceleyebilir, Danışma masasında soru sorabilirsiniz. Umarız burada vakit geçirirsiniz.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]

  1. ^ "Flickr'dan Commons'a". flickr2commons.toolforge.org. 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2023-01-18. 
  2. ^ Mabbett, Andy (2011-08-23). "Open-licensing your images. What it means and how to do it". Andy Mabbett, aka pigsonthewing. (İngilizce). 28 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2023-01-18.