Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Aralık 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




"Homer's Odyssey", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun üçüncü bölümüdür. İlk kez 21 Ocak 1990 tarihinde Fox kanalında yayımlandı. Bu bölümde Homer, Springfield'deki vatandaşların güvenliği için mücadeleci olur ve tüm santralin Nükleer Güvenlik Müfettişi pozisyonuna terfi edilir. Bölüm, Jay Kogen ve Wallace Wolodarsky tarafından yazıldı ve senaryosu tamamlanan ilk Simpsonlar bölümü olmasına rağmen prodüksiyon sırasına göre üçüncü bölümdü. Bayan Krabappel, Bart'ın sınıfını Springfield Nükleer Enerji Santrali'ne bir geziye götürür ve herkes, Homer'ın kullandığı elektrik arabasıyla bir havalandırmaya çarparak ona zarar verişine tanık olur. Homer, bu kazadan ötürü işten atılır ve ardından yeni bir iş aramaya başlar fakat iş bulmada başarılı olamaz. Başarısızlık hissetmesiyle bir veda notu yazar ve kendisini bağladığı kaya ile bir köprüden aşağıya atarak intihar etmeye karar verir. (Devamı...)

(Düzenle)


Melek, Türk şarkıcı Candan Erçetin'in beşinci stüdyo albümüdür. 17 Haziran 2004'te Pasaj Müzik etiketiyle yayımlandı ve Erçetin'in bu şirketten çıkan ilk çalışması oldu. Melek için hazırlıklar, şarkıcının dördüncü stüdyo albümü Neden'in Mayıs 2002'deki çıkışından hemen sonra başladı. Pop müzik tarzındaki çalışmada en çok adı geçen söz yazarı ve besteci, altı şarkıyı tek başına yazan Erçetin'dir. Albümün yapımcılığını ise Rıza Erekli üstlenmiştir. Melek, daha önceden Zeki Müren'in seslendirdiği Türk sanat müziği parçalarından ikisini de barındırır. Toplam 14 şarkıdan oluşan albümdeki sekizinci şarkı "Şehir"de müzisyen Ceza düet şarkıcısı olarak yer alır. Albümün çıkış şarkısı "Melek", aynı zamanda ilk klip olarak gösterime girdi. İkinci klip ise "Meğer"e çekildi. İki klibi de, albümün sanat yönetmenliğini de üstlenen Bozkurt Bayer yönetti. (Devamı...)

(Düzenle)


SMS Deutschland, Alman İmparatorluk Donanması (Kaiserliche Marine) için 1903-1906 yılları arasında üretilen Deutschland sınıfı beş ön dretnot zırhlıdan ilkidir. Adı "Almanya" anlamına gelen gemi Kiel'deki Germaniawerft tersanesinde inşa edildi ve 20 Kasım 1904'te denize indirildi. Deutschland, 3 Ağustos 1906'da hizmete girdi; ancak birkaç ay sonra sadece büyük toplarla donatılmış ilk modern zırhlı olan İngiliz gemisi HMS Dreadnought'un hizmete girişiyle dretnot devri başlamış, Deutschland gibi farklı kalibrelerde toplar taşıyan zırhlı gemiler teknolojinin gerisinde kalmışlardır. Deutschland, 1913 yılına kadar Prens Heinrich'in bayrak gemisi olarak görev yaptı. 1914 ortasında I. Dünya Savaşı başlayınca Deutschland, filonun geri kalanı seferberlik durumuna geçene dek kardeşleriyle beraber Elbe Nehri'nin ağzını ve Alman Körfezi'ni olası İngiliz baskınlarına karşı korumakla görevlendirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Balıkçılgiller (Ardeidae), pelikansılar takımına ait, tatlısu ya da tuzlusu kıyılarında yaşayan uzun bacaklı kuşları kapsayan bir familyadır. Balıkçıl türlerinin sınıflandırılması şimdilik zorlukla ilerletilen bir konudur ve hâlâ Ardea ile Egretta cinsleri içine hangi türlerin alınacağı tam olarak belirlenememiştir. Ayrıca, familya içinde cinslerin birbirleriyle olan bağlantıları da tam olarak çözülememiştir. Ancak daha önceden tek başına monotipik bir familya olan Cochlearidae'yi oluşturan kayık gagalı balıkçıl artık balıkçılgiller familyasının bir üyesi olarak sayılmaktadır. Balıkçılgiller familyasında yer alan kuş türleri, leylekgiller, aynakgiller ve turnagiller familyalarında sınıflandırılan kuş türlerine benzerlik gösterseler de bunlardan uçarken boyunlarını uzatmak yerine geriye çekmeleri ile ayrılırlar. (Devamı...)

(Düzenle)


Beni Durdursan mı?, Türk şarkıcı Gülşen'in sekizinci stüdyo albümüdür. 20 Şubat 2013'te Doğan Music Company tarafından yayımlanarak şarkıcının bu şirketten çıkan ilk albümü oldu. 2009'daki yedinci stüdyo albümü Önsöz'den sonra 2011'de "Yeni Biri" ve "Sözde Ayrılık" single'larını piyasaya süren Gülşen, aynı yıl yeni albümü için Ozan Çolakoğlu ile çalışmalara başladı. Tüm şarkıların sözlerini tek başına yazdı ve bazılarını tek başına bazılarını ise albümün yapımcısı da olan Çolakoğlu ile birlikte besteledi. İstanbul'da gerçekleşen kayıt oturumları 2012'den başlayarak 2013'ün ilk ayına kadar sürdü. Dokuz yeni şarkının yanı sıra Gülşen'in 2012'de Çolakoğlu'nun albümünde seslendirdiği "Seyre Dursun Aşk"ın akustik versiyonunu da içeren albümün şarkıları genel anlamda pop tarzını barındırarak bazen elektronik altyapılara ve bazen de arabesk ritimlerine yer verdi. (Devamı...)

(Düzenle)


V. Aleksios Megas Komninos (YunancaἈλέξιος Σκαντάριος Μέγας Κομνηνός, romanizeAlexios Skantarios Megas Komnēnos; 1454 - 1 Kasım 1463), Nisan 1460'ta bir süre tahtta kalan Trabzon imparatorudur. Amcası IV. İoannis'in yerine tahta geçen Aleksios, diğer amcası David tarafından tahttan indirildi. Aleksandros, IV. İoannis ile birlikte ortak imparator olsa da 1459'daki ölümüyle tahtın veraseti Aleksios'a kaldı. Aleksios'un tahta çıkmasından hemen sonra David, nüfuzlu Kavazites ailesinin desteğiyle Aleksios'u tahttan indirerek tahta geçti. Aleksios, ailesinin geri kalanıyla birlikte Osmanlılar tarafından 1463'te, Trabzon Kuşatması'ndan iki yıl sonra, David'in Osmanlı İmparatoru II. Mehmed'e hıyanet etmekle suçlanmasından sonra idam edildi. V. Aleksios, Trabzon ortak imparatoru Aleksandros Megas Komninos ile Midilli Lordu I. Dorino Gattilusio'nun kızı Maria Gattilusio'nun bilinen tek çocuğuydu. Daha önceleri V. Aleksios'un, Aleksandros'un kardeşi IV. İoannis'in oğlu olduğu düşünülse de son belgelerle Aleksandros'un oğlu olduğu ortaya çıktı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Hair", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ikinci stüdyo albümü Born This Way'den bir şarkıdır. Yapımcılığını ve yazımını Gaga ile RedOne'ın üstlendiği şarkı, iTunes Store'da "Countdown to Born This Way"in parçası ve albümden bir tanıtım single'ı olarak dünya genelinde 16 Mayıs 2011'de dijital olarak yayımlandı. "Hair", albümün üçüncü single'ı yapılmadan önce tanıtım single'ı olarak yayımlanan "The Edge of Glory"den sonra yayımlandı. Buna rağmen Gaga, "Hair"ın single olarak düşünülmediğini; ancak "The Edge of Glory" gibi iTunes Store'da iyi satış yaparsa belki single olarak yayımlanabileceğini belirtti. Lady Gaga'ya göre "Hair"ın melodisi Kiss ve Iron Maiden gibi metal grupların çalışmalarına benzerken ayrıca Bruce Springsteen esintileri barındırıyor. Şarkı, Lady Gaga'nın ergenlik yıllarında ailesinin onu düzgün giyinmesi konusunda zorlamasından edindiği deneyimlerden ilham alan yüksek tempolu bir kulüp şarkısıdır. Gaga kendisini ifade etmesinin tek yolunun saçı olduğunu anladı. (Devamı...)

(Düzenle)


The Cherrytree Sessions, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın 3 Şubat 2009'da yayımlanan ilk EP'sidir. "Poker Face", "Just Dance" ve "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)" şarkılarının akustik versiyonlarından oluşmaktadır. The Cherrytree Sessions ilk olarak sadece Borders mağazalarında ve dijital ortamda yayımlandı. Daha sonra Ağustos 2010'da yeniden CD'ye basıldı. EP, Gaga'nın vokal yetenekleri ile üç şarkının kabare ve beatbox gibi tarzları birleştiren enstrümantasyonunu öven müzik eleştirmenlerinden genelde olumlu tepkiler aldı. The Cherrytree Sessions Meksika Albüm Listesi'nde 32. sıraya ulaştı. The Cherrytree Sessions başlangıçta Cherrytree Records'ın patronu ve yapımcısı Martin Kierszenbaum tarafından kendi sanatçılarını tanıtmak amacıyla öngörülen bir EP'ler dizisidir. Tony Ugval katkıda bulununca Kierszenbaum, şirketin kadrosundaki sanatçıların pek çok performansının görüntü ve müzik kaydını elde etti. Kierszenbaum, hayranlardan gelen talep üzerine bunları ticari amaçla yayımlamaya karar verdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Abdülkadir, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1890'da sipariş edilen, 1892'de İstanbul'daki Tersâne-i Âmire'de yapımına başlanan ancak inşası tamamlanmadan 1909'da hurdaya çıkartılan ön dretnot savaş gemisidir. On yıldan uzun bir aranın ardından Osmanlılar tarafından inşasına başlanan ilk büyük gemi olan Abdülkadir, aynı zamanda kendi sınıfının da ilk gemisiydi. Ana silah olarak dört 28 cm top taşıması ve kemer zırhının 230 mm kalınlıkta olması planlanmıştı. Maddi kaynak sorunu nedeniyle inşası yavaş ilerleyen geminin iki yıl sonunda yalnızca gövde iskeleti tamamlanabildi. 1906'da çalışmalara son verildiğindeyse yalnızca gövdenin bir kısmı plakalarla kaplanmış durumdaydı. Yapımı tamamlanamayan gemi, 1909 yılında hurdaya ayrılarak parçalandı. Abdülkadir'in, Osmanlı donanmasının ilk ön dretnot savaş gemisi olması planlanıyordu. Gemi, 1860'lar ve 1870'lerde inşa edilmiş bir grup demir zırhlının ardılı olacaktı. Donanmanın 1876'da Padişah V. Murad'ın tahttan indirilip yerine II. Abdülhamid'in çıkartıldığı darbede önemli rol oynamasından ötürü Abdülhamid döneminde donanmaya karşı mesafeli bir tavır takınıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Exposé", ABD'de American Broadcasting Company (ABC) kanalında yayınlanan televizyon dizisi Lost'un üçüncü sezonunun on dördüncü bölümüdür. Bölüm, Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC; Kanada'da ise CTV kanalında 28 Mart 2007 tarihinde yayınlandı. Bölümün senaristleri Edward Kitsis ve Adam Horowitz, yönetmeni Stephen Williams'dır. Bölümün merkezinde Nikki Fernandez (Kiele Sanchez) ve Paulo (Rodrigo Santoro) yer alırken, "Exposé" adı ise Nikki Fernandez'in konuk oyuncu olarak katıldığı bir televizyon dizisinden gelmektedir. Flashbacklerde adaya düşmeden önceki hayatları ve adaya düştükten sonraki ilk gün ile seksen birinci gün anlatıldı. Bu bölümle birlikte ikinci sezonda ölen Shannon Rutherford (Maggie Grace) karakteri üçüncü sezonda ilk kez görünmüş oldu. Boone Carlyle (Ian Somerhalder) ise ilk sezonunda ölümünden bu yana beşinci kez dizide görünmüş oldu. Ayrıca, Ethan (William Mapother) ve Dr. Arzt (Daniel Roebuck) flashbacklerde tekrar göründüler. (Devamı...)

(Düzenle)


Mükemmel, Türk şarkıcı Hande Yener'in on birinci stüdyo albümüdür. 2 Haziran 2014'te Poll Production tarafından yayımlandı. Önceki üç stüdyo albümünde yer alan tüm şarkılarda Sinan Akçıl ile çalışan Yener, Akçıl ile arkadaşlığının bittiğinin ve bir daha iş birliği yapmayacaklarının ortaya çıkmasından sonra Mayıs 2013'te Berksan'ın yazıp bestelediği "Ya Ya Ya Ya" single'ını yayımlamıştı. Single'ın yayımlanmasından sonra yeni albümünün hazırlıklarına başladı ve ilk albümlerinde çalıştığı Altan Çetin'den yıllar sonra ilk kez şarkı aldı. Çetin'in yanı sıra Berksan, Mert Ekren ve Volga Tamöz'e de albümün kadrosunda yer verdi. Mükemmel, elektronik müzik etkisindeki bir pop albümü olarak tasarlandı. Adını, Yener'in "iddialı bir isim arayışı" sonucunda ortaya çıkan aynı adlı şarkıdan aldı. Çıkış tarihi birkaç kez değiştirilirken, son erteleme Soma Faciası'nda yüzlerce maden işçisinin hayatını kaybetmesi sebebiyle gerçekleşti. Oluşturulan şarkıların albümden çıkarılıp azaltılamaması sonucunda iki disk hâlinde satışa sunulması kararlaştırıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Aziziye (Osmanlıcaﻋﺰﻳﺰﻳّﻪ), Osmanlı donanması için 1860'lı yıllarda Robert Napier and Sons tarafından Birleşik Krallık'ta inşa edilen, Osmaniye sınıfı dört zırhlı fırkateynin ikincisi olan zırhlı savaş gemisiydi. İnşasına 1863'te başladı, Ocak 1865'te denize indirildi ve aynı yılın Ağustos ayında hizmete girdi. Adını Padişah Abdülaziz'den alan gemi, bordalara dizili on dört 203 mm ve on 36 libre Armstrong topa ek olarak, burunda bir adet 229 mm Armstrong top taşıyordu. Kariyeri boyunca sınırlı aktif hizmet gördü. 1877-78'deki 93 Harbi esnasında "riske atmak için çok değerli olması" sebebiyle donanma komutanlığı tarafından yedekte tutuldu. 1880'li yılları hizmet dışında geçirdi. 1890'lı yılların başında kapsamlı şekilde yeniden inşa edildi ve daha modern bir barbet gemiye dönüştürüldü. Bununla birlikte, 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başında bakımsız durumdaydı ve bu savaşta hiçbir çatışmada yer almadı, savaştan sonra ise silahsızlandırıldı. 1904'ten 1909'a kadar kısa bir süre kışla gemisi olarak kullanılmasından başka aktif hizmet görmedi. 1923 yılında hurda olarak gemi sökücülere satılıp parçalandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Lamb of God, beş kişiden oluşan Amerikan groove metal ve metalcore grubudur. 1994 yılında Virginia eyaletinin Richmond şehrinde kurulan grup; vokalist Randy Blythe, gitaristler Mark Morton ile Willie Adler, bas gitarist John Campbell ve baterist Chris Adler'dan oluşmaktadır. Grup ayrıca New Wave of American Heavy Metal hareketinin bir parçası kabul edilir. Kuruluşundan bu yana Lamb of God, altı stüdyo albümü, bir konser albümü, bir toplama albüm ve üç DVD yayınladı. ABD'deki toplam satışları iki milyonu buldu. 2007'de "Redneck" şarkısıyla Grammy Ödülleri'ne En İyi Metal Performansı dalında aday gösterildi. 2006'da ikisi Ozzfest ve biri Slayer'ın The Unholy Alliance Tour'u olmak üzere üç kez turneye çıktı. Download Festival, Sonisphere Festival, Soundwave Festival ve Megadeth'in ana grup olduğu Gigantour da dahil olmak üzere pek çok festivalde sahne aldı. 2008-2010 yılları arasında Metallica (World Magnetic Tour) ile turneye çıkarken, bunun hemen ardından Mayhem Festival 2010'da ana grup olarak sahne aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Keep the Faith, 3 Kasım 1992'de Mercury Records tarafından satışa sunulan Amerikalı rock müzik grubu Bon Jovi'nin beşinci stüdyo albümüdür. Grubun 1988 tarihli New Jersey albümünden dört sene sonra yayınlanan ve prodüktörlüğünü Bob Rock'ın üstlendiği albüm Kanada'nın Vancouver şehrinde kaydedildi. Keep The Faith, grubun solo projelere ağırlık verdiği ve grup içi ilişkilerinin iyi olmadığı bir dönemin ardından kaydedildiği için bir geri dönüş albümü niteliği taşımaktadır. Hem bu nedenle hem de grubun müziği ve imajındaki değişim nedeni ile Keep the Faith albümü grubun kariyerindeki ikinci sayfanın başlangıcı olarak kabul edilir. Albüm kapağı dört sene aradan sonra yeniden bir araya gelen grup üyelerinin birlik beraberliğini simgelemektedir. Keep The Faith, grubun seksenli yıllardaki çalışmalarına nazaran daha olgun bir albüm olarak görülmüştür. Albüm dünya genelinde günümüze dek 10 milyonun üzerinde bir satış gerçekleştirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Draç, Osmanlı donanmasına ait 1907'de hizmete giren bir torpido botudur. Balkan Savaşları ile I. Dünya Savaşı'nda görev yapmıştır. 1901'de sipariş edilen torpido botunun yapımına Ansaldo, Armstrong & Cie tarafından Nisan 1904'te Cenova'da başlandı. 1904 yılında denize indirildi ve 1905'te deniz denemeleri yapıldı. 29 Kasım 1906'daki teslimatının ardından 8 Ocak 1907'de Osmanlı donanmasına katıldı. I. Dünya Savaşı esnasında mayın tarama, mayın dökme, devriye gibi çeşitli görevlerde bulundu. 27 Haziran 1915'te Şarköy'de karaya oturdu. Ekim 1918'de hizmetten çıkartıldı. Nisan 1919'da kaçakçılığa karşı bir süreliğine yeniden göreve alındı. 1920'de yeniden hizmetten çıkartıldı. 1924'te bir süreliğine yeniden hizmete alındı. 1926'da teknesi, Gölcük'te bir iş mavnası olarak kullanılmaya başlandı. 1936'da söküldü. Ansaldo, Armstrong & Cie tarafından Sestri Ponente'de 138 yarda numarasıyla inşa edilen Draç 51,0 metre tam boyunda, 5,7 metre genişliğinde ve 1,4 metre su çekimindeydi. Gövdesi çelikten yapılmıştı. (Devamı...)

(Düzenle)


Slav Thomas (y. 760 - Ekim 823), 9. yüzyıl Bizans askerî komutanıdır. Amoriumlu II. Mihail'e (h. 820-829) karşı 821-823 yılları arasında yaşanan geniş ölçekli isyanın lideridir. Günümüz Türkiye'sinin kuzeydoğu bölümünde yer alan Pontus bölgesinden Slav asıllı bir ordu subayıydı. Geleceğin imparatorları Ermeni Leon ve Amoriumlu Mihail ile birlikte General Bardanes Turkos'un himayesinde yükseldi. 803 yılında Bardanes'in isyanının başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra, Ermeni Leon'un V. Leon olarak tahta geçip onu orta Anadolu'nun kıdemli askerî komutanlığına atamasına kadar kızağa çekildi. Leon'un öldürülmesinden ve Amoriumlu II. Mihail'ın tahtı gasp etmesinden sonra Thomas isyan edip, tahtı kendisi için talep etti. Birçok thema ve Anadolu'da bulunan birliklerin desteğini alırken; ilk başlarda Mihail'i yenilgiye uğrattı ve Abbâsîler ile ittifak sağladı. Deniz gücü olan themaların sağladığı gemiler ile Avrupa tarafına ordusuyla geçti ve Konstantinopolis'i kuşattı. (Devamı...)

(Düzenle)


Teşekkürler, Türk şarkıcı Hande Yener'in dokuzuncu stüdyo albümüdür. 20 Eylül 2011'de Poll Production tarafından yayımlandı. Pop müzik ritimleri içerir ve Yener'in tekrar pop müzik yapmaya başladığı Hande'ye Neler Oluyor? (2010) albümünden sonra yayımladığı ilk stüdyo albümüdür. Tamamı Sinan Akçıl tarafından yazılıp bestelenen şarkılardan oluşur; bu özelliğe sahip olan ikinci Hande Yener albümüdür. Yapımcılığını Polat Yağcı üstlenmiştir. 12 şarkıdan oluşan Teşekkürler, Yener tarafından, sevenlerine ithaf edildi ve şarkıcı olarak geçirdiği "11 Yılın Özeti" olarak tanımlandı. Müzik eleştirmenleri, albümü eleştirirken ikiye bölündü; kimisi övgüyle bahsetti, kimisi ise şarkıcının daha öncedeki albümleriyle çeşitli yönlerini karşılaştırarak olumsuz bir şekilde bahsetti. Albümün ilk duyulan şarkısı, Haziran 2011'de Altın Kelebek Ödülleri'nde seslendirilip single olarak satışa sunulan "Bana Anlat" oldu. Albümün yayımlanmasının ardından "Unutulmuyor", "Teşekkürler", "Havaalanı" ve "Dön Bana" şarkılarına klip çekildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Osmaniye, 1860'larda Osmanlı donanması için inşa edilmiş dört zırhlı fırkateynden oluşan bir gemi sınıfıdır. Sınıf; öncü gemi Osmaniye ile Aziziye, Orhaniye ve Mahmudiye'den oluşmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu için inşa edilecek demir zırhlı tipteki ilk gemilerdi. İlk üçü Robert Napier and Sons, dördüncüsü ise Thames Iron Works tarafından olmak üzere tamamı Birleşik Krallık'ta inşa edildi. Gemiler borda toplu zırhlılardı; taşıdıkları birer 229 mm top üst güvertenin ön kısmında, geri kalan on dörder 203 mm ve onar 36 librelik Armstrong top ise geminin bordalarında dizilmişti. Gemiler, boyut bakımından görece büyük ve dolayısıyla riske atmak için fazla değerli olmaları sebebiyle 93 Harbi sırasında fazla görev almadılar ve kariyerleri boyunca görece daha az aktif hizmette bulundular. Osmanlı donanmasının 93 Harbi sonrasındaki yirmi yılı Haliç'te geçirdiği sırada Osmaniye sınıfındaki dört gemi de daha modern barbet tipi gemiler olarak yeniden inşa edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Mean", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in üçüncü stüdyo albümü Speak Now'da yer alan country pop tarzındaki şarkıdır. Şarkının sözleri Swift'te ait olup yapımcılığını da Nathan Chapman ve Swift üstlenmiştir. 17 Ekim 2010'da Big Machine etiketiyle, albümün tanıtımı amacıyla yayımlandı. Şarkı, içerisinde yoğun olarak keman ve banjo ezgileri içermesi nedeniyle, eleştirmenler tarafından albümün en "country" şarkısı olarak nitelendirildi. Swift bu şarkısını, şarkıları ve yetenekleri hakkında sürekli olumsuz yorum yapan insanlar için yazdığını söyledi. Şarkının promosyon single olarak yayınlanmasının ardından, eleştirmenler onun çoğunlukla barındırdığı yoğun country müziği ve sözleri hakkında yorum yaptı. "Mean" Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da iyi bir ticari başarı yakaladı, Billboard Hot 100 listesine on bir numaradan ve Kanada Hot 100 listesine de on numaradan giriş yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


Born This Way: The Collection, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü derleme albümüdür. 21 Kasım 2011'de Interscope Records tarafından yayımlandı. Üç disklik sette şarkıcının ikinci stüdyo albümü Born This Way, remiks albümü Born This Way: The Remix ve The Monster Ball Tour kapsamında verdiği konserlerin görüntülerinden oluşan Lady Gaga Presents the Monster Ball Tour: At Madison Square Garden DVD'si bulunmaktadır. Gaga'yı tasarımcı Bart Hess'in hazırladığı balçıktan yapılmış bir elbise giyerken gösteren albümün kapak fotoğrafını Nick Knight çekti. Albüm yeni kitapçıklara yer verdi ve bir digipak olarak paketlendi. Eleştirmenlerden olumlu tepkiler alan albüm; Güney Kore, İtalya ve Yunanistan'da listelere girdi. (Devamı...)

(Düzenle)


SMS Wörth, Alman Donanması'nın 1890'ların başında inşa edilen Brandenburg sınıfı dört ön dretnot zırhlısından biridir. Sınıftaki diğer gemiler SMS Brandenburg, SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm (daha sonra Barbaros Hayreddin) ve SMS Weißenburg (daha sonra Turgut Reis) zırhlılarıdır. SMS Wörth, Alman Donanması için inşa edilen ilk okyanus aşırı gemilerden ve ilk ön dretnot gemidir. Geminin omurgası Mayıs 1890'da Kiel'deki Germaniawerft tersanesinde serildi. 6 Ağustos 1892'de denize indirilen gemi, donatımının tamamlanmasının ardından 31 Ekim 1893'te Alman Donanması'na katıldı. Wörth ve üç kardeş gemisi, taşıdıkları altışar ağır topla dönemin dört ağır top taşıyan zırhlılarına kıyasla daha modern tasarımlardı. Geminin adı 1870-71 Fransa-Prusya Savaşı'nın başındaki Wörth Çatışması'ndan gelmektedir. Wörth, 1900 yılında üç kardeş gemisiyle beraber Boxer İsyanı'nı bastırmak üzere Çin'e gitti; ancak donanma Çin'e vardığında Pekin kuşatması kaldırılmıştı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Walking on Air", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Katy Perry'nin 2013'te yayımlanan dördüncü stüdyo albümü Prism'ın dördüncü şarkısıdır. 30 Eylül 2013'te "Dark Horse"un ardından albümün ikinci tanıtım single'ı olarak Capitol Records tarafından yayımlandı. Prism'in ilk tanıtım single'ını seçmek için hayranlara yönelik yapılan Pepsi destekli ankette "Dark Horse"la birlikte yarıştı. CeCe Peniston ile Crystal Waters'ın çalışmalarından esinlenilerek oluşturulduğu belirtilen "Walking on Air", deep house tarzında olup 90'ların Eurodans ritimlerinden gelen etkiler içermektedir. "Walking on Air", piyasaya sürüldükten sonra müzik eleştirmenlerinden genellikle olumlu geri dönüşler aldı. Bazıları şarkının çekiciliğini vurguladı, ancak beste hakkında kararsız kaldı. İnternet üzerinden da yayımlanan şarkı, 34 numaraya yükseldiği ABD Billboard Hot 100 listesi dahil olmak üzere çeşitli ülkelerin listelerine giriş yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


Sticky & Sweet Tour, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın üçüncü konser albümüdür. 26 Mart 2010 tarihinde, Warner Bros. Records tarafından DVD, Blu-ray ve CD formatlarında yayımlanan albüm, Madonna'nın Sticky & Sweet Tour kapsamında 2008 yılında Buenos Aires, Arjantin'de River Plate Stadyumu'nda verdiği konser sırasında filme alındı. Albüm resmî olarak piyasaya çıkmadan önce gösteri VH1'da yayımlandı ve Madonna'nın yapım şirketi Semtex Films tarafından yapıldı. Madonna, yönetmenliğini üstlendiği W.E. filmi ile ilgilendiği için DVD'nin yapımına odaklanamadığını belirtti. Piyasaya çıktıktan sonra Sticky & Sweet Tour, müzik eleştirmenlerinden farklı yönlerde geri dönüşler aldı. Kimi eleştirmenler albümü cansız bulurken, kimisi de performanslardan ötürü albümü övdü. Sticky & Sweet Tour, Madonna'nın Billboard 200 listesindeki on dokuzuncu ilk 10'a giren albümü olurken Yunanistan, Macaristan, Meksika ve Portekiz listelerinde birinci oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Orhaniye (Osmanlıcaاورخانيه), Osmaniye sınıfı zırhlı fırkateyn sınıfının üçüncüsü gemisidir. 1860'larda Robert Napier and Sons tarafından Osmanlı donanması için Birleşik Krallık'ta inşa edilen bir zırhlı savaş gemisidir. Omurgası 1863 yılında serilen gemi, Haziran 1865'te denize indirildi. Orhaniye, ilk tasarlandığı haliyle burunda tek bir 229 mm Armstrong top ile bordalara dizili on dört 203 mm ve on 36 librelik top Armstrong top taşımaktaydı. Osmaniye sınıfı gemiler, 1877-1878 yıllarında gerçekleşen 93 Harbi sırasında gemiyi Akdeniz'de güvenli bir şekilde tutuldu Gemi, 1880'leri Haliç'te geçirdi. 1890'ların başında kapsamlı şekilde yeniden inşa edilerek daha modern bir barbetli gemiye dönüştürüldü. Buna rağmen 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı başladığında bakımsızlık ve mürettebatın eğitim eksikliği nedeniyle Yunan gemileriyle çatışmaya girmeye uygun durumda değildi. Sonuç olarak hiçbir çatışmada yer almadı ve savaştan sonra silahları söküldü. 1909'da aktif hizmetten çıkarıldıktan sonra kışla gemisi olarak kullanıldı. 1913'te hurda olarak satıldı ve parçalandı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Stupid in Love", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2009 çıkışlı dördüncü stüdyo albümü Rated R'dan bir şarkıdır. Shaffer Smith, Mikkel S. Eriksen ve Tor Erik Hermansen tarafından yazılıp bestelenen şarkının yapımcılığını Eriksen ile Hermansen'in oluşturduğu StarGate yaparken, Ne-Yo da yardımcı yapımcı olarak görev aldı. Şarkı, Rihanna ve erkek arkadaşı Chris Brown'ın 8 Şubat 2009'da gerçekleştirilen 2009 Grammy Ödülleri gecesindeki kavgasından iki gün önce yazıldı. Sözlerinde artık bozulan bir ilişkinin konu edilmesini Ne-Yo "önsezi" olarak yorumladı. Pop ve R&B tarzında bir power balad olan "Stupid in Love"ın müziği; parmak şıklatmaları, minör piyano tuşları ve piyano riffleri ile yapılmıştır. Sözler, kötü niyetli ve kendisini aldatan erkek arkadaşı olan bir kadının kaçması gerektiğini anlaması etrafında gelişir. (Devamı...)

(Düzenle)


1000 Forms of Fear, Avustralyalı şarkıcı Sia'nın altıncı stüdyo albümüdür. 4 Temmuz 2014'te Inertia Records tarafından Avustralya'da, Monkey Puzzle ve RCA Records tarafından dünya genelinde yayımlandı. Genel olarak elektropop tarzında bir albüm olarak tasarlansa da reggae ve hip hop tarzlarını da barındırdı. Tüm şarkıların yazımında görev alan Sia, sözlerde uyuşturucu bağımlılığı ve bipolar bozukluk konularını ele aldı. 1000 Forms of Fear, müzik eleştirmenlerinden çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı. Eleştirmenler Sia'nın vokal yeteneğinin yanı sıra söz yazım yeteneğini de takdir etti. Albüm, ilk haftasında 52 bin kopya satarak ABD'deki Billboard 200 listesine bir numaradan giriş yaptı. Ülkedeki satışları Ekim 2015 itibarıyla 500 bin kopyaya ulaştı ve bu sayede RIAA tarafından altın sertifikayla ödüllendirildi. Avustralya ve Kanada listelerinde de bir numara olurken Birleşik Krallık, Danimarka, İsveç, İsviçre ve Yeni Zelanda'da ilk beşte yer aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


r/place, 2017'nin 1 Nisan Şaka Günü'nde sosyal paylaşım sitesi Reddit'te başlatılan ve Nisan 2022'de tekrarlanan ortak bir proje ve sosyal deneydir. "r/place" adlı subreddit'te başlatılan deney, kayıtlı kullanıcıların 16 renkli bir paletten (2022 deneyinin sonunda palette 32 renk vardı) renk seçip tek bir pikselin rengini değiştirebilecekleri bir tuvalden oluşuyordu. Her 5 ila 20 dakika arasında bir piksel konulmasına izin vardı. Proje, Josh Wardle tarafından tasarlandı. 2017 deneyi, Reddit yönetimi tarafından 72 saat sonra 4 Nisan 2017'de sonlandırıldı. 1 milyondan fazla kullanıcı tuvali düzenledi ve toplamda yaklaşık 16 milyon piksel yerleştirdi. Deney sona erdiğinde 90 binden fazla kullanıcı aktif olarak Place'te düzenleme yapmıştı. Deney, internet kültürünü temsil etmesi nedeniyle övgü topladı. Place, 1 Nisan 2022'de yeniden açıldı ve 3 gün açık kaldıktan sonra 4 Nisan'da sona erdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Girne Kapısı, Lefkoşa surlarında yer alan bir kapıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan kapı; şehrin kuzeye, dolayısıyla Girne'ye ulaşımını sağlamaktaydı. 1567 yılında inşa edilmiş olup, Venediklilerin yaptığı üç kapıdan biridir. 1821 yılında Osmanlılar tarafından tadilattan geçirilmiştir. 1931 yılında her iki yanındaki surlar yıkılarak motorlu araçlar için yol açılmıştır. Günümüzde Lefkoşa Turizm Enformasyon Ofisi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Kapının batısında Cephane Burcu, doğusunda ise Musalla Burcu bulunmaktadır. Kapının önünde ise Mustafa Kemal Atatürk'ün bir heykeli bulunur. Bu heykel 29 Ekim 1963 tarihinde açılmıştır. Bu ikisinin arasına iki büyük top yerleştirilmiştir. Bu toplar 1790 yılında, Büyük Britanya kralı III. George tarafından Napolyon Savaşları sırasında kullanılmak üzere yapılmış, sonradan Osmanlılar tarafından satın alınmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


The Beacon Street Collection, Amerikan rock grubu No Doubt'ın Mart 1995'te yayınlanan ikinci stüdyo albümüdür ve grubun kendi şirketi Beacon Street Records tarafından çıkarıldı. No Doubt'ın kendisi, albümün yapımını gerçekleştirdi ve albüm, adını aldığı Anaheim, Kaliforniya'da Beacon Street'teki evlerinin garajında yer alan ev yapımı kayıt stüdyosunda kaydedildi. Albüm, grubun kayıt şirketi Interscope'tan az ilgi gördüğü ve bir ikinci albümü kaydetmek için bir şansının olmadığı dönemde yayımlandı. Interscope, No Doubt'ın çıkış albümü No Doubt'tan, elde ettiği ticari başarısızlıkla hayal kırıklığına uğradı. No Doubt, şarkıların büyük çoğunluğunu yazdı ve albümün Interscope tarafından yayımlanmayacağını biliyordu. Bu nedenle kendi şirketini kuran grup, albümlerini orada kaydetti. Albümden iki single çıktı: "Squeal" ile "Doghouse". (Devamı...)

(Düzenle)


Feth-i Bülend sınıfı, 1860'larda ve 1870'lerde Osmanlı donanması için inşa edilmiş iki zırhlı savaş gemisini içeren bir gemi sınıfıdır. Sınıftaki ilk gemi Feth-i Bülend, Birleşik Krallık'ta inşa edildi ve Haliç'teki Tersane-i Amire'de inşa edilen ikinci gemi Mukaddeme-i Hayr için temel görevi gördü. Gemilerin tasarımı daha önce yine Birleşik Krallık'ta inşa edilen Avnillah sınıfına dayanıyordu. Ortadan bataryalı zırhlı korvetler Feth-i Bülend ve Mukaddeme-i Hayır ana silah olarak kazamatlarda yer alan namludan dolma dört 222 mm Armstrong top taşımaktaydı. Her iki gemi de 1877-1878 Rus-Osmanlı Savaşı sırasında hizmet verdi ve Karadeniz'deki Rus kuvvetlerine karşı operasyon yaptı. Feth-i Bülend bir Rus gemisi ile sonuçsuz bir çatışmada yer aldı. Her iki gemi de Sohum limanına amfibi bir saldırıyı destekledi. Savaştan sonra, her iki gemi de yedeğe alındı ve Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında seferber edildikleri 1897'ye kadar başka bir faaliyette bulunmadı. (Devamı...)

(Düzenle)


Benin, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na, üç sporda beş sporcuyla katıldı. İlk kez 1972 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki dokuzuncu katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Beninli sporcular, yarıştıkları etkinliklerin hiç birinde eleme turunu geçemedi. Benin'in Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı, Münih'te düzenlenen 1972 Yaz Olimpiyatları'nda Dahomey Cumhuriyeti adıyla gerçekleşti. Bu etkinlikten sonraki yedi etkinliğe de sporcu gönderen ülke adına toplamda 48 katılımcı mücadele etti ve bu katılımların hiç birinde madalya kazanan sporcu olmadı. 2008 Yaz Olimpiyatları'nda Benin'i; atletizmde Fabienne Feraez ve Mathieu Gnanligo, yüzmede Alois Dansou ve Gloria Koussihouede, tekvandoda ise Jean Moloise Ogoudjobi olmak üzere 5 sporcu temsil etti. Pekin Ulusal Stadyumu'nda düzenlenen açılış törenine 28. sıradan çıkış yapan Benin kafilesinde ülke bayrağını taşıyan Feraez, kapanış töreninde ise bayrağı taşıyan isimdi. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 19 Nisan 2024, Cuma ; saat 21.34 UTC