Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Seksen iki yüz kırk beş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Sonuç: Başarısız. Seksen iki yüz kırk beş'in hizmetli olması yönünde fikir birliği oluşamamıştır. --İnfoCan 14:24, 15 Mayıs 2011 (UTC)

Sayısal sonuç
 Geçerli oy: 23
 Destek: 16
 Karşı: 7
 Tarafsız: 0
 Oran: %69,56

Seksen iki yüz kırk beş[kaynağı değiştir]

Oy verin! (0/0/0) Oylama bitiş tarihi 13:24, 15 Mayıs 2011 (UTC)

Seksen iki yüz kırk beş (MesajKatkılarİstatistikler) – Selamlar. Vikimiz gün geçtikçe büyüyor ve yeni katılımcılar geliyor. Bununla beraber maalesef vandalizm de artabiliyor. Hizmetlilerimiz sağolsun canla başla çalışıyor, hizmetli arkadaşlarımıza çok sevdiğim, örnek alınması gereken bir kullanıcının da katılmasından yanayım: Seksen iki yüz kırk beş (Namı değer 82). 82, üslubu ile, sürekli katkıları ile Vikimizin sevilen kullanıcılarından. Kaynak göstermeye, tarafsızlığa ve yardım etmeye çok önem veriyor, iş bölümü kabiliyeti yüksek. Diğer kardeş projelerde de faaliyetleri var, İngilizce Vikipedi'de oldukça faydalı katkılar yapıyor. Sadece bu da değil, KM, SM, SL vs. işlerinde de çok çalışıyor, kısacası tüm projelerde etkin. Toplulukta kimseyle anlaşmazlık yaşadığını görmedim. Hizmetlilik fonksiyonları ile oldukça başarılı olacağına inanıyorum, diğer projelerde ki aktifliğinin de devam edeceğini düşünmekteyim. Topluluğumuzun da 82'yi hizmetliliğe uygun göreceğine eminim, umarım adaylığı kabul eder. İyi vikilemeler, sevgiler... Berm@nyaİleti 13:24, 1 Mayıs 2011 (UTC)

Öncelikle Bermanya'ya güzel sözleri için teşekkür ederim. Bugüne kadar hizmetliliğe ilişkin bir düşüncem yoktu aslında - bunun çeşitli sebepleri vardı; ama Bermanya'nın aday göstermesi üzerine bu konu hakkında biraz düşündüm. Tüm bu sebeplere karşın adaylığı kabul etmeyi uygun buldum. Eğer topluluk layık görürse hizmetli yetkilerini elimden geldiğince iyi bir şekilde kullanmaya çalışacağım. --82 ~145 ileti 14:16, 1 Mayıs 2011 (UTC)



Lütfen olumlu / olumsuz oyları gerekçelendirelim. Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir.
Oy vermeden ve/veya yorumda bulunmadan önce
Vikipedi:Hizmetlilik başvurularında kaçınılması gereken gerekçeler
sayfasına göz atmanız yararlı olabilir.


Olumlu Olumlu[kaynağı değiştir]

  1. Soruları güzel ve eksiksiz bir şekilde cevaplamışsınız. Zaten berm'den önce sizi aday ben önerecektim :) Emperyan-ileti 14:31, 1 Mayıs 2011 (UTC)
  2. İlk oyu ben vermek isterdim, kaçırmışım :). Kurallara ve viki felsefesine hakim bir kullanıcı. Tam destek--Alperen 14:35, 1 Mayıs 2011 (UTC)
  3. Yukarıda gerekçelerim belirtildi zaten, umarım en hayırlısı olur. --Berm@nyaİleti 15:04, 1 Mayıs 2011 (UTC)
  4. Kullanıcıyı uzun zamandır tanıyorum. Hizmetlilik yetkilerini layıkıyla yerin getirecek deneyime sahip biridir. --Duke ϡ»» ileti ^^ 15:35, 1 Mayıs 2011 (UTC)
  5. Vikihaber'den hizmetlilik fonksiyonları tecrübesi sabittir. Uygundur bence.)--Reality 17:34, 1 Mayıs 2011 (UTC)
  6. Hizmetli olmasını destekliyorum. LuCkY ileti 20:30, 1 Mayıs 2011 (UTC)
  7. Hizmetli sorumluluğunun Vikihaber'den bilincinde olduğu aşikar. Başta ana bağır toprağı olan ve Vikipedi'de de çokca değer verdiği ve katkı sağladığı "Kıbrıs Türk Kesimi, Kıbrıs" konuları dahil birçok işbirliği ve tartışmalarda aktif bir kullanıcı. Adaylığında başarılar. - Nebeviye 13:05, 2 Mayıs 2011 (UTC)
  8. Aşağıda "olumsuz" bölümünde gösterilen gerekçeleri inandırıcı bulmuyorum. Köy çeşmesi (ilginize)'de dile getirdiğim Boranlar, Boranice, Boranistan maddelerini günlerce silmeyen hizmetlilere bir şey denmezken, o maddeleri açan vandala gayet yumuşak bir ikazda bulunan Seksen'e, o ikaz gerekçe gösterilerek olumsuz oy verilmesi, "sudan bahane"den başka bir şey değildir. --Kmoksy 21:12, 3 Mayıs 2011 (UTC)
  9. Hizmetli olmayı sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum (hizmetli kelimesi ne kadar kötü durdu bu cümlede :)--Rapsar 21:43, 3 Mayıs 2011 (UTC)
  10. Son derece çalışkan bir kullanıcı, kurallara hakim, süper maddeler yazıyor, her türlü tartışmaya katılıyor. İnce elemek sık dokumak gerekli tabii ki ama hizmetlilik çok da mühim bir şey değil, alt tarafı 3 tane düğme ekliyor. Hizmetli seçiminde temel felsefe "kuralları iyi bilen ve Viki düşüncesini özümsemiş kullanıcıları seçmek", Seksen'in de kriterlere uygun olduğunu düşünüyorum. Seksen'e hizmetli yetkileri verince hepimizi engelleyip, bütün maddeleri silip ana sayfaya küfür yazacak değil; şu ana dek hep yaptığı gibi kuralları uygulayacak, ek yetkileriyle kuralları uygulaması da kolaylaşacak. Hizmetli olunca dokunulmazlığı falan da olmuyor, hata yaparsa uyarılır veya gerekli yaptırım uygulanır. --Khutuckmsj 12:09, 4 Mayıs 2011 (UTC)
  11. Gördüğüm kadarıyla politikalara hakim, katkıları beğenilerek izlenen bir Vikipedist, hizmetli olunca edinceği ek fonsksiyonların bir zarar getireceğini, bu amaç doğrultusunda kullanacağını hiç zannetmiyorum. Görüş farkları olağandır, hizmetlilerin insiyatifleri vardır; sadece her hizmetliden beklediğim gibi önemli ve kritik anlarda sabırlı olmasını ve sağduyuyla davranmasını dilerim (olmadığından değil). --Stultiwikiabana yaz 16:44, 5 Mayıs 2011 (UTC)
  12. Vikihaber'deki tecrübesini de göz önüne alarak rahatlıkla bu fonksiyonu kullanabilecektir. Vikipedi için deneyimli ve daha çok sorumluluk almak isteyen 82'ye bu fonksiyonun verilmemesi için hiçbir neden göremiyorum. Tavsiyem, YMD'lik yaparken de tereddütte kaldığı maddeleri SAM'a çıkarma alışkanlığını kaybetmemesi ve YMD'ye SDD'den biraz daha fazla önem vermesi yönünde... Ha bir de seçilmese de projeye olan ilgisini kaybetmemesi önemlidir, bu şekilde devam ederse er ya da geç Vikipediye olan katkıları ek fonksiyonların kendisine verileceğini düşünüyorum. Vikipediye daha da faydalı olması dileğiyle--вяí¢αи76ileti 21:04, 5 Mayıs 2011 (UTC)
  13. Aramızda bir kere problem yaşandıysa da, destek oyu veriyorum. İyi ve deneyimli kullanıcı. --N KOzimesaj 13:21, 6 Mayıs 2011 (UTC)
    Aramızda ciddi bir problem yaşandığını hatırlamıyorum, küçük bir sorundu herhalde :) Zaten hepimizin arasında zaman zaman küçük problemler yaşanıyor, bunları büyütmemek ve önemsememek en doğrusu. --82 ~145 ileti 13:49, 6 Mayıs 2011 (UTC)
  14. Sükanı belə saxla! ----Cek Li Taranmesaj 06:17, 7 Mayıs 2011 (UTC)
  15. Bence de deneyimli bir Vikipedist olan 82 ~145 yaptığı değişiklik oranlarından da görülebileceği gibi insanlarla iletişim halinde olan bir Vikipedist. Bunun yanında hizmetli olduktan sonra artacak iş yükünün de (son değişikliklerinden fazla görmesem de) üstesinden gelebileceğini düşünüyorum. Ayrıca hizmetli olduktan sonra daha olumlu ve dikkatli bir tutum sergileyerek üzerindeki olumsuz izlenimi de silmek için uğraşacaktır kanaatindeyim. İyi vikilemeler, EmreDuran 14:25, 11 Mayıs 2011 (UTC).
  16. Yukarıdaki yorumlara bakaraktan ben de desteklerimi sunuyorum.--Gökçє Yörük mesaj 13:34, 13 Mayıs 2011 (UTC)

Olumsuz Olumsuz[kaynağı değiştir]

  1. Yeni kullanıcılara kullandığı emir cümleleri, [1] özellikle "eklemeyi kesin" üslubu bir hizmetli adayı için uygun gözükmüyor. Aşağıdaki soruya verdiği cevapta bulunan "Süresiz engellenmesi gereken kullanıcı, eğer Vikipedi'ye büyük katkıları bulunmuş bir kullanıcıysa inisiyatif kullanarak bir defalığına süreli engeli tercih ederim" cümlesi Vikipedi'nin temel işleyişine aykırıdır. Vikipedi'de politikalar istisnasız olarak herkes için aynı şekilde uygulanır. Bu cevaptan anladığım kadarıyla hizmetli olursa, kullanıcıları yaptıkları katkılara göre değerlendirecek gibi görünüyor. Ayrıca kişiler hakkında yorum yapmak Vikipedi'de politika ihlalidir.[2] --Eldarion 18:05, 3 Mayıs 2011 (UTC)
    Yalnız o ilk örneğindeki hikayeyi biliyorsun sanırım. Kullanıcının teki (veya birden fazla kullanıcı) sürekli Boranlar, Boranistan gibi tamamen "hayali" ülke, bölge, dil, millet vb maddeler açıyordu. İşin kötü tarafı bu maddeler silinse dahi tekrar tekrar açılması ve bazı kullanıcıların bunları "gözden geçirilmiş" olarak işaretlemesiydi (ben de işaretlemiştim tekini sanırım, sonra geri aldık tabi :). Bu "bilinçli" vandalizmi engellemenin, hizmetli olmayan kullanıcılar tarafından başka bir yolu yok gibi...--Rapsar 18:12, 3 Mayıs 2011 (UTC)
    Rapsar'ın da belirttiği gibi, ilgili kullanıcı son bir aydır ısrarla "Boranlar" gibi hayali maddeleri açıyor. Bu vandalizm hem IP adreslerinden yapıldığından engellenmesi zor, hem de kullanıcının yaptığının yanlış olması kendisine defalarca anlatılmış; ama yine de gördüğüm kadarıyla engellenmemiş ve yaptığının yanlış olduğunu anlaması için sert bir dil kullanmmak gerekiyor. Bu durumda onu "yeni bir kullanıcı" olarak değerlendirip yeni kullanıcılara ilişkin yaklaşımım üzerinden değerlendirme yapmanız sanırım bir yanlış anlaşılma olmuş, ve oyu yanıltıcı bir yöne çekmiş. İkinci gerekçenize gelince, hizmetlilerin inisiyatif kullanma hakları sanırım ki vardır, ve bu hak mevcut hizmetlilerimiz tarafından da kullanılmış, politikalara göre süresiz alması gereken kullanıcılara süreli engel verilmiştir - burada ne kadar doğru olur bilmem; ama isterseniz örnek de verebilirim. Şu son üçüncü örnekte dikkat ederseniz yorumun sonunda smiley ( ":)" ) var. Bunu anlamı, sözün ciddi olmadığıdır, kimseye yönelik bir saldırı olarak algılanmamalıdır, bunu bir saldırı olarak algılamak da İNOV'a ne kadar uygundur bilemem, ayrıca burada kast etmek istediğim, Vito'nun Wikimedia Türkiye gibi bir projesi olduğundan Vikinin mali işleriyle siz veya benden daha fazla ilgili olduğu; ama henüz bir hesap olmadığından bu vakıf ve dolayısıyla vakıfta "birikmiş" paranın herhangi bir değeri olmadığı, kullanılabilir halde olmadığıydı. Özellikle ilk yorumunuzda bir yanlış anlaşılma var kesinlikle, yeni kullanıcılara karşı tavrımı diğer mesajlarımdan görebilirsiniz. --82 ~145 ileti 20:18, 3 Mayıs 2011 (UTC)
    bu ifadeler, sonuna gülücük eklenince kişisel yorum olmaktan çıkmıyor ne yazık ki. hele, aynı kişiye daha önce de çeşitli benzer ifadeler kullandığınız göz önünde bulundurulduğunda.. --ki bl 21:29, 3 Mayıs 2011 (UTC)
    Aynı kişiye benzer ifadeleri mesajlaşmalarımızda kullandım, ki buraya kadar bir politika ihlali yok, ve ilgili sorun çözüldü, bu noktada bir sorun olduğunu sanmıyorum. --82 ~145 ileti 09:37, 4 Mayıs 2011 (UTC)
    vikipedi'nin mesaj sayfaları bütünün parçasıdır, politika ihlalleri orada da geçerlidir. bir de şu meşhur yanlış anlamadan siz de muzdaripsiniz gördüğüm kadarıyla. VP:KSY saldırıyı değil, kişisel yorumları yasaklar. bu tür sorunlar iki kişinin arasında geçmez ve dolayısıyla da muhatabın kabulüyle çözülmez. ek olarak, burada bu mesaja bağlantı verildiği için ondan söz etsek de, başka kullanıcılara da, yüzlerine karşı ya da gıyabında benzer yorumlar yaptığınıza tanık oldum. vakit bulursam bağlantı vermeye çalışırım. --ki bl 11:36, 4 Mayıs 2011 (UTC)
    Kibele, "gıyabında" sözün VP:KSY yönergesindeki "Üyelerden herhangi birinin, diğer üyelerin gözünde itibar kaybetmesine yol açabilecek ifadeler kullanılması" tabirine binaen yönergeye zıtlık teşkil ediyor. Ayrıca herhangi bir kişinin yaptığı yorum, kişisel yorumdur. Tartışma sayfalarındaki tüm yorumlar da kişiseldir. Yönerge kişisel yorumlardan değil, kişiye dair yapılan olumsuz yorumlardan bahsediyor. Yönergeyi tekrar okuman dileğiyle. Bir de yazdıklarına bağlantı verebilirsen güzel olur. Aksi halde havada kalıyorlar. --Duke ϡ»» ileti ^^ 21:49, 4 Mayıs 2011 (UTC)
    yönerge olumsuz yorumladan bahsetmez, ilk cümlesi meseleyi özetler: "içerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil" --ki bl 21:19, 8 Mayıs 2011 (UTC)
    Sevgili Koc61, VP:KSY yönerge değil resmi bir politikadır, sizin de dikkatli okumanız dileği ile, sevgilerimle. --e.c. 23:57, 6 Mayıs 2011 (UTC)
    Haklısın, orada resmi politika yazıyor. Lakin dikkatlice bakıldığında politika ve yönergelerin aynı sayfada ayrı tutulmadan incelendiği görülebilir. Vikipedi:Politika ve yönergeler. Kısaca ikisininde önem derecesi aynı. Kelime olarak ayrı gibi gözükseler de aynı şeyler. --Duke ϡ»» ileti ^^ 16:28, 8 Mayıs 2011 (UTC)
    Sayın Koc61, mağdem aynı şeyler o zaman bir yönerge içerisindeki yonerge kelimesini politika, politika içerisinde yer alan politika kelimesini yönerge olarak değiştirmek mümkün? Çünkü aynı şeyler demişsiniz. Böyle bir ayrıma gerek yok o halde. Anlamadığım bir nokta var; biz sanki vikipedinin kötülüğü için uğraşıyormuşuz da vikipediyi bize karşı savunuyorsunuz gibi geliyor, bakın ben çok yoğun bir insan olmama karşın defalarca, sabahlara kadar Türkçe Vikipedi'nin gelişimi için uykusuz kaldım, eğer yaptıklarımı sadece bu vikipedide değil de Vakıf'da yetkili bir kaç kişiye de sorsanız bunun cevabını alabilirsiniz. Tamamen iyi niyetli mesajlar içeren bir şekilde oyumu kullandım, sizden bir isteğim var, benimle senli-benli konuşmamanızı rica ediyorum, sevgilerimle. --e.c. 13:59, 9 Mayıs 2011 (UTC)
    Sayın Elmacenderesi, kimse siz vikipedinin kötülüğü için uğraşıyorsunuz ya da vikipediye katkı yapmıyorsunuz demedi. Neden böyle bir argüman öne sürdüğünüzü tam olarak anlamadım. Ayrıca Vikipediyi size karşı savunduğumu nereden çıkardınız? Ben yanlış gördüğüm olayları, noktaları ve davranışları eleştiriyorum. Özel olarak kişilere yönelik bir sözüm yok. Ama görünen o ki tartışma biraz kızışmış ve yanlış anlaşılmalara el verecek hale gelmiş. O yüzden tartışmayı ara vereceğim ve diğer arkadaşlara da bunu tavsiye ederim. Her ne kadar süresi kısıtlı bir tartışma olsa da bunun faydası olacaktır. --Duke ϡ»» ileti ^^ 22:33, 9 Mayıs 2011 (UTC)
  2. Eldarion'un görüşüne katılıyorum...Vikiçizer 18:19, 3 Mayıs 2011 (UTC)
  3. Seksen iki yüz kırk beş, çalışkan bir kullanıcı, vikipediye katkı yapmaya başladığından beridir kendisini dikkatle izliyorum, ilk katkılarındaki tecrübe, vikipediyi uzun zamandır takip ettiğinin göstergesi, neredeyse her akşam IRC kanalına girerek vikipedi gündemini yakından takip etmesi vikipediyi hayatının bir parçası haline getirdiğinin küçük bir özeti denebilir. Burada yer alan oylama sonucunda "Tartışarak bir şey yapamayacağımızı görmemek mümkün değil." sözü, sabırlı olması gereken hizmetli profiline uymuyor. Zaten 7. soruya verdiği cevapta bazen sabırsız davrandığını dile getiriyor. 5. soruya verdiği cevabı netleştirse de, şahsi görüşüm; kimseye insiyatif tanımadan herkese politikaların aynı şekilde uygulanmasıdır, böyle de olması gereklidir. Kendisine başarılar diliyor, sevgilerimi sunuyorum. --e.c. 23:19, 6 Mayıs 2011 (UTC)
    Yalnız o tartışmada o sözümün zamanlaması ve neyin üstüne söylendiği bence oldukça önemlidir. Bu söz tartışmanın oylamanın üzerine, oylamanın varlığı üzerine, ve hatta tartışmanın kendi varlığı üzerine dönmesi üzerine söylemiştim. Ayrıca bu şekilde önemli bir tartışma pek çok politika tartışması gibi aylardır inaktifti. O dönemde yapılan neredeyse bütün politika tartışmalarından olumlu/olumsuz sonuç alınamadığından ve tamamı sürüncemede kaldığından, yaptığımız tartışmaların bir süre sonra yavaşlayıp en sonunda tartışmanın sona ermesi daha önceki tartışmaya ayrılan zamanı tamamen boşa çıkarıyor, öneriler kabul/ret edilmeden havada kalıyordu. Bu nedenle o sözü söylememin nedeni oylamaların tartışmadan daha verimli olmasıydı. --82 ~145 ileti 07:14, 7 Mayıs 2011 (UTC)
    "Tartışarak bir şey yapamayacağımızı görmemek mümkün değil." sözüne tam anlamıyla katılıyorum. Çünkü gerçekten de tartışılarak birşey yapıldığına şahit olmadım. Bunun en temel sebebi kelimelerin zihinde oluşturduğu algının inanılmaz şekilde farklılık göstermesi. Örn: Ansiklopedi, sözlük, taslak madde, kişisel saldırı, kukla, trol. Hatta bununla ilgili çok bariz bir uygulamamız var: "yöneticilik kelimesini hizmetli ile değiştirmek". Ben bunu bizim toplumumuzla alakalı "kavramsal düşünme eksikliği" ile açıklıyorum ama bu sefer de "burada herkes Türk değil" itirazı haklı olarak geliyor. Yine de Türkçe konuşan insanlar olarak bu sorunun, Türkçe'nin kavramsal düşünmeye elvermiyor olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Kısacası durumun 82'nin sabrı veya hizmetlilik fonksiyonlarını sabırsızca kullanması ile ilgili olmadığına kendi fikrimce eminim. Hatta bazı vandal uygulamalarında yöneticilerin (pardon hizmetlilerin) kesinlikle sabırsız olması gerektiğini düşünüyorum. Ha... Bu arada herkesin herşeyi dikkatle izliyor olmasını fakat yapıcı konularda fikir belirtmekten sakınıyor olması da benim dikkatimden kaçmıyor. Şu yazıdan bir alıntı yapma ihtiyacı hissettim: [3] - Algıladıkları kavramların tümü kendi çıkarsamaları doğrultusunda şekillenmiş olan, kendilerince tanımlanmış bir dünyada yaşayan insanlara ulaşan mesajlardaki (iletilerdeki) kodlar ne kadar “herkesçe bir örnek” algılanabilir? Üzerinde emek harcanmaya değer temel sorulardan biri budur. - Taslağın draft olmadığını, stub olduğunu bu yüzden 6 ay tartışmak zorunda kaldık desem bu tartışmaya da katılan 82'yi sabırsızlıkla suçlayabilir miyiz? Bence hayır.--Alperen --Alperen 14:16, 7 Mayıs 2011 (UTC)
    Keşke hepimiz 82 gibi dürüstçe özeleştiri yapabilsek, kendi adıma bu davranışını tebirk etmekten başka bir yol göremiyorum. Bunu kullanarak ve sırf bu sebep sunularak kişinin hizmetliliğe uygun olmadığının düşünülmesini doğrusunu söylemek gerekirse biraz aşırıdan da öte aşırı titiz buluyorum. Alperen de öz söylemiş, net söylemiş. Gerçekten de herkes buralarda olmasına rağmen Köy çeşmesi uyuyor, hiçbie teklife ve öneriye yorum yapılmıyor. Hepsi havada asılı. Hayır, karşı bile olsanız bari karşı olduğunuzu söyleyin gari de bizde boşu boşuna saatlerimizi ekran başında geçirmek yerine, "ha olmuyormuş" deyip çıkalım sokakat iki gezelim, vücudumuz vitamin görsün. --Stultiwikiabana yaz 14:56, 7 Mayıs 2011 (UTC)
    Bazı arkadaşlar, o politikanın kendi görüşlerinin zıttı şekilde değiştirileceğini gördüğü için kendilerinin özel olarak o tartışmayı süründürme gayretleri var. Bence bu yüzden söylenmiş bir söz. Bu açıdan bakmalısın elmacenderesi. Ayrıca neyin sabrı? 2006'da ilk fikri çıkmış ve 2010'dan bu yana tartışılan bir politika. Oylaması yapılmış ve sağlam bir karşı argüman olmamasına rağmen halen süründürülüyor. Elem verici maalesef.--Duke ϡ»» ileti ^^ 16:28, 8 Mayıs 2011 (UTC)
  4. VP:TBA, VP:MİLLİ, VP:KSY konularında ciddi problemleri olan seksen iki yüz kırk beş, geldiğinden beri kukla politikasıyla çok özel olarak ilgilendi, bunu vikipedinin en önemli meselesi addetti. kullanıcının ne dediğine değil de kim olduğuna göre davrandı, buna göre yorum yaptı. sadece kendisine karşı yorumları görenlerin bunu farketmemiş olması doğal, eski birkaç hizmetliye karşı başından beri gizleyemediği tepkisel davranışlarının kökenini merak etmekteyim cidden. ayrıca oylara gösterdiği tepkilerle aşağıdaki sorularda etliye sütlüye dokunmamaya gösterilen özen, hizmetli olmayı ne kadar hedeflediği, önemsediğine ilişkin ipuçları. "Bugüne kadar hizmetliliğe ilişkin bir düşüncem yoktu aslında - bunun çeşitli sebepleri vardı; ama Bermanya'nın aday göstermesi üzerine bu konu hakkında biraz düşündüm. Tüm bu sebeplere karşın adaylığı kabul etmeyi uygun buldum." da bu yüzden inandırıcı olmuyor. bütün bunlarn toplamı da, hizmetli olduktan sonraki davranış değişiklikleri konusunda uyarıcı. aşağıda netleştirme başlığı altındaki eki de yanıltıcı buluyorum. zira hizmetlilerin inisiyatif kullanması bu ifadenin gerekçesi olarak eklenmiş. kendi cümlesi Süresiz engellenmesi gereken kullanıcı, eğer Vikipedi'ye büyük katkıları bulunmuş bir kullanıcıysa inisiyatif kullanarak bir defalığına süreli engeli tercih ederim. oysa doğrusu 'süresiz engellenmesi gereken kullanıcı, süresiz engellenir' olmalı, inisiyatif burada kullanılmaz, kullanılmadı. kimin nerede kullandığını bilirsek yararlı olur. bir kez tehdit söz konusu olduğunda 1 hafta engelleme verdiğimde sevgili bir hizmetli arkadaşım konuyu doğrudan şikayet sayfasına taşıyarak neden? diye sormuştu örnek olarak. sonuç olarak kişinin vikipedi içi fikriyle zikrinin bir olmaması ciddi güvenilirlik sorunu yaratıyor. --ki bl 17:22, 8 Mayıs 2011 (UTC)
    İyi güzel de, şu VP:TBA, VP:MİLLİ konularında problemler örneklendirilse. Eski hizmetlilere tepkisel davranışları link ile örneklendirilse. Mis gibi olur. Hani kukla politikası ile ilgilenmek suç mu? Kukla politikasında mı bir kullanıcının ne dediğine değil de kim olduğuna göre davranmış? Link verebilir miyiz? Bakın burası çok önemli, diğer kullanıcıların sağlıklı oy vermesi için kaynak göstermek çok önemli. Kaynak gösterilicekse çok güzel yorumlar olucak, aksi halde VP:İNOV'a aykırı bir durum ortada. --Duke ϡ»» ileti ^^ 19:00, 8 Mayıs 2011 (UTC)
    Örnek vermekten sakınsam da bu noktada örneği vermeyi daha doğru buluyorum, lütfen ilgililer bu durumdan alınmasın. Şu ve şundan görebileceğimiz gibi çalışkan ve takdire şayan bir hizmetlimiz, süresiz engellenmesi gereken bir kullanıcıyla meşgul. Teknik olarak süresiz engel veriyor. Ama verdiğim bağlantılara dikkat ederseniz, ilgili kullanıcıya altı ay sonra engelini kaldıracağına dair söz veriyor. Bu durumda eğer verdiğim cevap bir kişinin hizmetli olamaması için yeterli bir sebepse o hizmetlimizin hizmetliliği düşürülmeliydi. Elbette ki böyle bir durum söz konusu değil. Bu durumda bunu karşı oy için yeterli bir gerekçe olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca hizmetlilik hakkında daha önceki düşüncelerim söylediğim gibidir, aksini iddia etmenin VP:İNOV'a uygun olmadığını düşünüyorum. --82 ~145 ileti 19:08, 8 Mayıs 2011 (UTC)
    her yoruma VP:İNOV demek esas olarak VP:İNOV ihlali. evet, doğru okumak gerek politikaları, haklısınız. çok bağlantı var, vaktim yok ya da fazla satır arası okuma alışkanlığım var diyelim ki. ama yalan borcum olmadığına göre kimseye, diğer kullanıcılar da kararlarını ona göre verirler. --ki bl 19:45, 8 Mayıs 2011 (UTC)
    Her yoruma İNOV ihlali demiyorum; ama ayrıca oylara gösterdiği tepkilerle aşağıdaki sorularda etliye sütlüye dokunmamaya gösterilen özen, hizmetli olmayı ne kadar hedeflediği, önemsediğine ilişkin ipuçları sözünün rahatsız edici olabildiği, ve kişisel düşüncelerimi açıkladığım halde aksini iddia etmenizin doğru olmadığını sanırım ki bir hizmetli olarak biliyorsunuz. Bu arada bu alışkanlığınız kullanıcıları töhmet altında bırakmak için yeterli değil maalesef, bu tıpkı iddianamesiz bir dava gibi. --82 ~145 ileti 19:59, 8 Mayıs 2011 (UTC)
    eğer ortada bir dava varsa ben bir tanığım. hepsi bu. ama dilerseniz şu merakı giderebilirsiniz: "eski birkaç hizmetliye karşı başından beri gizleyemediği tepkisel davranışlarının kökenini merak etmekteyim cidden." --ki bl 20:18, 8 Mayıs 2011 (UTC)
    Eğer siz bir tanıksanız gördüklerinizi söylemeli, kanıt vermelisiniz, yani bağlantı vermelisiniz. Söylemezseniz mahkeme "şahsın hiç yalan söylediğini görmedik" demez, ciddiye de almaz. Ben de sizin KSY, TBA ve MİLLİ ihlallerime örnek vermenizi merakla bekliyorum, ki "dava"nın "iddianame"si hazır olsun. Ben de bari merakınızı gidereyim. Eski "birkaç" hizmetliden sadece birini çıkarabiliyorum, o kullanıcıya olan tepkim de teknik olarak normal bir kullanıcının değiştirmeyeceği önemli bir özelliği tartışma yapmadan değiştirmesiydi. Ki buna benzer bir şeyi hizmetli olmayan biri yapsa karşı oy için gerekçe olur HB'de: örnekleri vardır da ilk aklıma gelen şu. Kimse bu verdiğim örnekten alınmasın lütfen, örnek verdiğim oyun geçerliliğine ilişkin bir mesele de değil bu. --82 ~145 ileti 11:03, 9 Mayıs 2011 (UTC)
    Yukardaki tartışmalarda 82'nin neden hizmetli olamayacağına dair hiçbir bariz gerekçe göremedim.--Alperen 17:54, 9 Mayıs 2011 (UTC)
    En azından bazı eski hadiselerden haberdar olmayan benim gibi kullanıcıları (zahmet vermezsek) bilgilendirmek adına bazı bağlantıların verilmesi faydalı olabilir sanki. Tabi ki takdir sizin. --Stultiwikiabana yaz 23:46, 10 Mayıs 2011 (UTC)
    @Stultiwikia: Çok eski olayların zaten bu başvuruda örnek gösterilmesi anlamsız olur. Mesela Ekim 2010'da yaşanan bir tartışmaya bakış açımın nasıl değiştiğini aşağıda belirttim. Örnekler son zamanlardan özellikle son birkaç aydan oulrsa daha faydalı olur kanısındayım. --82 ~145 ileti 12:37, 11 Mayıs 2011 (UTC)
  5. Olumsuz yorumların bir kısmına katılarak --taysin (mesaj) 18:23, 8 Mayıs 2011 (UTC)
  6. Yukarıdaki yorumlara katılıyorum. Özellikle 5. soruya verilen cevap ilgimi çekti. Bir de Vikipedi'de tartışmalara katılımın yoğun olmadığı malum, ancak böyle olsa bile çok önemli değişiklik önerilerini yeterli görüş alınmadan sonlandırmak yanlış. Bu noktada 82'nin fazla sabırlı olamadığını görüyorum.--Gökhan 19:04, 14 Mayıs 2011 (UTC)
  7. Adayın sonradan ek açıklama yapsa da geri almadığına göre hâlâ geçerli olan "Süresiz engellenmesi gereken kullanıcı, eğer Vikipedi'ye büyük katkıları bulunmuş bir kullanıcıysa inisiyatif kullanarak bir defalığına süreli engeli tercih ederim" cümlesi tek başına olumsuz oy gerekçesi olabilir. Bu, engel verirken kullanıcılar arasında ayrım yapacağını açıklamaktır. Üstelik buna dayanak olarak “Vikipedi'ye büyük katkıları bulunmuş olmak” gibi tamamen öznel bir kriteri koymuştur. Büyük katkılar bir yana, konu ihlaller olunca deneyimli kullanıcılara nispeten yeni kullanıcılardan daha katı, daha hoşgörüsüz yaklaşmak daha adil olmaz mı, o da ayrı bir konu. (Bugüne dek Vikipediye büyüklüğünü bilemem ama epeyce katkıda bulunmuş bazı kullanıcılara ilk seferinde süresiz engel verildiği oldu. Adayın buna karşın 10. soruya olumsuz yanıt vermesi beni şaşırttı.) Bunun yanında kullanıcının tartışma üslubunu da yer yer sorunlu buluyorum. Hem şurada, hem şurada yaptığım birbirinden tamamen farklı iki konu hakkındaki yorumlarımı hiç ilgisi olmamasına karşın aynı şekilde, “bize tartışmayın diyorsunuz” olarak yorumlamasına hâlâ bir anlam veremem. (Nedenini şu mesajlaşmalarımız sonucunda da öğrenme fırsatı bulamadım.) Bu gibi yorumlar “eski hizmetlilere tepkisel yaklaşımının” bir örneği olabilir mi, bilemiyorum. Ancak not düşmekte yarar görüyorum. Şu tartışmada öne sürdüğü "SÖ şablonlarından şöyle bir anlam da çıkarılabilir: "Bu maddenin yazarı sistemik önyargılıdır." (Maddenin çoğunluğu bir kullanıcı tarafından yazılmışsa), ki bu da nezaket politikasına aykırıdır." argümanının resmi politikalardan birinin yanlış yorumlanması olduğu kanısındayım. Maddeye konulan bir etiketi maddeyi yazan kişinin üzerine alınması zaten Vikipedi mantığına terstir. Bunu şablon değişikliğine gerekçe olarak savunması, kanımca en azından bu politikayı yeterince özümseyemediğini gösterir. Yine şurada Nebeviye'nin "Diğer intervikiler bunu gerçekleştirme yolunda emin adımlar atıyor." cümlesini kastederek "Emin adımlar atıyor... Bana bir ideoloji savunuluyormuş gibi geldi, lütfen yanlış anlamayın." yorumunu yapması ve oradaki argümanlarının yine orada belirtildiği üzere beş temel taştan VP:TBA'ya aykırı olması da politikaları yorumlama konusundaki eksikliklerine işaret ediyor. Şuradaki yorumu yapmama yol açan davranışları da kendisinde gördüğümü, tartışmaların uzun sürmesinin acele edilerek yeterince tartışılmadan karar alınmasına mazeret oluşturmayacağını ve bunun ansiklopedi açısından önemli sorunlar yaratabileceğini de ekleyeyim. Mümkün olduğunca ayrıntılandırmaya çalıştığım tüm bu gözlemlerimden dolayı oyum olumsuzdur. --yabancım 10:37, 15 Mayıs 2011 (UTC)

Tarafsız Tarafsız[kaynağı değiştir]

  1. Olumsuz yorumların bir kısmına katılarak --taysin (mesaj) 02:12, 8 Mayıs 2011 (UTC)

Geçersiz Geçersiz[kaynağı değiştir]

  1. 11346 değişikliğe sahip ve 19 aylık bir kullanıcı. E tabi ki daha yumuşak davranabilirdi, ama sürekli uyarı göndermekten yorulmuş olabilir. Ben hizmetli olabilir diye düşünüyorum ve bunun gibi bir olayın bir daha asla yaşanmayacağına inanıyorum. Geçmiş dönemlere bakıldğında Eldarion da pek yumuşak sayılmaz ve bunun bir "emir" deil "son uyarı" cümlesi olduğunu düşünüyorum. Hatasız kul olmaz, tek 1 tane hata yaptı diye karşıt görüş göstermek uygun olmaz. Kesinlikle hizmetli olmaya yatkın bir kullanıcı, ileride de bunu kanıtlayacak. Bu arada Rapsar'a sesleniyorum, hem olumlu hem olumsuz görüş belirtmişsiniz. Bir hata olduğunu düşünüyorum, son kararınız neyse lütfen onu söyleyin. --Westnest ileti 08:53, 4 Mayıs 2011 (UTC) bkz. VP:OY Oylamanın başlangıç tarihi itibariyle kullanıcı 60 günlük üye değil. --Superyetkinileti 15:04, 15 Mayıs 2011 (UTC)
    Bence bir okuyun yazdıklarımı :)--Rapsar 08:54, 4 Mayıs 2011 (UTC)
    Evet başına numara koymadığınızı görmemişim, özür dilerim:)--Westnest ileti 09:08, 4 Mayıs 2011 (UTC)
  2. Yukarıda yapılan yorumlara göre şahsın, sysop özelliklerine sahip olursa tarafsız olacağından şüpheliyim. --Amaranth 20:27, 8 Mayıs 2011 (UTC) bkz. VP:OY Oylamanın başlangıç tarihi itibariyle kullanıcının 150 değişikliği bulunmamakta. --Superyetkinileti 20:37, 8 Mayıs 2011 (UTC)

Yorum Yorum[kaynağı değiştir]

Eldarion'un verdiği ilk örnekteki emir cümlesine katılmıyorum. "Bana göre" bu bir emir cümlesi değil. Emir cümlesi olabilmesi için "'Boranlar' ile ilgili içerik eklemeyi kes!" şeklinde söylenmesi gerekirdi, cümle sonuna dikkat ederseniz ayrıca ünlem (!) var. Cümleye "Lütfen" ile başlayıp "kes!" yerine "kesin." ile bitirmek daha çok nazik bir rica veya bilgilendirme mahiyetinde. Buradaki "kesin" kelimesi, sonlandırın/bitirin/durdurun/yapmayın ile eş anlamlıdır (sonlandır!/bitir!/durdur!/yapma! ile değil). Eldarion'un düşündüğü şekle göre örneğin "durdurun" kelimesi kullanılsaydı bu da emir cümlesi olması gerekirdi. Emir ve rica arasında ince bir çizgi vardır ve verilen bu örnekte Seksen'in bu çizgiyi geçmediğini düşünüyorum.

LuCkY ileti 19:14, 3 Mayıs 2011 (UTC)

Eldarion emir verdiğine dair bağlantı vermiş te, o mesaj emir ise, vandal uyarı şablonları tehdit kalıyor valla. Vandal uyarı şablonları çok kibar çünkü (!). Oylara yine de saygı duymalıyız. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 20:50, 3 Mayıs 2011 (UTC)
  • El insaf! Mesaja benzeyen Vandal-son diye bir şablonumuz var. "Eklemeyi kesin" lafını ağır görenler için çok daha ağır bir dili var şablonun. Kullanılan bir şablon şimdiye kadar da değiştirilmemiş. Demek ki kullanıcının üslubunda da bir sıkıntı yok. Kişisel yorum denilen şey de aralarındaki bir şakalaşma. Ayrıca kimler süresiz engelleniyor politikalara göre? Kullanıcının kesinlikle süresiz engellenmesi gerekir diyen politikalar hangileridir? Var mı böyle politikalar? Yoksa katkıları sabit bir kullanıcı hizmetlinin inisiyatifine göre mi süresiz engelleniyor. Yapılan olumsuz eleştirileri samimi bulmuyorum, eleştirileri yapanları daha insaflı yorum yapmaya davet ediyorum. --Duke ϡ»» ileti ^^ 02:19, 4 Mayıs 2011 (UTC)

Koc61'e(Duke) katılıyorum, zaten vandallara yumuşak davranılmamalıdır. Başkasının emeğine zarar vermek çok iğrenç(bu terimi kullandığım için kusura bakmayın) bir şeydir. Ne kadar yol gösterici olursak sayıları o kadar artar. Yani şunun gibi(Bu konuşma Türkler arasında geçer, Avrupalılar saygılıdır):

  • (Troll)-Abi, Vikipedi diye bi yer var herkes istediğini yazıyor valla!
  • (Vandal)-Herşeyi mi?
  • (Troll)-Heşeyi!
  • (Vandal)-E tamam hadi şu Orhan Pamuk sayfasını(sadece bir örnek) tamamen silip küfüredelim.
  • (Vandalizm yapılır)
  • (Vandal)-Ahahaha, bi adam geldi oturum aç filan dedi s.... gitti(Bu sadece örnek bir konuşma,yanlış anlamayalım lütfen).
  • (Troll)-Naparsak hoş görüyorlar valla, hadi iyice mahvedelim!
  • (Vandal)-Ahaha süper oldu.

E tabiki bunun gibi insanlara "kesin" hafif bile kaçar. Eldarion lütfen tekrar düşünsün. Vikipedi madem halka açık olacak, o zaman vandallara karşı sıkı bir önlem alınmalıdır.--Westnest ileti 09:01, 4 Mayıs 2011 (UTC)

Ve bu arada, sorulara daha iyi cevap verebilirdi.--Westnest ileti 09:05, 4 Mayıs 2011 (UTC)

Bir şey sormak istiyorum: Sevgili 82, hizmetliliğin getirdiği iki üç fonksiyonu alınca ne yapmasından korkuyoruz? Suçsuzları engellemesi mi, kafasına göre sayfa silmesi mi, istediği sonuçta oylama kapatması mı? Nedir? 82, hizmetliliğe hayırlısıyla gelirse, çok iyi biliyorsunuz ki böyle hatalara düşmeyecektir. Kimseyi kırmayacaktır, topluluğu yanlış yönlendirmeyecektir. Emir verici konuşuyor denildi, yahu o emirli kaba bir mesaj ise, şu uyarı şablonu çok afedersiniz ama hakaretlerle dolu bir tehdit mesajıdır. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 21:10, 4 Mayıs 2011 (UTC)

"Vandalizm olarak nitelendirdiğimiz bu tür kötü davranışlara Vikipedi'de izin verilmez. Gerçekten bir katkı yapmak istiyorsanız ve değişiklikleriniz yapıcı olacaksa Vikipedi'ye hoş geldiniz ve katkıda bulunmaya devam edin; fakat zarar vermeye devam ederseniz yaptığınız bütün değişiklikler geriye alınacak ve siz de engelleneceksiniz. Lütfen Vikipedi'nin Engelleme politikası ve Vandalizm sayfalarını inceleyin. Bu tutumunuz devam ederse yaptığınız bu tip hareketlere tolerans gösterilmeyecek ve yumuşak davranılmayacaktır.

Eğer bu mesajı yanlışlıkla aldığınızı düşünüyorsanız, paylaşılan bir IP adresini kullanıyor olabilirsiniz. Yine de, bu adresten tekrar edilen vandallıklar geçici olarak engellenmenize veya erişiminizin tümüyle durdurulmasına yol açabilir. Bu yüzden makul bir Vikipedist olmanızı diliyor ve mümkünse gelecekte karışıklığa yol açmamak için bir kullanıcı hesabı edinmenizi rica ediyoruz.", evet işte tartışma konusu olan şablonumuz bu; ama eğer bir anonim IP vandalist bir aktivitede bulunursa, onu yıldıracak bir uyarımız mutlaka olmalıdır. Çünkü ısrarlı vandalizm genelde mücadele edebildiği yere kadardır, kullanıcıyı engelleneceği hususunda uyarmak, mantıklı olacaktır. Ben bir hakaret ya da tehdit cümlesi göremedim, Vikipedi politikalarını ve Vikipedi'nin "ciddi" bir yer olduğunu anlatan ve çok iyi düşünülmüş ve tasarlanmış bir şablon. İnsanların o kadar emek verdiği şeyi düşünmeden silen insanlara yumuşak davranmanın nereye kadar mantıklı olacağını bilmiyorum.--Westnest ileti 10:01, 5 Mayıs 2011 (UTC)

Westnest, onun sert olup olmadığı kişiden kişiye değişir, ama "lütfen eklemeyi kesin"den daha ağır olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki geçmişte de köy çeşmesinde kullanıcılara gönderilen ilk uyarıların sertliğinden, onları sert bulduğumdan bahsetmiştim. --82 ~145 ileti 11:48, 5 Mayıs 2011 (UTC)

Belki "devam edin" yerine "devam edebilirsiniz" demek uygun olurdu ama zaten vandalların içeriği okuduğundan şupheliyim. Zaten "lütfen eklemeyi kesin" cümlesinin ben ağır değil, hafif olduğunu düşünüyorum.--Westnest ileti 14:52, 5 Mayıs 2011 (UTC)

  • Kullanıcı hakkında bir fikrim yok, bu yüzden olumlu-olumsuz oy kullanmıyorum. Ama karşı oylarda gerekçe gösterilen "eklemeyi kesin" ifadesinin bir hizmetlinin üslübuna uymadığı sözüne katılmıyorum. Bence gerekli bir uyarıda bulunmuş. İlgili yerde her hangi bir sakınca göremedim ben. Ayrıca olay süregelen bir vandalizm olduğu için hafif olduğu bile söylenebilir. Bunun dışında 2. gerekçe haklı olabilir. Hizmetli, işlem yaparken kişisel yorumunu olayın dışında tutmalı vikipedi standartlarını ön plana almalıdır. Ama onun da iyi niyetli bir yaklaşım olduğunu varsayıyor ve seçilmesi durumunda başarılı olmasını diliyorum. --TiqraMesaj 17:41, 6 Mayıs 2011 (UTC)
İlgili soruya verdiğim cevap hakkında aşağıda bir netleştirme yaptım, sanırım böylece konuyla ilgili fikirlerim daha iyi anlaşılabilir. --82 ~145 ileti 17:44, 6 Mayıs 2011 (UTC)
Oylara bakılırsa, %75lik bir oranla 82~145 bürokrat takdirinde. Ve ben aslen kibele'nin 82'nin iyi niyetli olmadığını varsayıyor, tepkiyi hangi anlamda kullandığını anlayabilmiş değilim. Oyun geçerliliğine bakılırsa belki de 82'nin bürokrat takdirinde olduğu için şu anda 82'ye karşı oy gösterip daha sonrada 75'lik oranla başarısız sayma ihtimalini göz önünde bulundurmuş. Bende bu da tarafsız bakış açısı olmaz, bunlar küçük kusurlar, 82'nin hizmetli olmasını engelleyecek bir durum yok kesinlikle.--Westnest ileti 19:45, 9 Mayıs 2011 (UTC)
Katılıyorum, ben zaten artık hizmetli oylamalarının gizli yapılıp oylama bittikten sonra herkesin yorum yapmasını beklerim. Neden denecek olursa, oylamanın gidişi futbol maçı gibi oluyor, bir yorum geliyor pat... oylar bu tarafa geçiyor, başka bir yorumda pat... öbür tarafa... olmaz böyle :( --Alperen 19:53, 9 Mayıs 2011 (UTC)
Vikipedi'nin çoğunluk demokrasisi olmadığını anımsatmak isterim. Hizmetlilik, bürokratlık, denetçilik gibi başvurularda asıl amaç, o görevin aday için uygun olup olmadığına karar vermektir. Topluluğun önünde gerçekleşen bu tartışma bazı kullanıcıların görüşlerini değiştirmesine yol açmış olabilir ve bu çok doğaldır. Bu sürecin bir oylama olmaktan çok bir görüş alışverişi niteliği taşıması hem topluluğun aday hakkında bilgi almasını sağlar, hem de adayın eksiklerini görmesine ve bunları düzeltme şansı yakalamasına yardımcı olur. --Superyetkinileti 23:02, 9 Mayıs 2011 (UTC)

::::Herhangi bir yanlış anlamayı hemmen gidermek üzere haddimi azıcık aşayım, şöyle westnest i sinir edeyim, hemmen not düşeyim; "bürokrat" değil, "hizmetli".. =) --Stultiwikiabana yaz 23:39, 10 Mayıs 2011 (UTC)

Merhaba Stultwikia, ben 82~145 "bürokrat olacak" demedim ki, Vikipedi'deki hizmetlilik atamalarını bürokratların yaptığını söyledim, yani 82 şu anda %75lik oranla bir bürokratın takdirinde, yani Elmacenderesi bir daha oy verilmezse 82'nin hizmetlilik durumuna kendisi karar verecektir. İyi çalışmalar.--Westnest ileti 10:07, 11 Mayıs 2011 (UTC)

Westnest, ben bu oylamada görüş belirterek oy kullandığım için oylamayı benim kapatmam doğru değil, bu yüzden oy kullanmamamış bir bürokrat oylamayı kapatacaktır, bilgilendirmek istedim, sevgiler. --e.c. 10:11, 11 Mayıs 2011 (UTC)
Ups! Çok pardon, yanlış anladım, gereksiz düzelttim. --Stultiwikiabana yaz 15:18, 11 Mayıs 2011 (UTC)

Başarılar dilerim Seksen İki Yüz Kırk Beş. Sadece bir oy verebilirdim. Onu da verdim. Umarım hizmetli olursunuz. --N KOzimesaj 10:36, 13 Mayıs 2011 (UTC)


Son 16 dakika --Westnest ileti 10:08, 15 Mayıs 2011 (UTC)

Daha 3 saat varmış

Sorular Sorular[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki sorular 2006 sonundan beri hizmetli adaylarına topluluğun kendisini daha iyi tanımasına yardımcı olabilmek için sorulmakta. Cevaplayıp cevaplamamakta serbestsiniz.

1. Hizmetlilerin üzerinde işyükü olarak bir yoğunluk olduğu malum. Bu işyükünün hangi kısımlarını paylaşmayı düşünüyorsun en çok? Vandalların engellenmesi dışında hizmetlilere has işlemlerin hangilerinde katkının olması muhtemel? Hangileriyle boğuşmaya sıcak bakmıyorsun?
C: Boğuşmaya sıcak bakmadığım bir konu yok. Madde silinmesi, koruma vs., herhangi bir konuda ihtiyaç hâlinde yardımcı olmayı planlıyorum.
2. Bugüne kadar yazdığın maddeler içinde en çok hoşnut olduğun hangisi ve neden?
C: Taşpınar, Kıbrıs maddesine başlarken böylesine küçük bir yerleşim hakkında 20 kaynağın bile zor bulunacağını düşünüyordum, maddenin şu anki hâli her şeyin mümkün olabileceğini bana bir kez daha gösterdi ve kaynak gösterme gibi pek çok konuda da yetkinliğimi geliştirdi.
3. Hizmetlilik görevleriyle şu anda Vikipedi'de eğildiğin işler arasında nasıl bir denge kurmayı düşünüyorsun?
C: Hizmetlilik görevlerine elbette ki bir miktar ağırlık vereceğim, mesela söz gelimi silinecek sayfalarda bir birikme varsa önce onunla ilgilenip daha sonra geriye kalan işlerimle devam etmeyi planlıyorum.
4. Daha önce herhangi bir kullanıcıyla değişiklik yüzünden anlaşmazlık yaşadın mı? Neden? Geçmişe baktığında aynı durumda farklı bir şey yapar mıydın?
C: Takabeg ile bir maddenin adı hakkında anlaşmazlık yaşamıştım. Bugün geçmişe baktığımda daha ılımlı bir tutum izler ve daha sonra yine aynı maddede yaptığım gibi kaynaklara dayalı, iki tarafı da memnun edebilecek alternatifler üretmeye odaklanırdım.
5. Bir kullanıcının süresiz engellenmesi konusunda ne düşünüyorsun? Politikalara göre bunu haketmişse, gerekli engeli verir misin yoksa inisiyatif kullanarak süreli bir engeli mi tercih edersin?
C: Süresiz engellenmesi gereken kullanıcı, eğer Vikipedi'ye büyük katkıları bulunmuş bir kullanıcıysa inisiyatif kullanarak bir defalığına süreli engeli tercih ederim; ancak eğer kullanıcının politika ihlali dışında herhangi bir katkısı olmadıysa doğrudan süresiz engel vermeyi doğru bulurum.
Netleştirme: Bu cevabı vememin sebeplerinden biri mevcut hizmetlilerimizin de yukarıda belirttiğim gibi böyle inisiyatif kullanımları olduğunu görmem (örnek vermenin burada doğru olmadığını düşünüyorum), ayriyeten hizmetliler inisiyatif kullanamaz diyen bir politikanın bulunmaması. Bunun dışında tabii ki politikaların herkese eşit uygulandığı konusunda bir sorunum yok. Zaten bu da üzerinde çok ısrarcı olduğum bir görüş değil, sadece kişisel görüşüm.
6. Anonim kullanıcılar hakkında ne düşünüyorsun? Sıcak bir tartışmada bir hizmetlinin fikrini mi yoksa anonim bir kullanıcın fikrini mi daha çok önemsersin?
C: Burada söz konusu olan anonim kullanıcının Vikipedi'nin politikalarına az da olsa hakim olmadığı belliyse, elbette ki bir hizmetlinin fikrini daha çok önemserim; ama anonim eğer politika ve mantığa uygun bir yorumda bulunuyorsa ikisinin de insan olduğunu düşünerek eşit önem veririm.
7. Özeleştiri yapman gerekse, hangi alışkanlık/huylarının Vikipedist olarak verimini düşürdüğünü söyleyebilirsin?
C: Bazen biraz sabırsız davranabiliyorum, bu da zaman zaman daha düşük bir verime sahip olmamı sağlayabiliyor.
8. Sayfaları sürekli yarı-koruma veya tam koruma altında tutmaya nasıl bakıyorsun?
C: Yarı koruma son günlerde sürüm kontrolü uygulamasıyla biraz gereksiz konuma geldi; ama aşırı vandalizm olan sayfalarda yine de yarı koruma tercih edilebilir, bu yarı koruma tercihen süreli olmalı, eğer koruma bittiğinde vandalizm devam ederse tam korumaya sıcak bakarım. Tam koruma ise ana sayfa gibi sayfalar dışında mümkün olduğunca süreli, değişiklik savaşlarına karşı kullanılmalı.
9. Vikipedi'nin değişmeyen üç içerik politikası (VP:D, VP:TBA ve VP:ÖAYV) hakkında ne düşünüyorsun? Bu politikaları ihlal edenlere karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: Bu üç politika Vikipedi'nin güvenilirliğinin bağlı olduğu en önemli noktalardır. Bu politikaları ikna edenlere karşı biraz müsamaha gösterilmeli; ancak eğer bu ihlal her şeye rağmen dinmezse, elbetteki engelleme tercih edilmeli.
10. Vikipedi'de bugüne kadar doğru olduğu kabul edilip uygulanmış olan kararlar arasında kesinlikle karşı olduğun herhangi biri var mı? Neden?
C: Böyle bir karar hatırlamıyorum.
11. Jimbo Wales'ın yerinde olsan ve Viki işleyişindeki ana faktörlerden birini değiştirme şansın olsa hangisini değiştirirdin ve bunun neden gerekli olduğunu düşünüyorsun?
C: Sanırım olmazdı.
12. Troll sence nedir? Nasıl başedilmelidir? Müdahale edemeyeceğin (Kişisel tartışmaya girmiş olmanız nedeniyle) bir troll'e karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: Troll, kötü amaçlı olarak insanların Vikipedi'ye katkıda bulunmasından engellemeye çalışan, hiç olmazsa vakit kaybına yol açmayı deneyen bir tür "zararlı"dır. Müdahale edemeyeceğim bir trolle diyaloğa girmekten mümkün oldukça kaçınırım. Bir troll sadece beni değil, başka kullanıcıları da rahatsız edeceğinden büyük bir ihtimalle başka bir hizmetli zaten gerekeni yapacaktır; ancak yine de Vikipedi:Şikâyet sayfası bu iş içindir - her ne kadar da oradaki süreçte bir takım hatalar olduğunu düşünsem de.
13. Vikipedi'ye neden katkıda bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini söyleyebilir misin?
C: İnsanların aradığı bilgiye bir nebze de olsa daha kolay ulaşmalarını sağladığımı görmek hoşuma gidiyor, zaten Vikipedi'nin amacı da bu, ayrıca Vikipedi'ye yapılan her bir katkının Türkçeye yapılan bir katkı olduğuna inanmamın da bunda bir payı var.

Yukarıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.