Vikipedi:Köy çeşmesi/2006/Mart

Vikipedi, özgür ansiklopedi

%100 tarafsız değilsiniz konu başlığı düzeltmesi yapmadan silmesini bilen okjektif olmayan kişiler yüzünde bilgi ütopyası bir hayal olacak ! :(

İngilizce Vikipedi 1 Milyon'a ulaştı[kaynağı değiştir]

1 Mart 2006 günü İngilizce Vikipedi'de 1 milyon sayıda maddeye ulaşıldı. Bkz: en:Talk:Jordanhill_railway_station Biz yakında 20.000'e ulaşacağız. --Timurberk 01:42, 2 Mart 2006 (UTC)

Takımyıldızlar[kaynağı değiştir]

Ülke makalelerinde hangi şablonlar olmalı?[kaynağı değiştir]

Tartışma:İslam Konferansı Örgütü sayfasına bir bakıp fikrinizi ifade ederseniz güzel olur. sorun sadece bu örgütün şablonu ile ilgili değil, genel olarak pek çok uluslararası örgüt, topluluk vs. var ve hepsine şablon oluşturup üye ülkelerin sayfaları altına koyarsak çoğu ülkenin altında 10dan fazla şablon olur. Tembelejderha 13:14, 2 Mart 2006 (UTC)

Tartışma:İslam Konferansı Örgütü`nde bir fikir ortaya atıldı. Bu fikrin Köy Çeşmesi'nde tartışılması güzel olur. Kısaca: Tüm üyelerin, gözlemcilerin vb. unsurların belirtildiği büyük örgütlerin kocaman şablonları yerine, bir etiketlendirme sistemi geliştirilmesinin daha fonksiyonel ve estetik olabileceği düşünülmekte. Zira birçok ülke birçok örgüte üye, bu da bir ülkeye üyesi olduğu örgütlerin şablonlarından oluşan ortalam 1-2 ekstra sayfa veriyor ki bu hem estetik açısından negatif olabilir hem de sayfanın büyüklüğü açısından sorun yaratabilir. Bunun yerine "Bu ülke BM üyesidir." benzeri etiketler sayesinde hem estetik bir nahoş etki doğmaz hem de bu etiketler çok yer kaplamaz. Ayrıca, şu örgütün şabonu bulunsun bunun bulunmasın benzeri noktalardan çıkabilecek tartışmaları önleyici nitelikte olabilir, zira her örgütün küçük bir etiketi olduğundan her ülkeye kolayca üyesi olduğu tüm örgütlerin etiketi konabilir. Bu konuda Vikipedistlerin genel görüşleri nedir? Lütfen görüşlerinizi Tartışma:İslam Konferansı Örgütü sayfasında belirtin, ayrıca bu tür bir şeyi yapmak isteyen gönüllü varsa lütfen belirtsin? Saygılar... - Noumenon 15:56, 7 Mart 2006 (UTC)

Yönetici arkadaşların ilgisizliği[kaynağı değiştir]

Yönetici arkadaşlar sizler Vikipedi`de yer alan bütün taraflı maddelerin sorumluluğunu taşıyorsunuz. Elbette her yere yetişmeniz mümkün değil fakat neredeyse aylardır bazı maddeler tartışılıyor ve Noumenon, Dbl2010 hariç hiçbir yöneticiden ses çıkmıyor. Fethullah Gülen, Muhammed ve hatta Kenan Evren bu tip önemli maddelerde elinizi taşın altına sokmadıktan hep kaçıyorsunuz. Asıl tehlikeli olan bu tip maddelerin tarafsızlığı ile uğraşan insanlar hep aynı ve hedef haline geliyorlar. Sonunda insanlar oylamalarda kullanabileceği kendi kullanıcı adlarından bir şeyler söylemeye çekinecek.

Hatta onu da geçtim bir üstte Tartışma:İslam Konferansı Örgütü sayfasına çağrıda bulunulmuş 1 kişi hariç kimse bakmıyor bile. Buraya uğrayan az sayıdaki aktif Vikipedistin bakma zorunluluğu yok ama yöneticilerin bakma zorunluluğu var. Kızmayın ama lütfen sadece egonuzu tatmin etmek için yönetici olduysanız bu işi bırakın. 16 18:21, 4 Mart 2006 (UTC)

Kendi ilgilendiginiz konulara baskalari ilgi duymuyor diye baskalarini lutfen suclamayalim. Ben kendi adima derdimi belirteyim: Her gun en az yarim saat isimsiz kullanicilarin sacmaliklarini silmekle ugrasiyorum. Isimsiz kullanicilarin katkisinin tamamen faydasiz oldugu ve engellenmesi gerektigi konusunda onerime kimse cevap bile yazmadi. Daha sonra islerimiz kolaylassin diye bir yonetici adayi onerdik, cok az insan oy kullandi, bu yuzden arkadas secilemedi. Sanirim siz de bu iki konuda hic bir sey yapmadiniz. Ayni mantikla ben de sizi suclayabilirim. Yonetici dediginiz insanlarin madde silmek disinda fazladan bir hakki ve sorumlulugu yok, lutfen yurumeyen isler icin siz de sorumluluk ustlenin. Eşref 20:13, 4 Mart 2006 (UTC)
Aynı mantıkla beni suçlayamazsınız. Ben hiçbir sorumluluk taşımayan bir vikipedistim. Keyfe keder ekleme yaparım yapmam. Yönetici olmak isteyen, bazı sorumlulukları taşımaya gönüllü olan sizsiniz. Ayrıca sil şablonları gökten zembille inmiyor, birçok Vikipedist sil koyuyor ve silme hakkına sahip olanlar da siliyor. Henüz tartışma sonuçlanmadan, aktif vikipedist oranını dikkate almadan yönetici adayı belirliyorsunuz ve bence zamansız bir öneri olduğundan dikkate alınmayınca da kızıyorsunuz (ki bence uygun fakat çok zamansız bir öneriydi). Neyse konuşmak istediğim konu bu değil "yönetici denilen insanların madde silmek dışında fazla bir sorumluluğu yok" tamamen yanlış bir önerme. Önemli olan yaşanan tartışmalarla ilgilenildiğini, kullanıcın yalnız bırakı lmadığını göstermek. Elinizden geldiğince her taraflı maddeyle ilginizi çeksin ya da çekmesin ilgilenmek zorundasınız. Kimse bayılmıyor yoksa Fethullah Gülen`e ya da Kenan Evren`e. 16 20:44, 4 Mart 2006 (UTC)
Su anda 15 yonetici var gozukuyor ama aktif yonetici sayisi 6. Sizin onerdiginiz uzere, bu islerin hepsine birden yetisemeyenler de isi birakirsa bu sayi daha da azalabilir. Siz bu durumu mu tercih edersiniz? Aslinda yoneticiler de keyfe keder, ister buraya geliyorlar, istemezlerse de gelmiyorlar. Cogunluk gelmiyor zaten. Bu durumda az sayida ilgili yoneticiye niye bu kadar cattiginizi anlamiyorum. Yeni yonetici secilmesine de taraftar olmuyorsunuz, o zaman ne oneriyorsunuz? Eşref 21:30, 4 Mart 2006 (UTC)
Yönetici sayısı ile aktif kullanıcı sayımız uyumlu. İsimsiz kullanıcıların katkılarını engellememiz, ortamın genel yapısına aykırı, bu projenin kuruluş amacı ve teknik yapısı açısından da uygun değil, daha önce de belirtmiştir. Yani istesek de yapamayız ki istemesek daha iyi olur, zira nitelikli sadece bir cümle bile çok değerli. Yöneticiler tartışmalı maddelerden uzak durmamalılar, çünkü onların ana görevi topluluğun birleşmesi ve düzenli olması konusunda çalışmaları; topluluğun alacağı kararlarda, kararın sonunda uygulamayı yapacak kişiler olduklarından ve topluluğun ayrışmaya başladığı tartışmalarda birleştirici güç olmaları gerektiğinden tartışmalara özel bir ilgi ve dikkat göstermeleri gerekebilir. Kullanıcı ve yöneticiler arasında güzel bir iletişim ve yeni aktif kullanıcılar ile burası daha güzelleşecektir. - Noumenon 20:46, 4 Mart 2006 (UTC)
İsimsiz kullanıcıların katkılarını engellememiz teknik olarak mümkün, Ingilizce Vikipedi bunu şu anda kısmen yapıyor. Biz de bir gun bunu yapmak zorunda kalacagız. Şu anda yöneticilerin çabasıyla durumu idare ediyoruz ama ilerde ısrarlı saldırganlarla nasıl başederiz bilmem. Ayrıca İsimsiz kullanıcıların %90'dan fazlası hızlı silme kategorisine giren şeyler yazmak dışında bir şey yapmıyorlar. Bir kısmı da kimlik gizlemek için bunu kullanıyor. İyi niyetli birkaç kullanıcı da kolayca bir isim alabileceğinden bir engelleme söz konusu değil. Ama bu bizim işimizi çok kolaylaştırırdı. Şu anda isimsiz kullanıcıların katkılarını engellemeye hazır olmadığımız anlaşılıyor. Ama ben bunu şimdiden düşünmeniz için öneriyorum. Eşref 21:30, 4 Mart 2006 (UTC)
Peki, işi Vikipedi'nin genel politikasından çıkaralım. Kişisel fikrim, eğer burası özgürse, herkes katılabilmeli, kullanıcı adları olsun olmasın. İngilizce Vikipedi'deki uygulama farklıdır, farklı ihtiyaçlardan doğmuştur, bizim bırakın bir milyonu yüz bin maddemiz bile yokken bu tür bir konuyu İngilizce Vikipedi ile bağdaştırarak konuşmamız gereksiz. Zira şartlar aynı değil, ortamlar aynı değil. Aktif yönetici sayımız 6 ise, acaba bu 6 kişi dışında, ortalama 1000-2000 sağlam değişiklik yapmış, kaç tane aktif kullanıcımız var? Ne kadar süre geliyorlar? Bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar aktif kullanıcımız var, ve haftada 3-4 saatten fazla zaman ayırmıyor çoğu. Durum buyken, aktif kullanıcıları yönetici yaparsak buradaki her aktif kullanıcı yönetici olur. Ayrıca çok aktifken yönetici olunca ayrılan çok arkadaşlar oldu, bu nedenle pasif yöneticiler grubundan çok daha faydalı olduğunu düşünüyorum, iyi çalışan bir kullanıcı topluluğunun. Biraz bekleyelim, ilgi arttı, ortam daha düzelecek, ama tartışmalar da artacak. Sonuç olarak, tartışmalara biraz daha ilgi, sadece yöneticiler de değil, herkes için. - Noumenon 21:37, 4 Mart 2006 (UTC)
Bizim isimsiz kullanıcıların katkılarını engelleme saikimiz İngilizce Wikipedia'dan farklı elbette. Ben yaklasik 20 yıldır bu tür sanal ortamlarda ve forumlarda bulunuyorum. Çoğunda olan şey burada da olmaya başladı. Bu kötü paranın iyi parayı kovması gibi değersiz kişilerin değerlileri kovması şeklinde gelişiyor. Sonunda ortam dejenere oluyor ve insanların hevesi kaçıyor. Şimdiye kadar bunu Türklerin bulunduğu pek çok ortamda gördüm. Benim yaptığım burayı kurtarmak için bir öneriydi, hala da başka yolunu görmüyorum. Yoksa sonunda burası da İslamcı-Laik, Türk-Kürt, solcu-sağcı muarızların atışma alanına dönüşecek ve derdi burayı geliştirmek olanlar burayı terketmek zorunda kalacaklar. Öğünmeyi sevmem ama burada gerçekten tecrube konuşuyor, biraz dikkate alın lütfen. Eşref 07:39, 5 Mart 2006 (UTC)
Konuyla ilgisi yok ancak bir şey söylemek istiyorum. 20 yıldır önce bu tür sanal ortamlar ve forumlar yoktu. Aslında vardı, ancak tam olarak "ortam" ya da "forum" olarak değil. Bunlar üniversiteler arası ya da bilgi merkezleri arasında kurulan ağlardan ibaretti. Üstelik Türkiye'de bunun geçmişi bile 10 yıl öncesine dayanır. Sanırım sallıyorsunuz. :-) Ayrıca "öğünmek" değil, "övünmek" olacak. 85.96.42.19 15:23, 5 Mart 2006 (UTC)
Evet önemsiz bir konu ama uydurmuyorum. ABD'de doktora yaparken 1987'de Usenet forumları vardı. Ayrıca Türk öğrencilerin listeleri vardı. Aynen buradakine benzer tartışmalar olurdu. Eşref 15:28, 5 Mart 2006 (UTC)
Anlıyorum. Haklısınızdır. Bu işlerin Türkiye'deki geçmişi çok eski olmadığını düşünerek bunları söyledim. Açıklamanız için teşekkür ederim. 85.97.49.10 16:52, 5 Mart 2006 (UTC)
Görebildiğim kadarıyla yönetici arkadaşların iki önemli sorunu var. Taraflı makaleler ve isimsiz kullanıcılar. Her iki konunun da ayrı başlıklar altında tartışmaya açılmasını önermek istiyorum. Böylece bu sorunlar için etkili bir çözüm üretme olanağı bulunabilir.
Kullanıcı Eşref in "Kötü paranın iyi parayı piyasadan kovması" benzetmesine dayandırdığı kehanetinde herhangi bir abartı ya da karamsar bakış olduğu kanısında değilim. Hatta, korkarım "tarih" onu büyük olasılıkla haklı çıkartacak. Bir marangozluk yasasıdır:), bir sandalyenin çivisi gevşemişse, o sandalyenin çivisi eninde sonunda çıkar...
Aynı şekilde taraflı makaleler de ileride dönüşü olmayan açmazlara götürebilir. Her iki sorun konusunda da bir politika belirlemek uygun olacaktır kanısındayım. Saygılarımla... Makedon 01:17, 17 Mart 2006 (UTC)

Turkcelestirme, Isimler ve Teklifler[kaynağı değiştir]

  • Kullananlar alinmasin ama Kullanici isimlerinin Turkcelestirilmesi iyi olur diye bir teklifte bulunmak istedim. Baska dillerden kullanici isimleri cok sevimli gorunmuyor. Kayit sayfasina Turkce isimler secilmesi daha iyi olur seklinde bir not nasil olur? Bir de soru: Vikipedi ismini kullanmak zorunda miyiz? Daha guzel Turkce bir isim genel Wiki politikalari acisindan mumkun mu?
Bu ansiklopedi yerel uyarlamalar (ör. Vikipedi) dışında farklı bir adla anılamıyor. 85.96.42.19 15:18, 5 Mart 2006 (UTC)
Onu bilmiyordum, tesekkurler... Resid Gulerdem 17:54, 5 Mart 2006 (UTC)
  • Tartisma sayfalarinin ismi, 'gelistirme', 'calisma' vs gibi bir baslikla degistirilse daha iyi olabilir. Onceden birileri de teklif etmisti diye hatirliyorum. 'Kullanici' ifadesi 'yazar' ile degistirilse daha iyi olmaz mi?
  • Vikipedi'yi direk olarak ilgilendirmeyen, kullanicilara faydali olabilecek konularin degerlendirildigi bir haberlesme portali faydali olabilir. Güncel isimli bir portal actim. Her konuda haber degeri tasiyan faydali olabilecek bilgiler eklenebilir. Resid Gulerdem 04:32, 5 Mart 2006 (UTC)

Yönetici Arkadaşların Dikkatine[kaynağı değiştir]

1.Sevgili arkadaşlar,Rüzgar, Wisdom, Metal Milittia son bir hafta içinde Vikipediyi terkettiler.

a. Noluyor diyen yok

b. Üye kaybetmemek için çaba harcayan yok

2.Yine son bir hafta içinde muhtemelen aynı kişi olduğunu düşündüğüm, farklı isimler altında ve IP numaralı şahıs, sadece burda değil özellikle bazı forum sitelerinde de bu tip prokavatif yazılar yazmaktadır.

Ben kendi adıma olaylara müdahale edilmekte geciktiğinizi düşünmekteyim.

Özellikle benim son 4 gündür uğraştığım konularla ilgili olarak,

a. Korkup çekiniyor olabilirsiniz.Doğal karşılarım

b. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyor olabilirsiniz.Bu hoş karşılanacak bir durum değil.

c. Bu konu ilgimi çekmiyor gibi bir lüksünüz olamaz.

d.Tarafsız kalmak düşüncesindesinizdir.Buna da hakkınız yok.

3. Adamın teki olduğu gibi Vikiyi ansiklopedi isimli ticari bir siteye taşıyor.

a.Kim ne yapmayı düşünüyor

b.Ben çalışmalarımın ticari bir sitede yayınlanmasını istemiyorum.Yoksa bi tarım ya da siyasi forum sitesi yapar iyi kötü para kazanırdım

Bunlara biriniz cevap verme lütfunda bulunursanız sevinirim.--Erdemsenol 04:34, 5 Mart 2006 (UTC)

Sayin Senol, yonetici degilim ama bir konuya bahsi gectigi icin deginmek istedim. Zannediyorum Turkce Vikipedi'den baska bir kopyalama hadisesi olmamistir. Ne kadar -cok afedersiniz- banal bir yaklasim: Fikir hirsizligi... Adamin biri guzel bir fikir sahibi, uygulamaya da koyabilmis. Onun dusuncesini referans gostermeden ne sebeple olursa olsun kullanmak kabul edilemez. Boyle bir ansiklopedi Turkiye merkezli bir server'da saklansin isteniyorsa, kaynak gosterilerek mirror site gelistirilebilir. Bana, diger Wiki'lerde duyulursa itibar zedeleyici bir etkisi olabilir gibi geliyor.
Terketti dediginiz kullanicilar dilerim terketmemislerdir, mesguliyettendir. Aksi takdirde buyuk kayip olurdu. Selamlar... Resid Gulerdem 07:19, 5 Mart 2006 (UTC)
  • Son zamanlarda bazı site ve forumlarda Türklere karşı saldırgan ve hakaret dolu yazılar yayınlanıyor. Asıl kaynağı bölücü örgüt destekçisi bir websitesi olan bu saçma yazılar, bölücü örgütün militanları tarafından burayada taşındı. Siteye önemli katkıları olan kullanıcılarla bu kişiler arasında çok seviyesiz tartışmalar oldu. Malesef soğuk kanlılığını koruyamayan bazı Vikipedistler çareyi siteyi terketmekte buldular. Bunların içinde en çok Wisdom adlı kullanıcının gitmesine üzüldüm. Sadece soğukkanlılık ve akıllı hareket etmekle çözülecek bir olayda Wisdom'un bu kadar kolay provake olup olayı büyütmesine de anlam veremedim. Çünkü siteye kopyalanan saçma iddaalar halen bölücü örgütün sitesinde ve yayındalar. Eğer mücadele gerekiyorsa oradan başlanmalıydı. Vikipedi açısından da olaya biraz geç müdahale edildiği söylenebilir. Ama 6-7 tane aktif yöneticiden her an her şeye müdahale beklemek yanlış olur. Burayı seven Vikipedistlerin ortak tutum ve hareketleriyle bu ve benzeri provakasyonların üstesinden gelebiliriz diye düşünüyorum. Ayrıca sitenin kopyalanması konusuda moral bozucu. Ben şahsen yazıların başka sitede ticari amaçlı kullanılmasını kabullenemem. Siteye gerçekten emek veren herkes böyle düşünecektir. Vikipedi zaten Türkçe'dir. Okumak isteyen buradan okuyabiliyorsa, içeriğin başka yere hemde kontrolsüz şekilde (umumi yerlerdeki duvar yazıları gibi) taşınması hangi mantığa hizmet etmektedir. Buraya emek veren Vikipedistleri soğutmak ve kaçırmaktan başka hiç bir işe yaramayan bu kopyalama olayına yine hep birlikte karşı konulmalıdır. Yani en azından o sitenin her sayfasına uyarıcı yazılar yazılabilir. Böylece siteyi kopyalayan kişiler kısa zamanda kopyalamanın bu kadar ucuz olmadığını anlayıp sanırım bu işten vazgeçerler. :)--Ahmetan 09:35, 5 Mart 2006 (UTC)
  • Üyeler gidiyor hiç üzülmüyorsunuz. Kimse üyelerin ayrılmasını istemez, bu kırıcı bir durum, ama kimseyi ne zorla buraya çekebiliriz ne zorla burada tutabiliriz. Tekrarlıyorum, burada yöneticilerin ekstra fonksiyonları bellidir; silmek, engellemek ve kilitlemek. Hepsinin birer politikası vardır, politikaları kafadan atmamış, İngilizce Vikipedi'den adapte etmişizdir, ve ancak politikalara göre fonksiyonlarımızı kullanabiliriz. Yani bu arkadaşlar ayrılıyorlarsa yönetimi, politikalara aykırı davranmak dışında bir şeyle suçlamamalıdırlar, suçlarlarsa bu zannımca haksızlık olur. Eğer insanlar gidiyorsa bu sadece yöneticilerin suçu değildir. Ayrıca herkese buranın bir ansiklopedi olduğunu, duygularımızı fazla katkılarımıza karıştırmamız gerektiğini hatırlatmak isterim, zaten duygularımızı bu kadar ön plana atarsak tarafsız ve ansiklopedik katkıda bulunamayız.
  • Her dildeki Vikipedi'de özellikle de ideolojik vandalizm mevcuttur. Yöneticiler politikalar gereğince müdahale eder, birçok noktada kararı yöneticiler veremez, topluluk verir yöneticiler uygular. Hatta karar mekanizmasına yöneticilerin pek karışmaması istenir, onlar tarafsız kalıp çıkan kararı uygulamakla sorumludurlar. Evet yöneticiler ne yazık ki tartışmalara fazla ilgi göstermemekteler, bu şahsen beni de rahatsız ediyor ama sonuçta yöneticileri katılmaları için de zorlayamayız. Sadece tartışmalarda bulunmalarını rica ederiz ve tarafsız bir şekilde aktif bulunmalarının görevlerinin bir gereği olduğunu hatırlatırız. Tekrarlıyorum yöneticiler tartışmalarda bulunmalıdırlar, ama taraf olarak değil.
  • Ne yazık ki lisansımız yüzünden, buradaki her türlü içerik (gerek metin gerek medya) ticari amaçla da kullanılabilir, tek şart kaynak burada belirtilmişse, belirtmektir. Eğer kaynak belirtmeden yapılırsa mahkemeye verilebilir. Lisansımızın özellikleri bu, eğer ticari bir amaç için kullanılması sizi rahatsız ediyorsa, lütfen lisansa göz atın, herkesin katkılarının devamını isteriz ama katkıda bulunurken katkılarınız ne tür yerlerde kullanılabileceğini bilerek katkıda bulunmanız en güzel olanıdır.
  • Sonuç olarak, ben bunu yöneticilerin ihmalkarlığı olarak görmüyorum, bu topluluğun ihmalkarlığı ve çoğu zaman agresifliğidir. Agresifleşmeden, sakince sorunları tartışarak çözerse topluluk, yöneticiler çıkan kararı ellerindeki fonksiyonlarla uygularlar. Örneğin bir maddeyi beğenmiyorsanız, size göre yanlışsa veya provakatifse o maddeye vandalizm yapmak yerine o maddeyi silmeye aday gösterirsiniz, oylama ile kısa veya uzun bir zaman sonra silinir. Bu zamanın uzunluğuna da karar veren oyları kullanan topluluktur, yöneticiler değil. Hepimiz katkıda bulunuyoruz, hepimizin amacı yardım etmek, lütfen su-i zann değil hüsn-ü zann, kötüyü değil iyiyi düşünelim! Saygılar... - Noumenon 15:47, 5 Mart 2006 (UTC)

yöneticiler & ayrılmalar[kaynağı değiştir]

selamlar..

vikipedide yeniyim, ama bu sayfada gördüğüm hemen her kullanıcıyı tanıyacak kadar burada olmuşum. büyük bir ihtimalle siz de beni tanımasanız da en azından varlığımdan haberdar olmuşsunuzdur. bir buçuk ay önce sert bir giriş yaptım.. :)

bu süreç içinde son değişiklikler sayfaasından yöneticilerin ve müdavimlerin yaptıklarını gözlemledim. siz de yapıyorsunuzdur, dikizlemek gibi bir şey.. :) bir süre sonra ilgi alanlarını, yazarken ve konuşurken seçtiği kelimeleri, bazı rutinlerini, yaklaşımlarını öğrenirsiniz. tanır hale gelirsiniz.. anonim kullanıcıların yaptıklarını da gözlemledim; onların yaklaşımlarını, eğilimlerini, nasıl yaptıklarını, nasıl yıktıklarını.. sözün kısası kendimce bir fikir edindim vikipedi hakkında, hakkınızda.

aktif yöneticileri genel olarak beğeniyorum. şimdiye kadar problemlerimi söylediğimde yardımcı oldular, adaletli davrandıklarını gördüm, azimli olduklarını, iyi niyetli oldukarını gördüm. akıllı davrandıklarını gördüm. yöneticiliğin 2 kısmı var:

  • bakım onarım, temizlik,
  • kullanıcıyla ilişkiler, hakemlik, kimi yerde yargıçlık.

bunların ikisi de zor işler, ikisi de yapılmaya çalışılıyor, ikisinin de iyileşmesi lazım ama birinci bir şekilde durumu idare etse de ikinci iyi olmayınca olmuyor. ilk görevin bir kısmını müdavimler de üstleniyor zaten, ama özellikle ikinci iş yöneticilerin hassas ilgisine muhtaç.

ilk kısım insanı yorsa da ikincinin çok daha fazla bunaltacağı kesin. bu noktada kötü adam olmanın zorluğunu, doğru karar verme kaygısını, tarafsızlığın sağlanması zorluğunu, herşeyin göreceli olduğunu vs. görebiliyorum. ama yine de bunun yöneticiler tarafından yapılması çok önemli. hakemlik yargıçlık derken de öyle aptal birinin saçma bir konu üstünde vandalizm yapmasını engellemek değil; o bence birinci kısıma ait işler. ası iş olan hararetli, ciddi, hassas bir konuya girip elini taşın altına sokmaktan bahsediyorum.

bu noktada yöneticinin bundan kaçınmak gibi bir lüksü olmamalı diye düşünüyorum, bir sorumluluk var üstünde. o durumda yönetici, tartışma sayfasını açıp gerekli gördüğünü söylediği ölçüde yönetici oluyor. yöneticinin gerçekten taraflı bulduğu yazıya şablonu asıp, kimi azimli grupların (ya da her kimse) öyle bir-iki makyaj tadında değişikliklik yaptıktan sonra indirmesine müsaade etmeyip bağırış çağırışlarına aldırmaması, çok oldukları yerde doğru bildiğini uygulama sorumluluğunu kaldırması gerekiyor.

ayrılan (umarım dönerler) arkadaşlar burada gördükleri eksiklikler yüzünden ayrıldılar sanırım. bu gibi konularda verdikleri mücadelenin arkasında yöneticilerin sağlam durduğunu görselerdi daha zor yılarlardı. (gerçi wisdom olağanüstü bilgisine rağmen bir o kadar olağanüstü sinirlere ve hiddetlenme potansiyeline sahip olduğu için zor bir kullanıcı, orası ayrı. sakinliğini korumakta cidden zorlanıyor. şimdi bunu okuduktan sonra bana "sana ne lan lavuk" derse şaşırmam.. :) ama ruzgar, ve özellikle metal militia çok makul, faydalı bir isimdi.. o ne karar verdiyse kendi kararını verdi ama bu kararda sizin ne payınız var bir düşünmeniz lazım. buraya yapılan katkıların tarafsız olması sorumluluğu en çok sizin sırtınızda. biz burada verdiğimiz emeği bir yerde size teslim ediyoruz. elbette ki vikipedi için hiçbir şey yapmaya mecbur değilsiniz, ama "ben yöneticiyim" dediğiniz vakit kullanıcıya "bu beklentileri karşılayacağım" demiş oluyorsunuz. buranın yozlaşmaması en çok sizin elinizde. ortaya kaliteli bir şeyler koymak endişesindeki herkesi en çok yozlaşma soğutur. kötü yönetilen yerin kaliteli adamı olmaz. yoz yerde kalite derdi olmayan adam durur. bu anlamda eşrefin endişesini de görüyorum.

yazdıklarımı tekrar okudum şimdi. birazını değiştirdim. sakın yanlış anlamayın, hemen hepiniz yaptığınız işleri gayet iyi yapıyorsunuz bence, ve hepinizin özverisini anlıyorum, takdir ediyorum. benim gibi "tembelejderha" olup uzaktan sallamak kolay. hem taşın altına elimi koymuyorum, hem de size sorumluluk bilinci ayarı vermeye kalkıyorum. bir de tutup "yaptıklarıma sahip çıkın" diyorum. çoğunuzun benden kat kat fazla emeği var burda, kıyas edilmez bile. biraz da bu yüzden yazdım bu yazıyı. sizin emeğinize saygı duyuyorum ve gözlemci olarak fikrimi açıklamak ihtiyacını hissettim. vikipediyi seviyorum, sizin de sevdiğinizi düşünüyorum, ve bir yerde ben de sizi kızdırmak pahasına doğru bildiğimi söyleme yükümlülüğümü yerine getirmeye çalıştım. çok şey yapıyorsunuz, yaptıklarınıza sahip çıkın.

kendi adıma beklentilerimi büyük ölçüde karşılıyorsunuz ama ayrılmalara çok üzüldüm, ve ayrılan bu kaliteli adamların sizden beklentilerini sanırım karşılayamadınız. ortam bariz yozlaşıyor.

asıl demeye çalıtığım, daha cok tartışmanız lazım. saygılar..

not: bu lisans olayının buyumesi anlamsiz ve yöneticilerin bu konuda yapacakları bir şey yok. herkesin vikipediyi bu lisansla kabul etmesi lazım. burdaki bilgi başka yerde kullanılabilir, bu böyle.. -- Tembelejderha 15:45, 5 Mart 2006 (UTC)


Bir şeyin taraftarı veya karşıtı olabiliriz. Bu bizim hakkımız. Ama hakkımızı hakaretlerle dile getiremeyiz. Vikipedi'de kişisel saldırı ve hakaret yasaktır! Bu Vikipedi'nin en öncelikli kuralı. Kimse, ama kimse, bir diğerine, nedeni ne olursa olsun hakaret edemez. Burası insanların birbirlerine hakaret ettikleri bir yer değildir. Burası bir itham yeri değildir. Burası bir ansiklopedidir. Köy Çeşmesinde, Vikipedi'yi ilgilendiren konularda konuşulur, hakaret edilmez, konuşulur. Lütfen herkes buna dikkat ederek yorum yapsın. Saygılar...- Noumenon 16:11, 5 Mart 2006 (UTC)

Noumenon`un uyarısı üzerine karşılık hakaret içeren tahrik edici yazılar kaldırılmıştır. İsteyen ne olduğuna sayfa geçmişinden bakabilir, fakat bu rahatsız edici tartışmaların burada sürekli olarak yer alması mümkün değil. 16 16:19, 5 Mart 2006 (UTC)
  • Son nokta olarak;
  1. Ticari kullanım: Vikipedi'deki içerik, kaynağın Vikipedi olduğu ve ilgili içeriğin özel kaynakçası varsa bunun da belirtildiği takdirde, ticari amaçlarla da kullanılabilir.
  2. Kaynak belirtme: Her maddenin kendi lisansı olduğu için, her madde için kaynak belirtilmek zorunluluğu vardır. Örneğin Vikipedi'den rastgele iki maddeyi bir kitaba almak istersek, her iki madde içinde, o maddenin içeriğinin bulunduğu sayfaya kaynağın Vikipedi olduğunu yazmak gerekir.
  3. Eğer Vikipedi'deki içerik, uygun olmayan bir şekilde kaynak belirterek veya hiç kaynak belirtmeyerek kullanılmış ise, bu bir telif hakkı ihlali olur, yani durum illegaldir, yasa dışıdır. Bu noktada bir yönetici veya kullanıcı durumu Meta'ya bildirebilir. Bunun ötesinde hukuk yoluna da gidilebilir...

Bunlar kesin prosedürün kurallarıdır. - Noumenon 16:36, 5 Mart 2006 (UTC)

Sayin Koc, Soyle bir uygulama daha yerinde olmaz mi: Mumkunse hazirladiginiz sitenin ana sayfasi basina burayi kaynak gosterip, sitenizin temelde bir mirror site oldugunu belirtseniz... Problemi cozer gibi gorunuyor. Kanuni olarak nedir, ne degildir meselesi ayri da, etik olarak daha guzel dururdu. Boyle bir site acmakla faydali bir is yapmaya calistiginizi dusunmek istiyorum. Diger taraftan, uzulerek ifade etmeliyim ki, burada kullandiginiz dil, bir ansiklopedi sahibini cagristirmiyor. Bu tartisma Meta'ya, kanuni yollara vs giderse, duyulursa, itibar kaybina neden olabilir diye dusunuyorum. Zannetmiyorum ki baska bir Wiki'de bu sekilde bir uygulama yapilmis olsun. Basarilar... Resid Gulerdem 17:52, 5 Mart 2006 (UTC)


Yukarıda benim vandallar yüzünden ayrıldığım yazılmışım ancak bu doğru değildir. Ben vandallar yüzünden değil bu ansiklopedinin tarafsız bir ansiklopedi olacağına dair umudum kalmadığı için ayrıldım. Bilgilerinize Ruzgarmesaj 20:55, 5 Mart 2006 (UTC)

Hiç değilse deneyimlerinizi paylaşın, bizim wikipedianın genel problemlerini merak ediyorum. Bu projeye devam edenler hiç değilse ne ile karşı karşıya olduklarını bilsinler ve ona göre tedbir alsınlar. --Timurberk 22:48, 5 Mart 2006 (UTC)
Bu ansiklopedinin tarafsız olabilmesi için en az 50-100 bin kullanıcısı olması gerekir. Belki de çok daha fazla. Biraz sabredelim. Vikipedinin doğal bir süreçle tarafsız hale geleceğine inanıyorum.--TARIKEM 15:50, 6 Mart 2006 (UTC)
İsmet İnönü bu tip durumda; "Bir ülkede namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmalıdır." demiştir. denisutku msj 21:02, 6 Mart 2006 (UTC)

Silinmeye aday maddeler/Mart 2006[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar, Vikipedi:Silinmeye aday maddeler/Kayıt/2006 Mart başlığında birçok madde birikti. Her gün de ekleniyor. Dağ gibi olmadan görüşlerimizi belirtmeyi unutmayalım :)

Bir de telifli maddelerin neden aday olduğunu/olması gerektiğini anlayamadım. Yorum gerektirmeyecek hukuki bir konu. Bu konuda da biri aydınlatırsa güzel olur :) . 16 18:54, 7 Mart 2006 (UTC)

Belki de Vikipedi:Hızlı silme'nin telif hakkındaki Maddeler #7. ilkesi yüzünden olabilir. Bu ilkeye göre 48 saat içinde eklenmiş ciddi telif ihlali olan bir madde hızlı sil ile silinebiliyor. 48 saat sonrakiler için bir şey denmemiş. Oysa telif şablonunda 10 gün içinde silinebileceği söyleniyor. Bir zamanlama sorunu yüzünden bu tür bir tutarsızlık var ama şahsi kanım bu tutarsızlık bertaraf edilebilir; telif şablonu içeren maddeler yöneticinin takdirine göre şablonda belirtildiği üzere 10 gün içinde silinebilir, hemen silinmediği için bu hızlı silmeye girmez, silme nedeni telif ihlali. Bu maddeler, eğer herhangi bir kişi silinmeye aday göstermiş ise, ancak oylamalı sil ile silinebilir, ne telif şablonundaki telif yüzünden silme ne de hızlı sil uygulanabilir. Zira birisinin oylamalı sil için önermesi demek oylamayı, topluluk onayını istiyor demektir. Nitekim telifli olsalar bile bazı hassas konuları inceleyen maddelerde şahıslar böyle yapabilir. Ayrıca silinmeye aday maddelere lütfen dikkat edelim! Arada bir bakıp oy verelim, yorum yapalım. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 19:04, 7 Mart 2006 (UTC)
Hala anlayamadım :) . 7. madde telifli maddelerle karşılaşıldığında hızlı silme prosedürü nasıl işler ona açıklık getiriyor. Telif şablonunda da 1 haftalık bir süre sonunda maddenin tümü veya bir bölümü silinir yazıyor. Telifli olan bir maddenin adaylığı sürecinde neyi tartışabiliriz ki, sonunda içerik ne kadar ansiklopedik ve güzel olursa olsun silinmesi gerekir. İlgin için teşekkürler. 16 19:20, 7 Mart 2006 (UTC)

Vikipedi e-mail onaylama özelliği[kaynağı değiştir]

Vikipedi e-mail onaylama özelliği aktif hale gelmiştir. Vikipedi e-mail'i almak için, onay sayfasına gidin, kodu isteyin ve e-mail'de bulunan bağlantıyı takip ederek onaylayın.

Yukarıda ki yazıyı son değişikliklere ve izleme listesi sayfasına ekledim fakat, tam anlaşılır olmadığını düşünerek. Açıklamalı olarak buraya yazıyorum. Vikipedi e-mail sistemini Special:Confirmemail özelliği ile onaylamayan kullanıcılara e-mail yollama özelliğini çalışmaz duruma getiriyor. Yani e-mail alamıyorsunuz. İlgili bağlantıdan güncellerseniz güzel olur. --Ugur Basakmesaj 22:24, 7 Mart 2006 (UTC)


Aciz Yönetim[kaynağı değiştir]

Hemen silinmesi gereken birsürü sayfa varken neden kimse silmiyor? --155.223.42.214 13:35, 8 Mart 2006 (UTC)


"Kürk" makalesini girmeye çalışıyorum sayfa kaydedilmiyor. Bir ara kaydediliyor, resim ekleyeyim diyorum, bir bakıyorum makale uçmuş. Değiştir sayfasına geliyorum, olmayan bir sayfayı değiştirmek üzeresiniz diyor. Tekrar makaleye dönüyorum, makale kaybolmuş! İki de bir de aşağıdaki hatayı veriyor! Çeviri yaptık o kadar boşuna mı gitti şimdi? Sinir oldum yaa --İcelaktan 21:56, 8 Mart 2006 (UTC)


Error in numRows(): Duplicate entry '0-Kürk' for key 2 Backtrace:

GlobalFunctions.php line 604 calls wfBacktrace() Database.php line 609 calls wfDebugDieBacktrace() Database.php line 712 calls Database::numRows() LinkCache.php line 152 calls Database::selectField() Title.php line 1240 calls LinkCache::addLinkObj() Skin.php line 1370 calls Title::getArticleID() SkinTemplate.php line 174 calls Skin::makeUrlDetails() OutputPage.php line 569 calls SkinTemplate::outputPage() OutputPage.php line 791 calls OutputPage::output() Database.php line 466 calls OutputPage::databaseError() Database.php line 413 calls Database::reportQueryError() Database.php line 1013 calls Database::query() Article.php line 1051 calls Database::insert() Article.php line 1169 calls Article::insertOn() EditPage.php line 561 calls Article::insertNewArticle() EditPage.php line 291 calls EditPage::attemptSave() EditPage.php line 144 calls EditPage::edit() Wiki.php line 386 calls EditPage::submit() Wiki.php line 50 calls MediaWiki::performAction() index.php line 121 calls MediaWiki::initialize() index.php line 3 calls require()

  • Sorun özel bir sorun değil genel bir sorun sana cevap yazmaya çalışırken bile başıma geldi. Yine şu sıralarda başka bir wiki projesinde yazarkende oldu. Kısa süre de düzelir. Bu arada en iyisi biraz maddeleri okumak. Kolay gelsin--Ugur Basakmesaj 22:00, 8 Mart 2006 (UTC)

Kategori:Telif hakkı ihlali sayfası 200'ü geçti artık, eskilerin hepsini bir gözden geçirme zamanımız geldi. Bu arada bazı siteler var, dallog.com şu anda ulaşılamayan bir site ama türk tarihi ile ilgili bir çok madde eklediler. Şu anki durumda onlarında silinmesi gerekiyor gibi görünüyor. Telifli görünenleri google aramalarına göre silmeye başlıyorum. Diğer yönetici arkadaşlarında bu işe başlamaları hızlandırır. Bundan sonraki günlerde de, yeni eklenene ve ciddi telifli olanların doğrudan silinerek devam edilmesi daha uygun olur. --Ugur Basakmesaj 10:06, 9 Mart 2006 (UTC)

Öncelikli olarak üzerinde çalışılmamış olanların silinmesi daha uygun olur. --Ugur Basakmesaj 10:13, 9 Mart 2006 (UTC)
Son 48 saat içinde eklenmişleri ve gelecekte de yeni eklenen telifli sayfaları Hızlı sil, Madde #7 ile, telif etiketi yapıştırıldıktan sonra 10 gün geçenleri de telif üzerine açıklık getirilmediği için silsek iyi olur. Dün baktığımda ben de kategoride çok sayfa biriktiğini gördüm. Buna izin vermemeliyiz, telifli içerik barındırmamız hem yasal açıdan hem de itibar açısından sakat olur. Bu konuya dikkat etmemiz lazım... - Noumenon 10:18, 9 Mart 2006 (UTC)
Son not: Dallog için Tartışma:Dilmaçoğulları Beyliği bu kısımda yazdığı gibi dallog.com sadece vikipedide kullanılabilir demiş, fakat bu vikinin telifine uymuyor. Ayrıca dallog.com dışında bir çok sitede daha çıkıyor. Yani onlarında özgün yazıları olmayabilir. --Ugur Basakmesaj 10:21, 9 Mart 2006 (UTC)
Silerken eski sağlam sürümü olup olmadığına ve gerçekten telif sorunu olmadığını kontrol etmeyi unutmayalım. Gözden kaçabiliyor ara sıra. --Ugur Basakmesaj 10:24, 9 Mart 2006 (UTC)

dallog.com türündeki siteler ile ilgili. Bazı siteler her ne kadar izin versede (sadece burası için) google aramalarında o site hariç daha birçok sitede aynı içeriğe rastlanıyor. Yani asıl telif hakkı kime ait belli olmuyor. Bu gibi içeriklerinde telif durumuna güvenmek zor. Bu nedenle onlarında silinmeleri uygun olur. Ugur Basakmesaj 13:43, 9 Mart 2006 (UTC)

Arkadaşlar bu yazı ilk nerede yayınlanmış, orjinali kime ait konusuna girerseniz pek çıkamazsınız gibime geliyor. Özür dilerim --İcelaktan 22:15, 10 Mart 2006 (UTC)
İcelaktan, asıl belirtmek istediğim noktada orası zaten. --Ugur Basakmesaj 22:24, 10 Mart 2006 (UTC)

Endonezya Vikipedisi[kaynağı değiştir]

Endonezya vikipedisi madde sayısı olarak Türkçe Vikipedi'ye yetişiyor. İki vikipedi arasındaki madde sayısı farkı 200'ün altına düştü. Bilgilerinize... Olaya biraz heyecan katayım dedim ;) Yoksam tsunamizede müslüman kardeşlerimize torpil mi geçiyoruz? Haydi parmaklara kuvvet! :)) --Timurberk

Timur bende farkettim de. Şişirme bir büyüme yaşıyorlar, değişiklik sayılarına bakarsan az değişiklik ama madde sayısı hızla artıyor. Devamlılık sağlayacaklarını sanmıyorum:)--Ugur Basakmesaj 11:11, 10 Mart 2006 (UTC)
Vikipedi'den 300 telifli maddenin silinmesi yüzünden fark kapandı biraz. Aslında yeni eklenen madde sayımız onlardan daha fazla. denisutku msj 17:26, 10 Mart 2006 (UTC)
Şu anda çok daha iyi gittiğimizi düşünüyorum. Yeni eklenen madde sayımız eskisine göre azaldı, fakat mevcut maddeler genişliyor ve düzenleniyor. Kalite artışına başladık. Buda daha önemli bir şey. Ayrıca toplam değişiklik sayısına göre %50 öndeyiz. --Ugur Basakmesaj 21:51, 10 Mart 2006 (UTC)
Şu son birkaç ayda güzel bir ivme yakalandı. Bazı önemli kullanıcılar ayrılsa da, bolca katkıda bulunan kullanıcılar geldi. Eğer katkı hızımız ve bu düzenli tutumumuz devam ederse, 1-2 aya maddelerimizin çoğu güvenilir ve temel anlamda yeterli nitelikte olacağo gibi nicelik bakımından da artış olacaktır. Endonezye vikipedisi ile yarışmamıza gerek yok, eninde sonunda burası en büyük vikipedilerden birisi olacak; anahtar kelimeler hoşgörü ve azim. - Noumenon 22:19, 10 Mart 2006 (UTC)
Not, aşağıdaki tablo alexanın wikiler üzerindeki trafik durumunu gösteriyor
  1. en.wikipedia.org - 65%
  2. de.wikipedia.org - 10%
  3. ja.wikipedia.org - 6%
  4. es.wikipedia.org - 3%
  5. fr.wikipedia.org - 3%
  6. wikipedia.org - 2%
  7. ar.wikipedia.org - 2%
  8. zh.wikipedia.org - 2%
  9. pl.wikipedia.org - 1%
  10. it.wikipedia.org - 1%
  11. he.wikipedia.org - 1%
  12. tr.wikipedia.org - 1%
  13. nl.wikipedia.org - 1%
  14. Other websites - 2%

Az çok anlaşılabileceği gibi, belli bir süre sonra ilk 10 wiki arasında olmamız istatistiksel olarak mantıklı. Zamana bırakalım--Ugur Basakmesaj 22:23, 10 Mart 2006 (UTC)

Ugur sana bir şey sorabilir miyim, yabancı wikilerden "türkçe" makalelere tıklama oranı olarak bir istatistik var mı? En çok hangi makalelerin türkçelerine tıklanmış, vb .. ? --İcelaktan 22:48, 10 Mart 2006 (UTC)
Ne yazıkki yok. Wiki tüm madde tabanlı istatistikleri kapattı, senin söylediğin zaten yoktu fakat eskiden madde bazında görme sayısını gösteriyordu. Ama senin sormak istediğin cevap az çok açıktır. Türkiye, Atatürk gibi bir kaç maddedir sanırım. Bu arada yukarıdaki istatistikte, pl, it, nl gibi wikiler 100.000'i geçmiş durumdalar. --Ugur Basakmesaj 22:54, 10 Mart 2006 (UTC)
Yaklaşık ik ay önce endonezya viki bizden daha öndeydi. Şimdi ise madde sayısında biz 28. sıradayız. Ama dikkatinizi lehçeye çekmek isterim. Bildiğiniz gibi polonyanın dili lehçe. Sadece yaklaşık 40 milyon nüfusları olmasına rağmen bildiğim kadarıyla 4. sıradalar. Buda bize yakışmıyor.

--AbSar 08:36, 12 Mart 2006 (UTC)

Kullanıcı:Fcn'nin sorusu üzerine, genel bir bilgilendirme olması açısından,
vikipedide kimi html tagleri çalışıyor, br, p gibi. bazıları ise çalışmıyor. bunları da kullanmak için bir yöntem vs var mı? ya da icine html taglari yazabilecegimiz bir viki tagi var mi? Tembelejderha 17:29, 11 Mart 2006 (UTC)

Çok denemedim ama gördüğüm kadarıyla tüm HTML etiketlerini kabul ediyor wiki. Çalışmayan tag olarak örnek var mı? denisutku msj 01:12, 12 Mart 2006 (UTC)
şu an aklıma <a> ve <img> takıları geliyor. ben
<table>
takısını da kullanamadığımızı sanmıştım ama o kullanılabiliyormuş. neyse, bu şimdilik çok da önemli bir problem değil sanırım. fcn 21:56, 12 Mart 2006 (UTC)

Şapka işareti (^)[kaynağı değiştir]

Bildiğniz dilimizde (^) işareti hâlâ kullanılmakta. Bende dahil olmak üzere bu konuda pek dikkatli olamıyoruz. Konuşurken hiç farkına bile varmamamıza rağmen yazıda büyük sorun teşkil ediyor. Lütfen daha dikkali olalım. --AbSar 08:41, 12 Mart 2006 (UTC)

Kaynağa taşı, Söze taşı[kaynağı değiştir]

  • Bildiğiniz gibi, ansiklopedik format veya içerikten çok sözlük format veya içeriğine sahip maddelerin işaretlenmesi için {{sözlüğe taşı}} mevcut. Bunun en başta hazırlanma nedeni sözlük format veya içeriğindeki maddelerdeki artış idi. Görülüyor ki, Vikipedi'den çok VikiKaynak'ta olması gereken birçok yeni madde eklenmekte, ayrıca bazı yeni maddelerin hepsi çoğu maddenin ise belirli kısımları VikiSöz'e aktarılmalı. İşte bu nedenlerle, Vikikaynak'a taşı ve Vikisöz'e taşı şablonlarına ihtiyaç var. Bu konuyla ilgili olan varsa, hazırlarsa güzel olur. Herkese iyi çalışmalar... - Noumenon 21:02, 12 Mart 2006 (UTC)
Gerektiği yerlerde lütfen kullanmaya çalışalım: VikiKaynak'a taşınmasını istemek/belirtmek için -> {{Vikikaynak'a taşı}} veya {{Kaynağa taşı}}, VikiKitap'a taşınmasını istemek/belirtmek içinse -> {{Vikikitap'a taşı}} veya {{Kitaba taşı}}. - Noumenon 09:31, 19 Mart 2006 (UTC)

amerika - abd[kaynağı değiştir]

çeşitli kategorilerde "abdli" yerine "amerikalı" ifadesi kullanıldığına rastladım. (amerikalı şairler, müzisyenler, yazarlar vs.. ) oysa amerikalı aslında amerika kıtasındaki insanları tanımlamak için kullanılmalı. bizim amerikalı diye kastettiğimiz insanlar birleşik devletler vatandaşı olanlar. oysa bir meksikalı, arjantinli, brezilyalı, güney ve kuzey amerika kıtasındaki herkes amerikalıdır. doğru kullanıma geçmek için tüm Amerikalı ....ler kategorileri için birer ABD'li ...ler oluşturup, içeriği taşıyıp, Amerikalı ....ler lere sil etiketi koyacağım. büyük bir değişiklik olduğundan önce duyurmak istedim. saygılar, Tembelejderha 00:58, 15 Mart 2006 (UTC)

Kategorileri tamamen boşaltmadan sil koymayınız. Hatta, sil koymak yerine belki {{kategori yönlendirme}} şablonu koymalıyız. Sonuçta bugün ABD'liden çok Amerikalı kullanılıyor, böyle yaparsak Amerikalı diye arayıp ABD'yi kasteden çoğunluk rahatça uygun kategoriye ulaşır. - Noumenon 07:01, 15 Mart 2006 (UTC)

İkide bir bu hata çıkıyo. Her iki tıklamamdan birinde bu hata mesajı çıkıyor. neyin nesidir? Wikipeidanın merkez sunucularında hata mı var?

          WIKIMEDIA FOUNDATION            

Fout Fel Fallo 错误 錯誤 Erreur Error Fehler エラー Błąd Errore Erro English The Wikimedia Foundation servers are currently experiencing technical difficulties.

The problem is most likely temporary and will hopefully be fixed soon. Please check back in a few minutes.

For further information, you can visit the #wikipedia channel on the Freenode IRC network.

In the meantime, you may be able to view Google's cached version of this page.

Wikipedia is now one of the most visited sites on the Internet by traffic and continues to grow, and as a result the Wikimedia Foundation has a constant need to purchase new hardware. If you would like to help, please donate.

İngilizce vikideki Türkiye ile ilgili konular sahipsiz[kaynağı değiştir]

Bazı Şovenist Yunanlılar, ingilizce vikide ülkemiz ile ilgili konuları kendi amaçları doğrultusunda bozuyorlar.

Örneğin Khoikhoi adlı kişi, il adlarına Yunanca adları da ekliyor ve yazı içeriklerini de Yunan ve Ermeni savları yönünde değistiriyor. Burada önemli olan Yunanca isimleri "paralel" ya da "seçenek" adlar olarak vermesi (tarihsel adlar olarak bölümünde değil yazinin başında). Bunu yaparken bir de Yunanca alfabe kullanması. Önemli olan, konuların içerikleri zaten kötü ve çok yanlı. Tam olarak söylemek gerekirse, bizimle ilgili konular içerik olarak Yunanlilarin ve Ermenilerin insafına bırakılmış durumda. İsteyen Sakarya, Samsun, Van, Kars, Trabzon, Izmir vb konularına bakabilir.

Bu konuda TR vikicilerin ilgisi gerekli...

Yunanca ve o bolgenin tarih-cografyasini bilen birileri varsa, (keske Wisdom buralarda olsaydi) Osmanli'nin koydugu adlari onlarin koy ve kasabalarina eklemeye baslayabilir. O bir parca uyandirabilir onlari. Yaptiklarinin manasini anlamalarina yardimci olabilecek baska bir yol zor gibi gorunuyor.... Resid Gulerdem 22:40, 16 Mart 2006 (UTC)

Çok haklısınız bende birkaç yerde rast geldim ve düzenlemesini yaptı. Bunun derhâl düzeltilmesi ve karşı attağa geçilmesi gerek. --AbSar 16:29, 17 Mart 2006 (UTC)

İngilizce vikideki Ermeni soykırımı maddesi tamamen taraflı bir şekilde yazılmış ve koruma altında, yaşanan olaylarla ilgili bilgilerin verilmesi doğal ancak bu konudaki karşı tezlere yer verilmemesi ve olayın tanımlanması hakkındaki sorunların (özellikle ansiklopedik bilgi verdiği iddiasında olanlar tarafından)gözardı edilmesi kabul edilebilir gibi değil. Bu konuda acilen bir şeyler yapılması gerekli.--Hattusili 17:26, 29 Mart 2006 (UTC)

Makale Sayısı[kaynağı değiştir]

  • Sırpça wikipedi de 30 bin sınırını aşmak üzereler. Biz hala 20 bini geçemedik. --İcelaktan 14:00, 17 Mart 2006 (UTC)
Önemli olan nicelik değil niteliktir. Daha Kasım ayında 10000 olduk, birkaç ay geçti ve 20000 olmak üzereyiz. Nitelik bakımından da maddelerimiz gelişti. Madde sayısı önemli değil o kadar... önemli olan ortalama bir maddemizin nitelik babından gelişmişliği. - Noumenon 14:20, 17 Mart 2006 (UTC)
  • Doğru kemmiyet değil keyfiyet yani çokluk değil kalite önemlidir. Lâkin insanların baktıkları madde sayısı oluyor. Bu nedenle acilen gelişmemeiz lâzım. Dikkatinizi gine Lehçe yani Polonya dilinde vikipediye çekmek istiyorum. Polonya dışında gelişmiş olmayan dil Polonyada yaklaşık 40 milyon kişi tarafından konuşuluyor. Buna rağmen yaklaşık 250 bin madde ile 4. sıradalar. Allah elinize güç versin.--AbSar 16:35, 17 Mart 2006 (UTC)

Polonya vikipedisi diyip duruyorsunuz da ikide bi bari şunları göstereyim size:

http://en.wikipedia.org/wiki/Polish_Wikipedia

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedysta:Tsca.bot

http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Wikipedia --Alperen 19:49, 17 Mart 2006 (UTC)

İndonezya wikisi Türkiye'nin illerini, şehirlerini yeni ve kısa maddeler halinde girerek makale sayısını arttırıyor. Ben de niye şunlara bir türlü fark atamadık diye merak edip duruyordum. Barajlarımızı, siyasetçilerimizi vs. de girmeye başlarlarsa yandık. --cretanforever 23:09, 18 Mart 2006 (UTC)

id:Provinsi_Batman pekde taslak girmiyorlar aslında, bir kaç maddeye baktım ve 1-1 en:wikiden çeviri yapıyorlar gibi görünüyor Ugur Basakmesaj 23:13, 18 Mart 2006 (UTC)

Kategori ağacı[kaynağı değiştir]

Sonunda aradığımı buldum: Kategori ağacı. İstediğiniz wikide, istediğiniz kategoriyi inceleyebiliyorsunuz. Çok hızlı ve pratik bir araç. Türkçe arayüz için de başvurdum. denisutku msj 18:28, 17 Mart 2006 (UTC)

Kategori sayfalarının adını değiştirme[kaynağı değiştir]

Ben mi göremiyorum ya da bulamıyorum, yoksa kategori sayfalarının adını değiştirmeye yönelik bir hazır işlev yok mu, "sayfanın adını değiştir" filan gibi ?

Diyelim ki, bir kategori sayfası için daha uygun bir ad kullanmak gerekti: yapılabilecek tek şey o "daha uygun" ad ile bir yeni kategori sayfası açmak ve diğerini silmek ya da yeni açılana yönlendirmek mi ?

--Doruk Salancı 10:58, 18 Mart 2006 (UTC)

Kategorilerin adını değiştirmek için, sayfalardaki benzeri bir adını değiştir fonksiyonu mümkün değil, yok. Yani evet, tek yol daha uygun ad ile bir kategori açmak eskisini ise ya silmek ya da yeni yönlendirmek (ki bunu da {{kategori yönlendirme|uygun ad}} ile yapmalıyız). - Noumenon 11:07, 18 Mart 2006 (UTC)

Anlam ayrım ve tarih sayfaları[kaynağı değiştir]

Genel olarak uygulansada bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Anlam ayrımı ve tarih sayfalarında sistem şu şekilde olursa okunurluk vs daha çok artacak vede ileride bir bot yardımı ile bir şey yapmamız gerektiğinde bot kullanımını imkanlı kılacak.

yerine

şeklinde bir yapı olması yine aynı şekilde anlam ayrımı sayfalarında da benzer bir yöntem izlenmesi güzel olur. --Ugur Basakmesaj 22:38, 18 Mart 2006 (UTC)

Oylamalı Sil[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Bir konuyu gündeme getirmek şart oldu: Vikipedinin daha iyi bir hale gelmesi için el birliği ile sorunlu maddeleri ayıklamamız lazım. Bunu yapmanın en demokratik ve saygılı şekli de Vikipedi içerisindeki sorunlu maddeleri topluluğun onayı alarak silmeye aday göstermemizdir. Silinmeye aday gösterilen maddelerde oylarımızla katılımda bulunmamız çok önemlidir. Ancak oy kullanarak buranın daha iyi bir yer olmasını sağlayabiliriz, silinmeye aday gösterilen maddelerde oy kullanmak her Vikipedistin sorumluluğu, hakkı ve en büyük katılımıdır. Ne yazık ki son günlerde VP:SAM'a olan ilgi azaldı. Bu üzücü ve sonuçları kötü olabilir; oy sayısının azlığı nedeniyle haksız sonuçlar doğabilir. Herkesin fikrini belirtmesi açısından çok önemli VP:SAM. Son bir noktada, oy vermeye çalışalım, bu en büyük sorululuğumuz ama oy verirken Vikipedi'nin özgür bir ansiklopedi olduğunu gözden çıkarmayalım ve madde aday gösterirken tarafsız olmaya çalışalım. Herkesin VP:SAM'a daha fazla ilgi göstermesi dileğiyle... - Noumenon 09:25, 19 Mart 2006 (UTC)

Oylamalı silmeye ilgi gösterilsin tabii de bir sayfanın da içinde sadece şablon var diye, içine "sil" uyarısı ve bunun gerekçesi yerleştirilmeden silinmesin.
  • Bir maddenin içine bir şablon yerleştirmek çok da kolay bir iş değil; o da emek istiyor. Dahası, şablonu yerleştirdiğinde, eğer kullanımını iyi yapmışsan, epeyce bilgi de içeriyor. Yani, o da bir emek ve "sadece şablon var; içerik yok" demek, böyle sayfaları silmek için uygun bir gerekçe değil.
  • Dolayısıyla, silineceğinin haberi ve nedeni silme işleminin hemen uygulanmasından önce o sayfaya eklenmeli ve silinme ile ilgili bir süre mutlaka tanınmalı ki, o şablonu yerleştirirken "küçük" de olsa emek vermiş olanlar, uygun düzenleme/düzeltme/ekleme işlemlerini yapmaya fırsat bulsun.
"Yassı sırtlı deniz kaplumbağası", şablondaki bilgiler dışında bilgi girişine fırsat bulamadığım bir maddeydi ve izlediğim sayfalardandı. Eğer silineceğine dair uyarı ve gerekçeler sayfaya eklenmiş olsaydı, değişikliği görür, ilgilenirdim.
Vallahi, imla kurallarına bile hiç dikkat edilmeden ve yarım yamalak ifadeli tek satırlarla açılmış maddeler ile derli toplu başlatılmış, azımsanmayacak kadar bilgi içeren, kendi içinde iç linkleri bulunan bir şablondan oluşan (şimdilik) bir maddenin aynı kefeye konulması, ne yalan söyliyeyim, zoruma gitti: yanlış bir uygulama. Böyle maddelerin silinmesi katkı değildir ki. Silen kişi, zahmet edip, kendisi biraz araştırsa ve birkaç metin bilgisi girse, daha iyi bir katkı yapmış ve belli bir düzen ve emekle girilmiş bilgileri yok etmemiş olur.
--Doruk Salancı 10:26, 19 Mart 2006 (UTC)
Doruksal bahsettiğin madde oylamalı sil ile silinmedi ve tamamen ayrı bir konu. Keşke mesaj sayfama yazsaydın belirtirdim, eğer istersen o silme işlemini de geri alabilirim fakat önce açıklama yapayım: VP:HS gereğince içinde şablon dışında bir içerik bulunmayan maddeler silinebilir. Maddenin tartışma sayfasında veya içinde çalışma olduğuna dair hiçbir ifade bulunmadığı için, maddenin öylesine girilmiş sadece şablon içeren boş maddelerden olduğu düşünülerek VP:HS Maddeler #3 gereğince hızlı sil uygulanmıştır. Bu normal ve sıklıkla yaşanılabilecek bir yanlış anlamadır. Bu tür bir şeyle karşılaşmamak için üstünde çalıştığımız maddelere en azından 1 tane tanımlayıcı cümle girmeye çalışalım veya {{çalışma var}} şablonu koyalım ki çalışma olduğu anlaşılsın. Olmadı tartışma kısmında da belirtebilirsiniz. Bu tür bir uyarı olmadığı için ve içerik bulunmadığından hızlı sil uygulamıştım, özür dilerim keşke yazsaydın devam edeceğini üzerinde. İstersen geri alabilirim silme işlemini? - Noumenon 10:55, 19 Mart 2006 (UTC)
Not: Yapılan tüm silme işlemleri geri alınabilir, yanlışlıkla silinen bir şeyi bir yöneticiye bildirmek yeterlidir. Ayrıca son olarak oylamalı silde, oy kullanırken en azından kısa bir neden göstermek daha uygun olur. Ugur Basakmesaj 11:07, 19 Mart 2006 (UTC)
Wikipedia'nın çıkarılacak son sürümünde maddelerin güvenilirlik derecelerinin belirlenmesi için oy kullanılabileceğini okumuştum. Bu konu da hernhangi bir bilgisi olan var mı acaba? Son sürüm hakkında. Bu yapılırsa zaten oylamaya gerek kalmaz sanırım..--incelemeelemani 14:47, 20 Mart 2006 (UTC)

Vikipedi:Günün maddesi ve standardizasyon[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar, Vikipedi:Günün makalesi sayfasının adı artık Vikipedi:Günün maddesi oldu. Daha önceden makale yerine madde sözcüğünün kullanılmasına karar verildiğinden bu değişiklikte sakınca görmedim. Standart ve kafa karıştırmayacak bir kullanım için her gördüğümüz "makale"yi "madde" yapmaya gayret edelim. Teşekkürler, herkese kolay gelsin. 16 12:23, 21 Mart 2006 (UTC)

Disclaimer > Feragatname ?[kaynağı değiştir]

Bir süredir daha ziyade Türkçe telif hakkı şablonları hazırlamaya gayret ediyorum. Bu sırada, İngilizce'deki disclaimer kelimesini çevirmem gerekti ve bu da bayağı uğraştırdı. Sonuçta, bunun yasal sorumluluk reddi gibi bir anlamı olduğunu ve disclaimer`ın İngilizce Wikipedia'daki kullanımının da buna çok yakın (hatta, belki de aynı) olduğunu gördüm.

Wikipedia'nın herhangi bir sayfasının en altında bulunan A Wikimedia Project bölümünün en altında bulunan Privacy policy, About Wikipedia ve Disclaimers terimlerinden üçüncüsü en:Wikipedia:General disclaimers'a yönleniyor. Vikipedi'nin sayfalarının sonundaysa, Wikipedia'daki Disclaimers`ın bir karşılığı olarak, Feragatname yazdığını ve bunun da Wikipedia:General disclaimer'ın bizdeki karşılığı olan Vikipedi:Genel Bilgi Paktı'na yönlendiğini gördüm (Yapmiyim ya, yeni mi gördüm ? Afferim bana !..).

Ancak:

  • claim ve disclaim çoklu anlamları olan sözcükler:
  • Wikipedia:General disclaimer'da bahsedilenlerin arasında, hakkından vazgeçme ya da feragat etme ile ilgili ifadeler değil, Wikipedia adına sorumluluk kabul etmeme üzerine ifadeler var;
  • bilgilerin geçerliliğinin/doğruluğunun garanti edilemeyeceği,
  • Wikipedia ile ilgili hiç kimsenin doğru olmayan bilgilerden sorumlu tutulamayacağı,
  • Wikipedia'dan bilgi kullananların, bunu tamamen kendi rızaları ve kendi göze aldıkları riskler doğrultusunda yapabileceklerini ve onlarla ilgili olumsuz sonuçlardan Wikipedia'nın sorumlu tutulamayacağı,
  • Wikipedia'dan yararlanan kişilerin kendilerine uymayan şeylerle karşılaştıklarında, Wikipedia'yı bundan sorumlu tutamayacakları,
  • Wikipedia'nın, içeriğiyle, kesinlikle tıbbi ya da yasal bir tavsiyede bulunmadığı ve öyle de kabul edilemeyeceği gibi;
  • tüm bunları ifade etmekle Wikipedia'nın yaptığı şey, kendi rızası ile haklarından vazgeçmek değil : Wikipedia herhangi bir sorumluluğu kabul etmiyor;
  • dolayısıyla, Wikipedia:General disclaimer'ın tercümesi olan Vikipedi:Genel Bilgi Paktı da benzer bir konumda.

Bu noktada, İngilizce'deki disclaimer`ın Türkiye'deki hukuk dilinde yine de feragatname olarak geçiyor olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak sorayım:

  • Feragatname'nin şu ana kadar bahsettiğimiz biçimdeki bir disclaimer'ı karşıladığından emin miyiz ? Bu disclaimer`ın karşılığı için yasal sorumluluk reddi veya benzeri bir ifade daha uygun olabilir mi ?
  • Feragatname, aslında, "haklarından kendi rızası ile vazgeçme" anlamındaki bir disclaimer için kullanılan karşılık olmasın ?

Bir başka soru da şu:

  • Wikipedia:General disclaimer'ın Vikipedi'deki karşılığı niye Vikipedi:Genel Bilgi Paktı ?

--Doruk Salancı 21:10, 21 Mart 2006 (UTC)

Yukarıdaki önerinin daha mantılı olduğunu düşünüyorum. --Ugur Basakmesaj 21:12, 21 Mart 2006 (UTC)
  • Bende bu önerinin daha mantıklı olduğu kanaatindeyim. Burada disclaimer ile kastedilen tam olarak yukarıda anlatılandır. Benzer olarak da bu terim kullanılmaktadır. Örnek Google tr sorumluluk reddi ifadesini kullanıyor. Bknz. <http://www.google.com.tr/intl/tr/terms.html>

--renegademesaj 13:58, 22 Mart 2006 (UTC)

  • yasal sorumluluk reddi bence uygun. Tembelejderha 13:15, 27 Mart 2006 (UTC)
Merhaba, bildiğim kadarıyla "feragatname" sözcüğü "disclaimer"`i karşılıyor. TDK`da feragat sadece " Hakkından kendi isteğiyle vazgeçme." olarak verilmiş fakat "feragat" kelimesi "feragatname" halini alınca anlamı biraz daha genişliyor ve "Bu belgedeki bilgilerin kullanımından doğacak sorumluluklar, ve olası zararlardan belge yazarı sorumlu tutulamaz. Bu belgedeki bilgileri uygulama sorumluluğu uygulayana aittir" (burada) manasına da geliyor. Yalnız bu durumda gene de "Vikipedi`de yer alan bilgilerin doğruluğunun/geçerliliğinin" garanti edilmediği manası çıkmıyor. Geniş anlamda "Yasal Sorumluluk Reddi" daha uygun olabilir.
"Genel Bilgi Paktı" olarak çevrilmesi bana da biraz garip geldi ama buradaki "Vikipedi:Genel Bilgi" öbeği "Vikipedi`de yer alan bütün bilgiler" anlamına geliyorsa eğer, okuyucu bir anlamda Vikipedi`deki bütün bilgilerle bir sözleşme imzalamış oluyor. O da bu yönden biraz zorlayınca anlaşılabilir geldi. İyi çalışmalar. 16 13:31, 27 Mart 2006 (UTC)
  • Fi tarihinde kuyuya taş atan şahıs olduğumdan yorum yapayım dedim. "Feragatname" karşılığını "kerhen" seçmiştim. Sözlük karşılığı olarak tutarlı olsa da "sorumluluk üstlenmeme tebliği" (alın size daha iyi karşılığını bulamadığım bir Osmanlıca sözcük daha) anlamına gelecek bir şey bulabilseydim onu tercih ederdim. Öte yandan, tek sözcük olması, "bir şeylerle ilişiğinin olmadığını duyuran belge" anlamında olması vs. bana yeterli gelmişti. Volkan 02:35, 8 Nisan 2006 (UTC)

Düzenle-tarih[kaynağı değiştir]

Düzenle etiketi eklerken daha kesin sonuç için Şablon:Düzenle-tarih etiketini kullanabilirsiniz. --Ugur Basakmesaj 10:12, 23 Mart 2006 (UTC)

Arama kutusu için Türkce harfler; klavye sorunu[kaynağı değiştir]

Klavyesinde Türkce harfler olmayan kullanıcılar icin "ara" kutusunda Türkce harfleri girmek icin bir kolaylik düşünülebilir mi? "Degiştir" sayfasindaki gibi düğmeler yararlı olurdu. Bazen Türkce harf içermediğini düşündüğünüz durumlarda dahi yanıltıcı sonuç alınabiliyor. "Binbir gece" diye girdiğimde yazdığım sözcük Ara kutusunun içinde doğru görünüyor ama sistem bunu, kullandığım klavyeden dolayı, "Bınbır Gece" olarak anlayıp boyle bir madde olmadığını gösteriyor. Bu yüzden Vikipedia'da olan bir maddeyi gereksiz olarak tekrar yazdım! İnfoCan 13:10, 23 Mart 2006 (UTC)

Basliklarin degisik yazilimlarini yonledirme olarak koyarsaniz, bu tur sorunlari bertaraf etmek mumkun. Keza ben eger Turkce ile cakismiyorsa diger dillerdeki yazilimlarini da yonlendiriyorum. Yanlis yazim yonlendirmeleri de buyuk fayda saglar! Sanrim bu konuda herkes hem fikir. Ilginize tesekkurler, Citrat 15:40, 28 Mart 2006 (UTC)
  • Ben bıraz denedim (bak: Kullanıcı:Katpatuka/monobook.js); bir quick and dirty çözüm, IE'de çalışıyor, kullandığım Opera daha tam olmadı - JavaScript'ten anlayan birisi bir şeyler yapabilir belki... --katpatuka 20:27, 2 Nisan 2006 (UTC)
  • Hep ne kadar az maddemiz var diyoruz, ama daha Kasım'da 10 000 olan madde sayımız 20 000 oldu sayılır! 20 000'e sadece 400 kadar madde kaldı, ama hiç hareketlilik, azim yok. Oysa 10 000'e vardığımız zaman öyle hareketli, azimli kişiler vardı ki, sayıları bir elin parmaklarını geçmiyorsa da... biraz daha azim, yarın 20000'e ulaşalım, bakalım kimin maddesi 20000. madde olacak? (: - Noumenon 15:56, 24 Mart 2006 (UTC)
Evet, güzel ve eğlenceliydi 10000. maddeyi geçtiğimiz gece ve o günler. Belki de insanın üye olup azimle maddeleri girdikten sonra biraz soğuması normal sayılabilir, kendi adıma içimden Müslüm Gürses albümü girmek bile eskisi kadar çok gelmiyor. Fakat zamanla herkesin tekrar sarılacağını düşünüyorum. Herkese kolay gelsin :) 16 17:53, 24 Mart 2006 (UTC)

Oyuncu taslağı[kaynağı değiştir]

Oyuncu taslağı eklenen yerde "aktör veye aktris" yazıyor. Düzeltilebilirse iyi olur.

düzelttim.--Ugur Basakmesaj 16:09, 26 Mart 2006 (UTC)

müzik kategorileri[kaynağı değiştir]

müzik kategorileri düzenleniyor. bir süre anlamsız ya da boş müzik kategorileri ile karşılaşırsanız lütfen silmeyin. bana, Kullanıcı:Noumenon ve Kullanıcı:16'ya konuyla ilgili mesaj atabilirsiniz. saygılar. Tembelejderha 20:10, 27 Mart 2006 (UTC)

halen düzenleniyor, hep düzenlenecek ama büyük çapta düzenleme akımı geçti :) Tembelejderha 22:08, 4 Nisan 2006 (UTC)

20000. madde[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar, 2-3 dakika önce 20000. maddeye ulaştık. Büyük bir mücadele sonucu 20000. maddeyi giren Tembelejderha isimli ballı arkadaşımızı tebrik ederiz :). 16 17:28, 29 Mart 2006 (UTC)

yorum: ehehe :) Tembelejderha 17:31, 29 Mart 2006 (UTC)

tebrikler Candymoan 17:35, 29 Mart 2006 (UTC)

Bir ay geciktik 20bin icin :( Citrat 19:10, 29 Mart 2006 (UTC)
Kutlarım Tembelejderha. Ve tüm katkıda bulunan arkadaşları. Hadiin gari, yirmibeşbininci maddeye :) Makedon 22:56, 29 Mart 2006 (UTC)
Tebrikler... Resid Gulerdem 23:15, 29 Mart 2006 (UTC)
Hele şükür kavuştuk yeni hedef 25 bin mi yoksa 30 bin mi ?--AbSar 11:43, 30 Mart 2006 (UTC)
Şu an aktif olan kullanıcıların bu işe ayırabildikleri zaman toplamı, bir veridir. Bu, Türkçe Wiki'nin işgücü kaynağı. Bu sınırlı kaynağı, yeni maddeler oluşturmakla, mevcut maddelerin geliştirilmesi arasında pay etmek de önemli. Hedefi 25 bin olarak belirlersek, mevcut maddelerin geliştirilmesini de ihmal etmemiş, daha optimum bir kaynak tahsisi sağlamış oluruz diye düşünüyorum.
Üstelik hedefi 25 bin olarak belirlersek AbSar, daha yakın bir gelecekte "Hele şükür kavuştuk" deme şasın olcak :) Saygılarımla. Makedon 15:12, 30 Mart 2006 (UTC)
İnşallah çok daha yakın zamande Hele şükür deriz.--AbSar 13:13, 30 Mart 2006 (UTC)
Aşağıdaki url yi tüm arkadaşların bilgisine sunuyorum. Yorumsuz... http://www.ntvmsnbc.com/news/366496.asp Makedon 00:32, 03 Nisan 2006 (UTC)
Güzel bir url. Aslında Vikipedi'lerde herkesin değişiklik yapabildiğini, çoğunluğun uzman kişiler olmadığını göz önüne alırsak harika bir sonuç. Britannica ve Larousse gibi Avrupa ansiklopedileri daha düzenli olsa da bu düzenliliklerinin negatif yönleri olduğu aşikar. Bir de şu var ki, niyet tartışılmaz amma, bu ansiklopedilerin tarafsızlık ilkelerinin doğruluğu ve uygulaması cidden tartışılır - zaman zaman ideolojik gerekçelere alet oldular. Vikipedi içinse bu pek söz konusu değil, özellikle de kullanıcı sayısı ve bu kullanıcıların köken ve düşünce arkaplanları düşünülürse (: Sonuçta katkılarımızla Vikipedi'yi geliştirebilir ve belki 5-10 yıl sonra bilimsel ve kültürel anlamda ciddi bir kaynak haline getirebiliriz. Teşekkürler, herkese iyi çalışmalar... - Noumenon 07:20, 5 Nisan 2006 (UTC)

WikiMedia Commons'in Türkcesi[kaynağı değiştir]

WikiMedia Commons'ın Türkçe karşılığını tartışmak istiyorum. Tarihi olarak İngiltere'de commons sözcüğü kamunun ortak kullanabileceği otlak, sahil, ırmak gibi doğal kaynaklar için kullanılmış. Her ne kadar eskiden kimseye ait olmayan araziler kastedilmişse de, son yüzyıllarda mülkiyet haklarının gelişmesiyle, bu sözcük, başkalarının kullanımına açılmış özel mülk (örneğin, büyük bir toprak sahibinin komşularına hayvanlarını otlatma veya balık tutma hakkı vermesi durumu), veya bir topluluğun ortak mülkiyeti durumları (örneğin, köy idaresine ait bir alanın köy sakinlerinin kullanımına açılması) için kullanılır olmuş. Türkçe'de 'mera' veya 'yaylak' sözcükleri hayvan otlatmak amacıyla kullanılan kamuya ait alanlar için kullanılıyorlar. Gerçi İngilizce'deki commons sözcüğü hayvan otlatmak dışındaki kullanım amaçlarını da içeriyor ama, Türkçe'deki mera sözcüğü bu anlama cok yakın. Wikimedia Commons daki amaç, oradaki kaynaklardan herkesin yararlanabilmesi olduğuna göre, onun Türkçe karşılığının şimdiki 'WikiMedya Ortak' yerine 'VikiMedya Mera' olmasına ne dersiniz ? (Köy Çeşmesi bu tartışma için uygun değilse konuyu başka bir yere taşıyabiliriz) - İnfoCan 17:12, 30 Mart 2006 (UTC)

Ben "ortak alan" demeyi tercih ederim. denisutku msj 04:31, 1 Nisan 2006 (UTC)
Bildiğim kadarıyla ortak kaynaklar terimi kullanılmakta. - Noumenon 07:12, 5 Nisan 2006 (UTC)

yeni bir kategoriye ihtiyacımız var[kaynağı değiştir]

ilginç bir şekilde yalnızca seks maddesi görünüyor.. o maddenin de kısıtlı içeriği ile -haklı olarak- sözlüğe taşınması gündemde.. bir cinsellik kategorisi oluşturmaya ne dersiniz? Candymoan 12:01, 31 Mart 2006 (UTC)

üzgünüm.. bulamamıştım.. tşk... Candymoan 13:21, 31 Mart 2006 (UTC)
biraz göz attıktan sonra farkına vardığım, tema olarak - şemsiye görevi görecek bir cinsellik maddesine ihtiyacımız var.. tıp ve psikoloji konularında uzman olan yazarlar yardımcı olabilir mi? Candymoan 13:45, 31 Mart 2006 (UTC)

Meta'da çoğu maddenin Tükçesi yok. Anasayfada dahi böyle. Biraz katkı yapmaya çalıştım ama çok sayıda madde var. Hep beraber Metayı da Türkçeleştirebiliriz.--AbSar 14:10, 31 Mart 2006 (UTC)