Vikipedi:Kaliteli madde adayları/Blair Cadısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu madde, Vikipedi topluluğu tarafından Kaliteli Madde seçilmiştir--Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20.09, 1 Nisan 2018 (UTC)[yanıtla]

Blair Cadısı[kaynağı değiştir]

Maddeyi, İngilizce Vikipedi'den çevirdim. Çeviriyi birkaç kez kontrol ettim. Yine de hatalar varsa burada belirtilebilir ya da madde üzerinde düzenlenebilir. Ayrıca madde kırmızı bağlantılarla doluydu ve yanlış saymadıysam 55 tane madde açmak zorunda kaldım. Elimden geldiğince tüm maddelere bağlantı verdim. Bir de "Mirası" başlığında 2. paragraf Michael Dodd tarafından söylenen cümleyi ne kadar doğru çevirdim bilemiyorum. Biri o cümleyi gözden geçirirse sevinirim. Teşekkürler şimdiden. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 19:29, 3 Ekim 2017 (UTC)

  • Emeğinize sağlık. Dikkatimi çekti ve çok gözüme battı, çok fazla motomot çeviri var (bunları okurken duzeltirim elimdeb geldiğince elbette, sıkıntı değil). Prodüksiyon var mesela, yapımcı kullanırken ve yaygın kullanımı yapım iken bunu kullanmak anlamsız. Keza "film öğrencileri" denmiş, sinema olmalı. "Pencere-kutulu" motomot bir çeviri örneği yine, böyle bir terim Türkçede kullanılmıyor (ek olarak aradaki tire İngilizce İngilizce bir kuralı, Türkçenin değil). "Filmin arkasındaki mitolojiyi" kısmı yine motomot, Türkçede bunu "filmdeki" olarak kullansak yeterli, "arkasında" o anlamda bir kullanıma sahip değil. "Ticari başarı" var, neye göre başarı? Başarılı olup olmama ayrımı subjektiftir, nesnel bir kullanım olmaz o. Sizin gibi tecrübeli bir kullanıcıdan ben, birebir çeviri beklemem, eklemeler ya da çıkarmalar yapılmış bir çeviri beklerim :) Bunları dediğim gibi okudukça düzeltmeye çalışırım -ki anlaşmazlık durumunda hrmen tartışalım, el elden üstündür. Emeğinize sağlık tekrar.--RapsarEfendim? 02:56, 4 Ekim 2017 (UTC)
@Rapsar, öncelikle "filmin arkasındaki mitoloji" tabirinin uygun olduğunu düşünüyorum. "Olayın ardındaki/arkasındaki giz çözüldü" gibi kullanımlar Türkçede var. Pencere-kutulu kavramı Türkçeye çevirdiğim sırada bulamadım. Hatta DVD'lerin özelliklerini araştırdım ama kimse yazmamış. Direkt çeviri yapmadım, araştırdım da. Yine de o kısmı düzelttim. Maddenin çeviri koktuğunu ya da mot a mot bir çeviri olduğunu düşünmüyorum çünkü birebir çeviri yapmamaya çalıştım. Zaten zorlandığım kısmı belirttim. Film öğrencilerine gelirsek ülkemizde film tasarımı gibi bölümler var, bunlar sinema öğrencisi olmuyor. Bir de "prodüksiyon-yapım" olayına hiç girmek istemiyorum. Vikipedi, "Türkçesini kullan" yeri değil. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 13:43, 4 Ekim 2017 (UTC)
  • Maddeyi okumayı hemen hemen tamamladık, birkaç değişiklik de yaptım dediğim gibi. Bahsettiğiniz çeviri kısmının anlaşılması hakikaten zordu (son kısım özellikle), anvak dikkatli okuyunca anlayabildim ama bu sefer de bunu çevirmek zorladı :) Ama şu an iyi bir şekilde aktarıldı diye tahmin ediyorum. Maddede filmden hiç kare yok, iki kritik ve önemli görsel olursa süper olur. Mirası kısmındaki en iyi film listeleri de aslında birer tepki, bu bölümü "en iyi film listeleri" gibi bir başlıkta (tepkiler başlığını alt başlığı olarak) incelesek? Mirasını da "etkileri" yapabiliriz gibi geliyor, bir yolu açması mirasından ziyade etkileri gibi sanki. Bu bağlamda imtiyaz başlığını da oradan ayırıp, devam filmi başlığıyla birleştirerek organik bağ bulunan yapımları bir başlıkta, etkilerini ise başka başlıkta toplamış oluruz.--RapsarEfendim? 22:26, 4 Ekim 2017 (UTC)
  • Bir de maddenin neden seçkin değil de kaliteli madde adayı olduğunu anlayamadım, bir eksisi yok bana kalırsa.--RapsarEfendim? 23:18, 8 Ekim 2017 (UTC)
  • @Hedda Gabler (eski)?--RapsarEfendim? 06:08, 24 Ekim 2017 (UTC)
  • Maddenin seçkin madde adaylığına taşınması taraftarıyım ben de. --Pragdonmesaj 17:46, 24 Ekim 2017 (UTC)
  • @Rapsar, birkaç düzenleme yaptım. SM olması için alt başlıklarının filmin popülaritesiyle paralel olarak yeterli içeriğe sahip olmadığını düşünüyorum. Filmeden kara eklemeye çalıştım ama nereye ne ekleyeceğimi bilemedim. Pek gerek yok gibi geldi bana. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 14:19, 25 Ekim 2017 (UTC)
@Hedda Gabler (eski), teşekkürler ederim. Bir kez daha okuyorum. Resim olsun en azından bir adet, belki kameraya bakarlarken falan olabilir, mesela bu çekim tarzı çok vurgulanmış ve görsel destek cok faydalı olacaktır. Ha keza şu çar çöpten yapılan şeyler vardı, onların da güzel bir görüntüsü konuyla alakalı yerde faydalı olacaktır.--RapsarEfendim? 02:24, 26 Ekim 2017 (UTC)
Tekrar okudum ve ufak müdahalelerde bulundum yine :) Kırmızı bağlantılar mevcut, ben açılmalarını zaruri bulmuyorum, açılmış olmamaları maddenin anlaşılabilirliğine gölge düşürmüyor bana kalırsa. Bir cümleye kaynak istedim, kaynaksız bir iddia. En iyiler listeleri kısmında, bu listelerin yayınlanma tarihleri (ay ve yıl yeterli) verilirse iyi olur, sebebi malum zaten açıklama gerekli mi bilmiyorum :) Daha da dikkatimi çeken bir nokta göremedim. Tekrardan emeği geçenlerin emeğine sağlık.--RapsarEfendim? 03:38, 26 Ekim 2017 (UTC)
@Rapsar, resim ekledim fakat en iyiler listesinin yayım yılı yazılmış durumda. Bir de kaynağı ekledim de zaten devam cümlesinin kaynağıyla ortak olduğu için belirtilmemiş galiba. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 16:33, 26 Ekim 2017 (UTC)
Bazı listeler için yer almıyor ne zaman yayınlandığı :/ Bir de kamera çekimini iyi bir şekilde yansıtan görsel var mı? Project X maddesinde kullanılmakta mesela. Bu iki nokta dışında ben bir mani göremiyorum :) Teşekkürler değişiklikler için.--RapsarEfendim? 17:05, 26 Ekim 2017 (UTC)
@Rapsar, çok fazla telifli resim kullanmış olacağız maddede. Şu an 3 tane var. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 18:22, 26 Ekim 2017 (UTC)
Mmm, o zaman görece daha önemli olan ve vurgulanan çekim tekniğini anlatan bir görsel daha faydalı olacak kanımca. Seni de yorduk ama...--RapsarEfendim? 19:26, 26 Ekim 2017 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.