Vikipedi:Köy çeşmesi/2007/Mayıs

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İstekler[kaynağı değiştir]

Yeni bir kullanıcıyım. Normalde yeni maddeler eklemek ve kendi kırmızı maddelerimi maviye çevirmek istiyorum. Ama bu aralar telif hakları konusuyla cebelleşmem biraz sınırlı.. Başka nasıl katkıda bulunabilirim? Özellikle Türkçe yazım hataları gözümden kaçmıyor. Yönetici arkadaşlar görev vermek isterse burada olduğumu belirtirim. İyi çalışmalar, saygılar. --Levent Abi 17:13, 7 Mayıs 2007 (UTC)

Kimsenin görev veya yetki vermesine ihtiyacınız yok, tüm maddelerdeki imla hataları, yazım hataları düzen vb. problemleri düzeltebilirsiniz. Çekinmenize gerek yok, yaptığınız hataların geri alınma şansı var, çok özel sayfalar ise (ana sayfa vb.) zaten bozulmaması için koruma altındadır. Syg.--renegademsj 06:25, 8 Mayıs 2007 (UTC)

Renegade güzel söylemişsin fakat ; uzun zamandır yoktum . yazdığım maddeleri mahvetmişler. cümle çatısıyla oynamak anlamsız ki; şöyle. kendi anlatımın sana doğru gelebilir. ama ansiklopedik bir anlatım var . herif uğraşmış yazmış. anlatım bozukluğu olmadığı sürece kendinceye gerek yoooook. vurgu ile söyleyim . en son bıraktığımda maddeyi eklenen bir şey yok . sadece bozulma var . üzüldüm yaa. bir sinema maddesi. değişiklik yapan yapana. 15 nisanda ödül adayı ki açıklanmadığını yazmışım güncel bir madde demişim ama bu konuda araştırma yapıp maddeyi adam edip notu kaldıranda yok. tüm bilgiler elverişli son rütuşla sağlama alıp kenara koyulacak madde bozuluyor. bozmayalım, ekleyelim, düzenleyelim, arkadaşlar demekte de fayda var. efe 23:19, 13 Mayıs 2007 (UTC)

Benim kastettiğim şeyle sizin anlattıklarınız farklı konular, sizin söylediğiniz mevzular daha çok IP'ler tarafından katkı amacı güdülmeden yapılıyor. Benim söylediğim şey ise, buraya katkıda bulunmak isteyen bir kullanıcının kimseden yetki beklemesi gerekmediği ve çekinmemesi gerektiğidir. Syg.--renegademsj 06:00, 14 Mayıs 2007 (UTC)

asrevya ne demektir

kendime nasıl sayfa açarım

Bu konuda gerekli bilgiyi yardım sayfasından alabilirsiniz.--Erkan 13:01, 17 Mayıs 2007 (UTC)

kullanıcı adımın wiki'den tamamen silinmesini istiyorum. --clever 07:06, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Merhaba maalesef bu şekilde mümkün değil ancak bir yöneticiden kullanıcı adınızın değiştirilmesini misteyebilirsiniz. konuyla ilgili önceki sorular için SSS sayfasına bakabilirisiniz.--Erkan 09:34, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Sayfayı Koruma Altına almak[kaynağı değiştir]

Özelikle sürekli olaraktan uğraştığım başlıklar var vede bilmediğim bazı kişiler tarafından sürekli olarak nedeni analamadığım bir şekilde çöplük haline getiriliyor...

Düzeltmekten bıkıp usandığım için bir sayfayı nasıl korma altına alabileceğim konusunda yardımlarınızı bekliyorum. Sevgiler -- TheTime 12:34, 17 Mayıs 2007 (UTC) 12:33, 17 Mayıs 2007 (UTC)

Sayfayı ancak yöneticiler koruma altına alabilirler. bunun için koruma altına aldırmak istediğiniz sayfayı gerekçeleri ile birlikte Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize) sayfasında öneriri iseniz topluluk da fikir belirtir ve gerekli görülürse korumaya alınır. Kolay gelsin.--Erkan 12:59, 17 Mayıs 2007 (UTC)

Sayfayı yöneticiler korujma altına alabilirler--Gençosmanlı1299 09:14, 28 Mayıs 2007 (UTC)

sorarım size nedirbu çeşmelerin hali

Vandal IPleri kime nerede ihbar edebiliyoruz?Böyle bir oluşum yoksa burada yapabilir miyiz?88.229.222.108 Osmanlı ile ilgili maddeleri devamlı boşaltıyor.--Çağatayileti 12:51, 18 Mayıs 2007 (UTC)

İsterseniz VP:Ş sayfasında belirtebilirsiniz. Bununla birlikte bu tip bariz vandalları doğrudan o an aktif olan bir yöneticiye mesaj atarak da bildirebilirsiniz. Yine de dikkatli olun, bu şekilde ancak bariz vandalları (yani VP:V sayfasındaki kategorilerden en az birine uyan bir eylemi yapanları) ihbar etmeniz doğru olur, troller veya benzeri sorun çıkaranları bu şekilde ihbar/şikâyet etmek hoş olmayacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 12:56, 18 Mayıs 2007 (UTC)

Birisi Tim Duncan başlığını kontrol etsin yazan kimse onuda bence uyarın ! Bu imzasız yazı Frt1986 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Deneme tahtasına yazdıklarım[kaynağı değiştir]

merhaba ben nisan yeni kullanıcıyım.çok güzel bir yere benziyor ama henüz alışamadım..deneme tahsaına yazdıklarımı diğer arkadaşların yazdıkları neden göremiyorum Bu imzasız yazı Nisan 0691 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Merhaba, öncelikle hoşgeldin. Deneme tahtasına yazdıklarını eğer yazdıktan sonra sayfayı kaydet düğmesine basıyorsan görmen gerek. Ancak unutmaki orası bir deneme sayfası ve herkese açık, yani senden sonra giren biri orayı silip başka bir şey yazabilir. Bunu sayfanın geçmişinden görebilirsin. Daha fazla bilgiyi Yardım:içindekiler den alabilirsin.--Erkan 14:06, 22 Mayıs 2007 (UTC)

OSMANLI SON DÖNEM YÖNETİMİ - KADRO LİSTESİ - SOY KÜTÜK, SOY AĞACI ARAŞTIRMALARINDA KULLANILMAK ÜZERE LİSTE OLUŞUMU[kaynağı değiştir]

OSMANLI 1850 YILINDAN SONRAKİ DÖNEME AİT PADİŞAH, SADRAZAM VB. İSİM LİSTELERİ İNTERNETTE MEVCUT. ANCAK KONUYU DAHA İLERİ GÖTÜRMEK MAKSADI İLE SARAY AĞA İSİM LİSTELERİ, ÇALIŞAN HİZMETLİ İSİM LİSTELERİ İNSANLARIN SOY KÜTÜKLERİ GERİYE DOĞRU ULAŞABİLMESİ İÇİN LİSTELER OLUŞTURMAK..

ŞİMDİDEN BAŞARILAR....


-EKREM URGAN-81.213.125.191 07:11, 24 Mayıs 2007 (UTC)

gölevez hakkında daha çok bilgii!!

İngilizce ve Türkçe bilgiler[kaynağı değiştir]

ing ve türkçe bilgilerin aynı olmasını ve dileyenin ikisini aynı sayfada görebilmesini istiyorum. ingilizce bilgileri anlamamız açısından daha iyi olur.Bu imzasız yazı 81.212.103.232 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Böyle bir şey olası değil çünkü aslında İngilizce Wikipedia ile Türkçe Vikipedi aynı sözlük değiller. her sözlük birbirinden bağımsızdır. Bazı maddeler birbirinden faydalanarak veya direkt tercüme edilerek yazılmış olduğu için benzer ya da aynı aolabilirler ancak bu bir şart değildir ve iki aynı başlıklı madde biribirinden farklı yazılmış da olabilir, tabi bu farklı anlamlara geleceği anlamına gelmemeli sadece biçiminin ve kullanılan kelimelerin farklı olduğu anlamına gelmelidir.--Erkan 06:19, 28 Mayıs 2007 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

Yazman aranıyor[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Denetçi isteklerinde yardımcı olacak, "teknik işleri severim, rutin işlemlerden bıkmam" diyecek bir yazman gerek. Ayrıca ilgili sayfaların güncellenmesi söz konusu olabilir (yakın bir gelecekte) ve bu durumda güncellemeye de yardımcı olması gerekebilir yazman arkadaşın. Yazmanlık nedir, yazman ne yapar? Kısacası zamanı geçmiş denetçi isteklerini arşivler, arada göz atar, bozuk veya uygunsuz (veya karışık) şekilde açılmış davaları düzenler ve düzeltir, sayfanın yapısıyla ilgilenir, ilgili sayfaların düzenlemeleri ondan rica edilir vs.

Eğer kabul ederse bu konuda Kullanıcı:Denisutku'nun uygun olacağı kanaatindeyim ve aday olmasını olumlu bulurum. Bu tip bir görev için oylamaya gerek olmadığından genel olarak topluluğun bir veya iki kişi (iki üstü cidden fuzûlî olur) üzerinde uzlaşması yeterli olacaktır yani yazman olmak isteyenler belirtsin, "bu kullanıcı bu işi yapar" diyenler de onaylasın, yeterli. Merak edenlere: hayır, yazmanlara verilen ek fonksiyonlar yok. Aday olmak isteyen arkadaşlar öncelikle denetçi sayfalarına bir göz atarlarsa (konuya dair bilgi edinmeleri için) daha iyi olacaktır. Bu işi kısa sürede çözersek gerçekten çok iyi olur, teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 20:27, 30 Nisan 2007 (UTC)

Vikipedi'ye gerçekten yararı olacak hususlar konusundaki bu ilgisizlik bir ayıptır; bu ayıbı sonlandırmak isteyen yok mu aranızda ey Vikipedi cemiyeti? Fikir belirten, ilgilenen? Teşekkürler, iyi tartışmalar, mesajlaşmalar... - Noumenon mesajkatkılar 16:38, 1 Mayıs 2007 (UTC)
Bu yazışmayı Noumenon başlatır başlatmaz gördüm. Ancak Vikipedinin yönetim ve denetim işleyişi ile ilgili çok fazla bi bilgim yok. Bu yüzden ahkam kesmek istemedim. Eğer Deniz göğüslenirse üstesinden gelebilir. Çünkü bir yazmanda olması gereken titizlik ve sorumluluk duygusuna sahip bi vikipedist. Onun dışında önerebileceğim biri gelmiyo şu an aklıma. Herkese kolay gele... --maderibeyzamsj 16:45, 1 Mayıs 2007 (UTC)
Aday varsa görüş bildirelim, Deniz istemiyorsa üzerine yıkmayalım bürokrasiyi. Khutuck msj 16:49, 1 Mayıs 2007 (UTC)
Bende ilk yazdığın an gördüm ama denizin ismi geçince sustum eğer politikaları bilen başka bir aday çıkmazsa ben kabullenirim. Zaten şu sıralar TeTa ile feci bir ilgi içindeyim.. Sayfa güncellenmeleri ve çevirilerle uğraşıyorum sende biliyorsun arada onuda halledebilirim. Sevgiler iyi çalışmalar.. --Elmacenderesi E=mc2 16:57, 1 Mayıs 2007 (UTC)
Elmacenderesinin de bu görevi layıkıyla yerine getirebileceğini düşünmüştüm. Ama Denizin adı geçince ve TeTa daki işler de Elmacenderesini zaten meşgul ettiği için aday göstermeye çekinmiştim. Madem kendisi gönüllü bence de ii olur. Başka aday çıkmazsa Denizle de konuşup ikisi arasında bi karara varalım. İş acil ve ehemmiyetli... --maderibeyzamsj 17:06, 1 Mayıs 2007 (UTC)
İki tane de seçilebilir yazman... istediğimiz kadar yazmanımız olabilir ama şu andaki yoğunluğu düşünürsek 2 taneden fazla olması gereksiz olur biraz. Gönüllü olan varsa yani Kullanıcı:Denisutku'nun adı geçti diye susmak zorunda değil... - Noumenon mesajkatkılar 17:08, 1 Mayıs 2007 (UTC)
Olur da hani, Denisutku: "Ben meşgulüm, yapamam" derse diye, Maderibeyza'yı aday gösteriyorum ben de. Bir hanım eli değmesinde fayda var böyle düzen isteyen işlere. Saygılar. --Metal Militia ileti 17:16, 1 Mayıs 2007 (UTC)
Denisutku iki kez yöneticiliğe aday gösterilmiş, ikincisinde "son dakikada" kıl payı (%73.5) olmak üzere bu seçimleri kaybetmiş, buna rağmen, kırılgan olmamış, olsa bile bunu etrafa belli etmeden çalışmalarına devam eden bir arkadaşımız.. Yazman'lıktan ziyade yöneticiliğe yakıştırmaktayım. Tabii, bu benim şahsi düşüncem. --Hasan Sami 17:27, 1 Mayıs 2007 (UTC)

Pardon ama ben bu yazmanlık olayına pek anlam veremedim. Ha bu tür bir işi Deniz de Elma da çok güzel yapar da; neden böyle bir görevliye ihtiyaç var? Tembel Nou bu işi neden kendi yapmıyor? Ayda yılda bir olan denetçilik isteklerinin toparlanması neden gerekli? Denetçilik mekanizmasına erişimi olmayan biri buraya ne ek katkı sağlayabilir? Her Vikipedist'in yapabileceği bir işse bu, neden bir mumdur iki mumdur adam seçiyoruz? Derhal bu soruların yanıtlarını istiyorum, adamınız elimde, polis yok!--Vito Genovese 17:31, 1 Mayıs 2007 (UTC)

  1. Davaların arşivlenmesi yazmanların işi, ilgili belgelerin hepsinde öyle yazıyor; ve bizim yazmanımız yok.
  2. Vikipedi'de bugüne kadar doğru ve düzgün biçimde açılmış dava sayısının toplam dava sayısına oranı ağlatacak cinsten; bu davaların düzenlenip, düzeltilmesi yazmanların işi ve bizim yazmanımız yok.
  3. Seçim falan yokki zaten isteyen olabilir ondan birisi istesin de olsun diyoruz, yoksa madalya hazırlanmışlığı, seçim hazırlığına girildiği falan yok.
  4. Vikipedilerin ilgili fonksiyonlara dair daha hızlı ve doğru bilgi alması için de işe yarayacağı aşikâr.
  5. Politikalarda adı geçiyor, bu tip bir şahsın varlığından söz ediliyorsa ve Vikipedi'nin denetçisi varsa bunun da olması gerekir - yoksa o atıfların hepsi boşa mı?
  6. Denetçilik ile ilgili sayfaların diğer Vikipedilerde yenilendiğini biliyoruz, bizde de yenilenmesi gerek, bunların içinde yazmanlara atıfta bulunan kısımlar da var... bu sebeple bir yazmanın bulunması iyi olur. Ayrıca böylece o güncelleme işlemi daha çoğulcu bir şekilde daha kısa bir zamanda halledilmiş olur.
  • Bu durumda zaten olması gereken bir şeye hadi olsun demenin zararı nedir anlayabilmiş değilim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 17:37, 1 Mayıs 2007 (UTC)

Vitocuğumun dediği gibi erişme imkanı yoksa nasıl bir destek verilebilir bilemiyorum ama gerçekten yönetici olmayan bir kişinin bu yazmanlığı yapabileceği kesinse ben gönüllü olurum. Ama yok sen otur oturduğun yerde Temizlik Takımınla uğraş diyorsanız çekilir kovuğuma çevirilerimle uğraşır takımı çekip çeviririm ve son değişiklik devriyeliğimi sürdürürüm :) sevgiler iyi çalışmalar.. Ailenizin bilim adamı--Elmacenderesi E=mc2 21:32, 1 Mayıs 2007 (UTC)

Yok hayır gerek yok... daha çok düzenleme temelli gönüllülük mantığına uyan bir iş bu, zaten dediğim gibi ek fonksiyonu yok; vandalizmle mücadele timi veya temizlik takımının denetleme fonksiyonuna özelleştirilmiş hâli gibi düşünebilirsiniz. Daha fazla bilgi için isterseniz Vikipedi:Denetçi isteği sayfasına ve sayfanın İngilizce Vikipedi'deki dengine bir göz atın. Eğer hâle "tamam" diyorsanız, ilk yazmanımız olarak göreve başlayabilirsiniz hemen. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 21:36, 1 Mayıs 2007 (UTC)
  • 4-5 gündür tatilde olduğum için İnternet ve tabii Vikipedi'den uzak kalmıştım; o yüzden ancak cevap yazabiliyorum. Bahsedilen işlere göz attım, öyle çok zor gözükmüyor. Sırf düzen konusuna seve seve yardım ederim; ancak eğer bu davaların içeriği ile ilgili tartışmalara çekilecek olursam bırakırım. Sonuç olarak: nazik görevlendirmenizi kabul ediyorum. denisutku *:!? 05:05, 2 Mayıs 2007

Vikipedi'deki madde içeriği dışındaki sayfaların düzeni ile ilgili görev ve sorumlulukların Vikipedi genelinde tüm katılımcılara yayılması adına bu fikri çok beğendiğimi belirtmek istiyorum. Diğer Vikilerde uygulanıyor. --Dbl2010 06:07, 2 Mayıs 2007 (UTC)

  • Açıkçası iç işleyişinizle daha düne kadar hiç ilgilenmedim. Bu gün açılan davalardan, yazmanlardan bahsedip ihtiyacımız var (ve aha bu kullanıcı iyi yapar) diyen bir yönetici görüyorum. Diğer yönetici sizin işiniz ne demeye getiriyor. Bir diğeri de bu işin tüm katılımcılara yayılmasından bahsediyor. Bence kendi aranızda oturup net bir kararla dönsenizde bu kullanıcıların da boşuna zamanını çalmasanız nasıl olur. Hem davalar falan varsa savunma nerede ya da hukukçu hiç birisi yok mu bu wikipediada.--Alperx 06:27, 2 Mayıs 2007 (UTC)

Vikipedi holding, biz de yönetim kurulu sanılırsak anlaşılmaz elbette yiğenim. Sen de o beğenip beğenmeyenler kadar söz sahibisin, ayrıca benim mesajımdaki ana fikri görmemişsin, hoş Nou da görmemiş. "Neden gerekiyor?" diye bilgi istemiştim, "Ne gerek var?" diye hesap sormamıştım. Yöneticiler yasama yürütme yapacak, geri kalanlar da bakacak gibi bir yanlış kanı var, vazgeçin şundan artık, gözünüzü sevem.--Vito Genovese 07:19, 2 Mayıs 2007 (UTC)

Kısa kesmek istiyorum.Birincisi sen benim dayım değilsin bende senin yeğenin. İkincisi "Neden gerekiyor?" ile "Ne gerek var?" arasında ki farkın farkındayım. Üçüncüsü demokratik olmayan uygulamalardan arkadaşlarınız vazgeçsin, onlara söyleyin.--Alperx 07:37, 2 Mayıs 2007 (UTC)
Yeğenim olmadığım konusuna açıklık getirmişsin, var olasın da arkadaşlarım dediğin insanlara seninle eşit mesafedeyim, onun altını çizmek istiyorum keçeli kalemle.--Vito Genovese 11:46, 2 Mayıs 2007 (UTC)
  • Neo'nun "Eğer hâle "tamam" diyorsanız, ilk yazmanımız olarak göreve başlayabilirsiniz hemen." cümlesindeki "Seni atadım, hemen görevine başla.." anlamına gelen üslûbu anlayamadım.. Deniz'e bir görev verelim de, ileride ...... gibi, "markaj" kokan bir politika seziyorum.. Daha önce bir başka arkadaşımıza da ayni politika uygulanmıştı.. Yöneticiler böyle konularda "atama" yetkisine sahipse, bizlere haber verilmese de olur.. Bu, Holding mantığından da öte bir tavır sevgili Vito'm! Gözümü değil, kaşımı da sevsen benim anladıklarım bu yönde.. --Hasan Sami 07:37, 2 Mayıs 2007 (UTC)
Hasan Sami Bolak haklı, nerede bizim oylamamız, desteğimiz/kösteğimiz, şuyumuz buyumuz? Bu arada hazır konu açılmışken (açıldı sayıyorum) Vikipedi:Aktif Oylamalar Listesi sayfamız falan olsun, oylanan her şeyi teker teker kovalamak zorunda kalmayalım, oylanacak herşeyi oraya koyalım. Vikipedi:Oylamalar 6 aydır aktif değil nasılsa.
Not:Deniz'in bu göreve gelmesini sonuna kadar destekliyorum, her görevi başarıyla yerine getireceğinden de eminim. İtirazım usüle. Khutuck msj 07:45, 2 Mayıs 2007 (UTC)
Yaa sevgili arkadaşlar. Ne kadar hazırsınız hemen parlamaya. Pire için yorgan yakmaya, buluttan nem kapmaya. Hiçbişey konuşulmaz mı sizlerle yaaa. Bak Nou ben sana dün akşam dememiş miydim sayfayı azcık cümbüşlendirirsek fikir beyan eden çok olur diye.. Ortada yöneticilik veya bürokratlık gibi çok önemli bişiy yok ki oylamaya sunulsun. Ne kaybedersiniz Nou birini bu göreve atmış olsa. Çok meraklıydınız madem iki gündür çıkıp da ben yaparım diyeydiniz. Sizin amacınız üzüm yemek değil sanki bağcı dövmek. Üstelik bir yönetici bir yöneticiyle asla ters düşmeyecek diye bir kural da yok. Kaldı ki burada Vito ile Nou arasında ters düşülmüş bir durum da yok. Her kullanıcı gibi yazman ihtiyacının sebebini Vito sorabilir. Nou da yanıtlayabilir. Yöneticiler çeşmeye yazacakları herşeyi önceden kulis yapıp tartışıp bizlere sunmak zorunda değil. Zaten öyle bişey yapılırsa bu ansiklopedide demokrasi denen şeyden eser kalmaz. Bir yorumu okurken burdan ne kazanırım diye okuyun lütfen. Buna ne cevap vereyim diye okursanız bööle olur işte. Üstelik birileri aday var mı diye sordu. Birileri de görevi kabul etti. Konu kapandı. Burada milletin söylediği kaflardan kendinize anahtar kelime seçip üzerinde polemikler yaratacağınıza gidin de üç-beş madde girin. --maderibeyzamsj 07:49, 2 Mayıs 2007 (UTC)

Maderibeyza, her an kukla olduğumu öğrenmekten korktuğum için parlayabilitem yüksek, bu konuda haklısın :) Yazman gerekli tabii ki, ama madem burada tartışacağız, tartışma sonucu ortaya çıksın bari. Belki birisinin itirazı vardır denisutku'ya (sanmam ya), görmemiştir, hrkes her dakika viki'de olamaz ki. Hem takip ettiğimiz her oylamada çıkıp "ben aday değilim" demek de biraz mantıksız sanki ;) Düngecegirdiği15maddeye15debugünekleyecekolanKhutuck msj 07:58, 2 Mayıs 2007 (UTC)

  • Bu o kadar basit, o kadar masum, o kadar yararlı bir husus ki bu konuda tartışmalık, cevap vermem gereken bir husus olacağına hiç inanmıyordum, en azından bilinç altımdan, sanırım bu sebeple bakmamıştım. Oysa bakmam gerekirmiş, insanlar hüsn-i zanın Vikipedi'deki adı "iyi niyet olduğunu varsaymak" prensibini ihlâl etmek için an kollarmış. Tek kelimeyle 'şaşırdım'.
Neo'nun "Eğer hâle "tamam" diyorsanız, ilk yazmanımız olarak göreve başlayabilirsiniz hemen." cümlesindeki "Seni atadım, hemen görevine başla.." anlamına gelen üslûbu anlayamadım

Birincisi neo kim bilmiyorum, ama sanırım mesaj rumuzu Noumenon olan bana. Benim cümlelerimi anlamlandırmak görevinin bir tek bana ve cümlemin Türkçe oluşundan dolayı Türk Dil Kurumu'na (belki Dil Derneği'ne) ait olduğu kanısındaydım, meğer böyle değilmiş, isteğimize göre insanların cümlelerini yeniden anlamlandırabiliyormuşuz, üstelik insanların fikrini bir kez dahi sormadan, acaba gerçekten neyi kastetmiş olabilirler diye düşünmeden ve en önemlisi iyiye yormadan.

Hayır kimseyi atamadım, atayamam zira bu atanacak bir görev değil. İnsanların çok rahat gönüllü olabilecekleri bir görev. Fakat tartışılması, insanların hep uzaktan baktıkları bir türlü okumadıkları, bu sebeple bilmedikleri, bu sebeple ısrarla ihlâl ettikleri politika&yönergeler âlemine bir göz atmaları hoş olur diye düşündüm. Bir de daha önceden hiç yazmanımız olmadığından, kimse de aday olmazsa boşta kalmamız için (zira bir denetçi olarak yazmanların olmasını önemsiyorum, çok yardımcı bir görev) uygun gördüğüm bir ismi bir kullanıcı olarak önerdim. Bununla birlikte yönetici ve denetçi olduğum için belki "Aaa bak atamış hemen, oysa bunda ne ataması, ne tartışması!" diyen, iyi niyet olduğunu varsaymak politikasını ihlâl etmek isteyen olursa diye topluluk ve kendisi de kabul ederse tarzında sundum bu önerimi. "Eğer hâle "tamam" diyorsanız, ilk yazmanımız olarak göreve başlayabilirsiniz hemen." ifadesi ise yumuşak bir şekilde bu görevin ciddi bir iş olmadığı, gönüllülüğün somutlaştığı o güzel, yararlı ve sessiz işlerden olduğunu belirtmek içindi. İnsanları çağırmak içindi. Bir nevi, iyiye doğru Haydi! demek içindi. Ama görüyorum ki bunu da dememem gerekiyormuş, ne de olsa buraya yıllardır gece gündüz emek harcayan birisi olarak benim bu tip bir şey demeye hakkım yok.

Herkese teşekkür eder, bu çok basit konuyu da bol komplo teorileriyle süsleyip çağdaş Vikipedi efsaneleri ve savaşları listemize eklenecek düzeye getirmeleri hususunda başarılar dilerim! Ne yazık ki benim düzenlemem gereken düzenle şablonlu maddeler, tarafsızlaştırmam gereken propaganda maddeleri, kaynak eklemem gereken kaynaksız maddeler var... Tekrar teşekkürler, iyi tartışmalar, mesajlaşmalar... - Noumenon mesajkatkılar 01:50, 4 Mayıs 2007 (UTC)

Viki-klonu olmaya çalışan bir site mi ?[kaynağı değiştir]

Şöyle bir adrese rastladım telif ihlali aratırken Google da. Garip bir şekilde şablonlarımızı, maddelerimizi herşeyi kopyalamış görünüyorlar. Ancak format berbat halde. Fikri olan var mı, nedir neyin nesidir burası? --Metal Militia ileti 07:46, 1 Mayıs 2007 (UTC)

Bence adamlar klonlamamışlar sadece bizim RSS ya da ATOM son değişiklikler sayfamızı sitelerine koymuşlar. Tabi biz bu sayfaları düzenlemediğimiz için maalesef görünüşü kötü olmuş. Teknik olarak konuya çok hakim olmamakla birlikte bu tür RSS ve Atom bağlantılarının düzenlenmesi eğer olası ise bunu yaparsak Vikipedimize bu bağlantılar üzerinden yapılan bağlantılar vikipedinin daha geniş kitlelere ulaşımı açısından da önemli olacaktır kanısındayım. RSS ve Atom konularında bilgisi olan biri daha iyi yorum yapabilir sanırım.--Erkan 08:40, 1 Mayıs 2007 (UTC)
Telif olarak bir sorun arz etmiyor, zaten maddelerimize doğrudan bağlantı verilmiş, hatta wikipedia.org olarak anasayfaya da bağlantı verilmiş. Erkan'ın dediği gibi bizim RSS'imizi kullanıyorlar. RSS sadece içeriktir; tasarım tamamen o RSS'i kullanan sitenin elindedir. Adamlar da bizim wiki metinlerini olduğu gibi düz metin olarak yayımlamayı tercih etmişler, kendi bilecekleri iş. denisutku *:!? 05:12, 2 Mayıs 2007
RSS ya da atom gibi gelmedi bana. Formatlar da düzgün gözüküyor. Bir daha bakabilir misiniz? Eğer madde kopyalıyorlarsa, kaynak gösterme dışında GÖBL lisası da koymaları gerekiyor. --Dbl2010 06:01, 2 Mayıs 2007 (UTC)
Ben yine baktim kesin RSS yani bizdeki bir son değişiklik anında yansıyor oraya.--Erkan 07:29, 2 Mayıs 2007 (UTC)
[1]Bu linkede baksanız iyi olur--uzbek:)(: 08:08, 2 Mayıs 2007 (UTC)

Evet, burası da aynı ilk site gibi çalışıyor galiba. Mirror Image mantığı mıdır nedir artık? Giresun Atatürk Stadı maddesi için mesela "2 saat önce açıldı" filan diyor :) Çok ilginç. Ama eğer herşeyi kopyalayacaklarsa böyle, Özgür'ün belirttiği gibi GÖBL'den de haberleri vardır umarım! Saygılar. --Metal Militia ileti 08:16, 2 Mayıs 2007 (UTC)

Kopyalamıyorlar, bu sitede RSS imizi kullanıyor. Yani illegal bir şey yapmiyorlar. Bence almalarında bir sakinca yok, ama biz istersek RSS ve atom özelligini iptal edebiliriz eger bundan rahatsız oluyorsak tabi.--Erkan 08:25, 2 Mayıs 2007 (UTC)

ya ben bişey sorucamn şey resimlere nerden bakılıyor

Yönetici sayımız çok fazla diyen arkadaşlarıma duyurulur:[kaynağı değiştir]

Acilen bişey danışmam lazım. Ama şu an koskoca SD sayfasında etkin bir yönetici yok. Saat ve tarih imzamda gözükecektir. --maderibeyzamsj 11:20, 5 Mayıs 2007 (UTC)

  • Az önce baktım da bizden düşük madde sayısı olan yaklaşık ilk 10 Viki'de (ben sadece bu kadarına baktım) bile en az 20 yönetici var. Vandallar kol gezerken sd'de yönetici olmaması kötü oluyor, bir an önce sonuçlansa şu yeni oylamalar da kavuşsak yeni yöneticilerimize :) --Danbury ileti 11:28, 5 Mayıs 2007 (UTC)
O Vikilere en çok kullanıcı sağlayan ülkelerin zaman dilimlerine de baktın mı? Bazen zaman dilimleri sebebiyle bazense birçok yöneticinin aynı anda meşgul olması sebebiyle yaşanabiliyor bu durum. Ne yazık ki şu an birçok arkadaşımız uzakta (sanırım kibele de şu sıralar yoğun, tembelejderha ve Uğur_Başak zaten uzaktaydı)... Aslında yönetici sayımız aktif kullanıcı sayısına göre fazla, fakat elbette uygun aday çıkarsa oy veririz. Sonuçta şu an hâlâ devam eden iki aday var, vandalizmden, trollerden, şundan bundan, kötü havadan şikâyetlenen herkese duyurulur! Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 21:47, 5 Mayıs 2007 (UTC)


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile ilgili maddeler[kaynağı değiştir]

Bugünlerde tamamen birbirinin aynısı bu maddelerden oldukça fazla açılıyor. Benim bir önerim var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kategorisindeki odaları tek bir maddede toplasak (daha doğrusu bir liste hazırlasak) ve hepsini o maddeye yönlendirme yapsak daha iyi olur bence. Bütün maddelerin yaklaşık olarak yapısı şöyle çünkü. Tek fark XXX yerine farklı bişeyler yazılmış olması.

XXX Ticaret Odası Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı kuruluşlardan biridir. Bölgedeki girişimciler, kuracakları ticarî kuruluş için öncelikle bu ticaret odasına başvurmak zorundadır. Ayrıca tüm ticarî kuruluşların sicilleri bu kurumda tutulur. Bu oda, 1.300.000 üyesiyle Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütü TOBB'un XXX ayağını temsil eder.


Bence 200den fazla madde açmaya çalışacağımıza başına Bu listedeki kuruluşlar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlıdır.Bölgedeki girişimciler, kuracakları ticarî kuruluş için öncelikle bu ticaret odalarına başvurmak zorundadır. Ayrıca tüm ticarî kuruluşların sicilleri bu kurumda tutulur. yazsak ve bu odaları sıralasak aynı etkiyi elde ederiz ayrıca gereksiz birçok madde açmamış oluruz.


Umarım doğru yere yazmışımdır : )))--Sophia 13:17, 6 Mayıs 2007 (UTC)

  • Katılıyorum, sadece il ya da ilçe adlarını değiştirerek onca madde açacağımıza Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile ilgili düzgün bir madde yazıp, bu alt başlıkları ona yönlendirmek gerekir, birinin birinden bi farkı yok gibi çünkü. Bilmem kaç madde fazla olalım diye ayno şeyleri iki ufak değişiklik ile tekrar tekrar madde olarak açmaya gerek yok.. Dediği gibi Sophia'nın çok daha iyi olacak öylesi bence de. --Danbury ileti 13:36, 6 Mayıs 2007 (UTC)
  • Kesinlikle bende katılıyorum.Bunları yapan arkadaş genelde tobb etü isimli arkadaş ve aslında çok iyi niyetli.Son değişikliklerde nöbet tutarken , fark ettim( art arda açılmış bir sürü o maddelerden vardı) ve aynen sadece isimler farklıydı.Aklıma geldi ama tek başıma hareket edemedim.Kategorilerden anlayan bir arkadaşın bununla ilgilenmesi viki için çok iyi olur kanımca.Hatta bir an önce bir şeyler yapılmalı.EmreSeyyal 16:11, 6 Mayıs 2007 (UTC)
  • Katılmıyorum. Tüm o oda ve borsalar tek bir madde'de birleştirilemeyecek kadar fazla bilgiye ve ansiklopedik değere sahipler.--Martianmister 17:20, 6 Mayıs 2007 (UTC)
Bende hepsini birleştirelim demiyorum sadece Ticaret ve Sanayi Odalarının farklı yerlerdeki şubelerini aynı isimde açmaya gerek olmadığını söylüyorum. Benzetme yanlış olabilir o yüzden affınıza sığınıyorum : ))) bende şöyle şöyle bişey yapabilirim aynı mantıkla Akbank'ın şubelerini oturup şöyle açmaya başlıyorum. Levent akbank 1948 yılında Sabancı ailesi tarafından kurulmuş, x milyondan fazla müşteriye sahip olan Akbank'ın Leventte bulunan şubesidir. : ))))) Ayrıca hepsinin birleştirilemeyecek kadar bilgiye sahip olduğu fikrine katılmıyorum.Yukarıda yaptığım gibi gayet güzel birleştirilebilir kanımca. Maddeler arasında ben pek fark göremiyorum.Sadece bulunduğu yerin ismi değişmiş. Bakınız; Dinar Ticaret ve Sanayi Odası, Erdek Ticaret Odası,Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası--Sophia 20:47, 6 Mayıs 2007 (UTC)
  • Bu maddeleri açan kişiye yani bana sorarsanız Sayın Sophia, SayınDanbury ileti, SayınEmreSeyyal biraz haksızlık ediyorsunuz. Bir kere Akbank'ın şubeleriyle bunun hiçbir alakası yok. Bu kuruluşların hepsi tüzel kişiliğe sahip, Türkiye ekonomisini elinde tutan kuruluşlar. Haklısınız ilk başta hepsi aynı türde girildi bu maddelerin. Ama dikkat ederseniz taslak şablonu da var. Yani geliştirilmeye açık. Yani orada yaşayan bilgi sahibi insanlar geliştirebilir. Ben bunlarla ilgili bilgiye ulaştıkça onları geliştirmeye çalışacağım. Ayrıca bunlar ilgili ilçenin altında açılacak ekonomi,sanayi alt başlıklarında da kullanılacaktır. Mesela bir ilçenin ekonomisinden, sanayisinden bahsetmek isteseniz bunları es mi geçeceğiz? Lütfen sabırlı olunuz. Bunların hepsi SayınMartianmister'in dediği gibi ayrı ayrı ansiklopedik değere sahipler. Hepimize kolay gelsin.--TOBB ETÜ 08:55, 7 Mayıs 2007 (UTC)
Akbank'ın şubeleri benzetmeydi tabii direkt bir alakaları yok : ))) Benim demek istediğim sizin yazdığınınz maddelerin yapısına benzer bir şekilde herkes birçok madde açabilir sanırım aynı şekilde levent akbank'ta ansiklopedik değere sahip oluyor o zaman. taslak şablonu eklersem geliştirmeye müsait olur hemde. Hem orada çalışan bilgi sahibi insanlar gelip bunu geliştirebilir değil mi? Ayrıca ilgili ilçenin altında açılacak ekonomi alt başlığında kullanılabilir. Sonuçta o yörede yaşayan insanlar levent akbakta önemli bir para alışverişi yapılıyor. Bu bankayı es mi geçeceğiz? aaaa : ))) İsterseniz örnekleri değiştirebiliriz hiç problem değil. Bütün il ve ilçelerdeki milli eğitim müdürlüklerini açalım. Taslak şablonu koyalım oralarda yaşayanlar bunu geliştirebilir.Üstelik ilgili ilçenin açılacak maddesinde eğitim-öğretim alt başlığında kullanılabilir. Sorun şu ki bu odaların ya da eğitim müdürlüklerinin bulundukları yer dışında bir farkı yok. Yasal olarakta yok hepsi eşit yetkiye sahip. Açıkçası bu orada yaşayanlar bu maddeleri gelip geliştirecek diye önceden bir dolu madde açıklmasını ben doğru bulmuyorum.VP:HS Madde 1 - Taslak kriterlerini sağlamayan kısa/tanımsız içerik'ten silinebilirdi en azından bu kadar fazla sayıda olmasalardı ben bu etiketi koyardım. çünkü tek fark bulundukları ilçe o da maddenin başından anlaşılıyor. --Sophia 10:27, 7 Mayıs 2007 (UTC)

Sophia'ya ve diger arkadaslara katiliyorum. Madde icerikleri "bu kurum bu ilcede bulunmaktadir"dan daha ote bir bilgi icermiyor. Bunun kurumsal olmasi onemini artirmiyor. Maddelerin, ileride gelistirilir diye bu sekilde acilmalari kurallara aykiri; VP:HS iceriksiz maddeden hepsi silinebilir. Ben bu basliklarin acilmasindan yanayim ancak iclerinin "maddeye has" bilgi icermesi sarti ile. Bu sekilde acilen duzenlenmeleri gerekir. Saygilar, Citrat 14:04, 7 Mayıs 2007 (UTC)

sophia, Emreseyyal, Danbury ve Citrat'a katılıyorum. Hiç gerek yok. Geliştirecekse TOBB Etü belki olabilir. Ama gelişmeye müsait maddeler de değil zaten bunlar. --maderibeyzamsj 14:09, 7 Mayıs 2007 (UTC)

Yöneticilik terimi[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Daha önce zibilyon kez tartışılan "Yönetici" terimi ile ilgili rahatsızlıkların ve alternatif önerilerin dile getirildiği bir tartışmamız vardı bir zamanlar. Dondurulduğu için öylece bekliyordu. Herkes bir inceler ve tekrar görüşlerini eklerse pek enfes olur. Topluluk değiştirilmesini uygun görürse değiştirelim herkesin uzun süredir talep ettiği gibi.

Tartışmaya şurdan ulaşabilirsiniz.

Vito Genovese 19:38, 8 Mayıs 2007 (UTC)

Yeni kullanıcıların bir çoğu yönetici teriminin kaldırılmamasını savunuyor, çünkü Vikipedi'de yöneticinin yönetmediğini bilmiyorlar. Keşke oylamadan önce yöneticiliğin görevlerini açıklayan kısa bir yazı yazsaydık. --Ruzgarmesaj 17:48, 10 Mayıs 2007 (UTC)

İnfoCan'ın yönetici seçimi üzerine...[kaynağı değiştir]

Selamlar...

Vikipedi tartışma:Yöneticilik başvurusu/İnfoCan sayfasında vikipedinin geleceğiyle ilgili çok önemli bir tartışma yapılmaktadır. Vikipedi yönetimiyle alakalı herkesin bakmasını öneririm.--Martianmister 21:43, 9 Mayıs 2007 (UTC)

kibele'den üzgün mesaj[kaynağı değiştir]

  • coğrafi ve teknik nedenlerle vikipedi'den uzaktayım. tartışmalarda görüş bildirememenin yanı sıra önce azeri vikipedi'de, sonrasında burada imzam kullanılarak atılan mesajlardan ötürü üzgünüm. ayrı ayrı cevap vermek yerine buradan haber vermek istedim. birbirimizi imzalarımızla değil, yapacaklarımız ve yapmayacaklarımızın da içinde olduğu bir bütün olarak tanıdığımızı umuyorum. --kibelemesaj 13:04, 10 Mayıs 2007 (UTC)

Vikipedi televizyona çıkıyor![kaynağı değiştir]

Arkadaşlar bir süre önce Teknoloji Televizyonu'ndaki bir program için Vikipedi'yi anlatacak birisini istemişler, ben de talip olmuştum göreve. Dün çekim yapıldı, haftaya perşembe günü (17 Mayıs) saat 23:00'da yayınlanacak. Websector programında, yarım saatlik bir tanıtımımız olacak. Süre çok kısa olduğu için, ben daha wiki falan derken bitti program. Teknoloji Televizyonu, kablolu TV ve uydudan seyredilebiliyor. Elime ulaşınca da, bir şekilde (YouTube'e koyarak falan...) herkesle paylaşacağım. denisutku *:!? 18:03, 11 Mayıs 2007

Güzel fakat ben izleyemeyeceğim, en kısa zamanda dediğin şekillerde paylaşmanı bekliyorum Denisutku.--Machiavelli' msj 18:24, 11 Mayıs 2007 (UTC)
Paylaşacağın videoyu merakla bekliyorum Denis. Zamanını verip, Vikipedi'yi temsil ettiğin için teşekkürler! --Pinar 10:47, 12 Mayıs 2007 (UTC)
Kanalın uydu frekansı nedir, sitelerinde bulamadım da? Khutuckmsj 10:59, 12 Mayıs 2007 (UTC)
Kısa olsun farketmez. Tanıtım tanıtımdır. Hem bu TV programında hem de önceki Galatasaray Üniversitendeki sunumda zaman ve emeğini gönüllü olarak Vikipedi tanıtımına harcamış olduğun için bir Vikipedist olarak teşekkür ediyorum. --Dbl2010 17:43, 12 Mayıs 2007 (UTC)
Tartışmalara katılmıyim diyordum ama, burada, köy çeşmesinde herkesin önünde tebrik etmek istedim seni Denis. Programı izledim, harika konuşmuşsun! Hiç bilmiyenlere bile hitap edecek bir tanıtım olmuş. Ayrıca konuya çok hakim bir kullanıcı olduğunu da göstermiş oldun. Tekrar tekrar eline diline sağlık... -- Alt-x 20:38, 17 Mayıs 2007 (UTC)

Kullanıcı kutuları[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar daha önce Kullanıcı:Pınar uyarıda bulunmuştu.Ancak net anlaşılmadığını sanıyorum.Adil kullanım politikası madde 9'a göre Adil kullanım resimleri sadece maddelerde kullanılabilir.Bu demek oluyorki bazı kullanıcı kutularındaki resimler kalkmalı.İlk gözüme çarpanları sıralayayım:

Şablon:Google, Şablon:Kullanıcı FB, Şablon:Kullanıcı Kanal D, Şablon:Kullanıcı NTV, Şablon:Kullanıcı ESC, Şablon:Kullanıcı Discovery Channel, Şablon:Kullanıcı Prison Break, Şablon:Kullanıcı Metallica sever...Tabi böyle birsürü var, bazılarını yazmadım diye celallenmeyin (bunu söyleyeyimde son günlerde nem kapmalar çok oluyor, önlemimi alayım ).Bu tür adil kullanım doktrinine uymayan resimler çıkartılmalı.Daha doğrusu çıkartacağım haberiniz ola demeye getiriyorum.Saygılar, sevgiler.--Machiavelli' msj 19:33, 11 Mayıs 2007 (UTC)

ErdalErzincanalbüm.jpg[kaynağı değiştir]

ErdalErzincanalbüm.jpg isimli dosyanın silindiğini gördüm.Küçük boyutta,kaynak ve açıklamalı bir dosyaydı.Bunun gibi birçok resim silinmiş.Bir arıza mı var?--Kafkasmurat 21:04, 11 Mayıs 2007 (UTC)

Lisans etiketi koymamış olabilirsiniz.Aslında kontrollerimde bu tip albümlerde uygun lisans etiketini koyarım ama lisanssız yazısı başkası tarafından eklenmişse dokunmuyorum.--Machiavelli' msj 21:22, 11 Mayıs 2007 (UTC)

  • Silme kaydı: 00:19, 23 Nisan 2007 Karduelis (Tartışma | Katkılar | Engelle) "Resim:ErdalErzincanalbüm.jpg" silindi (Resim/Medya 4 - Telif ihlali ya da belirsiz lisans/kaynak)
    Dosya ile ilgili açıklama: Erdal Erzincan-Gurbet Yolarında Albüm Kapağı. Düşük çözünürlükte.
    Lisans: {{Kapak-Albüm}}
    Lisans bilgileri doğru ama resmin kaynağı hakkında bilgi eklemeyi unutmuşsunuz --Pinar 10:31, 12 Mayıs 2007 (UTC)

Burdan bütün kullanıcılara sesleniyorum. Lütfen lisans ve kaynak bilgileri içermeyen resimleri yüklemeyelim. Önceleri resimleri kurtarmak için çok fazla çaba gösteriyordum. Ama bu şekilde tek resimleri ele almak için yeterli zaman yok. 7 gün içerisinde uygun lisans ve kaynak bilgileri olmayan bütün resimlerin silenecektir. Bunu ben değil vikipedi politakaları söylüyor... Ayrıca kendi çektiğimiz fotoğraflarda (ansiklopedik formatta olanlar) uygun lisans etiketini girdikten sonra fotoğrafa atıfta bulunurak gerekli bilgileri girmeyi unutmayalım. --Karduelismsj 17:29, 17 Mayıs 2007 (UTC)

Yöneticilik terimi[kaynağı değiştir]

Yöneticilik teriminin değiştirilmesi ile ilgili tartışmalar sonucunda ortaya çıkan öneriler değerlendirilerek iki turlu bir oylama başlatılmıştır.[2] Tüm Vikipedistlerin dikkat ve bilgilerine sunulur. Syg.--renegademsj 07:11, 12 Mayıs 2007 (UTC)

Seçkin madde[kaynağı değiştir]

Ben gitmeden önce yoğun bir seçkin madde çalışması vardı, ancak görünüyor ki devamı gelmemiş. Ne oldu, çalışmalar askıya mı alındı? Niçin bu denli az seçkin maddemiz var? Madde sayısı bayağı bir artmış, sıralamamız da öyle ama kaliteli madde sayısında sıkıntılar halen var gibi geldi bana. Seçkin maddelerin gelmesini müteakip anasayfanın yeniden tasarlanması vardı bir de, o da yapılmamış.

Bu soruyu köy çeşmesine yazmamın bir sebebi de eğer bu yönde bir çalışma arzusu mevcutsa konuyu gündeme getirerek hareketlendirmek. Bir bilen merakımı giderirse sevinirim. Planlarda bir değişiklik yoksa tembellik ettiniz demektir! :) -Tembelejderha 09:49, 13 Mayıs 2007 (UTC)

Seçkin madde yazmak isteyip ne yazacaklarına karar veremeyenlere bir önerim olacak. Seçeceğiniz maddeye ne kadar talep olacağını gözününde bulundurun. Kendisine en çok bağlantı verilmiş maddelerin bu özelliğe sahip olma olasılığı yüksektir, onları geliştirin. Aklıma gelen örneklerden bazıları, Latince, bitki, Roma İmparatorluğu, yazılım, Hristiyanlık, Ay (uydu), vs. Ayrıca her Vikipedi'de olması gereken maddeler listesindeki maddelerden birini seçkin hale getirmeniz çok etkili olur. Uzmanı olduğunuz bir konu hakkında kaliteli bir madde oluşturmaktan vaz geçirmek istemiyorum tabii, sözüm özellikle yabancı Vikipedi'lerden kolayca çeviri yapabilecek olan ve konu seçmekte zorlananlara. --İnfoCan 15:02, 14 Mayıs 2007 (UTC)

yardımcı olabilirmisiniz[kaynağı değiştir]

basketbol taktikleri hakkında bir araştırma yapmaya çalışıyorum. nette hiçbir yerde bulamadım taktik bilgilerini yardımcı olabilirmisiniz. şimdiden teşekkürler--Ekisial 09:19, 13 Nisan 2007 (UTC)

İzinsiz bot kullanımı[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar Kullanıcı:Nono le petit robot acaba izinsiz olarak kullanılan bot olabilir mi? Bot olduğu kesin de niye izin almadan halen değişiklik yapıyor? Yapıyor da niye göz yumuyoruz--Nosferatu 14:16, 13 Nisan 2007 (UTC)


İzmir Mitingi[kaynağı değiştir]

İzmir'de yapılan miting neden Ana Sayfa'da haber olarak kalmıyor? Böyle önemli bir olayın Vikinin de gündeminde daha fazla kalması gerekmez mi? memike

  • mitinge sabah erken saatlerde ailece katılmamıza karşın, izmir mitinginin ansiklopedik bir bilgi olduğunu düşünmüyorum. vikipedi haber'de yer alması daha makul değil mi?--Levent Abi 17:06, 14 Mayıs 2007 (UTC)
  • Şu anda gördüğünüz gibi Vikipedi'nin ana sayfasında bir haber köşesi yok. Olsa büyük ihtimalle yer alırdı (sonuçta güncel ve önemli bir olay), fakat tekrarlarsak haber köşemiz yok bu sebeple haber olarak yer alması mümkün değil. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 11:55, 15 Mayıs 2007 (UTC)

KUKLA SUÇLAMASI VE SÜRESİZ ENGELLENME HAKKINDA AÇIKLAMA[kaynağı değiştir]

Vikipedi kullanıcılarının dikkatine,
Özbekistan Taşkent'de yerleşik aynı servis sağlayıcıyı kullanan iki kullanıcı olan ben ve Kullanıcı:Ahmetan denetçi Noumenon tarafından ortaya konulan; IP çakışması ve diğer bazı teknik bilgiler vs. gerekçesi ile engellendik ve kukla yaftası yedik. Bir gün boyunca onurumuz ayaklar altında gezindi, yalancı ve "kötü kukla" kullanıcısı sahtekarlar olduk.

Elmek ile yaptığım itirazlar ve ortaya koyduğum ek bilgiler ışığında yapılan XFF taraması gerçeği ortaya çıkardı. XFF taraması HTTP proxy üzerinden bağlantı kurulması durumunda gerçek IP adresinin anlaşılmasını sağlayan bir yöntem. Suçlunun ISS olduğu ilan edildi ve yine buradayım.

Bu XFF taramasının neden baştan yapılmadığını, bir kullanıcıyı süresiz engellerken eldeki teknik olanakların neden sonuna kadar kullanılmadığını anlayamamaktayım. Bugüne kadar karşılığında hiçbir beklentim olmadan sevgi ve özveri ile katkıda bulunmaya çalıştığım Vikipedi'de bu kadar basit bir şekilde yalancılıkla suçlanabilmek beni derinden yaralamıştır.

Son olaylarla zaten yıpranan Vikipedi'yi daha fazla yıpratmak istemediğimden konuyu uzatmayacağım. Tüm Vikipedi sakinlerini idam cezası anlamına gelen sürekli engellemelere karşı duyarlı olmaya davet ediyorum. Saygılarımla.----M. Kemal Selanikli 15:30, 15 Mayıs 2007 (UTC)

  1. Denetçiler buldukları sonuçları belirtirler. Görevleri budur. "Şu kukla, bu değil" demek değildir görevleri.
  2. Bir durumda teknik karışıklık varsa bu kişiler suçu değildir. Bunu kişilerin suçu gibi sunmak haksızlık olur.
  3. Tüm Vikipedi'lerde proxy kullanımı yasaktır. Meta'dan gelen bu kuralı değiştirmemiz pek mümkün değildir, zira proxyler bu tip ortamlara zarar verme amacıyla kullanılırlar. Sizin durumunuzda bunu İSS'niz dayatıyor, haberiniz yok, iyi niyetlisiniz; ama sonuçta proxyler yasak.
  4. Birisi Vikipedi'de birisini onursuzlukla, yalancılıkla suçlarsa VP:KSY sebebiyle engellenir. Eğer birisi şahsınıza bu tip bir hakarette bulunmuşsa lütfen gösterin ki en kısa zamanda bir arkadaşımız gerekli işlemi yapsın.

İnsanların olaylara kırılmasını anlıyorum, fakat ortada suçu olmayan, sadece görevini yapan insanlara böyle yaklaşmalarını anlayamıyorum. İnanın kötü niyetli değilim, olsam gecemi, gündüzümü yüzlerce XFF taraması yapmaya harcamazdım... Ama ben veya başka birisi görevini yaptı diye suçlanırsa, bu hiç hoş olmaz, sanırım hepimiz bu konuda hem fikiriz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 17:22, 15 Mayıs 2007 (UTC)


Selkem ve Ahmetan'dan özür[kaynağı değiştir]

  • Engellemeyi yapan Vito, kendisine sunulan delillere(?) dayanarak bu kararı vermiş, daha sonra da sunulan delillerin yetersizliği üzerine engellemeyi kaldırmıştır. Burada kimsenin kimseyi kötü niyetlilikle suçladığı yoktur ama var olan şey: Yanlış veya yetersiz deliller yüzünden iki arkadaşımızın, "sahtekarlıktan nezarete alınmış ve delil yetersizliğinden bir kaç saat sonra da serbest bırakılmış" durumuna düşmüş olmalarıdır... Onurlarının zedelenmesi de bu suçlamadan dolayıdır. Yoksa burada, konumu ne olursa olsun hiçbir kimse, bir başkasının onuru ile oynayamaz..
Bu iki arkadaştan, yapılan yanlışlıktan dolayı kendim ve bana katılanlar olursa onlar adına özür diliyor, delil yetersizliğinden dolayı engellemeyi kaldıran Vito'ya da teşekkür ediyorum.. Harcamak kolay, kazanmak zordur zira. Yere düşmekle cevher sâkıt olmaz kadr ü kıymetten.--Hasan Sami 18:27, 15 Mayıs 2007 (UTC)
Hasan Sami beye bende canı gönülden katılıyor ve bu iki arkadaşın töhmet altında bırakılmasından dolayı topluluk adına özür diliyorum.--Alperx ileti 19:30, 15 Mayıs 2007 (UTC)

Bir saniye, konu bildiğiniz gibi değil. Lütfen Okuyunuz![kaynağı değiştir]

İki tane ayrı ayrı stewardan bakmasını rica ettim. Durum şudur:

  • Ahmetan ve Selkem Vikipediye geldiklerinde aynı IP ile bağlanıyorlar.
  • Ahmetan ve Selkem'in bilgisayarı ile ilgili teknik özellikleri tutuyor.
  • xff taraması proxy olduğunu belli etmiyor. Yani xff taraması bize ek bir bilgi sağlamadı.
    Burada bir not: xff her proxy de başarılı olamıyor. Nitekim bu proxyde de bir şey gösterememiş. XFF taramasının hiçbir faydası olmamış. Noumenon'un "xff taramasında hiç bir IP çakışmadı" demesi doğru bir yorum değil. Çünkü xff hala aynı IP yi gösteriyor. Değişen tek IP, Vikipedi sunucusunun IPsi. O da xff de çıkıyor ama bunun kullanıcıların IP si alakası yok. Noumenon'un değişik IP görmesi bu yüzden. Ayrıca Xff bakma özelliğinin daha 1 aylık yeni bir şey olduğunu, Noumenon'un da bu ilk xff taraması olduğunu hatırlatmak isterim.

Sonuç olarak, Vikipedi sunucularının denetlemelerde verdiği sonuca göre, Ahmetan ve Selkem aynı bilgisayardan bağlanıyor gözüküyor. Ve bunu çürüten başka bir bilgi vermiyor denetleme. 2 ayrı steward bunu doğruladı.

Bu sebeple, Noumenon ilan ettiği "iki kullanıcı denetlemesi tutuyor" açıklamasında hata yok. Bu bilgi sonucunda Vito'nun engellemesinde de hata yok. Selkem'in, bana ve sanırsam diğer arkadaşlara gönderdiği ekran yakalama delilleri, IP bilgilerinde bir acaiplik olduğunu gösterdi. Ayrıca iki kullanıcının Vikideki davranışlarında hiçbir benzerlik göstermemesi de aynı kişi olmadıklarını gösteriyor. Davranışlar bazen IP lerden daha belirleyici.

Peki, Ahmetan, Selkem, Noumenon, Vito Genovese suçlu değilse, bu hata neden oldu? Araştırdığıma göre durum şudur. Özbekistan devleti, Çin, İran gibi ülkelerin kullandığı internet trafiğinin içeriğini denetim altında tutmak için bir ateş duvarı kullanıyor. (Çinde kullanılan: en:Great_Firewall_of_China) Dolayısı ile Özbekistan'dan bağlanan biri, haberi bile olmadan, bu filtre bir bilgisayardan geçtikten sonra Vikipedi'ye ulaşıyor. Vikipedi sadece bu filtre görevi gören bilgisayarı biliyor ve onunla konuşuyorum zannediyor. Bu filtreleyici xff taramasına da cevap vermiyor. O yüzden özbekistandan bağlana iki ayrı kişi aynı makina gibi gözüküyor. Noumenon'un böyle bir makinanın varlığını bilmesi imkansız. Bu olayda adı geçen 4 kişi ise sadece Özbekistan Telekomu'nun uygulamasının kurbanı. İngilizce viki'de bu filtre bilgisayar engellenmiş durumda.

Elbetteki bu talihsizliğin iki kullanıcıyı etkilemiş olması üzücü. Ama aslında hiçbir suçu olmayan yönetici ve denetçinin de, hatanın sorumlusu zannedilmesi de üzücü. --Dbl2010 23:31, 15 Mayıs 2007 (UTC)

  • Teknik olarak ortaya çıkan bu hata mutlak surette bu iki kullanıcıyı üzmüştür. Fakat hatanın kişisel yorumlardan değil, teknik sebeplerden ortaya çıkması ve bir şekilde hatanın tespit edilerek düzeltilmiş olması bir nebze olsun üzüntüyü hafifletmelidir. Ayrıca bu taramanın özellikle bu kullanıcılardan şüphelenilerek yapılmaması, tüm kullanıcılara yapılmış olması da bu kullanıcılar hakkında topluluğun herhangi bir olumsuz yorum, görüş veya kasıtlı suçlamasının olmadığının göstergesidir. Selkem ve Ahmetan'ın bu taramada herkesin başına gelebilecek bu teknik hatadan dolayı daha fazla üzülmemelerini ve kişisel olarak almayıp, olumsuz etkilenmemelerini dileyerek, kendi adıma üzüntümü bildirmek istiyorum. Syg.--renegademsj 05:49, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Bu hatadan bazi derslerin alinmasi gerektigi kanisindayim; kukla oldugu dusunulmeyen kullanicilar icin bu tur bir engel kararinin alinmasinda agirbasli davranilmasi gerkiyor. Eminim bu tur hatalar ara sira olacaktir; sag duyuyu on plana alinmasinidan yanayim. Citrat 05:44, 25 Mayıs 2007 (UTC)

Mesele aydınlığa kavuşmuştur[kaynağı değiştir]

Teknik olarak ortaya çıkan bu hata mutlak surette sadece iki kullanıcıyı değil hepimizi üzmüştür. Denetçi ve engellemeyi yapan yöneticimizi de. Dikkat edilirse, bu hatadan dolayı kimsenin suçlandığı olmadı ama ortada bir engellenme vakıası vardı ve bunun da sebebi olmalıydı.. Neyse ki Özgür'ün teknik araştırması hepimizi rahatlattı.. Başta, olaydan dolayı haklı olarak alınabilecek arkadaşlarımızla birlikte hepimizi. Geçmiş olsun hepimize.--Hasan Sami 06:43, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Seçkin Madde Takımı[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, aklıma gelen bir fikri sizlerle paylaşayım. Vikipedi'de seçkin madde sayımız az, şu ana dek oluşturulan seçkin maddelerin çoğu da az sayıda (3 veya 4) vikipedistin yoğun katkılarıyla yazılmış maddeler. Vikipedi:Temizlik Takımı benzeri bir Vikipedi:Seçkin Madde Takımı oluşturmak sizce seçkin madde adaylarına ve olası seçkin maddelere ilgi çekerek SM sayımızın artmasına yarar mı? Khutuckmsj 15:52, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Olabilir, ama burada anahtar soru: "Bu tip bir takımda yer almak isteyen var mı?" Eğer gönüllüler varsa (en azından 4-5 tane) yararlı olabilir. Yoksa 1 veya 2 kişiyle yürütülebilecek bir şey değil bu. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 06:24, 17 Mayıs 2007 (UTC)
İlgili bir noktaya dikkat çekmek isterim. Halen Ana sayfaya çıkan "Günün Maddesi" dediğimiz maddeler VP:GM sayfasında aday gösterilip belirleniyor. Dikkatimi çekti, son zamanlarda yeni adaylar pek sık önerilmiyor, bu yüzden kuyrukta bekleyen madde sayısı azaldı. Eğer beğendiğiniz bir madde varsa lütfen onu oraya kaydediniz. Maddenin "seçkin" olması gerekmiyor, ama vitrine çıkarıyoruz işte, belli bir seviyenin üzerinde olması iyi olur. --İnfoCan 08:38, 17 Mayıs 2007 (UTC)

Seçkin maddeden öte bir sürü eksiklik var. Bunların tamamlanması daha önemli. Sonra seçkin hale getirilip üzerinde çalışma yapılabilir.--Boyalikus 01:24, 19 Mayıs 2007 (UTC)

Burada vikipedi sayfalarından kişisel saldırı ve hakaretlerimi okuyan tüm vikipedist ve yöneticilerden özür diliyorum. Sanıyorum sayfa başındaki "yöneticilerle ilgili tartışmaya katıl" uyarısıyla havaya girip sıradan bir kullanıcı olduğumu unutmuşum. Bundan böyle yönetmelikler, yöneticiler ve uygulamalarıyla ilgili herhangi bir fikir belirtmeyeceğime, tartışma ve oylamalara katılmayacağıma emin olabilirsiniz. Çünkü vikipediyi seviyorum ve tümüyle engellenip buradan gitmek zorunda kalmak istemiyorum. Kukla olayına gelince, eğer oyun oynamak isteseydim gidebileceğim o kadar çok website ve mekan varki, burada bir dakika bile zaman harcamazdım. Kukla oynatmayı seven arkadaşlara da tavsiyem budur. Eğer kendi şahsiyet ve fikirlerinizi tek kullanıcı altında buraya yansıtamıyorsanız en başta kendinize saygı duymuyorsunuz demektir. Lütfen tartışmalı, kendinden menkul kararlar ve kuklacılık ile bu kadar insanı meşgul etmeyin ve burasını gerçekten burayı seven insanlara bırakın. Vikipediyi seven, buranın faydasına inanarak çalışan tüm arkadaşlardan tekrar özür diliyorum. Saygılar sunuyorum...--Ahmetanmsj 18:25, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Maddelerin kontrolü[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Bir süredir dikkatimi çeken bir husus var. İzleme listemde olan bazı maddeler, mütemadiyen vandalizme maruz kaldıkları halde hiç kimsenin dikkatini çekmemiş ve düzeltme yapılmamış. Örnek olarak zamir ve zarf maddelerini verebilirim. Dini, siyasi vb. tartışmalı maddeler hariç bazı maddeler sayfayı izleme listesine almış herhangi bir kullanıcı düzeltmezse o şekilde kalıyor. Müteakiben botlardan biri de değişiklik yapınca madde o haliyle mühürlenip rafa kaldırılmış oluyor. Değişiklik yapılan maddeler yetkili birisi tarafından kontrol edilmiyor mu? İyi çalışmalar. --Abuk SABUK 21:40, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Hayır yetkili bir kişi tüm değişiklikleri kontrol etmiyor. Zaten tüm değişikliklerin hemen kontrol edilmesi mümkün değil. Bununla birlikte son değişiklikleri takip edip, yapılan değişiklikleri (özellikle özetsiz, anonim IP'lerce yapılanları) kontrol etmek her ilgili Vikipedistin görevi, sorumluluğudur. Tabii yapıp yapmamak elimizde. En çok bu işi seven son değişiklik devriyesi Vikipedistler var, bunun dışında bazı deneyimli aktif üyeler bununla çok ilgileniyor... bunlar dışında da ne yazık ki pek ilgileneni yok (son değişikliklerin). Eğer herkes el atarsa son değişikliklere bence o tip sorunlardan kurtuluruz; bunu çözmenin tek yolu da o. Bot da yazılabilir tabii... ama çok daha zorlu olduğu gibi, kendisi beraberinde birçok sorun getiriyor. O sebeple, haydi Vikipedistler son değişikliklere! ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 06:29, 17 Mayıs 2007 (UTC)
Acaba bir son değişiklikler devriyeliği takip listesi ya da shift tablosu yapsak iyi olur mu? Yani vikiye giren uye ilk iş olarak bu tabloya baksa ve eğer orada bir son değişiklik devriyesi yok ise buna göre orayı boş bırakmasa nasıl olur.? Gerçi bu seferde uyanik vandallar oraya bakıp aaa kimse yok dur vandallayayım der mi diye de düşünüyorum kendi kendime.. Yok yok bu fikir sanirim sorunlu... Ben işime geri dönüyorum.  :)--Erkan 06:36, 17 Mayıs 2007 (UTC)

Ramiz,Cemal Nadir,Orhan Ural,Ratip Tahir Burak,1940'lı yılların unutulmaz ressam ve karikatüristlerinin de Karikatür bölümünde yer alması gerekir. Mesela "Ramiz" ilk Alfabe nin resimleyenidir. Bu kişilerle ilgili bilgilere ulaşılıp yerlerine oturtulması gerekir.

Benim dedim benim oldu... mu?[kaynağı değiştir]

  • Hayır olmadı...

Arkadaşlar, ortalama bir Vikipedistin Canetti'nin veya Derrida'nın bir portresini çekmiş olması pek olağan değildir. Ayrıca, 100-150 yıl önce çekilmiş olması gereken bir resmi sizin çekmediğiniz de aşikârdır. Bu durumda niçin Şablon:KM-Kişisel veya Şablon:GÖBL-Kişisel şablonlarını kullanırız ki? Yoksa telif haklarının yarattığı sınırları aşmanın kolay bir yolu mu bu?

Şu an Vikipedi'de bulunan resimlerin en büyük sorunu, kontrol etmesi cidden çok zor olan bu durum: kişilerin sıklıkla bariz biçimde kendi ürünleri olamayacak resimleri kişisel resim telif etiketleriyle etiketlemesi. Tabii ki bunun tersi durumlar olabilir, fakat bu şu anda büyük bir sorun ve tüm Vikipedistlerin buna dikkat etmesi, azami oranda özen göstermesi şart. Zira telif hakları konusu Vikipedi'nin en çok dikkat ettiği hususlardandır ve belki de en çok dikkat ettiği husustur. Yasal bir yönü olduğunu da unutmamalıyız. Vikipedi'ye benim diye bir başkasının fotoğrafını ekliyorsanız, yasal anlamda yalan söylemenizin yanı sıra hırsızlık yapıyorsunuzdur. Durumun çok saf, temiz ve iyi niyetli sebepleri olabilir, burayı geliştirmeyi amaçlıyor olabilirsiniz; ama bu eylemi meşru kılmayacaktır. Topluluğun bu konuya dikkat edeceği günlerin de geleceğini umut eder, herkese iyi çalışmalar dilerim... - Noumenon mesajkatkılar 20:43, 19 Mayıs 2007 (UTC)

Noumenon'un bakış açısı çok hoşuma gitti. Tecrübeli kullanıcılarda böyle sorunların olabileceğini sanmıyorum ama diğer kullanıcılarda olabilir. Gerçekten önemli bir konu..----Ddenkelmesaj 20:46, 19 Mayıs 2007 (UTC)
Telif hakları konusu yeni kullanıcılar için can sıkıcı ve heves kırıcı, yeni üye olduğum dönemde ben de çok sorun yaşamıştım, Vito'nun üşenmeden yazdığı uzun bir yazı sayesinde sorunu yavaş yavaş aşabilmiştim. Telif hakları konusunda yeni üyelere yardımcı olmak bence daha deneyimli kullanıcılar için bir çeşit görev olmalı, telif hakları ile ilgili bir sayfaya bağlantı vermek yeterince cesaretlendici değil, hatta zaman zaman şevk kırıcı (özellikle uzun ve bürokratik bir yazıyı okuma kısmı). Yeni üyelere el birliği ile yardımcı olmalıyız, Noumenon'un bu uyarısı bence çok yerinde oldu. Khutuckmsj 19:17, 20 Mayıs 2007 (UTC)
Buna ek olarak adil kullanım resimlerini maddeler dışında gördüğünüz yerden çıkarın arkadaşlar.Yukarıda yazmıştım, Kullanıcı:Pınar'da yazmıştı gerçi ama büyük çaplı bir hareketlenme göremediğim için tekrar tekrar yazıyorum.Belki kafanız şişerde hareketlenirsiniz.İyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 19:29, 20 Mayıs 2007 (UTC)
Nedense bu tip hususlara pek ilgi yok, oysa olmalı. Arkadaşlar, bu konu çok çok çok önemli. Vikipedimizde başkalarından çalınmış resimleri barındırmamız bir suç. Bunun önemi daha fazla ne kadar vurgulayabilirim bilmiyorum. Adil kullanım resimlerinin tekrar belirtilmesi de yerinde olmuş, teşekkürler Kullanıcı:Mach. Eğer genel anlamda Vikipedistler tembellik yapıp da bu işleme başlamazsa, bir uyarı şablonu hazırlayıp (eğer hâli hazırda yoksa) bu uygunsuz adil kullanım uygulamasını gördüğümüz her kullanıcıya gönderebiliriz. Bu konular çok önemli, bir dildeki Vikipedi kalitesini barındırdığı materyalin telif, tarafsızlık ve doğrulanabilirlik dereceleriyle gösterir. Şişman ama kof bir Vikipedi olmasın Vikipedimiz, kaliteye evet, yalana ve hırsızlığa hayır! - Noumenon mesajkatkılar 13:51, 21 Mayıs 2007 (UTC)
Merhaba, konuyu daha yeni okudum, bu konuda sorularim olacakti. Kirmizi C harfiyle isaretlenmis lisansa sahip tum resimler silinebilirler mi? Yoksa Adil kullanim dediginiz bu mu? Kendimiz gazete, kitap/CD kapagi, ekran goruntusu cekersek bunlara hangi lisans kutucugu eklenmelidir? Simdiden tesekkurler, --Bahar (yine ben!) 13:59, 21 Mayıs 2007 (UTC)
Kategori:Adil kullanım etiketleri'nden birine sahip her resim sadece maddelerde kullanılabilir geri kalan yerlerden silinmelidir.Diğer soruya gelirsek logoyu kitap/CD kapaklarını kendiniz çekmeniz halinde gene bu adil kullanım etiketlerini kullanmalısınız.Bu resimlerde teliflidir.--Machiavelli' msj 19:08, 21 Mayıs 2007 (UTC)
Bu arada konunun ne kadar geniş çaplı olduğunu göstermek için bir örnek vereyim:Futbol takımlarının amblemleri portallardan, şablonlardan vs vs çıkarılmalı.Örneği açayım:
--Machiavelli' msj 19:37, 21 Mayıs 2007 (UTC)

Telif ihlalli maddeler[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, telif ihlalli maddeler ilgili kategoride bayağı bir birikmişler, acaba bir veya birkaç yönetici bu maddelere baksa ve bunlarla ilgili gerekli silme işlemini yapsa olabilir mi? Kimin süpürgesi daha güçlü?--Erkan 05:35, 23 Mayıs 2007 (UTC)

  • Hazır konu açılmışken, telifli maddelerin daha kolay temizlenebilmesi için bir hatırlatma yapmak istedim. Kesin telif ihlali olduğunu tespit ettiğimiz maddelere -olası telif ihlali- şablonu koymak yerine, VP:HS Genel - 9 maddesi gereği -sil- şablonu koymalıyız. Bu durumda madde hızla silinecektir. Eğer emin olunmayan bir durum varsa ve araştırılması gerekiyorsa -olası telif ihlali- şablonu konmalı ve bu şablon konduktan sonra şablonun üzerinde açılan bağlantı sayfasına (Vikipedi:Telif sorunları), telif sorunu ve ilgili durum hakkında bir not düşülerek madde kayıt edilmelidir. Bu şekilde telif sorunlarının çözümü ve takibi daha kolay mümkün olmaktadır. İlgilenen herkese tşk. --renegademsj 06:23, 23 Mayıs 2007 (UTC)
  • Evet iki gündür kategorideki maddeleri gözden geçiriyorum. Birçoğu VP:HS G9 ihlali ama doğru etiketlenmemiş. Bazılarıda doğru etiketlenmesine rağmen bazı kullanıcılar hızlı sil etiketini çıkartıp muhtemel telif ihlali etiketini eklemiş. Ayrıca maddeleri etiketlerken geçmişinde telif ihlal etmeyen sürüm var mı diye de kontrol etmek lazım. Varsa eski sürüm geri getirilebilir --Pinar 09:52, 23 Mayıs 2007 (UTC)
  • Arkadaşlar, telif ihlalilni trespit ettiğim bazı maddelere {{sil|Telif ihlali [http://tlifihlali.com]}} gibi bir uyarı etiketi koymak istiyorum ama bu şekilde url adresi girildiğinde bu sil şablonu bunu ignore ediyor. acaba şablonlardan ve kodlardan anlayan bir kullanıcı bu durumu düzeltse de bu şekilde hızlı sil işlemini daha iyi uygulasak nasıl olur?--Erkan 10:52, 23 Mayıs 2007 (UTC)
  • Kare parantezleri çıkartırsan ignore edeceğini sanmıyorum: {{sil | Telif ihlali http://telifihlali.com}} --Pinar 11:02, 23 Mayıs 2007 (UTC)

Madde değerlendirme terimleri[kaynağı değiştir]

Geçen sene Kullanıcı:GraphicDesigner epey emek vererek bir madde değerlendirme sistemi hazırladı. Diğer büyük Vikilerde de olan bu sistem sayesinde belli bir projenin zaman içinde ilerlemesini nicel olarak izlemek mümkün hale geliyor. Her maddenin o proje kapsamı içindeki önemi ve kalitesine dair değerler veriliyor, bu değerler ayda bir elle veya botla aşağıdaki gibi bir tabloya giriliyor, ve böylece Vikipedi'nin bu projenin konusunu ne derece iyi karşıladığı belli oluyor.

Vikiproje:Madde Değerlendirmesi/MHB maddelerinin kalite istatistikleri (tablodaki rakkamlar uydurmadır)

Bence bu sistemin en büyük yararı, "nicelik değil nitelik!" diyenlerin niteliği kabaca takip etmelerini sağlayan bir araç olması. Böyle bir tablo hazırlayarak belli bir konunun öncelikli veya ve az geliştirilmiş maddeleri belirlenebiliyor. Tablodaki değerler zamana göre karşılaştırıldığında, projenin başarısının sadece madde sayısı olarak değil, madde kalitesi düzeyinde de izlenmesi mümkün oluyor. "Askeri Tarihle ilgili maddelerinin sayısını yüz tane arttı" demek yerine, "A-sınıf Askeri Tarihle ilgili maddelerin sayısı on arttı", vb. denebiliyor.

Ben bu değerlendirme sistemini, oluşturmakta olduğum Vikipedi:Vikiproje Moleküler ve Hücresel Biyoloji içinde kullanmayı planlıyorum. Bunu için İngilizce Wikipedia'da kullanılan kalite ve önem değerlerini kendime göre Türkçeleştirdim. Ancak, bu değerlendirme sisteminin Vikipedi'deki başka Vikiprojeler tarafından da kullanılmasını olası gördüğümden, bu yönde fazla ilerlemeden önce topluluğun görüşünü alıp bu kalite ve önem terimlerini standartlaştırmak istiyorum. Kullanıcı:GraphicDesigner'ın seçmiş olduğu madde değerlendirme terimlerini doğrusu ben yadırgadım, onunkiler yerine bana daha uygun gelen başka terimler kullandım. Gene de Vikipedi'de bu terimlerin standart bir şekilde kullanılması, bence kimin seçimlerinin benimsendiğinden daha önemli. Topluluğun genel eğilimleri doğrultusunda çoğunluğun benimseyeceği bir madde değerlendirme sisteminin oluşmasını arzu ediyorum.

Kısaca özetlemem gerekirse İngilizce Vikipedi'de Kalite değerleri Seçkin Madde, A, İyi Madde, B, Başlangıç ve Taslak Sınıfları şeklinde. Bunlardan SM ve İM, resmi bir değerlendirme süreci sonunda tescilleniyor, diğer A, B, Başlangıç ve Taslak sınıflandırmaları herhangi bir kullanıcın takdirine kalmış, metinde bir imlâ hatasını değiştirir gibi uygun bir kalite değeri verilebiliyor, uygunsuz bir değer konursa bir başkası onu düzeltiyor. Maddelerin önem değerleri ise İngilizce'de Top, High, Mid ve Low (yani Üst, Yüksek, Orta ve Alçak) olarak kullanılmış.

  • Ben bu kalite değerlerini Türkçeye SM, A, KM (Kaliteli Madde), B, C ve Taslak Sınıf olarak çevirdim.[3]
  • GraphicDesigner'ın bunlara karşılık olarak seçtiği kalite terimleri ise Seçkin (A), B, Kaliteli (C), Kullanışlı (D), Geliştirme (G) ve Taslak (T).[4]
  • Ben Önem değerlerini En önemli, Çok önemli, Orta Önemli ve Az önemli olarak çevirdim.[5]
  • GraphicDesigner 'önem' yerine 'öncelik' terimini seçmiş ve bu özellik için Öncelikli, Yüksek, Orta ve Düşük değerlerini kullanmış.[6]

Bu kalite değerlerinin pratikte nasıl kullanılabileceği hakkında fikir verecek bazı sayfalara bağlantılar veriyorum:[7], [8],[9]

Bu yukarıda saydığım kalite ve önem/öncelik terimleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Hangisi daha iyi, veya başka bir öneriniz var mı? Diğer dillerdeki Vikipedi'lerde kalitenin gelişmesine büyük katkısı olmuş olan madde değerlendirme sisteminin kullanışlı bir şekilde burada da uyarlanabilmesi için lütfen görüşlerinizi belirtiniz. --İnfoCan 20:09, 24 Mayıs 2007 (UTC)

Sanirim sayi olarak oldukca yuksek bir noktaya geldik ancak kalite olarak sorunlarimiz devam etmekte. InfoCan'in bu onerisinin ansiklopedinin genel durumu hakkinda cok daha net bir gosterge olacagini dusunuyorum. Eger topluluk bur projeyi desteklerse, belirli konulardan degerlendirmeye baslayalim. Bot ne tur bir yardim saglar bilemem ancak aylik degerlendirme yapilabilirse cok iyi olur. Zamaninin geldigini dusunuyorum ve destekliyorum. Citrat 05:51, 25 Mayıs 2007 (UTC)
  • Güzel fikir, güzel uygulama, neden olmasın? Nitelik bağlamındaki gelişimimizi takip etmemizi kolaylaştıracaktır. Bununla birlikte şu an projeler pek aktif olmadığı için (bu iş en kolay ve güzel projeler dahiline yapılabilir kanaatindeyim) bunun zaman alacağının altını çizmekte yarar görüyorum. Önerilen terimler güzel, uygun. Kaliteli madde terimini özellikle önemli buldum; güzel de durmuş. Bu tip bir sistemin gelişiminde Vikipedistlerin duyarlılığı ve ilgisi sanırım en önemli olan şeydir; sonuçta maddeler kendi kendilerini değerlendirmiyorlar. Bununla birlikte ortalama bir Vikipedist şu an bir maddeyi değerlendirebilmesine olanak sağlayacak bilgilere (genel olarak konuya dair bilginin yanı sıra en basitinden VP:BTT'ye - taraflı olan bir maddenin ne kadar bilgi veriyorsa versin kaliteli olamayacağına mesela) sahip mi değil mi pek emin değilim. Yine topluluk buna ne kadar zaman ayırır? Bu hususta da şüphelerim var. Bununla birlikte ilgili bireyler için bu tip bir şeyin olması gerçekten önemli ve yararlı.
  • Vikipedi'nin nitel gelişimine katkıda bulunacak her şeye azami oranda önem vermeliyiz, zira bu yönde çok zayıfız. -Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 06:32, 25 Mayıs 2007 (UTC)

Mart ayında aynı konuyu bende gündeme getirmiştim ama daha erken diyerek ertelemiştik. Aslına bakarsanız bencede erkendi. Aslında çok uzun bir zaman geçmedi ama şu an bu çalışma başlatılırsa iyi olur. Yalnız Vikipedi'de çokca başlatılıp sonrasında atıl kalan oluşumlar var. Bunlara bir yenisini eklememek için bu çalışmayı sürekli yapabilecek kişilerin olması gerekli. Bu nedenle tıpkı İng Viki'de ki gibi VikiProjeler üzerinden bu çalışmalar yapılmalı. Bunun yanında Vikiproje:Madde Değerlendirmesi var. Ayrıca Seçkin Maddeleri hadi oylayarak seçiyoruz. Önem sırasını veya kalitesini kullanıcılar kendi görüşlerine göre mi seçecek? Aslında güzel bir çalışma ama zor olacağı kesin. Kolay gelsin. İyi çalışmalar.--Absarileti 11:02, 25 Mayıs 2007 (UTC)

  • Çalışma içeriği hakkında fazla bilgim olmamakla beraber, fikir kesinlikle Vikipedi'ye katkı sağlayacaktır. Destekliyorum--renegademsj 11:23, 25 Mayıs 2007 (UTC)
  • Yukarıda yeterince açık yazmamışım, biraz açayım. Vikipedi'de ortak ilgi alanı olan bazı kullanıcılar Vikiproje olarak adlandırılan işbirliklerine girip belli bir alanda Vikipedi'nin gelişmesi için organize çalışma yapıyorlar (örneğin Türkiye yerleşim birimleri, askeri tarih, sinema). Genelde bu çalışmanın sonucunda o konuyla ilgili tüm maddelere kolayca ulaşmaya sağlayan kullanışlı bir portal açılıyor. Benim yukarıda sözünü ettiğim madde değerlendirme sistemi, bu projelerde kullanılabilecek bir araç. Dolayısıyla tabii ki bu projelerden birinde yer almayan birisini ilgilendirmeyecek bir girişim bu. Her proje bu sistemi kullansın diye bir teklif getirmiyorum (ama bu iyi olacağına inanıyorum). Ben burada sadece bu değerlendirme terimleri konusunda bir topluluk görüşü almak istiyorum. İlk aşamada kendi başlatmakta olduğum Vikiprojede bunlar kullanılacak. Amacım zaten mütevazi, bu VikiProje için portal dahi açmıyorum, sadece bu konuda öncelikli olan maddelerin bir listesini çıkarmak ve onların şu anki kalitesini belirlemekle yetiniyorum. Bu iş için fazla insana gerek yok (ama yardımcıların olması tabii beni mutlu eder). Öte yandan bence bu madde değerlendirme sisteminin başka VikiProjeler için de kullanışlı olacaktır, bu yüzden eğer birileri arzu edip bir kalite değerledirme sistemini kendi projelerinde uygulamak isterlerse benim kullandığım bu terimlere içleri sinsin istiyorum. Yani gelecekte her aklına gelen başka bir kalite değerlendirme sistemi üretmesin, tek bir sistem olmalı. Kısacası, şu anda sadece bu terimlerin uygunluğu konusunda bir topluluk görüşü almak istiyorum.
(Absar'a cevaben) Yukarıda "Kullanıcı:GraphicDesigner'ın sistemi" derken kastettiğim Vikiproje:Madde Değerlendirmesi. Yalnız orada kullanılan kalite ve öncelik terimlerini değiştirmek istiyorum. --İnfoCan 14:49, 25 Mayıs 2007 (UTC)
  • Öncelik yerine Önem teriminin kullanılmasını destekliyorum. Kalite değerleri için de Infocan'ın yaklaşımı daha iyi duruyor. (SM, A, KM (Kaliteli Madde), B, C ve Taslak Sınıf) Yalnızca bu sınıflama da naçizane önerim C sınıfı yerine GM (Geliştirilmesi gerekli Madde) terimini kullansak sanki daha iyi duracak. Syg.--renegademsj 16:51, 25 Mayıs 2007 (UTC)

Bu kesinlikle süper bir olay da; Vikipedi tartışma:VikiProje Madde Değerlendirmesi sayfasında devam edilmesi daha doğru olur sanırım. (Her şeye limon sıkmakla yükümlü kıl insan yorumu)--Vito Genovese 16:52, 25 Mayıs 2007 (UTC)

Tamam, tartışmayı oraya kopyaladım. İlgilenenler o sayfayı izlemeye alsınlar lütfen. --İnfoCan 17:01, 25 Mayıs 2007 (UTC)

Köy muhtarları[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Köy maddelerinde köy muhtarlarına yer vermemiz hoş, fakat bunu nasıl doğrulayabiliriz? Daha önce yanılmıyorsam Kullanıcı:Mach'ın bir sorusu üzerine internette bu konudaki verileri doğrulamamıza olanak sağlayacak bir kaynak aramış fakat bulamamıştım. Eğer bilen varsa lütfen belirtsin. Yoksa sanırım köy muhtarları bilgisini doğrulayabileceğimiz bir kaynak bulana kadar çıkarmamız en doğrusu olacaktır. Şu anda köy maddelerinde en çok değiştirilen kısımlardan köy muhtarları kısmı ve yapılan bir vandalizm mi değil mi anlamamız olanaksız (şu anda - doğrulayabilecek kaynağımız olmadığından). Kaynaksız ve yanlış bir bilgiyi barındırmamız mümkün olmadığı için eğer doğrulayacak bir kaynak bulamazsak dediğim gibi bu bilgileri çıkartmamız gerekecek. Bu sebeple herkesten ricam eğer bildikleri bir kaynak varsa (yalnız resmî olması gerekebilir kaynağın, 3. parti kaynak olmalı, resmî olmayan bir köylünün kendi adına yaptığı site sayılmayabilir) belirtmeleridir. Niceliğe önem verdiğimiz kadar lütfen niteliğe de önem verelim; kaynaksız, taraflı, özgün çalışma ihtiva eden maddeler nitel anlamda geçerli değildirler. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 07:53, 25 Mayıs 2007 (UTC)


Burada,burada, burada,burada ve Burada veya burada da , Şurda ve şurda da küçük araştırmayla bulduklarım var. Bunun dışında doğrulanabilir blog olmayan yerel birçok site var. Örneğin yerel gazeteler.. Bence kalmalalılar. Bazı maddelerde referans olarak verilen birçok resmi olmayan site var. Teşekkürler iyi çalışmalar.--Boyalikus 11:42, 25 Mayıs 2007 (UTC)

  • Bence köy maddelerindeki muhtar bilgisi çok önemli bir bilgi değil ve doğrulanabilirliği de sorgulanabilecek bir şey. Yani kendinizi düşünün bir köy hakkında fikir almak istiyorsunuz ve o maddeye girdiğinizde Muhtar ismi size ne gibi bir bilgi veriyor? Bana vermiyor açıkçası. Ben muhtar isimlerinin olmasının çok da önemli olmadığı kanısındayım. Ancak bilgi bilgidir eğer doğru ise kalmasında sakınca yok. Fakay kim doğrulayacak? Biliçli kullanıcı (burada vikipedi okuyan anlamında kullanılmıştır) eğer böyle bir bilgiyi kullanmak istiyor ise zaten daha farklı kaynaklardan da teyit ettirmelidir.--Erkan 12:22, 25 Mayıs 2007 (UTC)
Muhtar adı yazıldığı yere o köyün ya da ait olduğu ilçenin websitesi bağlantısını koyarak, güncel muhtar adının oradan bulunabileceğini yazarsak nasıl olur? Ben şahsen açtığım her köy maddesine, ait olduğu ilçenin hakkındaki YERELNET sayfasını bağlamıştım. --Erdall 12:41, 25 Mayıs 2007 (UTC)
Nerden bulacağımızdan, "bilginin önemi"nimi tartışacağız ? Yukarda verdiğim linklerin hepsi gov.tr... Dolayısıyla benim için önemsiz olan bilgi, başkası için önemli olabilir. Bildiğim kadarıyla bilginin önemi tartışılmaz (okuyucu için).. Olup olmaması konusunda ise 1998-1999 gibi yıllara bölünmüş köy muhtarlarına ait tablo çıkartılmalı. küçük bir not içerisinde bildirilebilir muhtarlar. Ama doğrulanamaz gerekçesine karşıyım, tamamı doğrulanamaz değil kaymakamlık sitelerinin çoğunda mevcut. Yada önemsiz olduğu gerekçesine.--Boyalikus 13:29, 25 Mayıs 2007 (UTC)

Bu konuyu uzun zaman önce Noumenon'a iletmiştim.Bir köy maddesinde anonim kullanıcı tarafından bir muhtarın ismi değiştirildi.Şimdi ilk yazılan mı doğru yoksa ikinci yazılan mı doğru hangisi vandalizm yapıyor, kaynakta bulamadığım için sormuştum.Tabiki önemsiz diyemeyiz bilgiye, ancak sadece güvenilir kaynaklardan doğrulandığı sürece var olmalılar.--Machiavelli' msj 17:17, 25 Mayıs 2007 (UTC)

Noumenon'a bu konuda katılıyorum. Fakat yanılmıyorsam, Yerelnet isimli sitede bu konuda referanslar mevcut. İncelenmesi lazım. İyi niyetli kullanıcıların doğru isimleri girmesi mümkün olduğu gibi, kötü niyetli kullanıcıların kendi adlarını yazmasıda mümkün olabilir. Her madde için bu doğrunabilirlik ölçüsü geçerlidir.----Ddenkelmesaj 17:59, 25 Mayıs 2007 (UTC)

  • Bir soru, Baskil ismi ne kadar doğrulanabilecek???Umarım zamanında bu mesele üzerinde çalışmamış olmasına rağmen fikir belirtenlerin referansları vardır. Bunuda konuşmalıyız..İlgilenenler şu bağlantılara bakabilir, [10],

[11]----Ddenkelmesaj 20:01, 26 Mayıs 2007 (UTC)

O konu daha önce tartışılmıştı sanırım, yine tartışılabilir, ama yeri bu başlık değil, konu dağılmasın. Her ilin internetteki resmî web sitesinde bu bilgiler mevcut mu? Aslında zaten bu resmî sitelere dış bağlantı verdiğimizden oradan da öğrenilebilir eğer o sitelerde varsa bu bilgi. Doğrulanamayan çok çeşitli bilgi var, diğerlerini de elbette tartışacağız, tartışalım, ama bu arada bu muhtar işini de kesinleştirelim. Kullanıcı:Erdall'ın önerisi uygulanabilir belki... Fikirler? - Noumenon mesajkatkılar 07:16, 28 Mayıs 2007 (UTC)
Erdall'ın dediği gibi olsun bence. Koca vikipedide kaynak sorunu olan bi köy muhtarları varmış gibi. Kaldı ki kaynaksız da değiller ama neyse. Gereksiz tartışma. Uzatmayalım daha fazla. Erdall'a katılıyorum. --maderibeyzamsj 07:40, 28 Mayıs 2007 (UTC)

Bence Köy sayfalarından köy muhtarının adını tamamen kaldıralım.Görev başındaki muhtarların adını doğrulamak son derece basit (yerelnet ve Valilik siteleri) ama eski muhtarların gerçekçiliğinde hatalar olabilir. Görev başındakilerde zaten kısa süre sonra değişecek. Suistimale açık alan. Hiç kimse bu köyün muhtarı da kimmiş? diye o sayfaya bakmıyor. Orada bulunan , o yöreye ait olan kültürel değerler daha önemli.--Alperx ileti 07:52, 28 Mayıs 2007 (UTC)

Bence Alperx'in önerisi güzel bir öneri.--Ddenkelmesaj 23:24, 28 Mayıs 2007 (UTC)

Ben de tamamen kaldırılmasından yanayım --Pinar 11:03, 29 Mayıs 2007 (UTC)

Hakemlik Kurulu[kaynağı değiştir]

  • Kuklalar, kuklacılar, iddialar, tezler, savunmalar...Bu olay artık yöneticileri aştı. Yöneticiler bile bir karara varamıyor. Tüm vikipedi üyelerini ilgilendiren bir çıkmaza dönüştü. Artık herkes herkesi kukla olarak çok rahat bir şekilde gösterebilir. Hatta garezi olana kuklacı kılıfı giydirmek için nedenler üretebilir. Hakem Kurulu prosedürlerinin biran evvel düzenlenmesi ve yürürlüğe geçirilmesi lazım.

Bu konuda İngilizcesi iyi derecede olan kullanıcıların bu konuya ve diğer çevirilmemiş bir sürü politikaya el atması gerekli. Yöneticilerin bazıları kukla avında ve başkalarını kırmakla meşgul. Politika çevirmek ve bilmeyenlere öğretmek bizlere düşüyor. Bu konuda bir Vikiproje açmayı düşünüyorum. Katılacakların benimle burdan veya MSN ile irtibata geçmesini isterim. Katılan olmazsa sınavlarımın bitişinden sonra ben tek başıma başlayacağım. Her şey vikipedi için, burası kimsenin babasının çiftliği değil. Burada sıradan bir kullanıcı ile yöneticinin görüşünün kıymeti aynı. Yöneticiler yönetemediği gibi(yöneticilik terimi tartışmalarını inceleyin; yöneten ve yönetilen yoktur!), karar alma mekanizması da değildir.

Citrat gibi tavırlarında, görüşlerinde ve politikaların uygulanmasında kararlı ve elinden geldiği kadar adil olmaya çalışan bir yöneticinin bunları söylemesi düşündürücüdür. Citrat'a tarafsız yaklaşımından ve iyi niyet arama çabasından dolayı buradan teşekkürlerimi sunarım. ----Ddenkelmesaj 17:53, 25 Mayıs 2007 (UTC)

Yazık, çok yazık. Verilen emeğe, gösterilen saygıya, harcanan vakte yazık. "Adil" olduğumu ispatlamam için demek ki diğer yöneticilerin kararlarına karşı çıkmam gerekiyormuş. Ama anlamadığım bir şey var. Yöneticiler hemfikir oluyorlar, "bunlar birbirini kayırıyor, anlaşmalı hareket ediyorlar" deniliyor. Bir yönetici fikir ayrılığını dile getiriyor, bu sefer "yöneticiler bile bir karara varamıyor" deniliyor. Yöneticiler ne yapsın, bir Allah'ın kulu lütfen bana söylesin. Belliki ben bu çelişkiye tek başıma bir anlam veremeyeceğim. Hakemlik Kurulu da ne amaçlar uğruna kurulacak, ne emellere alet edilecek çok açık ortada. Sevgili Ddenkel, sen MSN'de görüş, telefonda görüş, burada görüş, her nasıl görüşmek istersen görüş. Bu senin hakkındır ve ben senin her hakkını sonuna kadar savunurum. Ama ben niye boşuna konuşuyorum ki, nasıl olsa Vikipedi benim "babamın çiftliği". Yazık, çok yazık. --Pinar 09:14, 26 Mayıs 2007 (UTC)
Ben yöneticilere karşı çıkanlar adildir demedim. Anlaşmazlık var dedim. Benim gözümde seninle benim aramda bir vikipedist olarak fark yok. Dediklerin o meşhur ad homineme giriyor. Anlaşmazlık ha seninle
Citrat arasında olmuş, ha benimle. Farkı yok...Anlaşmazlık var mı? Evet. Peki kukla iddialarını savunanlardan hangisi, ilgili iddiadan dolayı kukla olduğunu düşünüyorum dedi? Söyleyeyim:HİÇBİRİ..İstediğimle istediğim gibi görüşebileceğimi hatırlatman gereksiz. Başkaları ile istediğim yerden iletişim kurmama saygı duymamak gibi bir şansın yok zaten, tekrarlamana gerek yok. Ad hominem midir nedir, +1... Sevgilerle...----Ddenkelmesaj 19:59, 26 Mayıs 2007 (UTC)
Hakemlik kurulu diye bir şey olursa bu gerçek bir yönetim organı olur. Oysa bir yandan yönetici terimini değiştirmeye çalışıyoruz yönettikleri sanılmasın diye.. (sahi bu mesele ne oldu? Unutulup gittimi ne?). Bence Vikipedide her türlü anlaşmazlıkla başa çıkmak için yeterince kurallar ve oylamalar var. Örneğin iki kullanıcının arasındaki anlaşmazlığı gidermek için konuyla hiçbir alakası olmayan bir yönetici görevi üstlenir falan filan.. Bence Hakem kurulu ile uğraşacağımıza vandalizme karşı daha çalışkan olmaya çalışsak ve yöneticilerimizin sayısını yükseltsek daha iyi olur. Gözden kaçan vandalizmler çok fena arttı.. --Erdall 16:53, 26 Mayıs 2007 (UTC)
Yok bence kesinlikle yönetim kurulu felan olmayacak. Hani bazı gruplar, sürekli aynı görüşlerde yer alıyormuş ya, yöneticilerde de gruplaşma olduğu kanısındayım. Sürekli yok efem yöneticilerde farklı düşünebiliyorlar diyorlar ya, ben bu güne kadar bir kere yöneticilerin farklı davrandığını görmedim (dünkü Citrat olayı dışında). İşte amaç bu gruplaşmaların aldığı kararların etkisini azaltmak. Sonuçta bu kurul diğer vikipedilerde var mı? Elbette vandalizmle uğraşmalı. Fakat Skolastik Avrupa'ya döndük, cadı avına çıkılmaya başladı. Yakında vikiperiler erkek mi dişi mi diye tartışmaya başlarsak çok tatlı olacak:)Erdall sana aynen katılıyorum, sadece çevrilmemiş onlarca kuralın olduğunu ,çevrilmesi gerektiğini ve bir kullanıcı olarak çevireceğimi söylüyorum. Teşekkürler.----Ddenkelmesaj 19:59, 26 Mayıs 2007 (UTC)
"Bence Hakem kurulu ile uğraşacağımıza vandalizme karşı daha çalışkan olmaya çalışsak ve yöneticilerimizin sayısını yükseltsek daha iyi olur. Gözden kaçan vandalizmler çok fena arttı.." bu lafza katılıyorum. Bununla birlikte hakem kurulu için çalışmaların, planların tamamen kapatılmasından yana değilim. Fakat Vikipedi'deki politikalara, politika gelişimlerine biraz vakıf olan herkes bilecektir bu iş hiç de kolay değil. Ayrıca bugüna kadar Vikipedi'de politika bazlı işleyecek bir kurul hiç kurulmadı, yani yeni bir sorunla karşı karşıyayız. Buradaki en büyük sorunsa aktif kullanıcı sayımız. Aktif kullanıcı sayımız çok düşük. Politikaları bilen kullanıcı sayımız çok çok daha az; aslına bakarsanız yönetici seçilmemiş politikalara vakıf kullanıcı sayısı o kadar az ki en basit uygulamalardan bile sorun çıkabiliyor... Bu durumda öncelik kişilere politikaların tanıtılmasıdır. Bizim hâlâ bir yardım bölümümüz yok. Bizim hâlâ çevrilmemiş temel politikalarımız var. Bizim hâlâ çevrilmemiş birçok yönergemiz var. Her şeyi bırakın bu politika ve yönergeler çevrilmeden bir hakem kurulu kurulamaz; zira işlevsiz olur. Bir adam tutuyorsunuz belirli kurallara dair sorun çıktığında soracağınız, ama adama vereceğiniz tam bir kural listesi yok. Her şeyi bırakalım mantık açısından hatalı bir düşünce. Politikalar ve yönergeler tamamlanmadan bu tip bir kurul hiçbir işe yaramayacaktır. Aktif kullanıcı sayısı artmadan da bu tip bir kurul ancak sorunsal olacaktır. Bunları hakem kurulu nedir, nasıl işler, politikası nasıldır, nelere ihtiyaç duyar çok iyi bilen deneyimli bir Vikipedist olarak söylüyorum.

Yöneticiler karar veremiyor lafzı garip geldi bana da... Vikipedi'de yöneticiler aynı fikire olmak zorunda değildir, bazı durumlarda farklı fikirlere sahip olabilirler. Fakat son sözü politikalar söyler, kimin söyledikleri politikalara yakınsa, politikalara vakıf kullanıcıların çoğunluğu politikalar bazlı hangi argümanları sunuyorsa, ona göre karar verilir. Farklı seslerin çıkması ortamın yararınadır, gelişimi olumlu yönde etkiler. Anlayamadığım nokta Pınar'ın belirttiği gibi aynı fikirde olunca bu insanların niye aynı fikirdeniz?! diye yıpratıldıkları ve suçlandıkları, aynı fikirde olmadıkları zamanda bir nevi niye aynı fikirde değilsiniz?! bir karara bile varamıyorsunuz şeklinde yıpratılmaları, suçlanmaları. Bu iki önerme birbiriyle çelişmektedir. Bununla birlikte ikisi de bence hoş değildir; kişiler siz memnun olasınız diye, aynı fikirde olmak için veya ayrı fikirde olmak için, aynı veya ayrı görüşler belirtmiyor. Herkes aklında ne varsa, durumlardan ne çıkarıyorsa onu belirtiyor. Tabii ki herkesin aynı fikirde olduğu zamanlar da olacak, tersi de olacak; hepimiz insanız, hepimiz farklı bireyleriz, bu çok normal. Açık konuşmak gerekirse hakem kurulu tartışmasına bu tip ifadelerle başlanıyorsa bu hakem kurulu fikrinin Vikipedi'deki gelişimine zarar verir zira doğrudan taraflı bir gelişimin ön görüldüğünü ifade eder. Vikipedi'de bir hakem kurulu olacaksa, diğer Vikipedilerdeki gibi olacak, o şekilde gelişecek, tüm politikalarımız tamamlanacak, yönergelerimiz hazır olacak, aktif kullanıcı sayımız düzenli bir seviyeye ulaşacak... yoksa hakem kurulu oluşturmak Vikipedi'ye hiçbir katkıda bulunmaz. Bunu konuya yabancı birisi olarak değil politikaları bilen ve onlara zaman ayıran birisi olarak söylüyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 07:31, 28 Mayıs 2007 (UTC)

Sayın Noumenon, doğru söylüyorsunuz; herkesin aynı fikirde olduğu zamanlar da olacak, tersi de olacak. Yine diyorsunuz ki; Vikipedi'de bir hakem kurulu olacaksa, diğer Vikipedilerdeki gibi olacak, o şekilde gelişecek, tüm politikalarımız tamamlanacak, yönergelerimiz hazır olacak, aktif kullanıcı sayımız düzenli bir seviyeye ulaşacak... devamla yoksa hakem kurulu oluşturmak Vikipedi'ye hiçbir katkıda bulunmaz. Bunu konuya yabancı birisi olarak değil politikaları bilen ve onlara zaman ayıran birisi olarak söylüyorum. diyorsunuz. Bunlara kimse itiraz etmiyor Sevgili Noumenon. Siz biliyorsunuzda biz bilmiyor muyuz sanki kuraları. Sesimizin yüksek çıkmasının sebebi bu güne kadar neden konu üzerinde oyalama taktikleri uygulanıyor? İşte temel mesele bu.... Madem konuya vakıftınızda neden daha önce gündeme getirip bu kurulu faaliyete sokmadınız? İnsanları neden hala olayamaya çalışıyor sunuz? (bana öyle geliyor) anlamadım. Geçirin faaliyete şu hakemler kurulunu sizin oralarda nasıl çalışıyorsa (Ya da bildiğiniz çalışma şekli neyse) burada da çalışsın bu kurul. Doğrusu ben kendimi sizlerin kişisel adalet insiyatifinize bırakmak istemiyorum. Başkaları tarafından koyun gibi güdülmek, yönlendirilmekte istemiyorum. Görevi Ombudsman'a mı benzeyecek yoksa Anayasa Mahkemesine mi benzeyecek faaliyete geçince bizde uygulamalardan anlayalım. Nihai kararlar en azından "ben yaptım bal gibi oluyor" tarzında olmayacaktır. Kolay gelsin...--Alperx ileti 08:40, 28 Mayıs 2007 (UTC)
Şu anda İNOV ihlâli yaptınız, keşke yapmasaydınız. Konuya niçin iyi niyetle yaklaşılmadığını anlamıyorum. Daha ötesi anlayamadığım şu: Vikipedi'de hâlâ tüm politikalar mevcut değil. Yani hakem kurulunun ihtiyaç duyacağı, Vikipedimizde olması gereken politikalar şu anda yoklar. "Niye yoklar?" Zira bu konuya bugüne kadar katkıda bulunan insanlar (ben dahil!) herkese yalvarmasına rağmen bu insanlar dışında kimse bu konuyu umursamadı, hâlâ da umursamıyor. Haftalardır çevirisi devam eden Vikipedi:Kayda değerlik yönergeleri kümesi var. Kaç kişi ilgilendi bununla? Pardon, kaç Vikipedistin bu yönergelerin varlığından veya çevrildiğinden haberi var? Evet hakem kurulunun politikasına, ne olduğuna, geçmişine bugününe buraya yıllardır katkıda bulunan birisi olarak vakıfım ve vakıf olduğum bir başka konu da hâlen burada sahip olmadığımız onlarca politika ve yönerge. Bu politika ve yönergeler yokken siz hakem kurulunun çalışabileceğini mi sanıyorsunuz? Siz hakem kurulunun kendi kendine politika üretebileceğini veya keyfî olarak politikaları değiştirebileceğini mi sanıyorsunuz? Hayır, bunların hiçbirisini yapamaz. En başından beri, beni gelişimini baltalamakla suçladığınız hakem kurulunun sağlıklı işleyebilmesi için çalıştım, çalışıyorum, politika ve yönergeleri çeviriyorum. Bu durumda bana yönelttikleriniz ithamdır, kişisel saldırıdır. Burada politika ve yönergelere en fazla katkıda bulunmuş şahıslardan birisi olarak bu ithamlarınızın hiçbirisini hak etmiyorum. Burada bir hakem kurulunun kurulması ihtimaline şu ana kadar politika çevirilerindeki katkılarımla en çok yardımda bulunmuş kişilerdenim. Siz ne derseniz deyin, belki sizinle birlikte hâlâ politikalarımız tamam değilken hakem kurulu kurulması için çaba göstermeyeceğim ama bir gün hakem kurulu kurulduğunda görevini yapabileceğinden emin olmak için çok çalışacağım, tüm politika ve yönergelerin Vikipedi'de yer alması için çabalayacağım. Kimse tarafından koyun gibi güdülmüyorsunuz. Vikipedi'de politika ihlâli olursa karşı çıkabilirsiniz. Fakat politikaların uygulanması size koyun gibi güdüldüğünüz fikrini veriyorsa, buna karşı yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok. Siz özgün çalışmaların yer almasına hoş bakıyorsunuz diye özgün çalışmaların yer almasına izin verilemeyeceği gibi, siz küfredenlerin engellenmesini hoş bulmuyorsunuz diye kurallarda varken bir yönetici küfreden birisini engellemekten kaçınmayacaktır. Vikipedi'de kimse kimseyi yönetmemektedir. Vikipedi yöneticilecek bir yer değildir, Vikipedi topluluğu da yönetilmemektedir. Vikipedi'de kişilerin ve içeriğin uyması gereken çeşitli kurallar, standartlar bulunur, bunlara buradaki herkes saygı duymalıdır, itaat etmelidir. Buna itaat etmek ağırınıza gidiyorsa, üzgünüm ama ne benim ne de kimsenin yapabileceği bir şey yok. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 20:58, 28 Mayıs 2007 (UTC)
Noumenon söylediklerine aynen katılıyorum. Çevrilmesi gereken çok politika var ve Hakem kurulu ile ilgili diğer politikalarında çevrilmesi lazım. İngilizcesi iyi olan yöneticilerimizin cadı avını, ekip çalışmasını ve okey partilerinde çifte dönmesini bırakıp biran evvel bütün politikaları çevirmelerini istiyorum. Çevirmeye çalışan kullanıcılara da köstek değil destek olmaları en tabii isteğimdir. Bu hakemlik politikası neden sizleri bu kadar rahatsız ediyor anlamıyorum. Gereği ne ise o yapılacaktır, meraklanmayın. Siz o politikaları çeviriyorsanız bırakın başkaları da diğer politikaları çevirsin. Katılmadığım nokta ise şu: Sizin kişisel görüşleriniz politikalar değildir, politikaları iyi kavramadığınızı düşünüyorum ve tepkilerim bu nedenle...Tepki olarak değil, vikipedi alanındaki gelişiminize destek olması amacı ile bir eleştiri olarak görün. Sizler geliştikçe bizlerde mutlu olacağız.----Ddenkelmesaj 21:07, 28 Mayıs 2007 (UTC)
Yıllardır okuduğum, çevirdiğim, doğumuna şahit olduğum politikaları yeterince kavrayamayışım ne acı... ben örneğin VP:ÖAY bir politikadır sanıyordum, meğer o da sadece benim yorumummuş. Yukarıda dediğim şeyleri tekrarlayacak değilim. Hakem kurulunu tartışmasına siz geçen ay dahil olmadan aylar ve hatta yıllar önce hakem kurulu tartışmaları mevcuttu. Anlatmaya çalıştığım politikasız hakem kurulu olamayacağı idi, harfsiz sözcük olamaz demeye çalışıyordum. Bu konuda belirtmek istediklerimi belirttiğim kanaatindeyim. Ben zaten siz tavsiye etmeden çok önce politikalarla ilgilenmeye, onları çevirmeye başlamıştım, yine de teşekkür ederim. Çeviri yapan kimseye kimsenin köstek olduğunu sanmıyorum, en azından ben olmuyorum; suçum gerçekleri ve politikaları tekrarlamaksa, suçumdan memnunum. Fazla benli cümleler kurmama yol açıyor bu tartışma ve ben burada benli cümleler kurmaktan hoşlanmıyorum bu sebeple bu konuda, aksi yoğun bir şekilde gerekmezse, daha fazla yorum yapmayacağım. Son sözüm: bir - hakem kurulu fikri sizin tarafınızdan bugün veya dün ortaya atılmış bir fikir değildir, bu aylardır zaten tartışılmaktaydı, araştırılmaktaydı, doğrudan gelişimi engellemekle suçladığınız isimler bunu tartışmaktaydı, iki - kişisel yorumlarımı politika olarak sunmuyorum, olabildiğince atıfta bulunuyor kendi yorumlarıma hep bir bence ekliyorum, yok yine karışıklığa yol açıyorsam daha dikkatli olmaya çalışırım, ama bir şey politikadır diyorsam ve bağlantı veriyorsam bence yorumum değil de gerçekten politikadır. Herkese iyi tartışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 21:29, 28 Mayıs 2007 (UTC)

80.000. madde[kaynağı değiştir]

80.000. maddemiz tüm topluluğa hayırlı uğurlu olsun. 80.000 i de devirdik. Hedef 100.000.
80.000. madde Kalesija oldu.--TOBB ETÜ 21:05, 28 Mayıs 2007 (UTC)

Lütfen oligopedi konusunda şu yazdıklarımı okuyunuz, genel uyarıdan haberdar olunuz, sonrasında ise ilgili sorunla ilgili yazdıklarım neticesinde, uygun görüyorsanız şu sayfada çözüme yönelik bir adım atınız.

Sevgiler herkese

Vito Genovese 13:14, 29 Mayıs 2007 (UTC)

Yönetmelik[kaynağı değiştir]