Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Haziran 2021

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




Gök Boğası, Göklerin BoğasıGökyüzü Boğası, Cennet Boğası veya Cennetin Boğası, antik Mezopotamya mitolojisinde kahraman Gılgamış'ın savaştığı efsanevi bir canavardır. İlki erken Sümerce bir şiirde geçen, diğeri ise standart Akadcayla yazılmış bir Sümer şiiri olan Gılgamış Destanı'nda yer alan olmak üzere Gök Boğası'na ait hikâyenin iki farklı versiyonu vardır. Sümer şiirinde boğa, belirsiz sebeplerden dolayı tanrıça İnanna tarafından, Gılgamış'a saldırması için gönderilir. Gılgamış Destanı'nın VI. tabletindeki Akadca söylentilerde tanrıça İştar (İnanna'nın Doğu Sami dilindeki karşılığı), Gılgamış'a cinsellik içeren bir teklifte bulunur; fakat Gılgamış teklifi reddeder. Bunun üzerine sinirlenen İştar, babası Anu'ya giderek Gök Boğası'nı ondan ister. Böylece İştar, Gılgamış ile Gılgamış'ın arkadaşı Enkidu'ya saldırması için boğayı Uruk'a gönderir fakat ikili, boğayı öldürür. Boğayı yendikten sonra Enkidu, boğanın sağ uyluğunu İştar'a fırlatarak onunla alay eder. (Devamı...)

(Düzenle)


Kaybedenler Kulübü, 2010 yapımı komedi-dram türündeki Türk sinema filmidir. Kaan Çaydamlı ve Mete Avunduk'un hayatlarını konu alan film, Tolga Örnek tarafından çekildi ve senaryosu Mehmet Ada Öztekin ile Tolga Örnek tarafından yazıldı. Türkiye'de 25 Mart 2011 tarihinde 137 kopya ile gösterime giren filmin protagonistleri Kaan rolündeki Nejat İşler, Mete rolündeki Yiğit Özşener ve Zeynep rolündeki Ahu Türkpençe'dir. Film, 1996-2001 yılları arasında Kent FM'de yayınlanan Kaybedenler Kulübü adlı radyo programına dayanmaktadır.

Filmde, Kaybedenler Kulübü adındaki radyo programı ve o radyo programını sunan DJ'ler Kaan ile Mete'nin hayatları anlatılmaktadır. Gösterime girdiği ilk üç gün içinde 65.780 kişi tarafından seyredilerek 666.091 TL hasılat elde etti. Ayrıca film gösterime girmeden önce, yapımın öncesinden sonrasına kadar film hakkında her şeyi anlatan Kaybedenler Kulübü - Filmin Öyküsü adlı bir kitap yayımlandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Anavatan Çağırıyor (Rusça: Родина-мать зовёт! - Rodina-mat' zovyot!), Volgograd'daki Mamayev Kurgan'da bulunan, Stalingrad Muharebesini anmak için inşa edilen heykeldir. Heykeltraş Yevgeni Vuçetiç ve inşaat mühendisi Nikolay Nikitin tarafından yapılan heykelin 1967 yılında açılışı yapıldığında dünyanın en büyük heykeli idi. Günümüzde en büyük dokuzuncu heykeldir. Bununla birlikte heykel, dünyanın en büyük kadın heykeli ve din dışı konuyu kapsayan en büyük heykel unvanına sahiptir.

Anavatan Çağırıyor, Berlin'deki Sovyet Savaş Anıtı ve Magnitogorsk'daki Arka-Ön Anıtı ile birlikte savaş kılıcı taşıyan heykellerin triptik üçlemesinin bir parçasıdır. Heykel, Volgograd Oblastı'nın simgesidir ve hem arma, hem de bayrakta bir örneği yer alır. Heykel, Yevgeni Vuçetiç ve Nikolay Nikitin tarafından II. Dünya Savaşı'na oğullarını çağıran ve elinde öne doğru kılıç doğrultan bir kadın figürü fikriyle inşa edilmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


Julius Schreck (13 Temmuz 1898, Münih - 16 Mayıs 1936, Münih), ilk üst düzey Nazi görevlilerinden biri, Adolf Hitler'in şoförü ve yakın sırdaşı olan Alman askerdir.

Münih'te doğan Schreck, I. Dünya Savaşı'nda görev yaptı ve savaşın sona ermesinin ardından sağcı yarı askerî örgütlere katıldı. 1920'de Nazi Partisi üyesi oldu ve Hitler ile yakın bir arkadaşlık kurdu. Schreck, Sturmabteilung (TürkçeTaarruz Bölüğü; SA) kurucu üyelerinden biriydi ve birimin geliştirilmesinde de etkin rol üstlendi. 1925'te, ilk Schutzstaffel (TürkçeKoruma Timi; SS) biriminin lideri oldu. Bunun akabinde, bir süreliğine Hitler'in şoförü olarak görev aldı. 1936'da menenjite yakalandı ve aynı yılın 16 Mayıs günü, 37 yaşında öldü. Hitler, Schreck için birçok seçkin Nazi'nin de katıldığı bir devlet cenaze töreni düzenledi ve törende, Schreck anısına bir konuşma gerçekleştirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Çesma (RusçaЧесма), 1880'lerde Rus İmparatorluk Donanması için inşa edilen Yekaterina II sınıfının ikinci gemisi olan zırhlıdır. Adını, 1770'te gerçekleşen Çeşme Deniz Muharebesi'ndeki Rus zaferinden almakta olup planlanandan daha ağır inşa edildiğinden dolayı zırh kuşağının çoğu su hattının altında kalmıştı. Rus şirketleri, Donanma Genel Komutanlığının istediği gelişmiş zırh ve makineleri üretemediği için bu parçalar Birleşik Krallık ve Belçika'dan ithal edildi. Çesma, kariyerini Rus Karadeniz Filosu'nun bir parçası olarak geçirdi.

Potemkin zırhlısının mürettebatı Haziran 1905'te isyan ettiğinde, Çesma'nın mürettebatı güvenilmez kabul edildiği için gemi Potemkin'in takibine katılmadı. Ancak Sinop, sığınma talebinde bulunan Potemkin'i Köstence'den Sivastopol'a çekerken Çesma da bu iki gemiye eşlik etti. Çesma, 14 Ağustos 1907'de envanterden düşülmeden önce Sivastopol liman yetkililerine teslim edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


1873 FA Cup finali, 29 Mart 1873'te, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Lillie Bridge'de, Wanderers ile Oxford University arasında oynanan ve FA Cup'ın 1872-73 sezonunun finali olan futbol maçıdır. Turnuvanın ikinci sezonunun finali olan maç, aynı gün düzenlenen yıllık Oxford-Cambridge kürek yarışı ile çakışmaması adına, alışılmadık bir şekilde sabah oynatıldı. Bir önceki turnuvayı kazanan Wanderers, önceki şampiyonun finalde yer alacağına dair kural nedeniyle doğrudan finalist oldu. Turnuvaya birinci turdan dahil olan Oxford University ise, dört turu geçmesinin ardından, yarı finaldeki rakibi Queen's Park'ın yarışmadan çekilmesiyle finale yükseldi.

Takımlar finalde eksik oyuncularla karşılaştı; bu oyunculara bir önceki yıl finalde Wanderers'ı temsil eden birkaç oyuncu da dahildi. Önce Arthur Kinnaird, ardından ise Charles Wollaston'ın attığı gollerle maçtan 2-0'lık skorla galip ayrılan Wanderers, üst üste ikinci FA Cup şampiyonluğunu kazandı. (Devamı...)

(Düzenle)


En İyi Klasik Müzik Performansı, Opera veya Koro Grammy Ödülü, Grammy Ödülleri kapsamında, yılın en iyi klasik opera veya koro performansına sahip olduğu belirlenen orkestra veya koro şefine ya da orkestra sanatçısına verilen ödüldür.

Grammy Ödülleri'ni dağıtan Kayıt Akademisi bu ödülü, 1959'daki 1. ve 1960'taki 2. Grammy Ödülleri kapsamında iki kez verdi. 1961 yılında, ayrı ayrı dağıtmak üzere kategoriyi En İyi Klasik Opera Yapımı ve En İyi Klasik Müzik Performansı-Koro adlarıyla ikiye böldü. 1959'da Roger Wagner, 1960'ta Erich Leinsdorf, kategoride verilen ödüllerin sahipleri oldular.

Grammy Ödülleri, 1959'da düzenlenen ilk törenden beri klasik müzik çalışmalarını veya performanslarını çeşitli kategorilerde ödüllendirmektedir. En İyi Klasik Müzik Performansı, Opera veya Koro kategorisi de ilk törende, bu tarzı ödüllendirmek için oluşturulmuş yedi kategoriden biriydi. Kategori, en kısa ömürlü Grammy kategorilerinden biri olurken klasik müzik alanındaki kategorilerin ise en kısa ömürlüsüydü. (Devamı...)

(Düzenle)


Aleksios Apokaukos (YunancaGrekçeἈλέξιος Ἀπόκαυκος; ö. 1345), Bizans İmparatorları III. Andronikos (1328-1341 arası hükümdar) ve V. İoannis (1341-1357 arası hükümdar) dönemlerinde önde gelen devlet adamı ve yüksek rütbeli (megas doux) askeridir. Yüksek devlet makamlarına yükselmesini VI. İoannis'in (1347-1354 arası hükümdar) himayesine borçlu olmasına rağmen 1341-1347 arası iç savaşında V. İoannis'i destekleyen hizbin liderlerinden Patrik XIV. İoannis Kalekas ile hamisine karşı bir olmuştur. Bir hapishane denetimi sırasında siyasi tutuklular tarafından linç edilerek öldürülmüştür.

Aleksios'un kökeni sıradan bir ailedendir ve Bitinya'da 13. yüzyılın sonlarında doğmuştur. Buna rağmen âlim Theodore Hyrtakenos'tan eğitim almış ve vergi memuru olmuştur. 1320 yılında tuz tesislerinin direktörü, sonra Batı themalarının domestikos'u olmuştur. 1321 yılında imparatorluk parakoimōmenos'u (chamberlain, saray nazırı) olana kadar bürokrasi basamaklarında yükselmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


2013 Akdeniz Oyunları'nda atletizm - Kadınlar çekiç atma mücadelesi 26 Haziran'da, Mersin'in Yenişehir ilçesindeki Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi'nde yapıldı. Dört ülkeden birer sporcunun mücadele ettiği etkinlikte, iki sporcu daha önceki oyunlarda da yer almıştı. Akdeniz Oyunları kurallarına göre, her ülke bir yarış kategorisi için iki sporcu gönderebilmektedir.

Dört yıl öncesinde, İtalya'nın Pescara şehrinde düzenlenen 2009 Akdeniz Oyunları'nda şampiyonluğa ulaşan İtalyan atlet Silvia Salis ile 2005 ve 2009 oyunlarında ülkesini temsil eden İspanyol atlet Berta Castells Akdeniz Oyunları'ndaki kadınlar çekiç atma müsabakalarına birden fazla kez katılan isimler oldu. Yapılan yarışma sonucunda Fransız atlet Jessika Guehaseim; 67,14 metrelik atışıyla altın madalyanın sahibi oldu. 66,16 metrelik derecesiyle gümüş madalyanın sahibi İspanyol Berta Castells olurken bronz madalya 62,52 metrelik atış yapan son şampiyon İtalyan Silvia Salis'e gitti. (Devamı...)

(Düzenle)


İzmir Suikastı, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'ya 14 Haziran 1926 tarihinde, İzmir'de yapılması planlanan suikast girişimidir. Aralarında eski bakanlar, milletvekilleri ve valiler de bulunan bir grup tarafından planlanmış ancak hayata geçirilmeden engellenmiştir.

Suikastın İzmir'in Kemeraltı semtinde yapılması planlanmıştı. Buradaki kavşakta dönmek için yavaşlayacak olan Mustafa Kemal Paşa'nın otomobiline; Ziya Hurşit Bey'in kaldığı Gaffarzâde Oteli ve Gürcü Yusuf ile Laz İsmail'in bulunduğu otelin altındaki berber dükkânından ateş edilecek ve bomba atılacaktı. Bu sırada yan sokaktaki otomobilde bekleyecek olan Çopur Hilmi ve Giritli Şevki ile birlikte olay yerinden kaçılması ve daha sonra bir motorla Sakız Adası'na geçilmesi planlanmıştı. Ancak 14 Haziran günü İzmir Valisi Kâzım Bey tarafından Mustafa Kemal Paşa'ya çekilen telgraf sonrasında kendisinin İzmir'e seyahatini ertelemesi üzerine plan gün yüzüne çıkarıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Eurovision Şarkı Yarışması'nda Lübnan hiç yer almamıştır. Organizasyonu yayınlayan Télé Liban, 2005 yılında yarışmaya girmek için ilk kez başvuruda bulunmuştur. Yarışmaya Alin Lahud'un seslendireceği "Quand tout s’enfuit" adlı şarkıyla katılmak istenmiş; fakat Lübnan'ın İsrail'e ait olan içeriğin yayınını yasaklayan yasaları sebebiyle bu karardan daha sonra vazgeçilmiştir. Lübnan bunun sonrasında üç yıllık bir yasak almış, Lübnan asıllı Britanyalı şarkıcı Mika ülke adına yarışmaya katılma isteğini belirtse de günümüze dek ülke, yarışmaya başka bir katılım başvurusunda bulunmamıştır.

21 Ekim 2004 tarihinde, Télé Liban Genel Müdürü İbrahim el Huri, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenecek olan 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'na Lübnan'ın da katılmayı planladığını açıkladı. 3 Kasım 2004'te, Lübnan'ı temsil etmek üzere kanal tarafından Alin Lahud'un seçildiği açıklandı. Şubat 2005'in ikinci haftasında, şarkının İngilizce veya Fransızca olacağı, çünkü Lahud'un her iki dilde de iyi söylediği belirtildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Orhaniye (Osmanlıcaاورخانيه), Osmaniye sınıfı zırhlı fırkateyn sınıfının üçüncüsü gemisidir. 1860'larda Robert Napier and Sons tarafından Osmanlı donanması için Birleşik Krallık'ta inşa edilen bir zırhlı savaş gemisidir. Omurgası 1863 yılında serilen gemi, Haziran 1865'te denize indirildi. Orhaniye, ilk tasarlandığı haliyle burunda tek bir 229 mm Armstrong top ile bordalara dizili on dört 203 mm ve on 36 librelik top Armstrong top taşımaktaydı. Osmaniye sınıfı gemiler, 1877-1878 yıllarında gerçekleşen 93 Harbi sırasında gemiyi Akdeniz'de güvenli bir şekilde tutuldu Gemi, 1880'leri Haliç'te geçirdi. 1890'ların başında kapsamlı şekilde yeniden inşa edilerek daha modern bir barbetli gemiye dönüştürüldü. Buna rağmen 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı başladığında bakımsızlık ve mürettebatın eğitim eksikliği nedeniyle Yunan gemileriyle çatışmaya girmeye uygun durumda değildi. Sonuç olarak hiçbir çatışmada yer almadı ve savaştan sonra silahları söküldü. 1909'da aktif hizmetten çıkarıldıktan sonra kışla gemisi olarak kullanıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


1980 Azor Adaları depremi, 1 Ocak 1980 günü Azor Adaları'nı vuran bir depremdi. Deprem sonucu 61 kişi öldü, 400'den fazla kişi yaralandı ve Terceira ile São Jorge adalarında ciddi hasar meydana geldi. Richter ölçeğine göre 7,2 büyüklüğünde olan depremde Pico ve Faial adalarında da hasar meydana geldi. Deprem, Azor Adaları'nda meydana gelen diğer depremlerde olduğu gibi bir doğrultu atımlı fayda meydana gelmişti.

Deprem nedeniyle dönemin Portekiz başkanı António Ramalho Eanes üç günlük ulusal yas ilan etti. Portekiz Hava Kuvvetleri tarafından başlatılan yardım çalışmalarına daha sonra hükûmet destekli kuruluşlar da katıldı. Deprem 1950'den beri adalarda meydana gelen en büyük depremdi. Volkanik kökenli olan Azor Adaları, Orta Atlantik Sırtı'nın doğusundaki tektonik olarak karmaşık bir bölgede bulunur. Avrasya ile Afrika levhalarının sınırına yakın olsalar da genellikle kendi küçük levhalarına sahip oldukları kabul edilir. (Devamı...)

(Düzenle)


Justin Timberlake (d. 31 Ocak 1981), Amerikalı şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncudur. Memphis, Tennessee'de doğan Timberlake, çocukken Star Search ve The All-New Mickey Mouse Club adlı televizyon programlarına katıldı. 1990'ların sonunda, ileride tüm zamanların en çok satan erkek müzik gruplarından biri olacak olan 'N Sync'nin iki solistinden biri ve en genç üyesi olarak ünlendi.

Grup müziğe ara verdiğinde Timberlake, solo stüdyo albümleri Justified (2002) ve FutureSex/LoveSounds'u (2006) yayımladı; ilk albümde "Cry Me a River" ve "Rock Your Body" hitleri bulunurken ikinci albüm ABD'de Billboard 200 listesine bir numaradan girdi ve Billboard Hot 100 listesinde bir numara olan "SexyBack", "My Love" ve "What Goes Around... Comes Around" single'larına yer verdi. İki albüm de dünya genelinde yedi milyondan fazla satınca Timberlake onyılın ticari olarak en başarılı şarkıcılardan biri oldu. 2007 ile 2012 arasında müzik kariyerine ara vererek oyunculuk kariyerine odaklandı. (Devamı...)

(Düzenle)


İstanbul Antlaşması veya bazı kaynaklarda geçen kullanımıyla Edirne Antlaşması, Avusturya Arşidüklüğü ile Osmanlı İmparatorluğu arasında 19 Haziran 1547 tarihinde İstanbul'da imzalanan, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun da dahil edildiği antlaşmadır.

Taraflar arasında yaşanan çeşitli çatışmalar sonrasında, 1545'in Kasım ayında, 18 ay kadar sürecek olan bir ateşkes antlaşması yapıldı. Bu antlaşmanın süresinin dolması sonrasında, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'a gönderilen Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu elçisinin de devreye girmesiyle Avusturya Arşidüklüğü ile, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun da dahil edildiği beş yıl geçerli olacağı belirtilen bir antlaşma daha imzalandı.

İki devlet arasındaki ilk yazılı antlaşma olma niteliği taşıyan bu belgeyle birlikte Avusturya Arşidükü I. Ferdinand ile Kutsal Roma Cermen İmparatoru V. Karl, Osmanlı İmparatorluğu'nun Macaristan üzerindeki hâkimiyetini tanıdı. (Devamı...)

(Düzenle)


II. Gubaz (Gürcüceგუბაზ II, YunancaΓουβάζης; ö. 555) yaklaşık 541 yılından suikasta uğradığı 555 yılına kadar Lazika'ya hükmeden kraldır. İlk başta Bizans İmparatorluğu'nun vasali olarak tahta çıktı ancak Bizans makamlarının ağır uygulamaları sonucunda Bizans'ın başlıca rakibi Sasani İmparatorluğu'ndan yardım almaya çalıştı. Lazika Savaşı'nın liderlerinden biriydi. 541'de Sasani ordusunun yardımı ile Bizanslılar, Lazika'dan gönderildi; ancak Sasaniler ülkeyi işgal etti. Bunun üzerine 548'de Bizans'tan yardım isteyen Gubaz, sonraki birkaç yıl boyunca Bizans'ın müttefiki olarak kaldı. İki imparatorluk Lazika'nın kontrolü için savaşırken, Petra Kalesi mücadelenin odak noktası olmuştu. Sonunda Gubaz, savaştan bir sonuç alınamaması üzerine Bizans generalleriyle kavga etti ve sonrasında generaller tarafından öldürüldü. Gubaz suikastının ardından Lazlar, bir süre Sasanilere karşı olan saldırılara katılmayı bıraktılar. (Devamı...)

(Düzenle)


Bernt Michael Holmboe (23 Mart 1795 - 28 Mart 1850), Norveçli matematikçidir. 1810'a kadar herhangi bir okula gitmeyen Holmboe, ilk dönemlerinde eğitimini evinde sürdürdü. Kısa bir süre Christopher Hansteen'in asistanlığını da yaptığı Frederick Kraliyet Üniversitesi döneminden sonra, 1818 yılında Christiania Katedral Okulu'na matematik öğretmeni olarak kabul edildi. Burada, daha sonra tanınmış bir matematikçi olacak Niels Henrik Abel'le tanıştı. 1826'da Frederick Kraliyet Üniversitesi'ne geçen Norveçli matematikçi, 1850'deki vefatına kadar burada çalıştı.

Hem okulda hem de okul dışında Abel'in hocalığını yapan kişi olması, Holmboe'nin dünya çapında matematiğe yaptığı kalıcı etki olarak görülmektedir. İyi bir dostluk kuran ikili, Abel'in erken ölümüne kadar bu hâli sürdürmüştür. Holmboe'nin Norveç çapında matematiğe yaptığı önemli katkı ise liseler için hazırladığı iki ciltlik ders kitabıdır. (Devamı...)

(Düzenle)


"Save as Draft", Amerikalı şarkıcı Katy Perry'nin 2017 çıkışlı beşinci stüdyo albümü Witness'tan bir şarkıdır. Şarkı, 26 Haziran 2017'de albümün dördüncü single'ı olarak Amerikan hot adult contemporary radyosuna gönderildi. Perry, Noonie Bao, Dijon McFarlane, Nicholas Avdino, Lewis Hughes ve Elof Loelv tarafından yazıldı; şarkının yapımcılığını ise Loelv ve Max Martin üstlendi. Elektro tarzındaki bir power balad olan "Save as Draft"te, Perry'nin "psikoloji rahatlatan" bir yöntem olarak tanımladığı gibi, şarkıcının eski sevgilisine mesajlar yazdığı fakat asla göndermediği anlatılır.

"Save as Draft", müzik eleştirmenlerinden karışık eleştiriler aldı. Bazı eleştirmenler şarkıda Perry'nin vokallerini överken, bazıları şarkının sahte bir Sam Smith şarkısı gibi olduğunu hissetti. Şarkı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Adult Contemporary listesine 24 numaradan giriş yaptı, listede 14 numaraya yükselebildi. Aynı zamanda ülkedeki Adult Top 40 listesinde 19 numaraya ulaşabildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Karkamış (HititçeKargamiş, MısırcaKarkameşa, GrekçeΕὔρωπος, LatinceEuropus), geçmişi Erken Bakır Çağına dek uzanan ve günümüzde Türkiye ile Suriye topraklarında yer alan antik kenttir. Hitit ve Asur İmparatorluğu dönemlerinde önemli bir şehir olan Karkamış, Roma döneminden sonra önemini kaybetmeye başlamıştır.

En eski yazılı bilgilerine ancak Aplahanda'nın krallığı döneminde rastlanılan Karkamış'ın bu dönemlerde vasal bir krallık olduğu ve halkının ticaret yaptığı saptanmıştır. Aplahanda'nın oğlu Yahdul-Lim'in ölümünün ardından gelen üç yüzyıllık dönem hakkında bir bilginin bulunmadığı antik kent sırasıyla Mitanni, Mısır, Hitit, Asur, Yeni Babil, Ahameniş, Makedon, Seleukos ve Roma hakimiyeti altına girmiştir. En parlak dönemini Geç Hititler döneminde yaşayan Karkamış Orta Çağdan sonra tamamen terk edilmiştir.

Türkiye topraklarında kalan kısmının tescil tarihi 28 Ağustos 1986'dır. 1699 yılında keşfedilen antik kent 1910'larda Britanya Müzesi tarafından birçok kez kazılmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Sonderkraftfahrzeug 8 ("özel motorlu araç 8"), Almanya yapımı yarı paletli kamyondur. Ana görevi 21 cm Mörser 18, 15 cm Kanone 18 ve 10,5 cm FlaK 38 gibi ağır çekili toplar için topçu traktörü olarak faaliyet göstermekse de, aynı zamanda piyade taşıma görevi de yapabilmekteydi. 1938 ve 1945 arasında yaklaşık 4.000 adet üretildi. II. Dünya Savaşı'nda Almanlar tarafından her cephede, özellikle Polonya'nın İstilası, Fransa Muharebesi, Balkan Cephesi, Doğu Cephesi, Kuzey Afrika Cephesi, Normandiya Savaşı ve İtalyan Cephesi'nde kullanıldı.

Savaşın ilk bölümündeki tüm Alman yarı paletli araçlarının ön tasarımı, Nazilerin 1933'te iktidara gelmesinden önce Askerî Otomotiv Departmanından (Wa Prüf 6) Dipl. Ing. Ernst Kniepkamp tarafından yapıldı. Bu tasarımlar daha sonra geliştirme ve deneme için ticari firmalara gönderildi. Daimler-Benz de 1931-1932 döneminde Wa Prüf 6'nın çalışmalarına paralel olarak kendi yarı paletli araç tasarımı ZD.5 üzerinde çalışıyordu. (Devamı...)

(Düzenle)


"Batman Başlıyor" (İngilizce özgün adıyla Batman Begins), kurgusal DC Comics karakteri Batman çizgi romanlarından uyarlanan, yönetmenliğini Christopher Nolan'ın yaptığı, Christian Bale'in Batman'i canlandırdığı, Liam Neeson, Michael Caine, Cillian Murphy, Katie Holmes, Tom Wilkinson, Ken Watanabe, Rutger Hauer ve Morgan Freeman'ın da yan rollerde yer aldığı 2005 tarihli ABD yapımı süper kahraman filmidir. Yeni çekilen serinin ilk filminde, Bruce Wayne'nin yarasa korkusu, ailesinin ölümü ve Batman'e dönüşümü anlatıldı. Filmin hikâyesi oluşturulurken klasik Batman: The Man Who Falls, Batman: Year One ve Batman: The Long Halloween çizgi romanlarından esinlenildi. 1997 yılında gösterime giren Batman & Robin filminden sonra, birçok devam filmi projesi gündeme geldi. Film için çalışmalara 2003 yılında başlayan Christopher Nolan ve David S. Goyer, temelinde insanlık ve realizmin olduğu, daha karanlık ve gerçekçi bir hikâyeyi hedefledi. Amaç, izleyicinin Batman ve Bruce Wayne'i önemsemesiydi. (Devamı...)

(Düzenle)


Tammy Abraham ya da Kevin Oghenetega Tamaraebi Bakumo-Abraham (d. 2 Ekim 1997, Camberwell), İngiliz kulübü Chelsea'de ve İngiltere millî takımında forvet pozisyonunda görev yapan İngiliz futbolcudur.

Chelsea'nin akademisinden yetişen Abraham, kulübü adına ilk profesyonel maçına 2016 yılında çıktıktan sonra Championship takımı Bristol City'de bir sezon kiralık oynamıştır. Orada, kulübe özel Sezonun Oyuncusu, Sezonun Genç Oyuncusu ve en golcüsü ödülü kazanarak tek sezonda bunu başaran ilk futbolcu olmuştur. Ardından Swansea City'de de bir sezon kiralık oynamış, ancak takımı sezonun sonunda Premier League'den küme düşmüştür. 2018 yılında bu sefer Aston Villa'ya kiralanmış ve orada kulübü adına 25 gol atarak 1977'den beri bunu başaran ilk futbolcu olmuştur. (Devamı...)

(Düzenle)


Aziziye (Osmanlıcaﻋﺰﻳﺰﻳّﻪ), Osmanlı donanması için 1860'lı yıllarda Robert Napier and Sons tarafından Birleşik Krallık'ta inşa edilen, Osmaniye sınıfı dört zırhlı fırkateynin ikincisi olan zırhlı savaş gemisiydi. İnşasına 1863'te başladı, Ocak 1865'te denize indirildi ve aynı yılın Ağustos ayında hizmete girdi. Adını Padişah Abdülaziz'den alan gemi, bordalara dizili on dört 203 mm ve on 36 libre Armstrong topa ek olarak, burunda bir adet 229 mm Armstrong top taşıyordu. Kariyeri boyunca sınırlı aktif hizmet gördü. 1877-78'deki 93 Harbi esnasında "riske atmak için çok değerli olması" sebebiyle donanma komutanlığı tarafından yedekte tutuldu. 1880'li yılları hizmet dışında geçirdi. 1890'lı yılların başında kapsamlı şekilde yeniden inşa edildi ve daha modern bir barbet gemiye dönüştürüldü. (Devamı...)

(Düzenle)


Styx, Plüton'un en küçük doğal uydusudur. Keşfiyle 11 Temmuz 2012'de açıklanan Styx, New Horizons uzay aracı tarafından Temmuz 2015'te, Plüton ve gezegenin diğer uydularıyla birlikte görüntülenerek tek bir fotoğrafı çekildi. Gezegene en yakın ikinci uydu olup keşfi Temmuz 2011'de açıklanan Kerberos'un ardından gezegenin keşfedilen beşinci uydusudur. En uzun ekseninin uzunluğu yaklaşık 16 km olan Styx'in yörünge periyodu 20,1 gündür.

Styx, Mark R. Showalter liderliğindeki bir ekip tarafından, Hubble Uzay Teleskobu'nun Geniş Alan Kamerası 3 tarafından 26 Haziran ve 9 Temmuz 2012 tarihleri arasında çekilen on dört grup görüntü kullanılarak keşfedildi. Keşif, 11 Temmuz 2012'de açıklandı. Styx, sistemin o ana kadar bilinen en sönük nesnesi olan Kerberos'un yaklaşık yarısı, Plüton'un ise yüz binde biri kadar parlaktı. (Devamı...)

(Düzenle)


Eldfell, İzlanda'ya bağlı Heimaey Adası'nda bulunan 204 metre yüksekliğinde bir yanardağdır 23 Ocak 1973 tarihinde Heimaey kasabasının hemen dışında bir alanda hiç beklenmedik bir biçimde harekete geçmiş ve büyük bir volkan felaketine neden olmuştur. Bu olaydan sonra İzlandalılar adaya Ateş Dağı anlamına gelen Eldfell demişlerdir.

Yanardağın hareketlenmesi ada içinde büyük bir kriz oluşmasına neden olmuş ve neredeyse kalıcı olarak boşaltılmasına yol açmıştır. Volkandan çıkan küller adanın büyük bir bölümünü kaplamış, pek çok evi yok etmiş ve akan lavlar, balıkçılık ile geçinen adanın ana gelir kaynağı olan limanı tehdit eder hâle gelmiştir. Yanardağdan çıkarak ilerlemeyi sürdüren lavları soğutmak için bir işbirliği başlatılmış ve deniz suyu akmakta olan lavlar üzerine pompalanmıştır. Uygulamaya konan bu plan başarıya ulaşmış ve kasabanın limanının yitirilmesinin önüne geçilmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


Ana Lucia Cortez, ABC dizisi Lost'ta Michelle Rodriguez tarafından canlandırılan kurgusal bir karakterdir. Ana Lucia ilk kez birinci sezon finalinde konuk oyuncu olarak göründü ve ikinci sezonda ana oyuncu kadrosuna katıldı. Oceanic 815 sefer sayılı uçağı havada ikiye ayrıldı ve kuyruk kısmı ile gövdesi adanın karşılıklı iki tarafına düştü. Ana Lucia, kuyruk kısmı kazazedelerinin lideri oldu. Merkezde olduğu iki bölümün, "Collision" ve "Two for the Road", flashbacklerinde Ana Lucia'nın kazadan önce polis memuru olarak yaşadığı hayatı gösterildi.

Rodriguez'in alkollü araç kullanırken polise yakalanmasından birkaç hafta sonra karakterinin öldürülmesi tartışmalara yol açtı ve olay, karakterin ölümünün sebebi olarak gösterildi. Lost'un yapımcıları Rodriguez ile bir sezon için anlaştıklarını, Ana Lucia'nın ölümünün başlangıçta yazıldığını ifade ettiler. (Devamı...)

(Düzenle)


Slav Thomas (y. 760 - Ekim 823), 9. yüzyıl Bizans askerî komutanı. Amoriumlu II. Mihail'e (h. 820-829) karşı 821-823 yılları arasında yaşanan geniş ölçekli isyanın lideridir.

Günümüz Türkiye'sinin kuzeydoğu bölümünde yer alan Pontus bölgesinden Slav asıllı bir ordu subayıydı. Geleceğin imparatorları Ermeni Leon ve Amoriumlu Mihail ile birlikte General Bardanes Turkos'un himayesinde yükseldi. 803 yılında Bardanes'in isyanının başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra, Ermeni Leon'un V. Leon olarak tahta geçip onu orta Anadolu'nun kıdemli askerî komutanlığına atamasına kadar kızağa çekildi. Leon'un öldürülmesinden ve Amoriumlu II. Mihail'ın tahtı gasp etmesinden sonra Thomas isyan edip, tahtı kendisi için talep etti. Birçok thema ve Anadolu'da bulunan birliklerin desteğini alırken; ilk başlarda Mihail'i yenilgiye uğrattı ve Abbasiler ile ittifak sağladı. Deniz gücü olan themaların sağladığı gemiler ile Avrupa tarafına ordusuyla geçti ve Konstantinopolis'i kuşattı. (Devamı...)

(Düzenle)


Ur Kraliyet Oyunu ya da bilinen diğer adıyla Yirmi Kare Oyunu ya da kısaca Ur Oyunu, ilk olarak 3. bin yılın başlarında antik Mezopotamya'da oynanan iki oyunculu strateji yarış türünde bir masa oyunudur. Döneminde Orta Doğu'da tüm sosyal statüdeki insanlar arasında popüler olmuş ve oyunun tahtaları, Girit ve Sri Lanka gibi Mezopotamya dışındaki yerlerde de bulunmuştur. Popülerliğinin zirvesindeyken manevi bir önem kazanmış ve oyundaki olayların bir oyuncunun geleceğini yansıttığına ve tanrılardan veya diğer doğaüstü varlıklardan mesajlar taşıdığına inanılmıştır. Ur Oyunu, Geç Antik Çağ'a kadar popülerliğini korumuş ve muhtemelen zamanla tavlanın ilk biçimlerinden birine dönüşmüş ya da yerini tavlaya bırakmıştır. Neticede Hindistan'ın Koçi kentindeki Yahudi nüfusu dışında her yerde unutulmuş ve bu halk, İsrail'e göç etmeye başladıkları 1950'lere kadar oyunun bir versiyonunu oynamaya devam etmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


Katrina Kasırgası, Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en yıkıcı ve en ölümcül kasırgalarından biri. 2005 yılı Atlas Okyanusu kasırga mevsiminin genelde 5., tropik kasırgalar arasında 11. ve Saffir-Simpson Kasırga Ölçeği'ne göre 5. Kategorideki 2. kasırgasıdır. Katrina, 23 Ağustos 2005 günü oluşmaya başladı ve Meksika Körfezi kıyısının orta-kuzeyi boyunca uğradığı yerlerde büyük hasarlara sebep oldu. Kasırganın neden olduğu en büyük can kaybı ve maddi zarar, New Orleans'ta meydana geldi. Set sisteminin başarısız olduğu Louisiana'yı sel bastı. Kasırga, Mississippi kıyısının karşısında ve Alabama'da şiddetini artırdı, öyle ki kasırganın merkezinin hızı saatte 160 km/saat olarak ölçüldü.

Katrina, 23 Ağustos 2005'te Bahamalar'ın üzerinde oluşmaya başlamıştır. Sistem Meksika Körfezi'nde şiddetini artırırken Florida'nın güneyini 1. Kategoride geçmiş, burada sellere ve ölümlere sebep olmuştur. 29 Ağustos sabahı sırasıyla güneydoğu Louisiana ve Louisiana/Mississippi'yi 3. Kategori'de vurmuştur. (Devamı...)

(Düzenle)


Tessa Thompson (d. 3 Ekim 1983, Los Angeles), Amerikalı oyuncu, şarkıcı ve şarkı yazarı. Çeşitli tiyatro oyunları, diziler, filmler ve video kliplerde yer alan oyuncu, şarkılar yazıp bestelemiştir. Profesyonel oyunculuk hayatına 2002 yılında The Tempest isimli tiyatro oyunuyla adım atan Thompson, bir sene sonra yer aldığı Romeo ve Juliet: Antebellum New Orleans, 1836 oyunundaki rolüyle aynı sene NAACP Tiyatro Ödülü tarafından "En İyi Kadın Oyuncu" ödülüne layık görüldü. Tiyatro kariyeri devam ederken 2005 yılında Cold Case dizisiyle ilk kez kamera karşısına geçti ve ertesi yıl ise When a Stranger Calls filmiyle sinemada da yer almaya başladı.

Thompson, Tina Mabry'nin yönettiği 2009 yapımı Mississippi Damned ile Amerikan Siyah Film Festivali tarafından "En İyi Oyuncu" seçilerek sinema alanında ilk ödülünü aldı. Sivil haklar aktivisti Diane Nash'i canlandırdığı Martin Luther King Jr. hakkındaki biyografik film Selma ile ilk büyük çıkışını gerçekleştirdi ve Hamptons Uluslararası Film Festivali'nde "Çıkış Yapan Performans" ödülünü kazandı. Ertesi yıl başrolde oynadığı Creed filmindeki performansı da kendisine iki ödül kazandırdı. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 25 Nisan 2024, Perşembe ; saat 03.39 UTC