Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Nanahuatl

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Sonuç: Başarısız. Vikipedi topluluğunca hizmetli olması için gereken görüş birliği sağlanamamıştır. --Mskyrider ileti 18:06, 8 Ağustos 2010 (UTC)

Sayısal sonuç
 Geçerli oy: 20
 Destek: 12
 Karşı: 6
 Tarafsız: 2
 Oran: %66,66

Rapsar[kaynağı değiştir]

Oy verin! (0/0/0) Oylama bitiş tarihi 11:21, 8 Ağustos 2010 (UTC)

Kullanıcı, sonradan adını Nanahuatl olarak değiştirmiştir.

Rapsar (MesajKatkılarİstatistikler) – Kendisi politikalara hakim,deneyimli ve başarılı bir kullanıcıdır.Özellikle spor alanında yaptığı çalışmalarla vikiye yararlı katkılarda bulunmaktadır.Kendisi özellikle vikipedimizin şu günlerde çektiği hizmetli sıkıntısını aza indirecektir.Ayrıca kendisi gece geç saatlere kadar vikide katkılarını sürdüren bir kullanıcıdır.Bu yüzden kendisini hizmetliliğe aday gösteriyorum.Kendisinin adaylığı kabul etmesi ümidimle.--Drlp ileti 11:21, 25 Temmuz 2010 (UTC)

Bana güvenip, beni hizmetliliğe aday gösterdiği için Drlp'e çok teşekkür ediyorum. Benim için yaptığı başvuruyu kabul ediyorum...--Rapsar 14:25, 25 Temmuz 2010 (UTC)



Lütfen olumlu / olumsuz oyları gerekçelendirelim. Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir.
Oy vermeden ve/veya yorumda bulunmadan önce
Vikipedi:Hizmetlilik başvurularında kaçınılması gereken gerekçeler
sayfasına göz atmanız yararlı olabilir.


Olumlu Olumlu[kaynağı değiştir]

  1. -- Son kahraman ileti 10:02, 26 Temmuz 2010 (UTC)
  2. Gerekçeme katılarak.--Drlp ileti 10:06, 26 Temmuz 2010 (UTC)
  3. Kullanıcının katkıları sonuç odaklı ve eyleme dönük. Özellikle spor projesi kapsamında yaptıkları şüphesiz çok önemli. Görüş alışverişlerinde ılımlı ve soğuk kanlı tavırlarını gözlemledim. Bkz. Tartışma:BBC Yılın Genç Spor Adamı. Ancak iş yapalım, gerektiği kadar konuşalım mantığı kimi zaman yeni kullanıcıları itebilir. Uzun ve sabırlı açıklamalar yapıp yapamayacağı konusunda tam emin olamasam da çalışkan, bilgili ve objektiviteye önem veren yönleri kayda değer. Fakat siyasi içerikli maddelere, tartışma sayfalarına katkısının zayıf oluşu VP:TBA için sıhhatli gözlem yapabilmeyi zorlaştırıyor. Yani siyaset dışında tarafsızlığa dair yapılanlar gözlenemez mi elbette gözlenebilir ama benzer eleştiri benim için de yapılmıştı, haklıydı ve kendim için de önemli bir eksiklikti. Yine de kullanıcının bu sorumluluğu bilinçli bir biçimde taşıyacağına ve uygulayacağına yönelik güvenim, kanaatim tamdır.--a[.]med»»ileti 10:40, 27 Temmuz 2010 (UTC)
  4. Başarılı bir hizmetli olacağına inanıyorum. Mimar77 14:58, 28 Temmuz 2010 (UTC)
  5. - --Σuphemia 18:41, 28 Temmuz 2010 (UTC)
  6. Vikipedi'ye önemli katkılar yapan Rapsar'ın hizmetli olarak da önemli katkılar yapacağı görüşündeyim. --82 ~145 ileti 11:09, 29 Temmuz 2010 (UTC)
  7. Eksikliklerini tamamlayacağını, eleştirileri dikkate alacağını düşünüyorum...Vikiçizer 21:58, 31 Temmuz 2010 (UTC)
  8. Ben aşağıdaki olumsuz oyu verirken içim çok rahat olmayarak verdim. Uyarısı üzerine Nisan'dan beri değil Mayıs 2009'dan beri üye olduğunu farkettim. Aktif olduğunu az çok biliyorum... Adaletsizce, haksızca davranmak istemem. Küçük bir rica silinmeye aday maddeler, etiketlenmiş maddeler için genel bir görüş alırsa ve dikkatli olursa çok sevinirim :) --Boyalikus 22:18, 31 Temmuz 2010 (UTC)
  9. Afedersiniz fikrimi değiştirdim. Evet ağır bastı galiba. Esenlikler dilerim, saygılar...--Gökçє Yörük mesaj 22:54, 31 Temmuz 2010 (UTC)
  10. Taslak maddeler üzerine olan silici görüşlerini kesinlikle tasvip etmiyorum. Fakat, yine de, hizmetli olmayı gerçekten kaleminin gücüyle hakeden birisi --Kmoksy 11:22, 3 Ağustos 2010 (UTC)
  11. Yeni açılan maddeleri inceliyor ve gerekeni yapıyor.Denemek amaçlı bir konuşmamda gayet soğukkanlılığını korumuştu ve mesajlarını incelediğimde herkese yardım ediyor buna bende dahilim ondan dolayı mükemmel bir hizmetli olacağına inaniyorum. Forge»»ileti 13:20, 7 Ağustos 2010 (UTC)
  12. SDD'de deneyimi olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte kullanıcılarla (Ben dahil) iyi bir şekilde iletişime geçiyor, kırıcı olduğunu hiç görmedim. Katkıları takdir edilecek düzeydedir. Hizmetliliğin altından kalkacağına yürekten inanıyorum. Şunu da ekleyeyim: Her kullanıcının bazı noksanları olabilir, bunun için endişeye kapılıp, hemen "Olumsuz" vermemeliyiz. Çünkü bu oylama sonunda, eleştiriler doğrultusunda kullanıcı bazı noksanlarını tamamlayacaktır. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 12:18, 8 Ağustos 2010 (UTC)

Olumsuz Olumsuz[kaynağı değiştir]

  1. Son zamanlarda kendisiyle bazı maddeler üzerinde yapıcı temaslarımız olmuştu. Onun dışında pek çok "yeni" Vikipedist gibi Rapsar'ı da tanımıyorum. Katkılarının spor ağırlıklı ve oldukça nitelikli/dolgun olduğunu biliyorum. SD devriyeliği konusunda da çok iyi iş çıkarttığını pek çok kez tanık oldum. Ama ben taslak maddeler konusunda çok fazla tezcanlı olduğunu gözlemledim. Kullanıcı sayfasında bile haykırıyor. Taslaklara karşıyım diye! Sil şablonu ekleme konusunun yanı sıra, SAM adaylıklarında da genelde "silinsin" eğiliminde görüş bildiriyor. Elbetteki haklı olduğu noktalar vardır. Eminim ki pek çoğu gerçekten silinmesi gerektiği için o oyları vermiştir. Ama bu aceleciliğinin her ne olursa olsun hizmetli olduğunda başını ağrıtacağını düşünüyorum. İhtilaf yaratacak kararlar almasından korkuyorum. Kişisel düşüncemdir. Armudun sapı, üzümün çöpü diye her şeye bir kulp takarsam yeni hizmetli seçemeyeceğimizin farkındayım ama yapıcı eleştirilerle ona yardımcı olmak istedim. Sonuç ne olursa olsun, Vikipedi'deki işlerinde kendisine başarılar diliyorum.--Stambouliote ileti 14:51, 29 Temmuz 2010 (UTC)
Cevap Cevap Öncelikle yapıcı yorumunuz için teşekkürler. Yeni Vikipedist derken, en 1 yıldan biraz fazla süredir buradayım. Yeni olduğumu düşünmesen bile size göre yeniyim tabii ki de :) Kullanıcı sayfamdaki o şablonu birkaç saat önce yerleştirdim. Bu konuda Ertly gibi düşünüyorum. Evet, maddelerin taslak olarak bırakılmasından pek hoşlanmıyorum. Kendim de kimi zaman bırakıyorum; ancak açtığım maddelerin "çoğunu" İngilizce Vikiden çevirdiğim için istemeden taslak olarak kalıyorlar. Aşağıdaki sorulardaki yanıtlarımda da belirttiğim gibi "Taslak Nedir?" politikası, yeterince açık olmadığı için az da olsa karşı olduğum tek politika. Neyse, yapıcı yorumunuz ve İstanbul hakkındaki harika katkılarınız için teşekkürler :)--Rapsar 15:12, 29 Temmuz 2010 (UTC)
Benden sonra kaydolan herkes yeni benim için :p ondan tırnak içinde yazdım. Bir süre ara vermiştim ve döndüğümde muazzam bir kandeğişimi yaşanmıştı burada. Siz de Vikipedideki yeni kanın bir parçasısınız. Yeni sözünü diğer oy kullanacaklar yanlış yorumlamasın. Rapsar, burada deneyimi en sağlam olan vikipedistlerdendir. Sonucu değiştirmemesi umuduyla yazdığım bu görüş yalnızca benim kişisel çekincelerimi belirtmektedir. Her konuda deneyimine güvenmeme rağmen silme konusunda alacağı kararların başını ağrıtabileceğini düşündüğüm için bu oyu kullandım. Teşekkür ediyor, takrar başarı diliyorum.--Stambouliote ileti 15:23, 29 Temmuz 2010 (UTC)

2. Rapsar da çalışkan kullanıcılardan biri ve tabi ki bu kullanıcıyı da kırmak istemiyorum. Başka oylamada aday aşırı tepki göstermişti de. Umarım bu aday aşırı tepki göstermeyecektir. Gerç tepki gelse de gelmese de değerlendirme yaparım. Öncelikle birkaç adlandırma tartışmaları dışında kritik tartışmalarda kullanıcının adını göremedim (belki de vardır da ben göremedim). Dolayısıyla sistemik önyargı ve TBA kontrolünü tam olarak yapamadım. İkincisi, seçilirse tabir-i caiz ise aşırı silici bir hizmetli olağını hissettirdiği için. Bazen gerektiğinden fazla silme isteğini gördüm. Mesela sayfalardan şablonları kaldırdıktan sonra sil etiketi eklediğini gördüm. Bunlar SAS yoluyla halledilmesi gereken meseledir. Gerç mevcut hizmetlilerde bu tür sorunu hiç görmediğimi söyleyemem. Yine de bence bu da eksik noktalardan. Sonuç olarak daha erken olduğunu düşündüm ve düşünüyorum. Umarım ileride olacaktır. Takabeg ileti 15:28, 29 Temmuz 2010 (UTC)

Cevap Cevap Senin de yapıcı yorumların için teşekkürler Takabeg. Öncelikle ben aday olmadığım, gösterildiğim için yorumlarına kırılmam - hoş bu aday olsam kırılacağım anlamına da gelmez :) Aşırı tepki kesinlikle göstermemeye çalışırım. Neyse, haklısın çok çok kritik tartışmalarda yer almadım. Çok çok bilgi sahibi olmadığım ya da başka bir ifadeyle konu hakkında benden kat be kat üstün, bu konularda profesyonelleşmiş kişilerin katıldığı tartışmalara katılmadım. (Kürşad, Bumin Kağan vs) Bu konular hakkında bir fikir sahibi olmadığım sürece bu tartışmalara ne gibi bir katkım olabilir ki? TBA konusunda hassas olduğunu biliyorum. Katkılarımı inceleme fırsatı bulabilirsen, TBA'yı ihlal edici bir şey yapmadığımı görebilirsin - hatırladığım kadarıyla. Silme isteğim olduğu doğrudur, nedenini defalarca belirttim. Buranın İng. Viki gibi taslaklar yığını olmasını, sözlük olmasını değil; Alm. Viki gibi doyurucu maddelerin yer aldığı bir "ansiklopedi" olmasını yeğlerim. Şablon konusu hakkında ise Türk Süvarisi örneğini vererek uyarmıştım beni, hatırlarsan. o günden sonra rahatlıkla söyleyebilirim ki öyle bir işlemim olmadı. Tekrardan değerli yorumun için teşekkürler...--Rapsar 16:39, 29 Temmuz 2010 (UTC)
Bu Stambouliote'ya yazdığın yanıtın aynısı değil mi ? İstanbul hakkındaki harika katkılarım yok. Bu yanıt kaldırılsın. Teşekkürler. Takabeg ileti 16:28, 29 Temmuz 2010 (UTC)
Tamamdır.--Rapsar 16:39, 29 Temmuz 2010 (UTC)

3. Yorumlara katılarak.--Reality 15:37, 29 Temmuz 2010 (UTC)

Cevap Cevap Yorumun için teşekkürler öncelikle. Ama Eğer o sorun da olmasaydı destek verecektim kısmını anlamadım? Kişiye değil de olaylara odaklansanız? Vikipedi'de her daim tartışma olur. Tartışma olmadan da gelişemez zaten. Bizim aramızdaki tartışmayı da sonuçlandırmıştık diye hatırlıyorum. Diğer kullanıcıların öğrenmesi için ise tartışmamızı buraya yazmak istiyorum. İran'ın xxx eyaleti dolaşım şablonları vardı. Bunlar, 2008'den kalma, Farsça yazılara sahip, kullanılmayan şablonlardı. Hatta bunların Türkçe'si de vardı kullanımda olan. Neyse, ben de bunlara sil etiketi koymuştum çift şablon/kullanılmayan şablon gerekçesiyle. Reality ise bu şablonları, Türkçe şablonlara yönlendirmişti. Ben de bunun yanlış olduğunu, şablonların zaten kullanılmadığını ve eğer yönlendirme yapılmışsa geçmiş birleştir şablonu eklenmesi gerektiğini söylemiştim. Reality ise kendi yaptığının doğru olduğunu savunmaktaydı. Sonuçta şablonlar yönlendirildi; fakat geçmişler birleştirilmedi, yani onun dediği gibi oldu. Olay bundan ibaret. (Bu arada bu konuyu Vikiçizer'e sormuştum zamanında, o da benim dediğimin yapılması gerektiğini söylemişti). Teşekkürler...--Rapsar 15:54, 29 Temmuz 2010 (UTC)
Bu arada Reality, yorumunu geri almışsın. Eskisini getirip, üstünü çizebilirsen daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum...--Rapsar 15:57, 29 Temmuz 2010 (UTC)

Yorum YorumFarketmez istersen getir o sorun değil de benim dediğim gibi olmamış açıkcası önemli olan da zaten benim dediğim gibi olması değil doğru şekilde olmasıydı. Geçmişler birleştirilip yönlendirilseydi ki bu doğru ve standart olandır daha iyi olurdu. Ama olmamış sadece yönlendilmiş. Tabii ben bunu Vikipedi'deki iş yüküne bağlıyorum. O yüzden olmamasına pek şaşırmadım ve neden olmadı neden olmadı diye de hesap sorcak halim yok zaten. Vikihaber ve Vikisözlük'te hizmetlilik yaparken ben her zaman geçmişleri aktarırdım. Çünkü o sayfada ne olursa olsun kullanıcının emeği var. (Bot bile olsa)

İkinci olarak: Kişiye değilde olaya odaklansak. Hayır kişiye odaklanmalıyız. Yani sana. Çünkü burda seni hizmetli seçecez olayı değil. Bu yüzden senin hizmetli vasıflarını taşıyıp taşımadığına karar vermeliyiz. Bende orada yazdım ki herşeyi silme eğilimindesin. Ve bu da hizmetliliğine engel oluyor. (Bunları yazmadım bu anlamın çıkarılacağını düşündüm.)) Bu yüzden destek oyumu önce tarafsıza sonra da karşıya çevirdim. Ve bunlara ek olarak üstteki yorumlara aynen katılıyorum. Bunlara ek olarak tarafsız oylarda nebeviyenin yazdığını görürseniz birçok vikiprojeyi silinsin demiştin ve bunların hiçbiri silinmemişti. Bu da beni karşı oy vermeye bir adım daha itti.

Ayrıca aramızdaki tartışmayı sonuçlandırmamıştık. Vakit yetersizliğinden çekilmek zorunda kalmıştım. Tabii her kullanıcının iyi yanları da vardır. At gözlüğünden bakmamalıyız. TBA açısından senin durumunu gayet iyi bulmaktayım. Sanırım yeterince vaktin de var hizmetlilik görevlerini rahatça ve bol vakitte kullanabileceksin. Eee güzel bir seçkin maddende var ki bende buna destek vermiştim çünkü güzel bir madde. Ama silme eğilimin beni karşı oy vermeye itti.--Reality 16:07, 29 Temmuz 2010 (UTC)

Teşekkürler. Ama kendinle çelişmiş oldun yorumlarında. O gün yönlendirmeleri yaptığında GB şablonu eklememiştin, ben de bu yüzden seni uyarmıştım hatırlarsan. Şimdi ise Geçmişler birleştirilip yönlendirilseydi ki bu doğru ve standart olandır daha iyi olurdu demişsin ki doğrusu bence de bu. Ya ben olanları yanlış hatırlıyorum ya da o esnada yanlış anlaşılmalar zinciri yaşandı :) En iyisi ben arşivimi bir kontrol edeyim, sana mesaj olarak yazayım, burayı kişisel tartışma platformuna dönüştürmeyelim :)--Rapsar 16:15, 29 Temmuz 2010 (UTC)
  • GB şablonu koymamamın sebebi bana attığın şu mesaj.--Reality 16:20, 29 Temmuz 2010 (UTC)

4.Rapsar'ın hizmetlilik başvurusu Bermanya'nın başvurusunun hemen ardından geldiği için ve Bermanya'nın başvurusundaki hararetli tartışmalardan dolayı onun adaylığına dair kendimce çalışmamı daha önce yapamadım. Rapsar'ın daha çok ilgilendiği konular kategoriler, şablonlar, bilgisayar oyunları, spor ve son değişiklikler devriyeliği olarak öne çıkıyor. Bu ağırlık buradan görülebilir. Açmış olduğu görece az maddeler arasında doyurucu olanlardan 2009 FA Cup Finali sayılabilir. İlk başlarda spor ile alakalı olarak logo yüklenmesi konusunda oldukça sıkıntı yaşasa da çok sayıda dosya eklemiş. Katkı yoğunluğu özellikle 2010 yılı içinde standarta kavuşmuş. Bu dönemde topluluk için önemli olduğu belirtilen tartışmalarda (1, 2, 3, 4, 5, 6) yer almamıştır. Bu durum ya bu konuların ilgisini çekmemesi ya da bu konularda bilgisinin olmaması sebebiyle olabilir. Portal tartışmalarında ise oy kullansa da yorum yapmamıştır.(1 ve 2) Çoğunlukla işbirliği projelerinde yeralan ve gayretle çalışan Rapsar, Reality ve Aslansaraylı ile bazı sorunlar da yaşamış. Maddelerin taslak halinde bırakılmasına karşı olmakla beraber, bu durumda olan maddeleri geliştirmektense silmeye yönelik bir tavır içinde olmuş. (Ben de şahsi fikirlerimi bu örnekte belirtmiştim) Benzer bir yapıcı yaklaşım sorunu LGBT portalı başlığında da yaşanmış. Rapsar çok çalışkan ve gayretli bir kullanıcı olmasına rağmen çoğunlukla vandalizme karşı mücadele gündemine ağırlık vermiş gibi gözüküyor. Vikipedinin nitelikli maddelerinin artması için taslak maddelerin varlığına karşı (benim de katıldığım) tutumuna rağmen bunları geliştirmektense silmeyi tercih etmesi onun kişisel fikridir ancak bir hizmetlinin tercih edebileceği bir tutum değildir. Her hizmetlinin her alanda kendisini yetkinleştirmesi beklenmeyen bir durum olsa da Rapsar kendisini sadece sınırlı alanlarda yetkinleştirmiş gibi geliyor bana. Bence Rapsar'ın henüz erken bir şekilde hizmetli olması ileride Vikipedi'yi gerçekten iyi bir hizmetliden mahrum bırakacaktır. Saygılarımla...Ertly 20:14, 29 Temmuz 2010 (UTC)

Cevap Cevap Öncelikle değerli ve yapıcı yorumunuz için teşekkürler. Gerçekten oldukça emek harcamışsınız, elinize sağlık. Sırasıyla değerlendirmelerinize cevap vermek istiyorum. Açmış olduğum maddelerden hatırladıklarım arasında God of War (2005 video oyunu), Gregory van der Wiel, 2010 FIFA World Cup South Africa, BBC Yılın Genç Spor Adamı vb maddeler, KM/SM adayı yapmak için uğraştığım 2010 FIFA Dünya Kupası maddesindeki kırmızılıkları gidermek amacıyla açtığım 2009 FA Cup Finali maddesinden çok daha kapsamlı sanki :) Evet, en başlarda sorun yaşamıştım, ilk aylarımda sanıyorum. Sonra Sabri'nin yardımıyla sorunsuz şekilde yükledim dosyaları. Dediğim gibi bu tartışmalarda yer almadım; çünkü bunlar uzman ilgisi gerektirmekte bana göre ki zaten orada yorum yazanların çoğu ya bu konuda profesyonelleşmiş ya da o konu üzerine eğitim gören/görmüş kişiler. O konuların bir kısmı sanat, bir kısmı ise tarih ile ilgili ki ben de bir sayısal öğrencisiyim :) Portal tartışması konusunda ise, hatalı linkler göstermişsiniz sanırım. Ya da portal tartışması ifadesi hatalı :) O maddelerin o hallerini gördünüz mü bilmiyorum (bu kadar detaya indiğiniz için gördüğünüzü sanıyorum) gerçekten taslak kriterlerini karşılamıyordu. Kriterde denmekte ki "3-10 cümle arası maddeler taslaktır." O maddelerin hepsi en fazla 2 cümlelikti. Hepsi 2006-07 yıllarında, bir anonim tarafından (belki de bir bottu) sırayla açılmış, botların dışında kimsenin katkısı olmayan maddelerdi. Bunların silinmesi politikaya karşı mı? Hayır. Bu konuda neden bana fazla yüklenildi onu da anlamış değilim (Lafım size değil). Üstteki diğer cevaplarımı da okuyabilirseniz-ki okuduğunuzu düşünüyorum ama- daha faydalı olacaktır. Tekrardan yorumunuz için teşekkürler...--Rapsar 20:31, 29 Temmuz 2010 (UTC)

5. Rapsar öncelikle bana kırılmamanız dileği ile, biraz zor kullanıyorum bu oyu.. Daha önceden adaylığı görmeme rağmen oy kullanmak istememiştim. Eğer yanlış incelemediysem Nisan'dan beri üyesiniz. Elbette zaman bazlı olarak düşünmemek lazım, aktif olduğu zaman da çok önemlidir. Birkaç kere SAM'de karşılaştık sanırım. Acele alınmış kararlarla projeler SAM'a aday gösterilmişti. Gerçi yine yanlış anımsamıyorsam Manco Capac ile konuştuğunu ve fikir aldığını da söylemişti... Yine de ben bir süre politikalara tam hakim olmasını isterim, zaman zaman ikilemde kalmaması için. Bu sayede umarım bir daha ki adaylığında olumlu oy kullanabilirim. --Boyalikus 22:15, 31 Temmuz 2010 (UTC)

6. Kullanıcı elbetteki çok yararı katkıları vardır ancak henüz yeterli deneyiminin olduğunu düşünmüyorum. Daha fazla deneyim elde ettikten sonra hizmetli olmasında sakınca yoktur bence.-- BeşiktaşlıM 17:48, 4 Ağustos 2010 (UTC)

7. Henüz hizmetlilik için uygun zamanın olmadığını düşünüyorum. — Kerem 233 13:25, 7 Ağustos 2010 (UTC)

Tarafsız Tarafsız[kaynağı değiştir]

  1. Şu başlattığı Silinsin önerisi, görüşünden vazgeçmiş olsada beni sarsmıştı. Görüşünden vazgeçip kalsın demesi ve buna gerekçe olarak eski silinsin görüşünü bir çoğunun gereksiz yere Viki'de kalmasından ötürü duyduğum rahatsızlıktı diyerek açıktan savunması bir hata değil bilinçli bir değişiklik olduğu kanıtlıyordu. Bilmiyorum hala kararsızım, acaba bu 4,30 aylık kulanıcının Hizmetlilik için daha zamana ihtiyacımı var mı? Yahut yaptığı güzel şeyler Hizmetli olmasına yeter mi? - ПE+ (ileti) 14:32, 28 Temmuz 2010 (UTC)
Kullanıcıya mesaj atmıştım; ancak buraya yazmamda da fayda var. İlk katkım 10 Mayıs 2009'da. Sanırım bir imla hatası oldu...--Rapsar 15:04, 28 Temmuz 2010 (UTC)
  1. Tarafsız oylar hesaba katılmadığı hâlde oy vermek için yorum ksımına yazmadım. Hızlı silme konusunda biraz daha deneyim kazanması gerekiyor. Topluluk için önemli olan tartışmalara da katılması deneyimini gösterecektir. Bunun dışında diğer faaliyetlerine bakıldığında hizmetli olmaması başka bir neden göremiyorum. Şimdi değil belki ama gelecekte olacaktır...--вяí¢αи76ileti 22:01, 31 Temmuz 2010 (UTC)
  2. Olumlu ve olumsuz oyları göz önünde bulundurduğumda böyle bir kararsızlık oluştu bende. Şimdi olmasada gelecekte olabileceğine ben de inanıyorum. Ayrıca bu şimdi olamayacağını düşündüğüm anlamına gelmez. Esenlikler dilerim, saygılar...--Gökçє Yörük mesaj 22:22, 31 Temmuz 2010 (UTC)

Geçersiz Geçersiz[kaynağı değiştir]

Yorum Yorum[kaynağı değiştir]

Sorular Sorular[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki sorular 2006 sonundan beri hizmetli adaylarına topluluğun kendisini daha iyi tanımasına yardımcı olabilmek için sorulmakta. Cevaplayıp cevaplamamakta serbestsiniz.

1. Hizmetlilerin üzerinde işyükü olarak bir yoğunluk olduğu malum. Bu işyükünün hangi kısımlarını paylaşmayı düşünüyorsun en çok? Vandalların engellenmesi dışında hizmetlilere has işlemlerin hangilerinde katkının olması muhtemel? Hangileriyle boğuşmaya sıcak bakmıyorsun?
C: Öncelikle sadece hizmetlilerin yapabildiği, normal kullanıcıların yapamadığı SAS, Şikayet sayfaları vb. sayfalarla ilgilenmek istiyorum. Malum, hizmetlilerin üstündeki yük çok fazla. Ne kadar hizmetli olunca, kişinin üstündeki yük o kadar azalmış oluyor. Bunun yanında maddeleri geçici koruma altına almak da ilgileneceğin işlerin başında gelmekte. Belli maddelerde sık sık görülen vandalizmlerle boğuşmak bazen zorlayıcı olabiliyor, bunları geri almak isteyen kullanıcıların ise zamanlarını kaybettiriyor.

Açıkçası, kullanıcılara üst üste uyarı mesajları göndermeye pek sıcak bakmıyorum (Her ne kadar hizmetlilere özgü bir işlem değilse de). Bir kere göndermek yeterlidir kanımca...

2. Bugüne kadar yazdığın maddeler içinde en çok hoşnut olduğun hangisi ve neden?
C: Öncelikle Wayne Rooney. Malum, zaten SM :) Şu an üzerinde çalıştığım FIFA 10 ve 2010 FIFA Dünya Kupası finali (Sabrican'a teşekkürler) maddeleri de yakın zamanda KM/SM adaylığına sunulacağı için fena değiller :) Ha tabii ki de diğer yazdığım maddeleri de beğenmiyor değilim :)
3. Hizmetlilik görevleriyle şu anda Vikipedi'de eğildiğin işler arasında nasıl bir denge kurmayı düşünüyorsun?
C: Hemen her gün aktif olmaya çalışan bir kullanıcı olduğumu düşünüyorum. Kendime ana görev olarak yeni maddeler eklemeyi, var olan maddeleri de mümkün olduğunca geliştirmeyi belirlemiştim buraya ilk kayıt olduğumda. Yine bu anlayışla hareket etmeyi düşünüyorum. Yani hizmetli olma amacım, aslında diğer kullanıcıların zaman zaman aktif hizmetli bulmada yaşadığı sıkıntılar...
4. Daha önce herhangi bir kullanıcıyla değişiklik yüzünden anlaşmazlık yaşadın mı? Neden? Geçmişe baktığında aynı durumda farklı bir şey yapar mıydın?
C: Evet. Aslan Saraylı ile yaşamıştım zamanında. Kullanıcı, yaptığı değişikliklerle maddelerde uygulanan standartlaşmayı bozmaktaydı. Ben de kendisini uyarmıştım, sorunu konuşarak hallettik. Şu anda aklıma gelmeyen birkaç kullanıcıyla da benzer şekilde ufak çaplı tartışma yaşadım. Tabii ki de hepsi çözüme kavuşturuldu :) Aynı durumla karşılaşsam -ki hala karşılaşıyorum- yine aynı şeyleri yaparım.
5. Bir kullanıcının süresiz engellenmesi konusunda ne düşünüyorsun? Politikalara göre bunu haketmişse, gerekli engeli verir misin yoksa inisiyatif kullanarak süreli bir engeli mi tercih edersin?
C: Kesinlikle sıcak bakıyorum. Bana göre, öncelikle kullanıcı uyarılır. Neden böyle davranmaması gerektiği, somut örneklerle anlatılır. Dediğim gibi ikinci bir uyarıya sıcak bakmıyorum; ancak ısrar halinde ikinci bir uyarı yapılır. Davranış devam ederse 1 hafta-1 ay arası bir engelleme verilir. Yine de devam ederse, artık başka çare kalmamıştır ve süresiz engelleme verilir. Ben -hizmetli seçilmem taktirde- bu şekilde hareket ederim. (Tabii küfür gibi istisnai durumlar hariç.)
6. Anonim kullanıcılar hakkında ne düşünüyorsun? Sıcak bir tartışmada bir hizmetlinin fikrini mi yoksa anonim bir kullanıcın fikrini mi daha çok önemsersin?
C: Açıkçası anonimlerin %80-90'ı vandalizm amaçlı buraya uğruyor. Bu bir gerçek. Ha katkı yapanları yok mu? Var tabii ki de. İmla, ifade hatalarını düzelten, hatta Viki standartlarına uygun yeni maddeler açan anonimlere rastladım. Her anonimi aynı kefeye koyup, her anonim vandalizm yapar dememek lazım. Yine bir kısım anonim var ki, politikalardan haberdar olmadığından telifli içerikler ekleyebiliyor. Bunlara Vikipedi'ye kaydolunuz vb gibi mesaj atmak faydalı olabilecektir.

Tartışmalarda tabii ki de öncelikli olarak hizmetlinin fikrini dikkate alırım. Zaten hizmetli seçilmiş ise, politikalara hakım, tarafsız, önyargısı olmayan biridir. Anonimin fikrini ise elbette değerlendiririm, ancak anonim olduğunu unutmadan.

7. Özeleştiri yapman gerekse, hangi alışkanlık/huylarının Vikipedist olarak verimini düşürdüğünü söyleyebilirsin?
C: Çalıştığım bir maddeden çabuk sıkılıp, çalışma şablonlu bir durumda bırakıp, sonraları yeni maddelere açılmak :) Her ne kadar bu davranışımdan nefret etsem de kendimi tutamıyorum maalesef :)
8. Sayfaları sürekli yarı-koruma veya tam koruma altında tutmaya nasıl bakıyorsun?
C: Sıcak bakıyorum. Bazı maddelerde anonimlerin yaptığı vandalizm önlenemez oluyor. Bu gibi durumlarda maddeleri yarı-koruma altına almak kaçınılmaz oluyor. Tam-korumayı ise çok çok hassas konularda (Kürdistan gibi) ve artık kullanıcıların katkı yapmasının gerek kalmadığı madde ve şablonlarda (Şablon:Dolaşım gibi) uygulamanın doğru olduğunu düşünüyorum.
9. Vikipedi'nin değişmeyen üç içerik politikası (VP:D, VP:TBA ve VP:ÖAYV) hakkında ne düşünüyorsun? Bu politikaları ihlal edenlere karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: Zaten bu politikalar, tarafsız bir ansiklopedi yaratmanın olmazsa olmazları. Doğrulanabilirlik için kişinin güvenilir kaynaklara başvurması gerektiğini, aksi taktirde yazıların maddeden çıkarılacağı uyarısında bulunurum. Tarafsız bakış açısı, -Takabeg'in de sık sık vurguladığı gibi- evrensel bir ansiklopedi yaratmanın birinci kuralıdır bana göre. "Özgün araştırmalara yer vermemek" ise TBA'nın ardından ikinci sırada gelir. Güvenilir bir ansiklopedi yaratmak isteniyorsa, ÖAYV'ye mutlaka uyulması gerekmektedir.
10. Vikipedi'de bugüne kadar doğru olduğu kabul edilip uygulanmış olan kararlar arasında kesinlikle karşı olduğun herhangi biri var mı? Neden?
C: Kesinlikle karşı olmamakla birlikte, taslak madde kriterlerini bundan sayabilirim. Oluşturulan maddelerin içeriklerinin, liste, bilgi kutusu, resim vb şeyler dışında en azından 5-6 cümle olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü, ilgili konu hakkında bilgi edinmek isteyen kullanıcılar, maddenin içeriğini görünce hevesleri kırılıyor, kimi zaman da vandalizm yoluna baş vuruyor...
11. Jimbo Wales'ın yerinde olsan ve Viki işleyişindeki ana faktörlerden birini değiştirme şansın olsa hangisini değiştirirdin ve bunun neden gerekli olduğunu düşünüyorsun?
C: Değiştirmek istediğim ilk şey kesinlikle anonimlere verilen bunca özgürlüğün, az da olsa kısıtlanması gerektiği olurdu. Vikipedi'deki maddeleri okuyanlar arasında ilkokul-lise öğrencileri de var. Hatta ödevlerin yapımında, ders çalışılmasında bu maddelerden yararlanıldığı da oluyor (kendimden biliyorum :). Çoğunlukla anonimlerin yaptığı vandalizmler sayesinde maddeler okunmaz bir hale, bir ansiklopediye yakışmayan bir hale geliyor. Sürekli dediğim gibi anonimlerin sahip olduğu imkanların kısıtlanması taraftarıyım (bu düşüncem beni hizmetli olmaktan engelleyecekse bile)...
12. Troll sence nedir? Nasıl başedilmelidir? Müdahale edemeyeceğin (Kişisel tartışmaya girmiş olmanız nedeniyle) bir troll'e karşı nasıl bir tutum izlersin?
C: Troll'ün bencesi sencesi olmadığını düşünüyorum aslında :) Zaten tanımı burada verilmiş. Öncelikle, doğru olduğuna inandığım sürece, her daim kendi düşüncemi savunmaya çalışırım. Konu hakkında diğer kullanıcıların fikirlerini kesinlikle alırım. Eğer kullanıcı ısrarlı davranmaya devam ederse, hizmetliden yardım isterim :)
13. Vikipedi'ye neden katkıda bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini söyleyebilir misin?
C: Aslında bu sorunun cevabı Ertly'nin kullanıcı sayfasında gerçekten mükemmel olarak anlatılmış, oradaki tüm nedenlerden dolayı katkıda bulunuyorum. Ancak kısaca yazayım. İnsanların bilgiye bu şekilde, kolayca ulaşmasını, bilginin parmaklarının ucunda olmasını sağlamak; insanlara kendi/başkalarının bilgilerini aktarırken, başkalarının bilgilerini öğrenmek, internette boş vakit geçirmek yerine burada hoş vakit geçirmek için buradayım.

Yukarıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.