Vikipedi:Kısa açıklama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kısa açıklama önerileri ekran görüntüsü

Kısa açıklama, bir Vikipedi maddesinde sayfa konusunun kısa bir açıklamasıdır. Masaüstü ve mobil cihazlarda (telefon, tablet) arama önerilerinde madde isminin altında görüntülenir.

Kısa açıklamanın metni, Vikipedi sayfasına karşılık gelen Vikiveri öğesinde yer alır. Örneğin İstanbul maddesinin kısa açıklama metni bu sayfaya karşılık gelen wikidata:Q406 sayfasında yer alır.

Hangi sayfalar için açıklama gereklidir?[kaynağı değiştir]

İdeal anlamda, ansiklopedik içerik taşıyan tüm maddelerin kısa bir açıklaması olmalıdır. Ansiklopedik olmayan sayfaların (yönlendirme, yardım sayfası vb.) kısa açıklamaları genellikle botlar tarafından oluşturulur.

Kısa açıklama oluşturma ve değiştirme[kaynağı değiştir]

Bir maddenin kısa açıklamasını oluşturmak veya mevcut açıklamayı düzenlemek için, ilgili sayfanın Vikiveri öğesi sayfasına gitmek gerekmektedir. Ekran görüntüsünde İstanbul sayfası örnek olarak gösterilmiştir.

İstanbul maddesine karşılık gelen wikidata:Q406 sayfasında kısa açıklama düzenleme.

Açıklama olarak hangi metin yazılmalı?[kaynağı değiştir]

Maddenin kapsadığı alanın anlaşılmasını sağlamak, olası karışıklıkları (belirsizliği giderme, çokanlamlılık) açıklığa kavuşturmak veya konuyu diğer benzer konulardan ayırt etmek gibi kısa açıklamanın çeşitli amaçları vardır.

İçerik[kaynağı değiştir]

  • Açıklama anlaşılır olmalıdır.
  • Evrensel olarak kabul edilmiş gerçekler sunulmalıdır (kişi veya konu hakkındaki tartışmalı bilgiler olmamalıdır)
  • Konuyla ilgili ön bilgi gerektiren jargon veya teknik ayrıntılara yer verilmemelidir.
  • Zaten başlıkta yer alan terimlerin veya kavramların tekrarından kaçınılmalıdır.
  • En önemli bilgilerle başlanmalıdır.

Biçim[kaynağı değiştir]

  • Sonunda bitiş noktası kullanılmamalıdır.
  • HTML veya wiki kodu içermemelidir.
  • Özel isim değilse küçük harfle başlamalıdır.

Kısa açıklama tarihçesi[kaynağı değiştir]

2015 yılında, Wikimedia Vakfı (WMF) geliştiricileri tarafından, mobil sürümde[1] Vikipedi sayfa açıklamalarında kullanılmak üzere Vikiveri'nin "açıklama" alanının dahil edilmesine karar verildi. Kısa açıklamalar, yalnızca mobil sürümde göründüğü için masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda katkı yapan Vikipedistler başlangıçta kısa açıklamanın varlığından bir süre haberdar olmadı.

2017'de, bir maddenin Vikiveri öğesindeki açıklama alanında yapılan bir vandalizm sonucunda, Vikiveri'de yapılan değişikliklerin takibinin güç olması nedeniyle yapılan vandalizmlerin geri alınmasının uzun sürdüğü ve bu sebeple kısa açıklama metinlerinin Vikiveri'den alınmasının sakıncalarına dair İngilizce Vikipedi'de bir tartışma başladı. Bunu takiben, İngilizce Vikipedi topluluğu, kısa açıklamanın Vikiveri'den bağımsız olması amacıyla doğrudan Vikipedi maddesi içinde saklanan kısa bir açıklama kullanılmaya başladı. (en:Template:Short description)

Günümüzde, hemen hemen tüm dillerdeki Vikipedi'lerde, Vikiveri sayfasının vandalizme uğrayabileceğine dair sorun çözülememişir. Farklı dillerdeki Vikipedi siteleri Vikiveri tarafından sağlanan kısa açıklamayı kullanır.

Yardımcı araç[kaynağı değiştir]

Türkçe Vikipedi, Vikidata öğesinden gelen kısa açıklamaları kullanır. Sayfaların kısa açıklamasını oluşturmak veya mevcut açıklamayı düzenlemek için "Kısa açıklama yardımcısı" aracı kullanılabilir.

  • Tercihler → Küçük araçlar → Düzenleme araçları → işaretli Kısa açıklama yardımcısı: kolayca sayfa kısa açıklamaları ekleyin ve düzenleyin