Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Ağustos 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




2017 Emirates Cup, İngiliz futbol kulübü Arsenal'ın ev sahipliğinde, 29-30 Temmuz 2017 tarihlerinde Londra'daki Emirates Stadyumu'nda düzenlenen ve iki gün süren, sezon öncesi hazırlık turnuvası statüsündeki Emirates Cup'ın 9. sezonudur. Turnuva, Arsenal'ın yanı sıra Sevilla, Benfica ve RB Leipzig takımlarının katılımıyla organize edildi. 2016 yılında stadyumdaki zemin çalışmaları nedeniyle düzenlenmeyen turnuva, 2015'ten sonra ilk kez gerçekleştirildi. Turnuvada iki maç yapan her takıma galibiyette üç, beraberlikte bir puan verilirken mağlubiyet durumunda puan verilmedi. Ayrıca takımlara attıkları her gol başına fazladan bir puan daha verildi. Arsenal ile RB Leipzig ve Benfica ile Sevilla birbirleriyle maç yapmadı. Emirates Cup'ın ilk gününde Sevilla, RB Leipzig'i tek golle mağlup ederken Arsenal ise geriye düştüğü maçta Benfica'yı 5-2 yendi. (Devamı...)

(Düzenle)


Dilber Koçarslanlı ya da bilinen ismiyle Dilber Hala, Avrupa Yakası dizisinde Binnur Kaya'nın canlandırdığı kurgusal karakterdir. Gülse Birsel tarafından yaratılan karakter, dizinin altıncı sezonunun ikinci, toplamda yüz altmış dördüncü bölümünde diziye dahil oldu ve dizinin toplam yirmi altı bölümünde yer aldı. Dilber Koçarslanlı, Adana'dan İstanbul'a abileri Selahattin ve Bahattin Koçarslanlı'nın yanına gelir ve bir müddet sonra Sütçüoğlu Apartmanı'nda yaşamaya başlar. Bodrum'da bir sohbet esnasında, dizinin senaristi Gülse Birsel'in aklına gelen "Dilber Hala" karakteri diziye de Birsel tarafından uyarlandı. Binnur Kaya, "Şahika Koçarslanlı" ve "Hala" karakterleriyle dizide iki karakter canlandıran oyuncular arasında yer almış oldu. Karakter, eleştirmenler tarafından genellikle olumlu eleştiriler aldı ve Forbes dergisi tarafından "Zengin 10 Sanal Karakter Listesi" içinde 5. sırada yer aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Doki Doki Literature Club!, Team Salvato tarafından 2017'de Microsoft Windows, macOS ve Linux için geliştirilmiş ücretsiz görsel romandır. Oyun en başta itch.io üzerinden dağıtılmış, daha sonra ise Steam'den de erişilebilir hâle gelmiştir. Oyundaki hikâye, dört kız üyesinden birine yakınlaşmak için okulun edebiyat kulübüne katılan bir erkek lise öğrencisinin perspektifinden anlatılır. Doki Doki Literature Club! birden fazla son ve karakterlerin her biri ile farklı açılabilir ara sahneler içeren, geleneksel olmayan bir olay örgüsü yapısına sahiptir. Oyun başlangıçta bir flört simülasyonu gibi görünse de aslında dördüncü duvarı kapsamlı bir şekilde yıkan bir üstkurmacalı psikolojik korku oyunudur. Oyun, Dan Salvato liderliğindeki bir ekip tarafından iki yılda geliştirildi. Salvato, anime konusundaki karmaşık duygularından ve gerçeküstü ve rahatsız edici deneyimlere olan hayranlığından ilham alarak oyunu geliştirdiğini ifade etmekteydi. (Devamı...)

(Düzenle)


Hıfzu'r-Rahman (Osmanlı Türkçesi: حفظ الرحمن Anlamı: Merhametli Koruyucu), Osmanlı Donanması için 1860'ların sonlarında inşa edilen Lütf-i Celil sınıfı zırhlı korvetlerin ikincisidir. Başlangıçta Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı özerk vasal devlet olan Mısır Hidivliği tarafından sipariş edilen gemi, Osmanlı hükûmetinin Mısır'ı zorlaması ile henüz Fransa'daki Forges et Chantiers de la Gironde tersanesinde yapım aşamasındayken Osmanlı donanmasına devredildi. Taretli gemi türündeydi ve ön taretinde iki 229 mm Armstrong top, arka taretinde ise iki 178 mm Armstrong top taşıyordu. Hıfzu'r-Rahman, 1877-1878 Rus-Osmanlı Savaşı (93 Harbi) esnasındaki çatışmalarda yer aldı. Rus kuvvetlerinin Tuna'yı geçmesini engelleme görevini yerine getirdi. Sulina limanını savunurken, Rus gambotlarıyla sonuçsuz bir çatışmaya girdi. Osmanlı filosunun kötüleşen durumunu ortaya koyan 1897'deki Osmanlı-Yunan Savaşı'nın patlak vermesine kadar yirmi yıl boyunca Haliç'te atıl durumda kaldı. (Devamı...)

(Düzenle)


"So Happy I Could Die", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ikinci büyük çalışması ve üçüncü EP'si The Fame Monster'dan bir şarkıdır. Gaga, RedOne ve Space Cowboy tarafından yazılan şarkının yapımcılığını RedOne yapmıştır. Gaga'nın "Alkol Canavarı Korkusu"ndan etkilenen şarkı, insanların "etki" altındayken gittikleri "mutlu yer" hakkındadır. Şarkının sözlerinde alkolizmle ilgili genel düşüncelerin yanında cinsel temalara da değinilmiştir. Europop etkileri taşıyan elektropop türünde bir şarkıdır. "So Happy I Could Die" genelde olumlu tepkiler aldı, bazı eleştirmenler şarkının cinsel yanını beğendi. Birleşik Krallık, İsveç ve Macaristan'da listelere giren şarkı, The Monster Ball Tour'da da söylendi. Turnenin değiştirilmemiş versiyonunda Gaga şarkıyı "Teeth" ile birlikte siyah deri bir korse giyerek söyledi. Turnenin yenilenen kısmında Gaga, şarkıyı kendi kendine hareket edebilen ve "Yaşayan Elbise" olarak adlandırılan beyaz bir kostüm giyerek söyledi. (Devamı...)

(Düzenle)


"The Telltale Head", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun sekizinci bölümüdür. İlk kez 25 Şubat 1990 tarihinde yayınlandı. Al Jean, Mike Reiss, Sam Simon, Matt Groening tarafından yazıldı ve Rich Moore tarafından yönetildi. Bölümde, Bart kasabanın ortasında yer alan Jebediah Springfield'ın heykelinin başını, kendisinden büyük hayran olduğu üç çocuk olan Jimbo, Dolph ile Kearney'yi etkilemek için keser. Kasaba halkı, üç çocuk dahil, dehşete düşer ve Bart, yaptığından pişman olur. Ailesine başı kestiğini itiraf ettikten sonra Bart, Homer'la kasabanın merkezine doğru ilerlerken kızgın kalabalıkla karşılaşır. Bart, kalabalığa yaptığının hata olduğunu söyledikten sonra kasaba halkı onu affeder ve Bart, heykelin kafasını yerine takar. Bölümün adı, Edgar Allan Poe'nun kısa öyküsü "Gammaz Yürek"e (The Tell-Tale Heart) bir göndermedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Avrupa Yakası, yapımcılığını Sinan Çetin'in ve senaristliğini Gülse Birsel'in üstlendiği, 2004-2009 yılları arasında Atv'de yayımlanan durum komedisi türündeki Türk televizyon dizisidir. Plato Film stüdyolarında çekilen dizi, 11 Şubat 2004 tarihinde Atv'de yayımlanmaya başladı. Tamamen yerli uyarlama olan programın ilk sezonunda yönetmen koltuğuna Hakan Algül oturdu ve ilk sezonu 23 Haziran 2004 tarihinde 19. bölümü ile sona erdi. Jale Atabey'in yönettiği ikinci sezon ise 20. bölümüyle 8 Eylül 2004 tarihinde yayınlanmaya başlandı ve 58. bölümü ile 15 Haziran 2005 tarihinde sezon finali yaptı. Engin Günaydın'ın idare müdürü rolü ile kadroya dâhil olduğu dizi, üçüncü sezona 14 Eylül 2005 tarihinde 59. bölüm ile başladı ve 93. bölümünün yayınlandığı 21 Haziran 2006 tarihinde sona erdi. Peker Açıkalın, Tolga Çevik, Hasibe Eren ve Sarp Apak'ın oyuncu kadrosuna katıldığı dördüncü sezon 13 Eylül 2006 tarihinde 94. bölüm ile başladı ve Serdar Ortaç'ın konuk oyuncu olarak katıldığı sezon finaliyle 27 Haziran 2007'de 130. bölüm ile sona erdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Fiji, Norveç'in Lillehammer şehrinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na, kayaklı koşuda bir sporcuyla katıldı. İlk kez 1988 Kış Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Kış Olimpiyatları tarihindeki ikinci katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Fijili sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 10 km klasik kategorisinde yarışan Rusiate Rogoyawa, 38:30.7'lik derecesiyle yarışmayı 88. yani sonuncu sırada tamamladı. Fiji'nin Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı; Melbourne, Avustralya'da düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleşti. 1988 Kış Olimpiyatları, Fiji'nin katıldığı ilk Kış Olimpiyat Oyunları oldu ve buradaki tek sporcusu da madalya kazanamadı. Ülkenin, Norveç'in Lillehammer şehrinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na gönderdiği tek sporcu, kayaklı koşuda yarışan Rusiate Rogoyawa'ydı. Rogoyawa ayrıca, Lysgårdsbakken'de gerçekleştirilen açılış töreninde Fiji kafilesinde ülke bayrağını taşıyan isimdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Dead Nation, Housemarque tarafından geliştirilen ve Sony Computer Entertainment tarafından, sadece PlayStation 3 platformu için yayımlanan shoot 'em up türündeki video oyunudur. Kuzey Amerika'da 30 Kasım, Avrupa'da ise 1 Aralık 2010 tarihinde, PlayStation Network üzerinden indirilebilir olarak satışa sunuldu. Dead Nation: Apocalypse Edition adını taşıyan ve Climax Studios tarafından PlayStation 4'a uyarlanan sürüm; 4 Mart 2014'te Kuzey Amerika'da, 5 Mart 2014'te Avrupa'da yayımlandı. Aynı firma tarafından PlayStation Vita'ya da uyarlanan oyun, 15 Nisan 2014'te Kuzey Amerika'da, 16 Nisan 2014'te ise Avrupa'da piyasaya sürüldü. Oyun, bir virüs salgını yüzünden zombi istilasına uğramış kurgusal bir dünyada geçmektedir. Bu virüsü yok etme amacı doğrultusunda çeşitli bölümlerde, ateşli silah ve patlayıcılar gibi ekipmanlar kullanılarak karşılaşılan zombilerin öldürülmesi, oyunun temel oynanışını oluşturmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Halki Kapısı (YunancaΧαλκῆ Πύλη Halki Pili), Bizans döneminde Konstantinopolis (bugün İstanbul, Türkiye) şehrinde, Büyük Saray'ın ana törensel girişidir. "Bronz kapı" anlamına gelen bu adın, bronz kapı kanatları ya da çatısında bulunan yaldızlı bronz döşemeler yüzünden verildiği düşünülmektedir. İç tarafı mermer ve mozaiklerle süslenmiş; dış yüzüneyse birçok heykel yerleştirilmiştir. Bunların en baskını, Bizans İkonoklazmı sırasında ana sembol olmuş İsa ikonudur. 10. yüzyılda kapının hemen yanına inşa edilmiş bir şapel vardır. Kapı, 13. yüzyılda yıkılmıştır. Şapel ise 19. yüzyıl sonuna kadar ayakta kalmıştır. Kapı, "Augustaion" adı verilen tören alanının güneydoğu köşesinde bulunuyordu. Meydanın kuzey tarafında Ayasofya, güney ve batı taraflarında ise Zeuksippos Banyoları ile İstanbul Hipodromu bulunmaktaydı. I. Anastasius (h. 491-518) döneminde İsauria Savaşı (492-497) zaferini kutlamak amacıyla, mimar Aetherius tarafından bulunduğu yere inşa edilmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


"You Rock My World", Amerikalı sanatçı Michael Jackson'ın onuncu ve son stüdyo albümü Invincible (2001) için kaydettiği bir şarkıdır. Şarkı, albümün ilk single'ı olarak Epic Records etiketiyle Ağustos 2001'de yayımlandı. Sözleri aşık olmak ve bir kadını etkilemeye çalışmak hakkındadır. Prodüktörlüğünü Jackson ve Rodney "Darkchild" Jerkins'in üstlendiği şarkıyı Jackson, Jerkins, Fred Jerkins III, LaShawn Daniels ve Nora Payne yazdı. Şarkı, müzikal açıdan Jackson'ın önceki albümleri için Quincy Jones ile birlikte yaptığı şarkılardan etkiler taşıyan bir disko pop şarkısıdır. Şarkı eleştirmenlerden karışık yorumlar aldı, kimileri şarkının bestesini ve Jackson'ın vokal performansını överken; kimileri Jackson'ın şarkı için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini ve bunun yaptığı en iyi şarkısı olmadığını savundu. "You Rock My World" dünya çapında başarılı oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


"Bart the Genius", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun ikinci bölümüdür ve ilk olarak 14 Ocak 1990 tarihinde Fox'ta yayınlandı. Bölüm, Jon Vitti tarafından yazılan ve dizinin başlık sekansının kullanıldığı ilk ve düzenli bölümdü. Bölümde Bart, bir zekâ testinde kopya çeker ve bir dâhi ilan edilir, böylece yetenekli öğrencilerin olduğu bir okula gönderilir. Önceleri bir dâhi olarak muamele görmekten zevk alırken, sonrasında yeni hayatının olumsuz yönlerini görmeye başlar. Bart, "Şortumu ye." ("Eat my shorts") tabirini ilk defa bu bölümde kullanmaktadır. "Some Enchanted Evening" dizinin ilk üretilen, "Simpsons Roasting on an Open Fire" ise ilk yayınlanan bölümüydü ve animasyonun geleceği bu ikinci bölümde yakalayacağı başarıya bağlıydı. Animasyon daha kabul edilebilir olduğunu kanıtladı ve üretime devam etti. Bölüm, Bart'ı okuldaki zeka testine hazırlamak amacıyla Simpson ailesinin scrabble oynamasıyla başlamaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Beren Saat (d. 26 Şubat 1984, Ankara), Türk sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır. Başkent Üniversitesi'ne gittiği dönemde katıldığı Türkiye'nin Yıldızları yarışmasında ikinci olarak Tomris Giritlioğlu'nun dikkatini çekti ve böylece profesyonel oyunculuğa başladı. İlk deneyimini Aşkımızda Ölüm Var (2004) dizisiyle kazanan Saat, ilk başrolünü de Tomris Giritlioğlu'nun hazırladığı Aşka Sürgün (2005-06) dizisinde üstlendi. Ardından sırasıyla Hatırla Sevgili (2006-08), Aşk-ı Memnu (2008-10), Fatmagül'ün Suçu Ne? (2010-12) ve İntikam (2013-14) dizilerinin de başrollerini oynadı. Saat, dizi projelerinin yanı sıra pek çok sinema filminde de yer almıştır. 2009'da gösterime giren Güz Sancısı filmiyle ilk sinema oyunculuğunu yaptı. Gecenin Kanatları (2009), Gergedan Mevsimi (2012) ve Benim Dünyam (2013) filmleri ise yer aldığı diğer filmler oldu. En son 2015-2016 yılları arasında Muhteşem Yüzyıl Kösem adlı dizide Kösem Sultan rolünü canlandırdı. (Devamı...)

(Düzenle)


Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla ve genellikle uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar. Ordunun yanı sıra birçok polis departmanı da, özel eğitimli ekiplerinde keskin nişancılara yer verir. Genellikle deneyimli avcılar da keskin nişancıların kullandığı bazı yöntem ve teçhizatları kullanırlar. Standart ordu eğitimlerinde çoğu asker 200 ila 300 metre mesafeden atışlarının yarısında hedefi vurmak üzere eğitim alır. Ama bir keskin nişancı 800 metre uzaktan her atışında hedefi vurmak üzere eğitilmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


Watch Dogs 2 (WATCH_DOGS 2 olarak stilize edilir), Ubisoft Montreal tarafından geliştirilen ve Ubisoft tarafından yayınlanan 2016 yapımı aksiyon-macera video oyunudur. 2014'te yayınlanan Watch Dogs oyununun devamı niteliğindedir. PlayStation 4, Xbox One ve Microsoft Windows için piyasaya sürülmüştür. San Francisco Körfez Bölgesi'nin oyuna uyarlanmış kurgusal şehrinde yer alan oyun üçüncü şahıs bakış açısı ile oynanmakta ve oyundaki açık dünya yürüyerek veya araçla dolaşılabilmektedir. Oyuncular, şehrin ctOS olarak bilinen gelişmiş gözetim sistemini ele geçirmek için bilgisayar korsanı grubu DedSec ile çalışan bir bilgisayar korsanı olan Marcus Holloway'ı kontrol etmektedir. Görevleri tamamlamanın birden çok yolu vardır ve her görevdeki başarının ardından DedSec grubunun takipçi sayısı artar. Oyunda mevcut olan eşli oynanış, rekabetçi ve bire bir dövüş gibi sürümler ile diğer oyuncularla bağlantı kurmayı sağlar. (Devamı...)

(Düzenle)


"Dance in the Dark", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü EP'si The Fame Monster'dan bir şarkıdır. Gaga'nın "Kendi Canavar Korkusu"ndan etkilenmekte ve yatak odasında yalnız iki kişinin yakın deneyimini ele almaktadır. Şarkının bedeninden utandığı için karanlıkta seks yapmak isteyen bir kız hakkında olduğunu belirten Gaga, böyle kadınlarla Mac AIDS Fund'da çalışırken karşılaştığını açıkladı. Gaga bu şarkıda onları anladığını, onlar gibi hissettiğini ve her şeyin yolunda olduğunu anlatmak istediğini söylemektedir. "Dance in the Dark" başlangıçta "Telephone"dan sonra yayımlanacaktı; fakat Gaga ve müzik şirketi arasındaki bir anlaşmazlıktan dolayı "Alejandro" önce yayımlanırken şarkı daha sonra sadece dijital olarak yayımlandı. Bir elektropop ve dans-pop şarkısı olan "Dance in the Dark", retro ve new wave ögeleri barındırırken kesik kesik bir melodiyle başlıyor. Şarkıdaki konuşulan bölümde Gaga, yaşamları trajik bir şekilde sona eren ünlülerin isimlerini söylüyor. (Devamı...)

(Düzenle)


Anunnaki (ayrıca Anunaki, Anunna, Ananaki ve farklı varyasyonlarda da yazılır), antik Sümer, Akad, Asur ve Babillerin mitolojik geleneklerinde ortaya çıkan bir tanrı grubudur. Kaç Anunnaki olduğu ve hangi rolü üstlendiklerine dair açıklamalar hem değişkenlik gösterir hem de çoğu zaman tutarsızdır. Akad öncesi dönemden kalma en eski Sümer yazılarına göre Anunnaki, panteondaki en güçlü tanrılardır. Göklerin tanrısı An ile yeryüzünün tanrıçası Ki'nin torunlarıdır ve asıl işlevleri insanlığın kaderini kararlaştırmaktır. İnanna'nın Ölüler Diyarı'na İnişi'nde Anunnaki, yeraltı dünyasında Ereşkigal'ın tahtının önünde oturan yedi yargıç olarak resmedilmiştir. Gılgamış Destanı gibi sonraki Akadca metinlerde de bu betimleme sürdürülür. Eski Babil döneminde Anunnaki'nin yeraltı dünyasının kitonik tanrıları olduğuna inanılırken göklerin tanrıları İgigi olarak bilinirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Home Sweet Homediddly-Dum-Doodily", Simpsonlar'ın yedinci sezonunun üçüncü bölümüdür. 1 Ekim 1995'te, Amerika Birleşik Devletleri'nde yayın yapan Fox'ta yayımlandı. Bölüm, Çocuk Koruma Hizmetlerinin Homer ile Marge'ın çocukları Bart, Lisa ve Maggie'nin, ebeveynleri tarafından ihmal edildikleri gerekçesiyle koruyucu aile statüsüyle komşuları Ned ve Maude Flanders'a verilmelerini, sonrasında ise Homer ve Marge'ın onları geri alabilmek için bir ebeveynlik eğitiminden geçmelerini konu alır. Susie Dietter'in yönettiği bölümün konusunun temelleri George Meyer tarafından ortaya atıldı ve senaryosunu Jon Vitti yazdı. Bölüm, Bill Oakley ile Josh Weinstein'ın dizi sorumlusu olarak göreve başlamaları sonrasında yayımlanan ilk bölümdü. 9.0 Nielsen reytingi almayı başaran bölüm, yayımlandığı hafta Fox'taki programlar arasında en yüksek dördüncü puanı alan yapım oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


1955-56 sezonunda Galatasaray futbol takımı, ilk kez 1952 sezonunda düzenlenen İstanbul Profesyonel Ligi'ne beşinci kez katıldı. Önceki sezonu ligde şampiyon olarak tamamlayan Galatasaray, bu sezonu da Gündüz Kılıç'ın teknik direktörlüğünde geçirdi. İstanbul Profesyonel Ligi sezonuna 3-0'lık İstanbulspor galibiyetiyle başladı. Sezonun ilk yarısında oynadığı dokuz maçtan yedi galibiyet, bir beraberlik ile bir mağlubiyet ile ayrıldı. İkinci yarıda ise beş galibiyet ile dört beraberlik elde etti. Oynadığı on sekiz maç sonunda 29 puan toplamayı başaran takım, 26 puan toplayan Beşiktaş'ın üzerinde yer alarak lig tarihindeki ikinci şampiyonluğunu elde etti. 1955-56 sezonunu resmî olarak 4 Ağustos günü açan Galatasaray, ilk antrenmanını da aynı gün gerçekleştirdi. Sezon öncesi ilk hazırlık maçını 28 Ağustos günü Beyoğluspor ile yapan Galatasaray, maçtan 3-0'lık galibiyetle ayrıldı. 4 Eylül günü Karagümrük ile oynadığı ikinci hazırlık maçını ise 6-0'lık skorla kazandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Justinus (LatinceIustinus, YunancaGrekçeἸουστίνος; y. 525 - 566), Bizanslı bir general ve aristokrattır. Jüstinyen Hanedanı'nın üyesi ve Bizans İmparatoru I. Justinianus'un yeğenidir. 540 yılında son Roma konsüllerinden biri olarak atanan Justinus, Lazika ve Balkanlardaki savaşlarda üst düzey komutan olarak görev yaptı. Bizans'ın Slav ve Sasanilere karşı giriştiği mücadelelerin yanı sıra, Avarlarla yapılan ilk temasları yönetti. İmparator I. Justinianus öldüğünde tahta aday olan Justinus, kuzeni II. Justinus tarafından saf dışı bırakıldı ve sürüldüğü Mısır'da düzenlenen suikast sonucu öldürüldü. Justinus, yaklaşık 525 yılında Germanus ve eşi Passara'nın en büyük oğlu olarak doğdu. Babası Germanus, I. Justinianus'un kuzeni ve Jüstinyen Hanedanı üyesiydi. Justinus, Justinianus'un ardılı II. Justinus (565-578 arası hükümdar) ile kuzendi. 540'ta konsüllüğe seçilen Justinus, konsül kabartmalarında sakalsız olarak tasvir edilmiş, bu tarihten 9 yıl sonra da Prokopius ondan "genç adam" olarak bahsetmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


En İyi Enstrümantal Performans Grammy Ödülü, Grammy Ödülleri kapsamında, yılın en iyi enstrümantal performansına sahip olduğu belirlenen kayıt sanatçısına verilen ödüldür. 1965'teki 7., 1966'daki 8., 1967'deki 9. ve 1968'deki 10. Grammy Ödülleri kapsamında verilmesinin ardından kategori kaldırıldı. Grammy Ödülleri'ni dağıtan Kayıt Akademisi 1959'da, klasik müzik performanslarını çeşitli kategorilerde ödüllendirmeye başladı. 6 yıl sonra, 1965'te, herhangi bir tarz sınırlaması getirilmeden, enstrümantal performanslar ödüllendirilmeye başlandı. Kategori, 1965 ile 1968 yılları arasında gerçekleştirilmiş olan Grammy Ödülleri kapsamında takdim edildi ve 1969'daki törenle birlikte kaldırılırdı. Dört kez verilen ödülü yalnızca Herb Alpert & The Tijuana Brass iki kez kazanmıştı. Akademi, 1959 yılında gerçekleştirilen ilk Grammy Ödülleri'nden beri, enstrümantal performansları ödüllendirmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Turgut Reis veya SMS Weißenburg, Alman İmparatorluğu Donanması'nın ilk okyanus ötesi savaş gemilerinden biridir. Alman İmparatorluğu Donanması'nın ardından son olarak Osmanlı donanmasında görev yapmıştır. Alman İmparatorluğu'nda 1890'larda yapılan Brandenburg sınıfı dört ön-dretnot zırhlısından üçüncüsüdür (Diğer üçü Brandenburg, Wörth ve Kurfürst Friedrich Wilhelm (Barbaros Hayreddin)). 1890 yılında AG Vulcan firmasının Stettin tersanesinde inşası başlamış, 1891'de denize indirilmiş, 1894 yılında tamamlanmıştı. Brandenburg sınıfı zırhlılar, üç adet ikiz tarette taşıdıkları altı büyük kalibre top ile, dönemin standardı olan iki adet ikiz taret taşıyan zırhlılardan farklıydılar. İngiliz Kraliyet Donanması, bu gemilere "whaler" (balina gemisi) adını vermişti. Turgut Reis, kendisiyle aynı sınıftan gemiler olan SMS Brandenburg, SMS Wörth, ve SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm (sonraki Barbaros Hayreddin) ile aynı yıllarda suya indi. (Devamı...)

(Düzenle)


My Life as a 10-Year-Old Boy, Nancy Cartwright tarafından yazılan bir otobiyografidir. İlk basımı Eylül 2000 tarihinde Hyperion tarafından yapıldı. Kitapta Cartwright'ın kariyeri, özellikle Simpsonlar'da seslendirdiği Bart Simpson deneyimleri anlatılmaktadır. Kitap; şovdaki anlayışlar, günlük kayıtlar ile çeşitli ünlü konuklarla karşılaşmalarına dair anekdotlar içermektedir. Eleştirmenler, kitabın genel bir kitleden daha çok Simpsonlar hayranlarına hitap ediyor göründüğüne dair yorumlar yaptı. Yapılan diğer eleştiriler ise kitabın yazımının kolaylığı ile ilginç hikâyelerden yoksun olduğuna dairdi. Cartwright, 2004 yılında kitabı, dünya genelinde sergilediği tek kişilik gösteriye uyarladı. Ayrıca dünyanın en büyük sanat festivali olan Edinburgh Festival Fringe'te de sahne aldı. Açılış bölümünde Cartwright şöyle yazmaktadır: "Beş yıl kadar önce bu kitabı yazmak istediğime karar verdim. Simpsonlar'ın bir gün biteceğini biliyordum. [...] Yazmaya, şov hâlen yayındayken karar verdim." (Devamı...)

(Düzenle)


"Time Crash", Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun kısa bölümüdür. 16 Kasım 2007 tarihinde BBC One kanalında, çocuklara yardım amacıyla düzenlenen Children in Need programında yayınlanmıştır. Steven Moffat tarafından yazılan bölümün başrollerinde Doktor rolleriyle David Tennant ve Peter Davison yer almıştır. Bir önceki bölüm olan "Last of the Time Lords" bölümünün son sahneleri sırasında, Doktor'un beşinci yüzünü oynayan Davison ve onuncu yüzünü oynayan Tennant arasında geçen mizahi bir sahne çekilmiştir. Birleşik Krallık'ta 11 milyon kişinin izlediği bölüm, eleştirmenler tarafından olumlu karşılanmış ve 2005 yılından beri en çok izlenen Doctor Who bölümü olmuştur. "Last of the Time Lords" adlı bölümün devamı olan bu kısa bölümde Martha (Freema Agyeman), TARDIS'ten ayrılır. Onuncu Doktor (David Tennant) TARDIS'i havalandırmaya çalışırken, TARDIS çılgınca dönmeye başlar ve bir alarm sesi gelir. (Devamı...)

(Düzenle)


Uyuşmazlık Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda düzenlenen bir yüksek mahkemedir. 1945'te kurulan mahkemenin temel görevi, adli ve idari yargı organları arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmektir. Türkiye'de mevcut olan hukuk sisteminde bulunan yargı kolları arasında, aynı dava ile ilgili çıkan görev ve hüküm uyuşmazlıklarının bağımsız bir yüksek mahkeme tarafından kesin olarak çözümlenmesi amacıyla 9 Temmuz 1945 tarihli Uyuşmazlık Mahkemesi Kurulması Hakkındaki Kanun ile kuruldu. 1961 Anayasası ile yapısında bazı değişiklikler yapıldı. Bu dönemde kanunda bir değişiklik yapılmasa da, 12 Haziran 1979'da kabul edilen Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş Ve İşleyişi Hakkında Kanun ile mahkemenin yapısı yeniden düzenlendi. 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından ülkedeki askerî yargının ilga edilmesi sonrasında yapılan değişikliklerle ise günümüzdeki yapısına ulaştı. Önceleri Anayasa Mahkemesinin binasını kullanan mahkeme, günümüzde Çankaya'daki Ahlatlıbel Mahallesi'nde bulunan binasında görev yapmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Confessions on a Dance Floor, Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Madonna'nın onuncu stüdyo albümüdür. Warner Bros. Records tarafından 11 Kasım 2005'te yayımlandı. Madonna, 2003'te çıkan bir önceki stüdyo albümü American Life'tan farklı olarak bu albümünde, 1970'ler ve 1980'lerin disko müziği ile günümüz kulüp müziği etkilerini taşıyan şarkılara yer verdi. Çalışmalarına Mirwais Ahmadzaï ile başlasa da, çalışmaların istediği yönde gitmediğini hissetmesi üzerine o dönem I'm Going to Tell You a Secret belgeselini gözden geçiren Stuart Price'ı da çalışmalara dahil etti. Kayıtlar, genel olarak Price'ın ev stüdyosunda tamamlandı ve Madonna çalışmalar sırasında zamanının büyük kısmını burada geçirdi. Müzikal olarak albüm, bir DJ'in çalacağı şarkıların bütünü gibi yapılandırıldı. Şarkılar sıralı bir şekilde yer aldığından ve birlikte harmanlandığından ötürü albüm boyunca herhangi bir boşluk olmadan çalınabilecek şekilde oluşturuldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Brandenburg sınıfı, Alman İmparatorluğu'nun okyanus ötesi ilk dört pre-dreadnought zırhlının dahil olduğu sınıftır. Bu gemiler aynı zamanda kablosuz iletişim yapabilen ilk Alman savaş gemileridir. Bu sınıfta üretilen savaş gemilerinin adları SMS Brandenburg, SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm (daha sonra Barbaros Hayreddin), SMS Weißenburg (daha sonra Turgut Reis) ve SMS Wörth'tür. Dört geminin inşasına 1890 yılında başlandı, üçü 1893'te tamamlanırken SMS Weißenburg 1894'te bitirildi. Öncü gemi olan Brandenburg 9,3 milyon marka, Kurfürst Friedrich Wilhelm ise 11,23 milyon marka mal oldu. Birleşik Krallık Kraliyet Donanması, bu gemileri alaya alarak "balina avcıları" olarak nitelendirmiştir. Sınıfa adını veren SMS Brandenburg ve üç kardeş gemisi kariyerleri boyunca birçok görevde bulundular. 1900 yılında Çin'deki Boxer Ayaklanması'nı bastırmak üzere sefere çıktılar; bu seferin ardından büyük ölçüde modernize edildiler. (Devamı...)

(Düzenle)


"There's No Disgrace Like Home", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun dördüncü bölümüdür. İlk olarak 28 Ocak 1990 tarihinde ABD'de Fox kanalında yayımlandı. Bu bölümde Homer, felaket geçen şirket pikniği sonrası ailesinden utanç duyar ve ailesini terapiye yazdırır. Terapist, ailenin sorunlarını çözmeye çalışır fakat sonunda pes ederek aileye aldığı ücreti iade eder. Yinelenen birkaç karakterin ilk tasarımlarını göstermede ilk bölüm oldu. Bölüm, Laurel ve Hardy komedisinden ilham aldı ve Yurttaş Kane ile Freaks'in yanı sıra Batman televizyon dizisine göndermeler yapmaktadır. Eleştirmenler, karakterlerin sonraki sezonlarda olabileceği şekilden farklı bir şekilde hareket ettiğini belirtti. Birleşik Krallık'ta, BBC, diziyi göstermeye başladıklarında yayımlamayı tercih ettikleri ilk bölüm olarak bu bölümü seçti. (Devamı...)

(Düzenle)


Metin Akdülger (d. 10 Nisan 1988; Bursa), Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusudur. Lise yıllarında amatör tiyatro oyunlarında yer alan ve kısa filmler çeken Akdülger, Koç Üniversitesindeki eğitimine devam ederken okuldaki oyunculuk derslerine katıldı ve bu yıllarda da oyunlarında yer almaya devam etti. 2012'de Craft Tiyatro ekibine katıldı. Profesyonel tiyatro kariyeri 2012'de, Kaset oyunundaki rolüyle başladı. 2013'te gençlik dizisi Medcezir'de rol alarak televizyon sektörüne girdi. Aynı yıl başrol oynadığı ilk filmi, felç geçiren bir futbolcuyu konu alan Bensiz yayımlandı. Sinema deneyiminin ardından 2014'te Didaskali Tiyatro'nun hazırladığı Maşenka oyunuyla tekrar tiyatro çalışmalarına başladı. 2015'te, dönem dizisi Analar ve Anneler'de rol aldı. 2016'da, Duygu Asena'nın otobiyografik romanı Kadının Adı Yok'tan uyarlanan tiyatro oyunu Kahramanlar Hep Erkek'te yer aldı. Aynı yıl televizyon yapımlarındaki ilk başrolü olarak dönem dizisi Muhteşem Yüzyıl Kösem'in ikinci sezonunda IV. Murad'ı canlandırdı. (Devamı...)

(Düzenle)


Yatay hareketlilik veya yatay mobilizasyon, bireyin veya grubun aynı toplumsal sınıfta, güç veya statü düzeyini değiştirmeksizin aynı durum kategorisi içindeki hareketliliğidir. Toplumsal hareketliliğin bir tipi olan yatay hareketlilik, bireyin ekonomik durumu, prestiji ve yaşam biçiminde değişiklik olmaksızın fiziksel mekan veya meslek değiştirmesine, benzer bir grup ya da statüden bir diğerine doğru ileri ya da geri hareketi ifade eder. Toplumsal hareketlilik tiplerinden biri olan yatay hareketlilik, on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında artış göstermiştir. Yatay hareketlilik ile ilgili olarak çalışmalar yapılmıştır. Rus asıllı Amerikalı sosyolog Pitirim Sorokin, yatay hareketliliği, dikey konumda hiçbir değişiklik olmaksızın dini, bölgesel, politik veya diğer yatay kaymalardaki bir değişiklik olarak tanımlar. Andrew W. Lind'e göre yatay hareketlilik, bir kişi mesleğini değiştirdiğinde ortaya çıkar, ancak toplumsal statüsü değişmeden kalır. (Devamı...)

(Düzenle)


Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor, Türk şarkıcı Hande Yener'in üçüncü stüdyo albümüdür. 6 Temmuz 2004'te Erol Köse Production etiketiyle satışa sunulmuştur. Pop müzik ritimleri içerir, şarkıcının 2002 yılında çıkardığı Sen Yoluna... Ben Yoluma... albümünden sonra yayımlanan ilk albüm çalışmasıdır. Albümdeki on şarkının sözlerini birlikte yazan Alper Narman ve Fettah Can, albümde en çok adı geçen söz yazarları ve bestecilerdir. Narman ile Can'ın yanı sıra Altan Çetin, Mete Özgencil ve Sezen Aksu da albümde söz yazarı olarak görev almıştır. Albümün prodüktörü Hande Yener'dir, kayıtları Almanya'nın Hamburg ve Türkiye'nin İstanbul şehirlerinde tamamlanmıştır. Toplam 16 şarkıdan oluşan Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor, müzik eleştirmenlerinden olumlu eleştiriler topladı. Hande Yener'in yorumu takdir edildi, yer yer Ajda Pekkan ve Sezen Aksu'nun yorumlarıyla benzer bulundu. Albümün çıkış şarkısı, Altan Çetin'in yazıp bestelediği "Acele Etme" olarak seçildi. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 16 Nisan 2024, Salı ; saat 18.11 UTC