Vikipedi:Madde sihirbazı/1. versiyon/İçerik

Page yarı korumaya alındı
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Canlı sohbet ile yardım: irc • web

2. Konu
5. İçerik
6. Son
Telif Hakkı
Genel bir kural olarak, ASLA DİĞER WEB SİTELERİNDEN METİN KOPYALAYIP YAPIŞTIRMAYIN. (Bu durumun çok az istisnası bulunur[1][2] ve düzgünce kaynak gösterilmiş ve atıfta bulunulduğu açıkça belirtilmiş bir kullanımda, birkaç sözcük sorun yaratmaz.)

- Vikipedi:Kopyala-yapıştır

Madde öneriniz, telif haklarını ihlal etmemelidir.

Kopyala-yapıştır yapmayın! Bu durumun tek istisnası, düzgünce kaynak gösterilmiş ve atıfta bulunulduğu açık olan alıntılardır. Telif haklarını ihlal eden maddeler silinecektir.[1] Kendiniz hakkındaki maddeyi kendi sözcüklerinizle yazın.[2] Metninizin kusursuz olması gerekmez. Kusurlar, her zaman düzeltilebilir. (Benzer şekilde, madde için bir resim yüklemek istiyorsanız ama bunu daha önce hiç yapmadıysanız diğer kullanıcıların maddeniz konusunda görüş belirtmesi için birkaç gün bekleyin.[3])


Maddeniz, kayda değerliği ortaya koymalıdır.

Önceki sayfalarda, bir konuyu Vikipedi açısından nelerin kayda değer kıldığına dair açıklamaları okudunuz. Okuyucunuz maddenizi okumayı bitirdiğinde konunun neden kayda değer olduğunu anlamasını sağladığınızdan emin olun.


Maddenizin anlatımı tarafsız olmalıdır.

Vikipedi'deki maddeler, tarafsız bakış açısına bağlı kalmaya çalışır. Yani belirli bir konunun "lehine" ya da "aleyhine" ifadeler kullanmaz. Konu hakkında kaynakları uygun olan övgü veya eleştirilerin olması kesinlikle kabul edilebilir nitelikte olsa da, maddeniz, konuya tarafsız bir biçimde yaklaşmalıdır. Sadece gerçekler ile ilgili yazın. Başka birinin görüşünü yayımlamış olduğundan bahsetmekte sorun yoktur; ancak kendi görüşünüzü yazmamanız gerekir. Maddeler, tüm önemli görüşleri adil, orantılı ve yansız bir biçimde vermelidir. Konu olan kişiye sadece saldıran maddeler silinebilir ve konu olan kişiyi sadece övme amacı taşıyan maddeler de ya silinir ya da tarafsız bakış açısını sağlama amacıyla büyük bir düzenlemeden geçirilir.


Maddeniz, şişirmeden kaçınmalıdır.

Şişirme, bir yazarın maddeye konu olan kişinin kayda değerliğini abartmaya çalışması durumunda gerçekleşir. Şişirme, yalnızca maddenin tarafsızlığını azaltmaya yarar ve bu yüzden kaçınılması gereken bir harekettir. Şişirmenin en yaygın görülen türü, gösteriş amacı taşıyan efsanevi, harika, prestijli, dünya çapında, çarpıcı, olağanüstü, vb. gösteriş sözcüklerinin kullanımıdır.


Maddeniz içerik gerekliliklerini sağlıyor mu?


Notlar
  1. ^ a b Telif haklarını ihlal etmeden kopyala-yapıştır yapılabilecek çok az sayıda web site (ve diğer kaynak) bulunmaktadır. Bunlar da, metnin kamu malı olduğu ya da Vikipedi'ye uyumlu bir lisansa sahip olduğu kaynaklardır. Uygun lisanslı kaynak durumunda, genellikle bu kaynağa atıfta bulunulması gerekir. Diğer Vikipedi maddelerinden kopyalanan içerikte bile atıfta bulunmak şarttır. Kaynağınızın bu şartlara uygun olabileceğini düşünüyorsanız, lütfen başka bir kullanıcıdan onay isteyin ve emin olana dek bu içeriği eklemeyin.
  2. ^ a b Önceden yayımlanmış materyalin sahibi sizseniz ya da çoğaltma izniniz bulunuyorsa, iznin doğrulanması gerekir. Vikipedi:İçerik için izin beyanı sayfasına bakın.
  3. ^ Sayfayla ilgisi olan betimleyici resimler harikadır; ancak resmi kendiniz oluşturmadıysanız, telif hakkı sorunları bir mayın tarlasına dönebilir. Aklınızda daha önce yayımlanmış spesifik bir resim varsa, Vikipedi:Danışma masası sayfasında bu resmin uygun olup olmadığını sorabilirsiniz. Aynı zamanda Vikipedi'de ya da Wikimedia Commons'ta var olan uygun bir resim olup olmadığını da araştırabilirsiniz (Commons üzerindeki resimleri Vikipedi'de olduğu gibi kullanabilirsiniz.)