Vikipedi:Köy çeşmesi/2005/Aralık

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tarih sayfaları[kaynağı değiştir]

  • Hiçbir Özel:Uncategorizedpages sayfamız çalışmıyor. Şu anda sadece, tarih ile ilgili sayfaları gösteriyor. Bunun nedenini wikipedia'nın teknik işleri ile ilgili olan kişilere sorduğumda yalnız ilk 1000 sayfanın kayıt altına alındığını söylediler.

İngilizce wikipedia'da şöyle bir sistem uygulanmış.

1 sayfası 1 kategorisine koyulmuş. 1 kategorsinin içindede, alt kategori olarak 1 doğumlular ve 1 ölümlüler var. Bu kategorileride 10luk yıllara göre kategorilemişler, yani 1 kategorisi 0lar kategorisinde,

0lar kategoriside, Onyıllar ve 1. yüzyıl kategorisi içinde Örnek olarak ilkini ben yapıyorum gerisinide hep beraber düzenleriz.--Ugur Basak 09:27, 1 Aralık 2005 (UTC)

  • Kategori:1 ve Kategori:0lar kategorilerinden bakabilirsiniz. İlk olarak ordan başlattım geriside zamanla gelir. Başlatırken kategorileri, en azından ingilizce interwiki'de ekleyebilirseniz güzel olur.--Ugur Basak 09:51, 1 Aralık 2005 (UTC)
  • Yüzyıl kategorileri 21. yüzyıla kadar tamamanldı. 10 yıllar kategorileride 690lar'a kadar tamamlandı.--Ugur Basak 10:55, 1 Aralık 2005 (UTC)
  • Bot yardımı ile tamamını halledecem(halletmekteyim), ama biraz zaman alacak.--Ugur Basak 22:49, 1 Aralık 2005 (UTC)
  • Bot için Vikipedi:Botlar sayfasında destekte bulunabilirseniz, sevinirim:)--Ugur Basak 08:35, 2 Aralık 2005 (UTC)


Sil Şablonu Konusunda[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, bu sil şablonu koyma işi iyice yolundan çıktı herkes kendi kafasına göre sil şablonu ekliyor, bu iş bir standarda bağlansın artık, aynı şekilde tarafsız şablonu da standarda bağlansın, örneğin mitolojik saçmalıklar gerçekmiş gibi sunuluyor kimse karşı çıkmıyor, Türkçe konuşan insanların büyük bir bölümü müslümanken hz.muhammed ifadesi geçse bile kıyamet kopuyor, neymiş efendim tarafsızlık varmış, bu saçmalık daha ne kadar devam edecek, ben bıktım. Bence bu şablonlar koyulmadan önce oylama yapılmalı. --155.223.42.209 11:43, 2 Aralık 2005 (UTC)

Herkes istediği değişikliği yapmakta özgür, isteyen istediği makaleye sil şablonu koyabilir. Ama eğer başka birisi bu durumda rahatsız ise, tartışma bölümünde rahatsızlığını belirtir. Diğer kşi sil şablonunda ısrar ederse de oylama açılır. Ama yoksa her sil şablonu konulcak makale için oylama yapılması, korkunç bir bürokrasi demek... bu insanları 'bıktırır'. - Kubra 11:56, 2 Aralık 2005 (UTC)
Birden fazla konuya deginmissin, Sil sablonunu isteyen herkes koyabilir. Tek istedigimiz nedenini bilelim, yani bir aciklama olmasi. Sil sablobonu bir sure kalirken tartisma isteyen varsa acilir. Onun disinda rutin silme prosedurune gidiliyor. Eger olursa sonradan itiraz ederseniz, makale geri getirilir ve tekrar tartisilir. Istisnalar gercekten onemli, ancak silinen mnakalelerin %90'nindan fazlasi itiraz edilecek durumda degil.
Hz. ifadesine gelince, kimse kiyamet koparmis degil, bunun tartildigi yer var ilkeler ve kurallar sayfasinda. Vikipedi'nin temelinde tarafsiz olma yatiyor, bunun cogunlukla alakasi yok. Mitolojik kavramlarin da bir ayricaligi yok, mit diye bir kavramdan mahsediliyor ve aciklaniyor. Gercekmis gibi gosterilen bir bolumu varsa lutfen yerinde isaret ediniz.
Kubra'nin dedigi dogru. Sablon tartismaya cagridir, yani bu konuda bir itiraz oldugunun simgesidir. Koymadan kisilerin konuyu bilmesi ve tartismasi zor. Sablonun iceriginde ve prosedurde sizi rahatsiz eden bir yazi varsa onu da tartisabiliriz (ilgili tartisma sayfasinda). Tartismalarinizin kaliciligi icin uyelik almanizi tavsiye ederim. Saygilar, Citrat 15:39, 2 Aralık 2005 (UTC)

O zaman bi bot yapalım, bütün sayfalara sil şablonu ve tartışmalı şablonu koysun, biz de bütün makaleleri sileli ya da tarışalım! Saçmalık, hakkaten projenin Türkçe ayağı rayından çıktı gidiyor kaosa doğru...Ne bileyim... Bence buna farklı bir çözüm gerekir. Ben bunu vurgulamak istedim.--155.223.42.238 15:56, 2 Aralık 2005 (UTC)

Sözkonusu olan yalnızca Hz. gibi bir ya da birkaç sözcük olsa, "Sil" şablonu yerine "taslak" ya da "taraflı" şablonu daha uygun olur. Ancak, özellikle "dini kişiler" diye kategorilendirilenlerde sorun genellikle bundan fazlası oluyor. Metni yazan arkadaşlar yorumsuz biçimde yaşamöyküsünü verecek yerde, birçok söylenceyi hem de bilimsel gerçeklikmiş gibi sunuyorlar. Ben bu türden birçok metnin başına "taraflı" şablonu koydum; aktif Vikipedistlerin birçoğu da benim izlediğim türden bir yol izliyor genellikle. Böyle yapınca, metnin yazarları ya da o türden biçemleri destekleyenler, bunu hemen İslamiyet'e, kendi inançlarına ya da yaşam tarzlarına saldırı olarak algılıyorlar. Ancak, metinleri söylencelerden ve özellikle de övgü dolu ifadelerden arındırsalar, kimse o türden kişilerin de ansiklopedide yer almasına karşı çıkmaz herhalde. "Sil" şablonu konulan metinlerle ilgili anlaşmazlık olduğunda oylama yapılması önerisine gelince; açıkçası her durumda bu tür bir görüşü destekleyenlerden değilim. Oylama yapanlar ansiklopedinin özelliklerini tümüyle kavramadığı ve bilimsel ölçütleri içselleştirmediği sürece, bu tür oylamalar ansiklopedinin evrensel ansiklopedi ölçütlerine uygunluğunu yitirmesine neden olabilir. Sürekli aktif olanlar oy kullanacak olsa, yine bir derece; ama genellikle ansiklopediye uymayan biçemleri kullananlar ya da uygunsuz maddeler ekleyenler, saldır-kaç taktiğini kullanan, yani kısa süreliğine Vikipedi'ye girip kendi kişisel reklamını ya da belli bir ideolojinin yanlı olarak tanıtımını yapan kimseler. Hal böyle olunca, oylamalar da işi içinden çıkılmaz bir noktaya sürükleyebilir. Saygılar. (Bucalı 16:09, 4 Aralık 2005 (UTC))
Dediğine katılıyorum. Farkettiğim değişik birkaç durum var.
  • Birinci tip yazdığı konuya o kadar inanmış oluyor ki tarafsızlığı kabul edemiyor. Bo böyle zaten tarafsız diyor. Göremiyor övgüleri falan. İtiraz ettin mi tabiki seni düşman diye nitelendiriyor.
  • İkinci tip farkında, biliyor ama yapabildiğim kardır mantığıyla yazıyor da yazıyor. Uyarı aldığında özgür burası falan diyip zaman kazanmaya çalışıyor. İtiraz ettin mi seni düşman diye nitelendiriyor ama aslında farkında durumun.
  • Tarafsız yazılması gerektiğini bilmiyor. Ya da genel anlamda tarafsız yazı nasıl yazılır onu bilmiyor.
Burda sağduyu önemli. Kişinin niyeti önemli. Kendimizi yıpratmadan Vikipedi'yi bozmaya çalışanlarla savaşmaya devam etmeliyiz. --Dbl2010 16:59, 4 Aralık 2005 (UTC)

VikiKaynak için başvuruda bulundum. bu linkten Requested by: kısmına kullanıcı adınızla destekte bulunabilirsiniz.Bürokratlık için şu anda kendi ismimi koydum, fakat bunu değiştirebiliriz. Önemli olan wikisource sayfamızın olması--Ugur Basak 00:13, 30 Kasım 2005 (UTC)


Kriterler:

Votes[kaynağı değiştir]

  • In order to start a new language edition, requests for that language must meet one of the following three criteria:
  1. At least one experienced contributor at wikisource.org. An experienced contributor is someone who has been a logged-in user at wikisource.org for at least two months, with at least 250 Wikisource edits.
  2. At least two experienced contributors at other Wikimedia projects in the specified language. In other words, two different users, each of whom has been logged-in for at least two months at a Wikimedia project (other than Wikisource) in the language that they have requested and made at least 250 edits in that project.
  3. If there are insufficient experienced contributors, then a language request will be honored if it has at least three votes from active contributors in that language. An active contributor will be defined as someone who has been a logged-in user for one month at a Wikimedia project in the specified language, with at least 100 edits .
  • Any user requesting a language domain must create a user page at Wikisource, and provide within it a link to the Wikimedia project(s) in which s/he is active (otherwise the vote is invalid).
  • Yukarıda söylediği gibi en azından 1 tanesini gerçekleştirmemiz gerekiyor. 2. madde çok kolay onu sağlıyoruz.

Bureaucrat[kaynağı değiştir]

  • There must be a candidate for bureaucrat in each new language, so that sysops can be appointed when needed via local community decision. The candidate should be known as a responsible contributor to a Wikimedia project (preferably to wikisource.org when possible).

Other criteria[kaynağı değiştir]

  • A viable, well-crafted "Main Page" must already exist at wikisource.org, ready to be copied to a language domain, before that domain is set up.
Bu maddede var.Alt kısımdaki maddelerin gerçekleşmesi gerekiyor sadece.
    • Exceptions: Languages that are technically difficult to edit at wikisource.org (such as right-to-left languages). For such languages, the sample "Main Page" may be linked to, while temporarily hosted at the Wikipedia of that language.
  • Links to the new language edition of Wikisource must all be made immediately prior to the launching of that language:
  1. Links from all of the sister-projects in that language
  2. Links from the Wikisource Portal (Main Page)
  3. A link from that language's local wikisource.org "Main Page" (a redirect?)

I'm asking for permission to use KocjoBot (Python Wikipedia bot) on this WP. Primary mission will be updating interwiki links of all WP. So far the bot was and is running on :sl, :en:, :bs, :hr and :sr. Regards, --Klemen Kocjancic 15:36, 3 Aralık 2005 (UTC)


Navigation menüsünün adı[kaynağı değiştir]

Hemen sol üst köşedeki logomuzun altında başlayan menünün adı "Sitede yol bulma" iken geçenlerde Citrat tarafından "kılavuza" çevrilmiş. Orjinali "Navigation" yani denizcilikten gelen bir terim olan "yol bulma". Kılavuz is daha çok bir kitapçık uyandırıyor bende. O sebeple 2 yıldır hiç problemsiz kullandığımız "sitede yol bulma" ya geri alınmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Fikirleriniz? --Dbl2010 17:10, 4 Aralık 2005 (UTC)

kılavuz ismine alternatif isimler icin oylanmasina hic bir itirazim yok. Ancak "site" kelimesi ingilzice "Site"'san koken alan bir kelime. Benzer hatalar uzun sure fark edilmeden sayfalarda dolaniyor. Bir sekilde duzeltilmeleri gerek. Ama acikcasi bu degisikligi gostermen iyi oldu, haber vermek istedigim seylerden bir baskasiydi. Herhalde her sistem isim degisikligi icin haber verilmesi gerekecek. Bu konuda bir inceleme yapamk ister misiniz? Daha bir suru sistem mesaji var cevrilmis, tekrar isimlendirilmis ve hala isimlendirilmesi beklenen. Citrat 17:42, 4 Aralık 2005 (UTC)
Not: Yeri gelmisken degistir sayfasinin altindaki Turkce karakterlerin fontlari kucultulmus ve Ozet kismi eklenen yazilarla asagiya kaymis. Ozeti bir sekilde yukari alirsak kullaniminin artacagini dusunuyorum.
Beğenmediklerini belirtmekte özgürsün. Şimdiye kadar 450 den fazla mesajı ben çevirdim. Ve itirazları ya da önerileri hep dikkate aldım. --Dbl2010 17:45, 4 Aralık 2005 (UTC)
Konu begenmemekle ilgili degil, ayrica senin cevirdigin bir baslik degildi. Dedigim gibi haber vermek icin geciktim, ozur dilerim ancak bu sorunu sadece bana mal etmek tarafli bir tutum olur. Citrat 17:50, 4 Aralık 2005 (UTC)
Orası önemli bir menü. Bilmemne sayfasındaki ingilizce bir mesaj değil. Daha dikkatli olmak lazım. --Dbl2010 17:52, 4 Aralık 2005 (UTC)
Sevgili arkadasim, bu konuyu daha once sana IRC'de mesaj olarak gecmistim, almamis olabilirsin. Bir iki arkadasa da danismistim. Isim degisikligi gecici olarak idareten yapilmistir. Daha once de ana sayfa degisiklikleri yaptim, bunlari yonetici pozisyonuma ve tecrubeme dayanarak yaptim. Ismi begenmemis olabilirsin, bunu ifade seklini de ben begenmiyorum. Sayfanin oneminin farkindayim, ancak ayni hassasiyeti tum ana sayfa degisiklikleri icin gostermeni dileyecegim. Yoksa bana karsi tarafli tutum izledigini dusunecegim. Citrat 18:02, 4 Aralık 2005 (UTC)
Citrat, topluluğun onayını almadan kendi kafana göre işler yapmaya başladın, lütfen bu tavrından vazgeç artık.--Alperen 12:16, 5 Aralık 2005 (UTC)

Bence "kılavuz" kelimesi güzel olmuş. "Sitede yol bulma" veya "Sitede gezinti" de orası için makuldur. Ruzgar

Ruzgar, "Site" kelimesine alternatif ariyorum ama belki cok kabul gordugu icin yaniliyor olabilirim. Citrat 18:07, 4 Aralık 2005 (UTC)
Bence de 'kılavuz' garip duruyor. Ama ilk geldiğimde 'sitede yön bulma' da garip gelmişti. Bence 'menü' olsa, herkes anlar, hem artık Türkçe bir kelime menü. denisutku msj 4 Aralık 2005
"Dolaşım" olabilir? Aras 22:40, 4 Aralık 2005 (UTC)
Pusula ? --Ateşhaber uçur 22:45, 4 Aralık 2005 (UTC)
   Kılavuz guide sözcüğünün karşılığıdır ki aynı çerçevede kullanılabilecek
   farklı bir kavramdır ve yanlış anlamaya yol açabilir. Bir diğer deyişle ileride 
   aynı çerçeve içinde guide için bir karşılık bulmaya çalışacak olursak tıkanıp 
   kalırız. Tesadüf o ki, geçen ay navigation sözcüğünün Türkçe karşılığını mezun 
   olduğum bölümün yazışma listesinde tartışıyorduk. Bu kelimenin doğru, oturmuş 
   Türkçe karşılığı seyrüseferdir. (Volkan 22:20, 4 Aralık 2005 (UTC))
  • "Sitede yol bulma" isminin taraftarı değilim, daha net ve öz bir şey olabilir ama açıkcası "Sitede yol bulma" da beni rahatsız etmiyor. İlle de bir isim konacaksa bu sitede dolaşmayı, yön bulmayı tanımlayabilecek her şey olabilir, kılavuz da... Dolaşım şahsen hoşuma gitti. Belirtmekte yarar görüyorum "Sitede yol bulma" olursa tekrardan, bu beni rahatsız etmez... Açıkcası böyle her ufak detayın bu kadar tartışmaya yol açmasını anlayamıyorum. - Kubra 22:49, 4 Aralık 2005 (UTC)
Kübra, daha önce okuduğum bir yorumunda çeviri konusunda hassasiyet gösterdiğini hatırlıyorum. Burada yanlış sözcük seçimi beni kaygılandırıyor. Kılavuz doğru karşılık değil. Bence, dolaşma da doğru karşılık değil. Nedenini de söyleyeyim: Dolaşma, navigation'ın aksine, bir amaca yönelik değildir. (Volkan 07:31, 5 Aralık 2005 (UTC))
Farklı konularda farklı prosedürler uygulanabilir. Bu konuda belirli bir 'seçimimin' olmamasının nedeni bunu bir detay olarak görmem. Son zamanlarda bu tür sözcük detaylarında gereğinden fazla tartışıyoruz, gereğinden fazla zaman harcıyoruz. Burada önemli olan kişilerin o soldaki menünün ne manaya geldiğini 'anlamaları', bu yüzden bunu anlatacak her sözcük uygundur, kanımca. - Kubra 07:43, 7 Aralık 2005 (UTC)
  • Türkiye Bilişim Derneği (TBD)sözlüğünde navigayon yerine dolaşma öneriliyor. Kılavuz'a göre daha anlamlı olacak diye düşünüyorum. Daha önemli başka bir şey çarptı gözüme bu sorun tartışılırken. Ana sayfadaki kılavuz , araçlar , ara , makale , tartışma , değiştir , geçmiş , adını değiştir , sayfa izlemeyi durdur , mesaj sayfam (ileti sayfam ya da iletilerim daha iyi) , tercihler (seçenekler daha iyi olur) , katkılarım , oturumu kapat başlıklarının ve bunlardan iki sözcük olanların ikincilerinin ilk harfleri büyük harf olmalı. Yine , "Sayfayı kaydetmeden önce Önizlemeyi göster'e tıklayarak yaptığınız yeni sayfayı gözden geçirin." tümcesinde kalın harfler ile yazılı "Önizlemeyi göster" in baş harfi küçük olmalı.----Selkem 07:13, 5 Aralık 2005 (UTC)
Şu anda hangileri bilmiyorum ama sistem bazılarını baş harflerini kendi küçültüyor.

Bu değişiklik yapılmadan önce "sitede yol bulma" ibaresinden kaçımız rahatsızlık duyuyorduk? Samimi olarak soruyorum? Şimdi konu açılınca fikir belirtilmeye başlandı ama hiç konu gelmeseydi bir problem miydi? Biraz daha rahat olup işleri oluruna bırakmamız ve kritik sorunlarla uğraşmamız bence daha önemli. --Dbl2010 07:14, 7 Aralık 2005 (UTC)

Özgür, tartışma bir nevi emrivakiyle başladı. Üstelik de anlamı karşılamayan bir kelime seçilmiş. Sorun oradan kaynaklanıyor. Ya eski haline getirelim ya da anlamı karşılayan ve kafa karıştırmayan bir karşılık bulalım (Volkan 07:31, 7 Aralık 2005 (UTC)).
Benim sitemim genel anlamdaydı aslında. Bu tatışma zaten başladı artık. Ben şimdilik eski haline çeviriyim. Yeni bir sonuç çıkarsa ona değiştiririz. --Dbl2010 07:34, 7 Aralık 2005 (UTC)

Navigation menüsü, Koy cesmesi ve tartisma ahlaki[kaynağı değiştir]

Bu bir terbiyesizliktir arkadasim, bu emri-vaki degil! (Ki degisiklik haber verilmeksizin yapilmis bir degisiklik de degil). Tartisan icin 'kucuk ya da buyuk' o konun onemi vardir. Bu ufak bir sorun ise tartismayin, ilgilenmeyin! Tartismayi acan da ben degilim, buyuten de.

Daha once tarzda cok degisiklik yapildi ve yapiliyor (daha yeni yoneticilerden biri isim degistirdi). DBL2010'in bunu bana karsi kullanmasi (sonra onemsiz bir sorun sekilde tanimlamasi), ustune senin "duzeltmek" yerine, desteklenmen ortamin tarafsizligina golge dusuruyor. Dbl21010, kendi fikrinde olmayan insanlara ne ilk ne de son tavir alisi bu, senin de yandas olman burasi icin hos bir tablo cizmiyor.

Burada asil rahatsiz edici olan olayi sunum sekliniz. Basit bir iletisimle halledebilecekken, tartismalari partizan havasina sokmanizin nedenini anlamiyorum. Tartismalarin gecmisene ve amacina bakmadan "oldu bitti", "emri vaki" diye yaklasmani tarafli buluyorum. Bir konudan habersizsiniz diye hersey acele oldu anlamina gelmiyor, refleks, spontan yazilardan ozellikle kacinmani oneririm.

Turkce'ye duskunlugunuzun derecesini anlayabilmis degilim, ingilizce kokenli kelime kaldigi gibi yapici hic bir sonuc da cikmiyor bu son dialogunuzdan. Bu son sozlerinizden sonra tartismaya katilim beklemek beklemek cok zor. Isteyen isim oylamasina gidebilir, bunu ben baslatmayacagim. Bu tavrinizi ve olaylara baska yonlere cekmenizi kiniyorum.

Son olarak, ismin 'site', 'navigasyon' ya da baska bir sey olmasi kisisel olarak beni rahatsiz etmiyor. Burasi icin iyi gordugum bir degisikligi yaptim, haber verdim ve karsiliginda bu tavri aldim. Cok basit, eger haksiz oldugunuzu dusunmuyorsaniz, destekleyen de yoksa, yapmam olur biter. Buraya herkes gibi zaman ve emek harciyorum. Tesekkur bekleyerek yaptigim seyler degil benim bunlar, ama bu tur bir tavri da hakketmiyorum. Ne kimseye kaba bir tavir takindim, ne de taraf tuttum ama aynisini sizin icin soyleyemeyecegim. Kaotik bir ortamda otoriter olmak cok kolay. Kanunsuz kuralsiz bir Vikipedi diliyorsaniz, buyrun. Citrat 02:35, 9 Aralık 2005 (UTC)

Herkesin kendi aklı ve fikri var. Neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar verecek zekası var. Yandaşlık kavramı ne demek? Lütfen millete taraf tutuyor diye iftira atmayı bırak. Daha evvel de zeynepe yapmıştın. Hatırlıyorsundur umarım. Gerekirse arşivden bulabilirim. Bana da iftira atmayı bırak. Dbl2010 Vikipedi'de belki 100lerce kişi ile iletişimde bulundu ve devamlı tartışmalı olduğu 3 kişi sayamazsın. Doğru varsa savunulur. Doğru, çok kişi savunuyor diye savunulmaz. --Dbl2010 06:14, 9 Aralık 2005 (UTC)

Vikipedi'de kalite sorunu[kaynağı değiştir]

Arkadaslar, su anki artis hizi ile 2006 Mart basi civarlarinda 20 bin makale sayisina ve 2006 bitmeden de 100 bin sayisina ulasmamiz icten degil. Ancak Vikipedi'de ciddi bir kalite sorunu ile karsi karsiyayiz. Bu kalite seviyesi ile cok basarali bir ansiklopedi olmayacaktir ve sorunu bu sayfalarsa sik sik duyacagimiza inaniyorum. Gecen ay FCeliker'in ozetle kastetigi konu buydu ancak somut bir sey oneremedik. Elimizde tum makalelerin kalitesini yukseltmek icin sihirli bir degnek yok ama gunden gune kabaran bir [[Kategori:Vikipedi inşaat|Vikipedi inşaat]] kategorimiz var. Buradaki [[Kategori:Telif hakkı ihlali|telif]] ve [[Kategori:Vikipedi düzenle|düzenle]] kategorileri 600 civarinda makale icermektedir yani yaklasik tum makalelerimizin %5'ini kadari. Bu iki kategoriyileri elden gecirmek gorece taslaklari gelistirmekten daha kolay olacatir. Eger destek verirsek bunu hep birlikte cok kisa surede halledebiliriz ve Vikipedi'de hissedilir bir kalite artisi olacaktir. Fikir ve goruslerinizi bekliyorum. Saygilar, Citrat 18:19, 4 Aralık 2005 (UTC)

Büyüttüğünüz kadar ciddi bir kalite problemimiz olmadığını düşünüyorum. Haftada yüzde 5 ile en hızlı büyüyen (mevcut makale/yeni giriş) wikipedia olarak, makaleleri sadece yüzde 5inin 'düzenlenecek durumda' olması yüksek bir oran değil. Sonuçta telif ihlali yaratan veya düzensiz girilen makalelere mümkün olduğu kadar yetişmeye çalışıyoruz.
Bence asıl sorun; bu kadar hızlı büyürken, artık belirli standartların oturması gerekliliğidir. Mesela şablon kullanımı çok düşük. Hele ki çok faydalı olabilecek infoboxlar kullanılabilecek yerlerde, yazının içine başka wikilerden copy paste edilen şablonlar konuluyor. Buna ortak bir çözüm bulursak, daha sağlıklı bir büyüme olur. denisutku msj 4 Aralık 2005
Aslinda sorun %5'ten cok daha kotu, su anki makalelerin 2000'e yakini tarihlerden olusuyor. Taslak imi olan makaleleri hic saymiyorum. Aslinda kalitenin durumunu gormek icin Rastgele sayfa'ya tiklayarak fikir edinebilirsiniz. Infobox'un soruna cozum oldugunu sanmiyorum. Citrat 05:35, 5 Aralık 2005 (UTC)
Bu gün şöyle bir bizim hemen üstümüzde olana vikileri gezdim. Birkaç defa rastgele sayfa tuşuna bastım. Kesinlikle onların da kalite sorunu var. Hatta bir tanesinin 2 çeşit yıl makalesi vardı. (0 dan 2100 e 2 defa değişik isimle, fazladan 2100 makale eder) Yani çok büyük dilleri düşünmezsek diğer diller ile karşılastırıldığında Vikipedi'mizin kalitede bir farkı yok hatta bazılarında iyi. Ama diğerleri ile karşılaştırma yapmadan, kendi başına bir ansiklopedi kalitesi açısından değerlendirdiğimizde yapacak işlerimiz var elbette. Ama zamanla iyileştiğine inanıyorum. --Dbl2010 06:20, 9 Aralık 2005 (UTC)

Latince Harflerle Yazılmayan Dillerdeki Kelimelerin Türkçe Okunuşları İle Yazılması[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar Latince alfabe kullanmayan Rusça, Çince, Japonca, Korece, Yunanca, Arapça vb. gibi dillerdeki kelimelerin Türkçe yazım kurallarına göre Türkçe okunuşları ile yazılması gerekir. Bu kural Vikipedi Tüzüğündeki Türkçe bölümüne eklenmiştir.

Konuyla İlgili Tüzük

Vikipedi:Biçem el kitabı (Türkçe)

Ruzgar 23:29, 4 Aralık 2005 (UTC)

Tavsiye bazında güzel bir öneri. Zararı yok yararı var. Ama zorlayamayız. Ben destekliyorum. ----Dbl2010 06:59, 7 Aralık 2005 (UTC)

Kullanıcı durumu[kaynağı değiştir]

Bunu gördünüz mü? http://mail.wikipedia.org/pipermail/wikien-l/2005-December/033880.html

Amerikalı politikacılardan biri hakkında yazılan yalan dolu Wikipedia makalesi üzerine İngilizce Wikipedia bir süre (bugün itibariyle, bir deney olarak geçiyor yazıda) hesabı olmayan kullanıcılardan yeni makale kabul etmiyormuş. Hesabı olmayan kullanıcılar ise düzeltmeler yapabilecekmiş.

Saldırılan şahsın ağzından hikayeye http://www.usatoday.com/news/opinion/editorials/2005-11-29-wikipedia-edit_x.htm 'den ulaşabilirsiniz.

Bizde böyle bir uygulama olacak mı?

Aras 00:02, 6 Aralık 2005 (UTC)

Kimya, Matematik vs formüllerin girilişi[kaynağı değiştir]

Makale yazımı sırasında açılan pencerenin altında [], [[]], {{}}, sağ ok, üssel 0 1 2 3, redirect, kategori, vs gibi pek çok faydalı kısayol var. Ancak, kimya ve matematikte çok sık kullanılan formüllerin kolayca girilmesini sağlayacak üst indis üst indis, alt indis alt indis, vs türü kısayollar maalesef yok. En azından şimdilik bu ikisi (şu anda aklıma gelenler) aynı yere eklenebilir mi? Saygılar. Metal Militia 11:34, 6 Aralık 2005 (UTC)

Metal Militia, şimdilik sub ve sup olayını hallettim.--Ugur Basak 12:37, 6 Aralık 2005 (UTC)

Uğur, değişikliği gördüm, ellerine sağlık. Çok yararlı olacak bu kısayollar. Tekrar teşekkürler. Metal Militia 12:42, 6 Aralık 2005 (UTC)
Herhangi bir şey olursa bildirmekten çekinme. Kolay gelsin--Ugur Basak 12:46, 6 Aralık 2005 (UTC)

meta:Fund_drives/2005/Q4_planning/Translations sayfasında 9 Aralık'da başlayacak bağış programı ile ilgili çeviri gibi yardımlarda bulunulması isteniyor. Yardım etmek isteyen arkadaşlar yardım edebilir--Ugur Basak 19:16, 6 Aralık 2005 (UTC)

Çevirileri meta foundation üzerinde yapmak için login istiyor, login için de önceden tanımlı olmak gerekiyor. Anladığım kadarıyla sadece yöneticiler oraya koyabiliyor yazıyı. O yüzden ben vikipedi'de bir başlık olarak açtım, yavaş yavaş çeviriyorum. İlgili bir yönetici yardım ederse sevinirim. - denisutku msj 16:20, 16 Aralık 2005 (UTC)

Özür dilerim, merakımı bağışlayın ama, ben mi yanlış görüyorum acaba? Ortalıkta bir özgeçmiş furyasıdır gidiyor. Sanırım bu kişiler Vikipediyi 'neredeyse' kendi özel web sayfalarını yapabilecekleri bir yer olarak görüyorlar. Fotoğrafları bile var :) Bu durumun ölçüsü, kıstası, kriteri nedir? Cevap: "Bir "Ansiklopedi" içinde elbette kişilerin (herkesin ?) kendi özgeçmişleri de olacaktır." mıdır?... Saygılar. Metal Militia 22:40, 6 Aralık 2005 (UTC)

Aras, bu tür sayfalara sil ibaresini koyarken duraklama bile. Bu arada, sil ibareli sayfaları sorgulamanın bir yolu var mı? (Volkan 06:51, 7 Aralık 2005 (UTC))
Fiiiiiiiii tarihinde sili 2 ye bölmemiz lazım demiştim. Anında silinebilecek deneme,küfür gibi saçmalıklar ve tartışma gerektiren içerikli sayfalar. Gereksiz bürokrasi tepkisi almıştım. Bunu uygulamaya geçirebiliriz. --Dbl2010 06:56, 7 Aralık 2005 (UTC)
Bence hemen uygulamaya geçmeli. Reklam olduğu apaçık belli olan sayfalar, küfür ya da övgü dolu olan sayfalar, baştan aşağı söylencelerle ve övgülerle dolu sözde dini sayfalar, ve içi tümüyle boş olan sayfalar (Örn. Aksaray'ın köyleri) hemen silinmeli. İçeriğinin bazı bölümleri yetersiz, ya da kısmen sorunlu olan sayfalar ise bekletilebilir. Nacizane kulunuz böyle düşünüyor affınıza sığınarak. Muhammedcimci 08:13, 8 Aralık 2005 (UTC)
İngiliz wikide "speedy deletion" gibi bir şey vardı, o tarz bir şey olabilir. Birde kullanıcının "neden" yazma imkanı olması iyi olur. şu nedenden dolayı hemen silinmesi gerekiyor.--Ugur Basak 08:36, 8 Aralık 2005 (UTC)

Vik-ül İslam[kaynağı değiştir]

Bilmem farkettiniz mi, iki üç günden beri İslam hakkında saçma sapan, ipe sapa gelmeyen makaleler giriliyor. Eğer bakma fırsatı bulmuşsanız hepsinin huzuradogru.com adresini kaynak gösterdiğini görebilirsiniz.

Siteye baktım, görünürde sadece propaganda yapıyor, bağlantıları vermesinin amacı para kazanabileceği bir reklam sistemi (Overture, Adsense) degil. Yani, ben taraflılıktan suçlu buluyorum kendilerini.

Teker teker sil koyalım derim, eğer tarafsız olarak birisi elden geçirmeyecekse.

Kolay gelsin,

Aras 03:17, 7 Aralık 2005 (UTC)

Ansiklopedik olmadığını düşündüğün her makale de sil şablonunu kullanabilirsin. Dini makale diye bir ayrıcalık yapmaya gerek yok. ----Dbl2010 06:58, 7 Aralık 2005 (UTC)

Ben bu makalelerin silinmesi taraftarı değilim. Dikkat ederseniz genelde bu makalelerde kullanılan dil yanlış mesela "kafirler islama saldırırken" falan gibi. Yani burdaki kafirler lafı "hristiyanlar" veya makaleye göre "putperestler" olarak değiştirilirse o zaman problem kalmaz. Aslında oradaki bilgiler kaynak olarak kullanılabilir ve o bilgiler temel alınarak makale yazılabilir sonra isteyen istediği bilgileri de ekler. Mesela Abdullah Öcalan makalesi vardı ona da birisi propaganda yazısı eklemiş ben gittim o yazıları silip kısa bir şekilde hayatını anlatan bir makale yazdım. Tabii böyle bir kaynaktan makale alıpta üstünde hiç oynamadan, vikipedi biçemine uygun hale getirmeden buraya koyanları da uyarmak lazım belki vikipedi biçemini bilmedikleri için kopyala&yapıştır metodu ile buraya koyuyorlar. Ruzgar 23:05, 7 Aralık 2005 (UTC)

Belirtilen basliklarin bir ansikopedide olmasi gerektigi gercegine ben de katiliyorum. Yalniz, dedigin gibi ufak degisikliklerle duzelebilecek makaleler degiller, cunku tam bir plana gore yazilmislar.
Abarti bir ornek:"Hz. Zebellud MO 378 yilinda dogmustur" diyecegine "Nurlularin nurlusu, Ezalem-mu ene firkayetn bin Meassud'den olmadir, aleme sefakesinin ise Hicri 129,2 yilinda olmasi Allah (هفحدبرت) tarafindan sular buz tuttugu, baliklar ters yuzdugu zaman karar verilmistir" diyor.
Ben bunun neresini duzelteyim? Konuyu buraya getirme amacim farkliydi ama, bu sekilde "anlamlandirilmis" makalelerin silinip gercekten konuyu tarafsizca yazabilecek kisiler tarafindan yazilmasi gerektigini dusunuyorum. Bilgim bu konularda yetersiz, tarafsiz olabilecegimi de dusunmuyorum, onun icin duzenlemekten kaciniyorum. Bu gibi makalelerde sil'in ne kadar yerinde olup olmadigi konusunda fikir yurutebilirsek herkese yararli olur bence.

Aras 03:44, 8 Aralık 2005 (UTC)

  • Aslında bu konularda yorum yapmaktan hoşlanmıyorum ama sanırım bazı noktaları netleştirmemiz gerek:
  1. Bu makalelerin çoğu ansiklopedik formatta değil, çoğu da salt kopyala yapıştır (telif sorunları da var!). Taraflı oldukları da bir gerçek, en basit örneğiyle: "Rabbimiz", "Peygamber efendimiz" gibi tanımlamalar ne yazık ki taraflı gözükür bu nedenle bir kaç ufak düzeltmeyle tarafsızlaştırılması gerekir.
  2. Bu makaleler İslami literatürde ve bir çok yerde ufak açıklamalar getirilmesi gerekiyor. Bazı kelimeler İslam literatürüyle ilgili olmayan kişiler için anlaması imkansız türden.
  3. Makalelerde genel tanımlar ve girişler mevcut değil. Ayrıca girilen mefhumların sadece İslam'daki yerine yer verilmiş. Oysa, örnek olarak, kader veya dua gibi mefhumlar birçok farklı din ve inançta bulunur. Bunların genel bir tanımı makalede yer almalıdır, belli başlı inançlardaki konumu da kısaca belirtilir.
  4. Girilen dini içerikli makalelerin içinde en zor ve düzeltilemez gibi duranlar Peygamberleri konu alanlar. Oysa bu peygamberlerin a. Tarihsel kaynaklarda nasıl geçtiği; b. kendisine inanılan dinlerde onu konu alan mitler ve bu dinlerde onunla ilişkilendirilmiş sembolizm; c. daha sonraki dönemlerde bu inanışlar içinde nasıl değerlendirildiği; gibi hususlar göz önüne alınarak makaleler yazılmalıdır. Bu makalelerde ne yazık ki bu atlanmıştır, sadece İslam dininde bu peygamberlerle ilgili kıssalara yer verilmiştir. Düzenlemesi cidden zordur...
  5. Ben düzeltebildiğim kadarıyla girilen çoğu terimi düzelttim. Bu konularda hoşgörülü olmamız lazım, bunun örnekleriyle daha çok karşılaşacağız, çok keskin bir tavırla bu makaleler girilir girilmez müdahale etmek (hepsine hemen sil koymak veya silmek veya kullanıcıyı yasaklamak) hem bu kişileri kızdırır hem de Vikipedi'nin farklı anlaşılmasına yol açabilir. En iyisi hava biraz durulduğunda (zaten max. 30 dk sonra gidiyorlar) gerekli müdahaleleri yapmak. Selamlar... - Kubra 08:09, 8 Aralık 2005 (UTC)
Kubra'ya katılıyorum. Anında müdahale galiba onları kızdırıyor. Bundan sonra en iyisi beklemek ve sonra da ne yazık ki zaman yitirme pahasına onların yaptıklarını temizlemek, ayıklamak... Keşke daha kestirme bir yolu olsa; ama galiba yok gibi... Muhammedcimci 19:02, 8 Aralık 2005 (UTC)

BBC Haberi[kaynağı değiştir]

Bu taraflı makale yazılımı işi bir tek Türkçe vikipedinin sorunu değil aslında, bakınız bu konuda BBC'de bir haber var, http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4502846.stm . Yeni makale yazılması için kişilerin kullanıcı olması gerekecek sanırım bundan sonra. Bu durumda vikipedistlere daha çok iş düşecek gibi. Barış Toprak 08:38, 7 Aralık 2005 (UTC)

Sanırım o sadece İngilizce Wikipedia için geçerli. --Dbl2010 06:23, 9 Aralık 2005 (UTC)

"Privacy Policy"[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki bu ibare çevrilmeyi bekliyor mu? Gizlilik bildirimi mesela? --Ateşhaber uçur 22:39, 7 Aralık 2005 (UTC)

Oradaki link boşa gidiyor zaten, ama şurda Vikipedinin tüm sayfaları var oradada göremedim. [1] sende bir bak istersen.--Ugur Basak 22:49, 7 Aralık 2005 (UTC)
"Gizlilik Kuralları" olabilir. Ben de göremedim Uğur. Bağlantı boşta. Metal Militia 23:05, 7 Aralık 2005 (UTC)
"Gizlilik politikası" oluyor aslında doğrudan çevirisi ama kalıplaşmış bir çevirisi varmı acaba?--Ugur Basak 23:08, 7 Aralık 2005 (UTC)
Vardır mutlaka. Araştırayım. Evet, "... politikası" daha güzel durdu sanki. Metal Militia 23:11, 7 Aralık 2005 (UTC)
Ben de araştırmıştım bu terimlerin kullanımını. "Gizlilik politikası" olarak çevrildiğinde 'politikamız gizliliktir' olarak algılanıyor. Aslında burada 'policy'den çok, 'privacy'nin çevirisi önemli. Çünkü 'gizlilik'ten ziyade 'mahremiyet' anlamına geliyor ve Arapça olan bu kelimenin yerine de Bilişim Derneği 'kişisel gizlilik' terimini kullanıyor. O yüzden benim önerilerim Kişisel Gizlilik İlkeleri veya Kişisel Gizliliğe Saygı Politikası. -denisutku msj 13:32, 8 Aralık 2005 (UTC)

Privacy'nin tam Türkçesi mahremiyet. Ama bu bağlamda kullanılırsa anlaşılır mı bilemem. Türkçede mahremin başka anlamları da var. Prosure 19:25, 8 Aralık 2005 (UTC)

Mahremiyet biraz eski bir terim olmakla birlikte, burada anlatılmak isteneni çok yerinde olarak veriyor aslında. Ama güncel Türkçe kullanalım diyorsak; "Gizliliğe Saygı", "Bilgilerinizin Gizliliğine Saygı", "Kişisel Bilgilerinizin Gizliliğine Saygı" seçeneklerini öneriyorum. Saygılar. Metal Militia 19:33, 8 Aralık 2005 (UTC)
Mahremiyet uygundur. Yeni bir karşılık bulmak için kasmaya gerek yok. Gizlilik "secrecy"nin karşılığı. İllaki öztürkçe olsun diyorsanız "kişisel gizlilik" gibi bir alternatif getirilebilir. Lakin, giderek, Oktay Sinanoğlu'nun yazdıkları gibi okunmaz hale getiririz... Mahremiyet olsun derim. Türkçe konuşan herkes için gayet net bir kelime. (Volkan 09:45, 9 Aralık 2005 (UTC))

Privacy policy'nin tercümesi tamamlanmıştır. Adının "Mahremiyet politikası" olması yönünde oyumu kullanıyorum. Saygılar. Metal Militia 22:21, 15 Aralık 2005 (UTC)

Sil şablonu kullanımı[kaynağı değiştir]

{{sil}} şablonu kullanırken; şablonu makalenin en üstüne ve makalenin o anki halini silmeden koyabilirsek daha iyi olur. Silme işlemi sırasında içeriğine daha kolay bakmış olabiliriz.--Ugur Basakmesaj 18:57, 10 Aralık 2005 (UTC)

tr.wikipedia'a yeni resim yüklerken[kaynağı değiştir]

commons.wikipedia.org sayfasında ortak alanda olan resimler vs. tr.wikipedia'a yüklemeden dosya ismi ile kullanabilirsiniz.--Ugur Basakmesaj 18:57, 10 Aralık 2005 (UTC)

Türkçe'de sıklıkla yapılan hatalar[kaynağı değiştir]

Türkçe'de yapılan genel hataları bir sayfada belirtmemizin vaktinin geldiğini düşünüyorum, bu sayede kullanıcılarda bakabilir, düzeltmek isteyen kişilerde en azından bir refarans noktası olarak kullanabilirler. Başlangıcı yaptım gördüğünüz sık hataları eklerseniz güzel olur. Sayfa Vikipedi:Türkçe'de sık yapılan hatalar.--Ugur Basakmesaj 19:05, 10 Aralık 2005 (UTC)

Tartışmak, Yeni Makaleler ve İtham[kaynağı değiştir]

  • Gözlemlediğim, beni rahatsız eden ve "sorun" diye adlandırdığım bazı noktaları belirtmek istedim. Bu bir tartışma değil, tartışılsın diye belirtmiyorum, sadece bilinsin diye belirtiyorum.
  1. Tartışmak, Yeni makale girişi - Niye aktif üyelerimiz zamanlarının çoğunu var olan makalelerin ufak detaylarını tartışarak geçiriyor? Niye bunun yerine yeni makale girmiyorlar? Herhangi bir makaledeki tek bir kelimenin günlerce tartışıldığını görüyorum, büyük bir heyecan içinde birçok Vikipedist şu veya bu konularda tartışıyor, ama kimse yapıcı şeyler yapmıyor. Belki biraz ağır veya fazla yalın bu sözlerim ama bu beni cidden rahatsız ediyor. Özellikle Yöneticilerin idari işlerlerle meşgul olmaktan hiç yeni makale girmediğini görüyorum, bu beni rahatsız ediyor. Yeni makale girmeye zamanı olmayan en azından düzenle veya taslak şablonlu makalelerden 1-2sini elden geçirebilir... Önemli olan katılım.
  2. İtham - "Sen şuncusun, bucusun", "Şöyle şöylesin, burası bunun yeri değil, şunu yapmak istiyorsun". Herkesin bir inancı, ideolojisi ve düşünceleri vardır, ama kişi kendi ağzıyla bunu belirtmeden bizim onu suçlamamız kabul edilemezdir. Zaten burası özgür bir ortam ise bir şeyin taraftarı olması 'propaganda ve saldırı yapmadığı' sürece suçlama nedeni olamaz. Burada kimse kimseye "şuncu, buncu" ithamında bulunamaz, kimse "şunu yapmak istiyorsun" diyemez eğer söz konusu kişi "ben şunu yapmak istiyorum" dememiş ise. Arkadaşlar, ithamlardan sıkıldım, ne ben ne bir başkası buraya suçlanmak için geliyor, o zaman niye suçluyoruz? İnsanları, tanımadığımız insanları, niye kırıyoruz? İnsanları niye Vikipedi'ye karşı soğutuyoruz? Burası kişilik tahlili yapılan bir yer değil. Burada önemli olan katılım.
  3. Ufak bir nokta olarak da; Bilmiyorum ama konuşurum, inat da ederim... - Hayır, bilmiyorsan en fazla yorum belirtirsin ve bunun yorum olduğunu bu konuda bilgisiz olduğunu belirtirsin. Ayrıca kimseye "sen şunu bilmiyorsun, ama ben bunu biliyorum" da diyemezsin. Unutmayalım, önemli olan katılım.

Fazla yalın ama bunları belirtmek istedim; bu konuda 'tartışmayacağım' sadece 'sorun olarak nitelediklerimi belirtmek' istedim. - Kubra 17:12, 11 Aralık 2005 (UTC)

Merhaba, söylediklerini niyeyse üstüme de alındım. Yöneticilik maalesef makale girmekten bir ölçüde feragat etmeyi gerektiriyor. Bunu kabul etmek lazım.
Öte yandan tartışmalar da bazen fazla uzuyor, haklısın. Ama burası ne kadar steril ve kimsenin tanışmadığı bir yer de olsa da insanların bulunduğu bir ortam. Hiç görüş farkı olmaması beklenemez. Ama insanların 'ben bilirim sen bilmezsin' havasına girmemeleri gerekir. Girerlerse yöneticilerin müdahele etmesi gerekir diye düşünüyorum. Bunun yanı sıra bazı konular tartışmaya daha açık oluyorlar. Tartışmada, kişisel suçlama hariç, uzamasına sınır koymak da doğru değil. Eskilerin dediği gibi, 'hakikatin ışığı farklı fikirlerin çarpışmasının şeraresinden vücut bulur.' :) Selamlar. Prosure 17:47, 11 Aralık 2005 (UTC)
Kubra`ya bütünüyle katılıyorum. Yaygara koparılan, insanların birbirine kolayca akıl verdiği ve birbirinin kapasitesini sorguladığı, kavga dövüş ilerleyen tartışmalarla uğraşmak yerine artık işimize bakalım. - 16 22:46, 11 Aralık 2005 (UTC)

Herhangi bir kategoride olmayan sayfalar[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, Herhangi bir kategoride olmayan sayfalara hep beraber el atmamız gerekiyor. 1000 tanesi yukarıdaki bağlantıda listeleniyor. Onları hem bir kategoriye koymaya çalışalım, hem düzenle taslak vs. şablonlardan gerekli olanları koyalım, düzenleyebildiklerimizi düzeltelim. Sıra ile yaparsak daha düzenli olur diye düşünüyorum. Yaptığımız değişiklikleri buraya eklerseniz takibi daha kolay olur.--Ugur Basakmesaj 09:03, 14 Aralık 2005 (UTC)

Yardımcı olurum ;-) (M harf ile başlayacağım...)--katpatuka 18:47, 14 Aralık 2005 (UTC)

Düzenlemeler[kaynağı değiştir]

  • Son durum: 1-604,900-1000 (Kalan kısım:605-900) 605'den sonrası
  • 1-28 makaleler düzenlendi.--Ugur Basakmesaj 09:03, 14 Aralık 2005 (UTC)
  • 28-100 düzenlendi.--Ugur Basakmesaj 21:08, 14 Aralık 2005 (UTC)
  • 100-450 düzenlendi.--Ugur Basakmesaj 22:39, 15 Aralık 2005 (UTC)
  • M-harfi (504-604) aşağı yukarı tamam.--katpatuka 13:06, 16 Aralık 2005 (UTC)
  • 450-504 arasıda kabataslak bitti.--Ugur Basakmesaj 18:00, 16 Aralık 2005 (UTC)
  • 943-1000 arası düzenlendi.--Ugur Basakmesaj 18:34, 16 Aralık 2005 (UTC)
  • 900-915 arasına kategori eklendi Ruzgar 18:47, 16 Aralık 2005 (UTC)
  • 915-943 arasıda düzenlendi.--Ugur Basakmesaj 19:09, 16 Aralık 2005 (UTC)
Yeni listede 1-36 arası düzenlendi. (2. başlık olan Ana Sayfa hariç)--Zeynep 04:21, 26 Aralık 2005 (UTC)
Yeni listede 37-56 arası düzenlendi.--Zeynep 05:57, 26 Aralık 2005 (UTC)

Kategoriler:Semboller[kaynağı değiştir]

Kategori:Semboller'in üst kategori ne olabilir ?

Bence kategori:semboller için bir üst kategoriye gerek yok şimdilik. İngilizce ve Almanca vikipedilere de baktım. Onlar da sadece Category:Symbols olarak bırakmışlar. --Zeynep 01:45, 26 Aralık 2005 (UTC)

Telif sorun olmayan siteler[kaynağı değiştir]

istanbul.gov.tr[kaynağı değiştir]

Kullanacağınız içerik hakkında kaynak belirttiğiniz sürece istanbul.gov.tr portalında yer alan yazılı ve görsel materyalleri kullanmanızdan onur duyarız. İlginize teşekkür eder. İyi Çalışmalar Dileriz İstanbul Valiliği Bilgi İşlem Merkezi e-posta:webyonetim@istanbul.gov.tr Telefon:0212 455 55 32 Faks :0212 455 55 34 Adres :İstanbul Valiliği - Ankara Caddesi 34410 Cağaloğlu-Eminönü/İstanbul

Edebiyatturk.net[kaynağı değiştir]

İsmim Mesut Eröz www.edebiyatturk.net internet sitesinin editörüyüm. Site içeriğinden istediğiniz bölümü ya da tamamını istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Herhangi bir kısıtlama ya da koşul yok. Alıntılarınızda www.edebiyatturk.net ve www.edebiyatturk.com isimlerini kullanıp kullanmama kararı da tümüyle size ait. İlginize teşekkür ediyorum. Başarı dileklerimle Mesut Eröz



[2] ismim çetin köse www.cetinkose.com sitesi bana ait yapabileceğimiz ne varsa hazırım kolay gelsin,saygılar

Diğer wikilerde Türkiye ile ilgili taraflı yazılar[kaynağı değiştir]

Bunu bir konuya dikkat çekmek için yazıyorum sadece. Diğer wikilerde Türkiye ve Türkiye ile ilgili bazı konularda çok fazla taraflı yazılar yazılıyor. Bu diller ile ilgili bilgisi olanların ara sıra göz atmaları güzel olur. Mesela en:Elazig Province makalesi ve birkaçı daha Kurdistan kategorisi altında toplanmıştı, bunlardan bir kaçını düzeltmem sonucunda eski haline geri getirildiğini gördüm. Umarım bunları dikkate alırsınız.--Ugur Basakmesaj 14:19, 19 Aralık 2005 (UTC)

Özellille ingilizce Wikipedia'da Türkiye aleyhine bir çok makale var. Bir kısmına taraflı ibaresi koydum ancak daha birçok makale var zannımca. İngilizceye hakim vikipedistlerin konuya el atması lazım gibi geliyor bana. --Zeynep 01:42, 26 Aralık 2005 (UTC)

Fund drive çevirisi[kaynağı değiştir]

Wikimedia needs your help in its current fund drive. See our fundraising page for details. şeklindeki çeviri Şu anki stok harcamalarında Wikimedia'nın yardımınıza ihtiyacı var. Ayrıntılar bağış sayfamıza bakınız. şeklinde çevirilmiş.

Wikimedya'nın şu anki bağış kampanyasında yardımıza ihtiyacı var. Ayrıntılar için bağış sayfamıza bakınız. olarak çevirilmesini öneriyorum. - denisutku msj 12:39, 20 Aralık 2005 (UTC)

Ve diğer özel sayfalarda birebir çeviri yöntemi izlensin mi?[kaynağı değiştir]

  • Bence birebir çeviri "mutlaka gerekli değildir". Çeviride adaptasyon çok önemli bir unsurdur; Bizim bir çok terimi, başlığı ve adlandırmayı Türkçe konuşan kişilerin rahatça algılayıp, istenilen konuyla bağlantı kurabilecek bir şekilde çevirmemiz gerekiyor. Kubra 16:32, 28 Ekim 2005 (UTC)
Katiliyorum, bu yuzden isimleri rahat anlasilabilir isimlerle degistirilmesinden yanayim. Gozume en cok batan :Koy cesmesi: basligi oldu simdiye kadar ama diger basliklari da burada belirtebilir arkadaslar. Citrat 17:30, 28 Ekim 2005 (UTC)
Tum WP'ler ayni direk/birebir cevrim stilini kullaniyorlar, sahsen ben bu birligin tarafindayim. MonsterOfTheLake 12:53, 30 Ekim 2005 (UTC)
"Birebir çeviri" fikrine katılmıyorum. İngilizcede, o (iş) çok basit anlamına gelen: "It's a piece of cake" cümlesi "Bir dilim kek" diye mi çevrilecek? Metal Militia 21:31, 29 Kasım 2005 (UTC)
Birebir ceviriden kasit anlatilanlari aynen cevirmek olsa gerek, "piece a cake" bir deyimdir ve bu deyimin cevirisi de "cocuk oyuncagi" seklindedir. Cem Mergenci 21:39, 29 Kasım 2005 (UTC)

Birebir çeviri article-makale çevirisinde de görüldüğü gibi her zaman doğru değildir. (Bence Vikipedi'de bu kasıtla yazılan tüm "makale" sözleri "madde"ye çevrilmelidir. Çünkü ansiklopedide makale olmaz, madde olur.) Çeviri yapıldıktan sonra defalarca okunmalıdır. Hem de söz konusu kaynak metin tamamen unutularak. (Tabi ki ana fikirden kopmadan.) Ancak unutmamak gerekir ki Türkçede henüz kullanılmayan ama birebir çevrildiğinde de anlamlı olan çevirileri yok saymamalıyız. "Köy çeşmesi" buna bir örnek. (Gerçi "köy çeşmesi" kavramı Türkçede zaten kullanılıyor.) Köy çeşmesi denince aklıma su doldurma sırasında bekleyen ve bekleyiş sırasında günlük konular hakkında konuşan köy ahalisi geliyor. Vikipedi'deki köy çeşmesinde de aynısı var. Vikipedi köyümüz, köy çeşmesi de onla ilgili tartışmaları yaptığımız, düşüncelerimizi açıkladığımız yer. "Köy kahvesi" de buna yakın bir kavramdır. Köylü milletin efendisidir. :-) 85.97.50.233 15:52, 6 Aralık 2005 (UTC)

Hayir birebir isim cevirisni izlemek gerekmiyor ve diger vikipediler de boyle yapiyor. Keza Fransizca, Ispanyolca ve bircogunda buranin ismi "Cafe" , Almanca'da "Forum". Ayrica Koy cesmesi zannetigimiz kadar bizim gecmisimizi yansitmiyor. Koylerde cok uzun bir sure su kaynagi derelerdi. Cesme kavrami daha cok kasabalarda, hatta sehirlerde vardi. Yani isim olarak ne tam bir ceviri ne de anlam olarak karsiligini veriyor. Ayrica dikkatinizi cekerim, guzel isim aramiyoruz, bu odayi ilk bakista en iyi temsil edecek isim ariyoruz. Citrat 23:01, 8 Aralık 2005 (UTC)

Ona hayır, buna hayır... Biraz uzlaşmacı olun. Kendi bildiklerini doğrultusunda körü körüne muhalefet yapma konusunda Hıncal Uluç'a taş çıkaracaksınız. Sonuçta sizin adınız üzerinde tartışma yapmıyoruz ki. Ne bu şiddet bu celâl?
Asıl meseleye gelirsek: Siz herhalde hiç Türk köyü görmediniz. Vaktiniz olursa bir çıkın dolaşın. Türkçe ya da Türkçe kavramlar üzerinde bu kadar kesin ve açık yargılarınız var, ama yıl 2005 iken Türkçe karakterleri kullanarak yazı yazamıyorsanız bunda bir gariplik vardır. "Ne alakası var?" demeyin, var. Türkçe karakterleri yazamayan Türkçe ansiklopedi yetkilisine gülerim. Lütfen... 85.100.144.92 22:27, 11 Aralık 2005 (UTC)

Merhaba, birkac kez yeni bir altbaslik koymayi denedim fakat olmadi. Nasil yapildigi konusunda yardimci olursaniz sevinirim. Eklemek istedigim birkac madde ve dolayisiyla makale var. Tesekkurler--Sapere Auso 22:56, 19 Kasım 2005 (UTC)

Bu arada Kubra'nin neden daha once eklemis oldugum Cek Marsini sildigini anlamis degilim, cevirisini yapmadigim icin mi? Sairlik yetenegim olmadigi icin boyle bir seye girismedim, eger sizin yeteneginiz varsa size cevirisini gondereyim kendiniz deneyin. Acikcasi bu mudahalenizden sonra Wikipedia'ya yazmayi kestim, hevesim kirildi.

Her hangi bir makaleyi silmedim, genel politikam bu sadece sil şablonu koyuyorum, silmiyorum kesinlikle kendim. Sil şablonu ise sadece benim fikrimi belirtiyor, isterseniz bu şablonu kaldırabilirsiniz. Kastettiğiniz makaleleri hatırlamıyorum, ama bir ara yabancı bir dilde (sanırım çekçe veya slovakçaydı) bir çok makale eklenmişti, hiçbirinde türkçe açıklama yoktu biz de hepsine sil şablonu koymuştuk o yüzden. Eğer yabancı dilde girilebilecek bir makale giriyorsanız (milli marşlar vb.) lütfen türkçe açıklama yapmayı unutmayınız... - Kubra 20:58, 27 Kasım 2005 (UTC)

Ana Sayfadaki Bazı Başlıkların Yazım Şekli[kaynağı değiştir]

  • Ana sayfada gördüğümüz "sitede yol bulma" , "ara" , "araçlar" , "diğer diller" , "makale" , "tartışma" , "kaynağı gör" , "geçmiş" , "sayfa izlemeyi durdur" , "mesaj sayfam" , "tercihler" , "izleme listem" , katkılarım" , "oturumu kapat" ifadelerinin , başlık niteliği taşımaları nedeni ile TDK Yazım Kuralları'na uygun olarak "Sitede Yol Bulma" , "Ara" , "Araçlar" , "Diğer Diller" , "Makale" , "Tartışma" , "Kaynağı Gör" , "Geçmiş" , "Sayfa İzlemeyi Durdur" , "Mesaj Sayfam" , "Tercihler" , "İzleme Listem" , Katkılarım" ve "Oturumu Kapat" şeklinde değiştirilmelerini öneriyorum.----Selkem 17:03, 8 Aralık 2005 (UTC)
  • Selkem, "önizleme" konusunda haklısın. Düzelttim de. Teşekkür ederim dikkat çektiğin için. İlk harflerin büyük olması gerektiği konusunda da katılıyorum sana. Başlangıçta ingilizce wikipedia ile tutarlı olmak için bu şekilde yazılmışlardı ama türkçe içeriğin türkçe kurallarla yazılması gerekiyor. Tercih kelimesi yerine seçenek kullanılmasını ise doğru bulmuyorum. Dilde, oturmuş, herkese doğal gelen kelimeleri zorlayarak öztürkçe karşılıklar bulmaya çalışmak çok anlamlı değil bence.(Volkan 23:27, 8 Aralık 2005 (UTC))
  • Değerli Volkan , "tercih" ve "seçenek" konusunda ısrarcı değilim , hatta bunun dilimizin zenginliği olduğunu düşünüyorum. Öyle oluyor ki , bazen aynı yazı içinde bu iki kelimeyi birlikte bile kullanabiliyoruz. Fakat ana sayfa başlıklarının ilk harflerinin büyük harf olması bu konudan bağımsız bir gereklilik bence. En kısa zamanda değiseşeğini ümit ediyorum. Selamlar.----Selkem 04:54, 9 Aralık 2005 (UTC)
Menülerdeki bazı kelimelerin küçük harf ile başlaması ingilizcede ya da başka bir dilde tercih edildiğinden değil. Tek sebebi programı yazan kişinin bunu artistik bir güzellik bulmasından kaynaklı. Örnek MedyaViki:Toolbox Büyük harf ile Araçlar yazıldığı halde sistem kendi küçültüyor ve menüde araçlar olarak gözüküyor. Sanırımı sadece Monobook temasına özel. Özel:Allmessages sayfasında tüm çeviriler mevcut. Oradan bakabilirsin. --Dbl2010 05:50, 9 Aralık 2005 (UTC)
Özgür, haklısın. Aklımda yanlış kalmış. Ben yerelleştirme çalışmalarına başladığımda tutarlı olmaya çalışıyordum diğer viki sürümleriyle. Onu hatırlayarak yapmıştım yorumu. Az önce yeniden denediğimde farkettim ki çevirilerde zaten kelimelerin ilk harfi büyük. En azından ilk kelimelerin... (Volkan 10:42, 9 Aralık 2005 (UTC))

Sayfa başlıklarında Vikipedi yazmalı[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de sayfa başlıkları eskiden aşağıdaki gibiydi:

http://img392.imageshack.us/img392/8601/viki8zq.jpg

Ama nedense daha sonra da Vikipedi sözü Wikipedia'ya çevrilmiş. (Bu konuda oylama yapıldı mı yapılmadı mı bilmiyorum.) Diğer dillerdeki Vikipediler'de de sayfa başlığında o dildeki adın yazılması söz konusu. Örneğin Fransızca'da [3] Wikipédia, Portekizce'de [4] Wikipédia, Slovence'de [5] Wikipedija... Türkçe sayfalarda da bu Vikipedi olarak kalmalı. Böylece Vikipedi kimliği her yerde vurgulanmış olur.

Aslında o başlık şimdiye kadar hiç Vikipedi yapılmamıştı. Ama şu anda Vikipedi yaptım. Konuya işaret ettiğin için teşekkürler. --Dbl2010 09:42, 25 Aralık 2005 (UTC)
Değişiklik yaptığınız için teşekkürler. Sayfa başlıklarının daha önce de Vikipedi olduğunu bu kopyalardan görebilirsiniz. (18 Mayıs 2005 ve sonrasındaki kopyalara dikkat.) [6] [7] [8]...

Değiştirme Sayfasındaki Türkçe Harfler[kaynağı değiştir]

Türkçe klavyenin olmadığı yerlerde kullanılan, sayfa altındaki bu harflerin kullanımı bazen bilgisayar oyunlarında hedefi vurmaktan daha zor. Özellikle de "İ", "ı: gibi harflerde. Bu harfleri Rusça Vikide olduğu gibi dörtgenler içine alip "hedep büyültmenin" bir yolu var mı? Rusça Vikide dörtgenleri harflere oranlı yapmışlar, dolayisi ile küçük harfler yine de biraz küçük kaliyor. Biz her harfe eşit yerayirarak yapabiliriz. Ne kadar büyük yaparsak, verimlilik o kadar artacak :-) (SAK 25 Aralık 2005.

Bir inceleyip yapmaya çalışacağım. --Dbl2010 04:31, 26 Aralık 2005 (UTC)
Aynılarını yaptım. Biraz fayda sağladı. --Dbl2010 01:03, 27 Aralık 2005 (UTC)
Elinize sağlık! Kutularda nedense alt yarısında tıklattırıldığında çalşmıyor ama bu benim settinglerimle ilgili olabilir mi diyorum. Bir de bütün harflere aynı büyüklükte kutu yapmanın bir yolu varmıydı? Kullanici: SAK
Evet bende de öyle. Ama sadece ilk satır. İkinci satır düzgün. Sebebini bulup, düzeltmeye çalışacağım. --Dbl2010 23:21, 4 Ocak 2006 (UTC)

Kategori Akademisyen / Bilim Adamı[kaynağı değiştir]

Akademisyen, adından da anlaşılacağı üzere, bir akademik kuruluşta yürüttüğü bilimsel çalışmalarının yanı sıra gene o akademik kuruluşta ders(ler) vererek eğitim-öğretim faaliyetlerinde "de" bulunan kişidir. Bilim adamı/kadını/insanı'nın, bir akademisyenden belki de tek farkı, genellikle (ve çoğunlukla), ders verme gibi bir olgunun görev alanına girmeyişidir. Örneğin; bir bilim adamının çalıştığı yer bir araştırma kurumu, bir araştırma geliştirme laboratuarı olabilir. Saygılar. Metal Militia 21:36, 25 Aralık 2005 (UTC)
Bilim adamı ve akademisyen kesinlikle farklı şeyler. Metal Militia güzel açıklamış. Belki ülkemizdeki bilim adamın azlığı ve görünenlerin de aşağı yukarı hepsinin akademisyen oluşu, bir yanlış anlaşılmaya yol açıyor olsa gerek. --Dbl2010 04:36, 26 Aralık 2005 (UTC)

Telif ihlali olan sayfalara müdahele[kaynağı değiştir]

Aslında önemli bir problem olan ama şimdiye kadar pek konuşmadığımız bir konu telifli makaleler. Şu ana kadar birçok makale Şablon:Telif kullanılarak telif hakkı ihlaline dikkat çekilmiş durumda. Ve bu şablon kullanıldığında o makale otomatik olarak Kategori:Telif hakkı ihlali kategorisine gitmekte. (Şu anda 167 makale var).

Vikipedi olarak kimsenin emeğine ya da kazancına saygısızlık etmemek için bu makalelerin silinmesini artık gerçekleştirmemiz gerekiyor bence. Vikipedi'den içerik eksilecek ama napalım... Hepsine ayrı ayrı sil şablonu ekleyip ek iş getirmek yerine telif şablonunda bir değişiklik yaptım ve "telif ile ilgili açıklama yapılmazsa 1 hafta içinde silinecektir" mesajı ekledim. Umarım bu herkese makul gelecektir. Ve böylece bundan sonra telif ihali olan makaleler uzun sura beklemeden temizlenmiş olurlar. --Dbl2010 04:34, 23 Aralık 2005 (UTC)

Bence, tamamen kopyala yapıştır yoluyla yaratılan sayfalara, telif değil sil şablonu koymamız gerek. Çünkü o yazıları tarafsızlaştırmak, araştırıp doğrulamak, wiki formatına sokmak, oturup baştan yazmaktan daha zor. Üstelik bir ansiklopedi için önemli olan bazı maddelerin bu tip sorunlu içeriklere sahip olması, birisinin girip doğru düzgün yazmasını da önlüyor aslında. - denisutku msj 13:55, 23 Aralık 2005 (UTC)
Telif hakkı sorunu içeren sayfalara ayrıca sil şablonu eklemek gereksiz bence. Telif hakkı çiğnemek zaten yeterli bir silme nedeni. Ayrıca, telif sorunu olan sayfaları silmekte şimdiye kadar olduğundan daha çabuk davranmalıyız. Telif şablonuna eklenen 1 haftada sileceğiz ifadesi bence makul. EnginGunduz 14:00, 23 Aralık 2005 (UTC)
Telif hakkı ihlali olan maddelerin bir yerine iki hafta kalması daha yerinde olur diye düşünüyorum. Belki bu zaman zarfında birilerine makaleyi düzeltmek için daha fazla zaman tanınmış olur. --Zeynep 01:39, 26 Aralık 2005 (UTC)
Herkesi mutlu etmek zor. Türkiye'deki internete bağlanma sıklığını az oluşunu da göz önünde bulundurarak, hme de ortayı bulalım diye, hem de düz hesap olsun diye 10 gün yapıyorum. 7+3 büyük problem yaratmaz umarım. --Dbl2010 04:33, 26 Aralık 2005 (UTC)
10 güm iyi bir süre bence. Değiştiren olursa bu süre zarfında vikipedi kazanır.--Zeynep 05:14, 26 Aralık 2005 (UTC)

Hicri takvim[kaynağı değiştir]

Kategori:Hicri_takvim kategorisinde bulunan 4 normal sayfa, 12 şablon ve 64 adet tarih sayfası bulunmaktadır. Ayrıca 2 adet alt kategoride bulunmaktadır. Bu bilgiden sonra soruna gelelim.

  1. Şayet bu sayfalar kalacaksa, tüm hepsinin belli bir düzen şeklinde oluşturulması gerekiyor.
  2. Kalmayacaksa silinmeleri gerekiyor.
    1. Silinmeleri durumunda ise, tüm sayların silinmesi gerekeceğini düşünmüyorum. Ramazan, Muharrem gibi sayfaların kalması ve yeni baştan düzenlenmeleri gerekiyor.

Genel olarak topluluğun seçimine göre yeniden düzenlemesi gerekiyor.--Ugur Basakmesaj 23:36, 25 Aralık 2005 (UTC)

Kalsın[kaynağı değiştir]

  1. Bence kalsınlar ama içlerindeki olaylar ve tatiller bölümleri kalkıp yerlerine sadece günün önemi diye bir alt başlık altında o günün İslam dünyası için ayrı önemi varsa yazılsın. - denisutku msj 01:26, 26 Aralık 2005 (UTC)
  2. Kalsın.--Zeynep 01:36, 26 Aralık 2005 (UTC)
  3. Kalsın. Ama içi boşsa içi boş sayfalara ne yapılıyorsa o uygulansın. Bu tür konuları ayrı ele alıp napalım dememiz bence Vikipedi'yi zedeliyor. Umarım her maddeyi sadece herhangi bir madde gibi düşünebileceğimiz günler gelecektir. --Dbl2010 04:24, 26 Aralık 2005 (UTC)
  4. Kalsın. İng. Wikipediada da var. Prosure 06:30, 26 Aralık 2005 (UTC)
  5. Kubra 08:25, 26 Aralık 2005 (UTC)
  6. Kalsın --Ugur Basakmesaj 11:08, 26 Aralık 2005 (UTC)
  7. Kalsın. Metal Militia 11:15, 26 Aralık 2005 (UTC)
  8. Kalsın --Math34 23:16, 26 Aralık 2005 (UTC)

Hepsi gitsin[kaynağı değiştir]

Sadece tarih sayfaları(almanaklar) gitsin[kaynağı değiştir]

  1. Almanaklar silinsin. Çünkü iki ölçü sistemi anlaşılmazlık yaratır. İstanbul'dan Ankaraya giderken 50 mil kaldı tabelası ne ifade ediyorsa, X savaşı 7 Ramazan 765'da oldu da anlaşılmaya o kadar uzak. Hicri takvime göre tekrar eden günler için özel sayfalar açılır. Örneğin Kadir Gecesi ve Ramazan ayı içerisinden o sayfaya link verilir ve hangi güne geldiği belirtilir. Bakınız en:Ramadan (calendar month) sayfası. Ama hiç bir önemi olmayan mesela 7 Ramazan sayfasının bulunması anlamsız. Zaten "7 Ramazan 765" tarihinde olmuş olan bir şeyi yazabileceğimiz bir Miladi takvimiz mevcut. --Dbl2010 04:24, 26 Aralık 2005 (UTC)
  2. Almanaklar silinsin--Zeynep 06:23, 26 Aralık 2005 (UTC)
  3. Kubra 08:25, 26 Aralık 2005 (UTC)
  4. Almanakların en azından şu an için silinmesi gerektiğini düşünüyorum. Her önemli gün ile ilgili bilgiler, Ramazan vs. gibi sayfaların alt bölümlerine eklenebilir. Şayet ileride çok büyürlerse o zaman almanak sistemine geçebiliriz. --Ugur Basakmesaj 11:10, 26 Aralık 2005 (UTC)
  5. Karamaşa yaratır. Silinsin. Metal Militia 11:15, 26 Aralık 2005 (UTC)
  6. Bence de gereği yok. 16 17:59, 27 Aralık 2005 (UTC)

Kategori İktisat/Ekonomi[kaynağı değiştir]

Vikipedi kategorilerinde Kategori:İktisat ve onun alt kategorisi Kategori:Ekonomi var. Her ikisinin de altında alt kategoriler ve makaleler var. İktisat ve ekonomi kavramlarının ekonomik terim olarak aynı şeyi ifade ettiği düşünüldüğünde bu iki kategorinin birleştirilmesi gerektiği akla geliyor. Bir de eski terimleri sevenler iktisat, yeni retimleri sevenler ekonomi derler. Birleştirilirlerse kavram kargaşası ortadan kalkar diye düşünüyorum. --Zeynep 05:48, 26 Aralık 2005 (UTC)

  • İktisat Arapça, Ekonomi Yunanca. Kategori ismi olarak İktisat bana daha uygun gozukuyor. Prosure 06:30, 26 Aralık 2005 (UTC)
  • İktisat geçmişte oturmuş olsa da bugün Ekonomi sözcüğü daha sık tercih ediliyor. Bu nedenle ben Ekonomi'nin kalması taraftarıyım. Fakat eğer İktisat kategorisindeki makale sayısı daha çok taşıması zor deniyorsa İktisat da kalabilir. Israrcı değilim... - Kubra 08:25, 26 Aralık 2005 (UTC)
  • Ekonomi daha genel olarak da kullanılıyor. Mesela 'ekonomi iyiye gidiyor' gibi. Halbuki iktisat terimi sadece bilim anlamında kullanılıyor. Benim seçimim bu yüzden iktisat olur. Ayrıca da pratik olarak galiba iktisat kategorisinin altında daha çok madde var. Prosure 09:36, 26 Aralık 2005 (UTC)

Ana Sayfaya Kurallar Bağlantısının Konulması[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar Ana sayfadan Kurallar ve Tüzükler bölümüne bağlantı konulmasını öneriyorum. Son zamanlarda Vikipedi adeta bir forum sitesine döndü. Herkes kendi fikrini, öz geçmişini makale diye yayınlıyor. Bence bu insanların çoğu yanlış yönlendirildiklerinden dolayı böyle yanlışlar yapıyorlar. Vikipediyi bir forum veya tartışma platformu sanabilirler, böyle duymuş olabilirler. Bunun için Ana sayfadan Kurallar bölümüne bir bağlantı koymalıyız göze çarpacak bir biçimde. Bende Vikipedi kurallar bölümünü çok sonraları fark etmiştim.

Bunun bir örneğini izlandaca vikipedide gördüm.

Örnek

İlkeler ve Kurallar

Ruzgar 01:53, 27 Aralık 2005 (UTC)

Bunu ana sayfada dikkat çeken bir yere koymak iyi bir fikir bence de.EnginGunduz 22:46, 29 Aralık 2005 (UTC)

Telif Hakkı Tartışmaları[kaynağı değiştir]

Telif Hakkı Tartışmalarını Vikipedi tartışma:Telif hakkı politikası sayfasına taşıdım. --Dbl2010 09:49, 6 Ocak 2006 (UTC)

Özet bilgi girilmesi[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar lütfen sayfaları katdetmeden önce kısacıkta olsa Özet hanesine bir şeyler yazın. Artık nerdeyse herkes bıraktı. --Dbl2010 15:32, 31 Aralık 2005 (UTC)