Vikipedi:Köy çeşmesi/2017/Temmuz

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Accessible editing buttons[kaynağı değiştir]

Whatamidoing (WMF) (talk) 22:23, 10 Temmuz 2017 (UTC)

Üçüncü göz[kaynağı değiştir]

Sivil Savunma Birlikleri adlı maddeyi benzerlerinde olduğu gibi hemen hemen her zaman kısa adı kullanılan YPS'ye taşıdım. Fakat öncekilerde olduğu gibi bu madde de aynı birkaç kullanıcının itirazı oldu. İlgili tartışma sayfasında şu anda bir gerekçesiz itiraz, bir kişisel bakış açısı içeren yorum, bir de sunî gerekçe bulunuyor. Bu nedenle tartışma sayfasında özellikle ve özellikle TARAFSIZ kullanıcıların görüşlerine ihtiyaç bulunuyor. İlginize. --Maurice Flesier message 00:00, 16 Temmuz 2017 (UTC)

Yorum yapanlar olarak TARAFLI oluyoruz sanırım. Üstüne basa basa belirttiğinize göre. Neyse Kişisel ithamlarıın tartışılacağı yer burası değil diyerek iyi çalışmalar diliyorum. --Pragdonmesaj 00:20, 16 Temmuz 2017 (UTC)
Taraf olunduğu için itiraz ediliyor, tartışma sayfaları zaten tartışmalara taraf olma işidir. Zaten ne hikmetse her zaman Maurice'ye itiraz edenler kişisel görüş barındıran taraflı kişilikler oluveriyor. Ayrıca"Fakat öncekilerde olduğu gibi bu madde de aynı birkaç kullanıcının itirazı oldu." cümlesinden size itiraz edenlerin hedefe oturtulduğu anlamını her zamanki gibi kolaylıkla çıkarabiliriz. --Ahmet Turhan (mesaj) 06:49, 16 Temmuz 2017 (UTC)
Kullanıcılarımız madde tartışma sayfalarını taraf olma/olmama, karşıt görüşlü kullanıcıya yüklenme, ithamlarda bulunma, isim vermeden belirtme, ima etme vb. amaçlardan çok Vikipedi için tarafsız olanı bulma için kullanırsa bir yere varabileceğimizi düşünüyorum. chansey Mesaj 08:35, 18 Temmuz 2017 (UTC)
Esasında birbirimizi yıpratacak kadar tartışmalı bir konu olmadığını düşünüyorum, kısaltmasını veya normal okunuşunu yönlendirebiliriz. Ya da bu konuda bir politika belirleriz daha iyi olur. --KediÇobanı🐈 14:46, 18 Temmuz 2017 (UTC)

Strateji tartışmaları 3. döngü[kaynağı değiştir]

Merhaba, Wikimedia hareketi stratejisini belirleme süreci devam ediyor! Strateji tartışmalarının 3. döngüsü başladı. Tartışmalara paralel olarak dünyanın çeşitli yerlerinde yürütülen araştırmalardan elde edilen sonuçlar vikipedistler tarafından Temmuz ayı boyunca gözden geçirip görüşülecek. Bu araştırmalarda Vikipedi'nin geleceği ile ilgili olarak ortaya çıkan öngörülmüş çeşitli sorunlar var. Strateji belirleme ekibi tarafından her hafta öngörülen sorunlardan birisi duyurulup tartışılacak, bu meselenin nasıl çözüleceği konusunda tartışmalara Türkçe Vikipedi editörlerinin de katılımı bekleniyor. Bu haftanın meselesi :"Topluluklarımız ve içeriğimiz nasıl değişen dünyayla uyumlu kalır?". Meselenin ne olduğu burada açıklanıyor. Kısaaca Vikipedi'nin mevcut ansiklopedik biçimi gereksinimleri karşılamaya yeterli görünmüyor; insanlar farklı yollar arıyorlar; sosyal medya ve mesajlaşma araçları yoluyla, kısa, metin yerine görsel ağırlıklı bilgi paylaşmayı tercih ediyorlar/edecekler. Bu sorunun nasıl üstesinden geliriz? İster Tartışma sayfasına yazarak, isterseniz bu sayfada mesajın altına görüşlerinizi ekleyerek tartışmaya katılabilirsiniz. Teşekkürler, --Başak (mesaj) 20:20, 5 Temmuz 2017 (UTC)

İkinci hafta sorusu:[kaynağı değiştir]

3. döngüde tartışılan ikinci soru şu: "Çoğu geleneksel yollarla doğrulanamadığına göre "bilginin toplamı"nı nasıl elde edebiliriz?" Kısaca, bizim Vikipedi'deki "güvenilir kaynak" tanımımız, bir çok bilgi türünün dışarıda kalmasına neden oluyor; örneğin sözel olarak paylaşılagelmiş bilgiler. Bu tür bilgiler Wikimedia sitelerine nasıl entegre edilebilir?

Tartışmaya katılmak isterseniz bu konudaki düşüncelerinizi, çözüm önerilerinizi Türkçe olarak buraya yazabilirsiniz; İngilizce olarak şuradaki tartışma sayfasında tartışmaya katılabilirsiniz. I. hafta ile ilgili olarak da halen görüş yazabilirsiniz. Teşekkürler. --Başak (mesaj) 16:00, 8 Temmuz 2017 (UTC)

Bilgiye erişim için kullanılan vikipedi kanalları, insanın bilgi arayışı içerisindeki yorgunluğunu atmada hızlı bir kaynak. Bu nedenle, bahsettiğim yorgunluğu araştırmacının kabullenerek daha derin taramalara ve kritik kaynaklara ulaşma yolunda çaba sarfetmesi gerektiğine inanmasını sağlamalıyız. Bu düşünce ile ilgili yönlendirmeler, çabuk okunabilecek ve teşvik edecek uyarılar tasarlayabiliriz. @Basak -- 07:59, 12 Temmuz 2017 (UTC)

Üçüncü hafta sorusu:[kaynağı değiştir]

3. döngüde tartışılan üçüncü mesele, yanlış bilginin yayılması üzerine. "Wikimedia olarak 2030'a doğru bakarken artan yanlış bilgilendirme düzeylerini nasıl giderebiliriz" sorusu tartışılıyor. Bu konuda Vakfın yaptırdığı araştırma şuradan okunabilir: |Yanlış Bilgilendirme, Doğrulama Propaganda ve dünyanın güvenilir, özgür ve tarafsız bilgi arayışına nasıl yardımcı olabileceğimiz düşüncelerii ifade etmek için Tartışma Sayfası veya burası kullanılabilir. Özellikle şu konuda belki düşünmüş olan, içimizden bir şeyler paylaşmak isteyen olabilir diye tahmin ediyorum. "Wikimedia içeriğini sansürleme eğilimleri azalmakta fakat bazı hükûmetler (Çin ve Türkiye gibi) sansüre geniş çapta devam ediyor. "HTTPS" teknolojisinin kullanımı tek tek sayfaları engellemeyi güçleştirdi. Bu kısa dönemde faydalı oldu fakat yeni sansür-karşıtı araçlar ve yöntemlerin geliştirilmeye devam etmesi gerekli."--Başak (mesaj) 16:58, 19 Temmuz 2017 (UTC)

Dördüncü hafta sorusu[kaynağı değiştir]

Bu hafta tartışılan soru şu: Bilginin oluşumu, sunumu, dağıtımı değişirken Wikimedia dünya için mümkün olduğunca kullanışlı olmayı nasıl sürdürür?

Vakfın yaptırdığı araştırmaların ortaya koyduğu eğilimlere göre 2030'da teknolojide, insanların bilgiyle iletişim biçiminde değişimler olacak. Bu değişimlerin sunduğu fırsatlar ve olumsuzluklar söz konusu. Wikiedia ne yapsın? Mobil çözümler geliştirmeye mi odaklansın? Yapay zeka ve otomatikleştirilmiş sistemlere daha fazla ağırlık versin mi? Sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik gibi teknolojilere dayalı kardeş projeler mi üretsin? Tüm bunların yaratabileceği olumsuzluklarla nasıl başa çıksın (kullanıcıların edilgen tüketici rolüne geri dönmesi tehlikesi, aşırı bilgi yükü nedeniyle bilgiyi işleme becerilerinde düşüş olması, önyargıların yapay zeka tarafından sürekli yeniden üretilmesi...gibi) Haftanın tartışma konusu hakkında şurayı okuyabilirsiniz' ve Tartışma sayfasına veya bu mesajın altında görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. --Başak (mesaj) 10:51, 26 Temmuz 2017 (UTC)

Ortaklık (Podrška)[kaynağı değiştir]

Boşnakça Wikipedia'nın bir bürokratı olarak, Türk politikacıların Vikipedi üzerinde kurduğu baskıyi protesto ediyor ve Vikipedinin tam bağımsız statüsünü destekliyorum. Arz ederim!--AnToni (mesaj) 10:00, 1 Temmuz 2017 (UTC)

Hoşgeldiniz amirim ama yanlışınız var, Türk politikacılar baskı kurmuyor, bu kesinlikle yanlış bir görüştür, İngilizce Wikipedia'ya özel bir tedbirdir bu, biz sadece formalite icabı engellendik yoksa bizlik bir durum yok. --II. Niveles 13:44, 1 Temmuz 2017 (UTC)
Cevap Cevap Hayır, 'Türk politikacılar' diye ifade edilen iktidar organı Vikipediye baskı kuruyor. "Tedbir" ifadesi bu sansürden yana olan kişilerin ifadeleri. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:27, 1 Temmuz 2017 (UTC)
Cevap Cevap bu anlamlı destek mesajını provake etmek istemiyorum ama yazmadan geçemeyeceğim, formaliteden engellenmek de ne demek? Maddelerin okunma sayılarına bir göz gezdirin isterseniz. --KediÇobanı🐈 06:42, 12 Temmuz 2017 (UTC)
  • Teşekkürler, umarız ansiklopedik bilgi hakettiği özgür ortamı bulur. Bize de görev düşüyor elbet, desteğiniz için teşekkür. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:27, 1 Temmuz 2017 (UTC)
Desteklerinizden ötürü teşekkür ederiz Değerli @AnToni! Umarım bu üzücü durum yakında düzelir. Boşnak Vikipedistlere selamlarımla... chansey Mesaj 16:33, 1 Temmuz 2017 (UTC)

Erişim engeli[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bu konuda son durum nedir? Vakıftan birkaç kişi TİB ile görüşmüştü, bundan sonra herhangi bir gelişme oldu mu? OTRS yetkilileri özellikle herhangi bir iletişim kurdu mu ya da kendileriyle bir iletişim girişiminde bulunuldu mu?--RapsarEfendim? 18:51, 4 Temmuz 2017 (UTC)

Kimse cevap vermemiş, sanırım bir gelişme yok. Yetkililerin hiçbir protestoya tepki vermemesi galiba bu durumun meçhul bir süre daha devam edeceği anlamına geliyor. Gerçekten böyle bir şeyin nasıl yapılabileceğini hadi yapılmasını geçtim bu kadar zaman devam etmesini hâlâ anlayamıyorum. Her gün rezil oluyoruz tüm dünyaya zerre zerre gram gram. Sonra da Fransızın biri "Siz Türkiye'de süt içiyor musunuz?" diye sorduğunda şaşırıyoruz, alınıyoruz. — OkanfanEvet benim? 16:28, 6 Temmuz 2017 (UTC)
Vikipedistlerin, buraya iyi niyetle katkı veren insanların utanacak bir şeyi olduğunu düşünmüyorum.--Potkal (mesaj) 18:32, 6 Temmuz 2017 (UTC)
Erişim engelinden dolayı VPN kullanmak zorundayım, bence de en az 1 ay daha bu engelin devam edeceğini düşünmekteyim. Ama umarım yanılırım, sonunda engele sebep olan maddeler kaldırılıp belki sonradan engel de kalkarsa rahatlıkla 300.000 maddeye ulaşır bu site. --Toppolila 4 (mesaj) 11:14, 7 Temmuz 2017 (UTC)
Türkiye'nin yurt dışındaki itibarının kötüleşmesinin yanında Wikipedia'da da hiçbir hükümet bize karışamaz şeklinde güçlü bir refleks mevcut. Hükümetimizde de tüm dünya üzerimize geliyor, gerekirse karşılığını veririz tavrı mevcut. Şu sayfada zamanında hiç olmazsa Mutlu Civiroglu'nun kişisel blogu ve Kurdishquestion.com diye ne idüğü belirsiz bir sitedeki zayıf kaynaklı bir bilgiyi çıkarayım diye bir girişimde bulunmuştum ancak kısa süre sonra değişikliğim geri alınmıştı. Ayrıca şu şekilde bir açıklama yapılmıştı. Ben de çabamın faydasız olduğunu hem zaten Ermeni Soykırımı iddiası yetmiyormuş gibi Süryani ve Yunan Soykırımı diye nereden uydurulduğu belli olmayan maddelere ev sahipliği yapan, Fransa'nın Cezayir'de yaptıklarını katliam diyerek geçiştiren bir vikiden daha fazla bir şey beklemek gülünç olurdu. @Vito Genovese de sağ olsun, o madde üzerinde mayıs ayında birçok katkıda bulunmuş, uğraşmış, çabalamış ancak yeterli olduğunu sanmıyorum. Şu engelin kalkmasını o kadar çok istiyorum ki, yıllarca engelli kalan You Tube'un bile bir süre sonra açıldığını gördüğümden bu engelin de bir gün kalkacağını düşünüyorum ancak aylar ya da yıllar süreceği kesin... Zira ne hükümetin ya da vakfın "karşı tarafla bir orta yolu bulsam mı acaba birçok Türk siteden faydalanamıyor" şeklinde bir derdi olduğunu düşünmüyorum, olan bize oluyor. Bakalım işin sonu nereye varacak...--Śαвяí¢αи76ileti 06:33, 8 Temmuz 2017 (UTC)
  • Wikipedia'nın genelinde hüküm süren İslam aleyhtarlığı son bulmadıkça tedbiri engel kaldırılmayacak, aleyhtarlık yapanları destekledikleri gibi zamanında beni de sözde taciz gerekçesiyle süresiz engellemişlerdir. Hukümetimizin talepleri formalitedir, koskoca bakanlık bilmez midir sadece belirli sayfaları engellemeyi? Bilir, ancak maksat Wikipedia kurumunun göz yumduğu İslam'a karşı lobicilik faaliyetleri ve İslam aleyhtarlığını kırmaktır. --II. Niveles 04:16, 9 Temmuz 2017 (UTC)
@II. Niveles yine islam hakkında polemik yapıyorsunuz. Sanki Siz hariç herkes islam karşıtı gibi konuşuyorsunuz. Siz bu üslubunuzu düzeltmediğiniz sürece herkesten trollükle suçlamaya devam edecek ve birdaha tekrardan devriye olamayacaksınız, benden söylemesi. --Toppolila 4 (mesaj) 09:44, 9 Temmuz 2017 (UTC)
Biz olanı söylüyoruz, İngilizce ve Fransızca Wikipedia'da Hz. Muhammed maddesinde peygambere pedofili diyen, işgalci diyen, ipe sapa gelmez kaynaklar ileri sürülerek deli olduğunu iddia eden içerikler eklendi, İslam maddelerinde 10-15 kişinin tabii olduğu değişik mezhepler ve ipe sapa gelmez kaynaklar ileri sürülerek genelleme üzerinden neler neler İslam'ın üzerine yıkıldı, insanlar kör değil bunları görüyor, bunlara göz yumuluyor, ancak doğal olarak bir devlette çıkıp böyle engel getiriyor, sanmasınlar pire için yorgan mantığı ile devletin maksadı bu görüşü kırmaktır. --II. Niveles 14:39, 9 Temmuz 2017 (UTC)
  • @II. Niveles, islamla Türkiye'nin pek bir ilgisi olduğunu sanmıyorum. En azından, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilgisi yok. Bu yüzden lafı buralara çekmeniz, Türkiye'nin resmi dinini islam gibi göstermeniz filan akla uygun şeyler değil. Türkiye, vikipediye karşı yaptırım kararını "islama karşılar" gerekçesiyle almadı. Koskoca ülkeyi bir blog sitesi yüzünden teröristlere destek veriyor olarak gösterirseniz böyle bir yaptırım kaçınılmaz olur. Artık şu tartışma sayfalarında olsun, burada olsun her şeyi islama bağlamanız çekilmez bir hal alıyor. Çok can sıkıcı bunlar. Sonra efendim, Fransızlar öyle söyledi Almanlar böyle söyledi, bunlara da katılmıyorum. Daha 2 gün önce Almanya'da Hamburg olayları malumunuz, asker indi sokağa. Molotof atmaya çalışan eylemcilere karşı çatılara keskin nişancılar çıktı. Gözaltı videolarını izlerseniz yüzü tanınmayacak halde olan gençler de var. Fransa'da da durum malum. Terör coğrafyası Orta Doğu'ya uzak olmalarına rağmen başlarına gelen terör saldırıları ortada. Bir de gelip terörün 21. yüzyıldan sonra baş gösterdiği, oluştuğu ülkelere sınır olsalar ne olurdu acaba merak ediyor insan. Bu yüzden algı oluşturmaktan da vazgeçmek gerekiyor. Süt yasak mı diye kim sordu bilmiyorum ama beni de güldürdü bu durum. Konudan fazla sapmak istemiyorum. Niveles, umarım bu "islam" kelimesini unutmayı bilirsin. Burada müslüman olan diğer kullanıcıların da seni bu konuda uyardığını, biz de müslümanız dediğini gördük hepimiz buradaydık. Sen kendini müslüman hissediyor olabilirsin ama bu yüzden her şeyi islama bağlaman hele ki Türkiye Cumhuriyeti gibi laik bir ülkeyi böyle bir şeyle itham etmen doğru değil. Umarım şu hareketlerine bir son verirsin. Herkese iyi çalışmalar.--Tuğkan (mesaj) 16:07, 9 Temmuz 2017 (UTC)
Halkın %99'ı Müslüman değil mi? Ülkenin reisi Allah kelamını ağzından düşürüyor mu? Niye İslam ile Türkiye'yi aynı cümlede kullanamayacak -mışım onu bir açıklayın? Bu benim şahsi düşüncem, kimseyi de bir şeyler yapmaya zorlayamazsın. Ne demek umarım bu "islam" kelimesini unutmayı bilirsin bu ne demek yahu? Dini mi bırakalım, onu mu demek istedin? Şahsi fikrimizi de karışılacak ise çok işimiz var. --II. Niveles 16:27, 9 Temmuz 2017 (UTC)
Lütfen trolleri beslemeyiniz.
Kişisel blog sayfasında ya da forumlarda yazacağı özgün (?) fikirleri buraya yazmasında belli değil mi trolllük? Baksanıza yukarı açık açık "İslam aleyhtarlığı son bulmadıkça tedbiri engel kaldırılmayacak Hukümetimizin talepleri formalitedir, koskoca bakanlık bilmez midir sadece belirli sayfaları engellemeyi? Bilir, ancak maksat Wikipedia kurumunun göz yumduğu İslam'a karşı lobicilik faaliyetleri ve İslam aleyhtarlığını kırmaktır." yazıyor. Troll beslenmez, zaten amaç abuk subuk kişisel görüşlerle harmanlanan şeyleri yazıp karşı tarafı konuşmaya çekmek ya da yazdığını tek doğru kabul ettirmeye çalışmaktır. Ülkenin reisiymiş, halkın %99'u müslümanmış falan filan. Troll olmasaydı kendi ilgi alanındaki maddelerin gelişmesine katkı sunardı, ancak baktığımızda bu yok. Sadece tartışma sayfalarında var.
"Kafa ütüleme ve yersiz eleştiri ile başa çıkma: Konum ve önemine bağlı olarak en iyi mücadele, görmezlikten gelme veya değişiklik savaşında uygulanan yolları kullanmaktır. Eğer bu durum, kullanıcı mesaj sayfanızda oluşuyorsa, görmezlikten gelin, veya gecikmeli geriye alma işlemi yapın (birkaç günde bir). Trolleri beslemeyin." --Ahmet Turhan (mesaj) 09:46, 11 Temmuz 2017 (UTC)
  • Eskiden trollerimizde bile bir kalite vardı. --bermanya 12:19, 11 Temmuz 2017 (UTC)

Kurtuluş Savaşı'nda SSCB-Türkiye ilişkileri konulu işbirliği[kaynağı değiştir]

"Kurtuluş Savaşı'nda SSCB-Türkiye ilişkileri maddesinin oluşturulması ve geliştirilmesi" konulu VikiProje Sovyetler Birliği'nin Temmuz 2017 işbirliği projesi belirlendi. Daha fazla bilgi için sağdaki genişlet'e tıklayın.




Sovyetler Birliği İşbirliği Daveti

İyi günler, iyi Vikiler.
Sovyetler Birliği ile ilişkili konularda katkı sağlamayı amaçlayan VikiProje Sovyetler Birliği projesi kapsamında her iki haftada bir tekrarlanan Sovyetler Birliği İşbirliği Projesine davetlisiniz.

Bu ayın proje konusu Kurtuluş Savaşı'nda SSCB-Türkiye ilişkileri maddesini Türkçe Vikipedi'ye kazandırmaktır.

Her iki haftada bir planlı bir şekilde Sovyetler Birliği ile ilişkin farklı bir hedefe odaklanan işbirliği projesinin dönemki ki ayağına siz de katılım sağlayın. Projeye katılmak için proje sayfasının en altında yer alan katılımcılar bölümüne isminizi eklemeniz ve katkı sunmanız yeterli. Proje kapsamında verilen pek çok ödül sizi bekliyor.

Ayrıca anket ve oylamalara katılarak gelecek işbirliği projeleri için öneri ve görüş bildirebilirsiniz.

Şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler!

--Ahmet Turhan (mesaj) 19:30, 4 Temmuz 2017 (UTC)

Kategori adlandırma tartışması[kaynağı değiştir]

Selamlar herkese, Kategori tartışma:Ermeni Kırımı kurbanları sayfasında adlandırma ile ilgili bir tartışma başlattık. İlgili kullanıcılar fikirlerini belirtirse sevinirim. --Pragdonmesaj 16:01, 5 Temmuz 2017 (UTC)

Bekleyen değişiklikli ve incelenmemiş maddeler[kaynağı değiştir]

Tebrikler. Bir süre önce Sayfa inceleme istatistikleri sayfasına baktığımda hem bekleyen değişikli hem de incelenmemiş madde sayısı 0, yazıyla sıfır idi. Bir iki tane eklenince onları da hallettik. Bu günleri de görecek miydik? :) --Deniz (mesaj) 20:33, 19 Temmuz 2017 (UTC)

Şikayet sayfası[kaynağı değiştir]

Hizmetliler bile aylardır ilgilenmediğine göre buradan rahatlıkla duyuru yapabiilirim. Vikipedi:Şikâyet sayfasında epey bir sorun, içerik çıkarma, tartışma, üsul, ilgisizlik gibi pek çok alanda sorun var. Sayfa geçmişinden de görülebilir. İlgili arkadaşlara duyurulur. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:15, 20 Temmuz 2017 (UTC)

Ceviz kabuğunu doldurmayacak bir durum yüzünden birbirinize ve Vikipedi'ye zarar vermektesiniz. Çağrımı buradan da tekrarlıyorum değerli @Maurice Flesier ve @Ahmet Turhan, lütfen sakin olun ve Vikipedi'ye mola verin. Ricamı göz önüne alırsanız mutlu olacağım... chansey Mesaj 17:20, 20 Temmuz 2017 (UTC)
Üçüncü gözünüz için teşekkürler, önerinizi kalbimle kabul ediyorum @Chansey :) Fakat sayfaya ilginin zorunlu olduğu bir gerçek. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:23, 20 Temmuz 2017 (UTC)
  • Şikayet sayfasındaki sorunun sebebi, kibelenin şikayet edildiği bölüme başka bir kullanıcıyı şikayet etmeye çalışmanızdan kaynaklı, (...). Başka bir şey değil. --Tuğkan (mesaj) 19:56, 20 Temmuz 2017 (UTC)
Değerli @Tuğkan, yatışmış olan bir tartışmanın üzerine bu şekilde tepki vermenin emin olun ki hiç birimize, daha da önemlisi projemize faydası bulunmamakta. Şu an için kıymetli yorumunuzdaki tartışmaya yön vermeyecek, yapıcı olmadığını değerlendirdiğim, sizin yaptırıma uğramanıza sebebiyet verebilecek bölümü görmezden gelelim ne dersiniz? Eminim kendinizi çok daha iyi şekilde ifade edebilirsiniz. Neticede tartışma bitti ve uzatmaya gerek yok. Kolay gelsin. chansey Mesaj 20:06, 20 Temmuz 2017 (UTC)

Türkçe Vikipedi için emoji tahtası.[kaynağı değiştir]

İngilizce Wikipedia'da dolaşırken topluluğun "https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Emoji/Gallery" sayfasında ki gibi bir emoji tahtasına sahip olduğunu gördüm ve bunun Türkçe Viki'de olmadığını fark ettim bu öneriyi köy çeşmesinde açıp açmamak konusunda kararsız kaldım ama sonuç olarak buraya yazıyorum ki daha fazla insana ulaşsın. Eminin aramızda bunu yapmaya zaman ayırabilecek insanlar vardır. Elimde olsaydı elbette bunu Türkçe Vikipedi'ye ben katmak isterdim ama maalesef henüz bilmediğim çok şey var. Madde sayfalarının dışında tartışma, mesaj ve profil sayfalarında kullanılabilecek emoji şablonlarının olması gerçekten çok iyi olurdu diye düşünüyorum. -SunSoldiers 22:09, 28 Temmuz 2017 (UTC)

Artık bizde de var: Şablon:Emoji/Galeri. Bazı ufak düzeltmeler yapılacak, onlara bakacağım bir ara. --Selahattin ilhan (mesaj) 23:31, 28 Temmuz 2017 (UTC)
İlgilenip zaman ayırdığınız için gerçekten çok teşekkürler. -SunSoldiers 04:33, 29 Temmuz 2017 (UTC)

İş birliği projesi[kaynağı değiştir]

Herkese selam, benim birkaç gündür düşündüğüm bir husus var. İş birliği projesinin isim alanı "Vikipedi:" olarak mı kalmalı yoksa "Vikiproje:" olarak değiştirilmeli mi? Ben açıkçası kararsız kaldım. Bundan mütevellit herkesin fikrini almak isterim. Lütfen kararınızı ve sebebini yazın :) Teşekkürler --TmѰ e12 19:58, 24 Temmuz 2017 (UTC)

  • Diğer Vikiprojelerden farklı olduğunu düşünüyorum bu projenin. Herhangi bir konu odaklı değil. Ancak, sayfa adının "İş Birliği Projesi" şeklinde özel ada sahip olması gerektiğini düşünüyorum. O kabul görmezse "Haftanın İş Birliği Projesi" olabilir ama ilki daha "markalaşmış" ve benimsenmiş diyebilirim.--RapsarEfendim? 21:50, 24 Temmuz 2017 (UTC)
    "İş Birliği Projesi:Ana sayfa" gibi mi @Rapsar? --TmѰ e12 21:19, 25 Temmuz 2017 (UTC)
"Vikipedi:İş Birliği Projesi" :)--RapsarEfendim? 03:46, 26 Temmuz 2017 (UTC)

Page Previews (Hovercards) update[kaynağı değiştir]

CKoerner (WMF) (talk) 22:32, 20 Temmuz 2017 (UTC)

Reklamlı (engelsiz) Vikipedi[kaynağı değiştir]

Ne yapılması gerekiyor? Anlamadım. --Selahattin ilhan (mesaj) 20:10, 28 Temmuz 2017 (UTC)
Vikipedi'de her ne şekilde olursa olsun birilerinin maddi çıkar sağlamasına karşıyım, ama şu son dönemde sadece ben 6-7 kişi biliyorum Vikipedi'ye (okuma maksatlı) girmek için bu siteyi kullanan... Şu anda VPN vs. yöntemleri kullanamayanlar için tek çare bu site. chansey Mesaj 07:46, 29 Temmuz 2017 (UTC)
Sadece okuma maksatlı değil, değişiklik yapmak için de kullanılıyor. Örneğin bu IP adresini o siteden gelenler kullanıyor: Özel:Katkılar/62.75.242.127. Politika gereği engellenmesi gerekiyor aslında. Meseleyi tam olarak anlamadım. Konu maddi kazanç ise, Vikipedi maddeleri ticari web siteleri de dahil olmak üzere yeniden kullanım için lisanslanmıştır. Hiç kimse insanları bu siteyi kullanmaları için zorlamamaktadır. Bu sebeple (bence) herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. --Selahattin ilhan (mesaj) 15:42, 29 Temmuz 2017 (UTC)
Ayrıca bu site, tekel değildir. İstemeyen kullanmasın. Reklamsız alternatifleri de bulunmaktadır: https://tr.vikipedi.pw, http://tr.wiki.admicos.cf/ .Hatta şurada bahsedildiği gibi çeşitli yöntemler kullanılarak, Vikipedi bağlantısına tıkladığınızda doğrudan o sitelere yönlendirme yapılabilir. --Selahattin ilhan (mesaj) 16:39, 29 Temmuz 2017 (UTC)
Burada rahatsız olunan hususun "reklam" olduğu kanaatindeyim; başlıktan bu anlaşılabiliyor. Yoksa zaten açık proxy hususunda politika net... chansey Mesaj 18:24, 29 Temmuz 2017 (UTC)
@Selahattin ilhan denilen kullanıcıya cevaben yazıyorum. Çok kısa ifadeyle başlangıç olarak bir tür bildirim ve bilgilenme niyetine köy çeşmesine taşıdığım konunun amacını anlamadıysan daha düz cevaplarla, varsa ve biliyorsan meselenin sakıncalarına değinerek izahını yapar, geçersin. "İstemeyen kullanmasın", gibi cevaplar verirsen, "hayrola anlamadıysan bu konuşma/yazışma tarzı nedir" diye karşılığını alırsın. Gerginlik yaratmak maksadıyla yola çıkan kimseyi eli boş bırakmamak lazım. Ayıp olur sonra. Sen de zamanla nasibini alırsın bu kafayla devam edersen. "İlgilenen" kullanıcılar ise arama geçmişi kaydedilen bu reklamlı sitenin kullanımı noktasında özellikle kayıtlı kullanıcılar açısından bir sorun kaynağı veya benzeri bir duruma neden olur mu sorusuna bir cevap verebilirse memnun olurum. Bilgilenmiş oluruz, önlem de alınır belki. @Chansey görüş için teşekkürler, ben de benzer düşünüyorum aslında ama güvenlikle alakalı bir probleme sebep oluyorsa reklam gerekçesi ile bir şeyler yapılabilir diye düşündüm. Zamansız olduğum için bildirim şeklinde tuttum en başta. Kolay gelsin. Vitruvian (mesaj) 20:07, 29 Temmuz 2017 (UTC)
  • Merhaba Vitruvian, aslında Selahattin ilhan çok iyi niyetli ve uzlaşmacı bir kullanıcıdır, bir iletişim kazası olduğunu düşünüyorum. Asıl meseleye gelecek olursak, bu internet sitesinin reklam yapması sorun değil bence ancak güvenlik zafiyeti varsa, güvenlik gerekçesiyle bir şeyler yapılmalı. Saygılar. --KediÇobanı🐈 21:47, 29 Temmuz 2017 (UTC)
Evet güvenlik hususunda bende bazı mahsurlar duymuştum lakin bu konuda üzgünüm ki teknik bilgim yetersiz. Belki değerli @Mavrikant yardımcı olabilir? chansey Mesaj 07:24, 30 Temmuz 2017 (UTC)
  • Ben başta bu siteyi kullanmaya çalıştım. Giriş yaptım fakat değişiklik yapamadım. IP adresimin engellenmiş olduğunu görünce şaşırdım hatta Vito'ya IP engeli için attığım mesajda da bunu belirttim. Bu siteyi, bizle bağlantılı bir site zannediyorum ama Vitruvian'ın bizi bilgilendirdiği kadarıyla bizle ilgisi yok ve güvenlik için hiç iyi gözükmüyor. Üstüne, reklam alınıp bundan bir kazanç elde ediliyorsa hukuki süreçte başlamalı şahsi fikrim. Bunun için vakıf ile gerekli temaslara bürokratlar geçebilirse iyi olur, ben de gidip şifremi değiştireyim eğer burayı kullanmaya çalışan başka kullanıcı varsa, onlar da değiştirirseler kendi yararlarına olur. Uyarı için teşekkürler. Vitruvian'ın buraya yazması bunu iyi oldu. Gerginliğe anlam verememekle birlikte Vitruvian'a tekrar teşekkür ediyorum. --Tuğkan (mesaj) 11:33, 31 Temmuz 2017 (UTC)
Ben de geçersiz bir sebepten dolayı ip engeline takıldım bir günlük. Bu adresten giriyordum Viki'ye zaman zaman da VPN ile. VPN'nin sağladığı ip ile ilgili bir sorun oldu da engellendim herhalde diye düşündüğümden durumu @VikiÇizer'e anlattım ve ip engel muafiyeti verildi. Köy çeşmesine bakınırken bu mesajı görünce endişelenmedim değil. 0wikipedia.org gizlilik ve hesap açısından güvenli değil mi ve ip engelinin bununla bağlantısı olabilir miydi? Çünkü engel geçmişinde herhangi bir engelleme yer almıyor. Lütfen biri bilgilendirsin. HicBitmeyenAkbil

Vikisözlük değişiklikleri[kaynağı değiştir]

Vikisözlük:Köy çeşmesi'nde de belirttiğim üzere Vikisözlük projesinde genel kapsamda yapılması gereken bazı öneriler bütün kullanıcıların fikirlerine sunulmuştur. İlgili olan kullanıcılar göz atabilir. ~ Z (m) 10:50, 31 Temmuz 2017 (UTC)

Yargı Mensuplarının KD'liği Hk.[kaynağı değiştir]

Burada benimde dahil olduğum tüm kullanıcılarımızın ilgisizliğinden mahzun kalmış bir politika teklifi taslağımız bulunmakta. Bir göz atmak istermiydiniz? Teşekkürler. chansey Mesaj 08:46, 18 Temmuz 2017 (UTC)