Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Ekim 2021

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




Abdülkadir, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1890'da sipariş edilen, 1892'de İstanbul'daki Tersâne-i Âmire'de yapımına başlanan ancak inşası tamamlanmadan 1909'da hurdaya çıkartılan ön dretnot savaş gemisidir. On yıldan uzun bir aranın ardından Osmanlılar tarafından inşasına başlanan ilk büyük gemi olan Abdülkadir, aynı zamanda kendi sınıfının da ilk gemisiydi. Ana silah olarak dört 28 cm top taşıması ve kemer zırhının 230 mm kalınlıkta olması planlanmıştı. Maddi kaynak sorunu nedeniyle inşası yavaş ilerleyen geminin iki yıl sonunda yalnızca gövde iskeleti tamamlanabildi. 1906'da çalışmalara son verildiğindeyse yalnızca gövdenin bir kısmı plakalarla kaplanmış durumdaydı. Yapımı tamamlanamayan gemi, 1909 yılında hurdaya ayrılarak parçalandı. Abdülkadir'in, Osmanlı donanmasının ilk ön dretnot savaş gemisi olması planlanıyordu. Gemi, 1860'lar ve 1870'lerde inşa edilmiş bir grup demir zırhlının ardılı olacaktı. Donanmanın 1876'da Padişah V. Murad'ın tahttan indirilip yerine II. Abdülhamid'in çıkartıldığı darbede önemli rol oynamasından ötürü Abdülhamid döneminde donanmaya karşı mesafeli bir tavır takınıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


No Doubt, Amerikan üçüncü dalga ska grubu No Doubt'ın 17 Mart 1992 tarihinde Interscope Records'tan çıkardığı kendi adını taşıyan albümüdür. Albüm, esasen kayıt şirketinden bağımsız olarak kaydedildi fakat grubun, Interscope ile kontrat yapması sonucu, albüm tekrar kaydedildi. Dito Godwin tarafından prodüksiyonu yapıldı ve Los Angeles'ta bir kayıt stüdyosunda kaydedildi.

Albüm, No Doubt'ın iyimser ticarî soundunun hemen hemen tam karşıtı olan, global sorunlara duyarlı grunge müziğinin ABD'de merkezde olduğu bir dönemde piyasaya sürüldü. Güçlü turnelere rağmen, sadece 30.000 kopya satışıyla kayıt şirketinin umduğu başarıyı elde edemedi. Kayıt şirketi, albümden bir single (tekli) yayınlanması için para sağlamayı reddetti, bu nedenle No Doubt, albümün tek single çalışması "Trapped in A Box"ı bağımsız olarak çıkardı. (Devamı...)

(Düzenle)


Avrupa Yakası, yapımcılığını Sinan Çetin'in ve senaristliğini Gülse Birsel'in üstlendiği, 2004-2009 yılları arasında Atv'de yayımlanan durum komedisi türündeki Türk televizyon dizisidir. Plato Film stüdyolarında çekilen dizi, 11 Şubat 2004 tarihinde Atv'de yayımlanmaya başladı. Tamamen yerli uyarlama olan programın ilk sezonunda yönetmen koltuğuna Hakan Algül oturdu ve ilk sezonu 23 Haziran 2004 tarihinde 19. bölümü ile sona erdi. Jale Atabey'in yönettiği ikinci sezon ise 20. bölümüyle 8 Eylül 2004 tarihinde yayınlanmaya başlandı ve 58. bölümü ile 15 Haziran 2005 tarihinde sezon finali yaptı. Engin Günaydın'ın idare müdürü rolü ile kadroya dâhil olduğu dizi, üçüncü sezona 14 Eylül 2005 tarihinde 59. bölüm ile başladı ve 93. bölümünün yayınlandığı 21 Haziran 2006 tarihinde sona erdi. Peker Açıkalın, Tolga Çevik, Hasibe Eren ve Sarp Apak'ın oyuncu kadrosuna katıldığı dördüncü sezon 13 Eylül 2006 tarihinde 94. bölüm ile başladı ve Serdar Ortaç'ın konuk oyuncu olarak katıldığı sezon finaliyle 27 Haziran 2007'de 130. bölüm ile sona erdi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Candy Shop", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın 2008 çıkışlı, on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de yer alan bir şarkıdır. Şarkının yapımcıları Madonna ve The Neptunes iken, şarkı yazımında Madonna ve Pharrell Williams birlikte çalıştı. Şarkının ilk sürümü Temmuz 2007'de internete sızdı ancak kısa süre sonra kaldırıldı. Hip hop ögeleri içeren bir pop şarkısı olan "Candy Shop"ta çalgı olarak bongolara ve Flamenko gitarına yer verildi. Şarkının sözlerinde geçen şeker sözcüğü, seks için bir metafor olarak kullanılmaktadır.

Şarkının yapımını ve akılda kalıcılığını öven ancak sözlerini eleştiren müzik eleştirmenleri, şarkı için genellikle olumsuz değerlendirmeler yaptı. "Candy Shop", Brezilya'da 100.000'den fazla dijital satış yaparak Brezilya Kayıt Üreticileri Derneği tarafından platin sertifika ile ödüllendirildi. Ayrıca Finlandiya'daki Suomen virallinen lista'da 21 numaraya kadar yükseldi. Madonna şarkıyı; Sticky & Sweet Tour (2008-2009), The MDNA Tour (2012) ve Rebel Heart Tour (2015-2016) turnelerinde seslendirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Aziziye (Osmanlıcaﻋﺰﻳﺰﻳّﻪ), Osmanlı donanması için 1860'lı yıllarda Robert Napier and Sons tarafından Birleşik Krallık'ta inşa edilen, Osmaniye sınıfı dört zırhlı fırkateynin ikincisi olan zırhlı savaş gemisiydi. İnşasına 1863'te başladı, Ocak 1865'te denize indirildi ve aynı yılın Ağustos ayında hizmete girdi. Adını Padişah Abdülaziz'den alan gemi, bordalara dizili on dört 203 mm ve on 36 libre Armstrong topa ek olarak, burunda bir adet 229 mm Armstrong top taşıyordu. Kariyeri boyunca sınırlı aktif hizmet gördü. 1877-78'deki 93 Harbi esnasında "riske atmak için çok değerli olması" sebebiyle donanma komutanlığı tarafından yedekte tutuldu. 1880'li yılları hizmet dışında geçirdi. 1890'lı yılların başında kapsamlı şekilde yeniden inşa edildi ve daha modern bir barbet gemiye dönüştürüldü. Bununla birlikte, 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başında bakımsız durumdaydı ve bu savaşta hiçbir çatışmada yer almadı, savaştan sonra ise silahsızlandırıldı. 1904'ten 1909'a kadar kısa bir süre kışla gemisi olarak kullanılmasından başka aktif hizmet görmedi. 1923 yılında hurda olarak gemi sökücülere satıldı ve parçalandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Kraliçe, Türk şarkıcı Hande Yener'in onuncu stüdyo albümüdür. 12 Aralık 2012'de Poll Production tarafından yayımlandı. Pop müzik tarzında olan albüm, sanatçının 2011 çıkışlı Teşekkürler adlı stüdyo albümünün ardından yayımladığı ilk stüdyo albümüdür. Albümdeki şarkıların tamamı Sinan Akçıl tarafından yazılmış olup bu özelliği taşıyan üçüncü ve son Hande Yener albümüdür. Albümün yapımcılığını Polat Yağcı ile Akçıl üstlenmiştir.

Bir giriş konuşması, sekiz şarkı ve üç remiksten oluşan Kraliçe'nin Hande Yener'e göre en önemli özelliği, kendisinin o güne kadar yaptığı tüm müzikal tarzları barındırması oldu. Albüm adının başta Hasta olarak konulması düşünülse de, Akçıl'ın son anda "Kraliçe" şarkısını ortaya çıkarmasıyla bu adda karar kılındı. Albümün adı ve yayımlanma tarihi, 8 Kasım 2012'de Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda Fenerbahçe ve AEL takımları arasında oynanan 2012-13 UEFA Avrupa Ligi maçında reklam panoları aracılığıyla duyuruldu. (Devamı...)

(Düzenle)


"Bart the General", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun beşinci bölümüdür ve 4 Şubat 1990 tarihine yayınlanmıştır. Bölümde Bart'ın kabadayı Nelson Muntz ile yaşadığı sorun anlatılmaktadır. Bölüm, John Swartzwelder tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Breathe", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in country pop tarzındaki şarkısıdır. Şarkının sözleri Swift ve Colbie Caillat tarafından yazıldı ve prodüktörlüğünü Nathan Chapman ve Swift yaptı. 21 Ekim 2008'de sanatçının ikinci stüdyo albümü Fearless'ın promosyon teklisi olarak Big Machine etiketiyle yayınlandı. Swift'e şarkıda Colbie Caillat eşlik etmektedir. Bir ilişkinin bitişinin anlatıldığı şarkıda, akustik gitar sesi hakimdir. Müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler alan şarkı, 2010'da En İyi Pop Vokal İş Birliği kategorisinde Grammy'ye aday gösterildi ancak ödülü Caillat'in, Jason Mraz'la düet yaptığı, "Lucky" kazandı. "Breathe" ABD Billboard Hot 100 listesinde en yüksek seksen yedi numarada yer aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Asar-ı Şevket sınıfı, 1860'larda başta Mısır, ardından Osmanlı donanması için inşa edilen Asar-ı Şevket ve Necm-i Şevket olmak üzere iki gemiden oluşan zırhlı korvet sınıfıdır. Fransa'da inşa edilen gemiler, tasarımları daha önceki zırhlı korvet sınıfı Asar-ı Tevfik'in tasarımına dayanıyordu. Merkezî bataryalı olarak inşa edilen iki gemi, merkezî bir kazamat içinde dört adet 178 mm Armstrong top ve kazamatın üstünde döner bir barbette bir adet 229 mm Armstrong top taşıyordu.

Her iki gemi de 1877-1878 Rus-Osmanlı Savaşı'nda (93 Harbi) hizmet verdi ve Karadeniz'deki Rus kuvvetlerine karşı faaliyet gösterdiler. Kafkasya'da Osmanlı kara kuvvetlerini desteklemekle görevlendirilen gemiler, savaştan sonra alınarak Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında seferber edildikleri 1897'ye kadar başka bir faaliyette bulunmadılar. Bu savaşın başında Osmanlı filosunun geri kalanı gibi Asar-ı Şevket sınıfı gemiler de, kötü durumları nedeniyle hücumda kullanılamadı. Asar-ı Şevket, 1900'lerde hizmet dışı bırakıldı ve hurda olarak satıldı. Genellikle kışla gemisi olarak hizmette kalan Necm-i Şevket ise, Birinci Balkan Savaşı sırasında İstanbul'u Bulgar ordusundan koruyan kuşatılmış Osmanlı savunma hatlarına ateş desteği vermek üzere tekrar hizmete girdi. 1929'da hizmet dışı bırakıldı ve hurda olarak satıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Beni Durdursan mı?, Türk şarkıcı Gülşen'in sekizinci stüdyo albümüdür. 20 Şubat 2013'te Doğan Music Company tarafından yayımlanarak şarkıcının bu şirketten çıkan ilk albümü oldu. 2009'daki yedinci stüdyo albümü Önsöz'den sonra 2011'de "Yeni Biri" ve "Sözde Ayrılık" single'larını piyasaya süren Gülşen, aynı yıl yeni albümü için Ozan Çolakoğlu ile çalışmalara başladı. Tüm şarkıların sözlerini tek başına yazdı ve bazılarını tek başına bazılarını ise albümün yapımcısı da olan Çolakoğlu ile birlikte besteledi. İstanbul'da gerçekleşen kayıt oturumları 2012'den başlayarak 2013'ün ilk ayına kadar sürdü.

Dokuz yeni şarkının yanı sıra Gülşen'in 2012'de Çolakoğlu'nun albümünde seslendirdiği "Seyre Dursun Aşk"ın akustik versiyonunu da içeren albümün şarkıları genel anlamda pop tarzını barındırarak bazen elektronik altyapılara ve bazen de arabesk ritimlerine yer verdi. Müzik eleştirmenleri albüm için karışık eleştiriler sunarak besteler ile altyapıları övdü ve çalışmanın hem dans hem arabesk içererek dinleyiciye bunlardan kendilerine uygun tarzı seçmeleri mesajını verdiğini not etti. Albümün fotoğraf ve kartonet tasarımında Gülşen'in saçına da uygun olarak kahverengi ve tonlarına odaklanıldı.

Albümdeki üç şarkıya klip çekildi ve bu şarkılar Türkiye'de hit olarak liste başarısı yakaladı. Albümden bir hafta önce tanıtılan çıkış şarkısı "Yatcaz Kalkcaz Ordayım", Türkiye Resmî Listesi'nde aralıksız yedi hafta bir numaradan inmedi ve ülkenin 2013'te Google'da en çok arattığı şarkı olma unvanına erişti. Ardından gelen ikinci klip "Kardan Adam" da ilkine benzer şekilde Türkiye'de ardışık yedi hafta zirvede kaldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Malmö Arena, İskandinavya ülkelerinden İsveç'in Malmö şehrinde yer alan çok amaçlı bir kapalı arena; aynı zamanda Hockeyallsvenskan liginden buz hokeyi kulübü Malmö Redhawks'a ev sahipliği yapan yer. Hokey maçlarının yanı sıra konserler ile hentbol, florbol ve atletizm müsabakalarına da ev sahipliği yapmıştır. Öte yandan 14, 16 ve 18 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması da burada düzenlenmiştir.

MM Matsson Konsult AB'den Mats Matson, Pöyry Mimarlık'tan Hannu Helkiö ve Wingårdh arkitektkontor'dan Gert Wingårdh tarafından tasarlanan arena, sahibi Parkfast AB tarafından işletilir. Temeli 10 Ocak 2007'de atılan ve 6 Kasım 2008'de açılışı gerçekleştirilen Malmö Arena'nın inşaat maliyeti 750 milyon İsveç kronuydu. Arena, Hyllie Tren İstasyonu'na 80 metre (260 ft) uzaklıkta olup; Malmö Garı, Kopenhag Havalimanı ve Kopenhag Garı'na tren ve otobüs bağlantısı vardır. (Devamı...)

(Düzenle)


The Singles 1992–2003, Amerikalı rock grubu No Doubt'ın toplama albümüdür. Nellee Hooper tarafından prodüksiyonu gerçekleştirildi ve 25 Kasım 2003 tarihinde Interscope Records etiketiyle piyasaya çıktı. Albüm, grubun son üç albümünden—Tragic Kingdom, Return of Saturn ve Rock Steady—seçilen on üç single ile grubun ilk albümü No Doubt'tan "Trapped in a Box" şarkısının yanı sıra "It's My Life" şarkısının cover versiyonundan oluşmaktadır. Albümde yer alan Talk Talk'un "It's My Life" şarkısının coverı, albümdeki tek yeni şarkıdır ve single olarak yayınlandı. Bu albüm ayrıca, B-yüzü remikslerden oluşan Everything in Time'da ve Everything in Time, The Videos 1992–2003 ile Live in the Tragic Kingdom çalışmalarını da içeren kutu set Boom Box'da yer aldı. No Doubt, beşinci stüdyo albümü Rock Steady'den çıkan dört single çalışmasını yayınladıktan sonra, dört grup üyesinin daha fazla zaman harcayabilmesi için Nisan 2003'te ara verdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Draç, Osmanlı donanmasına ait 1907'de hizmete giren bir torpido botudur. Balkan Savaşları ile I. Dünya Savaşı'nda görev yapmıştır. 1901'de sipariş edilen torpido botunun yapımına Ansaldo, Armstrong & Cie tarafından Nisan 1904'te Cenova'da başlandı. 1904 yılında denize indirildi ve 1905'te deniz denemeleri yapıldı. 29 Kasım 1906'daki teslimatının ardından 8 Ocak 1907'de Osmanlı donanmasına katıldı. I. Dünya Savaşı esnasında mayın tarama, mayın dökme, devriye gibi çeşitli görevlerde bulundu. 27 Haziran 1915'te Şarköy'de karaya oturdu. Ekim 1918'de hizmetten çıkartıldı. Nisan 1919'da kaçakçılığa karşı bir süreliğine yeniden göreve alındı. 1920'de yeniden hizmetten çıkartıldı. 1924'te bir süreliğine yeniden hizmete alındı. 1926'da teknesi, Gölcük'te bir iş mavnası olarak kullanılmaya başlandı. 1936'da söküldü. Ansaldo, Armstrong & Cie tarafından Sestri Ponente'de 138 yarda numarasıyla inşa edilen Draç 51,0 metre tam boyunda, 5,7 metre genişliğinde ve 1,4 metre su çekimindeydi. Gövdesi çelikten yapılmıştı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Farewell", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2011 yılında yayınladığı altıncı stüdyo albümü Talk That Talk'tan bir şarkıdır. Ester Dean, Alexander Grant tarafından yazılmış, prodüktörlüğü Grant tarafından yapılmıştır. Enstrümantasyonu piyano ile oluşturulmuştur. "Farewell", müzik eleştirmenlerinden farklı tepkiler aldı. Bazı eleştirmenler, Rihanna'nın şarkıdaki vokal performansında duygunun yer almadığını yazarken, bazıları ise şarkının Rihanna'nın en iyi vokal performansı olabileceğini yazdı. Ayrıca şarkı, şarkıcının 2009 yılında çıkan Rated R albümünde yer alan "Fire Bomb" şarkısının yanı sıra, Beyoncé tarafından seslendirilen "Halo" ve Adele tarafından seslendirilen "Someone Like You" şarkıları ile de karşılaştırıldı. Talk That Talk albümünün yayınlanması ile ilk kez dinlenen "Farewell", Güney Kore Gaon Uluslararası Listesi'ne 69 numaradan, Birleşik Krallık Single Listesi'ne 155 numaradan giriş yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


Fiji, Norveç'in Lillehammer şehrinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na, kayaklı koşuda bir sporcuyla katıldı. İlk kez 1988 Kış Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Kış Olimpiyatları tarihindeki ikinci katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Fijili sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 10 km klasik kategorisinde yarışan Rusiate Rogoyawa, 38:30.7'lik derecesiyle yarışmayı 88. yani sonuncu sırada tamamladı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Today Was a Fairytale", Amerikalı country pop şarkıcısı ve söz yazarı Taylor Swift'in şarkısıdır. Şarkının sözleri yazılırken Swift'e yapımcısı Nathan Chapman yardımcı oldu. Şarkı 19 Ocak 2010 tarihinde Big Machine Records etiketiyle, Swift'tin de rol aldığı Sevgililer Günü filminin soundtrack albümünün bir teklisi (single'ı) olarak yayınlandı. "Today Was a Fairytale" pop müzik türünde bir şarkıdır.

Şarkı yayınlanmasının ardından eleştirmenlerden genel olarak pozitif yönde yorumlar aldı, hatta pek çoğu "Today Was a Fairytale"in filmin soundtrack'indeki en iyi şarkı olduğunu söyledi. Şarkı üç ülkenin müzik listelerinde ilk onda yer aldı ve iyi bir ticari başarı elde etti. "Today Was a Fairytale" Taylor Swift'in Kanada'da bir numara olan ilk şarkıdır. Ayrıca şarkı Birleşik Devletler Billboard Hot 100 listesinde iki numaraya kadar yükseldi ve böylece Swift'in bu listedeki en başarılı şarkılarından biri oldu. Swift, şarkı yayınlandıktan sonra, o dönemde devam eden Fearless Tour adlı turnesi kapsamında yapılan konserlerde bu şarkıyı da söylemiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


Osmaniye, 1860'larda Osmanlı donanması için inşa edilmiş dört zırhlı fırkateynden oluşan bir gemi sınıfıdır. Sınıf; öncü gemi Osmaniye ile Aziziye, Orhaniye ve Mahmudiye'den oluşmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu için inşa edilecek demir zırhlı tipteki ilk gemilerdi. İlk üçü Robert Napier and Sons, dördüncüsü ise Thames Iron Works tarafından olmak üzere tamamı Birleşik Krallık'ta inşa edildi. Gemiler borda toplu zırhlılardı; taşıdıkları birer 229 mm top üst güvertenin ön kısmında, geri kalan on dörder 203 mm ve onar 36 librelik Armstrong top ise geminin bordalarında dizilmişti.

Gemiler, boyut bakımından görece büyük ve dolayısıyla riske atmak için fazla değerli olmaları sebebiyle 93 Harbi sırasında fazla görev almadılar ve kariyerleri boyunca görece daha az aktif hizmette bulundular. Osmanlı donanmasının 93 Harbi sonrasındaki yirmi yılı Haliç'te geçirdiği sırada Osmaniye sınıfındaki dört gemi de daha modern barbet tipi gemiler olarak yeniden inşa edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Dressin' Up", Amerikalı şarkıcı Katy Perry'nin 2012 çıkışlı Teenage Dream: The Complete Confection albümünden bir şarkıdır. Perry, Christopher "Tricky" Stewart, Monte Neuble ve Matt Thiessen tarafından yazılan şarkının yapımcılığını Stewart ve Kuk Harrell üstlendi. Elektro ve dans-rock tarzlarının yanı sıra belirgin bir şekilde elektronik dans ritimleri barındıran "Dressin' Up", cinsel imalı sözlerinde bir sevgili için farklı kıyafetler giymekten bahseder. Müzik eleştirmenlerden karışık eleştiriler alan şarkı, bazı eleştirmenler tarafından "eğlenceli" melodisi nedeniyle övülürken bazıları tarafından Perry'nin diğer şarkılarına çok benzediği için olumsuz eleştirdi. "Dressin' Up", Teenage Dream: The Complete Confection albümünün yayımlanmasının ardından UK Singles Chart'ta 109 numaraya yerleşti. (Devamı...)

(Düzenle)


"Bart the Genius", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun ikinci bölümüdür ve ilk olarak 14 Ocak 1990 tarihinde Fox'ta yayınlandı. Bölüm, Jon Vitti tarafından yazılan ve dizinin başlık sekansının kullanıldığı ilk ve düzenli bölümdü. Bölümde Bart, bir zekâ testinde kopya çeker ve bir dâhi ilan edilir, böylece yetenekli öğrencilerin olduğu bir okula gönderilir. Önceleri bir dâhi olarak muamele görmekten zevk alırken, sonrasında yeni hayatının olumsuz yönlerini görmeye başlar.

Bart, "Şortumu ye." ("Eat my shorts") tabirini ilk defa bu bölümde kullanmaktadır. "Some Enchanted Evening" dizinin ilk üretilen, "Simpsons Roasting on an Open Fire" ise ilk yayınlanan bölümüydü ve animasyonun geleceği bu ikinci bölümde yakalayacağı başarıya bağlıydı. (Devamı...)

(Düzenle)


Hande'ye Neler Oluyor?, Türk şarkıcı Hande Yener'in sekizinci stüdyo albümüdür. 1 Nisan 2010'da Poll Production tarafından yayımlandı. Pop müzik ritimleri içerir ve Yener'in tekrar pop müzik yapacağını açıkladıktan sonra yayımlanan ilk albümüdür. Tamamı Sinan Akçıl tarafından yazılıp bestelenen şarkılardan oluşur; bu özelliğe sahip olan ilk Hande Yener albümüdür. Prodüktörlüğünü Yener ile Polat Yağcı üstlenmiştir.

11 şarkı ve 3 remiks olmak üzere toplam 14 şarkı barındıran Hande'ye Neler Oluyor?, müzik eleştirmenlerinden karışık eleştiriler aldı. Bazıları albümü övdü; bazıları ise Yener'in önceki albümleri ile karşılaştırıp olumsuz yönde eleştirdi. Şarkıcı, albümün ilk klibi için "Sopa" ile "Yasak Aşk" şarkılarını tek bir klipte birleştirerek yayımlattı. Diğer kliplenen şarkılar ise "Bodrum" ve "Çöp" oldu; ilki Türkçe Top 20'de zirveye yerleşirken, ikincisi 9 numaraya kadar ilerledi.

Hande'ye Neler Oluyor? albümü, 80.000 satış rakamına ulaştı ve TÜREV Yılın En İyileri Ödülleri'nden Yılın En İyi Albümü ödülünü aldı. Yener, albümdeki şarkılarını 2010 Altın Kelebek Ödülleri, Beyaz Show, Saba Tümer ile Bu Gece gibi çeşitli programlarda, bazı etkinliklerde ve konserlerinde seslendirdi. Ayrıca albümdeki bazı şarkıların remiksleri, Eylül 2010'da satışa sunulan Hande'yle Yaz Bitmez'de yer aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


SMS Wörth, Alman Donanması'nın 1890'ların başında inşa edilen Brandenburg sınıfı dört ön dretnot zırhlısından biridir. Sınıftaki diğer gemiler SMS Brandenburg, SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm (daha sonra Barbaros Hayreddin) ve SMS Weißenburg (daha sonra Turgut Reis) zırhlılarıdır. SMS Wörth, Alman Donanması için inşa edilen ilk okyanus aşırı gemilerden ve ilk ön dretnot gemidir. Geminin omurgası Mayıs 1890'da Kiel'deki Germaniawerft tersanesinde serildi. 6 Ağustos 1892'de denize indirilen gemi, donatımının tamamlanmasının ardından 31 Ekim 1893'te Alman Donanması'na katıldı. Wörth ve üç kardeş gemisi, taşıdıkları altışar ağır topla dönemin dört ağır top taşıyan zırhlılarına kıyasla daha modern tasarımlardı. Geminin adı 1870-71 Fransa-Prusya Savaşı'nın başındaki Wörth Çatışması'ndan gelmektedir.

Wörth, 1900 yılında üç kardeş gemisiyle beraber Boxer İsyanı'nı bastırmak üzere Çin'e gitti; ancak donanma Çin'e vardığında Pekin kuşatması kaldırılmıştı. (Devamı...)

(Düzenle)


Dance Mix, Türk şarkıcı Murat Boz'un ilk remiks albümüdür. Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle 14 Ağustos 2012'de yayımlanmış olup şarkıcının bu şirketten çıkan ilk ve tek remiks albümüdür. Elektronik müzik ritimleri içerir. Boz'un 2011 yılında çıkan üçüncü stüdyo albümü Aşklarım Büyük Benden'in ardından satışa sunduğu ilk albümüdür. Yapımcılığını Ahmet Çelenk üstlenmiştir.

Dance Mix, 2009 çıkışlı Şans (2009) ve 2011 çıkışlı Aşklarım Büyük Benden albümlerinde yer alan bazı şarkıların remikslerinin yanı sıra, Boz'un Ozan Doğulu'nun 2011 çıkışlı 130 Bpm Allegro albümü için yeniden seslendirdiği Kenan Doğulu şarkısı "Yazmışsa Bozmak Olmaz"ı barındırır. Toplam dokuz şarkıdan oluşan albüm; "Özledim" ve "Aşkın Suçu Yok" şarkılarının Gürsel Çelik tarafından yapılan remiksini, "Hayat Öpücüğü" şarkısının Ozan Çolakoğlu ile Uğur Kirik tarafından yapılan remikslerini, "Geri Dönüş Olsa" şarkısının Erdem Kınay tarafından yapılan remiksini, "Kalamam Arkadaş" şarkısının Kıvanch K. ve Cihat Uğurel tarafından yapılan remikslerini içerir. (Devamı...)

(Düzenle)


Anunnaki (ayrıca Anunaki, Anunna, Ananaki ve farklı varyasyonlarda da yazılır), antik Sümer, Akad, Asur ve Babillerin mitolojik geleneklerinde ortaya çıkan bir tanrı grubudur. Kaç Anunnaki olduğu ve hangi rolü üstlendiklerine dair açıklamalar hem değişkenlik gösterir hem de çoğu zaman tutarsızdır. Akad öncesi dönemden kalma en eski Sümer yazılarına göre Anunnaki, panteondaki en güçlü tanrılardır. Göklerin tanrısı An ile yeryüzünün tanrıçası Ki'nin torunlarıdır ve asıl işlevleri insanlığın kaderini kararlaştırmaktır.

İnanna'nın Ölüler Diyarı'na İnişi'nde Anunnaki, yeraltı dünyasında Ereşkigal'ın tahtının önünde oturan yedi yargıç olarak resmedilmiştir. Gılgamış Destanı gibi sonraki Akadca metinlerde de bu betimleme sürdürülür. Eski Babil döneminde Anunnaki'nin yeraltı dünyasının kitonik tanrıları olduğuna inanılırken göklerin tanrıları İgigi olarak bilinirdi. Antik Hititler, Anunnaki'yi genç tanrılar tarafından devrilip yeraltı dünyasına sürülen en eski tanrı nesli olarak tanımlamıştır. Anunnaki, Zecharia Sitchin ve Erich von Däniken'in kitapları gibi modern sözde arkeolojik eserlerde kullanılmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Melek, Türk şarkıcı Candan Erçetin'in beşinci stüdyo albümüdür. 17 Haziran 2004'te Pasaj Müzik etiketiyle yayımlandı ve Erçetin'in bu şirketten çıkan ilk çalışması oldu. Melek için hazırlıklar, şarkıcının dördüncü stüdyo albümü Neden'in Mayıs 2002'deki çıkışından hemen sonra başladı. Pop müzik tarzındaki çalışmada en çok adı geçen söz yazarı ve besteci, altı şarkıyı tek başına yazan Erçetin'dir. Albümün yapımcılığını ise Rıza Erekli üstlenmiştir. Melek, daha önceden Zeki Müren'in seslendirdiği Türk sanat müziği parçalarından ikisini de barındırır. Toplam 14 şarkıdan oluşan albümdeki sekizinci şarkı "Şehir"de müzisyen Ceza düet şarkıcısı olarak yer alır. Albümün çıkış şarkısı "Melek", aynı zamanda ilk klip olarak gösterime girdi. İkinci klip ise "Meğer"e çekildi. İki klibi de, albümün sanat yönetmenliğini de üstlenen Bozkurt Bayer yönetti. (Devamı...)

(Düzenle)


Turgut Reis veya SMS Weißenburg, Alman İmparatorluğu Donanması'nın ilk okyanus ötesi savaş gemilerinden biridir. Alman İmparatorluğu Donanması'nın ardından son olarak Osmanlı donanmasında görev yapmıştır. Alman İmparatorluğu'nda 1890'larda yapılan Brandenburg sınıfı dört ön-dretnot zırhlısından üçüncüsüdür (Diğer üçü Brandenburg, Wörth ve Kurfürst Friedrich Wilhelm (Barbaros Hayreddin)). 1890 yılında AG Vulcan firmasının Stettin tersanesinde inşası başlamış, 1891'de denize indirilmiş, 1894 yılında tamamlanmıştı. Brandenburg sınıfı zırhlılar, üç adet ikiz tarette taşıdıkları altı büyük kalibre top ile, dönemin standardı olan iki adet ikiz taret taşıyan zırhlılardan farklıydılar. İngiliz Kraliyet Donanması, bu gemilere "whaler" (balina gemisi) adını vermişti. Turgut Reis, kendisiyle aynı sınıftan gemiler olan SMS Brandenburg, SMS Wörth, ve SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm (sonraki Barbaros Hayreddin) ile aynı yıllarda suya indi.

Weissenburg Alman Donanması'ndaki görev süresi boyunca az sayıda aktif görevde bulundu. Üç kardeş gemisiyle beraber 1900-01 yıllarında Çin'deki Boxer Ayaklanması'nda görev yaptı. Gemi 1902-1904 yılları arasında büyük çaplı bir modernizasyondan geçti. 1910 yılında Weissenburg Osmanlı İmparatorluğu'na satılarak Turgut Reis adını aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Keep the Faith, 3 Kasım 1992'de Mercury Records tarafından satışa sunulan Amerikalı rock müzik grubu Bon Jovi'nin beşinci stüdyo albümüdür. Grubun 1988 tarihli New Jersey albümünden dört sene sonra yayınlanan ve prodüktörlüğünü Bob Rock'ın üstlendiği albüm Kanada'nın Vancouver şehrinde kaydedildi. Keep The Faith, grubun solo projelere ağırlık verdiği ve grup içi ilişkilerinin iyi olmadığı bir dönemin ardından kaydedildiği için bir geri dönüş albümü niteliği taşımaktadır. Hem bu nedenle hem de grubun müziği ve imajındaki değişim nedeni ile Keep the Faith albümü grubun kariyerindeki ikinci sayfanın başlangıcı olarak kabul edilir. Albüm kapağı dört sene aradan sonra yeniden bir araya gelen grup üyelerinin birlik beraberliğini simgelemektedir. Keep The Faith, grubun seksenli yıllardaki çalışmalarına nazaran daha olgun bir albüm olarak görülmüştür.

Albüm dünya genelinde günümüze dek 10 milyonun üzerinde bir satış gerçekleştirdi. 2006 yılında Classic Rock ve Metal Hammer dergilerinin hazırladığı 90'ların En İyi 200 Albümü listesinde yer alan Keep The Faith Kerrang! dergisinin hazırladığı Ölmeden Önce Dinlemeniz Gereken 100 Albüm listesinde 21. sırada yer almıştır.(Devamı...)

(Düzenle)


"Home Sweet Homediddly-Dum-Doodily", Simpsonlar'ın yedinci sezonunun üçüncü bölümüdür. 1 Ekim 1995'te, Amerika Birleşik Devletleri'nde yayın yapan Fox'ta yayımlandı. Bölüm, Çocuk Koruma Hizmetlerinin Homer ile Marge'ın çocukları Bart, Lisa ve Maggie'nin, ebeveynleri tarafından ihmal edildikleri gerekçesiyle koruyucu aile statüsüyle komşuları Ned ve Maude Flanders'a verilmelerini, sonrasında ise Homer ve Marge'ın onları geri alabilmek için bir ebeveynlik eğitiminden geçmelerini konu alır.

Susie Dietter'in yönettiği bölümün konusunun temelleri George Meyer tarafından ortaya atıldı ve senaryosunu Jon Vitti yazdı. Bölüm, Bill Oakley ile Josh Weinstein'ın dizi sorumlusu olarak göreve başlamaları sonrasında yayımlanan ilk bölümdü. 9.0 Nielsen reytingi almayı başaran bölüm, yayımlandığı hafta Fox'taki programlar arasında en yüksek dördüncü puanı alan yapım oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


"Fading", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2010 çıkışlı beşinci stüdyo albümü Loud'da yer alan bir şarkıdır. Jamal Jones ve Ester Dean tarafından yazılıp bestelenirken, yapımcılığını Polow da Don ismiyle Jones üstlendi. Bir ilişkide erkeğin terk edilmesini konu edinen şarkının bestesinde, İrlandalı müzisyen Enya'nın "One by One" şarkısından alınan ses örneği kullanıldı. Loud albümü Birleşik Krallık'ta önemli derecede dijital satışlar yaptıktan sonra "Fading", ülkenin single listesindeki en üst derecesini Kasım 2010'da 187 numaraya yükselerek elde etti. Müzik eleştirmenleri şarkı için genellikle olumlu eleştiriler yaptı. Bazıları Don'ın yapımcılığını överken, bir eleştirmen Rihanna'yı, kendisini kopyaladığı ve farklı şeyler ortaya çıkarmakta başarısız olduğu için olumsuz şekilde eleştirdi. Ayrıca bazı eleştirmenler, Rihanna'nın önceki single'larından "Take a Bow" ile kıyaslama yaptı. Şarkı, 2011 yılında gerçekleştirilen Loud Tour kapsamındaki konserlerden bazılarında seslendirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Brandenburg sınıfı, Alman İmparatorluğu'nun okyanus ötesi ilk dört pre-dreadnought zırhlının dahil olduğu sınıftır. Bu gemiler aynı zamanda kablosuz iletişim yapabilen ilk Alman savaş gemileridir. Bu sınıfta üretilen savaş gemilerinin adları SMS Brandenburg, SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm (daha sonra Barbaros Hayreddin), SMS Weißenburg (daha sonra Turgut Reis) ve SMS Wörth'tür. Dört geminin inşasına 1890 yılında başlandı, üçü 1893'te tamamlanırken SMS Weißenburg 1894'te bitirildi. Öncü gemi olan Brandenburg 9,3 milyon marka, Kurfürst Friedrich Wilhelm ise 11,23 milyon marka mal oldu. Birleşik Krallık Kraliyet Donanması, bu gemileri alaya alarak "balina avcıları" olarak nitelendirmiştir.

Sınıfa adını veren SMS Brandenburg ve üç kardeş gemisi kariyerleri boyunca birçok görevde bulundular. 1900 yılında Çin'deki Boxer Ayaklanması'nı bastırmak üzere sefere çıktılar; bu seferin ardından büyük ölçüde modernize edildiler. 1910 yılında, Kurfürst Friedrich Wilhelm ve Weißenburg, Osmanlı Donanması'na satılarak sırasyla Barbaros Hayreddin ve Turgut Reis adlarını aldılar. Barbaros Hayreddin 1915 yılında Birleşik Krallık'ın HMS E11 denizaltısınca batırıldı, Weißenburg ise 1938'de emekliye ayrılıp 1956-1957'de söküldü. Brandenburg ve Wörth ise Almanlar tarafından I. Dünya Savaşı'nda kıyı koruması göreviyle kullanıldı. İkisi de Mayıs 1919'da hurdaya çıkarıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Britney Spears: In the Zone, Britney Spears: In the Zone, Amerikalı şarkıcı Britney Spears'ın beşinci video çalışmasıdır. 6 Nisan 2004'te Jive Records tarafından yayımlandı ve In the Zone adlı albüme eşlik etti. DVD, sanatçının Britney Spears: In the Zone adlı ABC konser yayınını ve albümü tanıtmak için sergilediği canlı performansların görüntülerini içermektedir. Ayrıca DVD'de "Me Against the Music" ve "Toxic" klipleri, bu kliplerin Making the Video bölümleri ve aralarında pek çok yeni parçanın da olduğu daha önce yayımlanmamış eserler bulunmaktadır.

Bir eleştirmen albüm için "In the Zone ses ile biraz hayal kırıklığı yaratıyor" değerlendirmesini yaptı ve "hayranlarına önerilir" ifadesini kullandı. Britney Spears: In the Zone, ABD genelinde 200.000 kopya satışın ardından Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) tarafından iki platin sertifika ile ödüllendirildi. Albüm ayrıca Arjantin ve Fransa'da platin, Avustralya ve Brezilya'da ise altın sertifika aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Who's That Girl, Amerikalı şarkıcı-söz yazarı Madonna'nın aynı adlı filmin müziklerine yer verdiği, 21 Temmuz 1987'de Sire Records etiketiyle yayımlanan film müziği albümüdür. Albümde Madonna'ya aynı müzik şirketiyle çalışan Scritti Politti, Duncan Faure, Club Nouveau, Coati Mundi ve Michael Davidson gibi isimler eşlik etti. Albüm bir Madonna albümü olarak hazırlansa da, albümde yer alan dokuz şarkının sadece dördü kendisi tarafından seslendirildi.

Çılgın Madonna (Desperately Seeking Susan, 1985) filminin başarısından sonra Madonna, yanlışlıkla cinayetle suçlanan bir kadın olan Nikki Finn'in anlatıldığı Slammer adlı bir başka komedi filminde daha oynamak istedi. Warner Bros. Madonna'nın macera filmi Şangay Bonita'nın (1986) parasal ve sanatsal açıdan gösterdiği başarısızlıktan dolayı projeye ilk başta yeşil ışık yakmakta isteksiz davrandı. Madonna tarafından ikna edilen şirket, sanatçının film müziklerindeki başarısından para kazanmayı da düşünerek teklifi kabul etti. Aralık 1986'da albümün üzerinde çalışmaya başlayan Madonna, daha önce üçüncü stüdyo albümü True Blue'da (1986) yapımcı olarak görev alan Patrick Leonard ve Stephen Bray ile sözleşme imzaladı. Albüm için bir yüksek tempolu bir de düşük tempolu şarkıya ihtiyaç olduğunu düşündü. Leonard yüksek tempolu şarkının müziğini bestelerken, Madonna melodiyi ve sözleri hazırladı. Şarkıcı parçanın adını "Who's That Girl" koydu ve bu adın Slammer'dan daha iyi olduğunu düşünerek filmin adını da değiştirdi. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 25 Nisan 2024, Perşembe ; saat 04.00 UTC