Vikipedi:Sık sorulan sorular

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:Sık Sorulan Sorular sayfasından yönlendirildi)

Arama motoru ve vikipedi araması arasındaki fark[kaynağı değiştir]

Merhaba. Benim bir sorum olacak. Bazı konuları Google'da sorgulattığımda Wikipedia'da sayfası geliyor. Ya da Wikipedia'nın kendi aramasında arattığımda %100 isabet olarak geliyor. Lakin ben kendi oluşturduğum sayfaları Google'da arattığımda Wikipedia sayfası gelmiyor. Wiki'de arattığımda ise başka sayfalardan yönlendirmeler geliyor. Bunun nedenini öğrenebilir miyim?Bu imzasız yazı Özgürcan 66 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Selam bu konuda bir örnek vermen gerek. Böylece nedenini daha iyi tartışabiliriz. Ancak vikipediye yeni girilmiş bir madde hemen google arama motorunda görünmüyor, bir süre sonra görünmeye başlıyor.--Erkan 06:19, 1 Mayıs 2007 (UTC)

E-posta onaylanması[kaynağı değiştir]

Ben e-postamı onaylatamıyorum. Gelen e-maildeki linki tıklıyorum. Vikipedi sayfasında o kodları arıyor. Böyle bir terim yok diyor. Yani onaylamıyor. Ne yapmam lazım...--maderibeyza 07:41, 31 Ocak 2007 (UTC)kullanıcı:maderibeyza

Size gelen e-posta üzerindeki linke tıkladığınızdan emin olunuz, eğer link adresi uzun olarak gelmişse bazı e-posta servisleri bu uzun linki kesebiliyor ve iki satır olarak yazıyor. O zaman ilgili linki kopyalayıp browserınıza yapıştırarak ilgili adrese gitmeyi deneyin.--Erkan 07:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)

Türkçe karakter sorunu[kaynağı değiştir]

Ekranımda Türkçe karakterleri göremiyorum. Lütfen yardım edin.--1gil 12:49, 20 Ocak 2007 (UTC)

Bu muhtemelen kullandığınız browser (ie ya da firefox) ile ilgili bir problemdir. Çözüm için browserınızın karakter encoding seçeneğini UTF-8 yapmanız gerekiyor.--Erkan 07:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)

Her şey çok karışık[kaynağı değiştir]

Her şey çok karışık. Bu nasıl sistem anlamadım ki.

Evet başlarda biraz karışık geliyor, ama sonra maddeler içinde girişler yapmaya başlayınca aslında çok da zor olmayan basit bir sistem olduğu anlaşılıyor. Size tavsiyem çekinmeden maddelerle ilgili girişler yapmanız ve giriş yaparken maddelerin önce girilmiş içeriğinin nasıl yapıldığına bakıp biçem ile ilgili örnekler almanız olacaktır.--Erkan 07:29, 1 Mayıs 2007 (UTC)
Yardım:İçindekiler'e bakabilirsiniz.--Kutu su 21:00, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Vikipedi maddelerinde mizah amaçlı girişler[kaynağı değiştir]

Ben daha çok yeni bir üyeyim ve bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. Robert College'de okuyan ünlüler sayfasında birkaç arkadaşımızı ekleyip sadece mizah amaçlı çalışmalar yapmak istiyoruz. Tabi ki bu çalışmalar ve oradaki yorumlar kişiyi incitmeyecek yorumlar olacak. Bu çalışmanın Wikipedia yasalarına aykırı olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Bilinçli Vikipedistlerden yardım istiyorum. Lütfen mesajlarınızı kullanıcı sayfama yollayın.~~Kullanıcı=pokuta

Maalesef vikipedi maddelerinde mizah amaçlı giriş yapılması hoş karşılanmayan bir durumdur ve bu girişler Vandallık olarak algılanmaktadır.--Erkan 07:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)

Vikipedist olmak için ne yapmalıyım[kaynağı değiştir]

Merhaba vikipedist olabilmek için ne yapmam gerekir?--A.D.A 02:54, 19 Nisan 2006 (UTC)

Vikipedist olmak için özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. Vikipedi'ye ister üye olarak ister olmadan maddeler girmek ya da maddeler üzerinde değişiklik yapmak vikipedist olduğunuz anlamına gelir. Nasıl giriş yapacağınız ve diğer konularla ilgili yardım sayfasındna bilgi alabilirsiniz.--Erkan 07:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)

Çift asallar hakkında bilgi[kaynağı değiştir]

Çift asallar hakkında daha çok bilgi verebilir misiniz?

Bu tür sorularınızı ve isteklerinizi Madde istekleri bölümünde dile getirebilirsiniz--Erkan 07:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)

Mediawiki Türkçe sorunu[kaynağı değiştir]

MediaWiki ile şirket içindeki INTRANET üzerinde bir bilgi paylaşım platformu oluşturdum. Ama menü öğelerini Türkçe haline getiremedim. tr.wikipedia'nın kullandığı Türkçe şablonu ne şekilde elde edebilirim?

Mediawiki ile ilgili sorularınızın yanıtını mediawikinin sayfasından bulabilirsiniz.--Erkan 07:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)
  • Merhabalar.

wikipedi'yi türkçeleştirmek amacıyla, special pages:all messages sayfasındaki terimleri tek tek düzenliyorum (çeviriyorum); bunun yerine daha kolay bir yol önerebilir misiniz bana ?

http://tr.wikisource.org/w/index.php?title=%C3%96zel:Allmessages&ot=php adresindeki Bu liste MediaWiki'de mevcut olan tüm terimlerin listesidir başlıklı sayfa içeriğini kopyaladıktan sonra bunu hangi isimle ve nereye kaydetmem gerekiyor ?

veya bu türkçeleştirme işini daha başka nasıl yapabilirim ?

yardımlarınız ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim...

Volkan Dirikoğlu 20.2.2006 12:00

Mediawiki ile ilgili sorularınızın yanıtını mediawikinin sayfasından bulabilirsiniz.--Erkan 07:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)

İyi Günler. Ben wikipedia Türkçe dil dosyasını internette çok aramama rağmen bulamadım. Eğer yerini bilen biri varsa bir link verirse çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. Koray Altun

Mediawiki ile ilgili sorularınızın yanıtını mediawikinin sayfasından bulabilirsiniz.--Erkan 07:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)
Vikipedi dil dosyası şu anda tamamlanmış olarak mevcut değil. Yarım hali de aslında burda mevcut. Burda gördüğün çeviriler dil dosyası yüklenerek değil, Özel:Allmessages sayfasından yapılmakta. (o sayfada yüklemek için kullanılabilecel php si de mevcut). Yani biz Wikimedia yazılımı Türkçeleştirmedik. Ama Vikipedi'yi Türkçeleştiriyoruz. Tabiki burdaki bitince ana yazılımın içine aktarılacak. büylece yeni sürümde kullanılabilecek. ----Dbl2010 00:08, 5 Ekim 2005 (UTC)

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Mantığı kısmen algılayabildim fakat Özel:Allmessages sayfasındaki php dosyasını nasıl yükleyipte kendi kurmayı planladığım wikipedia'yı türkçeleştireceğimi tam anlayamadım. Türkçeleştirmek için yapmam gerekenleri adım adım anlatırsanız sevinirim. Teşekkürler. Koray Altun

LanguageTr.php isimli dosyanın değiştirilmesi ile Türkçe arayüz sağlanır. Kurulumda languages alt dizinde yer almaktadır. Language.php orijinal ingilizce dil dosyası. Oradan bakılıp mantık anlaşılabilir. Bu arada Kısmi tamamlanmış dil dosyasını (LanguageTr.php) yazılımcılara ilettim. Yeni sürümle (1.6) gelecek. Burda gördüğün kadar kısmı Türkçe olacak. Tek yapılması gereken kullanıcının ayarlar menüsünden Türkçe'yi seçmesi. ----Dbl2010

Wikiyi bir sunucudan diğer sunucuya nasıl taşırım[kaynağı değiştir]

Herkese Merhaba.. wiki'yi bir sunucudan başka bir sunucuya nasıl taşıyabiliriz acaba ? Selma Dizgiç

Bir sunucudaki PhpMyAdmin ile veritabanının kopyasını alırsınız. Diğer sunucuya dosyaları kopyalarsınız, yine PhpMyAdmin ile veritabanını tekrardan yüklersiniz. Ya da yeni sunucuda yeni bir kurulum yaparsınız, sadece dağıtımla verilen .sql dosyası yerine yedeklenmiş .sql dosyasını koyarsınız. Siz nerede takılıp kaldınız? --Timurberk 11:29, 20 Şubat 2006 (UTC)


Vikipedide bir konuyu bulamadım nerden bulabilirim[kaynağı değiştir]

Hakkı Yeten için hazırlamış olduğunuz sayfada http://tr.wikipedia.org/wiki/Hakk%C4%B1_Yeten doğum yeri olarak Bulgaristan'ın Vadina kenti demişsiniz. Kendim de Bulgaristan doğumlu olduğumdan bu kenti merak ettim ama nerede olduğunu bulamadım internetten. Bulgarca sayfalarda "вадина" ve "въдина" olarak iki farklı şekilde aratmama rağmen bir sounca ulaşamadım. Bu kentin nerede olduğu hakkında yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler, iyi çalışmalar!

Vikipedi'de arayıp bulamadığınız konuları Vikipedi:Makale istekleri sayfasında belirtebilirsiniz. Teşekkürler.
"Vodina" olmasın? --Timurberk 11:29, 20 Şubat 2006 (UTC)

Wiki programını nerden edinebilirim[kaynağı değiştir]

http://wiki.******.gen.tr diye bir sayfa gördüm. Böyle bir wiki paylaşım sayfası açmak için nereye başvurabiliriz? Teşekkürler--Bahad1r 00:11, 1 Mart 2006 (UTC)

Mediawiki ile ilgili sorularınızın yanıtını mediawikinin sayfasından bulabilirsiniz.--Erkan 07:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)

Nasıl oturum açabilir ya da hesap edinebilirim[kaynağı değiştir]

oturum aç ya da yeni hesp edin de'edinemiyorum'İmdat.

Bunun için sayfasını kullanınız. --Erkan 07:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)

Yazılan maddelerin diğer dillere bağlanması[kaynağı değiştir]

yazılan maddelerin diğer dillerle bağlantısını nasıl sağlayabiliriz ör: brazavil isimli başlığı girdim ancak ne bu sayfada ne de yabancı dildeki versiyonlarda birbiriyle bağlantısız durumda. Freischen 14:18, 3 Kasım 2006 (UTC)

Bunu interwiki kullanarak hallediyoruz. Örnek; Brezilya maddesinin içine [[en:Brazil]] yazarsan maddenin sol altında "English" diye bir linkin eklendiğini göreceksin. Aynı şekilde de, fr, it gibi dil kodlarıyla ve örneğini verdiğim formatta interwikileri ekleyebilirsin.--Vito Genovese 14:22, 3 Kasım 2006 (UTC)

hücre ve yapısı ile ilgili bilginin olmasını istiyorum.saygılarımla

en:Brazzaville [[ ]] arasına yazmak da yeterli olabilir..
interwiki sayfası işinize yarayacaktır.--Kutu su 21:01, 31 Ağustos 2007 (UTC)

İngilizce Vikipedi'deki kullanıcı adım Türkçe'de kabul edilmiyor[kaynağı değiştir]

Merhaba İngilizce Vikipedi'deki kullanıcı adımı Türkçe'dekinde kabul etmiyor, aynı e maille yeni hesap açtırmıyor, yeni şifre istememe rağmen göndermiyor, tamamen farklı hesap açtırmayı denediğimde ise benden kodlamasını istediği resim görünmüyor.Jagatai.

Her projenin (İngilizce, Türkçe...) kullanıcı kayıtları birbirlerinden bağımsız. "Jagatai" isimli kullanıcı 28 Mayıs 2006'da Türkçe Vikipedi'ye kaydolmuş. Bu nedenle şu anda başkasına ait o kullanıcı adını alamazsınız. --Dbl2010 16:27, 20 Kasım 2006 (UTC)

Nasıl madde girişi yapabilirim[kaynağı değiştir]

Selamlar ben siteye yeni üye oldum ama uzun zamandan beri takip ediyordum.İlgilendiğim ve bilgi sahibi olduğum konularda siteye katkıda bulunmak istiyorm. Fakat sorun şu örneğin Korku Filmleri başlığı altında ismi bulunmayan bir film hakkında nasıl yazı yazabilirim? Bu konuda yardım alabilmek için siteyi gezdim ama bir açıklamaya rastlamadım. Yeni film açıklamalarını nasıl girebilirim? Saygılarımla..

Lütfen aradığınız bilgiyi yardım sayfasındna arayınız.--Erkan 07:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)

Afiş resimlerini nasıl lisanslıyabilirim[kaynağı değiştir]

Merhaba, siyasi afişler ve film afişlerini hangi lisans altında yükleyeceğim?Onlar için şablonlar var ama commons'a yüklerken hangi seçeneği seçeceğimi bilmiyorum.Bu imzasız yazı Çağatay67 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Afişler çoğu zaman özgür lisanslı olmadıkları için Commons'a yüklenemiyorlar. Onları proje vikilerine ayrı ayrı yüklemek gerekiyor. Vikipedi:Resim telif etiketleri'nda de görebileceğin gibi "Poster-Film" veya "Poster-Politik" işini görecektir sanıyorum. Kaynağı da eklemeyi unutma tabi.--Vito Genovese 09:46, 27 Kasım 2006 (UTC)
Yani özel izin almadan Türk Vikipedisi'nde kullanamıyorum.Siyasi partilerin geçmişte kullandıkları afişler için herhangi vikiprojede bulunmamın veya telif izni almamın imkanı olmadığından onları da kullanamayacağım galiba.--Çağatay67 10:34, 27 Kasım 2006 (UTC)
Yok proje derken Vikipedi'nin kendisini kastediyordum. Zira Commons dediğinde Wikimedia Commons'ı kastettiğini düşündüm (ki hala düşünüyorum). Vikipedi'ye yükleyebilirsin o resimleri rahatlıkla, ancak özgür lisanslı olmadıkları için Commons'a yükleyemezsin. Farkı o. Yoksa Vikiprojelerle alakası yok dediğimin.--Vito Genovese 10:36, 27 Kasım 2006 (UTC)

Tamam, hallettim.Ben sadece Commons'taki resimleri maddeme ekleyebilirm zannediyordum, Vikipedi'nin kendisine yükledim, maddeye koydum.Teşekkürler.--Çağatay67 10:48, 27 Kasım 2006 (UTC)

Türkçe yazı karakterlerini kullanmak[kaynağı değiştir]

  • Türkce yazi karakterleri kullanimi pratik degil... Hazirda bulunan karakterlere (Tablonun hemen altinda bulunan Türkce karakterler) teker teker, harf harf klik yaparak yazmak isi maalesef uzun sürüyor. Karakterler icin uluslararasi standart internet platformu uygulansa daha kolay olacak hersey.

Türkce yazi karakterlerinin kullanimi hakkinda oldukca kompleks aciklamalar var, cok teknik, bu anlamda yazar olarak katkida bulunmak zorlasiyor. Internet gösterim sayfalarinin her ülke / dil / ve kullanicinin sahip oldugu bilgisayarin teknik donanimina göre farkliliklar icerebildigini düsünürsek sorun uzuyor. Kissadan hisse, Vikipedi'n kullanicilari ve veya yazarlari sadece Türkiye'de yasamiyor... Ve sadece Windows yazilim sistemini kullanmiyor. (Mac - Linux...) Tipki su an benim yasadigim sorun gibi. Herseyden önce yeni bir yazar olarak katkida bulunmak isteyenlerin sonrasinda oturum kapatmak, Vikipedi Türkce'nin bilumum yardim sayfalarina ulasmak aslinda sanildigi kadar da aciklayici ve kolay ulasilabilir degil. En azindan ben bu sorunu yasadim ve aktarmak istiyorum. ..umarim bir cözüm bulunur - sanalgezgin -

Bu konuda yapılabilecek en iyi çözüm sizin bir türkçe klavye edinmeniz olacaktır. Ancak bu olası değil ise ve tektek uğraşmak istemiyor iseniz maddeleri türkçe karaktersiz girebilirsiniz, eminim bir vikipedist sizin adınıza o maddeyi daha sonra mutlaka düzenleyecektir.--Erkan 07:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)


Kullanıcı kutusu yapmak[kaynağı değiştir]

Merhaba, Vikipedi'ye kayıt olup kullanıcı sayfama kendi oluşturduğum "kutucuk"ları eklemek istiyorum("Babil" tablosunun altına) bunun için hangi kodu girmem gerekiyor?

Örneğin {{babil | tr | en-2 | de-1}} adlı şablonun hemen altına "bu kullanıcı metal müzik sevmez" diyeceğim ve yanına üzeri çizilmiş bir de elektro gitar resmi ekleyeceğim. bunları yapmak için yukarıdaki kodda ne gibi değişiklikler yapmam gerekiyor? Teşekkürler..

yeni kullanıcı kutusu yaratmak için daha önce yaratılmış bir kullanıcı kutusunu kopyalayıp istediğiniz şekilde değiştirerek yapabileceğiniz gibi bu konuda size yardım etmek isteyebilecek bir yardım gönüllüsünden yardım isteyebilirsiniz.--Erkan 07:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)
Vikipedi:Kullanıcı kutuları'na bakabilirsiniz.--Kutu su 21:04, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Kendi yazımın telif ihlali sayılması[kaynağı değiştir]

Selamlar. Ben siteye yeni katıldım ve bir maddeye katkıda bulundum.Kaynakları detaylı olarak belirttiğim kendi çalışmam bir biyografi yazım kaynağından doğrudan aktarılma şeklinde görülmüş ve telif haklarını ihlal gerekçesiyle silinmiş. Yazımı özgün olarak kabul ediyordum ama daha önce başka sitelerde yayınlanmış ve google'da görünüyordu. Kendinize ait bir yazı daha önce internet ortamında başka yerlerde de yayınlanmışsa bu da telif ihlali mi sayılıyor ? Bu konuda beni aydınlatır mısınız? Memba Tömek

Maalesef bu konu çok hassas bir konu olduğu için kesin çizgilerle belirli bir standart karar almak zor. O yüzden maddeyi girerken size önerim diğer sitelerdekinden farklı bir tarzda yeniden derleyerek girmeniz olacaktır.--Erkan 07:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)

Başka bir sitedeki resmi görüntüleme[kaynağı değiştir]

Merhaba. Resim yüklemeden başka bir internet adresi belirterek resmi bu sayfalarda görüntülemek mümkün mü? Eğer evet ise nasıl? Cevaplandırırsanız çok sevinirim. Efe Kıvanç 22:18, 15 Şubat 2007 (UTC)

Hayır mümkün değil.--Erkan 21:00, 20 Mart 2007 (UTC)

Vikipedideki hesabımı sildirmek istiyorum[kaynağı değiştir]

Merhaba, vikipedi deki hesabimi sürekli olarak sildirmek istiyorum lütfen sorumlu arkadas hesabimi silsin. tesekürler --Général Bum Bum 15:57, 21 Mart 2007 (UTC)

Merhaba bildiğim kadarıyla vikipedide açılmış bir hesap silinemiyor. Ancak isim değişikliği yapılıp kullanıcı adını değiştirebilirsin. Ya da kendi sayfana ve tartışma sayfanı boşaltıp bir sil etiketi koyabilirsin. Boylece sayfan silinmiş olur. Daha fazla bilgi ve isteğini buraya yazabilirsin. Yoneticilerin dikkatini cekecektir.--Erkan 21:10, 21 Mart 2007 (UTC)

Yazdığım yazı neden silinmiş olabilir?[kaynağı değiştir]

Merhaba. Ben büyük bir hevesle üç gün önce üye oldum. İlk gün Vikipedi'de dolaştım ve iki gün önce de, daha önce yazılmamış iki başlık hakkında bilgi yazdım ve kaydettim. Aynı gün içerisinde 3-4 kez baktım, kaydettiklerim duruyordu. Bugün aynı başlıklara baktığımda yazdıklarım çıkmıyor. Neden olabilir--88.249.5.219 07:15, 29 Mart 2007 (UTC)

Vikipedi:Silme politikası sayfasında ve ona bağlı olan Vikipedi:Hızlı silme sayfasında belirtilen nedenlerden dolayı silinmiş olması muhtemeldir. --İnfoCan 09:32, 29 Mart 2007 (UTC)



Vikisözlüğe iç bağlantı[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

İngilizce wikipedia'daki makalelerde örneğin [[Wiktionary:probability|probability]] şeklinde verilen bir içbağlantı ile doğrudan onların vikisözlüğüne geçiş yapılabiliyor. bizde de [[Vikisözlük:olasılık|olasılık]] şeklinde bir içbağlantı ile vikisözlüğümüze geçiş olsa çok hoş olurdu, ayrıca sözlüğümüzün gelişimi de hızlanırdı. Eminim düşünülmüştür, ben tekrar bi vurgulayayım dedim :) --delikedi 12:49, 19 Nisan 2007 (UTC)

{{Vikisözlük|kar}}, {{Commons|kar}}, {{Vikikaynak|kar}}, {{Vikikitap|kar}}, {{Wikinews|kar}}, {{Wikispecies|kar}} Bu bağlantıları kullanabilirsiniz.--Machiavelli' msj 12:53, 19 Nisan 2007 (UTC)

  • Hmm bu şablonu da öğrenmiş oldum, teşekkür ederim. Ancak benim kastettiğim bağlantı türünde vikisözlük'e vermek istediğim bağlantı sayfanın kenarındaki bir bilgi kutusu olarak değil de yazının içeriğindeki iç bağlantılardan biriymiş gibi duruyor. Örneğin şu sayfadaki "method of experiment" bölümünün 7. satırında "confederate" kelimesi doğrudan ingilizce wiktionary'ye açılıyor.
Aslında "confederate" e wikipedia bağlantısı verilebilirdi Anlam ayrımı çıkıyor.Ya da direk Confederation'a bağlantı verilebilirdi.Bence çok daha yararlı olurdu.Sadece sözlük anlamının dışında birçok bilgi var çünkü.Çok da gerekli değil zaten içbağlantının aşırı kullanmasıyla bir sorun yaşıyoruz.bu da olursa madde de bağlantısı olmayan kelime kalmaz.--Machiavelli' msj 14:55, 19 Nisan 2007 (UTC)

"Selam" ([[wiktionary:tr:Selam|Selam]]) kullanıyorduk eskiden, hâlâ çalışıyor... Sorduğunuz başka bir şeyse, veya doğrudan bağlantı gelmişse bilmiyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 15:58, 19 Nisan 2007 (UTC)

  • evet bunu soruyordum. teşekkürler :) --delikedi 19:25, 19 Nisan 2007 (UTC)
Yardım:Sayfa nasıl yazılır (bağlar) yardım sayfasına bakabilirsiniz.--Kutu su 21:08, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Kullanıcı ve mesaj sayfalarının silinememesi sorunu[kaynağı değiştir]

Selamlar,

İngilizce Wikipedia'da db-userreq şeklinde bir şablon mevcut ancak bunun karşılığını Vikipedi'de bulamadım.

Yardımcı olabilecek kimse var mı?

Arne Saknussemm 17:02, 24 Nisan 2007 (UTC)

  • {{sil|[[VP:HS]] G6}} şablonunu koyarsanız silinir kullanıcı sayfanız. denisutku *:!? 07:52, 26 Nisan 2007

Özel anlamlı maddeler girmek[kaynağı değiştir]

Sorum kısaca şöyle. Fantastik rol yapma oyununu(Frp) ayrı bir kategori olarak göstermek istiyorum. Frp deki insanlar dediğimde artı hiç bir bonus almayan bir ırk olarak tanımlamak istiyorum. insanlar dediğimde ibonun bir şarkısını kastetmiyorum çünki frp dünyasında. Veya hırsız dediğimde hukuğun bir alanına girmektedir ki Frpdeki hırsızlarıda ayırmam gerekiyor.Bu karışıklığı hangi komutlarla çözebilirim.

Selam bilgisayara oyunları icindeki karakterlerin ozelliklerini anlatan hirsiz ve katil gibi tan,imlamalari o oyunu anlattigin madde icinde yapabilirsin. Ornegin Civilization bilgisayar oyununu anlattigin maddenin icine o oyunun karakterlerinden biri olan "chariots" karakterini Karakterler altinda bir alt başlık yaparak orada anlatabilirsin. Bence bu yontem onlar icin ayri maddeler acmaktan daha mantikli olur.--Erkan 10:55, 14 Mayıs 2007 (UTC)

Sayfayı Koruma Altına almak[kaynağı değiştir]

Özelikle sürekli olaraktan uğraştığım başlıklar var vede bilmediğim bazı kişiler tarafından sürekli olarak nedeni analamadığım bir şekilde çöplük haline getiriliyor...

Düzeltmekten bıkıp usandığım için bir sayfayı nasıl korma altına alabileceğim konusunda yardımlarınızı bekliyorum. Sevgiler -- TheTime 12:34, 17 Mayıs 2007 (UTC) 12:33, 17 Mayıs 2007 (UTC)

Sayfayı ancak yöneticiler koruma altına alabilirler. bunun için koruma altına aldırmak istediğiniz sayfayı gerekçeleri ile birlikte Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize) sayfasında öneriri iseniz topluluk da fikir belirtir ve gerekli görülürse korumaya alınır. Kolay gelsin.--Erkan 13:00, 17 Mayıs 2007 (UTC)

Vandal IPleri kime nerede ihbar edebiliyoruz? Böyle bir oluşum yoksa burada yapabilir miyiz?88.229.222.108 Osmanlı ile ilgili maddeleri devamlı boşaltıyor.--Çağatayileti 12:51, 18 Mayıs 2007 (UTC)

İsterseniz VP:Ş sayfasında belirtebilirsiniz. Bununla birlikte bu tip bariz vandalları doğrudan o an aktif olan bir yöneticiye mesaj atarak da bildirebilirsiniz. Yine de dikkatli olun, bu şekilde ancak bariz vandalları (yani VP:V sayfasındaki kategorilerden en az birine uyan bir eylemi yapanları) ihbar etmeniz doğru olur, troller veya benzeri sorun çıkaranları bu şekilde ihbar/şikâyet etmek hoş olmayacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 12:56, 18 Mayıs 2007 (UTC)

Yeşil yazı[kaynağı değiştir]

Son değişiklikler sayfasındaki yeşille yazılan +2166 gibi sayılar ne anlama geliyor?

Merhaba. + rakamlar o başlığa kaç karakter ilave edildiğini, - rakamlar da kaç karakter çıkarıldığını gösteriyor. Yani başlıkta ne büyüklükte bir değişiklik yapıldığını anlamamızı sağlıyor... Kadeem 19:08, 18 Mayıs 2007 (UTC)

Kategori ve Maddeler[kaynağı değiştir]

Merhaba ben bir aminoasit olan triptofan maddesini ekledim.Ancak sonra aminoasitler kategorisine baktığımda triptofan maddesini göremedim.Sonra mı ekleniyor yoksa benim yapmam gereken bir şeyler mi var?Hemen yanıtlarsanız çok sevinirim.Kolay gelsin

  • YANIT : bunun için triptofan maddesinin altına [[Kategori:Aminoasitler]] yazmalısınız. yi çalışmalar. --Danbury ileti 19:02, 19 Mayıs 2007 (UTC)

Yazdıklarımız nasıl kontrol ediliyor?Bilimsel incelemeler yapılıyor mu?Yazdıklarımızın silinmemesi için neler yapmalıyız?Neden Türkçe'de madde sayısı az?Çalışma grupları oluşturuluyor mu?Elimden gelen katkıyı yapmak istiyorum.Yardımcı olun.HEDEF 1 MİLYON MADDE olmalı bence.Hemen yanıtlarsanız sevinirim.

Yazdıklarınız öncelikli olarak, Son Değişiklikler'de gönüllü olarak kontrol yapan kullanıcıların kontolünden geçer. Burada, telifli, taraflı, küfürlü vb. şeyler yazılmamışsa bir müdahaleye uğramaz. Yazdıklarınızın silinmemesi için yeteri kadar bigli içermesi, telifsiz, tarafısz olması gerekir. Bunun yanında maddeler ansiklopedik bir biçimde yazılmalıdır. --- Evet Vikipedi'de çalışma grupları vardır. tarih, temizlik, vb. gibi konularda gönüllü Vikipedistler iş birliği içinde çalışırlar. Daha ayrınyılı bilgi isterseniz Yardım:İçindekiler ve Vikipedi:Topluluk portalı sizin için daha yararlı olacaktır. Sevgiler, iyi çalışmalar. --Danbury ileti 19:34, 19 Mayıs 2007 (UTC)

Yazdıklarımız ne zaman silinir[kaynağı değiştir]

Yazdıklarımız (eğer bir hata varsa) en geç ne zaman silinir?Silinmemesi için mutlaka yapılması gerekenler nelerdir?Teşekkürler

YANIT : Sil şablonu ile işaretlenen maddeler Vikipedi:Silinmeye aday maddeler'de görüntülenir ve yöneticiler gördükleri zaman derhal temizliği yaparlar. Maddelerin silinmemesi için, ansiklopeik bir biçimde yazılmış olması, yansız olması, içindeki bilgilerin kanıtlanabilir olması gerekir. Saygılar. --Danbury ileti 11:26, 20 Mayıs 2007 (UTC)

Wikipedia'ya üye olmak,elimden gelen katkıyı yapmak,projelere katılmak ve madde eklenmesi için görüş belirtmek istiyorum.Ne yapmam gerekir?

YANIT : Üye olmak için Vikipedi sayfasının sağ üst köşesinde oturum aç ya da yeni hesap edin sekmesine tıklamalısınız. --Danbury ileti 11:28, 20 Mayıs 2007 (UTC)

Yazdıklarımızın Kabul Görmesi[kaynağı değiştir]

Yazdıklarımızın kabul görüp görmediğini nasıl anlarız?Son değişikler kısmında bu konuda özel bir işaret konuluyor mu?Soruları hemen yanıtlarsanız sevinirim

Deneme tahtasına yazdıklarım[kaynağı değiştir]

merhaba ben nisan yeni kullanıcıyım.çok güzel bir yere benziyor ama henüz alışamadım..deneme tahsaına yazdıklarımı diğer arkadaşların yazdıkları neden göremiyorum Bu imzasız yazı Nisan 0691 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Merhaba, öncelikle hoşgeldin. Deneme tahtasına yazdıklarını eğer yazdıktan sonra sayfayı kaydet düğmesine basıyorsan görmen gerek. Ancak unutmaki orası bir deneme sayfası ve herkese açık, yani senden sonra giren biri orayı silip başka bir şey yazabilir. Bunu sayfanın geçmişinden görebilirsin. Daha fazla bilgiyi Yardım:içindekiler den alabilirsin.--Erkan 14:08, 22 Mayıs 2007 (UTC)

Resimlerin Telif hakkı[kaynağı değiştir]

Kendi fotograf makinemle çekmiş olduğum Karamürsel resimlerimi eklemiştim. Bu resimlerimin daha önce telif hakkını almamıştım. Bunun için ne işlem yapmam gerekir.

manavkızı

Bu resimlerin telif hakkını almamıştım diyerek ne demek istediğinizi biraz dha açabilir misiniz?--Erkan 12:37, 28 Mayıs 2007 (UTC)

Yani telif hakkı almammı gerekiyor. Ben gönüllü olarak bu fotografları sergilemk istemistim.Ancak silineceği uyarısı gördüm. Resimlerin orada (Karamürsel sayfasında) kalması için ne yapmam gerekir. Kullanıcı:Manavkızı

  • Vikipedi'de kullanılacak resimlerin genelde özgürce kopyalanabilecek resimler olması gerekiyor ("Adil kullanım" resimleri hariç). Bu yüzden buraya yüklediğiniz resimlerin hukukî statüsünü belirtmeniz gerekiyor, eğer teliflilerse veya statüleri oldukları belirtilmemişse siliniyorlar. Resimlerinizin Vikipedi'de kullanılabilmesi için izleyebileceğiniz birkaç yol var (ayrıntılar için bkz: Yardım:Resim yükleme. Sizin durumunuzda aşağıda belirtilmiş yollardan birini seçebilirsiniz, resmin sayfasına uygun olan telif etiketini koymayı unutmayın:
  1. Resmin tüm haklarından vazgeçebilir, yani onu kamu malı ilan edebilirsiniz (örnek: Resim:SantaMonica.jpg)
  2. Resmin mülkiyeti resmen kendinizde tutup, herkese onu kullanma ve değiştirme hakkını verebilirsiniz. Bunun ilk seçenekten farkı, bu resmi kullananlar veya değiştirenler resmin ilk yaratıcısına ve ilk haline referans vermek zorundalar, arada resmi değiştirenler olmuşsa onlara da referans verilmek zorunda. Bunun için kullanılan lisansın adı Creative Commons Atıf Lisansıdır. (Örnek Resim:Babadag panoramik.jpg)
Bu hukuki zorunluluklardan ayrı olarak bir yorum yapacağım, bir yerleşim yeri ile ilgili koyacağınız resimlerin çeşitlilik göstermesi, o yeri tanıtıcı olması aranılan özelliklerdir. Örneğin Karamürsel sayfasındaki büyük resim, şehirden çok Türk bayrağına dikkati çekmesinden dolayı bence uygun değildir. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --İnfoCan 18:11, 29 Mayıs 2007 (UTC)

Türkçesini eklediğim bir sayfanın ingilizcesini de eklemek istiyorum[kaynağı değiştir]

ama bu konuyla ilgili bir bilgi bulamadım. Teşekkür ederim.Bu imzasız yazı Srkngtr (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Burası Türkçe vikipedi. İngilizce vikipedi için Ana Sayfa daki Sol sütündaki English linkini kullanabilir ya da direkt olarak [[1]] adresinden gitmek istediğiniz dili seçebelirsiniz.--Erkan 07:52, 12 Temmuz 2007 (UTC)

bakınız: interwiki, Yardım:Sayfa nasıl yazılır (dış bağlar)--Kutu su 21:15, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Mesajlarımı Cevaplayamıyorum[kaynağı değiştir]

Gelen mesajları nasıl cevaplayacağımı bulamadım. Sanırım artık yaşlanıyorum. Birisi basit ama sırayla tarif edebilirmi acaba? Bu imzasız yazı Doktorabi (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Size mesaj bırakan kullanıcının sayfasına ya da mesaj sayfasına gidip (bıraktığı mesajdaki imzayı kullanarak yapabilirsiniz) aynı madde girişi yapar gibi değiştir tabına basıp mesajınızı bırakabilirsiniz. --Erkan 06:06, 16 Temmuz 2007 (UTC)

Kullanıcı adımı nasıl değiştirebilirim?[kaynağı değiştir]

ismimi nasıl deiştirebiliyorum? Bu imzasız yazı Av.aysegulgul (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Lütfen, kullanıcı adı değiştirme sayfasındaki prosedüre uygun şekilde başvurunuz.--Erkan 08:18, 16 Temmuz 2007 (UTC)

Çeviri yaptığım Wikinin kaynakta belirtilmesi[kaynağı değiştir]

merhaba arkadaşlar.başka bir dilden bir çeviri yaptığımızda konunun herhangi biryerine bunula ilgili belirtici bir şey yapmam gerekiyor mu?tekrar kolay gelsin.Sağlamcı 13:39, 23 Temmuz 2007 (UTC)

{{Başka dilden çevrilmekte}} şablonunu kullanmalısınız. İyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 13:42, 23 Temmuz 2007 (UTC)


Özür dilerim tam anlatamadım. Çevirme esnasında değil daha sonra, çeviriyi yapıp sayfayı tamamen bitirince demek istemiştim. Size de iyi çalışmalar.Sağlamcı 13:50, 23 Temmuz 2007 (UTC)

Eğer sayfayı başka bir dildeki vikipediden çeviriyorsanız maddenin sonunda kaynak bölümünde o dildeki hangi tarihli sürümden çevirdiğinizi yazabilirsiniz. Ayrıca Şablon:Kaynak wiki şablonunu kullanabilirsiniz. Örnek uygulama için Jaguar maddesine bakabilirsiniz. kolay gelsin.--Erkan 16:03, 23 Temmuz 2007 (UTC)

Yönlendirme[kaynağı değiştir]

Selamlar kolay gelsin.Yönlendirmenin nasıl yapıldığıyla ilgili bir bilgi bulamadım.Biri bana anlatırsa sevinirim.:)Şimdiden teşekkürler.Kolay gelsin.Sağlamcı 08:36, 1 Ağustos 2007 (UTC)

Merhaba, ilgili bilgiyi ve başklarını Yardım:Biçimsel Rehber sayfasından bulabilirsiniz.--Erkan 10:44, 9 Ağustos 2007 (UTC)

Grafik ekleme[kaynağı değiştir]

Merhaba. Mikroekonomi konularında sözlüğe ve kullanıcılara katkıda bulunmak istiyorum. Ancak açıklamalarıma grafik eklersem daha doyurucu olacağını düşünüyorum. Bir sayfaya grafik nasıl ekleyebilirim? Birde grafiği alıntı yaptığım taktirde bunu belirtmem gerekir mi? Gerekirse nasıl ve nereye belirtmem gerekmektedir? İyi günler. Bu imzasız yazı İtucan (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Eklemek istediginiz grafiği resim (jpeg ve benzeri) formata cevirip Dosya yükle bolümünden resim olarak yukleyip, istediğiniz maddeye ekleyebilirsiniz. Ancak sizin olmayan grafikleri yuklerken tıpkı kendi grafiklerinizde olduğu gibi mutlaka kaynak ve lisans bilgisi girilmelidir, aksi taktirde silinirler. Sizin olmayan grafiklerde mutlaka telif ihjlali olmadığından emin olun. Kolay gelsin --Erkan 10:49, 9 Ağustos 2007 (UTC)

Yüklenen resim nasıl silinir?[kaynağı değiştir]

Merhaba, wikiye yüklediğim resmi nasıl silebilirim? Bu imzasız yazı Womenn2007 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 03:29, 2 Eylül 2007

Merhaba hoş geldiniz, buraya yüklenen resimler ve yazılan maddeler yalnızca yöneticiler tarafından silinebilir bunun için {{sil|Kendi yüklediğim resmimin silinmesini istiyorum}} yazısını aynen resmin değiştir tuşuna bastıktan sonra kopyalarsanız yöneticiler silecektir. Kolay gelsin.--TOBB ETÜ 17:37, 1 Eylül 2007 (UTC)

Vikiyi referans göstermek[kaynağı değiştir]

Merhaba, Ben yüksek lisans öğrencisiyim .Araştırma ödevlerim için (TİCARİ BİR MENFAAT İÇİN DEĞİL. KAYNAK BELİRTMEK SURETİYLE) bu sayfadan istifade etmeme müsaade edebilir misiniz? İyi günler...

  • Vikipediye gösterdiğiniz ilgi için teşekkürler. Vikipediyi kullanmakta özgürsünüz ve kaynak göstermeniz de bizim için harika olur. Ancak unutmayın ki Vikipedide bulunan bilgilerin geçerliliğinden kullanıcıların kendileri sorumludur. Detay için Vikipedi:Telif hakları ve Vikipedi:Genel sorumluluk reddi'ye bakabilirsiniz? --Manco - mesaj 13:26, 12 Kasım 2008 (UTC)

Wikipedia Şeklinde Ansiklopedi=[kaynağı değiştir]

İnternette bazı siteler buldum, Wikipedia ile aynı (Wikia'dan bahsetmiyorum) acaba bu ansiklopedi siteleri (Ör: Grand Theft Wiki) nereden oluşturuluyor?

Hesabıma giriş yapamıyorum[kaynağı değiştir]

Merhabalar Ben Mehk63 hesabıma giriş yapamıyorum, Exception encountered, of type "Exception" diye bir yazı geliyor.



Öncelikle bu konuyu bir çok kez yasayan üyeler olmuş. Eğer hesabınıza öyle bir şey geliyorsa şifreyi yanlış yazmış ve ya engellenmişsinizdir. Yeni hesap açmanızı öneririm çünkü büyük ihtimalle Vikipedi sitesi tarafından engellendiniz.