Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Uncitoyen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Sonuç: Başarısız. Uğurkent'in hizmetli olması yönünde görüş birliği oluşmamıştır. --Superyetkinileti 16:08, 17 Ağustos 2014 (UTC)

Sayısal sonuç
 Geçerli oy: 17
 Destek: 6
 Karşı: 4
 Tarafsız: 7
 Oran: %60

Uğurkent[kaynağı değiştir]

Kullanıcı sonradan adını Uncitoyen olarak değiştirmiştir.

Oy verin! (19:05, 03/08/2014) Oylama bitiş tarihi 16:05, 17 Ağustos 2014 (UTC)

Uğurkent (MesajKatkılarİstatistikler) – Vikipedi'ye olan katkım 3 yıl 7 ay önce başladı. İlk zamanlar ben de çoğu hizmetlimiz gibi hatalar yaptım. Birkaç defa (4) uyarı aldım birisi kısa madde oluşturduğumdan, ikisi yüklediğim dosyadan, diğeri de telif hakkı saklı metin eklediğimden. İş birliğini çok severim, sorumlu olduğum zaman adil davranmaya çalıştım. Şimdiden adaylıkta bulundum erken diye düşünebilirsiniz fakat daha sonra işlerim yoğunlaşacak. Çoğu hizmetli beni sevmez, şu kullanıcı vandalizm yapmış, yok telifli resim var diye mesaj sayfalarını işgal ettiğim doğrudur. :) Çoğu kullanıcıyı uyardığım doğrudur. Yeni başlayan kullanıcılar da beni sevmez. :) Yetkiyi topluluk verirse yapacağım işler elbette, uyardığım kullanıcıları engellemek, sayfaları koruma altına almak, işaretlediğim sayfaları silmek olacaktır. Canım Vikipedist arkadaşlarım oyunuzu kullanırken lütfen gerekçelendirin ki hangi yönlerimin doğru ve yanlış olduğunu daha iyi öğreneyim. Olumlu, olumsuz, tarafsız, (geçersiz) oy bildiren ve yorumlarını esirgemeyen herkes'e teşekkür ederim. Soru sormaktan da çekinmeyin. İyi Vikiler, çalışmalar. --Uğurkentmesaj 16:05, 3 Ağustos 2014 (UTC)



Lütfen olumlu/olumsuz oyları gerekçelendirelim. Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir.
Oy vermeden ve/veya yorumda bulunmadan önce
Vikipedi:Hizmetlilik başvurularında kaçınılması gereken gerekçeler
sayfasına göz atmanız yararlı olabilir.


Olumlu Olumlu[kaynağı değiştir]

  1. Destek Destek İlk defa oy kullanıyorum.Yanlış olmadı değil mi? -hacitalhamesaj at 20:51, 3 Ağustos 2014 (UTC)
    Yok ne yanlışı, zaten oy kriterlerini sağlıyorsun. --Uğurkentmesaj 20:57, 3 Ağustos 2014 (UTC)
  2. Destek Destek Her şeyden önce çalışkan bir Vikipedist ve hizmetli olması durumunda Vikipedi'ye yararı olacağını düşünüyorum. --Kendinciz 15:23, 8 Ağustos 2014 (UTC)
  3. Destek Destek Hizmetlilerin yükünün hafiflemesi açısından ve kullanıcının çalışkanlığını göz önünde bulundurarak hizmetli sayısının artmasının Türkçe vikipedi için iyi olacağını düşünüyorum. akil13ileti 19:44, 8 Ağustos 2014 (UTC)
  4. Destek Destek Bir çok maddede sırt sırta vererek Vikipedi'ye baya katkıda bulunduk.Özellikle seçim maddelerinde gösterdiği özveriyi unutamam.Bence katkısı artarak devam edecektir.(mührü taşırmadık umarım?!? :) ) Emreculha (mesaj) 22:58, 8 Ağustos 2014 (UTC)
  5. Destek Destek Çalışmak isteyenin yolu açık olsun. Hata yapa yapa öğreniyoruz kardeş. İyi çalışmalar. -Yozer1 (mesaj) 09:40, 10 Ağustos 2014 (UTC)
  6. Destek Destek Hizmetli sayısının artması gerektiğini düşünüyorum. Genel çizgisinde de bir sıkıntı yok. Bu nedenle olumlu düşünüyorum.Yzkoc (mesaj) 10:22, 10 Ağustos 2014 (UTC)

Olumsuz Olumsuz[kaynağı değiştir]

  1. Şimdiye kadar Vikipedi'ye olan ve bundan sonraki süreçte de olacak olan katkıları için teşekkür ederim kendisine. Şöyle son 500 değişikliğine baktığımda, genel olarak Vikipedi alan adına sahip sayfalarda, mesaj sayfalarında ve köy maddelerinde değişikliklerine rastladım. Bu tip değişiklikler yapan bir kullanıcının, hizmetlilerin aldığı yetkilere ihtiyaç duyduğunu düşünmüyorum. Diğer yandan, şuradaki silinme adaylığında kendisi "1-2 üniversiteye konu olan bir araştırmacının silinmesi doğru olur mu? Bağımsız kaynakların da olması gerekir elbet. Fakat bulunca gelişebilir" demişti. Daha sonra yazdıklarım sonrasında ise "Kaynak gösterebileceğim herhangi bir veriye ulaşamadım." demişti. İlk yorumundan ben, ilgili kayda değerlik kriterlerini okumadığı/tam olarak kavrayamadığı izlenimi elde etmiştim o zaman. Bahsettiği nokta ile kriterler arasında bir alaka yok çünkü. Daha sonra gelen yorumla birlikte ise kriterleri tekrar gözden geçirmiş olabileceğini düşünüyorum. Demek istediğim şey, kullanıcı hizmetli adayı olduğu zaman kayda değerlik kriterlerine tam olarak hakim değildi, dolayısıyla o an hizmetli olsaydı, elinde bulundurduğu araçları doğru olarak kullanamayacaktı. Kullanıcının fikrini, politikalara hakim olup olmadığını gözlemlemek için elim(iz)de çok az yer var. Bulabildiğim, gözlemlediğim noktalar bunlar benim.--RapsarEfendim? 17:28, 5 Ağustos 2014 (UTC)
    Rapsar, kayda değerlik, diğer politikalara hakim olamadığımı nereden anladın. Bir günde kaç tane maddeyi KD nedeniyle silinmesi için işaretliyorum bunları göremezsin büyük ihtimalle. Son 500 değişikliğime dikkatlice bakmışsın diyebilirim. Fakat Vikipedi'nin yapısına uygun olmayan içerikleri, vandalizm vb. içerikleri düzelttiğimi söyleyebilirim bunun yanında gözükmeyenler de var. Silindiğinden gözükmeyen değişikliklerim de var. Silme günlüğünden bakarsan bugün silinen maddelerin yaklaşık %70'ni benim işaretlediğimi söyleyebilirim. Devriye olduğumdan beri yalan olmasın binlerce maddeyi silinmesi için işaretledim. Her çeşit maddeyi. En çok silen hizmetliler de Superyetkin, Eldarion, Théoden, Mskyrider, Kibele'dir, inanmıyorsan onlara sor. Commons olsun diğer kardeş projelerde de kaç tane maddeyi silinmesi için işaretledim. Uygun olmayan değişiklikleri geri aldım. Bunları yapabildiysem herhalde politikaları bilmiyorum. O günkü ilk yorumumda söylediğim gibi kaynak taraması yapmamıştım. Fakat daha sonra yaptım. Herhalde kaynak taraması yapmakta sorun olmaz. --Uğurkentmesaj 20:02, 5 Ağustos 2014 (UTC)
  2. Henüz erken olduğunu düşünüyorum. Biraz daha Vikipedi işleyişi hakkında tecrübe sahibi olman ilerde hizmetli olursan bir takım sorunların kolayca üstesinden gelebilmeni sağlayacaktır. Özellikle ilgi gerektiren, tartışma içeren noktalarda tecrübeni artırman gelecek için faydalı olacaktır. Değerli katkılarına devam etmeni dilerim. Sevgiler. İyi vikiler.--ahzaryamedileti 20:00, 9 Ağustos 2014 (UTC)
  3. Vikipedi de Hizmetli sayısının çok azıcık daha fazla olmasını destekleyen kullanıcılardan biriyim. Daha önce hizmetlilik başvurusu yapmış ve burun ucu farkı ile kaybetmiş kullanıcı olarak size olumlu oy verebilmek umudu ile hizmetlilik başvurunuzu inceledim. Benim için karar vermek çok zor olmadı. Bunun nedeni ise giriş bölümünde beni hizmetliler ve yeni kullanıcılar sevmez şeklinde ki yorumunuz oldu. Burada kimse kimseyi sevmek zorunda değildir. Geçmiş dönemlerde hizmetli arkadaşlar dahil bir çok hareretli tartışmalar yaşanmış aşikar olarak kimin kimin tarafında olduğu beyan edilmiş olsa bile hiç bir zaman şahsi (istisnalar kaideyi bozmaz) sorunlar ve çekememezlikler vikipedi çalışmalarına alet edilmemiştir. Bu yüzdendir ki çalışmalarınızı yaparken gerçekten iyi şeyler yaptığınızda sizi sevmeyenlerinde destekleyeceğinizi unutmayınız. Umarım ilerleyen zamanlarda sizi daha iyi yerlerde görürüz. Mutlutopuz 09:22, 10 Ağustos 2014 (UTC)
    Mutlutopuz galiba o cümlemi yanlış anlamışsınız. Ben onu adaylık biraz yumuşak atmosferde (kavga vb. olmayan gibi) geçsin diye yazdım. Komik maksattan yazdım. Hizmetlilere bir vandal kullanıcıyı bildirirken, mesaj sayfalarına yazdığım için aramızda eğlenceli konuşmalar da geçiyor. Herhalde meseleyi ciddi anladınız. Elbette belirttiğiniz gibi kimse kimseyi sevmek zorunda değil. İyi çalışmalar. --Uğurkentmesaj 09:28, 10 Ağustos 2014 (UTC)
    İsterseniz ben o komik cümlenin altını çizeyim başka kullanıcılar da yanlış anlamasın. --Uğurkentmesaj 09:40, 10 Ağustos 2014 (UTC)
  4. Henüz erken yapılmış bir başvuru olarak görüyorum. İlerde yapacağı daha pozitif bir başvuruda olumlu oy verebilirim. Saygılar.--Hobbit28ileti 21:10, 15 Ağustos 2014 (UTC)

Tarafsız Tarafsız[kaynağı değiştir]

  1. Rapsar'a kısmen katılıyorum, henüz erken. Hevesini kırmamak için bu yönde oy kullandım, emeklerin takdir edilesidir bilesin. --bermanya 18:19, 5 Ağustos 2014 (UTC)
  2. Bermanya'ya katılıyorum. Vikipedi'ye olan 4.967 katkın için tek tek teşekkür ediyorum fakat hizmetlilik için erken bence. --Mavrikantmsj 19:56, 8 Ağustos 2014 (UTC)
  3. Tarafsız yorumlara aynen katılıyorum...--Śαвяí¢αи76ileti 21:07, 8 Ağustos 2014 (UTC)
  4. Bence de biraz erken... Ama diğer yorumlara göre fikrimi değiştirebilirim tarafsız kalıyorum. - Seyit mesaj 06:36, 10 Ağustos 2014 (UTC)
  5. Ben de henüz erken olduğunu düşünüyorum ama yinede diğer yorumlara göre fikir değiştirebilirim... --SiLveRLeaD mesaj 12:14, 11 Ağustos 2014 (UTC)
  6. Hizmetli sayısı az olduğunda beklentilerimizi biraz düşürebilir, yüksek olduğunda artırabiliriz; bunun dışında sayının elzem bir önemi olduğunu düşünmüyorum uç noktalarda olmadıkça, şu anda da yeterli ilginin mevcut olduğunu sanıyorum. Çalışkan bir kullanıcı gibi görünüyor; fakat yazım biçiminden ve söylediklerinden hadiseye tam vakıf olamadığını zannediyorum. Özellikle karşı değilim; fakat destek verebileceğim kadar done yok elimde. Sevgiler. --Stultiwikiabana yaz 01:25, 12 Ağustos 2014 (UTC)
  7. Daha önceki İncelemeelemani'nın başvurusunda belirttiğim gibi, Türkçe Vikipedi'de hizmetli sayısı yeterli değil ve bunun açılan ve düzenlenen madde sayısına doğru orantılı olarak artması gerekiyor. Uğur'un yorum kısmındaki aydınlatıcı ve tamamen haklı görüşüne katılıyorum ve TR Vikipedi'de hizmetlilik başvuruları konusundaki şartların, kullanıcıların öne sürdüğü hata örneklerinin oldukça katı olduğunu düşünüyorum. Adaylığınıza karşı değilim ama şimdilik nötr kalma taraftarıyım. Biraz daha tecrübe ve sonrasındaki adaylık başvurusunda oyum olumlu olacaktır. Hayırlısı olması temennisi ile.. – Maurice Flesier msj 23:39, 13 Ağustos 2014 (UTC)

Geçersiz Geçersiz[kaynağı değiştir]

  1. Destek Destek İlk kez oy kullanıyorum umarım buna hakkım vardır. Yardım sever biri olarak tanıdığım ve çalışkan biri olarak gözlemlediğim arkadaşımızın, hizmetli olarakta vikipedia'ya büyük katkılarının olacağına inanıyorum.Bu sebeple olumlu düşünüyorum. --Neomaniaa (mesaj) 09:02, 15 Ağustos 2014 (UTC)(VP:OY#Oyların geçerliliği uyarınca, kullanıcının en az 150 değişikliği olmadığından oyu geçersiz sayılmaktadır. --Théoden ileti 00:09, 16 Ağustos 2014 (UTC))

Yorum Yorum[kaynağı değiştir]

Yorum Yorum bu yorumum sadece bu hizmetlilik başvurusu için değil, tüm hizmetlilik başvuruları içindir. Eğer İngilizce Vikipedideki gibi 35 tane aktif bürokrat 600 tane aktif hizmetlimiz olsaydı başvuruları ince eleyip sık dokumamız gerekirdi. Ama yeteri sayıda aktif hizmetimiz yok. Sayıyı arttırarak hizmetlilerin yüklerini hafifletmemiz gerekir diye düşünüyorum. hacitalhamesaj at 14:06, 6 Ağustos 2014 (UTC)

Galiba karıştırdın ANADOLU, o Ayrıntılı Bilgi'nin başvurusuydu. Herhalde gözünden kaçmış. İyi çalışmalar. --Uğurkentmesaj 11:23, 7 Ağustos 2014 (UTC)
  • Şimdi herhangi bir görüş bildirmiş veya bildirmemiş arkadaşlara şunu söyleyeyim çünkü bunlar Vikipedi işleyişini kolaylaştıracaktır. Bu arada üstünüze alınmayın, genel konuşuyorum. 28 hizmetlimiz var, 15'i aktif değil, 6'sı yarı aktif, 7'si aktif, bu Vikipedi için pek yeterli sayı değil. Olumsuz ve tarafsız oylardaki ortak konu henüz adaylığın erken olması. Mukaddime'den sonraki 5 adaylıkta ortak konular adaylıkların erken olması. Akşam onlarca maddeyi uygun olmadığından işaretledim, kullanıcıyı da uyardım hala da devam etti. Gerekli işlemleri bekliyor. Genelde böyle oluyor. 2-3 aydan beri bekleyen devriyelik başvuruları vardı. Aylardan beri bekleyen SAS'lar var. Aylardan beri bekleyen uygunsuz KA'lar var. Aylardan beri bekleyen telifli dosyalar var. Geçmişi birleştirilecek sayfalar da var. Daha birçok örnek var da. Aktif olan hizmetlilerimizden bazıları bu arada tatilde. O kadar bekleyen konu gün geçtikçe daha da büyüyor. Bu söylediğim konularla mücadele yetkiyle birlikte daha da kolaylaşacaktır. Nadiren bazı arkadaşlar gibi ufak hatalarım olabilir, diğer arkadaşlarım geri alır. Yani her adaylıkta erken dersek, Vikipedi gün geçtikçe, daha da bu konular yoğunlaşacaktır. Bazı hizmetliler 4-5 aylıkken hizmetli olmuş. O zamanlar çok kullanıcı yoktu. Şimdi de çok kullanıcı var, yeterli sayıda hizmetli yok. Umarım gerekli açıklamaları yapmışımdır. Hizmetli, devriye, denetçi, gözetmen, teknisyen ve diğer arkadaşlara da gerekli yetkileri düzgün kullandığı için teşekkür ederim. Herkese iyi çalışmalar. --Uğurkentmesaj 06:11, 10 Ağustos 2014 (UTC)

Sorular Sorular[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki sorular 2006 sonundan beri hizmetli adaylarına topluluğun kendisini daha iyi tanımasına yardımcı olabilmek için sorulmakta. Cevaplayıp cevaplamamakta serbestsiniz.

1. Hizmetlilerin üzerinde işyükü olarak bir yoğunluk olduğu malum. Bu işyükünün hangi kısımlarını paylaşmayı düşünüyorsun en çok? Vandalların engellenmesi dışında hizmetlilere has işlemlerin hangilerinde katkının olması muhtemel? Hangileriyle boğuşmaya sıcak bakmıyorsun?
C: Devriyelik başvurularını, SAS'ları değerlendirmeyi düşünüyorum. Hizmetlilerimizin yarısı aktif olamadığından aktif hizmetli arkadaşlarıma ve diğer Vikipedist arkadaşlarıma yardım etmekten mutluluk duyacağım. KA uygun olmayan kullanıcıları engellemeye, vandalizm yapılan sayfaları koruma altına almaya yetki kullanmaya çalışmam muhtemel olacaktır. Çoğu seçkin maddeden daha da uzun olan var olamayn dizi, film şablonlarını ya yeni sayfada uğraşıyorlar ya da kendi kullanıcı sayfalarında bunu yapıyorlar. Çoğu kez deneme tahtasında yaparsanız iyi olacaktır diye mesaj göndermiştim, onları bile silmişlerdi. Bu kullanıcılarla tartışmaya, boğuşmaya girmeye sıcak bakmıyorum. Birkaç kişi hatalarını anlamıştı. Onlara tekrardan teşekkür ediyorum.
2. Bugüne kadar yazdığın maddeler içinde en çok hoşnut olduğun hangisi ve neden?
C: En çok uğraştığım ve hoşnut olduğum madde 2014 Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu olmuştu. Hem bisiklet sporunu sevdiğim için hem de yarışmayı izledikten sonra maddeyi düzenliyordum. Madde de ufak tefek hatalar yaptığım olmuştu. Onları düzenlerken daha iyi olmuştu madde.
3. Hizmetlilik görevleriyle şu anda Vikipedi'de eğildiğin işler arasında nasıl bir denge kurmayı düşünüyorsun?
C: Telif hakkı saklı metinler, dosyalara dikkat ettiğimden onları silmeye çalışırım. Devriyelik yetkimle yaptığım işleri hizmetlilik arasında ufak fark olacak sadece o.
4. Daha önce herhangi bir kullanıcıyla değişiklik yüzünden anlaşmazlık yaşadın mı? Neden? Geçmişe baktığında aynı durumda farklı bir şey yapar mıydın?
C: Evet, bir IP kullanıcı köy maddesinde dış bağlantıları kaldırıyordu. Bir link kullanılmıyormuş, diğeri de sayfanın başka bir yerinde varmış. 3. bakış açısına göre adım attım sorun çözüldü.
5. Bir kullanıcının süresiz engellenmesi konusunda ne düşünüyorsun? Politikalara göre bunu haketmişse, gerekli engeli verir misin yoksa inisiyatif kullanarak süreli bir engeli mi tercih edersin?
C: Kukla kullanıcı, KA uygun değilse elbet süresiz engel verilmeli. Eğer kullanıcı yeniyse 10 kere de vandalizm içerikli değişiklik yaptıysa belli bir zaman dilimine göre engeli veririm.
6. Anonim kullanıcılar hakkında ne düşünüyorsun? Sıcak bir tartışmada bir hizmetlinin fikrini mi yoksa anonim bir kullanıcın fikrini mi daha çok önemsersin?
C: Anonim kullanıcıların çoğu vandalizm vb. içerikli değişiklikler yapsa da iyi katkıları olanlar bile var. Yeni sayfalara bakarken bazı anonim kullanıcıların çok güzel, telifsiz, sade madde açtıklarını gördüm. Sayfalardaki gördükleri hataları düzeltmeye çalışanlar da var. Tartışmada anonim kullanıcıların da hizmetlinin de fikri önem bakımından eşittir.
7. Özeleştiri yapman gerekse, hangi alışkanlık/huylarının Vikipedist olarak verimini düşürdüğünü söyleyebilirsin?
C: Verimimi düşüren bir şey yok herhalde, bir sayfayı kaydederken başka bir kullanıcı değişiklik yapınca değişiklik kaydedilmediğinden sayfayı kopyala-yapıştır ile tekrardan düzenlemek gerekiyor.
8. Sayfaları sürekli yarı-koruma veya tam koruma altında tutmaya nasıl bakıyorsun?
C: Birkaç dakika içinde vandalizm ya da gerçek olmayan içerikli bilgiler yazılınca bunu uygularım. Bir de çoğu hizmetli, devriye arkadaşların kullanıcı sayfalarına hiç hoş olmayan yazılar yazıldığında kusura bakma fakat koruma altına alırım.
9. Vikipedi'nin değişmeyen üç içerik politikası (VP:D, VP:TBA ve VP:ÖAYV) hakkında ne düşünüyorsun? Bu politikaları ihlal edenlere karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: Bu politikalar olmazsa Vikipedi, Vikipedi olmaktan çıkardı. Bazı kullanıcılar kaynak göstermeden, kendi düşüncelerine, yorumlarına göre madde yazarlar onlara sormak gerek. İlk ihlalde uyarmayı ya da engeli vermekten yana değilim fazla yaparsa iş değişir.
10. Vikipedi'de bugüne kadar doğru olduğu kabul edilip uygulanmış olan kararlar arasında kesinlikle karşı olduğun herhangi biri var mı? Neden?
C: Vikipedi'yi ayakta tutan zaten politikaları ve kararları şimdiye kadar karşı olduğum yok.
11. Jimbo Wales'ın yerinde olsan ve Viki işleyişindeki ana faktörlerden birini değiştirme şansın olsa hangisini değiştirirdin ve bunun neden gerekli olduğunu düşünüyorsun?
C: Şimdilik iyi gidiyor. Sorun çıkarsa halledirdik.
12. Troll sence nedir? Nasıl başedilmelidir? Müdahale edemeyeceğin (Kişisel tartışmaya girmiş olmanız nedeniyle) bir troll'e karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: Troll vur-kaç taktiğine göre hareket eder. Ben bu fikri nasıl yok ederim diye hareket eden kişidir. Bazı trollerle tartışmaya girmem üstesinden gelmekte zorluk olursa diğer Vikipedist'lerden yardım alırım.
13. Vikipedi'ye neden katkıda bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini söyleyebilir misin?
C: Vikipedi'ye bir karakter ekleyince insanlığa hizmet etmiş gibi oluyorsun. Yoğun olmadığım zamanlarda elimden geldiğince katkıda bulunmaya devem edeceğim.

Ek Sorular[kaynağı değiştir]

1. Sevgili Uğurkent. Adaylığında başarılar dilerim. Sorum şu şekilde; "uyardığım kullanıcıları engellemek, sayfaları koruma altına almak, işaretlediğim sayfaları silmek" hizmetlilik görevlerinin bir özeti midir? --ahzaryamedileti 18:11, 9 Ağustos 2014 (UTC)

Sağolasın Ahzaryamed, söylediğim ifadeler belki hizmetliliğin önemli bir bölümü olabilir. Cevaplarımda da belirttiğim gibi bunun yanında SAS'lar, devriyelik başvuruları, şikayetler, tartışmalarla da ilgileneceğimi söylemek isterim. İyi akşamlar Ahmet Yazar. --Uğurkentmesaj 19:50, 9 Ağustos 2014 (UTC)

Yukarıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.