Vikipedi:Köy çeşmesi/2017/Şubat

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklifler[kaynağı değiştir]

Ana sayfa tasarımı teklifi[kaynağı değiştir]

Şurada konuşulanlar uyarınca, topluluğumuzu ana sayfa tasarımının değiştirilmesine yönelik olan şu teklif konusunda görüş bildirmeye davet ediyorum.

Vito Genovese 15:55, 11 Şubat 2017 (UTC)

Son dönemde gelen yoğun karşıt görüşler nedeniyle teklifi fikir birliği sağlanamadı olarak işaretledim şu an için. Tasarımın sahibi de etkin olmadığından yakın zamanda bir güncelleme ve yeniden görüşe sunum olası görünmüyor gibi.
Vito Genovese 16:45, 16 Mayıs 2017 (UTC)
Yeni tasarımlar oluşturulması için çalışma yapılabilir. Ortak çalışma, yarışma filan. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 17:30, 16 Mayıs 2017 (UTC)

Herkese merhabalar, acaba bu şablon böyle olsa daha güzel olmaz mı? Sizinde görüşünüzü almak istedim. --TmѰ e12 18:28, 25 Şubat 2017 (UTC)

  • {{Sil}} şablonuna çok benzemesi bence iyi bir şey değil. Çünkü ben olsam bir sayfaya girdiğimde bu sayfanın SAS'a aday gösterildiğini değil hızlı silinmeye alındığını düşünürüm hemen. Bu tür şablonlar bazen insanda okuma isteğini kafadan otomatik olarak atıyor. Artık o kadar alışıyoruz ki bazı şablonları okuma gereği duymadan anlıyoruz (yani ben anlıyorum). Bahsettiğiniz şablon evet, hoş bir tasarıma sahip değil ama en azından kendine has bir şekli var. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 20:09, 25 Şubat 2017 (UTC)
Evet biraz öyle. Ama daha güzel bir tasarıma ihtiyacı var. Rengi kırmızı yerine turuncu yaptım böylece dediğiniz sorun da ortadan kalktı :) --TmѰ e12 10:38, 26 Şubat 2017 (UTC)
@TmY e12, sizce böyle bir şey olabilir mi? ~ HastaLaVi2 (mesaj) 22:23, 26 Şubat 2017 (UTC)
Evet sizinki de güzel --TmѰ e12 22:26, 26 Şubat 2017 (UTC)

İngilizce vikideki "people from" kategorileri[kaynağı değiştir]

Daha önceden Türkçe Vikipedi'de bununla ilgili birçok tartışma okudum. En son dahil olduğum Vikipedi:Kategori tartışmaları/Kaliforniya doğumlu yazarlar tartışmasından sonra konuyu buraya taşımaya karar verdim. Bu tarz olan bütün kategorilerin "People from California" tarzındaki kategorileri "Kaliforniya'dan insanlar" gibi kategorilere taşımak uygun olur mu olmaz mı diye burada sormak istiyorum. @YenilenebilirAdam, @Superyetkin, @Rapsar, @Esc2003, @Vito Genovese, @Burakolik ~ HastaLaVi2 (mesaj) 20:37, 25 Şubat 2017 (UTC)

İtalyanca Vikipedi'de iki kategori de yer alıyor. Örneğin İstanbul'dan insanların alt kategorilerinden biri olarak İstanbul doğumlular var. Taşımak doğru olmaz, orayla benzer bir yol izlenebilir. --esc2003 (mesaj) 21:06, 25 Şubat 2017 (UTC)
ESC'ye katılıyorum. -dan/-den insanlar olarak taşınması Türkçe diline pek uymuyor gibi. Ayrıca bildiğim kadarıyla (yanlışım varsa düzeltin lütfen) people from New Jersey gibi kategoriler doğum yeri ile ilgili. Buna ek olarak İstanbul'da yaşayan insanlar gibi bir kategori olabilir. --Maurice Flesier message 19:10, 11 Mart 2017 (UTC)

Hızlı Silme politikası için yeni bir kullanıcı sayfası ölçütü teklifi[kaynağı değiştir]

Şurada (kalıcı bağlantı) Hızlı Silme politikamıza yeni bir Kullanıcı Sayfası ölçütünün eklenmesi için teklif verilmiştir. İlginiz rica olunur.

Vito Genovese 16:38, 26 Şubat 2017 (UTC)

Türkçe Vikipedi'de televizyon maddeleri maalesef ki çok kötü durumda. Televizyon portalı ve Televizyon vikiprojesi açmayı planlıyorum. İlgilenen olur mu? ~ HastaLaVi2 (mesaj) 07:12, 1 Mart 2017 (UTC)

Televizyon kategorisi de çok karışık bir hal almış gibi duruyor. Oranın da kategorilendirme sistemini en baştan gözden geçirmeyi planlıyorum. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 07:14, 1 Mart 2017 (UTC)
  • Ben yardımcı olabilirim belki. Konuşalım bu konuyu, burada ya da mesaj sayfasında.— OkanfanEvet benim? 12:44, 1 Mart 2017 (UTC)
    @Okanfan, tartışmanın burada olması daha iyi olur. Hem herkes görmüş olur. Ben sinema portalını bir inceledim bugün. Vikiproje sayfasını ve ayın işbirliği projesini vs üst kısma sayfa olarak yerleştirmişler. Portalı aynı o şekilde yapmayı planlıyorum. Ve şöyle bir düşüncem de var. Vikiproje sayfasına "Alarmda Olan Sayfalar" isminde bir başlık açıp, televizyon ile ilgili maddeler eğer SAS'a aday gösterilmişse ya da hızlı sile vs durumlardaysa bu maddeleri ilgi çekmek için dizebiliriz. Şu an aklımda olanlar bunlar. Tabi bütün her şey böyle tek bir günde konuşulamaz. Ama portalın kurulumunda falan yardımcı olabilecek kişi toplayabilirsek güzel olur. Bir de unutmadan @Gizliyedili sizin ilginizi çeker mi? ~ HastaLaVi2 (mesaj) 15:14, 1 Mart 2017 (UTC)
    Evet maalesef iki kişiyle olmuyor. Daha önce böyle bir girişimde bulunmak çabası gösterdim başka bir proje için ilgi görmedi fakat. Yine öyle olursa işimiz zor.— OkanfanEvet benim? 19:00, 1 Mart 2017 (UTC)

Teknik[kaynağı değiştir]

Şablon yardımı[kaynağı değiştir]

Kullanıcı:Erkinalp9035/SUL için yardım gerek. Şu an düzgün çalışmıyor. Erkinalp9035 (mesaj) 10:52, 1 Şubat 2017 (UTC)

Bu değişiklik sorunu çözmüştür umarım?
Vito Genovese 10:58, 1 Şubat 2017 (UTC)

"postmodern trol - yeni" nedir? tartışmalara ve konuşmaya uygun olmasına rağmen yazı ekleyemiyorum, yardımınızı rica ederim, teşekkürler.HardMental (mesaj) 17:19, 4 Şubat 2017 (UTC)

profil sayfası oluşturulmadığından kaynaklanmaktaymış, teşekkürlerHardMental (mesaj) 17:26, 4 Şubat 2017 (UTC)
Merhaba @HardMental: Vandalizme karşı aldığımız bir güvenlik önlemimize takılmışsın. Önlemler kusursuz değil, iyileştirmesi için sürekli çalışılıyor. Şu anda aynı değişikliği engellenmeden yapabiliyor olman gerekir.
Vito Genovese 17:28, 4 Şubat 2017 (UTC)
@Vito Genovese @Superyetkin Değişiklik filtresi genel görünümden gizlenmiş ve kullanıcı tesadüfen aşmanın yolunu bulmuş, revizyon gizlemesi iyi olabilir.--evolutionoftheuniverse mesaj 20:56, 4 Şubat 2017 (UTC)
Süzgeci ben devre dışı bıraktım geçici olarak.
Vito Genovese 20:57, 4 Şubat 2017 (UTC)

Şablon Yardımı[kaynağı değiştir]

Merheba, arkadaşlar, hepinizi selamlıyorum, benim şablon yaratma konusunda sizin yardımınıza ihtiyacım var. Ben şablon yaratmak istiyorum, normal şablon oluyor, sadece şablonun görüntülenmesinde sorun yaşanıyor, örneğin Şablon:İPhone modelleri gibi. Bu şablonda herhangi bir sorun yok, ancak şablonu görüntüle butonuna vurdukda tam başka şablona gidiyor. Ben bu şablonu başka dilden türkçeye geçirttim. Madde içinde şablonu açmak imkansız, açarken dediğim şablona gidiyor. Kendi fikrime göre, sorun benden kaynaklanmıyor. Bu sorunla hepimiz karşılaşabiliriz. Başka hangi yolla şablon kurabilirim? Lütfen arkadaşlar, Sakhalinio,, Vikiçizer, Kibele, Bdscvr lütfen,yardım edermisiniz?.- Aktivadam (mesaj) 21:10, 4 Şubat 2017 (UTC)

Sorun tam olarak anlaşılamıyor bu yazıdan, @Aktivadam. Bu şablonu başkası oluşturmuş, tek değişikliğini yaptığın Şablon:OS X'te de belirttiğin türde bir sorun görünmüyor. Hangi şablondan, hangi maddeden söz ediyoruz, örneklendirerek anlatabilir misin?
Vito Genovese 21:17, 4 Şubat 2017 (UTC)
Öncelikle teşekkürler yorumunuza göre, sayın Vito Genovese. Örnek veriyim. Mesela Mac Pro sayfasında sonda "Apple donanımı 1998'den beri" şablonuna tıklayın, "Apple" şablonu açılıyor. Yani, böyle bir yanlışlık. Ben de yeni şablon yaratmak isterken her hangi bir şablonun temelinden kullanmak istiyorum, ancak temel kullandığım şablon açılıyor (verdiğim örnek gibi). Bu nedenle şablonu kaydetmiyorum. Bu sorunu kaldırmak mümkün mü? Aktivadam (mesaj)Aktivadam (mesaj) 20:36, 5 Şubat 2017 (UTC)
"|ad=" parametresine "Apple" girilmiş, ondan oluyordu, düzeltildi. Genel olarak bu parametre şablonun "G" düğmesine basıldığında şablondan farklı bir yere gitmesi için düşünülmüş, yani o parametreyi kullanmama durumunda otomatik olarak şablona gider bağlantı, başka yere gidemez.
Vito Genovese 20:43, 5 Şubat 2017 (UTC)

Developer Wishlist Survey: Vote for Proposals[kaynağı değiştir]

Almost two weeks ago, the Technical Collaboration team invited proposals for the first edition of the Developer Wishlist survey!

We collected around 77 proposals that were marked as suitable for the developer wishlist and met the defined scope and criteria. These proposals fall into the following nine categories: Frontend, Backend, Code Contribution (Process, Guidelines), Extensions, Technical Debt, Developer Environment, Documentation, Tools (Phabricator, Gerrit) and Community Engagement.

Voting phase starts now and will run until February 14th, 23:59 UTC. Click here on a category and show support for the proposals you care for most. Use the 'Vote' and 'Endorse' buttons next to a proposal to do so.

What happens next?
Proposals that will gather most votes will be included in the final results which will be published on Wednesday, February 15th. These proposals will also be considered in the Wikimedia Foundation’s annual plan FY 2017-18 - SSethi_(WMF) (talk) 04:41, 6 February 2017 (UTC)

Değişiklik süzgeci önerisi: Spam link ekleme/yeni kullanıcının link eklemesi[kaynağı değiştir]

Bu şekilde çok değişiklik var, en:Special:AbuseFilter/80 filtresini buraya da taşıyabiliriz.--evolutionoftheuniverse mesaj 16:53, 6 Şubat 2017 (UTC)

Biraz eskimiş bir süzgecimiz vardı, güncelledim. Sağolasın.
Vito Genovese 17:07, 6 Şubat 2017 (UTC)

Interviki bağlantıları kullanarak kategori çevirisi yapma aracı[kaynağı değiştir]

Selamlar. Ben böyle bir şey arıyorum. Belki vardır diye sorayım dedim... Eğer varsa bana mesaj yoluyla iletsin. Eğer yoksa yapılmasını lütfen ama lütfen bilen kişilerden bunu yapmasını rica ediyorum.

Misal şöyle bir maddeyi çeviriyorum diyelim. Maddede şöyle kategoriler mevcut:

  • [[Category:1993 births]]
  • [[Category:Living people]]
  • [[Category:Argentine footballers]]

Araca bunları yapıştırdığım da araç Interviki bağlantılarını kullanarak hızlı bir şekilde bana şu sonucu versin:

  • Kategori:1993 doğumlular
  • Kategori:Yaşayan insanlar
  • Kategori:Arjantinli futbolcular


Teşekkürler... --Ryan O'Reily (mesaj) 02:06, 8 Şubat 2017 (UTC)

Çok teşekkür ederim sayın Selahattin ilhan... --Ryan O'Reily (mesaj) 05:59, 8 Şubat 2017 (UTC)

Merhabalar, kaynak şablonumuzda script title, via gibi eksik parametreler var şu an. Modül:Citation'ı ve Modül:Citation/CS1'i nasıl kullanmaya başlayabiliriz? Nasıl düzenlenir bilmediğim için el atamıyorum. -MHIRM. 22:39, 9 Şubat 2017 (UTC)

Ben o kaynak şablonlarının hepsini ikidilli yaptım Lua öncesi dönemde. Yani hem "author" değiştirgenini hem de "yazar" değiştirgenini kabul edebilir durumda şu an. Lua modüllerinde bu ikidillili sağlayabiliyor muyuz, bilen var mı? Eğer sağlayamıyorsak, o eksik değiştirgenleri elle sokalım gerekli yere. Çünkü hem önerilen Türkçe değiştirgenlerle hem de en.wiki'den kopyalanan değiştirgenlerle çalışabilir durumda olması önemli şablonların.
Vito Genovese 08:23, 10 Şubat 2017 (UTC)
local sonuc = args.["argen"]; yerine local sonuc = args.["argen"] or args.["argtr"]; yazarak yapabiliriz. Üst kısımda dönüşüm parametreleri konup kullanılabiliyordur (Modül:Convert/text). Ayrıca mw.ustring.gsub gibi fonksiyonlarla modifiye edebiliyoruz. Biraz Lua çalışıp modüller kullanarak şablonları vs. hem hızlandırabilir hem de daha düzgün hale getirebiliriz. Bence bilgi kutularında görece bağımsız (başlık, renk vs.) gruplar oluşturup, parametrelerin bilgi kutusu içindeki değil de ilgili grup içindeki sırası verilecek ve kullanılacak şekilde yapsak daha iyi olacak. --Deniz (mesaj) 12:27, 11 Şubat 2017 (UTC)

Vikipedi'de gece modu tarzı bir özellik yapabilir miyiz? Malum her taraf bembeyaz olunca gözü çok yoruyor. Arkaplanı hafif mavi yapılabiliyor ama bu yetmiyor. Twitter'daki gece modu gibi bir mod olsa çok güzel olur. --Zaitsév 04:49, 10 Şubat 2017 (UTC)

Böyle bir şey mi? :)
Vito Genovese 08:21, 10 Şubat 2017 (UTC)
Bir şey değişmedi. Kodun içinde 2 tane hata var. Ondan olabilir mi? --Zaitsév 10:00, 10 Şubat 2017 (UTC)
Belki tarayıcıdandır?
Vito Genovese 13:19, 10 Şubat 2017 (UTC)
mw.loader.load('//meta.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Evolutionoftheuniverse/Gadgets/Nightbird.js&action=raw&ctype=text/javascript');
Browser saatiyle 22'den 8'e kadar çalışacak şekilde ayarladım. Sorun olursa söyleyin, ilgileneyim.
--[evolutionoftheuniverse] @trwiki 04:54, 11 Şubat 2017 (UTC)
Eline sağlık. CSS dosyasını boşaltıp JS dosyasına ekledim kodu. Geribildirimde bulunması senden Zaitsév? :)
Vito Genovese 17:02, 11 Şubat 2017 (UTC)
Ben de yine hiçbir değişiklik olmadı. Her yer hala aydınlık. Sıkıntı nerde anlamadım. --Zaitsév 18:21, 11 Şubat 2017 (UTC)
Şu an saat 18.29 (UTC). 22'de etkin hâle gelecek, sabah 8'de balkabağına dönüşecekmiş. Tam bir gece kuşu işte.
Vito Genovese 18:29, 11 Şubat 2017 (UTC)
@Zaitsév @Vito Genovese Betik, sunucu değil kullanıcının saatini kullanmaktadır. 22 ve 8 arasında otomatik etkinleşir. Tabii, deneme aşamasında görmek gerek, düzenlenebilir. Eksiklikleri söylerseniz geliştirilebilir.--[evolutionoftheuniverse] @trwiki 18:33, 11 Şubat 2017 (UTC)
"Browser saati" denir mi yahu o zaman ona? :) İlahi! :) Eline sağlık tekrar.
Vito Genovese 18:34, 11 Şubat 2017 (UTC)
Şimdi test etmek için tercihlerden saati değiştirip Tokyo'ya göre ayarladım. Gece 3 ama değişiklik yok. --Zaitsév 18:39, 11 Şubat 2017 (UTC)
@Zaitsév Betik bende şimdiye kadar sorun çıkarmadı. Tarayıcınız ve işletim sisteminiz neydi—sorun bunlardan kaynaklı olabilir? Bir de yerel saatiniz 10 olduğu zaman son durumu söyler misiniz?--[evolutionoftheuniverse] @trwiki 18:46, 11 Şubat 2017 (UTC)
İşletim sistemi macOS Sierra 10.12.3 tarayıcım da Google Chrome. Gerçi Safari'de de denedim ama çalışmadı. --Zaitsév 18:55, 11 Şubat 2017 (UTC)
Hatta şimdi windowsta da chrome ile denedim olmadı. Sanırım tercihlerde veya kodlarda bir sıkıntı var. --Zaitsév 18:58, 11 Şubat 2017 (UTC)
  • Yukarıdaki mesajı yazdıktan 2 dk sonra çalıştı. Demek ki saat tam 22:00de devreye giriyormuş. --Zaitsév 19:02, 11 Şubat 2017 (UTC)
Teşekkürler bilgilendirdiğiniz için. :) İşletim sistemlerinde değişiklik yaptıktan sonra bilgisayara reset atmak gerekebiliyor, Tokyo saati yaptıktan sonra o nedenle çalışmamış olabilir. Ama çalışıyorsa şu an için sorun yok.
Kendime not: İleride çıkabilecek Internet Explorer sorunları için şu linkler göz önünde dursun, çözüm burada olabilir: [1] [2]
--[evolutionoftheuniverse] @trwiki 19:20, 11 Şubat 2017 (UTC)

IMDb sitesini Kaynakça olarak kullanmak[kaynağı değiştir]

Imdb'de bir film ve yönetmen hakkında bilgi verilmiş. Vikipedi'de bu kaynak olarak kullanabilir mi? Az önce Uwe Boll başlığında IMDb'yi kaynakça olarak kullandım ama emin olamadım. --Hancer i figan (mesaj) 14:24, 11 Şubat 2017 (UTC)

Merhaba, IMDB'de kullanıcıların girdiği veriler yayınlanıyor, kontrolden geçip geçmediği belli değil, fakat kullanılabileceği yerler ile ilgili şurada detaylı bir açıklama yapmışlar.-- Hakan·IST 14:49, 11 Şubat 2017 (UTC)
İMDb de kontrol mekanizması bulunmakta. Her üye olan kullanıcı katkı sağlasa da bu katkılar editör kontrolünden geçiyor. Bu sebeple kaynak olarak kullanılmasında bir sakınca görmüyorum ben. --Pragdonmesaj 14:56, 11 Şubat 2017 (UTC)
Trivia bölümünden aldım bilgiyi. HakanIST'in verdiği linke göre de trivia uygun bir yer değilmiş. Az önce başka bir kaynakça daha ekledim her ihtimale karşı. Imdb'deki kullandığım kaynakçayı silmedim. Eğer uygun görülmediği takdirde silinir.--Hancer i figan (mesaj) 15:09, 11 Şubat 2017 (UTC)
Katkınızı incelememiştim ama trivia bölümü sıkıntılı olabilir. IMDb maddenin ana konuları üzerinde eidtöryal bir mekanizmaya sahip. Trivia bölümü yoruma açık bir halde. Ben ana konularla ilgili bir kaynaklandırmaya gittiğinizi düşünmüştüm. Bahsi geçen yer ile ilgili daha sağlıklı kaynaklar bulabilirsek çok daha iyi olur. Elinize sağlık iyi çalışmalar. --Pragdonmesaj 15:31, 11 Şubat 2017 (UTC)
HakanIST'in verdiği linki incelikten sonra ana konu ile ilgili kaynaklandırma yaptım. Imdb Trivia Mtv'nin haberinden söz ediyor. Aratınca ilk sayfada bahsi geçen haberi buldum ve ekledim. Biraz daha bakınca diğer sitelerde Mtv'i haberini referans almış. Sonuç olarak Imdb'deki Trivia kaynakçası siliyorum. --Hancer i figan (mesaj) 16:14, 11 Şubat 2017 (UTC)

Müze bilgi kutularındaki gariplik[kaynağı değiştir]

İstanbul Deniz Müzesi maddesinden de görebileceğiniz gibi bilgi kutusuna girilmeyen görseller görünüyor. Vikiveri'den mi çekiyor ne yapıyor bilmiyorum ama düzeltilmesi lazım. --Cobija (mesaj) 09:20, 12 Şubat 2017 (UTC)

Dediğin gibi @Cobija, Modül:InfoboxImage bilgi kutularına Vikiveri'den görüntü çağırıyordu görünüşe göre. Şu anda bunun kalkmış olması lazım.
Vito Genovese 13:59, 12 Şubat 2017 (UTC)

Düzelmiş, teşekkür ederim. --Cobija (mesaj) 14:17, 12 Şubat 2017 (UTC)

InfoboxImage'da varsayılan olarak Vikipedi'den verileri otomatik çekmese daha iyi olabileceğine katılıyorum; belki vv ya da wd gibi bir iki değer belirleyip parametre değeri o olduğunda çektirebiliriz. Örneğin bazı bilgi kutularında, InfoboxImage'ı çağırırken {{{resim|}}} yerine {{{resim|vv}} ya da {{{resim|wd}}} kullanırız ve InfoboxImage modülünde parametre değeri vv ya da wd olunca Vikiveri'den çekecek şekilde ayarlama yaparız. InfoboxImage'da dosya uzantısı olmama durumuna göre de birşeyler yapalım bence.
Ayrıca bence Bilgi kutusu şablonlarında {{Wikidata image}} şablonunu kullanalım. Kategori:Türkçe Vikipedi üzerinde resmi olmayan ama Vikiveride resmi olan maddeler‎ kategorisi dolup taşacaktır. Bir sürü özgür alternatifli adil kullanım iddialı dosyayı da tespit etmiş oluruz. --Deniz (mesaj) 10:45, 17 Şubat 2017 (UTC)

HotCat'te "Kategori:iOS yazılımları" kategorisini ekleyemediğimi fark ettim. i veya ı harfinden kaynaklanıyor olabilir. --Zaitsév 18:09, 15 Şubat 2017 (UTC)

"iOS yazılımları" yerine "İOS yazılımları" yazarsanız kategori ekleniyor. Yani "i"yi büyük yazarsanız sorun çözülüyor. --CosmosAwaymesaj 14:57, 16 Şubat 2017 (UTC)

Şablon:Ada bilgi kutusu'nun raptiye harita kısmınnda Şablon:Dağ bilgi kutusu'ndaki gibi fiziki haritanın kullanılmasını nasıl sağlayabiliriz? Ada maddelerinde fiziki haritalar siyasi haritalara göre daha aydınlatıcı olabiliyor. Bu konuda yardımcı olabilecek bir teknisyen var mı? --Maurice Flesier message 19:33, 17 Şubat 2017 (UTC)

Bunu yapmıyor mu zaten? Vilsandi maddesi örneğin.
Vito Genovese 10:57, 18 Şubat 2017 (UTC)
Yüksek yerlerin kahverengi ile, deniz seviyesindeki yerlerin yeşil ile betimlendiği haritalardan bahsediliyor. Modül:Location map/data/Dünya, koordinatlar açısından düzenlenirse, ya da o modülde yapıldığı gibi ilgili modüllerde ve şablonlarda Dosya:Earthmap1000x500compac.jpg yı kullanmaya başlarsak olur gibi geliyor. --Deniz (mesaj) 21:19, 18 Şubat 2017 (UTC)
Tam olarak Bulgu'nun güzel bir şekilde izah ettiği durumdan bahsediyorum. buradaki bilgi kutusunda yer alan Tanzanya kabartma haritası gibi. FrWiki'nin ada şablonunda sadece bu fiziki haritalar bulunuyor. Yapılabilir bir işlemse gerçekten çok iyi olacak. --Maurice Flesier message 21:56, 18 Şubat 2017 (UTC)

Kategoride Sİ vurgusu[kaynağı değiştir]

Acaba kategorilerde gezinirken madde adlarının yanında seçkin içerik ya da kaliteli madde olduğuna dair simgenin görünmesi mümkün bir şey mi? Özellikle kalabalık kategorilere göz atarken hangi maddenin seçkin olduğunu görmek çok büyük kolaylık olurdu. --Cobija (mesaj) 17:32, 21 Şubat 2017 (UTC)

Şablonlar için sıralamada sigma ya da tau harflerini kullandığımız oluyor. Seçkin içerik için bir ASCII/UTF-8 karakteri belirleriz, {{Seçkin madde}} şablonuna includeonly kısmına DEFAULTSORT'u bu belirlenen karakter ve peşinden madde ismi olacak şekilde ekleriz. Aynı kategori bir maddede farklı sıralama anahtarı ile iki kez eklenince, sonraki eklendiği sıraya yerleşiyor. Seçkin madde şablonu da en üstte yer aldığı için, altta ikinci bir kategori sıralaması olursa, o geçerli olacaktır. Bir sayfada birden çok defaultsort olunca hata mesajı çıkıyor, halihazırda içinde defaultsort olan seçkin maddelerde defaultsort kısmını temizlersek bu sorun da kalkar. Ayrıca birçok şablon, sıralama anahtarı olarak madde adını koyuyor, dolayısıyla bu şablonlar tarafından eklenen kategorilerde sadece madde adına göre sıralanmış olmaya devam edecektir. --Deniz (mesaj) 07:03, 22 Şubat 2017 (UTC)

Ülke veri şablonları[kaynağı değiştir]

Bu şablonlarda bayrağı değiştirebildiğimiz gibi bağlantıyı da değiştirebilmemiz mümkün mü? {{bayrakülke|Brezilya|1889}} yazdığımızda ilgili dönemin bayrağı görünüyor ya, {{bayrakülke|Brezilya|1889|Vargas Brezilyası}} yazdığımızda Brezilya'ya değil de Vargas Brezilyası maddesine bağlantı versin ya da {{bayrakülke|Brezilya|Vargas Brezilyası}} yazalım bayrağı da bağlantıyı da ona göre değiştirsin mesela? --Cobija (mesaj) 09:42, 22 Şubat 2017 (UTC)

En son denilen bir sürü ek iş getirir, ama ilk denilenin yapılmasına karar verilirse, tahminimce {{bayraksimge/core}} değiştirilerek kolayca yapılabilir. Şu şekilde olabilir mesela, {{bayrakülke|Brezilya|1889|Vargas Brezilyası}} yazıldığında Vargas Brezilyası maddesine, {{bayrakülke|Brezilya|1889}} yazıldığında 1889 yılında Brezilya maddesine (ki bu madde de Vargas Brezilyası maddesine yönlendirilebilir) bağlantı kondurulabilir. bayraksimge/core'u değiştirmezsek {{Ülke veri Vargas Brezilyası}} gibi şablonlar açarak yapabiliriz, bu da çok iş olur. bayraksimge/core'da |link={{{alias-{{{variant}}}|{{{alias}}}}}} kısmı var, alias-1889 parametresi ile bu iş olur diye düşünüyordum, ama olmadı. Oraya yeni bir dış parametre ekleyebiliriz. |link={{{bağ|{{{alias-{{{variant}}}|{{{alias}}}}}}}}} gibi. Sonra da bağ parametresini kullanırız. --Deniz (mesaj) 14:01, 22 Şubat 2017 (UTC)

1889 yılında Brezilya maddesi yerine direkt ilgili devlet maddesine yönlenebilmesi (ya da değişken girilmediyse şimdiki gibi günümüzde devletin maddesine), öncül-ardıl devletlerin ayrı ayrı değil de tek şablonda listelenebilmesi güzel olurdu. --Cobija (mesaj) 14:08, 22 Şubat 2017 (UTC)

Değişiklik ekranındaki küçük değişiklik kısmı[kaynağı değiştir]

"Bu bir küçük değişikliktir" yazması gereken yerde yalnızca "bu" yazıyor. Bilgili kullanıcıların düzeltmesini rica ediyorum.--RapsarEfendim? 15:46, 24 Şubat 2017 (UTC)

Bende sorunsuz görünüyor: http://i.hizliresim.com/P0Er46.png .Düzeltildi mi yoksa? --Selahattin ilhan (mesaj) 17:02, 24 Şubat 2017 (UTC)
Bende durum şu. Monobook temasını kullanıyorum bu arada.--RapsarEfendim? 17:40, 24 Şubat 2017 (UTC)
Kullanıcı:Rapsar/common.css sayfandaki şu satırı silersen düzelir @Rapsar:
span#minoredit_helplink { display:none; }
Vito Genovese 18:46, 24 Şubat 2017 (UTC)
Düzeldi :) Teşekkürler yardım için.--RapsarEfendim? 18:47, 24 Şubat 2017 (UTC)
Ne demek. :) Bu arada son verdiğin İBP ödüllerinin kodunun içinde CURRENTYEAR sihirli sözcüğü olduğu gibi gidiyor. 2018 gelince o bağlantılar da bozulmuş olacak. Yk'lamak çözüm olabilir.
Vito Genovese 18:53, 24 Şubat 2017 (UTC)

50 milyon abone butonu[kaynağı değiştir]

Merhaba, İnternet ünlüsü bilgi kutusu şablonuna 50 milyon abone butonunu ekler misiniz --TmѰ e12 20:14, 26 Şubat 2017 (UTC)

İşlem tamam.
Vito Genovese 20:21, 26 Şubat 2017 (UTC)
Eklemişsiniz şablona, parametleri de PewDiePie maddesine eklemişsiniz ama görünmüyor, acaba eklerken bir hata mı yaptınız? --TmѰ e12 20:36, 26 Şubat 2017 (UTC)
Şablonu güncelledim, ancak maddeye dokunmadım @TmY e12. Maddede görünmesi için |yakutdüğme ve |yakutyıl parametreleriyle maddeye bilgileri girmen gerekiyor.
Vito Genovese 20:47, 26 Şubat 2017 (UTC)

Politika[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de ticari faaliyetler yasaktır[kaynağı değiştir]

Kullanıcı:Kingbjelica/Vikipedi'de ticari faaliyetler yasaktır politikasını topluluğun onayına sunuyorum.--Kingbjelica (mesaj) 00:10, 21 Haziran 2016 (UTC)

İlgili teklif konusunda yürütülen ve Temmuz 2016'da duran tartışmalar Kullanıcı mesaj:Kingbjelica/Vikipedi'de ticari faaliyetler yasaktır sayfasına taşınmıştır. Topluluğun ilgi göstermesi rica olunur.--Vito Genovese 06:30, 4 Şubat 2017 (UTC)

Biçem el kitabı (kısaltma)[kaynağı değiştir]

Değerli kullanıcılar, Vikipedi tartışma:Biçem el kitabı (kısaltma) sayfasında bir yönerge teklifine ilişkin tartışma sizleri beklemekte. Şimdiden teşekkürler. --Yabancım 12:36, 12 Şubat 2017 (UTC)

Bilimsel terimler[kaynağı değiştir]

Adlandırma kurallarının terimler boyutunda ne durumdayız? Arşivlerde pek kayda değer bir şeye denk gelemedim. Yaygınlığı mı, TDK ne derse onu mu, yoksa alanın kendi terminolojisini mi kullanıyoruz şu anda?

Vito Genovese 15:47, 25 Şubat 2017 (UTC)

@Rapsar: Senin bir bilgin var mı bu konuda?
Vito Genovese 10:31, 27 Şubat 2017 (UTC)

@Vito Genovese, Akademide yaygınlık kıstas olsa da; makale yazımlarında ve derin yazışmalarda işin hukuki lideri (yani burada TDK) baz alınıyor. New York Times Wikipedia için yaptığı bir haberde basılı olandan daha basılı hissi taşıyan ansiklopedi kurgulamasını kullanmıştı. Bu nedenle net bir karara varılmalı diye düşünüyorum. Kitabi görüşüm bu yöndedir. --Sidney Eric Wolf (mesaj) 11:44, 27 Şubat 2017 (UTC)

Yanıt için teşekkür ederim @Sidney Eric Wolf.
Geçmişte gökada mı galaksi mi diye bir tartışma yaşamıştık ve orada yaygınlık gerekçesiyle galaksi adında karar kılınmıştı. TDK ise gökada (hatta "gök ada") adlandırmasını öneriyor. Diğer yandan, alan kendi içinde neyi kullanıyor ve öneriyor, onu hiç bilmiyorum. Üçlü bir değişken var ortada.
Bu konu bir yerde konuşulduysa veya konuşuluyorsa onu yoksayıp bir tartışmaya başlatmaya kalkmak istemedim, ancak bir kararımız yoksa konuşup karar almamızda yarar var. Ben, bilimsel terimler özelinde 1) yaygın olarak kullanılan terim, 2) TDK'nın önerdiği terim, 3) ilgili alanda kullanılan terim arasından (3) numaralı alanın kullandığı terimi kullanmamızdan yanayım. Bunu da "X terimleri sözlüğü" gibi eserlerden rahatlıkla doğrulayabileceğimiz kanısındayım.
Vito Genovese 12:01, 27 Şubat 2017 (UTC)
  • Terim kullaniminda direkt TDK´yi baz almiyoruz, Ingilizce Vikipedi gibi de "ne olursa olsun once yayginlik" da demiyoruz. Bunlar yaziya dokulmus seyler degil ama pratikte durum boyle. Once secenekleri bir mantik suzgecinden gecirip, ondan sonra yayginliga bakiyoruz. Gokada da galaksi de Turkce mesela, dolayisiyla bu asamada yayginliga baktik. Tekli Turkce single degil, ama o kadar yerlesmis ki dile burada da yayginliga baktik. Gibi-----RapsarEfendim? 17:51, 14 Mart 2017 (UTC)

Yargı Mensupları Hakkında[kaynağı değiştir]

Değerli topluluğumuza; henüz yeterince ilgi görmeyen ve değerli @Vikiçizer'in hatalar olduğunu belirttiği bu politika taslağı hakkında görüşlerinizi istirham ediyorum... Düzeltildiği takdirde oylamaya sunacağım. Saygılarımla... chansey Mesaj 20:41, 17 Şubat 2017 (UTC)


İnternet ünlüleri kayda değerlik politikaları[kaynağı değiştir]

Herkese merhaba, televizyon ünlülerinin (aktörlerin) maddeleri için bir KD politikası var. İnternet ünlüleri içinde olması gerektiğini düşünüyor. Sizin de politika tasarı ve fikirlerinizi almak istiyorum --TmѰ e12 14:33, 27 Şubat 2017 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

Bekleyen değişiklikler[kaynağı değiştir]

Epey birikmiş. 200 küsur gündür bekleyen değişiklikler dahi var. Bunlara uygun vaktimizde el atsak iyi olabilir. -esc2003 (mesaj) 06:53, 31 Ocak 2017 (UTC)

Aslında ben bu şekilde birikmiş ya da uzun süredir bekleyen değişiklikleri onaylama işine girmeye niyetleniyorum. Daha sonra birikmiş değişiklikleri görünce, incelemek mümkün olmuyor. Bir sürü bilginin sürekli olarak teyit edilmesi gerekiyor. Şahsen, bu konuda bir fikir oluşturmamız, belki de, daha yararlı olabilir diye düşünüyorum. Bekleyen değişiklik sayısı bazen 20-30 ya da daha fazla olabiliyor. Açıkçası ben, bu tür bekleyen değişiklikler görünce incelemeye çekiniyorum. Bir değişiklik olumlu iken bir değişiklik olumsuz oluyor. Bu durumda yaptığımız değişiklikler de bekleyen değişiklikler sayısının üzerine biniyor. Neredeyse maddenin tamamen temizlenmesi gerekebiliyor. Acaba, bu tür maddelere, yeniden düzenlenmeleri fırsatı mı versek? Hem, bizim de işimiz kolaylaşır. Bu, birikmiş değişiklikler için söylemek istediklerim. thecatchercintherye Mesaj 09:08, 31 Ocak 2017 (UTC)
Bekleyen değişikliklerin amacı bildiğim kadarı ile vandalizmi önlemek. Değişikliği kabul ettiğiniz anda oradaki verinin doğruluğunu siz garanti ediyor olmuyorsunuz. Gene de bir incelemekte elbette bayağı fayda var. Hoax tarzı bilgileri ve sinsi katkıları denetleyebilmemiz kolay değil. Bunlar arada bir elekten geçse de olur diyelim; konu uzmanları bu maddeleri inceledikçe ortaya çıkacaklardır. flaggedrevisions/Bekleyen değişiklikler her yerel wiki'de yok, enwiki gibi bazılarında da çok nadir kullanılıyor. Veri doğruluğu korumasını, bekleyen değişiklikler incelemesine tamamıyla bırakmak doğru olmaz. Bunun için en azından incelenmiş maddeler kısmı var. Nadir gerçekleşen sinsi katkılardan korkup iyi niyetli katkıları bloke etmemize gerek yok. Sinsi katkıları yapabilmek için de bilgi sahibi olmak lazım, neyse ki sinsi vandallarımızın çoğu pek bir yetkinliğe sahip değil. Genelde rastgele tarih değiştiriyorlar ve bu tarz sinsimsi vandalizmlerin çoğu yakalanıyor. Bekleyen değişikli maddelerden 60 tanesinde falan engellenmiş kayıtlı kullanıcıların bekleyen değişikliği var. Vaktinde baktığımda, bunların çoğu da sevgili vandallarımızın Dr. Jekyll oldukları anlardaki katkıları idi. Engellenmiş ip'leri katarsak herhalde birkaç yüz madde olabilir. --Deniz (mesaj) 09:39, 31 Ocak 2017 (UTC)
Şömine başında masal anlatan dede modunu açıyorum, vaziyet alın:
2009 yılında yine bir molanın ardından geri dönmüştüm. Vandalizm i-na-nıl-maz bir düzeydeydi. Maddelerde güvenilirlik diye bir şeyden söz etmek mümkün değildi, çünkü vandalizme yetişebilecek insan gücümüz yoktu. Ugur Basak'ın akşam gelip tüm vandalizm artıklarını temizleyebildiği günler çok geride kalmıştı. O günlerde teklif üstüne teklif yağdırmıştım. Captcha, AbuseFilter, anonimler için önizleme zorunluluğu gibi değişiklikler tekliflerinin son adımı da FlaggedRevs, yani Sürüm Kontrolü olmuştu. Sürüm Kontrolü aslına bakıldığında diğerlerinden biraz farklıydı, çünkü vandalizmi değil, etkilerini önlemeye yönelikti. Arşivlere baktığımda Rapsar'ın bekleyen değişiklikler 300'lere ulaştığı için dert yandığı bir yazısını okuyup tebessüm ettim. Onlar iyi günlerimizmiş. :)
Bir değişikliğin 222 gün, yani kabaca 7,5 ay boyunca incelenmemesi mi daha kötü, yoksa sayıların değiştirildiği gizli vandalizin gözden kaçması mı daha kötü? Bence kesinlikle birincisi daha kötü. Çünkü ikincisi, kazanabileceğimiz yeni kullanıcı adaylarının motivasyonunu kırıyor. Buraya gelen birçok insanın "herkesin değiştirilmesi" özelliğinden dolayı buraya çekildiğini hepimiz biliyoruz. Zamanında "Ben olsam üyeliği zorunlu tutarım, e-posta vermenin bile zorunlu olmadığı, dünyanın en kolay üye olunan sitesi bu" demişliğim var, ancak işler bu noktaya varınca ilkelerimizle bile çelişir hâle geliyoruz.
İnceleme yaparken sayı değiştirildiğini gördüğümde, makul görünüyorsa ben doğrudan onayı basıyorum, yapılması gerekenin de bu olduğunu düşünüyorum. Vikipedi genelinde herhangi bir süreç angarya hâline dönüşmüşse, yapılması gereken o süreci basitleştirmek, bürokrasiden arındırmaktır. Yapılan değişikliğin doğru olup olmadığını değerlendirmeyin, vandalizm olup olmadığına bakın. Maddeye bariz bir zarar veriliyorsa reddedelim, ancak onun dışında süreci olduğundan daha fazlası hâline de getirmeyelim. 10.000 maddelik bir bekleme listesi bizim için vandalizm kadar zararlı zira.
Vito Genovese 11:42, 31 Ocak 2017 (UTC)
Bekleyen değişikliklerin sayısı, yapılan değişiklikler ile kullanıcıların inceleyebildikleri arasındaki oranın düşük olması nedeniyle her geçen gün giderek artmakta. Mesela şu sayfadaki istatistiklere bakınca, son bir saat içerisinde (şu an için) yalnızca 7 inceleme yapılmış olduğunu görüyorum. Ayrıca şurada da yapılan incelemelerin tarihsel yoğunluğunu görebiliriz.
Bununla mücadele etmek için, uzun süredir bekleyen değişikliklere öncelikle el atabilirsek, kalan değişiklikleri incelemek biraz daha kolaylaşabilir. Şahsen, aktif olduğum son zamanlarda bu alana yoğunlaşmış durumdayım ve buraları temizlemeye çalışıyorum. Gerektiği takdirde, düzenlenmesi gerekiyor ve kaynak eklenmeli gibi şablonlar koyup sayfaları kabul ederek, bekleyen değişiklikler listesinden sayfayı çıkarıyorum. Diğer devriye arkadaşlardan da ricam bu olacak. Önceliği üzerinde uğraşılması gereken sayfalara verirsek geri kalan maddeleri incelemek daha kolay olacak ve bekleyen değişiklik sayısını da böylece daha hızlı düşürebiliriz. Ya da burada bir iş bölümü yapıp, uzun süreli değişiklikleri gönüllü bir grup kullanıcıya, yeni değişiklikleri de başka bir gruba verebiliriz. Bu şekilde iş birliği içerisinde bu alana yönelirsek, daha verimli bir iş yapabileceğimiz kanaatimdeyim. --Ravages (mesaj) 13:13, 31 Ocak 2017 (UTC)
Buraya bir not da ben düşeyim. Dört buçuk yıllık bir dönemden sonra Vikipedi'ye dönünce kendimi bir nevi "zaman kapsülü" gibi hissetmedim değil ara sıra. Gözlemlediğim beni en çok şoke eden durum bu oldu maalesef; son dönemlerimde (hayal meyal, hani çok ciddi yanılıyorsam kusuruma bakmayın) hatırlıyorum da bırakın 200 günü, 10 günlük bekleme sürelerine hayret ediyorduk. Bu yüzdendir ki zamanında tartışmalarda "devriyeler sürüm kontrolü yapmak zorunda değildir, ben şahsen durup inceleme bekleyen sayfalar listesini gözden geçirmek yerine içerik üzerine odaklanmaya çalışıyorum, katkıda bulunduğum sayfalarda denk geldikçe gözden geçiriyorum" diye fikir beyan eden, İngilizce Vikipedi'de uzunca zamandır yeni içerik yazımına odaklanmış ben bile buraya ayırabildiğim kısıtlı zamanın hatırı sayılır bölümünü sürüm kontrolüne ayırıyorum. Diğer arkadaşların bu konuda hassas olmaları da bu bakımdan çok teşvik edici oldu, burada yorum yapan yapmayan herkesin emeğine sağlık. Zira bir değişikliğin 200 gün beklemesi ve hele hele bu durumun kronik hale gelmesi gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Üstelik de emek verilmiş, ciddi içerik katkılarında bulunulmuşsa 10-20 gün beklemesinin dahi kabul edilebilir olmadığı görüşündeyim. Zamanında Vikipedi'ye kayıt olmadan, anonim değişiklikler yaptığım dönemde böyle bir uygulama olsaydı şevkimin kırılacağına, katkılarımın kesileceğine adım gibi eminim. Devriye açısından da Thecatcherintherye'ın belirttiği gibi olumlu ve olumsuz değişikliklerin üst üste biriktiği pek çok madde oluyor böyle bekleme süreleri söz konusu olunca, bu da kontrolü zorlaştırıyor. Maalesef sistemli biçimde üzerine gitmediğimiz (veyahut hiçbir şey işe yaramazsa sistemde değişiklik yapmadığımız) sürece iyice büyüyecek bir sorun olduğu için yukarıdaki çağrıları yineleyeyim, Vito'nun kontrolde yapılması gerekenlerle ilgili ifadesine katıldığımı belirteyim. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 16:36, 31 Ocak 2017 (UTC)
@Vito Genovese, @Seksen iki yüz kırk beş Seksen iki yüz kırk beş hoş geldiniz. Sizleri burada görmek çok güzel. Sürüm kontrolü istemeyenlerin yoğunluğu, bir dönem bu uygulamanın rafa kaldırılması isteğindeki artış, beyaz liste (ki sonradan icattır bildiğiniz gibi) ve devriyeliğe seçilmede çok zora sokulan bir sürecin yanı sıra bir dönem yapılan bazı onaylamaların (hatasız bile olsa "hmmm neden onu onayladın bakiyim") ardından gönderilen mesajların tamamı sürecin bu hale gelmesinin nedeni oldu. Ben dahil devriye arkadaşlarımızın tamamının kontrollerinden anladığım kadarıyla, onaylamaktan korkar hale gelmişiz. Buradan devriye arkadaşlara seslenmek istiyorum. Kontrollerinizde ilk sıraya Vandalizm anlayışınızı, ardından ikinci sıraya mantığınızın algılamasını sokun. Bu algıyı hep birlikte bitirelim. -İnceleme Elemanı (mesaj) 22:31, 31 Ocak 2017 (UTC)
Önemli bir konuya değinilmiş. 220 gün civarını sürekli kontrol eden biri olarak ben de herkesi inceleme yapmaya davet ediyorum o zaman. Günde 10 inceleme hedefim devam ediyor. En zorlu durum yararlı ve zararlı değişiklerin aynı anda olduğunu kabul ediyorum kontrolü zor. Ben eğer çok karmaşıksa en kararlı sürüme geri almayı tercih ediyor sonra üzerine faydalı olan kısmı ekliyorum. Tüm futbol/spor ile ilgili olanlarını ben alabilirim. 40 gün üstündekilerin yaklaşık 700 tanesi yerleşim birimleri bu arada. İlgilenen bilmiş arkadaş(lar)ın dikkatine.--Teacher0691 (mesaj) 22:47, 31 Ocak 2017 (UTC)

• Bekleyen değişikliklerin büyük bölümü onaylanacak gibi görünmüyor. Şahsen iyi niyetle eklemeler yapıldığını varsaysak bile düzeltmek için fazlaca emek harcanması gerekiyor. Maalesef kaynaksız ve Türkiye yerleşim birimleri/Bitirme projesi ne uymayan değişiklikleri reddettiğimizde birilerince sorgulanır oluyoruz. Bu yüzen yerleşim yerlerinde düzenlemeler yapan benim de dahil olduğum aktif devriyeler bu bölüme ilgi duymamaya başladı. Bu arada özellikle yeni devriye olan arkadaşlar bekleyen değişiklikler konusunda pek hevesli görünmüyor. Bir kısmını takip ettiğim üzere çoğunluğu devriye olduktan sonra sanki bir başarıya ulaşmış gibi vikipediada aktif olmamaya başlıyor. Az da olsa bir kısım sadece ilgi duyduğu kısıtlı bölüme veya belirli bir hedefe göre değişiklik yapmakla uğraşıyor. Sonuçta bekleyen değişiklikler durduğuna göre az kişi ilgileniyoruz. Böyle devam etmekten başka seçenek yok gibi. --Muratero 18:10, 1 Şubat 2017 (UTC)

Bir seyler demek istiyorum. Uzunca suredir bu sayfada vakit harcamis, ancak yine uzunca suredir oturup vakit harcamak istemedigim bu sayfada bayagi deneyimim var. Kontrol islemi eskiye kiyasla daha iyi ve yogun, bunu net olarak soyleyebilirim. Problem, onaylanmis madde sayisinin artis gostermesinde. Eskiden 2000 madde onaylanmisti misal ve bu 2000 maddenin kontrolu kolaydi, Simdi 200000 madde onayli oldugundan bunlarin takibi zor. Eskiden 10 devriye vardi ve devriye basina 200 madde dusuyordu. Bugun 100 devriye var ve kisi basina 2000 madde dusuyor. Bu sistemin geldigi ilk zamanlarda hevesli bir bicimde seri kontroller yapan kullanicilarin bu heveslerinin kaybolmasi da (kendim icin "ben miyim bu alemin tavsani?" dedigimi soylemis olayim) baska bir etken. Cozumu elleri tasin altina koymaktan geciyor, baska yapilacak bir sey aklima gelmiyor acikcasi. Commons"ta dosya tasima yaptigi icin buradaki dosyanin adini otomatik olarak degistiren ve Turkce Vikipedi"ye baska herhangi bir katkisi olmayan kullanicilari da gordukce hizmetlilere bildirmek ve beyaz listeye dahil olmalarini saglamak da gunde en azindan 20 kadar degisikligin kontrol beklememesi demektir.--RapsarEfendim? 00:04, 2 Şubat 2017 (UTC)

Teknik olarak mümkünse, ip'ler için de beyaz liste uygulaması getirilebilir. Daha önce de dediğim gibi kullanıcıların beyaz listeye alınması hızlandırılabilir. Dizi, köy ve profesyonel güreş maddeleri şimdilik gözden çıkarılıp belirli kategoriler belirlenip bu kategorilerdeki maddeler için örneğin buradan duyurularak bir bekleyen değişiklik temizleme 'projesi' düzenlenebilir. Türk erkek dizi oyuncuları kategorisindeki 200 maddede, Türk kadın dizi oyuncuları kategorisindeki 136 maddede şu an itibarıyla bekleyen değişiklikler var. Sonra Süper Lig futbolcuları ve Türk yazarlar kategorilerine bakarız. Bu kategoriler kesişimin az olduğu ve bekleyen değişikli madde sayının da çok fazla olmadığı kategoriler. Kategorilerine göre bekleyen değişikli maddelerin listelendiği sayfalar hazırlayabilirim. En uzun süredir bekleyen değişikliklerin olduğu maddeler zaten o sayfada listelenmiş. Onlar da halledilebilir. --Deniz (mesaj) 09:50, 2 Şubat 2017 (UTC)
Bahsettiğim kategorilerdeki bekleyen değişikli maddeler sayfası. --Deniz (mesaj) 10:40, 2 Şubat 2017 (UTC)

Seferberlik[kaynağı değiştir]

Haydi arkadaşlar, bir silkinelim o zaman!

Şu anda 9.666 madde güncelliğini yitirdiği için inceleme bekliyor, 10.769 madde ise hiç incelenmemiş (8.121 tane de hiç incelenmemiş dosya var). Şuradaki istatistiklere göre 2017 başında zirveyi görmüş inceleme bekleyen sayfa sayısı. Hiç incelenmemişlere sonra bakalım, ama şu inceleme bekleyenleri de bir an önce eritelim. Biz bu işi 10 günde hâllederiz.

Önümüzdeki 10 gün boyunca günde 200 maddeden toplamda 2.000 maddenin incelemesi benden. Bir omuz verin olanaklarınız ölçüsünde, şu büyük sorunu çözelim.

Vito Genovese 09:26, 4 Şubat 2017 (UTC)

4 Şubat 2017 Güncellemesi: Bugün 500'e yakın inceleme işlemi yapılmış istatistiklere göre. 10 civarı kullanıcımızın yoğun emeği var (onlar kendilerini biliyor), çok teşekkürler hepsine. An itibarıyla 9.309 "güncelliğini yitirmiş" madde, 10.754 "incelenmemiş" madde ve 8.122 "incelenmemiş" dosya var. 15-20 maddeyi saymazsak, 200 gün ve üzeri süredir bekleyen madde kalmadı.
Hatta elim değmişken şöyle bir mantık da kurayım: An itibarıyla 4 Eylül günü manuel olarak yapılmış yeniden onay işlemlerinin sayısı tam 450 görünüyor. Benim ilk sayı verdiğim mesajdan önce 11 onay yapılmış, yani o andan bu yana 439 onay var. İstatistiklerdeki güncelliğini yitirmiş madde sayısı 357 azaldığına göre, bugün 82 yeni madde eklenmiş bu listeye. Tam bir güne vurursak, çok kabaca günde 100 yeni eklenti olduğu sonucuna varırız (Havuz problemine döndü, farkındayım). Her gün 500 onay verildi ve 100 tane yeni madde geldi dersek, net 400 onaydan 9309 maddelik liste 23 günde temizlenir. Ben bugün ısınma turlarındaydım, yarınki 200'ümü yapayım, o zaman bir daha bakayım rakamlara.
Önümüzdeki 10 günlük süreçte buradan veri güncellemesi flood'ı yapabilirim konuyla ilgili, affınıza sığınıyorum şimdiden. Hesap-kitabı bugün yarın yaparım yalnızca zaten, sonraki günlerde yalnızca güncel rakamları yazarım ki ileride dönüp bakabileceğimiz bir kaydımız olsun.
Vito Genovese 23:33, 4 Şubat 2017 (UTC)
5 Şubat 2017 Güncellemesi: Bugün epey bir atılım oldu ve 900'e yakın onaylama işlemi yapıldı. Dolayısıyla güncelliğini yitirmiş madde sayısını 8671'ye indirmiş olduk. Liste 638 madde azaldı diğer bir ifadeyle (onay gerektiren yeni değişiklik sayısı da yüksekti biraz). İncelenmemiş maddeler 10.728, dosyalar ise 7.996 şu an, onları da not düşmüş olayım.
Çok ciddi emek veren arkadaşlar oldu, bu sefer listeleyeceğim: @Ravages, @Vikiçizer, @Sabri76, @Teacher0691, @Sakhalinio, @Esc2003, @HakanIST, @Selahattin ilhan, @Muratero, @BSRF, @İazak, @Bambi'nin annesi, @Uğurkent, @Akil13, @Superyetkin, @By erdo can, @Seksen iki yüz kırk beş, @Vitruvian, @E-92 ve @Pinar günlüklerden görebildiğim çoklu katkı sahipleri. Ellerinize sağlık arkadaşlar!
"Günde 400" ortalaması, hızımızı korursak listeyi 20 günde temizleyebileceğimizi gösteriyor. Günde 600'ü korursak, bu süreyi 15'e çekebiliriz. Ben daha da optimistim, "10 günde de yaparız" diyorum. Var mısınız İskoçyalılar?!? :)
Vito Genovese 22:29, 5 Şubat 2017 (UTC)
Şu Bekleyen değişiklikler benim de dikkatimi çekiyor. Fırsat buldukça özellikle izleme listemdeki bekleyen değişiklikleri incelemeye çalışıyorum. Bende katkılarımın çoğunu AWB ile yaptığımdan izleme listemde bi hayli madde bulunuyor. Dediğim gibi fırsat buldukça inceliyorum bu maddeleri fakat üzülerek belirtmek isterim ki artık okullar tekrar açıldı ve ders çalışmam gerekiyor bu yüzden eskisi gibi aktif olamayacağım. Saygılar --By erdo can • msj 15:19, 6 Şubat 2017 (UTC)
Ayrıca ilgilenen olursa şu sayfa için destek lazım --By erdo can • msj 16:07, 6 Şubat 2017 (UTC)
Temiz, onayladım.
Vito Genovese 16:25, 6 Şubat 2017 (UTC)

6 Şubat 2017 Güncellemesi: Ben yine güncel bilgi geçeyim buradan, tarihe not düşmüş olalım. An itibarıyla 7502 maddeye düştük, yani 1169 maddelik olağanüstü bir azalma var. Günlüklere göre bugün madde alanındaki yeniden onaylamalar (yani daha önce incelenmiş ama güncelliğini yitirmiş maddeleri onaylama işlemleri) 1000'den birazcık az (bekleyen madde sayısındaki azalma niye daha fazla, şu an için orası biraz muamma benim için, istatistiklerin düzensiz güncellenmesinden olabilir bir ihtimal). Ben bugün neredeyse hiç katkı veremedim (önümüzdeki günlerde telafi edeceğim), ama birçok devriyemiz canavar gibi çalıştı resmen. Yeni devriyelerimiz de hızlı başladı göreve.

Hiç inceleme görmemiş maddelerde güncel rakamlar maddeler için 10.650, dosyalar için 7.694. 215 (sanırım) gündür bekleyen maddeler vardı, şu anda en eski bekleyen madde 174 günlük. Yani 7,5 aydan 6 ayın altına indik. Şu anda başlangıçtaki birikmenin dörtte biri erimiş durumda. Bugünün hızını korursak 7 günlük iş kaldı demektir.

Eyyorlamam bu kadar. Elleriniz dert görmesin arkadaşlar!

Vito Genovese 22:33, 6 Şubat 2017 (UTC)

Varım diyorum @Vito Genovese, silkinmek için geç bile kaldık. Ama umut hep vardır.
Adım pinglenene kadar yazışmanın farkında değildim. Devriye atılımında ismimin yer alması tesadüfi. Ama bundan sonrakiler tesadüfi olmayacak.
Bu arada arkadaşlar birçok doğru noktaya işaret etmişler. Ben de toparlamak istedim.
  1. Bu düşük devriye/madde oranıyla işimiz zor. Hem devriye sayısı artmalı, hem deneyimli devriyelerin ayırdığı zaman.
  2. Önceliği güncelliği yitirmiş, üstelik yitireli çok olmuş maddelere vermek dediğiniz gibi daha verimli olur.
  3. @Rapsar'ın çok makul önerisini yerine getirelim: "Commons'ta dosya taşıma yaptığı için buradaki dosyanın adını otomatik olarak değiştiren ve başka katkısı olmayan kullanıcıları hizmetlilere bildirelim ve beyaz listeye dahil edelim."
  4. @Bulgu'nun "bekleyen değişiklik temizleme projesi" düzenleme önerisi çok yerinde. Ancak önce maziyi hızlı bir çalışmayla ferahlatalım, sonra detay çalışalım derim. Kategorileri aramızda paylaşıp hızlı bir temizlemeyi bu proje sayesinde gerçekleştirebiliriz.
  5. @Ravages'ın önerisini de uygun olan maddelerde gerçekleştirelim. Yani "düzenlenmesi gerekiyor ve kaynak eklenmeli gibi şablonlar koyup sayfaları kabul edelim".
  6. Hepimizin malumu, en zor icelemeler, çok sayıda yararlı ve zararlı değişiklerin birlikte bulunduğu maddeler. @Teacher0691'ın önerisini biraz zaman harcamayı göze alarak uygulayalım. Yani, "en kararlı sürüme geri alıp, üzerine faydalı olan kısımları ekleyelim".
Bir de ben sorayım. Var mısınız? Yanıtınızı devriyelik yaparak da verebilirsiniz. Kolay gelsin hepimize. iazak (mesaj) 23:41, 6 Şubat 2017 (UTC)
Pingini aldım @İazak kardeşim. Güçlü bir Vikipedi için ben de varım. Sen de var mısın @Pinar kardeşim? :)))
Vito Genovese 09:58, 7 Şubat 2017 (UTC)
Meşazını aldım Vito kardeşim. Bekleyen değişikliklerin kalmadığı güzel yarınlar için ben de varım. Sen de var mısın @Vitruvian kardeşim? :)) — Pınar (mesaj) 10:05, 7 Şubat 2017 (UTC)
Meşazlısından yazacaktım ben de ama Pınar erken davranmış. :) Ben de daha iyi bir Vikipedi için varım, tüm Vikipedistler de vardır diye düşünüyorum. Nice Vikilere diyeyim... :) Vitruvian (mesaj) 10:11, 7 Şubat 2017 (UTC)
Sağolun, varolun arkadaşlar :) — Pınar (mesaj) 10:17, 7 Şubat 2017 (UTC)
Herkese merhaba. Son günlerde, şahsen pek hoşnut olmadığım bekleyen değişiklikler konusuna (aktif olduğum dönem zarfı için söylüyorum) bu kadar yoğun ilgi gösterildiğini görmemiştim. Bu durumdan oldukça memnun olduğumu öncelikle dile getireyim. Fakat hazır ortam sıcakken şunu da hatırlatmak isterim. Devriyeler olarak, haklı mazeretlerimiz olmadığı sürece önceliğimiz mutlak suretle güncelliğini kaybeden ve inceleme bekleyen maddeler. Bu nedenle de, Vikipedi'de zamanımızın önemli bir kısmını buraya harcamalıyız. Şu aralar, sağolsun pek çok devriye arkadaşımız büyük bir fedakârlık göstererek bu alana yoğunlaşıp, bekleyen değişiklik sayısını kısa bir süre içerisinde eritiyorlar. Fakat burada önemli olan şeyin, çok sayıda bekleyen değişikliği kısa sürede indirmekten ziyade, bu sayının artmasına izin vermemek olduğu kanaatindeyim. O nedenle, bu büyük sorumluluğu başarıyla yerine getirdikten sonra da bu görevi unutmayarak, işimize devam etmek gerekiyor.
Eğitim durumum nedeniyle Vikipedi'de yeterince aktif olamıyorum, fakat burada yer alan diğer arkadaşların da bu işin altından hakkıyla kalkabileceklerine inancım tam. Herkese iyi çalışmalar diliyorum. --Ravages (mesaj) 14:19, 7 Şubat 2017 (UTC)
Meslek gereği bazı zamanlarda fazla ortaya çıkamıyorum ancak, ben de varım diyorum. O liste sïfırlanacak... thecatchercintherye Mesaj 16:10, 7 Şubat 2017 (UTC)

7 Şubat 2017 Güncellemesi: Bugünkü rakamlar olağanüstü: 1750 civarı onay işlemi yapılmış, kaç tane ret işleminin olduğunu bilmek ise mümkün değil (yukarıda hesaba katmadığım fark, ret işlemleriydi sanırım). Bu 1750 işlemin 1000'den biraz fazlasını @HakanIST tek başına yaptı. Bu performans ayakta alkışlanır, helal olsun! Çalışkan kullanıcımızı, 8 Şubat 2017 14.00 (UTC) veya 17.00'de (TSİ) başlayacak kâhyalık seçimlerinde de yalnız bırakmayalım!

An itibarıyla 6.348 güncelliğini yitirmiş madde, 10.622 incelenmemiş madde ve 7.962 incelenmemiş dosya var. Bekleyen en eski madde 156 günlük, yani 7,5 aydan 5 aya inmiş durumdayız. Düne göre güncelliğini yitirmiş madde sayısındaki fark 1154. Muhteşem bir rakam! Giderek hızlanıyoruz ve 6 gün sonra bitirmiş olabiliriz. "10 günde biter" öngörümün de önündeyiz. Ben bugün de katkı veremedim onaylara iş-güç yüzünden, ama sözüm bakidir, dönüşüm muhteşem olacak. :)

Vito Genovese 00:59, 8 Şubat 2017 (UTC)

Ek: Bu oylamada oy kullanabilmek bazı şartları taşıyor olmak gerekli. Kullanıcı adınızı burada aratarak görebilirsiniz. 31 Ekim 2016 itibariyle en az 600 değişiklik olmalı ve 1 Ağustos 2016-31 Ocak 2017 arasında en az 50 değişiklik olmalı.--Śαвяí¢αи76ileti 06:42, 8 Şubat 2017 (UTC)

  • Cahilliğime verin. İstatistiklerdeki "senkronize edilmiş" ne anlama geliyor. --Zaitsév 21:25, 8 Şubat 2017 (UTC)
@Zaitsév Anlık değil, belirli aralıklarla güncelleniyor demek. :)--[evolutionoftheuniverse] @trwiki 21:31, 8 Şubat 2017 (UTC)
Estağfurullah @Zaitsév. An itibarıyla 291.061 madde var, bunların 10.433 tanesi hiç incelenmemiş. Yani sürüm kontrolü bünyesine girmiş durumda olan 280.628 madde var. Bu 280.628 maddenin %98,06'sı "senkronize edilmiş", yani bekleyen değişikliği yok. %1,94'ü ise onay bekliyor.
Vito Genovese 21:35, 8 Şubat 2017 (UTC)
Pardon, aklım başka bir şeye gitti. --[evolutionoftheuniverse] @trwiki 21:38, 8 Şubat 2017 (UTC)

8 Şubat 2017 Güncellemesi: Yine oldukça verimli bir gün: 1200 civarı yeniden onay, kim bilir kaç tane ret işlemi gerçekleştirildi. Malum sayı 5220'ye indi. Yani düne göre 1128 madde azaltmışız listeyi. Herkesin eline koluna sağlık. Diğer iki rakam da 10.179 ve 7.955 şu an.

En eski değişiklik 84 günlük an itibarıyla, yani 7,5 aylık birikmeyi 3 ayın altına indirmiş durumdayız. Bu işi 4 veya 5 günde bitirebiliriz, safları sıklaştıralım arkadaşlar!

Vito Genovese 00:34, 9 Şubat 2017 (UTC)

9 Şubat 2017 Güncellemesi: Bugünkü yeniden onay sayısı biraz düşük, 800 civarı. Ancak bir yandan da yağmur gibi ret işlemi yapılmış olacak ki, güncelliğini yitirmiş madde sayısı 4.388'e indi. Liste 832 maddelik bir azalma gösterdi demek oluyor bu. Bekleyen en eski madde 72 günlük. İncelenmemiş sayfa rakamlarımız 8.541 (madde) ve 7.957 (dosya). Son 4, zorlarsak 3 gün!
Vito Genovese 22:30, 9 Şubat 2017 (UTC)
10 Şubat 2017 Güncellemesi: Bugün ciddi bir performans düşüklüğü yaşamışız: 400 civarı yeniden onay, kalan 3.913 madde, yani 475 maddelik bir azalma var listede. Diğer yandan, Zaitsev'in önceki günkü yoğun gayretiyle hiç inceleme görmemiş madde sayısında önemli bir azalma var. 8.096 maddeye indik, dosyalarda ise 7.945'teyiz.
Kalan 3.913 maddeyi rahatlıkla 3 günde bitiririz arkadaşlar. Bugün açıkçası ben de hiç katkı veremedim, ancak yarın mutlaka gaza basacağım. Ha gayret vikidaşlar, son düzlükteyiz artık!
Vito Genovese 00:49, 11 Şubat 2017 (UTC)
Daha Rapsar devreye girecek kismetse :)--RapsarEfendim? 19:14, 11 Şubat 2017 (UTC)
Bekliyoruz. :)
Vito Genovese 00:44, 12 Şubat 2017 (UTC)
11 Şubat 2017 Güncellemesi: Evet, hızlandık neyse ki. 1.200 civarında "yeniden onay" işlemi yapıldı ve 3.913 "güncelliğini yitirmiş" madde 2.952'ye indi, yani 961 maddelik bir düşüş yaşandı. Bekleyen madde birikmesini 51 güne indirmiş durumdayız, yarın gün sonunda 2016'dan kalma madde kalmayacak eminim ki. İncelenmemişgillerde de durum 7.056 madde ve 7.940 dosya. 3 günde bu işi rahatlıkla bitirebileceğimiz kolayca görülüyor, ama biz 2 günde de rahatlıkla üstesinden geliriz. Yarın 1.500'ü görmeye var mısınız?
Vito Genovese 00:44, 12 Şubat 2017 (UTC)
12 Şubat 2017 Güncellemesi: Bu güncelleme ertesi sabaha kaldı. Dün o kadar fazla anonim ve yeni kullanıcı değişikliği yapıldı ki, 1100 civarında yeniden onay (ve eminim bir o kadar da ret) işlemi gerçekleştirmemize rağmen güncelliğini yitirmiş madde sayısı ancak 2.397'ye inebildi, yani yalnızca 555 maddelik bir düşüş sağlayabildik (normalde bine yakın bir sayı olurdu). Günlerden Pazar olması bunun nedeni olabilir belki. 7.049 madde ve 7.933 dosya da ilk incelemesini bekliyor. Dünün güzel yanı, en eski bekleyen değişikliğin 41 güne inmiş olması oldu. Yani 2016 yılından beri bekleyen değişiklik kalmadı artık. Şu an en eski tarihli değişiklik 3 Ocak 2017'den bu yana bekliyor. Dün 1.500'ü göremedik, bugün görür müyüz?
Vito Genovese 07:13, 13 Şubat 2017 (UTC)
13 Şubat 2017 Güncellemesi: Başlarken 10 gün demiştim, o yüzden bu son güncellemem olacak.
Dün yalnızca 400 kadar yeniden onay işlemi yapılmış. Bugün bile @Seksen iki yüz kırk beş'in yoğun çabasıyla 200 yeniden onay işlemine ulaşmış durumdayız, dün epey yavaş geçmiş. Seksen'in onaylarını da içeren saat 06.06 güncellemesindeki rakamlara göre, "güncelliğini yitirmiş" madde sayısı 2.120, yani liste yalnızca 277 madde azaldı. En eski değişiklik 8 Ocak 2017 tarihini taşıyor. İncelenmemişler de 7.016 madde ve 7.937 dosya an itibarıyla.
10 günde güzel bir kolektif çaba harcadık, emeği geçen herkesin bir kez daha eline sağlık. Önümüzdeki günlerde ilk günlerdeki hızımıza yakın bir çaba daha sarf etsek bu 2 binlik birikmeyi de hemen eritiriz. Ben fırsat buldukça listeyi azaltmak için çalışacağım. Bu birikme de eridiğinde yeni birikmeler olmaması için bir-iki önerimi paylaşacağım yeni bir başlıkla.
Vito Genovese 07:19, 14 Şubat 2017 (UTC)

Aktif hizmetlilik başvurusu[kaynağı değiştir]

Merhabalar arkadaşlar. Selahattin ilhan bir süre önce hizmetlilik başvurusu yapmış. Birkaç saat içinde sona erecek gibi görünüyor. Oy kullanma hakkına sahip dileyen arkadaşlar bu sayfada düşüncelerini belirtebilirler. Kolay gelsin. --Deniz (mesaj) 09:27, 1 Şubat 2017 (UTC)

VikiProje davetleri için Köy Çeşmesi (ilginize) sayfasının kullanılması[kaynağı değiştir]

  • Bu konuda yukarıda tartışma yapılmıştı. Viki Projelerle ilgili VikiProje sayfaları var. Projeye katılanların iş paylaşımı yapması için hazırlanmış sayfalar bunlar. Ayrıca, projeye katılanlara zaten toplu mesajlar gönderiliyor. Sürekli olarak işbirliği projesi diye buradan davet gönderilmesinin yerine asıl mecraların kullanılması gerektiği tartışıldı. Bu nedenle son iki daveti buradan kaldırdım. VikiProjelerle ilgilenenlerin dikkate almasını rica ederim. --Mskyrider ileti 12:51, 1 Şubat 2017 (UTC)
Hemen üstte bu konu başlığı tartışmaya açıldı ve halen tartışılıyor. Söz konusu bölümde @Mukaddime'nin tarif ettiği tabir ile "Otorite sahibi adam edasıyla sanki bir Vikipedi kuralı uyguluyormuş gibi" bunların yapılmaması gerek. Ben yukarıda fikrimi "Son tahlilde amaç ve sonuç Vikipedi'nin genişlemesine bir şekilde katkıda bulunmak. Ayda bir kere yapılacak duyurular, öyle söylenildiği gibi çok da yer kaplayan şeyler değil. Yer kaplamak ifadesi bile Vikipedi için vahim ve kişisel bir tanımlama hatta. Kime göre, neye göre? Burada bu duyuruları yapınca kimseyi projelere zorla katılımcı yapmıyoruz. İlgililere ve katkı vermek isteyenlere duyuruyoruz" şeklinde belirttim, tartışma devam ediyor zira. Ve tekrar soruyorum: çeşitli emekler ile hazırlanan projeleri burada duyurmanın ne gibi bir zararı bulunmaktadır? --Ahmet Turhan (mesaj) 13:24, 1 Şubat 2017 (UTC)
Köy çeşmesinde yapılacak davetler daha çok metin ağırlıklı yapılabilir. Grafik ve renk farklılıkları azaltılabilir (metin içerisinde içi dış bağlantı kaynaklı renk değişimleri ve belli bir oranda font değişiklikleri sorun olmaz sanırım). Bu şekilde yapılırsa var olan rahatsızlıkların iyice azalacağını düşünüyorum. Ayrıca, KÇ ilginize sayfasının arşivlenmesi daha sık aralıklarla yapılabilir. Vikiproje davetlerinin arşivlenmesi diğer kısımlardan daha da çabuk gerçekleştirilebilir. Benim şu an aklıma gelen yöntemler bunlar. Başka yöntemler de düşünülür ve minimum kısıtlama ile bu sayfamızda duyuruları gerçekleştiririz. --Deniz (mesaj) 09:23, 2 Şubat 2017 (UTC)

tablo şeklinde duyurular fazlalaştıkça, çeşmenin işlevini yerine getirmesi zorlaşıyor, doğrudur. bu duyuruların vikipedi'nin gelişmesi açısından yapılmasının sakıncası olmadığı da doğrudur. deniz'in önerisi bunu çözüyor kanımca. bir satırla projelere bağlantı verilmesi, hem çeşmeyi meşgul etmez hem de kullanıcıların haberdar olması sağlanır. duyuruların arttıkça etkisinin azaldığını da söylemeden geçmeyeyim, kimi zaman bir cümle daha motive edici olabiliyor. --kibele 09:48, 2 Şubat 2017 (UTC)

  • Toplu mesajların tasarımı bence de bu sayfaya uygun değil. Resimler, renkler falan çok göze batıyor. Hatta kullanıcı mesaj sayfamda bile rahatsız ettiği için kaldırıyorum. Sade ve kısa çağrı mesajlarından yanayım. — Pınar (mesaj) 11:08, 2 Şubat 2017 (UTC)

Yeniden oylamaya açılan hizmetlilik başvurusu[kaynağı değiştir]

Herkese merhaba,

@Selahattin ilhan'ın Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Selahattin ilhan sayfasında yaptığı başvurunun süresi, ilgili bürokrat tartışması sonucunda alınan karar uyarınca iki hafta uzatılmıştır. Başvuru, 16 Şubat 2017 Perşembe günü sona erecektir. Geçerli bir oylama olma ölçütünü kılpayı sağlar durumda olan bu başvuru için topluluğumuzun ilgisini rica ediyor, eğer kullanıcı hizmetli olacaksa bunun temsil gücü daha yüksek bir fikir birliğiyle gerçekleşmesini sağlamayı umuyoruz.

Vito Genovese 18:20, 2 Şubat 2017 (UTC)

Etkinlik Daveti[kaynağı değiştir]

Merhaba, 24 Şubat 2017 tarihinde Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesinde Özgür Ansiklopedi Günü temali bir etkinlik olucaktır. Kontenjan sınırlıdır. Üniversite girişinde güvenlik gerekçesiyle kimlik kontrolü yapılacaktır. Kayıt Formu:(Özgür Ansiklopedi Günü)Ibra~28 (mesaj)

Wikipedia to the Moon[kaynağı değiştir]

Wikipedia to the Moon projesi kapsamında bütün Vikipedi'lerdeki seçkin maddeler ve seçkin listeler Ay'a gidiyor 2017 sonunda. Bu maddelerle birlikte madde geçmişleri de diskin içinde olacakmış. Seçkin içeriklerde bütün katkı sağlayanların kullanıcı adı Ay'da ölümsüzleşecek. Herkesin emeğine sağlık. --Uğurkentmesaj 13:38, 3 Şubat 2017 (UTC)

Vikipedi Türkiye Twitter adminlik[kaynağı değiştir]

[3] sayfasının admini olmak istiyorum. Çünkü sayfa çok düzensiz kalmış ve sosyal medyayla çok ilgileniyorum, daha fazla tweet atar, daha çok ilgilenebilirim. Belki hizmetli değilim ama admin olmak istiyorum.Uchiha Itachimesaj için 14:58, 4 Şubat 2017 (UTC)

Hesabın Vikipedi Türkiye'nin resmi Twitter hesabı olmadığı şu tweet'ten anlaşılıyor. Sanırsam Vikipedi TR'nin resmi bir Twitter hesabı yok.--Emir Özen Mesaj 15:16, 4 Şubat 2017 (UTC)
O zaman yeni bir resmi hesap açacağım, takip etmenizi rica ediyorum...Ayrıca bir gmail hesabı da oluşturacağım.--Uchiha Itachimesaj için 16:36, 4 Şubat 2017 (UTC)
Bu işlerin prosedürü böyle olmamalı, kurumsallık böyle olmaz. Açıyorum demekle resmi bir nitelik kazanamazsınız diye düşünüyorum.--Kingbjelica (mesaj) 16:48, 4 Şubat 2017 (UTC)
Kingbjelica, O zaman nasıl yapabiliriz?--Uchiha Itachimesaj için 16:49, 4 Şubat 2017 (UTC)
Wikimediaturkey hesabı var ama bu grubun hesabı. Böyle hesap çok var. Facebook sayfası ile beraber @Basak'ın yönettiğini tahmin ediyorum. Gelişmeler buradan duyuruluyor. Yerel vikiler adına açılmış resmi hesaplar benim gözüme çarpmadı. Gerekli olup olmadığı da tartışmalı. Açılacaksa OTRS gönüllülerinde işleyen bir prosedür olmalı.--Kingbjelica (mesaj) 16:57, 4 Şubat 2017 (UTC)
Öncelikle "Vikipedia Turkiye Resmi Twitter Hesabı" olduğunu iddia eden bu hesabı, mümkünse Wikimedia aracılığıyla şikayet edelim. Eğer bu iddiadan vazgeçerse, isterse 'dalga geçmeye' devam etsin. Bize ve topluma bir faydası olur belki. Vikipedi'nin (neredeyse) herkes tarafından düzenlenip var olan hataların düzeltilebileceğini, bu vesileyle bir kez daha hatırlatmış olalım. Sonra şunu diyorum, Twitter hesabını kontrol edecek kişi sayısı birden çok olabilir. Ben, istekli ve güvenilir olmasından dolayı Uchiha Itachi'yi aday gösteriyorum. Lütfen Beş temel taş'a ve diğer kurallara Twitter hesabında da uyulsun. --Deniz (mesaj) 19:11, 4 Şubat 2017 (UTC)
O sayfa resmi twitter hesabı bile yazsa resmi olmayacaktır. O sayfayı bazen ziyaret ettiğimde bayağı kişi gerçekten o sayfayı sanki Vikipedi'nin bir resmi ayağı gibi görüyorlar. Ya da biz kullanıcılar resmi twitter yazsak bile yine resmi olmayacaktır. Kingbjelica'nın söylediği gibi yerel vikilerin ben de twitter ya da facebook sayfasını görmedim. Tek hatırladığım şu sayfayı Endonezce Vikipedi'nin duyurusundan görmüştüm. Duyuru olarak da vikilerinde paylaşıyorlar. Türkçe Vikipedi Facebook sayfasında çok paylaşım yapıyordu birkaç deneyimli kullanıcımız yönetiyordu da ne oldu bilmiyorum. Açılsa bence tanıtım açısından güzel olur, seçkin maddeleri, seçkin resimleri paylaşabiliriz Facebook'taki gibi. Yeni kullanıcılar da gelir, bir nebze de olsun gelişiriz. Resmi hesap yerine kullanıcılar tarafından açılmıştır hiçbir şekilde Vikipedi'nin görüşünü yansıtmamaktadır yazısı bile eklenebilir. --Uğurkentmesaj 19:50, 4 Şubat 2017 (UTC)
Şikâyet edilmesi yerinde olur. -MHIRM. 21:53, 4 Şubat 2017 (UTC)
  • Yorum Yorum Sosyal medyanın WikimediaTürkiye olarak kullanılması taraftarıyım. Elbetteki bu emek isteyen bir süreç olacak. Bu işi severek yapacak sosyal medya ile ilgili bir kaç kullanıcımız (bende gönüllü olabilirim) alınan karar doğrultusunda Twitter'da bir hesap açabilir/bence açmalıdır. Dönüşümlü bir sorumluluk söz konusu olabilir. Bununla beraber diğer hesaplarında kapatılmasının sağlanması, WMTR açısından önem teşkil etmektedir keza sayın Uğurkent'in belirttiği gibi ciddi bir kitle mevcut... chansey Mesaj 20:19, 4 Şubat 2017 (UTC)
  • Wikimedia Türkiye grubu tarafından bir sosyal medya çalışması organize edilebilir— anlaşılan zaten var ancak tam organize olmadığı anlaşılıyor. Grup wikisinde bu konu ile ilgili bir altsayfanın ve Türkçe projelerde bu açılacak sayfaya bir soft redirectin gerekliliği görülüyor. Resmi hesap olduğunu iddia eden hesaplarla ilgili ne yapılacağı da bu organizasyondan sonra —önce— organize edilerek belirlenmeli.--evolutionoftheuniverse mesaj 20:32, 4 Şubat 2017 (UTC)
Yakın bir zamanda "Wikimedia Türkiye" adında bir sayfa açacağım, bence bu sayfanın adminleri sadece ben değil, aktif bir şekilde tweet atabilecek birlieri daha olmalı. Uğurkent'in dediği gibi bir duyuru şeklinde yapabiliriz. Eğer sosyal medyada ilerleme kaydedersek vikipediye daha fazla insana yayabiliriz diye düşünüyorum.--Uchiha Itachimesaj için 21:36, 4 Şubat 2017 (UTC)
  • Vikipedi Türkiye adıyla "resmî" herhangi bir şey olamaz çünkü Vikipedi Türkiye diye bir şey yok. Dikkat etmek lazım, Türkçe Vikipediyiz Türkiye değil. O yüzden herhangi bir kullanıcının/bazı kullanıcıların Vikipedi Türkiye diye hesap açıp burası adına tweet atması söz konusu olamaz. bkz. VP:MİLLİ. Sevgiler. -MHIRM. 21:50, 4 Şubat 2017 (UTC)
  • Wikimedia Türkiye ile beraber çalışmamızda bir sorun görmüyorum. Paslaşmalar, retweetler yapılabilir. Twitter hesabının ismi konusunda elbette dikkatli olmalıyız, bence eğer alınmamışsa @vikipedi uygun olacaktır. Dediğim gibi Vikipedi kurallarına, özellikle beş temel taşa uyulsun. Evet Twitter hesabında maddeler için olan yönergelerin geçerli olmasını genel olarak beklememeliyiz ama gene de VP:MİLLİ'ye dikkat edelim. Çok aktif olmasına gerek yok. Ana sayfamıza da koyarsak sahte hesaplar umarım başımızı daha az ağrıtacaktır. Alternatif olarak bir twitter hesabımızın (henüz) olmadığını belirtebiliriz. --Deniz (mesaj) 22:31, 4 Şubat 2017 (UTC)
  • Proje bazında hesap açılmasının ve grup bazında hesap açılmasının hiçbir sakıncası yok, proje hesaplarında yukarıda da belirtildiği üzere VP:MİLLÎ'ye dikkat edilmeli. Grup hesapları doğal olarak coğrafî olarak yerel konulara odaklanacaktır, ancak bunlar Wikimedia kapsamında yerel etkinlikler ile sınırlı olmalı. Gerektiğinde küresel ya da başka yerelden etkinlikler de paylaşılabilir. En basit örnek, grup hesabından bayram kutlamak uygun değil. Sürekli Türkçe projelerden haber paylaşmak da sistemik yanlı görünüp VP:MİLLÎ ihlâli olarak görülebilir. Türkiye'de konuşulan pek çok dilin Wikimedia projeleri var.--evolutionoftheuniverse mesaj 23:07, 4 Şubat 2017 (UTC)
Bir Twitter hesabına admin olmak isteyen ve "yakın bir zamanda Wikimedia Türkiye adında bir sayfa açacağım" diyen Uchiha Itachi1990'a önerim, öncelikle yaptığı katkılar ile "ilk defa" izleme listeme düşebilmesidir. Zira kullanıcıyı ilk kez buradaki tartışma sayesinde görmüş oldum. Vitruvian (mesaj) 05:19, 5 Şubat 2017 (UTC)
Ha-ha-ha Vitruvian , benim hedefim ne senin ne de başkasının izleme listesine veya gözüne girmek değil, insanlara bir nebze yardımcı olmak, vikipediyi herkese yaymaktır. Burada bir şey sunmak için ne senin ne de başkasının izleme listesine girmeme gerek yok. Burda herkesin fikir sahibi olması gerekir.--Uchiha Itachimesaj için 09:45, 5 Şubat 2017 (UTC)
İzleme listesine girmek, sembolik bir ifade. Ne son değişikliklerde ne başka bir yerde pek öyle görünmeyen, dolayısıyla Vikipedi tecrübesi hakkında da yeterli gösterge bulunmayan bir kullanıcı, "yakında Wikimedia Türkiye adında bir sayfa açacağım" diye bir lafla çıkageliyorsa, insan bir "hayrola" der elbette. :) Beni en iyi sen anlıyorsun bence. Kolay gelsin. Vitruvian (mesaj) 09:55, 5 Şubat 2017 (UTC)
  • Gizli gizli para karşılığı katkı yapan adam gördük burada, bir de çıktı burada hepimize meydan okudu tek kelime ses çıkarılmadı; şimdi bir Twitter hesabı açma teklifi niye böyle tepki alıyor anlayamadım. Lüzumsuz linç burada normaldi ha pardon unutmuşum. --bermanya 12:59, 5 Şubat 2017 (UTC)
  • Eğer dikkatli okunursa yukarıda sosyal medya ile ilgili bir teklif olmadığı rahatlıkla görülür. Linç meraklısı değilim, cümleleri pekala çok açık kullanıcının: "Admin olmak istiyorum. (...) Yeni bir resmi hesap açacağım. Ayrıca bir Gmail hesabı da oluşturacağım. (...) Yakında Wikimedia Türkiye adında bir sayfa açacağım." Önce bu lüzum olmayan hız bir yavaşlayabilsin, sonra teklif aşamasına gelinir, öyle konuşulur ve gereği neyse ona karar verilir. Yoksa desteklenmeyecek bir şey değil. Vitruvian (mesaj) 13:50, 5 Şubat 2017 (UTC)
  • Selamlar. Bir seyahatte olduğum için pek ilgilenemedim, ancak şimdi buradaki yazışmayı görebildim. WMTR grubu uzun süredir toplanmadı; en son 8 Ağustos'taki toplantısında sosyal ağlar konusu görüşülmüştü. O toplantının notlarından aktarıyorum:
  1. Toplantı öncesinde WMTR grubu için çeşitli sosyal ağlarda Facebook, Twitter, Youtube...vb WMTR grubu adına hesaplar Wikibronze tarafından oluşturuldu (kullanılır veya kullanılmaz, elimizde hesaplar bulunsun maksadıyla).
  2. WMTR sosyal ağ hesaplarında düzenlenen projelere ilişkin bilgiler, yürütülmekte olan projelerin durumu ile ilgili duyurular ve fotoğrafların paylaşılması uygun görüldü.
  3. Facebook'ta Türkçe Vikipedi ile ilgili mevcut iki hesap olduğu bildirildi:
    1. 3bin üyeli "Vikipedi"
    2. Bin üyeli "TR.Vikipedi" sayfaları
  4. Bu iki sayfanın birleştirilmesi için daha önce Facebook ile yazışıldığı, Türkçe dil seçeneğinde henüz böyle bir birleştirmenin mümkün olmadığı bilgisi paylaşıldı.
  5. Sosyal medyada günlük paylaşımın zorlukları nedeniyle Facebook ve Twitter sayfalarında oto-paylaşım sisteminin kurulması görüşüldü.
  6. Günlük olarak otomatik paylaşılacaklar için daha sonra aralarından seçim yapmak üzere beyin fırtınası yapıldı. Öneriler:
    1. Geçen haftanın/ayın/günün en çok okunan maddesi,
    2. Günün seçkin maddesi,
    3. Günün seçkin resmi,
    4. Commons günün seçkin resmi,
    5. Haftanın İş Birliği Projesi (İBP),
    6. İBP Haftanın birincileri

Yukarıdaki toplantıdan sonra Sosyal Ağ mesajları hakkında gelişmeler şunlar:

  1. WMTR için alınan WikimediaTurkey Facebook ve WikimediaTurkey Twitter hesabı mevcut. İkisi arasında oto-paylaşım var.
  2. Facebook hesabında güncellemeyi @Kingbjelica'nın tahmin ettiği gibi ben yürütmekteyim. Orada grubun aktiviteleri ile ilgili ve global Wikimedia hareketi ile ilgili paylaşımlar yapılmakta. Twitter hesabının bilgileri konusunda bir sorun oldu, şifrelerine henüz yeni ulaştım. Bu arada iki hesap arasında oto-paylaşım kurulmuş olduğundan Facebook hesabı ile birlikte hesabı da güncellenmiş oluyordu.
  3. Diğer konularda yani Facebook'ta WMTR grubunun hesabı dışında mevcut iki adet Vikipedi hesabının birleştirilmesi ve günlük olarak otomatik paylaşımlar yapılması konusunda ise bir gelişme olmadı.
  4. Grubun wikimedia.community uzantılı mail adresi mevcut; o hesabı elmacenderesi, Basak, HakanIst kontrol ediyor. Facebook sayfasına gelen mesajları da Basak yanıtlıyor.

Yeni bir toplantı yapılarak Sosyal medya hesapları konusunda bir gönüllülere görev verilip sosyal ağlarda Türkçe Vikipedi sayfası bolluğunun önüne geçilmesi faydalı olacaktır. --Başak (mesaj) 08:23, 6 Şubat 2017 (UTC)

Yapacak bir iş arayan deneyimli kullanıclarımız ya da biraz deneyim kazanmak isteyen yeni kullanıcılarımız, {{Madde bakım kutusu}} kodunu kolay görecekleri bir yere ekleyerek fırsat buldukça ilgi bekleyen maddelere omuz verebilir, çok gerekli olan temizlik işlerine katkıda bulunabilir.

Sağdaki "göster" düğmesine tıklayarak şablonu görebilirsiniz.

İlgilenilmesi gereken sayfalar

Vito Genovese 10:14, 6 Şubat 2017 (UTC)

@Vito Genovese Kayda değerliği belirsiz maddeler için madde sayısını değil, alt kategori sayısını gösteriyor. --evolutionoftheuniverse mesaj 16:31, 6 Şubat 2017 (UTC)
Hah, sağolasın. Farklı bir sisteme geçirdim o satırı, böyle nasıl?
Vito Genovese 16:59, 6 Şubat 2017 (UTC)
Olmuş bu. :)--evolutionoftheuniverse mesaj 17:03, 6 Şubat 2017 (UTC)

Gelir İdaresi Başkanlığı[kaynağı değiştir]

YouTube'da belli kanallar Vikipedi'ye bağlantı verebiliyor. Fakat Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sayfasında sağ üst köşede sosyal medya hesapları kısmında Vikipedi maddesine bağlantı verilmiş. Son zamanlarda devlet kurumlarının sosyal medya hesaplarına bağlantı vermesi bilgisayar çağında normal bir durum da. İlk defa böyle bir şeyle karşılaştım. Aslında faydalı gibi görünse de maddeyi sahiplenmiş gibi oluyorlar geldi bana. Siz ne diyorsunuz? --Uğurkentmesaj 16:17, 8 Şubat 2017 (UTC)

• Yani kendi kurumlarıyla ilgili her sosyal ağa bağlantı vermişler. youtube gibi Vikpedia da da kendi başkanlıklarını anlatan maddeye yönlendirme vermeleri normal. Ben sadece vikipedia da bu başkanlık doğru anlatılıyor mu acaba diye endişelenirim. Bağlantı veripte Kurum yanlış anlatılmış olmasın yeterki.--Muratero 17:39, 8 Şubat 2017 (UTC)

  • Başka devlet kurumlarının sayfalarına göre eli yüzü düzgün bir biçimde hazırlanmış bir sayfa. Ben bağlantı verilmesinden gururlandım şahsen --Śαвяí¢αи76ileti 06:20, 9 Şubat 2017 (UTC)

resmi hesaplar sağolsunlar geliştirmişler. gururlanabileceğimiz sayfaların öncelikle teliften arındırılması ve vikipedi standartlarına yaklaşması gerekiyor. --kibele 08:56, 9 Şubat 2017 (UTC)

Değişiklik yaparken çıkan "özel karakterler" bölümüne emojileri ekleyebilir miyiz acaba? --Zaitsév 22:35, 8 Şubat 2017 (UTC)

mümkünse hayır.. buranın sosyal medya sanılması ve öyle kullanılmasına katkı sağlar, bir yararı da bulunmuyor.. --kibele 09:09, 9 Şubat 2017 (UTC)
Zaten şablonlarla kullanılıyordu. Şablonların kullanımı zor. buradan girip kopyala yapıştır yapmak yerine özel karakterler kısmında olması daha doğru olur. Zaten "özel karakterler" tanımına da uyuyor. Diğer karakterlerin olduğu gibi emojilerin de birer unicode u var. Ayrıca emojiler sosyal medyaya has değildir. --Zaitsév 09:52, 9 Şubat 2017 (UTC)
Emojileri özel karakterler kısmına eklemeyi, sosyal medyaya has mı değil mi diye değil de Vikipedi'nin sosyal medya gibi kullanmasına vesile olabilir mi sorusunun üzerinden değerlendirmek lazım. Bence eklenirse neticesi biraz öyle bir benzeme durumu olabilir; o nedenle özel karakterlerde yeri olmadığını düşünüyorum. Vitruvian (mesaj) 10:10, 9 Şubat 2017 (UTC)
Varsayılan özellik olması için topluluk kararı gerekir (itiraz olduğunu an itibarıyla öğrenmiş olduğumuz için. Yoksa cesur da olunabilir, sonra gerekirse geri alınırdı.), ancak bireysel kullanım elbette söz konusu olabilir. Böyle bir betik görmedim şu ana kadar, ama görürsem aklımda olacaksın @Zaitsév. Bu arada bu konuyu Teknik'e taşıyalım, buradaki şişkinliği ne derece giderirsek o kadar iyi.
Vito Genovese 10:13, 9 Şubat 2017 (UTC)

Seçkin madde incelemesine ilgi[kaynağı değiştir]

VP:SMİ sayfası uzun zamandır ilgi görmüyor. Yıllar önce başlatılmış tartışmalara yorum yazılmamış. --Zaitsév 12:46, 9 Şubat 2017 (UTC)

Yazık, SM UB-3 maddesi 26 Temmuz 2013'ten beri tartışılıyor. Ben o aralarda üye bile değildim :)--Uchiha Itachimesaj için 15:45, 12 Şubat 2017 (UTC)

Seçkin içerik üretimimizdeki düşüş[kaynağı değiştir]

Yeri gelmişken, şu sayfada (kalıcı bağlantı) yer alan "seçkin içerik üretimimizdeki düşüş" konulu tartışmaya katılmanızı rica ediyorum.

Vito Genovese 13:05, 9 Şubat 2017 (UTC)

Trol ve aşırı taraflı kaynaklar[kaynağı değiştir]

Şöyle bir haber var. Aynı şeyi Türkiye'deki malum kaynaklar üzerinde gerçekleştirirsek maddelerin tarafsızlığı konusunda yararlı olur diye düşünüyorum. (Başlığa görüş belirtmek isteyenler isim vermezse hoş olur, sonraki prosedürde olabilir)--Kingbjelica (mesaj) 00:35, 10 Şubat 2017 (UTC)

ensonhaber.com ve haberler.com ilk aklıma gelenler, ama banlamak doğru olur mu bilemedim. -MHIRM. 07:16, 10 Şubat 2017 (UTC)

Tartışma:Kürdistan Topluluklar Birliği ve Tartışma:2016-17 Türkiye tasfiyeleri maddelerinde, madde adlandırılması konusunda devam eden tartışmalar bulunmakla birlikte daha fazla kullanıcının görüşlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Etkin ve ilgili kullanıcıların değerli yorumlarını esirgememelerini rica ediyorum. İlgilerinize. --Maurice Flesier message 21:05, 11 Şubat 2017 (UTC)

Tartışma:Kürdistan Topluluklar Birliği sayfasındaki anlaşmazlığı ilgilendiren bir yönerge teklifi verilmiş durumda. Vikipedi tartışma:Biçem el kitabı (kısaltma)‎ sayfasında konuyla ilgili görüş bildirebilirsiniz.
Vito Genovese 12:40, 12 Şubat 2017 (UTC)

Yunanca adlar özelinde transkripsiyon mu transliterasyon mu?[kaynağı değiştir]

Biz hep transkripsiyon yapıyoruz fakat @Neolegen'in şurada açtığı konuyu buraya taşımak istedim. --Cobija (mesaj) 11:38, 14 Şubat 2017 (UTC)

Herkese selamlar. 300.000 maddeye doğru adım adım yaklaşıyoruz. 250.000 de yaptığımız gibi geçici bir logo değişikliğine gidersek fena olmaz diye düşünüyorum. --Zaitsév 11:57, 14 Şubat 2017 (UTC)

Vincent van Gogh[kaynağı değiştir]

  • Sevgili vikipedistler, bir süre önce Vincent van Gogh maddesini SM olan İngilizce ve Fransızca maddelerinden yararlanarak geliştirdim. Maddeyi SM adaylığına sokmadan önce şu sayfada sıraladığım kırmızı maddelerin açılması, ressamın ana maddesinin yazım ve anlatım kontrolu ile düzenlemesinin yapılması (kibele bir kısmını yaptı) ve gördüğünüz diğer eksikliklerinin giderilmesi gerekli. Maddeyi SM hâline getirmek için doğum günü olan 30 Mart ya da ölüm tarihi olan 29 Temmuz'a kadar bir hedef seçmemiz, ve bu iki tarihten birinde ana sayfaya çıkarmamız yararlı olabilir diye düşünüyorum çünkü bu sayfa Ocak ayı içerisinde Vikipedinin en çok tıklanan 504'üncü sayfası, bugün itibariyle günde 631 kere bakılıyor ve 25 Ocak - 13 Şubat 2017 arasında 12.611 kere tıklanmış. Çorbada tuzunuz olsun isterseniz buyrun sofraya. --Mskyrider ileti 16:53, 14 Şubat 2017 (UTC)
Yaa, ben isterim tabi. Van Gogh ile ilgili çalışmaların farkındayım, sessizce, takdirle takipteyim, çok hoşuma gitti:) Resimler başlığına el atmak bir süredir aklımda, en az 1 madde dahi olsa oluşturucam. En kısa sürede başlıycam. — OkanfanEvet benim? 17:32, 14 Şubat 2017 (UTC)
Geliştirmelerin farkındayım, kişiler hakkında birkaç madde oluşturacağım. Umarım bunu gerçekleştirebiliriz..--Kingbjelica (mesaj) 21:29, 14 Şubat 2017 (UTC)

VikiProje Sovyetler Birliği İkinci Şubat 2017 işbirliği daveti[kaynağı değiştir]

VikiProje Sovyetler Birliği'nin ikinci Şubat 2017 işbirliği projesi belirlendi. Daha fazla bilgi için sağdaki genişlet'e tıklayın.




Sovyetler Birliği Ayın İşbirliği Daveti

İyi günler, iyi Vikiler.
Sovyetler Birliği ile ilişkili konularda katkı sağlamayı amaçlayan VikiProje Sovyetler Birliği projesi kapsamında her ay tekrarlanan Sovyetler Birliği İşbirliği Projesine davetlisiniz.

Bu ayın ikinci proje konusu Sovyetler Birliği'nde inşa edilen anıtlar ve heykeller kategorisine ait maddeler oluşturulmasıdır.

Her ay planlı bir şekilde Sovyetler Birliği ile ilişkin farklı bir hedefe odaklanan işbirliği projesinin bu ay ki ayağına siz de katılım sağlayın. Projeye katılmak için proje sayfasının en altında yer alan katılımcılar bölümüne isminizi eklemeniz yeterli. Proje kapsamında verilen pek çok ödül sizi bekliyor.

Ayrıca anket ve oylamalara katılarak gelecek işbirliği projeleri için öneri ve görüş bildirebilirsiniz.

Şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler!

--Ahmet Turhan (mesaj) 12:27, 15 Şubat 2017 (UTC)

Review of initial updates on Wikimedia movement strategy process[kaynağı değiştir]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. Message is available for translation on Meta-Wiki.

The Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. For 15 years, Wikimedians have worked together to build the largest free knowledge resource in human history. During this time, we've grown from a small group of editors to a diverse network of editors, developers, affiliates, readers, donors, and partners. Today, we are more than a group of websites. We are a movement rooted in values and a powerful vision: all knowledge for all people. As a movement, we have an opportunity to decide where we go from here.

This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve. We hope to design an inclusive process that makes space for everyone: editors, community leaders, affiliates, developers, readers, donors, technology platforms, institutional partners, and people we have yet to reach. There will be multiple ways to participate including on-wiki, in private spaces, and in-person meetings. You are warmly invited to join and make your voice heard.

The immediate goal is to have a strategic direction by Wikimania 2017 to help frame a discussion on how we work together toward that strategic direction.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Beginning with this message, monthly reviews of these updates will be sent to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a review of the updates that have been sent so far:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 20:30, 15 Şubat 2017 (UTC) • Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.Get help

WikiCite 2017[kaynağı değiştir]

23-25 Mayıs tarihleri arasında Avusturya, Viyana'da üç günlük 100 kişilik bir konferans verilecekmiş. Mühendis, yazılımcı gibi kişilerde olacakmış. Eğer gitmeyi düşünen Vikipedist arkadaşlar varsa WikiCite 2017 bu sayfadaki linkten başvurularını yapabilir. --Uğurkentmesaj 20:53, 16 Şubat 2017 (UTC)

Vikiproje Sinema Şubat iş birliğinde son 8 gün[kaynağı değiştir]

Merhaba herkese, Vikiproje Sinema'nın Şubat ayı iş birliği projesinde son 8 güne girildi ve şimdilik hala bir katılım yok. Belki gözden kaçmıştır diyerek buradan bir bilgilendirme geçeyim dedim. :) Bu ay, Film festivalleri listesi'ndeki maddelerin 50 tanesini açmayı hedefliyoruz. İlgili olan arkadaşları Vikiproje Sinema Şubat iş birliğine bekliyoruz. --Pragdonmesaj 10:20, 20 Şubat 2017 (UTC)

İş Birliği Projesi[kaynağı değiştir]

Bir süredir projenin sorumlularından biri olarak bu sorumluluğu yerine getiremiyordum ancak bir geri dönüş yaptım ve Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü kazanan kişi maddelerinin oluşturulması konulu projeyi oluşturdum. Sırf kadınlarla alakalı bir projeyi 4-6 haftada bir gerçekleştireceğimi söylemiştim, aksilikler sebebiyle bu süre uzadı ama geç de olsa gerçekleştirebildik :) Tüm aktif kullanıcıların katılımını bekleriz.--RapsarEfendim? 17:34, 20 Şubat 2017 (UTC)

Seçkin ve kaliteli madde adaylıkları[kaynağı değiştir]

Bir süredir seçkin madde adaylıklarında bir hareketlilik yoktu. Beyaz Rusya arması maddesini seçkin madde olduğu Lehçe versiyonu, İngilizce versiyonu ve Katalanca versiyonundan gerekli çeviriler yaparak gelişmem suretiyle seçkin madde adaylığına sundum. Adaylık sayfasına görüşlerinizi bildirmenizi bekliyorum.

Bununla birlikte uzun süredir kaliteli madde adaylığında bulunan Anavatan Çağırıyor ve Sovyet Savaş Anıtı (Treptower Parkı) maddeleri için şu ve şu sayfalara da görüş bildirebilirsiniz.

Son tahlilde Vikipedi'deki kaliteli ve seçkin maddelerde bir artış hedefliyor ve birlikte çalışacak kullanıcılara bu vesileyle işbirliği ile birlikte hareket etme teklifi sunuyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:02, 22 Şubat 2017 (UTC)

Ansiklopedistlerin ilgisine![kaynağı değiştir]

Tartışma:Sakız Adası'nın Fethi'nde adlandırma konusunda bir tartışma devam ediyor. İtiraz eden kullanıcı Türkçe Vikipedi'de "Fetih" ve "İşgal" ile başlayan madde isimlerinin TBA ihlali olduğunu ve kullanılamayacağını iddia ediyor. Adlandırma konusunda deneyimli ve fikir beyan etmek isteyen kullanıcıları ilgili tartışmaya katılmaya çağırıyorum. --Maurice Flesier message 21:04, 23 Şubat 2017 (UTC)

4 Mart, Art&Feminism İstanbul ayağı[kaynağı değiştir]

Art+Feminizm
Kadın Eserleri Kütüphanesi

Art+Feminism topluluğunun, 8 Mart haftası boyunca dünyada 100'e yakın mekanda gerçekleştireceği Vikimaraton etkinliklerinin bir ayağı İstanbul'da Kadın Eserleri Kütüphanesi'nin Fener’deki tarihi binasında 4 Mart Cumartesi günü düzenleniyor.

Geçen seneki gibi mimar ve editör Yağmur Yıldırım tarafından düzenlenen ve Vakıfça desteklenen etkinlik, kadın içeriğinin artırılmasına yönelik bir vikimaraton. Etkinliğe destek vermek üzere bütün Vikipedistler davetli. Saat 14:00-20:00 arası mekânın kapısı herkese açık olacak. Vikipedistler, Vikipedi deneyimi olmayan katılımcılara destek vermek üzere özellikle bekleniyor. Katılımcılardan dizüstü bilgisayar getirmeleri rica ediliyor. Eminim ilgi duyup katılacak vikipedistler çıkacaktır.

Etkinlik ile ilgili detayları aşağıda tekrar özetliyorum.


--Başak (mesaj) 21:06, 23 Şubat 2017 (UTC)

Zamanım müsait olursa iştirak etmekten memnuniyet duyarım. Tabii erkek vikipedistlerin girmesi yasak değilse? :) --Maurice Flesier message 21:15, 23 Şubat 2017 (UTC)
@Maurice Flesier, +1--MerhabaNe yapabilirim? 07:01, 24 Şubat 2017 (UTC)
@Maurice Flesier, muhtemelen yasaktır fakat sayın başak "arası mekânın kapısı herkese açık olacak." ifadesine yer vermiş yasakta olmayabilir --By erdo can • msj 15:02, 24 Şubat 2017 (UTC)
@Maurice Flesier, @By erdo can Kadın-Erkek herkes gelebilir, sıkıntı yok :) Art+Feminism, Vikipedi'de kadın sanatçılar hakkında Vikipiedi'deki içeriği arttırmayı amaçlayan bir etkinlik o kadar... Buna ister kadınlar katkı versin ister erkekler, hiç bir kısıtlama yok..Kütüphane ise kadın konulu eserlerin derlendiği bir yer, ama bu erkek giremez anlamına gelmiyor, erkeklerin girmesi serbest...:) --Başak (mesaj) 16:26, 25 Şubat 2017 (UTC)
Herkese merhabalar, geç bir bildirim olacak ama organizasyonu gerçekleştirdik. Organizasyonla ilgili bilgilere şuradan, fotoğraflara da şuradan ulaşabilirsiniz. Katkılarından dolayı @Basak ve @Yagmurkozmik'e, ayrıca katılımından dolayı @Maurice Flesier'e teşekkür ederim. Selamlarımla, SakhalinioBuyrun beniiiim? 10:20, 19 Mart 2017 (UTC)

Kullanıcı sayfası reklamları, CV'leri vs[kaynağı değiştir]

Selamlar herkese. Şu ve şu gibi bazı anahtar kelimeler kullanılarak kullanıcı sayfalarında yapılan aramalarda çok sayıda reklam niteliğindeki içeriğe rastlamak mümkün. 3-5 ay bunlarla ilgilendim ve 500'ün üzerinde kullanıcı sayfasına sil şablonu ekledim muhtemelen ama bitecek gibi değil, önü kesilmiyor. Bunu engellemenin bir yolu var mıdır? Yeni gelen kullanıcıların, belki de otomatik onaylı olana kadar (4 gün sanırım) kullanıcı alan adına sahip sayfalarda değişiklik yapmasını önlemek gibi.--RapsarEfendim? 04:06, 25 Şubat 2017 (UTC)

Bu anahtar sözcükler bazı reklam örneklerini yakalamış gerçekten (bkz: Kullanıcı:Nlsyapi), ancak buradaki birçok sayfanın (son günlerde benzerlerinin silindiğini görüyor olmama rağmen) makul sayfalar olduğu kanısındayım. Bu konuya değinmene sevindim aslında bu nedenden dolayı.
Kullanıcı sayfalarında insanların kendilerinden bahsetmesini istiyoruz, çünkü bu sayede bu projenin bir parçası hâline gelebilmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Ancak elbette kişisel bilgi ile reklam arasındaki sınırı iyi çizmek gerekiyor. Birkaç örnek üzerinden gideyim:
- Kullanıcı:Orhanks: Pek bir içerik yok, kullanıcının katkısı da gelmemiş. Silsek dünyanın sonu da olmaz, ancak bu tür bir içeriği silme hakkımızın olmadığı kanısındayım.
- Kullanıcı:Mustafagozaydin: Özgeçmişvari içerik. Kullanıcının bu içerikle bir ticari kazanç elde etmesi mümkün görünmüyor. Makul görmeli ve yer vermeliyiz.
- Kullanıcı:Ceren Yoksulabakan: 2 değişiklik, onlarla da kullanıcı sayfası yazılmış. Yine özgeçmiş içeriği. Bir ticari gelir elde etmesini mümkün görmüyorum (buradaki içerikle kendisine klip senaryosu yazma teklifi gelmeyeceği açık), kalmasında sakınca olmadığını düşünüyorum.
- Kullanıcı:Esmanurcay: Doğrudan firma bilgisi, silinmesi gerektiği açık.
Demem o ki; doğrudan veya dolaylı maddi gelir yaratmayı amaçlayan içeriği VP:HS#G11'den silelim, ancak sırf başka katkı yapmadı diye diğer kişisel bilgilere dokunmayalım. Bunların sunucuya yük getirmesi gibi sorunlar tarih öncesinde kaldı ve buna teknik engel getirme olanağımız yok zaten. Üye olup 0 değişiklik yapan kullanıcılara göre bir tık daha fazla potansiyel gösteriyor yalnızca kullanıcı sayfası oluşturmuş kullanıcılar. Belki bir hoş geldin mesajıyla, belki de başka bir yöntemle bu kullanıcıları kazanabiliriz düşük oranda da olsa. Bir kişi bir kişidir.
Vito Genovese 07:35, 25 Şubat 2017 (UTC)
  • Aynı fikirde değilim Vito Genovese. Kullanıcı sayfalarında kişilerin kendilerinden bahsetmesini istememiz o kullanıcıların vikipediye olan katkılarına yönelik olarak bilgi edinmek içindir. Örneğin, Fransızca bilen kişi bunu belirttiğinde, Fransızca bilmeyen kişi ondan yardım isteyebilsin diye. Katkı yapan kişilerin bir miktar kişisel bilgiyi de vermeleri makul karşılanabilir. Ancak yukarıda verdiğin örnek sayfaların tamamının uygun olmadığını düşünüyorum. Ha özgeçmişini madde olarak girmişsin ha kullanıcı sayfası olarak. Üstüne üstlük bundan başka hiç katkısı olmamış olanların sırf vikipedide özgeçmişim bulunsun, adım geçsin diye yazmış olmaları daha büyük ihtimal. Vikipedi kullanıcı sayfalarının kişisel web sitesi gibi kullanılmasını doğru bulmuyorum. Bu nedenle bunların silinmesinin yerinde olduğunu düşünüyorum. --Mskyrider ileti 07:44, 25 Şubat 2017 (UTC)
Yukarıdaki yazımda özetle "Sorun yok" diyorum, ancak bunların silinmesinin net bir zarar getireceğini düşünmüyorum elbette. Silersek ne olur? Hiçbir şey olmaz. Bir zarar öngöremiyorum. Tek sorun, bunların silinmesinin an itibarıyla politika temelli olmaması. VP:HS#G8'den silinmelerini sorunlu buluyorum. G8'i genel olarak biraz esnetmiş durumdayız, o yüzden belki de şu anda bizde olmayan ve tam olarak bu tür sayfaları silmeye yarayacak olan en:WP:U5'e ihtiyacımız var. Kullanıcı sayfası yönergemiz de eski ve çeviri hataları barındırıyor. En azından o U5'i getirip öyle silelim, fikir birliği bunların silinmesi yönünde ise.
Vito Genovese 07:52, 25 Şubat 2017 (UTC)
1. Kişisel sayfalar oluşturma yeri değildir. Vikipedi bünyesinde yer alan Vikipedistlerin kullanıcı sayfalarının amacı kişinin Vikipedi bünyesindeki çalışmalarına yönelik bilgi içermesidir. Eğer ansiklopedik çalışma ile ilgili olmayan ve kendiniz ile ilgili bilgi vermeye yönelik (örnek: özgeçmiş) sayfaya ihtiyacınız var ise, lütfen internetteki bedava kişisel sayfa sağlayan siteleri deneyiniz.

--Mskyrider ileti 07:56, 25 Şubat 2017 (UTC)

VP:VND'de böyle bir bölüm olduğuna şüphe yok, ancak işlemle ilgili politika bağlamında ele almamız gerekiyor konuyu. Bir sayfada yalnızca VP:GÖRÜŞ ihlali var diye onu VP:HS'den silmiyoruz örneğin. VP:HS ölçütlerine uygun olmayan bir şeyi VP:HS'den silemeyeceğimiz malum, zira orada da "Eğer bir hizmetli veya bürokrat, yetkisindeki fonksiyonlardan birini kullanacaksa o fonksiyona ait Vikipedi politikasına uymak zorundadır." deniyor. Şu an G8 veya KS'lerden herhangi biri bu işlemi desteklemiyor. Sonradan sıkıntı doğmaması için (o sıkıntıların ne olduğu malumun), politika güncellemesini yapalım, sonra silelim, itiraz etmiyorum.
Vito Genovese 08:02, 25 Şubat 2017 (UTC)
Son yazdıklarım doğrultusunda, şurada (kalıcı bağlantı) Hızlı Silme politikamıza yeni bir Kullanıcı Sayfası ölçütünün eklenmesi için teklif verdim.
Vito Genovese 16:36, 26 Şubat 2017 (UTC)

böyle bir ölçütün, kullanıcıları yeniler/eskiler diye ayırdığını ve doğru olmadığını düşünüyorum. kullanıcı sayfalarında olması ve olmaması gerekenler bellidir. her ne oluyorsa bunun yeni, eski kullanıcı diye ayrılması, katkı yapıp yapmamakla ilişkilendirilmesi gerekmiyor. pek çok kullanıcının sayfasında şiirler, sözler yer bulurken yeni kullanıcıların sayfalarının silinmesi tam anlamıyla ayrımcılık.. sayfa, katkıya bakılmaksızın uygunsa kalır, değilse silinir. önce kullanıcı sayfasına bir çift laf yazan ertesi gün gelir bir virgül değiştirir, bir ay sonra o sayfayı düzenler.. ilk günden sayfasını sildiğiniz kullanıcıya ise güle güle dersiniz.. doğrudan reklam, aleni cv ve saldırı dışında rahat bırakalım sayfaları..--kibele 19:03, 27 Şubat 2017 (UTC)

Portal adayları[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Portal adayları sayfasındaki adaylıkların portal sorumluluğu sistemindeki sıkıntılar nedeniyle tıkandığına dair bazı görüşler vardı. Bugün Rapsar tarafından konuyla ilgili pinglenince tartışma sayfasında bu sorumluluk sisteminin kaldırılmasıyla ilgili bir tartışma başladım. Şuradan (kalıcı bağlantı) görüş bildirebilirseniz, bu süreç sayfasına biraz daha işlerlik kazandırabileceğiz kanısındayım.

Vito Genovese 07:20, 25 Şubat 2017 (UTC)

Bot başvuruları[kaynağı değiştir]

Kullanıcılarımızın Vikipedi:Botlar/Başvurular sayfasını da izleme listenizde tutmanızı rica ediyorum. Bu sayfadaki başvurular ilgisizlikten beklemek durumunda kalıyor.

Vito Genovese 10:31, 27 Şubat 2017 (UTC)

Vito Genovese, bu hesabı beyaz listeye alabilir misiniz? Biraz son değişikliklerde boy gösterirse başvuru ile ilgilenen olabilir. 1 haftayı doldurmasını bekledim beyaz liste için, fazla değişiklik yapamadım o yüzden. Yaptığım her şeyi kontrol edildi olarak işaretlemem gerekiyordu. --Selahattin ilhan (mesaj) 15:53, 27 Şubat 2017 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı
Vito Genovese 16:27, 27 Şubat 2017 (UTC)

Vikipedi:Botlar/Başvurular/İyi aile botu Babür sayfasına ilginiz beklenmektedir. Başvurunun başarılı olabilmesi için 10 kişinin görüş bildirmesi gerekiyor en az.

Vito Genovese 16:38, 27 Şubat 2017 (UTC)

Kadın projeleri[kaynağı değiştir]

Yakın geçmişte daha önce tartışılan fakat somut bir karara bağlan(a)mayan köy çeşmesinde ifade edilen kadınlar ile ilgili proje konusunu tekrar gündeme getirmek istiyorum. Konunun somutlaştırılması adına hazırlanan faaliyetlere dair şurada bir taslak proje şablonu oluşturdum, geçmişte ifade edilen ve güncel olarak devam eden projelerin, katkıların ve diğer çeşitli girişimlerim somut olarak listelenmesi için girişimde bulundum, bu gibi bir faaliyetten belki bir yol haritası çıkarabiliriz. Somut görüşlerinizi bekliyorum ve kadınlarla ilgili maddelerin daha fazla ilgi görmesi adına ilgili kullanıcıları burada görmek isterim. Kadın hastalıkları, tarihteki iktidarlardaki kadınlar, ya da güncel konularda kadınlara ait konular gibi pek çok proje hedefi yapabiliriz.

Daha önce bu konuya ilgi gösteren, görüşlerini paylaşan ve ilgili olduklarını düşündüğüm kullanıcıları da burada tekrar etiketleyeyim @MHIRM, @By erdo can, @Rapsar, @Bulgu, @Kibele, @Pragdon, @Chansey, @Sakhalinio, @Ryan O'Reily, @Basak, @Maurice Flesier, @Vikiçizer, @Vito Genovese, @Mskyrider.

--Ahmet Turhan (mesaj) 11:54, 27 Şubat 2017 (UTC)

16 African Women Translate-a-thon diye bir şey de var, ilgilenen olursa.
Vito Genovese 10:27, 1 Mart 2017 (UTC)
Çok güzel, umarım daha fazla katılım olur ve farklı fikirler ile birlikte projeyi daha fazla değiştiririz @Pragdon. --Ahmet Turhan (mesaj) 13:15, 1 Mart 2017 (UTC)

2017 Kahya Seçimleri[kaynağı değiştir]

2017 Kahya Seçimleri bugün itibarıyla tamamlanmıştır.

  1. @Defender
  2. @HakanIST
  3. @Matiia
  4. @Sjoerddebruin

Bu kullanıcıların komite tarafından kahya seçildiği açıklanmıştır. HakanIST'ı ve diğer kullanıcıları seçildikleri için kutlarım, Vikipedi ve diğer viki projeleri için umarım iyi işler çıkarırlar. --Uğurkentmesaj 17:04, 28 Şubat 2017 (UTC)

Vito Genovese 17:10, 28 Şubat 2017 (UTC)

VikiProje Sovyetler Birliği Birinci Mart 2017 işbirliği daveti[kaynağı değiştir]

VikiProje Sovyetler Birliği'nin "Sovyet kadınlar kategorisine ait maddeler ve alt kategoriler oluşturulması" konulu ilk Mart 2017 işbirliği projesi belirlendi. Daha fazla bilgi için sağdaki genişlet'e tıklayın.




Sovyetler Birliği Ayın İşbirliği Daveti

İyi günler, iyi Vikiler.
Sovyetler Birliği ile ilişkili konularda katkı sağlamayı amaçlayan VikiProje Sovyetler Birliği projesi kapsamında her ay tekrarlanan Sovyetler Birliği İşbirliği Projesine davetlisiniz.

Bu ayın ikinci proje konusu Sovyet kadınlar kategorisine ait maddeler ve alt kategoriler oluşturulmasıdır.

Her ay planlı bir şekilde Sovyetler Birliği ile ilişkin farklı bir hedefe odaklanan işbirliği projesinin bu ay ki ayağına siz de katılım sağlayın. Projeye katılmak için proje sayfasının en altında yer alan katılımcılar bölümüne isminizi eklemeniz yeterli. Proje kapsamında verilen pek çok ödül sizi bekliyor.

Ayrıca anket ve oylamalara katılarak gelecek işbirliği projeleri için öneri ve görüş bildirebilirsiniz.

Şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler!

--Ahmet Turhan (mesaj) 23:01, 28 Şubat 2017 (UTC)