Vikipedi:Nasıl nazik olunur

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:NNO sayfasından yönlendirildi)
Bu arka bahçenin sahibi kibarca komşularından bahçesinin etrafında alternatif bir yol kullanmasını istiyor.

Kullanıcı veya kendi deyimimiz ile "Vikipedist" arkadaşlarımıza, bizimle işbirliği içinde önemli bir projede çalışan saygın meslektaşları olarak davranırsak eğer çalışma atmosferi iyileştirilebilir. Bunun için, ihtilafları saygılı, medeni bir şekilde takip ederek, kabul edilebilir bir çözümü hızlı bir şekilde, minimum kesinti ile bulmaya çalışın.

Nezaket ile ilgili tavsiyeler[kaynağı değiştir]

Kişisel etkiyi azaltmak[kaynağı değiştir]

Bu öneriler, zorluklar karşısında nazik tavrınızı korumanıza yardımcı olabilir.Uygun bir seçenek seçmek için sağduyulu olun ve kişisel tercihlerinizi kullanın veya içinde bulunduğunuz belirli bir duruma uygun bir çözüm oluşturun.

  • Yapıcı yorumlar sağlayarak eleştirileri dengelemek.
  • Mümkünse, yanıt vermeden önce rahatsız edici yorumları unutun ve kullanıcıyı affedin. Çatışmayı tırmandırmayın.
  • Alternatif olarak, kaba bir tavırla verilen yanıtlara daha fazla nazik bir tavır ve saygı çerçevesinde yanıt verin. Birçok kullanıcı bu durumun ardından kendi tavrını sizinkiyle eşleşecek şekilde düzenler.
  • Lütfen. Teşekkür ederim. Üzgünüm. Rica ederim. Sen daha iyi birisin ve bunu halledeceğimizi biliyorum. Kullanıcı arkadaşınıza önemli bir projede sizinle birlikte çalışan saygın ve beğenilen bir meslektaşınız gibi davranın.
  • Çekip git. Vikipedi kocaman bir yer. Sadece bir süre başka bir yere gidin ve ateşli tartışmalar soğuduğunda ise geri dönün.
  • Bir kullanıcıdan hoşlanmak zorunda değilsiniz fakat Vikipedi'ye olan katkılarında çalışma alanlarına ve fikirlerine saygı göstermelisiniz.Eğer bir diğer kullanıcıdan hoşlanmıyorsanız, bu gerçeği hoşlanmadığınız kullanıcının çalışmalarına yansıtmayın.

Nezaketsizlik neden uygun karşılanmamalı?[kaynağı değiştir]

Nezaketsizlik gergin, düşmanca bir alan ve tehdit duygusu yaratır. Nezaket ise saygı ve nezaket ile tüm ilgili taraflar arasında güvenlik ve meslek duygusu yaratır. Müzakere için yeterli alan oluşturur. Nezaketsizlik aynı zamanda kullanıcıları savunmaya sokabilir, çoklu, alternatif fikirlere kapalı fikirlerin oluşumuna ve bir fikir birliğinin oluşmasını önlemeye sebebiyet verebilir. Nezaketsizliğin ve kaba davranışın daha ciddi bir sonucu ise bir kullanıcının Vikipedi'den soğumasına ve ayrılmasına sebep olabilir. Vikipedi, çevrimiçi bir topluluktur. Topluluğun etkinliğini korumak için, tüm üyelerin birbirlerine nazik olmaları ve bu topluluğa neden ilk etapta katıldıklarını hatırlamaları gerekir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıları destekleyen ve nezaket ihlallerini teşvik etmeyen veya desteklemeyen bir ortam yaratmaya çalışmalıdır. Tüm katılımcıların makul bir nezaket atmosferi yaratması için birbirlerine karşı iyi niyet göstermeleri beklenir. Kullanıcılar, edepsizlik veya nezaketsizlik her gerçekleştiğinde memnuniyetsizliği dile getirerek akran baskısı uygulayabilir; ancak, bu durumda da biraz dikkatli olunması gerekir: Yorum hakaret olarak algılanırsa veya başka bir kullanıcıyı küçümsüyorsa; durum daha fazla zorlaşabilir. Akran baskısı en iyi, kullanıcının zaten güvendiği veya saygı duyduğu arkadaşlarından veya kişilerden geldiğinde işe yarar.

  • Nezaketsizlik konusunda Örneğin, yeni bir sayfa oluştururken, başka bir kullanıcı size "Anlamsız bir sayfa yazacaksanız, yazım denetimi yapabilir misiniz?" dedi. Siz ise bunun üzerine öfkelenerek "Kaybol!" diye cevap verdiniz. Her iki tarafında uyguladığı iletişim tarzı da nezaketsizliğe girer. Ama yukarıda yazanlar bu durum karşısında tam size uygun olan davranışları kapsamaktadır. Zira Vikipedi'ler arasında bu örnekte yer alan etkileşim tarzı katkıda bulunanları soğutur, kullanıcıları daha önemli konulardan uzaklaştırır ve bu durum dolayısıyla tüm topluluğun zayıflamasına sebep olur.
  • Bir düzenleme savaşı sırasında, kullanıcıların fikirleri farklı olduğunda ya da güce dayalı bir gerginlik olduğunda nezaketsizlik ortaya çıkabilir.
  • Topluluk büyüdükçe kullanıcılar diğer tüm kullanıcıları tanımayabilir ve Vikipedi için her bireyin önemini algılamayabilir.
  • Bazen, özellikle kaba bir kullanıcı Vikipediye katılabilir. Bu aynı zamanda diğer kullanıcıları kışkırtabilir ve işbirliği ortamını bozabilir. Kullanıcılar kendilerini böyle bir ortamda nezaketsizlik içerisinde bulabilirler. Kaba bir kullanıcı kolaylıkla nezaketsizliğe yol açabilir ve yürütülen çalışmaları baltalayabilir.
  • Kullanıcılar, uzun bir tartışma sırasında o anın gerginliği ile hakaret edebilirler. Hakaret eden kişi, daha sonra bu kelimeleri kullandığından pişman olabilir.
  • Diğer durumlarda hakaretler kasıtlı olabilir ve diğer kullanıcıları uzaklaştırmak ya da makale üzerinde çalışmaktan ya da Vikipedi'nin kendisinden soğutmak için kullanılabilir.
  • Kullanıcılar dış değişkenlerden baskı altında olabilir, örneğin uyku eksikliği, bu durum kişinin tahammülsüz olmasına ve dolayısıyla nezaketsizliğine yol açabilir.

Nezaketsizliği önleme[kaynağı değiştir]

  • Olumlu geri dönüşler yapın (kaba kişilere kabalık ile cevap vermek onların davranışlarının doğruluğunu teyit eder)
  • Akran baskısı uygulayın (kabalık veya nezaketsizlik her gerçekleştiğinde memnuniyetsizlik belirtisi gösterin)
  • Olumsuz geri bildirim kullanın (tartışmaya karışan bir düzenleyicinin tartışmayı bırakması veya Vikipedi'deki tüm tartışmalı alanlardan geçici olarak kaçınması gerektiğini düşündüren geri bildirimler).Tartışmanın her iki tarafına da bu tür önerilerde bulunmanın yararı olabilir.
  • Belirli kullanıcıların, tartışmaları teşvik eden belirli sayfaları düzenlemekten kaçınmasını sağlayın.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]