Vikipedi:Köy çeşmesi/2006/Ağustos

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İlginize Bilginize[kaynağı değiştir]

Yazım kuralları[kaynağı değiştir]

Gördüğüm gerek üzerine aşağıya TDK'nın resmî sitesinde vermiş olduğu "Yazım Kuralları"ndan "düzeltme işareti" (^) ile ilgili bölümü kullanıcıların dikkatine sunmak istiyorum. Son zamanlarda doğru kullanımın bile bu kurallar gözönüne alınmadan değiştirildiğine ve Türkçe'nin yazım kurallarına uygun olarak çalışanlara "vandal" yaftası yapıştırıldığına tanık oluyorum. Üstüne üstlük bu "cehalete" TDK'nın sitesine bakmadan kaynak vermek de eklenince bu açıklamanın yararlı olacağını düşündüm.

Bakınız: http://tdk.org.tr/yazim/kurallar.htm

Düzeltme İşareti

Düzeltme işaretinin kullanılacağı yerler aşağıda gösterilmiştir: 1. Yazılışları bir, anlamları ve okunuşları ayrı olan kelimeleri ayırt etmek için, okunuşları uzun olan ünlülerin üzerine ko­nur: adem (yokluk), âdem (insan); adet (sayı), âdet (gelenek, alışkanlık); alem (bayrak), âlem (dünya, evren); alim (her şeyi bilen), âlim (bilgin); aşık (eklem kemiği), âşık (vurgun, tutkun); hakim (hikmet sa­hibi), hâkim (yargıç); hal (pazar yeri), hâl (durum, vaziyet); hala (babanın kız kardeşi), hâlâ (henüz); şura (şu yer), şûra (danışma kurulu).

UYARI : Katil (< katl = öldürme) ve kadir (< kadr = değer) kelimeleriyle karışma olasılığı ol­duğu hâlde katil (ka:til = öldüren) ve kadir (< ka:dir = güçlü) kelimelerinin düzeltme işareti konma­dan yazılması yaygınlaşmıştır.

2. Arapça ve Farsçadan dilimize giren birtakım kelime ve eklerle özel adlarda bulunan ince g, k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünlüleri üzerine konur: dergâh, gâvur, ordu­gâh, tezgâh, yadigâr, Nigâr; dükkân, hikâye, kâfir, kâğıt, Hakkâri, Kâzım, mahkûm, mekân, mezkûr, sükûn, sükût. Kişi ve yer adlarında ince l ünsüzünden sonra gelen a ve u ünlüleri de düzeltme işareti ile yazılır: Halûk, Lâle, Nalân; Balâ, Elâzığ, İslâhiye, Lâdik, Lâpseki.

3. Nispet i'sinin belirtme durumu ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek için kullanılır. Böylece (Türk) askeri ve askerî (okul), (İslam) dini ve dinî (bilgiler), (fizik) ilmi ve ilmî (tartışmalar), (Atatürk'ün) resmi ve resmî (kuruluşlar) gibi anlamları farklı kelimelerin karıştırılması da önlenmiş olur.

Nispet i'si alan kelimelere Türkçe ekler getirildiğinde düzeltme işareti olduğu gibi kalır: millîleştirmek, millîlik, resmîleştirmek, resmîlik.

ayrıca bakınız: http://tdk.org.tr/yazim/düzeltme.htm

Umarım bu bilgi biraz olsun yolunuzu aydınlatır. Teşekkür ederim. Mskyrider 15:50, 26 Temmuz 2006 (UTC)

Kesinlikle katılıyorum. Çok dikkat edilmesi gerekipte pek önemsenmeyen bir konu.--Absarileti 07:28, 3 Ağustos 2006 (UTC)

Bu haftanın işbirliği projesi için katılım çağrısıdır.

Vikipedi'de yapılacak düzenlemeler için insan gücüne ihtiyacımız var. Lütfen bu projeye katılarak bize yardımcı olun.

Katılan herkese şimdiden çok teşekkürler.--renegademsj 12:54, 29 Temmuz 2006 (UTC)

  • Uzun süredir etkin olarak kullanılmayan haftanın işbirliği projesi; Vikipedi düzenle kategorisindeki makalelerin düzenlenmesinin haftanın projesi seçilmesi ve konuya dikkat çekilmesi ile oldukça katılım ve ilgi gördü. Bugün proje kapsamında 100. madde düzenlendi. Katılım gerçekleştiren herkese (özellikle de yoğun çabalarından dolayı Ocean ve Math34'e) çok teşekkürler. Umarım bu hızla devam ederiz. (Halen çok fazla düzenlenecek madde var.)--renegademsj 07:34, 4 Ağustos 2006 (UTC)
  • Ben de teşekkür ederim renegade. :) Yalnız proje bitim tarihi 3 Ağustos olarak görünüyor. Sanırım düzenlenecek makalenin çokluğu nedeniyle bu tarih bir hafta ileri atılabilir.--Math34 08:21, 4 Ağustos 2006 (UTC)
  • Katılıyorum, uzatılması iyi olur.--renegademsj 08:22, 4 Ağustos 2006 (UTC)
Bu iki hafta sonunda 1.'ye veya ilk 3'e ödül verilse nasıl olur --Ugur Basakmesaj 08:27, 4 Ağustos 2006 (UTC)
Bence iyi bir fikir, ilgiyi arttırabilir.--renegademsj 08:32, 4 Ağustos 2006 (UTC)
Birisi Che'ye haber versin bari, işte ödül kazanma fırsatı :))) Mskyrider 08:46, 4 Ağustos 2006 (UTC)
Böyle olacak gibi değil, çok fazla düzenlenecek madde var ve bana katılım yetersiz gibi geldi. oceanmsj 14:29, 11 Ağustos 2006 (UTC)
Düzenlenecek maddelerde çok genel bir sorunumuz var buda telifli maddelerin devamlı problem çıkartması: düzenleyeck kişilerin şevkini kırıyor ve devamlı bir telif kontrolü yapma nedeni oluyor. Tahmin edilebileceği gibi düzenle etiketi ile uzun süredir duranların birçoğu telifli durumda, sanırım düzenleme projesinin yan projesi olarak düzenle etiketi bulunan maddelere telifle mücadele projesi kurmamız gerekiyor:) Aslında yapmamız gereken çok güzel bir örnek, var: en:Template:Copyvio sayfasındaki şablonu çevirmemiz (Fcn bir kısmını düzenledi aslında, ondan isteyebiliriz), ve daha sonra en:Wikipedia:Copyright problems safyasınıda ekleyerek. Teliflerle aktif mücadele başlatmamız gerekiyor. Wikipedia:Copyright problems/2006 August 10/Articles sayfasında görüleceği gibi günlük sayfalara not ediyorlar, benzeri SAM sayfasında da vardı fakat Vikipedi'nin nispeten daha küçük olması nedeniyle bu sistem aylık olabilir. Bu sayede yine bu projedekine benzer bir şekilde hangi kullanıcıların ne kadar telif bulduğunuda öğrenmiş oluruz. İlk üçümüze ayın savaşçısı veya koruyucusu gibi bir ödül verebiliriz hem motivasyon olur (ama sakın hızlı sil ile telif ile işaretlenmeden bile silen yöneticilerimizi unutmayın:)). Ek olarak en:wikide yapılan uygulama telif şablonunu telifli metni kaldırarak onun olduğu bölüme eklemek şeklinde oluyor. Daha sonra günün (ayın) telif problemleri sayfasına başka bir şablon yardımı ile ekliyorlar. Sistem aslında çok daha güzel işliyor. Maddenin telif sorunlarını o sayfada tartışıyorlar, tartışılabilecek maddeleri tabiki. Ben telif konusunda bundan sonra yapmamız gerekenin bu olduğunu düşünüyorum. Düzenle kategorisindeki telifli maddelerin çıkartılması, düzenleme işlerinin daha aktif ve verimli çalışmasını sağlayacaktır bu sayede. Bir taşla iki kuş misali, zaten sanırım düzenleme yapmadan önce telif kontrolü yapmakta bir çok kullanıcı. Bu sayede iki proje birbirine paralel olarak çalışabilecektir. --Ugur Basakmesaj 14:47, 11 Ağustos 2006 (UTC)
Guzel fikir, en'deki sistemi buraya tasimamiz cok faydali olur, destekliyorum. Zaten telif bizim icin en onemli sorunlardan bu sekilde ona da bir duzenleme getirmemiz harika olacaktir. Projenin az ilgi cekmesine gelince (projeye katil[a]mayan birisi olarak) bunun uzunulmesi gerekilen bir husus oldugunu dusunmuyorum, herkesin farkli ilgileri ve planlari oldugundan bu tip islerde (ki bunlar cok yorucu olabiliyor yapan arkadaslara tebrikler ve bol sanslar) katilimin dusuk olmasi normal. Onemli olan 1-2 kisinin dahi olsa efektif bir sekilde katilmasi bence... zamanla kullanici sayimiz arttikca bu tip katilim sorunlari da cozulecektir. Herkese iyi calismalar... - Noumenon mesajkatkılar 15:45, 11 Ağustos 2006 (UTC)
Bende Noumenon gibi düşünüyorum, katılım çok da yetersiz değil. Haftanın işbirliği projesinin ilk defa böyle aktif kullanıldığı düşünülürse, şu ana kadar 160'dan fazla maddenin proje kapsamında düzenlenmiş olması ve 15 kullanıcının bu düzenleme işine katılmış olması kötü bir sonuç değil. Fakat ne yazıkki düzenlenecek madde sayısı çok fazla , ama bundan sonra ben yeni gelen arkadaşlarla bereber bu tip proje vs. ortak çalışmalara katılımın artarak süreceğine inanıyorum. Herkese tşk.--renegademsj 06:42, 12 Ağustos 2006 (UTC)

Ben: Deniz Tenik: Ticaretle uğraşıyorum son 12 yıldır alanyada yaşıyorum sizlerden ricam fas ile ilgili bilgiler bunu sizden istememin sebebi bu ülkeye sayfanızda yer vermişsiniz.kısaca bu notu yazmamın sebebi acaba fas, ta yaşayan türklerle irtibat kurabilirmiyim çünki orada yaşamayı düşünüyorm bilgiye ihtiyacım var. Bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim...

Deniz bey, Faslı Türk tanımıyorum ama Faslı Arap tanıyorum. Üstelik Fas'ta Türkten çok Arap var:) Şaka bir yana, ticaret sektöründe, yabancı dil bilen isimler önerebilirim. Kullanıcı sayfamda e-posta adresim var. Sizin de, ideal şartlarda, Arapça, veya en azından Fransızca biliyor olmanızın faydası olur yerleşmeyi düşünüyorsanız. Fas'ta İngilizce bilen çok az. Selamlar. Cretanforever

Selam ben Fas'ta yasiyorum, burada bir amerikan okulunda ogretmenim, daha iki hafta oldu, ve cevremde cokca kuzay amerikali var ve dil yabanciligi cekmiyorum, ancak halk ingilizce pek bilmiyor. ama cok bir sikinti cekmiyorum biraz benim karakterim geregi biraz da onlarin sicakkanliligi. buradan bana ulasabilirsiniz: [1]

Vikipedi üzerine bir yazı[kaynağı değiştir]

Bugün Teknoseyir sitesinin sahibinden bir e-posta aldım. Vikipedi hakkında çok güzel bir yazı yazmış ve Vikipedi'nin tanıtımına bir katkı sağlamak istemiş. Fırsat bulursanız okumanızı öneririm. Buyrun bu bağlantıda. --Özgür 16:45, 30 Temmuz 2006 (UTC)

Güzelmiş gerçekten, sanırım sen de yardımcı olmuşsun :) doyurucu bir yazı olmuş, iyi açıklamış bence.. Tembelejderha 17:58, 30 Temmuz 2006 (UTC)

Ve şimdi bir kampanya haline geldi, daha fazla kişiye ulaşılabilecek bundan sonra. İsteyen herkes kendi sitesinden vikipediyle alakalı bir destek yazısı yayınlayıp bu adrese ekleyecek yazısının linkini, güzel ve uzun bir liste olacak gibi. :) Bon Joka 16:08, 2 Ağustos 2006 (UTC)

  • güzel sözler ancak bahsi gecen yazıda kullanılan ana kavramların çoğu yuvarlamalardan ibaret.tanıtım ve teşvik için yararlı olur yine de.--alibaz 19:33, 5 Ağustos 2006 (UTC)
  • evet, ama şöyle düşünün: Sizin Vikipedi ile alakalı çok iyi bildiğiniz kavramlar başkaları için çok yabancı kavramlar olabilir. Genel olarak pek bilinmeyen kavramları anlatmak için genelde basit, sade bir dil kullanılır. "yuvarlamalardan" kastınız yanlış veya eksik bilgilendirmeyse site yöneticisiyle irtibata geçebilirsiniz. ;) Bon Joka 20:55, 5 Ağustos 2006 (UTC)

VikiProje ve buna bağlı olarak VikiProje Madde Değerlendirmesi[kaynağı değiştir]

Bu konular vikipedi ye yabancı değil. Bun elimden geldiğince bu iki konuyu düzenli birşekikde toplamaya çalıştım. Bu konuda fikirlerinizi yazarsanız (uzun) ve neler yapılabilir... --GraphicDesigner 16:22, 2 Ağustos 2006 (UTC)

Vikipedi 26. :)[kaynağı değiştir]

Liste güncellenmemiş durumda ve 27. görünmekteyiz, ancak madde sayımız Bulgarwiki'ninkini an itibarı ile geçti, Yani reel olarak 26. büyük biziz. Bu durum ne kadar sürer bilmiyorum ama ben hazır yakalamışken herkesi kutlayayım dedim. :) Gece geçilmemizin muhtemel olduğunu ve orada iki-üç arkadaşımızın her gün büyük miktarda taslak girerek canla başla vaziyeti muhafaza etmeye çalıştığını unutmadan ekleyeyim, yani gaz yapan sadece biz değiliz. Kanımca can havliyle son bir çırpınırlar ama dirençleri uzun sürmez, kötü kalpli olanlarımız muhahaha diye gülebilirler :))) Tembelejderha 19:03, 7 Ağustos 2006 (UTC)

Giderek büyüyen bir ansiklopedi olmamızla gurur duymalıyız. Ancak ben, kişisel olarak söylemek gerekirse, madde sayısının çokluğunu hiç ama hiç önemsemiyorum. Başkaları da önemsemesin, diyemem tabii. Herkesin bakış açısı benimki gibi olmak zorunda değil. Klasik bir söz olacak belki, ama gerçekten de niteliği çok önemsiyorum. Vikipedi tümüyle bana kalsaydı, hiçbir taslak olmazdı, maddeyi kendimce sonlandırır ve öyle yayımlardım. Sonra gerekirse, yeni bilgilerle değişiklikler yine yapılırdı tabii. Daha çok ziyaretçiler açısından bakarak geliştirdim bu görüşü. Düşünün ki, bir lise öğrencisi belli bir konuda arama yaparken, Vikipedi maddesini kullanıyor, ama yararlandığı madde henüz elden geçmemiş, eksikleri var ve daha da kötüsü incelense kolayca düzeltilecek birtakım yanlışlar içeriyor. Ancak bizim kolayca görüp düzeltebileceğimiz yanlışları bir lise öğrencisi göremeyebilir ve ona sunduğumuz bilgileri, başındaki taslak şablonunu gözardı ederek, doğruymuş gibi kullanabilir. Yanlışlık sözkonusu kişi tarafından hiç farkedilmezse, kötü; yanlışı doğruymuş gibi öğrenir. Farkederse, yine kötü; o zaman da Vikipedi'ye güveni azalır. Bunlar benim görüşlerim ve bazı somut gözlemlere dayanıyor. Başkaları katılmayabilir, ama ben diğer Wikipedia'larla madde sayısı yarışına girme yanlısı değilim.
"Büyük olma" tutkusu bizim genlerimizde var galiba. "Dünyanın en büyük bayrağını yapmak", "dünyanın en uzun dondurmasını yapmak", vd... Gerçi zaman zaman yabancılarda da görüyorum bunu, ama galiba bizde daha fazla bu tutku. Yani "Herhangi bir şeyin en büyüğünü yapınca ne olacak acaba?", diye soruyorum kendime. Kişisel tatmin herhalde, o kadar. Ama bununla mutlu oluyorsak, devam edelim, ziyanı da yok. Ama biliyorsunuz ki, tek bir şiirle Türkiye'de en çok tanınan şairler arasına girenler de vardır (Örnek: Sutüven adlı şiiriyle Mustafa Seyit Sutüven). Tek bir kitapla Türkiye'nin en çok bilinen birkaç şairinden biri olan da vardır sözgelimi (Örnek: Ahmed Arif). Çok şey yapmak o kadar da önemli değil yani; az ama öz olması da iyidir kimi zaman.
Saygılar... Muhammedcimci 19:12, 7 Ağustos 2006 (UTC)

Evet 9 maddeyle önde gözüküyor Vikipedi. Süper olay!!!

Bu sabah da dediğin gibi kaliteye de özen göstererek ama sayı konusunda planlı ve büyük adımlar atılsa süper olur diye düşünüyorum. Hatta özel bir projesi bile olabilir bu konunun. Zira Polonya'ya bakıyorum. Adamlar en küçük sözlüklerde bile kocaman sayfası olan önemli konuları bile taslaksal, bir paragraflık maddelerle geçiştirmişler. Sonra da bu sayılara çıkmış adamlar kolayca.

Gerçekten çok kapsamlı bilgi gerektirmeyen, 1 paragrafla hakkında verilebilecek tüm bilgi verilebilen (yani sonradan kapsamlı bir düzenlemeye ihtiyaç bıraktırmayacak, diğer bir deyişle arkasını toplamak zorunda kalmayacağımız) konulardan bir nevi "tematik ansiklopedi çalışması" yapmak gerek. Tekrar ediyorum ama yine de, önemli konuları yarım yamalak yaparak değil, çerez konulardan "tam" maddeler oluşturarak...

Önümüzdeki günlerde bu konuda düşünmeyi ve hatta eylemi geçmeyi planlıyorum. Vikipedi'yi ilk 10'da görmezsem gözüm açık gidicem yeminlen!

Vito Genovese 19:18, 7 Ağustos 2006 (UTC)

Muhammedcimci şimdi hevesimizi kaçırma! :)) Şaka bir yana, kaliteden taviz vermemeliyiz tabii ki, yanlışlık ve eksikliklerle dolu bir madde olmayandan kötüdür. Yalnız bir şey var, taslaklar yanlış olmak zorunda değil ve güzel taslak faydalıdır, ayrıca madde sayısı genel olarak bir ansiklopedinin "niteliğini" belirleyen önemli bir faktördür, maddeleri eksik bir ansiklopedi "kötü" bir ansiklopedidir. Madde sayımızı artıralım diye işe yarar bilgi içermeyen maddeler açmayalım tabii ki, ama sayımızın da tadını çıkaralım ne var? :)) Tembelejderha 23:29, 7 Ağustos 2006 (UTC)

Bulgarlar iyi mücadele ettiler, bizi cok ugrastirdilar ama 26'nciligi koruyamadilar. Herkeze tabrikler. Ama simdi geriye yaslanip rahatlarsak tekrar önümüze gecebilirler. Önümüzde 600 madde fark ile endonezyaca Vikipedi bekliyor. Umarim onlarida bir iki hafta icinde yakalariz. Selamlar --Erdall 02:03, 8 Ağustos 2006 (UTC)
Evet, sayi degil icerik onemli; daha da onemli olan Turkce bilgiye verdigimiz deger. Buradaki listede durumuz daha da acikli duruyor: en:List of countries by Human Development Index. Ben sahsen su anki madde sayisi ile bile Vikipedi'nin son derece yararli bir kaynak oldugunu dusunuyorum ve tum arkadaslara tesekkur ediyorum. Bu arada eger madde kalitesi konusunda gelismeye katkida bulunmak isteyen varsa Vikipedi:Haftanın işbirliği'ne bir destek atarlarsa cok makbule gecer. Citrat 03:09, 8 Ağustos 2006 (UTC)
@Citrat: O gösterdigin Liste, "Human development". Insan haklari konusundaki gelismelerimi kast ediyor, yoksa ekonomi falan gibi seylerimi kast ediyor? Tabi her hangisi olursa olsun Türkiyenin birsürü 3'ncü dünya ülkelerinin bile arkasinda 95'nci sirada olmasi cok aci. Ama kendim cikaramadim merak ettim. (Ayrica, o maddede gösterilen kaynak 2003 senesinden kalma. Son üc sene icinde Türkiyede cok gelismeler oldu.) --Erdall 08:30, 8 Ağustos 2006 (UTC)
Erdall, HDI kriterleri ulkenin teknik gelismesini degil; insana, egitime verdigi degeri olcuyor. Ilgili sayfada nasil hesaplandigi yaziyor; degerler her ne kadar 2003'e ait ise de siralamayi bir cirpida degistirmek kolay degil. Bir baska nokta bu konu ile alakli olan kullanici sayimiz; su an kayitli 26834 ile en fazla kullaniciya sahip Vikipedi'lerden biri ama nedense kisi basian dusen madde sayisi cok dusuk. Yanlis anlamayin sozum meclisten disari; muhtemelen bunu okuyan herkes buraya hadinden fazla katkida bulunmustur ama genel Turkce konusan toplum olarak yapimiz bu. Bu yuzden burada bulunan ve tartismalara katilip bu anskikopediyi bu hale getiren herkese ozellikle tesekkur ederim. Citrat 19:13, 8 Ağustos 2006 (UTC)
Bu madde sayısının artmasına ve taslaklara, hatta bir satır da olsa maddeyi açmaya gösterilen tepkiyi anlamıyorum. Her taslak az da olsa bilgi veriyor. Örneğin son eklenen maddelere göz atıyorum Kullanıcı:Tarih'in son derece güzel bir tematik çalışma ile stadyumları eklemesine bakıyorum. Örn. Halid bin Velid Stadyumu'nu ele alalım. Taslak olarak görünüyor ve Suriye'deki bu stadyuma uzun süre, belki de hiç bir zaman ekleme yapılmayacak. Ancak bu şekilde kalacak olması stadyumla ilgili temel bilgileri veren maddeyi hiç açmamayı mı gerektiriyor. Stadyumdan başladık öyle devam edelim Nou Camp ya da Berlin Olimpiyat gibi tarihe tanıklık etmiş stadyumlar hakkında elbet uzun uzun maddeler yazılacaktır ama bu kadar köşede kalmış maddelere yetişememeyi veya gerçekten maddeye yazacak çok şey olmamamasını öne sürerek hiç eklememek daha kötü değil mi? Ya da başka bir örnek vereyim. Reşat Nuri'ye ya da Aziz Nesin'e eklenecek çok şey olabilir, ama bu kadar bilgi eklemeye fırsatımızın olmadığı başka bir ülkenin pek de göz önünde olmayan yazarı hakkında bir iki satırlık bilgi vermek bence çok da kötü bir şey değil. Değil mi? Özellile madde sayısına önem vermeyen biri için, taslakların ve gelişmesi yarım kalmış maddelerin çok olması da önemli bir şey olmaması lazım. Son olarak şunu hatırlatırım, Wikipedia'da tamamlanmış ve sonlandırılmış hiç bir madde yok. En dolu içerikli madde bile geliştirilebilir. --Math34 11:48, 8 Ağustos 2006 (UTC)
Math34 ile kisa icerikli maddeler konusunda hem fikirim; icerik alakali bilgi icerdigi surece kalmasinda sakinca yok. Bu ansiklopedi bu sekilde de gelisebilir; arayan bakar ek bilgisi varsa gelistirir. Kistasim cok genel bir bilgi ile birakilmamasidir; yani maddenin icine Rus yazardir deyip birakirsaniz yazmanin bir anlami olmaz. Bu arada arkadaslar maddeleri acarken interwikileri eklemeyi unutmayalim. Tesekkurler, Citrat 19:13, 8 Ağustos 2006 (UTC)

Aslında bu konu ile ilgili bir VikiProje de yapılabilir. Belli maddeler seçilir ve geliştirilebilir. Böylece kısa ve az bilgi içeren taslaklar, kaliteli güzel maddeler haline gelebilir ;) Burak Onurluileti --- 22:35, 9 Ağustos 2006 (UTC)

Hmmm, şu 26.000 kişi olayı biraz sembolik kalmış aslına bakılırsa. Çünkü istatistiklere göre 1 ve üzeri sayıda katkıda bulunan kullanıcı sayısı 6.470 kişi. Yani 20.000 kişi sadece üye olmuş, etliye sütlüye bulaşmamış. (Belki de ben yanlış yorumladım istatistiği, o da mümkün) Ayrıca 100 maddeyi geçen sadece 200 kullanıcı var.

Ama Proje olayı süper bir fikir bence. "Madde sayısını arttıralım da coşalım gidelim listede yukarılara doğru" anafikirli bir projeden ziyade; madde sayısını arttırmaya çalıştığımızı en başa yazarak ama kaliteden de ödün vermeyerek bir çeviri projesi başlatılabilir. Çevirilerin yeni oluşturulacak maddelerle ilgili olduğu belirtilir (Yani projenin amacının, yoksa çeviren tabi ki çevirsin mevcut maddeler için metinleri). Sonrasında da ileride geriye dönüp büyük çaplı bir düzenleme yapmayı gerektirmeyecek yeni maddelerden bir derya oluşturulur.

Kıssadan hisse; hedef madde sayısını yükseltmek, yöntem yabancı Wiki'lerden herhangi bir doyurucu çeviriyi tastamam çevirmek. Aha da mis gibi proje!

Vito Genovese 22:59, 9 Ağustos 2006 (UTC)

Bir de genelde çevrilen maddelere "çeviri şablonu" konulmuyor, oysaki yabancı metin madde içerisinde mevcut olsa ve yukarıda çeviri şablonu olsa, rastgele sayfaya ulaşan biri bile bir iki cümle çevirir kanısındayım, ben şahsen vikipedi'ye öyle katılmıştım. Bir cümle çevireyim dedim, çeviriş o çeviriş :D

Burak Onurluileti --- 23:07, 9 Ağustos 2006 (UTC)

[2] Türkçe'yi Kalkındırma Derneği'nin sitesindeki bir haber.--Absarileti 12:29, 9 Ağustos 2006 (UTC)

Yalandan bir yazı yazmışlar. Alakamız bile olmadığı halde, bahsedilen kampayaya destek vermişiz, ve buna bağlı olarak sanki yeni değiştirmişiz gibi yazmışlar. Vikipedi'nin Türkçe'yi doğru kullanması tamamen kendi ilkesinden kaynaklı. Türkçe için örnek olarak gösterilmemiz çok güzel, ama konuyu saptırmaları ve kendi kampayanlarının bir adımı gibi göstermeleri hiç hoş değil. --Özgür 16:34, 9 Ağustos 2006 (UTC)
Saçmalamışlar resmen Vikipedi'nin ismi değişeli iki sene oldu ve onlarla hiçbir alakası yok. Rezalet. --85.103.184.34 19:19, 14 Ağustos 2006 (UTC)

Türk dilleri / lehçeleri maddesine yeni isim[kaynağı değiştir]

Tartışma:Türk dilleri sayfasında o maddenin isminin ne olması gerektiği konusunda farklı dilbilim geleneklerine dayanan iki farklı seçenek epey zamandır tartışılmakta. Bu güne kadarki tartışmada "Türk dilleri" mi, "Türk lehçeleri" mi olması gerektiği hakkında anlaşılamadığı için, şimdi tarafsız sayılabilecek, her iki tarafın terminolojisine de gönderme yapacak bir isim üzerinde karar kılmaya çalışıyoruz. İsim her ne seçilirse seçilsin maddenin içinde dilbilimciler arasındaki bu dil/lehçe görüş ayrılığına yer verilecek. Bu "orta yol" isim için bir oylama halen sürmektedir, sonucun mümkün olduğunca çok kişiyi tatmin edebilmesi için katılımın çok olmasını arzu ediyoruz. Lütfen bu konudaki tercihinizi orada belirtin. --İnfoCan 17:56, 10 Ağustos 2006 (UTC)

Anasayfa başlığı[kaynağı değiştir]

Mevcut anasayfa başlığı bence güzel değil. Vikipedi:Ana Sayfa tasarımları/Tembelejderha sayfasında yeni bir tasarım yaptım, sayfanın altında görüş belirtirseniz sevinirim. Tembelejderha 19:50, 12 Ağustos 2006 (UTC)

Geçtiğimiz haftanın projesi sonuçları ve yeni projeye davet[kaynağı değiştir]

  • Geçtiğimiz haftanın projesi katılım ve sonuçlarını incelemek isteyen arkadaşlar Vikipedi:Haftanın işbirliği/Arşiv-Vikipedi düzenle bu sayfadan bakabilirler. Düzenlenecek madde sayımız hala çok fazla, ilerde bu projeyi tekrar seçmekte fayda olabilir. Bu vesile ile yeni haftanın işbirliği projesine tüm katılımcıları davet ediyoruz. Tşk.

Bu haftanın işbirliği projesi için katılım çağrısıdır.

Vikipedi'de yapılacak düzenlemeler için insan gücüne ihtiyacımız var. Lütfen bu projeye katılarak bize yardımcı olun.

--renegademsj 08:14, 14 Ağustos 2006 (UTC)

Davet şablonunu köy çeşmesi sayfasının sonuna koysak olur mu? Daha çok kişi görürse katılım artabilir. oceanmsj 16:27, 14 Ağustos 2006 (UTC)
Olabilir bence, hemen madde ekledim. Herkesten katilim rica ediyorum; proje yukunu cok hafifletecektir. Citrat 16:53, 14 Ağustos 2006 (UTC)

Arkadaşlar Harikasınız![kaynağı değiştir]

Birkaç haftadır dolaşıp duruyorum Vikipedi'de. Bazen öyle güzel bilgilere, maddelere rastlıyorumki, anlatamam. Tamam eksik-yanlış çoook ama ben ümitvarım. İnternette Türkçe bilgi yok diyenlerdendim, artık kapı gibi Vikipedi var diyeceğim. :))

Kullanıcılara baktım, katkılarına baktım (birkaç tane araya sızmaya çalışan yobaz ve pkklı dışında) hepsi pırıl pırıl kişiler. Gıpta ediyorum ama bir yandan da vikipedi müptelası olmaktan korkuyorum. :)) Bir de bu Wikipedia'daki bilgilerin topyekün silinmesi, çökmesi gibi bir ihitmalden korkuyorum. Mümkün müdür bu?

Lafı uzatmayayım. Hepiniz harikasınız; sağolun, varolun.

Bir de Melih Cevdet geldi aklıma bak şimdi. :))

Uyuyamayacaksın! Memleketinin hali Seni seslerle uyandıracak Oturup yazacaksın. Çünkü sen artık o eski sen değilsin Sen şimdi ıssız bir telgrafhane gibisin Durmadan sesler alacak Sesler vereceksin. Uyuyamayacaksın Düzelmeden memleketinin hali Düzelmeden dünyanın hali Gözüne uyku giremez ki… Uyumayacaksın Bir sis çanı gibi gecenin içinde Ta gün ışıyıncaya kadar Vakur metin sade Çalacaksın.

Vikipedi'nin sıralamadaki yeri[kaynağı değiştir]

Sıralamadaki yerinin aylara göre değişimi

Yandaki grafik Vikipedi'nin hangi ayda kaçıncı sırada olduğunu gösteriyor. m:List of Wikipedias sayfasının geçmişinden her ayın ilk gününe basarak kaçıncı sıra olduğumuza bakarak kaydettim. Mart 2005 den önce sıralama daha yapılmadığından, o tarihten itibaren başlıyor. 1 Eylül 2006 yı 25. olarak ben tahmin ettim. Çok yanlış bir tahmin olmasa gerek.

Görüldüğü üzere Vikipedi layık olduğu üst sıralara emin adımlarla ilerliyor. Madde sayımızdaki artış sıralamada komşu olan diğer dillere göre daha hızlı. Mart-Mayıs arası bir duraklama hatta gerileme yaşamışız ama gene toparlamış gözüküyoruz.

Tabiki bu güzel tablonun bir de dezavantajı var. Asıl gayemizin sayı arttırmak ve ön sıralara çıkmak olduğuna inanıp içeriği nerdeyse 5-10 kelimeden oluşan maddeler girilebiliyor. Kimilerimiz sadece bu tabloda Vikipedi'nin sayısal yeri ile ilgileniyor. Vikipedi bu günlerde çok güzel bir motivasyon yakaladı. Bu çalışkanlık ve birlikteliğimizi yürütürken, Vikipedi'nin nicelikten çok esas amacı olan "Nitelikli Türkçe ansiklopedik kaynak olma" hedefini de gaye edinelim istedim. Listedeki yerimizi hem alnımızn teriyle hak etmiş oluruz hem de Türkçe kaynak olarak nitelikli bir konuma geliriz. Herkese kolay gelsin. Klavyenize zeval gelmesin. :) --Özgür 20:14, 15 Ağustos 2006 (UTC)

Hiç bir zaman, sıralamaya bakma gereği duymamıştım ama, eğer yanlış sayfaya bakmadı isem, Endonezya ile aramızda 401 madde kalmış. Ne yalan söyleyim, bu rakkam bana bile epeyi kışkırtıcı göründü. Bir hafta içinde, kaliteden çok da fazla ödün vermeden bunu halledebiliriz gibi. Ne dersiniz. Sonra yine maddelerimizi daha nitelikli yapmaya kaldığımız yerden devam edebiliriz nasılsa. Ama, düşünüyorum da, nitelik ölçülemiyor, niceliğin ise bir ölçümü var. Arada bir, Seyirci, kan görmek ister :) Ne dersiniz. --Makedon 20:35, 15 Ağustos 2006 (UTC)
Kaynak: http://www.theatlantic.com/doc/200609/wikipedia/2, Türkçe'ye uyarlayan Fcn

Büyüme hızı[kaynağı değiştir]

Yandaki tabloda Haziran 2005 - Haziran 2006 arası 10.000+ Vikiler içierisinde en hızlı büyüyen 15 Vikipedi sıralanmış. Türkçe Vikipedi %649 büyüme ile farkla birinci sırada :). Ama sevinç sarhoşluğu yaşayıp, rehavete kapılmayalım. Kategori:Taslak altında yüzlerce hatta binlerce tek satırlık maddeler bu sayıya dahil, ansiklopedik madde olmayı bekliyorlar. --Özgür 23:59, 16 Ağustos 2006 (UTC)

Büyüme hızı hep böyle giderse çok iyi. Çünkü genel listede onunculuğa kadar bize pek rakip gözükmüyor o zaman. Bu wikilerin yayına başlama tarihlerine göre bakmak lazım. Var mı öyle bir liste?

Peki yüzdelik olarak değil de, kaç yeni makale eklendiğine göre yapılmış bir sıralama var mı? Nitekim, İngilizce Wikipedia'nın %50 büyümesi, Türkçe Vikipedi'nin bilmiyorum yüzde kaçlık büyümesine denktir. --Zcs 01:03, 17 Ağustos 2006 (UTC)

Acil Azerice'ye küçük çeviri lazım[kaynağı değiştir]

Wikimedia Vakfı'ndan bir rica geldi. Vakıf yakın zamanda Azeri gazetecilere bir sunum yapacakmış. Bir kaç slaytın Azerice'ye çevrilmesi gerekiyormuş. Bu konuda benden yardım ricasında bulunmuşlar. Çok fazla bilgi verilmemiş ama oldukça kısa bir çeviri olduğu söylenmiş. Bu çeviriyi yapabilecek yetenekte olanlar varsa lütfen benle irtibata geçsin. --Özgür 05:46, 16 Ağustos 2006 (UTC)

NOT:Çeviri işi hallolmuş, gerek kalmadı. İlgilenenlere teşekkürler. --Özgür 18:22, 23 Ağustos 2006 (UTC)

Ham imza (İmzanız yukarda belirttiğiniz gibi görünür. Sayfanıza otomatik bağlantı yaratılmaz)

Türkçe'de "yukarda" diye bir kelime yoktur. Doğrusu "yukarıda"dır. Tercihler kısmında olan bu hatayı düzeltemediğim için, bunları buraya yazmayı uygun gördüm; bilmiyorum doğru mu gördüm. --Zcs 06:53, 16 Ağustos 2006 (UTC)
Düzelttim, gösterdiğiniz için teşekkürler. Tembelejderha 07:37, 16 Ağustos 2006 (UTC)

durumu belirsiz resimler[kaynağı değiştir]

Hatırlayanlar bilir, mayıs ayı içerisinde durumu belirsiz resimleri yine ben etiketleyerek (bot yardımı ile) kullanıcılara mesaj yollamıştım. Şu anda belirsiz durumda olan 4.626 dosya bulunmakta. Bunların silinmesi çok uzun süre alacak gibi duruyor. Benim önerim bunların botla temizlenmesi, fakat bir sorun var maddelerde kullanılanlar, onuda bot yardımı ile düzeltebilirim. Fakat bunları yapmadan önce duyurmak, bildirmek ve tepkileri öğrenmek istedim. Silme işlemini kullanıcı hesabımdan yapabilirim fakat bot-kullanıcı hesaplarının karıştırılmaması gerekiyor. Şayet silme işleminin yapılması için bir karara varırsak, bot kullanımı ile silinecek dosyalar kısa sürede silinebilir. Teknik olarak bir botun hem yönetici hem bot özelliğine sahip olmasının uygun olmadığını ve potansiyel tehlike olarak düşünüyorum. Bu işlem gerçekleştirildikten sonra, botun yöneticiliği ve (mümkünse) botluğu düşürülebilir. Fikirlerinizi belirtebilirseniz güzel olur --Ugur Basakmesaj 13:56, 17 Ağustos 2006 (UTC)

"Belirsiz" olanlar bu sayida ise hic etiketlenmemis olanlari dusunun. Ciddi bir resim sorunumuz var. Gecici olarak Ugurbot'un silme islemi icin yoneticilik verilmesini desteklerim. Bence tum belirsiz resimleri silelim ancak yeni resim yukleyenlerin hic bir sablon secmemeleri durumunda otomatik "belirsiz" sablonu konmasi gerek. Bir de sablon secenekleri karsik gozuktu gozume, daha ergonomik bir duzen getirelim derim. Boylece bu tur sorunlarla daha az karsilasiriz. Citrat 19:15, 17 Ağustos 2006 (UTC)
  1. Botlara yoneticilik verilmesine genel olarak ben de hos bakmiyorum. Ama verilecek gecici bir bot statusuyle bu isi halledelim, mutlaka botla yapalim derse topluluk ses cikarmam.
  2. Bununla birlikte bence asil sorun belirsiz durumundaki tum resimlerin belirsiz olmadigi gercegi. Bunlarin icinde:
    • durumu etiketle degil ama yaziyla belirtilmis olanlar (copyleft, GNU vs.),
    • fair use kapsaminda kullanilabilecek olan album kapaklari vs.
    • diğer Vikipedilerden tasinan fakat etiket konulmamislar bulunmakta.
  • Durum boyleyken bence en iyisi yoneticilerin 2-3 aylik bir donem icinde bunlari ayiklamasi ve kullanicilarin da yardim etmesi olur. Ornegin fair use kapsaminda kullanilabileceklerin etiketlenmesinde kullanicilar yardimci olabilir. Su anda 8 yonetici var, her bir yonetici 500 kusur tane silse ayda, 1 ayda bu isi tamamlayabiliyoruz - hadi bunu yapamayiz diyelim, kullanicilarin da yardimiyla 2-3 ay icinde cok temiz bir sekilde bu isi bitiririz ki bu bence hem takim-ruhu acisindan hem de sonucları acisindan cok daha faydali olur. Tesekkurler, herkese iyi calismalar... - Noumenon mesajkatkılar 20:02, 17 Ağustos 2006 (UTC)
Noumenon, fikri fena degil. Belki haftanin isbirligi projelerinden birini buna cevirebiliriz. Elden gecirmeler bitince, bot ile kalanlar silinebilir. Citrat 02:37, 18 Ağustos 2006 (UTC)

Bence iki aşamada yapabiliriz. Daha kolay olur düşüncesindeyim.

  • ilk aşama: Belirsiz kategorisindeki tüm resimleri noumenon un dediği gibi imece usulü, herkes elle kontrol ederiz. Citrat'ın dediği gibi haftanın projesi olarak ilan edip hız kazanabiliriz. Bu aşamada; bir resme bakıldığında, eğer silinmesi gerekli ise
    • Bakan kişi yöneticisi ise direk siler.
    • Bakan kisi yönetici değilse "belirsiz" şablonunu "sil" şablonuna çevirir.
  • İkinci aşama: Artık tüm resimler elden geçmiştir ve belirsiz kategorisi boştur. Ama resimler sil kategorisine aktarılmıştır. İşte bunları silmek için Uğurun bottan yararlanırız. Artık nasılsa resimler garanti silinecektir. Bu duruma karar verirsek, bence UgurBasakBot u yönetici yapacağımıza UgurBasak'ı bot yaparız çünkü bot atama ve geri alma işlerini metaya bulaşmadan kendimiz yapabiliyoruz. Tabiki Ugur kabul ederse. Kontollu bir şekilde siler. Metayla yöneticilik azli de o kadar zor olmaz aslında.

Yukarıdaki soruna paralel olarak, yüklenen yeni resimlerin durumu da açıklığa kavuşturmalıyız. Her gün durmadan resim yükleniyor. Bu konuda net bir davranış sergilemeleye geçmeliyiz. Aktif kullanıcıları da bilgilendirmeli izlenecek bir yol hazırlamalıyız. Kaynağı belirsiz, lisansı belirsiz veya uydurma resimler her gün yükleniyor. Bazılarının aslında uygun lisansı olabilir ama yükleyen kişi lisans bilgisi girmediğinden bizlere ek iş getiriyor. Bu konuda bir işleyiş prosedürü ayarlamalıyız bence. Önerim; Dosya yüklendikten sonra:

  1. Her hangi bir Vikipedist resme bakmalı.
  2. Lisansı yoksa, o vikipedist resmi yükleyen kullanıcıya kibar uyarı atmalı, uyarı içinde bilmediklerini sorması için ya kendi imzasını kullanmalı ya da genel bir sayfaya sorularını yöneltmesi sağlanmalı
  3. Resmi yükleyen artık aktif değilse resme "muhtemel telif ihlali" ibaresi eklenmeli ve 10 günlük bekleme yapılmalı. Eğer resmin telif sorunu olduğu bariz ise telif etiketi yerine sil etiketi konmalı.
  4. resmi yükleyen aktifse, ama uyarıya cevap vermez ise ya da uygun lisan olmadığı verdiği cevapla anlaşılırsa, telif ihlali ibaresi olmadan direk sil etiketi konmalı.

Böylece resim telif politikasını herkes öğrenmis olur ve ihlalleri takip eder kanısındayım. Havuz problemi gibi. Suyu boşaltmak için yukarıda havuzun giderlerini açmayı konuştuk, muslukları kısmayı da buna ekleyelimki havuzu çabuk boşaltabilelim. :) --Özgür 03:40, 18 Ağustos 2006 (UTC)

  • Çok önemli bir konuya değinilmiş;
    • Belirsiz resimlerin elden geçirilmesi ve özellikle kullanılan ve kurtarılabilecek olan resimlerin kurtarılması için bu işin haftanın işbirliği projesi seçilme fikri çok güzel; destekliyorum.
    • Özgür'ün ifade ettiği, geminin suyunu boşaltırken, su kaçıran yerleri tıkamak gerektiği de % 100 doğru. Eğer mümkünse; sistem etiketleme yapmadan resim yükletmesin.
    • Yeni kullanıcıların bilinçlendirilmesi zaten yapılmaya çalışılıyor, ama daha da fazla özen gösterilebilir.
    • Bot'tan faydalanma konusunda da (kurtarılabilecek olanlar kurtarıldıktan sonra) destek veriyorum.--renegademsj 06:05, 18 Ağustos 2006 (UTC)
Acaba Robot kullanilan ve kullanilmayan Resimleri ayrit edebiliyormu? Eger edebiliyorsa bence, telifhakki belirsiz resimlerin arasindan hicbiryerde kullanilmayanlari silsin. Böylece sorun biraz ufalir. Selamlar --Erdall 00:03, 19 Ağustos 2006 (UTC)
  • Sorunu belirtilen sekilde 2 asamada cozmek bence de uygun. Ayrica yeni eklenen resimler icin ortaya konulan fikre de olumlu bakiyorum. Ufak bir ayrinti: bence resimler icin muhtemel telif ihlali soz konusu oldugunda telif ihlali sablonu yerine belirsiz sablonunu kullanmamiz her daim daha dogru olur - bir resmin tam olarak yaraticisini bulmamiz metnin yaraticisini bulmamizdan daha zor, resmin belirsiz olmasi zaten yeterli bir durum telif ihlali acisindan.

Ayrica su fikri de konuyla ilgili bu tartismada topluluga sunmak isterim: Adil kullanim disinda (zira adil kullanimda bir resmin telifli oldugu zaten kabul edilmektedir), telif etiketinin yani sira kaynak belirtilmemis hicbir resmi barindirmayalim. Biz telif uyarisi attigimizda ve kisi gidip ekledigi resimlere PD etiketi yapistirdiginda ne yapabiliriz? Nasil emin olabiliriz? Bence resimlerde resmin ana kaynagi, alindigi yer bu acidan buyuk onem tasiyor. Kullaniciyi resmi aldigi kaynagi belirtmeye zorlarsak, olasi telif hakki yalanlari, hatalari ve yanlis anlamalarina karsi onlemimizi almis oluruz. Kisacasi; telif durumunun 3. parti kisi/kurumlarca da dogrulanabilmesi icin, telifli oldugunun zaten kabul edildigi adil kullanim durumu disindaki tum resimlerde resmin kaynaginin da belirtilmesinin zorunluluk olmasi gerektigi kanisindayim. Tesekkurler, iyi calismalar... - Noumenon mesajkatkılar 23:05, 19 Ağustos 2006 (UTC)

Resimlere kaynak belirtme zorunluluğunun getirilmesi iyi bir fikir bence. Eğer kendi eserimiz bir resim/çizim/fotoğraf vs. söz konusuysa zaten {{KamuMalı - Kişisel izin}} (PD-self) koyuyoruz. Bunun haricindeki tüm resimlerde kaynak belirtilmesi telifli resimlerin takibini kolaylaştıracaktır. Eğer internetten alınmayıp kullanıcı tarafından tarayıcı vb. bir yolla aktarılmış bir resimse yazılı kaynağın gösterilmesi de istensin. · fcn × mesaj · 00:03 · 20 Ağustos 2006
Zaten lisansı belirtilmiş bir materyalin, lisansını kaynağı belirtmek talabinden saha doğal bir istek olamaz. Bunu daha evvelde çeşitli yerlerde konuşmuş ve onaylamıştık. Alıntı yerinin belirtilmesi gereği, dosya yükleme sayfamızda da mevcut. Bunu politikamıza eklemenin büyük yararı var. Böylece, hatalı lisans etiketlemenin önüne geçilmiş olacaktır. --Özgür 23:48, 20 Ağustos 2006 (UTC)

Dünya Basketbol Şampiyonası 2006[kaynağı değiştir]

2006 Dünya
Basketbol Şampiyonası

(Güncel)

Dünya Basketbol Şampiyonası 2006 yarın Japonyada başlıyor. Tıpkı Dünya Kupasındaki gibi bu şablonu Ana Sayfaya yerleştirsek nasıl olur?--Absarileti 11:13, 18 Ağustos 2006 (UTC)

Spor portalına ben ekledim. Umarın ana sayfaya da eklenir. FIFA Dünya Kupası sayesinde pek çok yeni madde eklenmişti. Müzik, sinema, spordaki bu tip güncel olayların ana sayfada güncel şablonu ile bulunması vikipedinin gelişmesi açısından çok iyi olur.--Math34 11:25, 18 Ağustos 2006 (UTC)
Yukaridaki kod degisiklikleri ile on sayafaya aldim. Bunu sadece spor musabakaliri icin yapmayalim, onemli zirveler, haftalar da (Aids haftasi, Hemsireler haftasi vs) olabilir. Hatirlatiginiz icin ve sablon icin tesekkurler! Citrat 04:44, 19 Ağustos 2006 (UTC)

Şablon:Anlam ayrım icin renkli Resim:Disambig.svg resmi yerine siyah-beyaz Resim:Disambig gray.svg kullanmayi oneriyorum. Ingilizce'de Wikipedia'da gordum, karakter rengi klasik siyah oldugu icin daha iyi uydugunu dusunuyorum. Fikirinizi belirtiseniz sevinirim. Citrat 21:40, 20 Ağustos 2006 (UTC)

  • Bence olabilir... ama genel olarak cekimserim, fark etmez. Tesekkurler, iyi calismalar... - Noumenon mesajkatkılar 21:55, 20 Ağustos 2006 (UTC)
  • Ben de çekimserim. Benim açımdan hiç önemi yok hangisi olduğu. --Özgür 22:27, 20 Ağustos 2006 (UTC)

Büyükelçilik için gönüllüler[kaynağı değiştir]

Selamlar herkese,

Vikipedi'ye giren kullanıcı veya sadece okur, Türkçe bilmeyen herhangi bir kişiyle daha kolay biçimde diyaloğa girebilmek için Vikipedi:Büyükelçilik sayfalarını yeniledim. Altta da, görülebileceği üzere, farklı dillerde hangi Vikipedistlerin sorusu olana yardımcı olabileceği listelendi. Bu konuda gönüllü olanlar varsa, yardımcı olabilecekleri dillerin listelerine kendilerini eklerlerse, süper olur. Güzel, mutlu yarınlara koşarız elele, beraberce...

Vito Genovese 03:50, 21 Ağustos 2006 (UTC)

Buradan ilgililer bulunabilir: Kategori:Konuşabildikleri dillere göre Vikipedistler Citrat 04:17, 21 Ağustos 2006 (UTC)

Haftanın işbirliği projesi sonuçları ve yeni projeye davet[kaynağı değiştir]

Toplam 20 katılımcı, madde istekleri sayfasında istek yapılmış olan 164 maddeyi Vikipedi'ye eklemiştir. Tüm katılımcılara çok teşekkürler. (Özel teşekkür ilk üç katılımcı Vito Genovese - 26 , Ugur Basak - 24 ve 16 - 19 madde ile katkıda bulundular.)

  • Bu arada bu haftanın işbirliği projesi çok önemli, Vikipedi'nin yardım sayfalarının oluşturulması ve geliştirilmesi tüm katılımcılara ve fikirlerine ihtiyacımız var.Tşk.

Bu haftanın işbirliği projesi için katılım çağrısıdır.

Vikipedi'de yapılacak düzenlemeler için insan gücüne ihtiyacımız var. Lütfen bu projeye katılarak bize yardımcı olun.

--renegademsj 08:00, 21 Ağustos 2006 (UTC)

Kısaltma şablonu[kaynağı değiştir]

Bugün MRP sayfasını düzenlerken fark ettim de İngilizce Vikipedi'de kısaltmaları tanımlayan 2CC, 3CC gibi anlam ayrım şablonları Türkçe'de mevcut değil. Ben de başlangıç olarak 3CC şablonunu yarattım. Aslında bu şablonu 3KK olarak Türkçe'ye çevirmek ya da İngilizce'deki gibi 2,3,4 diye ayırmadan tek bir kısaltma şablonu yapmak mümkün. Siz ne dersiniz? --Scaevola 11:55, 21 Ağustos 2006 (UTC)

Bu etiketlerin 2/3/4KK (2/3/4 Karakterli Kombinasyon) adı ile türkçeleştirilmesi daha uygun olur, bence. Terimlerin Türkçe/türkçeleşmiş karşılıkları olarak ise

kullanılabilir. Ancak, en:'de acronym ve initialism için belli bir nüanstan ve buna bağlı farklı kullanım eğilimlerinden bahsetse de biz de bu durum nasıldır ve initialism terimini karşılayan Türkçe/türkçeleşmiş bir sözcük var mıdır, bilemiyorum. İnternette arattığım kadarıyla yok ve bazı yerde akronim her ikisini de karşılıyor ama TDK'ya göreyse kısaltma ile initialism karşılanıyor.

--Doruk Salancıileti 13:44, 21 Ağustos 2006 (UTC)

Otuz bininci madde, bugün 03:27'de, Kullanıcı:Tarih tarafından girildi. Ono ve ben yanılmıyorsak eğer, 30000. madde Şam Kapısı olmalı. Tebrikler! Otuz bindeyiz :) · fcn × mesaj · 00:45 · 23 Ağustos 2006

Hepimize hayırlı olsun, inş daha nice 60000 ler 100000 ler görürüz. --Ono 00:48, 23 Ağustos 2006 (UTC)

Cümleten tebrikler.. :) Tembelejderha 05:38, 23 Ağustos 2006 (UTC)
30,000. maddenin güzel bir madde olması, daha sevindirici:) Katkısı olan herkese teşekkürler --Ugur Basakmesaj 08:14, 23 Ağustos 2006 (UTC)
Hepimize hayırlı uğurlu olsun. Yeni hedef 40.000. --Absarileti 12:10, 23 Ağustos 2006 (UTC)
Aslinda yilbasindan once 50bin'e ulassak cok hos olur ama, icerik olarak kalitemizi yukseltmemiz gerek. Citrat 16:25, 23 Ağustos 2006 (UTC)
30.000'inci maddeyi hic beyenmedim: Vikipedi:Tarih#Statistik. Tarih sayfamiza yakismamis:-/ Ama bunun haricinde herkeze tebrikler. Herzaman oldugu gibi yuvarlak bir sayiya varinca aniden hizimiz kesildi yine.. bizim tek hedefimiz 30 bine varmak degildi gencler, Endonezya aldi basini gidiyor! Lütfen baski yapmaya devam edelim. Selamlar --Erdall 07:11, 24 Ağustos 2006 (UTC)
Herkese tebrikler... 10.000'i bulmak içi nasıl zorlandığımızı düşünüyorum da baya yol almışız. Benim için yeni hedef 50bin. :) 30.000 Şam Kapısı biliyordum. Eğer İspanya basket takımı ise, biraz geliştereyim de Erdall'ın dediği gibi Tarih sayfamıza yakışır hale gelsin. :) --Math34 08:01, 24 Ağustos 2006 (UTC)
Tebrikler. Sevindirici bir büyüme.--Zeynepmsj 08:06, 24 Ağustos 2006 (UTC)
Eline sağlık Math34, şimdi işte gerçek bir Vikipedi maddesine benzedi. Bende şimdi formalarının resmini ekledim. Selamlar --Erdall 08:25, 24 Ağustos 2006 (UTC)
Farkettim. :) Senin de eline sağlık. Yalnız çok fazla kırmızı link var. Onları da mavileştirmek lazım yavaş yavaş.--Math34 08:35, 24 Ağustos 2006 (UTC)

Bir sorum var.30.000. maddenin hangisi olduğunu nasıl tespit ediyoruz.?Zira sayfadaki sayaç anında değişmiyor. Bu arada herkesi tebrik ederim--Baylanileti 09:02, 24 Ağustos 2006 (UTC)

30.000. madde girildiğinde sitede onlinedık. Son değişikliklere tıkladığında yeni girilen maddeleride görebilirsin. Tam 30.000 olduğumuzda girilen yeni madde Şam Kapısı oldu. + sayfadaki sayaç anında değişiyor, cache ile alakalı bir durum. IRC'de ki sayacı kontrol etmek daha kolay. --Ono 09:49, 28 Ağustos 2006 (UTC)

30.000'inci maddedeki yanlışlık düzeltmesi[kaynağı değiştir]

30.000'inci madde istatistik sayfasına yanlış olarak yazılmış Vikipedi:Tarih#Statistik bu yanlışlığı doğru olan Şam Kapısı maddesi olarak düzelttim orada daha önce ismi geçen İspanya millî basketbol takımı maddesi 30.000'inci maddeden 50 madde sonra yazılmış otuzbininci madde olması imkansız. Daha üst seviyelere çıkmamız temennisiyle herkese başarılar dilerim.--Tarih 11:06, 24 Ağustos 2006 (UTC)

Neyse. Bu sayede İspanya basketbolu'na baya bir bilgi girdik :) Herkese iyi çalışmalar. --Math34 11:49, 24 Ağustos 2006 (UTC)

Türkçe yazım kuralları[kaynağı değiştir]

Merhaba, Vikipedi tartışma:Türkçe yazım kurallarında görüşlerinize ihtiyacımız var.--Dağhan Özyılmaz 18:44, 24 Ağustos 2006 (UTC)

Formula Bir konusunda çok eksiyimiz var. Hazır bu hafta Türkiye Grand Prix'i olacakken başta F! maddesi olmak üzere, takımlar, sürücüler, yarıilar, pistler gibi bir çok konuda yeni maddeler açabiliriz.--Absarileti 11:40, 25 Ağustos 2006 (UTC)

içeriğinde küfür barındıran maddeler...[kaynağı değiştir]

IP li kullanıcılar tarafından tamamen vandal amaçlı açılan ve içeriğinde küfür barındıran maddelere, kimlikli kullanıcılar tarafından "sil" şablonu konmasının yanı sıra küfürlü içeriğin de sayfadan silinmesinin (madde silinene kadar geçen zaman içinde masum bir kullanıcının bu küfürleri okumasını önlemek adına) yerinde olacağını hatta bu eylemin kimlikli kullanıcılara duyurularak teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir pratik geliştirmek yerinde olacaktır sanıyorum. Saygılar. Metal Militia 13:15, 25 Ağustos 2006 (UTC)

Katılıyorum ancak küfürlü değişiklik kullanıcı tarafından farkedildiğinde o an aktif olan yöneticilere şu ipli kullanıcı şu değişikliği yapmış diye bilgi vermek de yerinde olur diye düşünüyorum. İP'nin engellenmesi açısından. Aksi takdirde gözden kaçabilir. --Zeynepmsj 13:29, 25 Ağustos 2006 (UTC)
Bu zaten genel politikamiz... bilmiyorum herhangi bir yere yazdik mi fakat, diger Vikipedilerde de bizim Vikipedimizde de, kufur veya saldiri amacli icerikleri maddeden cikarip siliyoruz. Hem o siralarda gelen gecen kullanicilar gorup, vandalin istedigi sekilde rahatsiz olmasinlar, hem de silme kayitlarinda icerigin bir kismi olsun gozukmesin. Sahsi tercihim bunlara sil sablonu koyarken de, silerken de, kufur veya saldiri amacli ise bunu da belirterek, VP:HS kuralini da belirtip silmek. Ornegin, VP:HS Maddeler#1, kufur benzeri bir aciklama bence yeterlidir. Tesekkurler, iyi calismalar... - Noumenon mesajkatkılar 15:03, 25 Ağustos 2006 (UTC)

vandallık ve yöneticiler[kaynağı değiştir]

  • son günlerde sistemli bir vandal saldırısı altında olduğu belli vikipedi'nin. bir saattir hızlı bir durum var. kullanıcılar canla başla geri almaya çalışıyorlar. kötü bir rastlantıyla yöneticilerin hiç biri yok, olabilir. ancak bir yönetici gelip bir kullanıcıya, aferin hızlı geri alıyorsun diye ödül bırakıp yeniden ortadan kayboluyor. erişimi engelleme yetkisi var bildiğim kadarıyla. anlayabilmiş değilim bu durumu. birisi açıklayabilir mi acaba. bunca insanın emeğine yazık. --kibele 13:06, 26 Ağustos 2006 (UTC)
  • Yazdığın şeyler beni doğrudan hedef aldığından ben açıklama yapayım. Vito bir hayli uzun zamandır takdir etmeyi düşündüğüm bir kişi. Çok titiz ve dikkatli. Vitoya mesaj atıp ortan kaybolmam ise cumartesileri de çalışıyor olmamla alakalı. Ben "ortadan kaybolduğumdu" vandalar başlamamıştı zaten. Online olduğum zaman vandalları ve vandalizm yapanları engelliyorum. Diğer yönetici arkadaşların da 24 saat burada olmaları iş, okul vb. nedenlerden beklenemez.--Zeynepmsj 13:33, 26 Ağustos 2006 (UTC)
Merhaba Kibele, vandallar arada bir dadaniyor ve genelde 15dk'da fazla duranlara mudahele ediyoruz. Takdir edersiniz her zaman bir yonetici aktif olmayabilir ama cogunlukla burayi siki takip etmeye calisiyoruz. Bir cok vandalizm hemen engelleniyor yuzden bazi vandalizmler fark edilmiyor bile. Bahsettiginiz vandal daha oncede degisik proxylerden gelmisti; biraz israrci biri. Sonucta baska bir proxye atlayacaktir ancak Tembelejderha tum proxyleri tek tek listelemeye basladi; umarim bu sorun daha da azalacak ileride. Ilgin icin samimiyetle tesekkur ederim. Citrat 14:42, 26 Ağustos 2006 (UTC)
  • cevaplar için teşekkürler. mesajımda kesinlikle yöneticiler niye burada yok gibi bir ifade kullanmadım, öyle de düşünmüyorum zaten. vandalların hareket tarzlarını biliyorum az çok, bu yüzden ben de geri almaktansa gitmesini bekliyorum. ama yarım saatten fazla süren ve çok fazla maddeyi etkileyen bir durumda ve başta vito olmak üzere kullanıcılar çalışırken online olan yönetici daha önce düşündüğünü söylediği armağanı göndereceği zamanı engellemeye ayıramaz mıydı diye merak ettim sadece. belki bilmediğim bir detay vardır, yanlış bir yorumum varsa hemen geri almaya hazırım. açıklamalar için tekrar teşekkürler. --kibele 14:56, 26 Ağustos 2006 (UTC)
Ben bu kadar zamandır Vikipedi'de Zeynep'i tanıyorum ve göz göre göre vandala izin verildiğine kesinlikle inanmıyorum. Bir gözden kaçma olabilir. Kendi açıklamasından anlaşılacağı üzere 'ben "ortadan kaybolduğumdu" vandalar başlamamıştı zaten' olayı farketmemiş olabileceğini ihitimaline işaret ediyor. Ayrıca iş başındayken, patron müdür herhangi biri geldiğinde, telefon çaldığında, mecburen Vikipedi'yi bırakırsınız. "Dur bir dakika vandal var" diyemesiniz. Şanssızlık eseri o anda tek yönetici Zeynep'miş. Tesadüfen bir yönetici daha olsaydı bu durum büyük ihtimalle oluşmayacaktı. Meseleye kişisel ihmal yönüyle değil, yönetici gücümüzün/sayımızın azlığı olarak bakmak daha yapıcı bir tartışma olacaktır. Vito'ya da bu olaydaki emeklerinden ötürü teşekkür etmek lazım.
Bu vandal geçen de geldi. Bağlı olduğu internet servis sağlayıcısı 84.169.*.* şeklinde dinamik IP atıyor. Almanya Telekom internet servisini kullanan biri ve muhtemelen dial-up yoluyla bağlanıyor. Her engelleme yapıldığında yeni IP alıp geliyordu. Bunun üzerine tüm 84.269.*.* ile başlayan tüm IP leri engellemiştim. Artık kendi internet sağlayıcısın verdiği tüm IP lerin girişi yasaklandığından, başka IP lerden atlayarak gelmeye başladı. O sırada ben yoktum tembelejderha varmış. O tek tek bunları engelledi. Bela bugün yine gelmiş ve meta'dan bir stewart yardıma gelip tüm 84.269.*.* IP aralığını engellemiş yine. Vikipedi büyüyor, sorunları da büyüyor elbette. Bu tür durumlarla daha yeni yeni tanışıyoruz. Yeni tecrübe ediyoruz. Birlikte olup birlikte öğrenmeliyiz. Biraz hoşgörü. --Özgür 17:50, 26 Ağustos 2006 (UTC)
  • Bu tür durumlarla daha yeni yeni tanışıyoruz. Yeni tecrübe ediyoruz. Birlikte olup birlikte öğrenmeliyiz. Biraz hoşgörü.
bence de.. ben de öğrenmeye çalışıp bir soru sordum sadece, bu kadar çaba yerine engellenemez miydi diye, ama hiç kasdetmediğim ağırlıkta yorumlar bunlar. göz göre göre vandala izin vermek filan aklımdan geçmez. 20.000 küsur kullanıcıya 7-8 yöneticinin ne yapamayacağının farkındayım. bence de yönetici sayısı azdır ve bunu sanırım sizlerin de gündeme getirmeniz gerekir. --kibele 22:07, 26 Ağustos 2006 (UTC)
Bu tartisma gereksiz uzamis, Kibele'nin iyi niyetle ve daha cok meraktan sorduguna inaniyorum. Zeynep'in gorup engellememesi olasi degil. Ancak bu gibi vandallar sayesine Kibele'nin dedigi gibi tecrube kazaniyoruz. Hosgoru, sabir ve anlayisla elele, Citrat 05:24, 27 Ağustos 2006 (UTC)

Son zamanlarda vandallarla mücadele eden arkadaşlar için Şablon:User SD ve Şablon:User YMD hizmete girmiştir.:-) İyi çalışmalar--Baylanileti 10:11, 27 Ağustos 2006 (UTC)

Ellerine sağlık Baylan, çok güzel olmuş. Metal Militia 10:15, 27 Ağustos 2006 (UTC)
  • Rica ederim. Son değişiklikleri Math34 yapmıştı. Ben de diğerini ondan kopyaladım--Baylanileti 10:17, 27 Ağustos 2006 (UTC)

Tüm dillerde Wikipedia Wikipedia iken Türkcede neden Wikipedi olmus, pek anlayamadim. Bir aciklama getirilirse sevinirim.

  • Cvp. Türkçedeki Ansiklopedi kelimesinin pedisi alınmış olması lazım
Wikipedi değil, Vikipedi olmuş, doğal olarak --Dağhan Özyılmaz 17:11, 26 Ağustos 2006 (UTC)
Çoğu dil bu değişikliği yapıyor zaten. İngilizce dışı diğer diller de eğer Wikipedia gördüyseniz ya daha değişikliği yapmaya fırsatları olmamıştır ya da onların diline Wikipedia uygundur. Şöyle 5-10 değişik dile bakarsanız bu durumu görebilirsiniz. --Özgür 17:54, 26 Ağustos 2006 (UTC)

Basit bir Türkçe kuralı olarak dilimizde olmayan ya da kelimesi maalesef Vikipedi'de çok geçmekte. Hep beraber bu işe bi' el mi atılması gerekiyor acaba? [3]

Bu imzasız yazı Sidiego (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

ufak bir yazım hatası oldu sanırım ama doğru anlaşılmış bir şekilde. "ya da" ifadesi basit bir Türkçe kuralı olarak dilimizde vardır. Olmayan bu anlamda kullanılan "yada" ifadesidir.--Kutu su 21:34, 28 Ağustos 2006 (UTC)
Botla duzeltilmek istenirse desteklerim. Citrat 14:31, 28 Ağustos 2006 (UTC)
botla düzeltilmek istenirse ben de desteklerim. --Zeynepmsj 14:41, 28 Ağustos 2006 (UTC)

Bir de "bu da"lar var. Genelde "buda" (Buda gösteriyor ki gibi) şeklinde yazılmış. Gördükçe düzeltiyorum. Arkadaşlar da dikkat ederse sevinirim. "bu da" için bot girerse karışıklık olur tahminim. --Zeynepmsj 14:41, 28 Ağustos 2006 (UTC)

"yada" lara biraz sonra botla dalarım. "Buda" ları robotla yapmak sorun çıkarır mı düşünmek lazım. --Özgür 14:47, 28 Ağustos 2006 (UTC)
Sorum saçma olabilir ama merak ettim. Bu bot içinde yada geçen kelime veya isimleri de ayırmaz değil mi? İlk aklıma gelenler... Örneğin "İlyada" veya kesme işareti kullanılmadan yazılmış Dünyada, Konyada vs vs... --Math34 14:55, 28 Ağustos 2006 (UTC)
Basina ve sonuna " " eklenirse " ya da " --> " ya da " herhalde sorunsuz olur. "Bu da"'yi manule arayip yapmak daha dogru olur. Citrat 15:23, 28 Ağustos 2006 (UTC)
Bot görevini bitirdi. Çok sayıda ya da ları düzeltti. Math34 bahsettiğin sorunu ben de düşünmüştüm o yüzden değişiklik komutunu " ya da " --> " ya da " olarak verdim. yani başında ve sonunda boşluk karakteri olması kaydı ile arattırdım. Sonuç mis. --Özgür 19:38, 28 Ağustos 2006 (UTC)
Bu botun icraatları neden son değişikliklerde görünmüyor? Başka böyle son değişikliklerde görünmeyen bot var mı?--Cansız 19:45, 28 Ağustos 2006 (UTC)
Bot statüsüne sahip bir bot son değişikliklerde görünmez. Vikipedi:Botlar sayfasının 3. paragrafını okursanız bu bilgi verilmektedir. --Özgür 19:56, 28 Ağustos 2006 (UTC)
Peki. Bot sahibinin şapkalar (^) konusundaki bilinen hassasiyetleri, şunun 2. ve 3. maddelerindeki uygun kelimelerin düzeltilmesi yönünde hayırlı bir işe vesile olur mu acaba? --Cansız 20:02, 28 Ağustos 2006 (UTC)
Bota şapkalı yazdırttırabilirsem olabilir elbette. Uğraşmak gerekir. --Özgür 20:07, 28 Ağustos 2006 (UTC)
Olursa çok güzel olur. Cansız'ın gösterdiği TDK listesine göre tüm kelimeler düzenlenir. Yanlız yukarıda bahsedilen farklı yadalar meselesi burada da var. Mesela kar ile kâr ya da ama ile âmâ. Bunlarda sorun olabilir.--Absarileti 11:06, 29 Ağustos 2006 (UTC)

Vandal saldırısı[kaynağı değiştir]

Birkaç gündür devam eden ve bugün artık seviyesi çok çirkin bir hâl alan Vikipedi'ye olan saldırıyı, saldırganın girdiği tüm IP aralıklarının 24 saatliğine engellemesi ile berteraf etmek zorunda kaldım. Bu pek başvurmak istediğim bir yöntem değildi çünkü çok sayıda masum IP de beraberinde bloklanmış oldu. Ama teknik baş admin Brion Vibber'le olan fikir alışverişinden sonra aralık bloklarını devreye soktum. Bu konuda Vikipedi taviz vermiyecektir. Bir daha olursa aynı şekilde önlem alınacaktır. Tecrübelerime göre en iyisi bu tür kişilerle hiç muhatap olmamak. Gördüğünüzde hemen bir yöneticiye haber verin. Arzuladıkları ilgiyi onlara vermeyin. --Özgür 19:56, 28 Ağustos 2006 (UTC)

vandallık ve ip[kaynağı değiştir]

vikipedi'de yeniyim ve şuan oturum açmamış bir kullanıcının yaptıklarını üzülerek izliyorum.. köktendinci terörist kavramıyla ilgili tartışmada yaptığı yorumlar ve tehditleri okudum. ve bunlar, bu kişinin amacının özgür düşünce olmadığını farketmeme yetti. benim tartışmak istediğim konu ise, oturum açmadan, sadece ip adresiyle bu ansiklopedinin değiştirebilecek olması. açıkçası bana saçma geliyor. daha siteyi ilk gördüğümde de saçma gelmişti. bence bir kişinin sitedeki bir maddeyi değiştirebilmesi için üye olması lazım. tartışma sayfalarına katılmak için ise bu kurala gerek yok. bu konuda neyi anlamadığımı da farklı düşündüğümü merak ediyorum.--EnniS 01:15, 29 Ağustos 2006 (UTC)

Vikipedi ancak herkezin iyi niyetine güvenerek büyümektedir. Zaten akli dengesi yerinde olan herkez Vikipediyi büyütüp güzellestirmek ister. Tabi tek tük ruhsal özürlüler, yaramaz cocuklar ya da Türk düsmanlari vardir zarar vermek isteyen, ama bunlar bosyere zahmet ederler, cünkü Vandal zararlarini tekrar geri cevirmek cok kolay.
Fanatik görüsler eninde sonunda bulunup tarafsiz sekile sokulur. Eger böyle sacma ya da fanatik yazilara rastladiysan bunlari hemen degistir.. cekinme! Ama bazi konular vardir, burda farkli görüsler tartisilmasi gerekir, sonunda herkezin memnun oldugu bir orta verziyon yazilir.
Yani kisacasi yanlis buldugun herseyi degistirebilirsin. Kolay gelsin --Erdall 01:45, 29 Ağustos 2006 (UTC)


Anlıyorum fakat, iyi niyete güvenimize rağmen, insanların kayıt olmasını beklememiz fazla değil bence. Bu konuyu açarken düşündüğüm, sırf kendi görüşlerini yazmak isteyen insanların veya vandalların-trollerin en azından bizim yaptıklarını düzeltirken uğraştığımız kadar uğraşmaları. Sonuçta zarar verince kullanıcı adları bloklanır ve yeni kullanıcı açmakla uğraşırlar. Ama hiçbir zahmete girmeden kafalarına göre yazabilmeleri garip geliyor. Ama yine de iyi niyete olan bu saygı hoşuma gitti. Ben elimden geleni yapacağım, size de kolay gelsin. --EnniS 14:27, 29 Ağustos 2006 (UTC)

Oylamalar ve Yorumlar[kaynağı değiştir]

Kullanıcı: Cool Cat'in yöneticiliği onaylanırken dikkatimi çekti. Olumlu ya da olumsuz oy kullananların bir-iki kişi hariç tümü (ben de dahil olmak üzere) kullandığı oyun nedenini açıklamış. Bol yorumlu oy kullanma diğer vikipedilerde de kullanılıyor. Ama açıkçası bu durum bana pek de demokratik gelmiyor. Hangi nedenlerle kişinin olumlu ya da olunmsuz oy kullandığı sadece o kişiyi ilgilendirmeli diğer kullanıcıları etkileme amacını taşımamalı diye düşünüyorum. (Yine) TBMM'den bir örnek vereyim açık oylama yapılan hallerde dahi vekiller el kaldırma veya ellerindeki makinalardaki butonlara basma yoluyla oy kullanıyorlar. Tartışmalar ise oylama öncesi ve sonrasında yapılıyor. Biz de verdiğimiz oylara ilişkin varsa yorumlarımızı o oylamanın tartışma sayfasına taşısak, oy kullanırken sadece kabul ettim-etmedim desek daha demokratik olmaz mı?--Zeynepmsj 07:45, 29 Ağustos 2006 (UTC)

Katılıyorum. Henüz oyumu kullanmadım ama, bu fikri destekliyorum. Çünkü tartışmalar şimdiden başımı döndürdü bile :) Metal Militia 07:50, 29 Ağustos 2006 (UTC)
Bence öncelikle sanal ortam ile TBMM'yi kıyaslamamız lazım. Ayrıca buradaki oylamalarda, zorla yorum yazılması gerek diye bir şart yok. İsteyen yazar isteyen yazmaz, tamamen oy kullanana kalmış bir olay. Eğer yapılan yorumlardan da etklileneceğini düşünüyorsan yorumları okumazsın. Sonuçta kullanıcıyı oyluyorsun, verilen yorumları değil. Tabi bu benim düşüncem. Saygılarımla.--Ono 09:56, 29 Ağustos 2006 (UTC)
Ben kisa bir aciklamaya karsi degilim ancak cevap yazilmasi ya da tartismaya donusturulmesine karsiyim. TBMM anlojisi burasi icin gecerli degil kanimca, ancak ozel bir tartisma sayfasi acilmasina itirazim olmaz. Yorum bilgi vermek icin iyi bir yol; tamanen kaldirilmasina karsiyim. Ono'nun dedigi gibi dileyen okumaz ya da yazmaz. Citrat 18:30, 29 Ağustos 2006 (UTC)
Bu tip oylamalarda yorum yapmak diger Vikipedilerde genellikle tesvik edilen bir durum. Ama yorumlar uzerine tartismalarin ve hatta kavgalarin cikmasi kesinlikle tesvir edilen bir durum veya tutum degil :) Burada onemli olan siniri cizmek. Ben yorum yapilmasi taraftariyim, kimin niye nicin hayir veya evet dedigini anlamak her daim iyidir - hele de topluluk icin. İsin tartismalara donusmesi ise kesinlikle toplulugu ve en cok da oylamayi zedeleyici bur durum. Bu sebeple, yorumlara karsilik vermek istedigimizde, veya yorumumuzu genisletmek istedigimizde en uygunu ilgili kisiye mesaj atmaktir. "Boyle demissin, acaba nicin boyle dedin?" diye dogrudan o kisiye sormak ve eger bir cozumu varsa ilgili hususun mesaj sayfalarinda bunu halletmek, en nihai sonucu ise o yorumda bulmak her daim en bariscil yol, kanimca. Nitekim eger bu yapilmiyorsa, karsilikli yorumlarla is bir tartismaya donusuyorsa o tartisma oylamanin tartisma kismina tasinir, oylama sayfasinda devam edilmez. Bu genel noktalara uydugumuz surece bence herhangi bir kural getirmemize gerek yok... Tesekkurler, iyi calismalar... - Noumenon mesajkatkılar 04:56, 31 Ağustos 2006 (UTC)

Ermeni Soykırımı[kaynağı değiştir]

Uzun bir aradan sonra merhaba :)

Sevgili arkadaşlar, çoğu insan tarafından Türk ırkçısı diye tanımlanan bir insan olarak söylüyorum ki Ermeni Soykırımı maddesinin Türk tezleri lehindeki taraflılığını görünce gerçekten şaşkına döndüm. Tamam, böyle bir konuda ne yazsanız birileri itiraz edecektir ama bizim yapmamız gereken şey en güvenilir bilgileri sunup kararı okuyucuya bırakmak olmalı.

Mesela Mavi Kitap'ın güvenilir olup olmadığı... Öyledir ya da değildir demek yerine ilgili şahısların kitap hakkındaki sözlerini, kitabın nasıl şartlar altında yazıldığını vs. aktarmalıyız. Herhangi bir tartışmada bile olmaması gereken Ad Hominem olayını ve hatta Straw Man Argument olayını, bir ansiklopedi maddesi altında görmek istemiyorum şahsen.

Saygılar.nozulani 14:35, 29 Ağustos 2006 (UTC)

Bütün portalları ilgilendirecek tartışmaya çağrı[kaynağı değiştir]

Şu an için yalnızca Astronomi Portalı konusunda gibi gözüksede tüm portalları ilgilendiren tartışma Şablon tartışma:Astronomi Portalı sayfasında açılmıştır. Lütfen sizde görüşlerinizi yazınız.--Kutu su 06:08, 30 Ağustos 2006 (UTC)

İstekler[kaynağı değiştir]

bu kelime zannedersem maaş hesaplamaları ile ilgili bir konu. ama ayrıntılı bilgi edinmek istiyorum. yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim.

User:Citrat hakkinda bir sikayet duyurusu[kaynağı değiştir]

Ismi gecen yonetici hakkinda bir sikayette bulundum [4]. Ilgilenen kullanicilarin haberleri olsun istedim. Yorumlariniz ve Vikipedi'de durust isleyisin saglanmasi icin desteginizden oturu simdiden tesekkur ederim. KirCicegi 07:23, 1 Ağustos 2006 (UTC)

Once upon a time/Evvel zaman içinde[kaynağı değiştir]

Wikipedia'daki eğlence sayfalarını niye viki'de yaratmıyoruz diye soracaktım. Örneğin "once upon a time..." formatı burada da çok güzel kullanılabilir ve tahminimce çok katılımcı çekecektir.. Yoksa var da, benim mi haberim yok? Tolstoyevski 08:42, 2 Ağustos 2006 (UTC)

Kullanıcı:Kibele ile konuşmamızda şapkalı harfler ile ilgili bir istekte bulundu (Kullanıcı:Kibele'de Kullanıcı:Doruksal ile aynı konuyu konuşmuş). Değiştir penceresi açıldığında şapkalı harflerin olmasının daha iyi olacağını düşünüyoruz. İki seçeneğimiz var, alt tarafta bulunan harflerin içine â, û .... gibi şapkalı harflerin eklenmesi veya ingilizce vikide olduğu gibi bu harflerle birlikte diğer alternatif harfleride ekleyerek genel bir kolaylık sağlayabiliriz. Bu konudaki fikirleri ve isteklerimizi belirtebilirsek güzel olur. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 15:09, 3 Ağustos 2006 (UTC)

Bir yerde bu harflerin klavyede bir tuş olarak bulunmadığı yazıyordu sanırım. Aslında bu harfleri klavyede yazmak o kadar da zor değil ama yine de değiştir sayfasında altta üzerinde düzeltme işareti olan harflerin olması fena da olmaz hani... Şapkalı Âzem 15:14, 3 Ağustos 2006 (UTC)
 â Û û harflerinin dışında eklenmesi gereken harf var mı? Türkçe'de kullanılanlardan aklıma gelenler bunlar, eksik varsa bildirilirse ve itiraz gelmezse 1 gün kadar sonra ekleyeceğim. --Ugur Basakmesaj 18:21, 3 Ağustos 2006 (UTC)
î harfini unutma ! Mskyrider 18:43, 3 Ağustos 2006 (UTC)
 â Î î Û û Mskyrider şimdi oldu sanırım:) --Ugur Basakmesaj 18:45, 3 Ağustos 2006 (UTC)
Gayet güzel olmuş Uğur :) --Mskyrider 18:47, 3 Ağustos 2006 (UTC)
Bir itiraz gelmediği için  â Î î Û û karakterlerini ekledim. Bir sorun varsa düzenlemee çalışırım. --Ugur Basakmesaj 07:41, 4 Ağustos 2006 (UTC)
Elinize sağlık gayet güzel olmuş. --Absarileti 07:52, 4 Ağustos 2006 (UTC)

vikipedi download[kaynağı değiştir]

kolay gelsin arkadaşlar, vikipedi ile yeni tanıştım. bir arkadaşım tavsiye etti. çok güzel, istediğin herşeyi bulabiliyorsun gibilerinden... hakikaten de girip bakınca arağımı en ince ayrıntısına kadar olmasa da buldum. gerçekten çok güzel. yanlız böyle bir şeyi kullanmak istediğiniz zaman internet ortamının olması gerekiyor malumunuz... peki ya interneti olmayıp, hala eski teknikler ile bilgi almaya çalışan birileri var ise... bence var. ben daha yeni geçtim internet ortamına ve böyle bir şeyin varlığından habersiz idim ne yalan söyleyeyim. söylemeye çalıştığım nokta şu, bu vikipedinin normal bilgisayara kurulanı yokmudur? olsa çok güzel olur diye düşünüyorum. umarım ne anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir hepinize sevgi ve saygılarımla...

Vikipedi'yi bilgisayarınıza indirebilirsiniz, fakat böyle yaparsanız indirdiğiniz andaki sürüme sahip olursunuz ve gelişmeleri göremezsiniz. bağantı burada, her dilde Vikipedi mevcut. (Bizimkinin adı trwiki.) Kolay gelsin. Tembelejderha 16:50, 3 Ağustos 2006 (UTC)

TC kanunlarina göre, Telif-hakkinin ömürü[kaynağı değiştir]

Alman Wikipediasindan tanıdığım, orda çok sık kullanılan bir Telif şablonu var de:Vorlage:Bild-PD-alt. Bu şablon 100 yıldan daha eski resimler için kullanılıyor, ve "bu resim 100yıldan daha eski olduğu için, alman kanunlarına göre Telif hakkı yoktur" yazıyor içinde. Acaba Türkiyedede böyle bir kanunumuz varmı? --Erdall 04:44, 5 Ağustos 2006 (UTC)

Fikir ve sanat eserleri kanunu burada. Eserlerin koruma süresi olarak 70 yıldan bahsediliyor. Eser sahibinin ölümünden sonra 70 yıl veya tüzel kişilikse eserin yayın tarihinden itibaren 70 yıl. Ama konu hakkında bilgi sahibi kişiler, daha detaylı bilgi verebilirler. --renegademsj 06:17, 5 Ağustos 2006 (UTC)

Benzer şeyleri yazmak üzereydim. Bu konuda bir başlangıç teşkil edebilecek Şablon:KM-eski-70/tr etiketini hazırladım, T.C.'nin kanunu ve T.C.'nin kabul ettiği koşulu öncelikle ele alarak:

{{KM-eski-70}} Üzerinde tartışılabilir.

Bu etikete ilk kaynaklık eden etiket ise en:'deki Template:PD-old-70.

--Doruk Salancıileti 06:27, 5 Ağustos 2006 (UTC)

Harika, eline saglik Doruksal. Sablonu hemen kullanmaya basliyorum. Özellikle, ilginc konular hakkinda güzel maddeler yazan yeni Vikidepidicimizin, Peregnius'un yükledigi birkac güzel resimler icin iyi oldu. Ama Vikipedimizde eminim daha yüzlerce resimler vardir, henüz sablonu olmuyan ve bu sablonu kullanabilecek özelliklere sahib olan. Bi bakmak lazim. Selamlar --Erdall 17:08, 5 Ağustos 2006 (UTC)

Köy çeşmesi alt bölümlerinin "Konu başlıklar" niye yok ?[kaynağı değiştir]

Böyle olması, o sayfaların sonuna eklenen mesajlara ulaşmayı zorlaştırmıyor mu ? Şablon kelimesini içermeyen Vikipedi:Köy çeşmesi/Başlık şablonunun "__NOTOC__" komutunu kaldırmayı bir denesek, nasıl olur ?

Ben bir deniyeyim; hoşa gitmezse, geri çevrilir...

--Doruk Salancıileti 09:37, 5 Ağustos 2006 (UTC)

İstanbul'un Semptleri[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar tembelejderha'nın fikri üzerine Başka sayfalara bağlantısı olmayan sayfaları elden geçirmeye başladım. Onlar şuan geçerli maddeden sayılmıyorlar, iç bağlantı vererek madde geçerli sayılıyor. Yavaş yavaş ilerliyorum şuan K harfiyle başlayan maddelere kadar geldim (2 günde). Amacım o sayfayı olabildiğince boşaltmak. Tabi teliflilere ve silinmesi gerekenlere gerekli şablonlarıda yerleştiriyorum. Fakat İstanbul'un Semptleri çok fazla, onlarda herhangi bir değişiklik yapmadan geçiyorum. Kategori:İstanbul buradan görebilirsiniz. Şimdi benim yöneticilerden istediğim, bu hiç bir işe yaramayan, botla eklenmiş İstanbul'un semtlerinin topluca silinmesi. Ha bu arada aynı şekilde Adıyaman'da var. --Ono 09:36, 7 Ağustos 2006 (UTC)

  • Is icin tebrik ederim, cok gerekli ufak ama yorucu isler bunlar, kolay gelsin. Ilgili meseleye goz atiyorum, genel olarak da sunu soyleyebilirim:

Vikipedi:Hizli silme politikasi, Maddeler #3:

İçeriğe sahip olmayan maddeler silinebilir. - İçerik olarak sadece dış bağlantı, Göz At, şablon veya başlığın tekrarını içeren maddeler.

- Noumenon mesajkatkılar 14:41, 8 Ağustos 2006 (UTC)

Katkıların için teşekkürler Ono. Bahsettiğin maddeler silindi, sorun halledildi. Tembelejderha 19:45, 9 Ağustos 2006 (UTC)

Tamam sağolun ben elimden geldiğince o bölümü boşaltmaya devam edeceğim. --Ono 14:45, 10 Ağustos 2006 (UTC)

Şablon:Olimpiyat Oyunları[kaynağı değiştir]

Olimpiyat Oyunları şablonunu düzenledim fakat bazı bölümleri eksik kaldı. Bir arkadaş düzenleyebilir mi?--Absarileti 10:03, 9 Ağustos 2006 (UTC)

IRC Karakter Seti[kaynağı değiştir]

Bence freenode üzerinde ki #wikipedia-tr kanalının standart karater seti UTF-8 çevirilmeli. Siz ne düşünüyorsunuz? --Ant "Thiras" Somersmesajkatkılar 15:46, 11 Ağustos 2006 (UTC)

Hoşgeldiniz mesajı için öneri[kaynağı değiştir]

Hoşgeldiniz mesajında Vikipedi:İlk maddeniz ya da buna benzer bir maddeye link verilmesi doğru olacaktır kanaatımca.

Çünkü insanlar hevesle bir madde yazıyorlar ve gayet normal olarak hata yapıyorlar. Bizde yaptık. Ama önemli miktarda insanın bunu farklı algılayıp vikiye karşı bir kırgınlığa düştüğünü sanıyorum.

Özel olarak bahsettiğim bölüm Vikipedi:İlk maddeniz'de kaçınılması gerekenler başlığı. Böylelikle insanlar ilk elden yeni gelmiş hevesli bir kullanıcı olarak neden maddelerinin silindiğini öğrenmiş olurlar, kırgınlıklara en baştan set çekilmiş olur.

Ancak bu öyle bir şekilde ifade edilmeliki insanlarıda kurallara boğuyormuş izlenimi vermemeli. Topluluğun onayını almadan değişiklik yapmak istemedim ama bu konu cidden önemli.--Kutu su 18:35, 12 Ağustos 2006 (UTC)

http://en.wikiversity.org adresinde yeni başlayan adından da anlaşılacağı gibi viki üniversitesi projesi deneme aşamasında linkten bakabilirsiniz. Adminlerden hemen Vikiversite işlemlerine başlamalarını rica ediyorum. Ayrıca buraya katkıda bulunan bütün son sınıf üni öğrencilerinden ve mezunlardan bölümlerin sınıflandırılması konusunda bir ön çalışma yapılmasını istiyorum. Can.guven 10:10, 16 Ağustos 2006 (UTC)

Wikiversity projesı özellikle ingilizce kullanıcılar tarafından çok uzun zamandır talep edilen bir projeydi ama proje önerisi uygun bulunmadığından vakıfın yönetim kurulu tarafından reddeilmişti. İngilizce Wikibooks altında alt proje olarak bir şeyler yapıyorlardı. Yeni proje önerisi üzerinde aylarca çalışıldı. Özel projeler komitesi özel incelemeye aldı ve en sonunda ingilizcesine, yeter sayıda katılımcısının da olması ile birlikte, 6 aylık deneme olarak açıldı. Kurallarını iyi oturtmaları istendi. Diğer diller ise ortak bir beta sitede hazırlık çalışmalarına başlayacak. Yani sizin anlayacağınız daha çok erken. --Özgür 03:55, 17 Ağustos 2006 (UTC)
  • Wikiversity'ye link vermek istersek V:Madde adı formatının kullanılması gerekiyor. Bu yeni gelişme sebebiyle elimizdeki bazı kısayolların düzenlenmesi gerekecek. Örn: Vikipedi:Portal, Vikipedi:Listeler maddelerinin kısayolları. Daha fazla bilgi için VP:KY. · fcn × mesaj · 17:13 · 17 Ağustos 2006

Tercüme istek[kaynağı değiştir]

Benim İngilizce viki'den bir tercüme isteğim var: en:Cappadocian_Greek_language - birisi yapabilirse çok sevinirim! --katpatuka 14:23, 18 Ağustos 2006 (UTC)

Kapadokya Yunancası sayfayı ingilizceden taşıyıp temel başlıkları ve biçem bilgilerini bizim şablonlara uygun hale hetirdim. Sayfanın 3/5 referans olduğundan çevirisi uzun surmez gibi geliyor.--GraphicDesigner 14:37, 18 Ağustos 2006 (UTC)

Kordinat bilgileri[kaynağı değiştir]

İngilizce yerleşim yerlerinde, maddenin hemen üstünde böyle bir bilgi yer alıyor. Türkçe'de denedim ama olmadı. Ben mi yanlış yapıyorum, yoksa Türkçe'de böyle bir özellik yok mu? Cevap için şimdeden teşekkürler--Dağhan Özyılmaz 22:21, 21 Ağustos 2006 (UTC)

Türkiye Cumhuriyeti maddesinde de olduğu gibi böyle bir özelliğimiz var. Koordinatlar|39_10_N_35_40_E_type:country_region:TR|39° 10′ N, 35° 40′ O Türkiye'nin kordinatları.-- Absar ileti 12:13, 23 Ağustos 2006 (UTC)


Merhaba. Köy Çeşmesine ilk defa yazıyorum. Dikkatimi çekti şu konularda Vikipedi'de Şablon ve/veya Portal yok.

  • Çevrecilik
  • Ekoloji
  • Medya
  • Siyasi Tarih
  • Mistisizm/Ezoterizm (Din maddesinin bunu karşılayıp karşılamayacağı tartışmalı bir konu)
  • Egzersiz

Bendeniz nasıl şablon oluşturulur bilmiyorum (belki yetki alanım içinde de değil onu da bilmiyorum ya her neyse) Çevre, doğal hayat gibi önemli bir konuda şablon ve portal oluşturulması iyi olurdu diye düşünüyorum. Medya da gündelik yaşamda artık çok fazla öne çıkan alanlardan biri ve herkesi bir şekilde etkiliyor. Tarih ve Askeri Tarih ile ilgili Şablon var ama Siyasi Tarih ile ilgili yok. Görüşleri merak ediyorum. Bu konularda yardımcı olacak kişilere şimdiden teşekkür ederim. Peregrinus Peregrinus 17:19, 27 Ağustos 2006 (UTC)

Katılıyorum, ben de denedim ama yeni taslak şablonu yapamadım. Çoğu zaman uygun şablonu bulamıyorum. Sayılanlar dışında eksiklğini hissetiğim ülke taslak şablonlarıdır. Irak, İran, gibi her ülkenin ayrı taslak sınıflaması çok daha yararlı olur diye düşünüyorum. --Dağhan Özyılmaz 17:34, 27 Ağustos 2006 (UTC)
  • Evet ülkelerle ilgili de taslak şablonları olmalı çünkü bazı konular diğer alt alanlarda olduğu kadar o ülke ile de ilgili oluyor.
Şablon ya da portal oluşturmak için herhangi bir yetki sahibi olmaya gerek yok; kayıtlı ya da kayıtsız Vikipedi kullanıcısı olmak yeterli.

Bir portal oluşturmak da bir Vikipedi sayfasının çerçevesinde yer alan arama bölümünde örneğin Portal:Ekoloji'yi aratmakla (git tuşuna basarak) başlar:

  • Arattığınızda, herhangi bir portalin de aslında bir madde olarak algılandığını ve eğer yoksa, siz başlatabilirsiniz şeklindeki, ilgili boş sayfaya iç bağlantı veren bir uyarı ile sizin başlatmaya davet edildiğinizi görürsünüz.
  • Örneğin Portal:Sinema ya da şu anda var olan herhangi başka bir Vikipedi portali böyle başlatılmıştır.

Peregrinus'un şablon ve portal talep ettiği konular o kadar geniş kapsamlı konular ki, bu konuların her biri ile ilgili genel portaller olabileceği gibi, bu konulara ait alt başlıklar hakkında da portaller olabilir: örneğin, Portal:Çevrecilik gibi bir portal üzerinden Portal:Geri dönüşüm gibi başka bir portal oluşturulabilir.

Şablon oluşturmak ise çok daha özel konulara kadar inebilir ve yalnızca çevrecilik ile ilgili olarak onlarca şablon oluştutulabilir. Örneğin coğrafya ile ilgili olarak Şablon:Dağ, Şablon:Okyanuslar gibi daha genel ve daha özel nitelikli şablonlar vardır.

Şablon kullanmak ve şablonlarda çok sık kullanılan tablo biçemlerini oluşturabilmek için,

sayfalarından faydalanabilirsiniz.

Ülkelerle ilgili taslak şablonları ile ilgili olarak ise az önce hazırladığım Şablon:Özbekistan-taslak'ı buraya ekliyorum: Bu şablonun görünümünü Özbekistan maddesinde görebilirsiniz ve şablon o maddeye Özbekistan taslakları kategorisini otomatik olarak ekliyor ki, Özbekistan ile ilgili başka taslaklara da (örn., Andican ve Buhara) bu şablonu ekleyerek, tüm o maddelerin Özbekistan taslakları kategorisinde, bu kategorinin de Ülke taslakları kategorisinde bir alt kategori olarak toplanmasını sağlamak mümkün.

Eğer başka ülke taslağı şablonlarına da ihtiyacınız varsa, bu şablonun kodu üzerinden giderek, istediğiniz şablonları oluşturabilirsiniz. Örneğin (yukarıda İran ve Irak denilmiş diye):

--Doruk Salancıileti 14:07, 28 Ağustos 2006 (UTC)

Yeni kullanıcılar[kaynağı değiştir]

Burası görüşümü yazmak için uygun bir yer mi bilemiyorum ama ilgilenen olursa sevinirim. Diğer Vikipediler gibi Türkçe Vikipedi'ye hergün birçok kullanıcı kayıt oluyor ama maalesef sınırlı sayıda kullanıcıya hoşgeldin mesajı gönderebiliyoruz. Bazı kayıt olanlar bir daha da buraya uğramıyor. Nedenlerinden birkaçı ise ilk gelenlere Vikipedi'nin çok karmaşık gelmesi ve yardım isteyecek birisini bulamaması veya sandıkları kadar ilgi çekici gelmemesi. Çözüm önerim henüz yok ama İtalyanca Vikipedi'de yeni kullanıcılar kayıt olur olmaz bir mesaj gönderiyorlar ve bu sistemi nasıl oturtmuşlar bilemiyorum, sormadım da. Okuduğunuz için teşekkür ederim, iyi çalışmalar. --Bahar ileti 10:18, 28 Ağustos 2006 (UTC)

  • Herkese hoşgeldin mesajı göndermek oldukça zor.Yeni kayıt olanların bir bölümü hiç bir katkı yapmıyor. Bazıları ise biçem el kitabına uygun olmayan veya kes yapıştırla katkı yapıyorar. En azından bu şekilde katkı yapan kullanıcılara hoşgeldin mesajı gönderilmeli ve katkısında yapmış olduğu yanlış (var ise) belirtilmeli. Zaten mesaj atan vikipedistler de buna dikkat ediyor--Baylanileti 10:37, 28 Ağustos 2006 (UTC)

Bahar'ın dediği çok doğru. Aynı olay Fransızca'da da var. Kayıt olur olmaz Hoş Geldin mesajı geliyor hemde bir kaç dilde.--Absarileti 11:33, 28 Ağustos 2006 (UTC)

Evet, Özgür'ün veya Uğur'un botunu kullanarak otomatik hoş geldin mesajı atılabilir, atılabilmeli, atılabilsin.
Vito Genovese 11:35, 28 Ağustos 2006 (UTC)

Yeni kullanıcı kaydını gördüğümde hoşgeldin mesajı yolluyorum. Gördüğüm kadarıyla bahar da yapıyor bunu. Otomatik mesaj yollanmsı ise büyük kolaylık olur. Ancak, bizim hoşgeldim mesajı biraz karmaşık geliyor bana. Okuyanlar genelde sıkılıyorlar. Mesajı biraz daha özet ve basit hale getirsek daha iyi olmaz mı?--Zeynepmsj 11:40, 28 Ağustos 2006 (UTC)

Hoşgeldin şablonunun biraz uzun oldupu doğru. Bence kes-yapıştır uygulamasına izin verilmediği yeni katılımcılara dikkat çekecek şekilde belirtilmeli (Tabiri caizse gözlerinin içine sokulmalı:-) ). Genelde bu hatayı çok yapıyorlar--Baylanileti 11:56, 28 Ağustos 2006 (UTC)

Bu eskiden de tartisildi, genelde 20 kayit olandan 1'i katilim yapiyor (anlamli /anlamsiz). Bu eski sayi idi ve bos kullanici katilimi hizla dustu bu aralar. Ben genelde anlamli katilimini gordugum kisilere ekliyorum 'hosgelsin sablonunu; zaten kocaman bir yardim sayfamiz var. Hosgeldin iceriginin uzun oldugu konusunda hem fikirim, bu konuda tartisma sayfasinda fikrimi belirtmistim. Telif konusunda kisa bir uyari iyi olur bence de. Tesekkurler, Citrat 16:39, 28 Ağustos 2006 (UTC)

Ana sayfa hakkında[kaynağı değiştir]

Ana sayfada "Herkesin katılabildiği Özgür Ansiklopedi Wikipedia'nın Türkçe bölümü Vikipedi'ye Hoş Geldini......" kısmında sanki sayfa tam olarak açılmamış gibi bir renk boşluğu yok mu? Çerçeveli beyaz renk yerine daha farklı, sayfaya uygun bir ton kullanılsa daha iyi olmaz mı (sanırım daha önce mavimsiydi) ? The cat 15:25, 29 Ağustos 2006 (UTC)

Bütün portalları ilgilendirecek tartışmaya çağrı[kaynağı değiştir]

Şu an için yalnızca Astronomi Portalı konusunda gibi gözüksede tüm portalları ilgilendiren tartışma Şablon tartışma:Astronomi Portalı sayfasında açılmıştır. Lütfen sizde görüşlerinizi yazınız.--Kutu su 06:08, 30 Ağustos 2006 (UTC)

Çevre Portalı[kaynağı değiştir]

Merhaba. Doruk Salancı beyin açıklamalarına dayanarak nihayet bir çevre portalı ve taslağı hazırladım. Tabii Astronomi portalından kopya çektiğimi saklayacak değilim. Ne yazık ki başka çarem yoktu elimden ancak bu gelebildi. Bilmiyorum nasıl oldu ama görüş ve önerilerinizi öğrenmeye ihtiyacım var. Şahsen bu tip portalların hemen her maddede olmasını iyi bulanlardanım çünkü portala girip benzer konularda hangi maddelerin olduğu hemen görülebiliyor. Bunun ne kadar önemli olduğunu bilecek kadar yeniyim Vikipedi'de çünkü. Bu arada bilgisayar ve internet konularında beceriksiz olduğumu biliyorum ama şablon, taslak oluşturma vs. türünden isteği olunca insanın sistemin kişiyi yönlendirmede çok yardımcı olmadığını düşünüyorum.--Peregrinus Peregrinus 12:34, 30 Ağustos 2006 (UTC)

Bu imaj acaba telifli mi?[kaynağı değiştir]

Merhaba. Mistisizm ile ilgili bir taslak hazırladım ve daha önce kaynağı belirsiz olarak belirtilen bir siteden yüklediğim bir imajı kullandım. Ama şu an o internet sayfasını hatırlamıyorum. Kaynağı belirsiz olunca telif sorunu yoktur diye düşünmüştüm ama içime bir kurt düştü acaba böyle bile olsa telifli olabilir miydi diye? İmaj dosyasının adı şu: Mistisizminsan.jpg Bu dosyanın telifli olup olmadığını öğrenmenin bir yolu var mı acaba? Peregrinus 18:44, 30 Ağustos 2006 (UTC)

bürakrat olmak[kaynağı değiştir]

benim merak ettiğim mesele nasıl bürokrat olunur? olunduğu zaman keyfi hareket edebilir mi? --ak47 14:11, 31 Ağustos 2006 (UTC)

  • Vikipedi:Yöneticiler sayfasında aradığınız soruların cevabını bulabilirsiniz. Vikipedi'de yöneticilik güç değil sorumluluk anlamına gelir. Bazı yöneticiler ek olarak bürokrat sıfatına sahiptirler. Gerek yönetici gerekse bürokratlar keyfi hareket etmezler. --Zeynepmsj 14:14, 31 Ağustos 2006 (UTC)