Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Şubat 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




İnebolu bombardımanları, 9 Haziran 1921-30 Temmuz 1921 tarihleri arasında (Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında) Yunanistan'ın Kilkis zırhlısı ve Panter muhribi tarafından İnebolu kıyılarına yapılan çeşitli saldırılara verilen isimdir. Saldırıların sebebi, Türk Kurtuluş Savaşı esnasında Yunan ablukası altında olan Anadolu kıyılarında, İnebolu'dan Anadolu'ya akan cephane taşıma işlerini sekteye uğratmak ve Türk ordusunun ikmal yeteneğini azaltmaktı. Yunan gemilerinin yaptığı bombardımana Ankara hükümetine bağlı Türk topçusu kısmen cevap verdi. İnebolu bombardımanları saldırıları sonucunda ciddi bir hasar oluşmadı. Bombardımanın ardından Birleşik Krallık komutanı General Harrington ile Ankara hükümetinin başındaki Mustafa Kemal Paşa arasındaki görüşmelerden sonuç çıkmadı. İnebolu Limanı, Türk Kurtuluş Savaşı esnasında coğrafi konumu ve İnebolu’daki İstiklâl Yolu sayesinde çok önemli bir yer haline gelmişti. (Devamı...)

(Düzenle)


"Exposé", ABD'de American Broadcasting Company (ABC) kanalında yayınlanan televizyon dizisi Lost'un üçüncü sezonunun on dördüncü bölümüdür. Bölüm, Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC; Kanada'da ise CTV kanalında 28 Mart 2007 tarihinde yayınlandı. Bölümün senaristleri Edward Kitsis ve Adam Horowitz, yönetmeni Stephen Williams'dır. Bölümün merkezinde Nikki Fernandez (Kiele Sanchez) ve Paulo (Rodrigo Santoro) yer alırken, "Exposé" adı ise Nikki Fernandez'in konuk oyuncu olarak katıldığı bir televizyon dizisinden gelmektedir. Flashbacklerde adaya düşmeden önceki hayatları ve adaya düştükten sonraki ilk gün ile seksen birinci gün anlatıldı. Bu bölümle birlikte ikinci sezonda ölen Shannon Rutherford (Maggie Grace) karakteri üçüncü sezonda ilk kez görünmüş oldu. Boone Carlyle (Ian Somerhalder) ise ilk sezonunda ölümünden bu yana beşinci kez dizide görünmüş oldu. Ayrıca, Ethan (William Mapother) ve Dr. Arzt (Daniel Roebuck) flashbacklerde tekrar göründüler. (Devamı...)

(Düzenle)


1000 Forms of Fear, Avustralyalı şarkıcı Sia'nın altıncı stüdyo albümüdür. 4 Temmuz 2014'te Inertia Records tarafından Avustralya'da, Monkey Puzzle ve RCA Records tarafından dünya genelinde yayımlandı. Genel olarak elektropop tarzında bir albüm olarak tasarlansa da reggae ve hip hop tarzlarını da barındırdı. Tüm şarkıların yazımında görev alan Sia, sözlerde uyuşturucu bağımlılığı ve bipolar bozukluk konularını ele aldı.

1000 Forms of Fear, müzik eleştirmenlerinden çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı. Eleştirmenler Sia'nın vokal yeteneğinin yanı sıra söz yazım yeteneğini de takdir etti. Albüm, ilk haftasında 52 bin kopya satarak ABD'deki Billboard 200 listesine bir numaradan giriş yaptı. Ülkedeki satışları Ekim 2015 itibarıyla 500 bin kopyaya ulaştı ve bu sayede RIAA tarafından altın sertifikayla ödüllendirildi. Avustralya ve Kanada listelerinde de bir numara olurken Birleşik Krallık, Danimarka, İsveç, İsviçre ve Yeni Zelanda'da ilk beşte yer aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Sonderkraftfahrzeug 8 ("özel motorlu araç 8"), Almanya yapımı yarı paletli kamyondur. Ana görevi 21 cm Mörser 18, 15 cm Kanone 18 ve 10,5 cm FlaK 38 gibi ağır çekili toplar için topçu traktörü olarak faaliyet göstermekse de aynı zamanda piyade taşıma görevi de yapabilmekteydi. 1938 ve 1945 arasında yaklaşık 4.000 adet üretildi. II. Dünya Savaşı'nda Almanlar tarafından her cephede, özellikle Polonya'nın İstilası, Fransa Muharebesi, Balkan Cephesi, Doğu Cephesi, Kuzey Afrika Cephesi, Normandiya Savaşı ve İtalyan Cephesi'nde kullanıldı.

Savaşın ilk bölümündeki tüm Alman yarı paletli araçlarının ön tasarımı, Nazilerin 1933'te iktidara gelmesinden önce Askerî Otomotiv Departmanından (Wa Prüf 6) Dipl. Ing. Ernst Kniepkamp tarafından yapıldı. Bu tasarımlar daha sonra geliştirme ve deneme için ticari firmalara gönderildi. Daimler-Benz de 1931-1932 döneminde Wa Prüf 6'nın çalışmalarına paralel olarak kendi yarı paletli araç tasarımı ZD.5 üzerinde çalışıyordu. (Devamı...)

(Düzenle)


Lamb of God, beş kişiden oluşan Amerikan groove metal ve metalcore grubudur. 1994 yılında Virginia eyaletinin Richmond şehrinde kurulan grup; vokalist Randy Blythe, gitaristler Mark Morton ile Willie Adler, bas gitarist John Campbell ve baterist Chris Adler'dan oluşmaktadır. Grup ayrıca New Wave of American Heavy Metal hareketinin bir parçası kabul edilir.

Kuruluşundan bu yana Lamb of God, altı stüdyo albümü, bir konser albümü, bir toplama albüm ve üç DVD yayınladı. ABD'deki toplam satışları iki milyonu buldu. 2007'de "Redneck" şarkısıyla Grammy Ödülleri'ne En İyi Metal Performansı dalında aday gösterildi. 2006'da ikisi Ozzfest ve biri Slayer'ın The Unholy Alliance Tour'u olmak üzere üç kez turneye çıktı. Download Festival, Sonisphere Festival, Soundwave Festival ve Megadeth'in ana grup olduğu Gigantour da dahil olmak üzere pek çok festivalde sahne aldı. 2008-2010 yılları arasında Metallica (World Magnetic Tour) ile turneye çıkarken, bunun hemen ardından Mayhem Festival 2010'da ana grup olarak sahne aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Slav Thomas (y. 760 - Ekim 823), 9. yüzyıl Bizans askerî komutanıdır. Amoriumlu II. Mihail'e (h. 820-829) karşı 821-823 yılları arasında yaşanan geniş ölçekli isyanın lideridir. Günümüz Türkiye'sinin kuzeydoğu bölümünde yer alan Pontus bölgesinden Slav asıllı bir ordu subayıydı. Geleceğin imparatorları Ermeni Leon ve Amoriumlu Mihail ile birlikte General Bardanes Turkos'un himayesinde yükseldi. 803 yılında Bardanes'in isyanının başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra, Ermeni Leon'un V. Leon olarak tahta geçip onu orta Anadolu'nun kıdemli askerî komutanlığına atamasına kadar kızağa çekildi. Leon'un öldürülmesinden ve Amoriumlu II. Mihail'ın tahtı gasp etmesinden sonra Thomas isyan edip, tahtı kendisi için talep etti. Birçok thema ve Anadolu'da bulunan birliklerin desteğini alırken; ilk başlarda Mihail'i yenilgiye uğrattı ve Abbâsîler ile ittifak sağladı. Deniz gücü olan themaların sağladığı gemiler ile Avrupa tarafına ordusuyla geçti ve Konstantinopolis'i kuşattı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Mean", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in üçüncü stüdyo albümü Speak Now'da yer alan country pop tarzındaki şarkıdır. Şarkının sözleri Swift'te ait olup yapımcılığını da Nathan Chapman ve Swift üstlenmiştir. 17 Ekim 2010'da Big Machine etiketiyle, albümün tanıtımı amacıyla yayımlandı. Şarkı, içerisinde yoğun olarak keman ve banjo ezgileri içermesi nedeniyle, eleştirmenler tarafından albümün en "country" şarkısı olarak nitelendirildi. Swift bu şarkısını, şarkıları ve yetenekleri hakkında sürekli olumsuz yorum yapan insanlar için yazdığını söyledi.

Şarkının promosyon single olarak yayınlanmasının ardından, eleştirmenler onun çoğunlukla barındırdığı yoğun country müziği ve sözleri hakkında yorum yaptı. "Mean" Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da iyi bir ticari başarı yakaladı, Billboard Hot 100 listesine on bir numaradan ve Kanada Hot 100 listesine de on numaradan giriş yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


SMS Brandenburg, Alman Donanması'nın 1890'ların başında inşa edilen Brandenburg sınıfı dört pre-dreadnought zırhlısından ilkidir. Sınıftaki diğer gemiler SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm (daha sonra Barbaros Hayreddin), SMS Weißenburg (daha sonra Turgut Reis) ve SMS Wörth'tür. Brandenburg, Alman Donanması için inşa edilen ilk pre-dreadnought gemidir. Donanma daha önce sadece kıyı savunma gemileri ve zırhlı fırkateynler inşa etmişti. Geminin omurgası 1890'da AG Vulcan tersanesinde serildi. 21 Eylül 1891'de denize indirilen gemi donatımının tamamlanmasının ardından 19 Kasım 1893'te Alman Donanması'na katıldı. Brandenburg ve üç kardeş gemisi, taşıdıkları altışar topla dönemin dört top taşıyan zırhlılarına kıyasla daha modern tasarımlardı. Geminin adı Almanya'nın Brandenburg ilinden gelmektedir. Brandenburg ilk aktif görevini 1900 yılında, üç kardeş gemisiyle beraber Boxer İsyanı'nı bastırmak üzere Çin'e giderek gerçekleştirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


The Beacon Street Collection, Amerikan rock grubu No Doubt'ın Mart 1995'te yayınlanan ikinci stüdyo albümüdür ve grubun kendi şirketi Beacon Street Records tarafından çıkarıldı. No Doubt'ın kendisi, albümün yapımını gerçekleştirdi ve albüm, adını aldığı Anaheim, Kaliforniya'da Beacon Street'teki evlerinin garajında yer alan ev yapımı kayıt stüdyosunda kaydedildi.

Albüm, grubun kayıt şirketi Interscope'tan az ilgi gördüğü ve bir ikinci albümü kaydetmek için bir şansının olmadığı dönemde yayımlandı. Interscope, No Doubt'ın çıkış albümü No Doubt'tan, elde ettiği ticari başarısızlıkla hayal kırıklığına uğradı. No Doubt, şarkıların büyük çoğunluğunu yazdı ve albümün Interscope tarafından yayımlanmayacağını biliyordu. Bu nedenle kendi şirketini kuran grup, albümlerini orada kaydetti. Albümden iki single çıktı: "Squeal" ile "Doghouse". (Devamı...)

(Düzenle)


Halo ya da resmî tanımıyla ikincil silindir yapı (İngilizceSecondary roll structure), açık tekerlekli araba yarışlarındaki olası kazalardan pilotun kafasını korumayı amaçlayan bir güvenlik sistemidir. 2015 yılının Ekim ayında ilk kez tanıtılan sistemin ilk testleri 2016 Formula 1 sezonundaki yarışların antrenman turlarında yapıldı. Temmuz 2017'de Uluslararası Otomobil Federasyonu, 2018 sezonundan itibaren geçerli olmak üzere halo sistemini güvenlik regülasyonlarına ekledi ve sistemin bütün Formula 1, Formula 2, Formula 3, Formula Regional, Formula E ve Formula 4 araçlarında kullanımını zorunlu kıldı. Ağustos 2017'de ise halo sisteminin resmî olarak ilk kez kullanıldığı Dallara F2 2018 aracı, 2018 Formula 2 sezonundan itibaren kullanılmak üzere tanıtıldı. FIA tarafından düzenlenen bu organizasyonlara ek olarak halo Indy Lights, Super Formula ve Euroformula Open açık tekerlekli serilerinde de kullanılmaktadır. Sistem, araçtaki pilotun baş bölgesini çevreleyen ve aracın şasisine üç noktadan bağlı, yay şeklinde bir titanyum parçadan oluşmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Türk fındığı (Corylus colurna), huşgiller (Betulaceae) familyasında Corylus cinsinin bir türüdür. Ağaç fındığı, ayı fındığı, balkan fındığı, kaya fındığı adları, gökbulak fındığı, budağan fındığı gibi yaygın veya yöresel adlarıyla da tanınır. 16. yüzyılda Anadolu'dan Avusturya'ya mobilya üretimi amacıyla götürülmesinin ardından Türk fındığı adını almıştır. Ağacının bu özelliğinden dolayı değerli olması sebebiyle doğal habitatındaki dağılım bölgesinin küçük alanlarında korunma altına alınmış ve IUCN listesinde koruma altındaki türlere dahil edilmiştir.

Corylus avellana'nın (bayağı fındık) aksine ortalama 25-30 metre boya ve 50–60 cm gövde çapına sahiptir. Bazı istisnai durumlarda yaşına ve konumuna göre 170 cm gövde çapına da ulaşabilmektedir. Olgunlaştığı süre boyunca piramit şeklinden yavaş yavaş geniş tepeli bir şekil alır. Dış kabuğu yaş aldıkça gri tondan koyu gri tona dönerken, gövdesinde boylamasına kalın çatlaklar oluşmaya başlar. (Devamı...)

(Düzenle)


Askr ile Embla, İskandinav mitolojisine göre tanrılar tarafından yaratılan ilk iki insandır. İkili, 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen Şiirsel Edda ile 13. yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazılan Nesir Edda'da doğrulanır. Her iki kaynakta da üç tanrı (tanrılardan biri Odin'dir) Askr ve Embla'yı bulur ve ikiliye, çeşitli maddi ve manevi hediyeler verir. İki figürü açıklamak için bir dizi teori öne sürülmüştür ve popüler kültürde ikiliye zaman zaman atıfta bulunulur. Eski Norsçada askr, kelimenin tam anlamıyla "dişbudak ağacı" anlamına gelir. Embla'nın etimolojisi ise belirsiz olmakla birlikte anlamı için iki görüş ileri sürülür: İlki, "karaağaç (elm)" anlamına gelir ve *Almilōn kelimesinin önce almr ("elm"), sonrasında ise *Elm-la şeklinde türemesiyle bu anlama ulaşılmıştır. İkinci görüş ise "asma"dır ve bu anlama, Yunancadaki ἄμπελος (ampelos) kelimesiyle ilişkili olabilecek ve "asma, tropik sarmaşık" anlamı taşıyan *Ambilō aracılığıyla ulaşılmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


"The One with Ross's Wedding", Amerikan televizyon durum komedisi Friends'in (1994-2004), toplamdaki 96. ve 97. bölümü ve 4. sezon finali olan iki kısımlık bölümdür. İlk olarak 7 Mayıs 1998'de NBC'de yayınlanan bölümde Ross Geller (David Schwimmer), Monica Geller (Courteney Cox), Joey Tribbiani (Matt LeBlanc), Chandler Bing (Matthew Perry) ve daha sonradan Rachel Green (Jennifer Aniston); Emily Waltham (Helen Baxendale) ve Ross'un Londra'daki düğünleri için İngiltere'ye uçarlar. Ross ve Emily'nin evlilik sözleri, Ross'un Emily'i eşi olarak kabul ederken yanlışlıkla Emily yerine Rachel'ın ismini söyleyerek "I, Ross, take thee Rachel" ("Ben, Ross, Rachel'ı [eşim olarak] kabul ediyorum") demesi üzerine bozulmuştur. Evlendirme memuru, Ross'un yanlışlıkla Rachel'ın adını söylemesinin ardından Emily'e nikâha devam edip etmemesi gerektiğini sorsa da bölüm, beşinci sezonun yayınlanmasıyla sona erecek bir belirsizlikle sona erer. (Devamı...)

(Düzenle)


Robinson Kemeri, bir zamanlar Tapınak Tepesi'nin güneybatı köşesinde duran geniş bir taş kemer tarafından taşınan anıtsal merdivene verilen addır. MÖ 1. yüzyılın sonunda Hirodes tarafından başlatılan İkinci Tapınağın genişletilmesi çalışmaları kapsamında inşa edilmiştir. Son bulgulara göre ölümünden 20 yıl sonrasına kadar tamamlanmamış olduğuna işaret etmektedir. Büyük taş açıklığı, Tapınak Tepesi'nin istinat duvarları ile birlikte inşa edilmiştir. Antik Kudüs'ün Aşağı Pazar bölgesinden ve Tyropoeon caddesi üzerinden dağın kordonundaki Kraliyet Stoa kompleksine olan ulaşımı sağlamıştır. Üst geçit, tamamlanmasından yaklaşık 10-20 yıl sonra, ilk Yahudi-Romalı isyanı sırasında yıkıldı. Adını, 1838'de kalıntılarını tespit eden İncil bilgini Edward Robinson'dan almıştır. Robinson, bulgularını, Josephus'un Yahudilerin Eski Eserleri ve Yahudi Savaşı'nda açıklanan bir köprüyle bağlantısını çizdiği, kendisini tanımlayıcı çalışmalarından biri olan "Filistin'deki İncil Araştırmaları"'nda yayımladı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Walking on Air", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Katy Perry'nin 2013'te yayımlanan dördüncü stüdyo albümü Prism'ın dördüncü şarkısıdır. 30 Eylül 2013'te "Dark Horse"un ardından albümün ikinci tanıtım single'ı olarak Capitol Records tarafından yayımlandı. Prism'in ilk tanıtım single'ını seçmek için hayranlara yönelik yapılan Pepsi destekli ankette "Dark Horse"la birlikte yarıştı. CeCe Peniston ile Crystal Waters'ın çalışmalarından esinlenilerek oluşturulduğu belirtilen "Walking on Air", deep house tarzında olup 90'ların Eurodans ritimlerinden gelen etkiler içermektedir. "Walking on Air", piyasaya sürüldükten sonra müzik eleştirmenlerinden genellikle olumlu geri dönüşler aldı. Bazıları şarkının çekiciliğini vurguladı, ancak beste hakkında kararsız kaldı. İnternet üzerinden da yayımlanan şarkı, 34 numaraya yükseldiği ABD Billboard Hot 100 listesi dahil olmak üzere çeşitli ülkelerin listelerine giriş yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


Belarus devlet sembolleri (BelarusçaГосударственная символика Республики Беларусь), Belarus Anayasası tarafından belirlenmiş Belarus'u temsil eden devlet sembolleridir. Bu semboller Belarus arması, Belarus bayrağı ve Belarus marşıdır. Arma; altın sarısı renkli güneş ışınlarının üzerine yerleştirilmiş yeşil renkli Belarus haritası, haritanın altında yer alan güneşin Avrasya topraklarının gösterildiği dünya haritasıyla kapatılmış tasarımı ile sağ ve sol taraflarda kırmızı ve yeşil renkte kurdelenin sarılı olduğu buğday başağı figürlerinden oluşur. Soldaki başaklarda yonca, sağdakilerde ise ise keten resmedilmiştir. Üstte tam ortada kızıl yıldız sembolü, altta ise Beyaz Rusça "Рэспублiка Беларусь" (TürkçeBelarus Cumhuriyeti) yazısı bulunur. (Devamı...)

(Düzenle)


"Stupid in Love", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2009 çıkışlı dördüncü stüdyo albümü Rated R'dan bir şarkıdır. Shaffer Smith, Mikkel S. Eriksen ve Tor Erik Hermansen tarafından yazılıp bestelenen şarkının yapımcılığını Eriksen ile Hermansen'in oluşturduğu StarGate yaparken, Ne-Yo da yardımcı yapımcı olarak görev aldı. Şarkı, Rihanna ve erkek arkadaşı Chris Brown'ın 8 Şubat 2009'da gerçekleştirilen 2009 Grammy Ödülleri gecesindeki kavgasından iki gün önce yazıldı. Sözlerinde artık bozulan bir ilişkinin konu edilmesini Ne-Yo "önsezi" olarak yorumladı.

Pop ve R&B tarzında bir power balad olan "Stupid in Love"ın müziği; parmak şıklatmaları, minör piyano tuşları ve piyano riffleri ile yapılmıştır. Sözler, kötü niyetli ve kendisini aldatan erkek arkadaşı olan bir kadının kaçması gerektiğini anlaması etrafında gelişir. (Devamı...)

(Düzenle)


Hande Maxi, Türk şarkıcı Hande Yener'in ikinci extended play (EP) albümüdür. 8 Eylül 2006'da Erol Köse Production etiketiyle satışa sunulmuştur. House müzik ritimleri içerir, şarkıcının müzikal anlamda tarz değişikliği yaptığı Apayrı (2006) albümünden sonra satışa sunulan ilk çalışmasıdır. Prodüktörlüğünü Hande Yener yapmıştır. Erdem Kınay albümdeki şarkıların prodüktörüdür, aynı zamanda beste, kayıt ve miks görevlerini de üstlemiştir. Toplam altı şarkıdan oluşur.

Müzik eleştirmenlerinden karışık geri dönüşler alan Hande Maxi; "Biraz Özgürlük", "Deri Eldiven" ve "Heey Çocuk" adlarındaki üç şarkının yanı sıra, Apayrı albümündeki Alper Narman ile Fettah Can'ın yazdığı "Kelepçe", Ertuğ Ergin'in yazdığı "Kim Bilebilir Aşkı" ve "Yola Devam" şarkılarının yeni sürümlerini içerir. EP'nin ilk klibi için "Kim Bilebilir Aşkı" şarkısının yeni sürümü seçildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Girne Kapısı, Lefkoşa surlarında yer alan bir kapıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan kapı; şehrin kuzeye, dolayısıyla Girne'ye ulaşımını sağlamaktaydı. 1567 yılında inşa edilmiş olup, Venediklilerin yaptığı üç kapıdan biridir. 1821 yılında Osmanlılar tarafından tadilattan geçirilmiştir. 1931 yılında her iki yanındaki surlar yıkılarak motorlu araçlar için yol açılmıştır. Günümüzde Lefkoşa Turizm Enformasyon Ofisi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Kapının batısında Cephane Burcu, doğusunda ise Musalla Burcu bulunmaktadır. Kapının önünde ise Mustafa Kemal Atatürk'ün bir heykeli bulunur. Bu heykel 29 Ekim 1963 tarihinde açılmıştır. Bu ikisinin arasına iki büyük top yerleştirilmiştir. Bu toplar 1790 yılında, Büyük Britanya kralı III. George tarafından Napolyon Savaşları sırasında kullanılmak üzere yapılmış, sonradan Osmanlılar tarafından satın alınmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Sustuysam, Türk şarkıcı Ayşe Hatun Önal'ın ilk stüdyo albümüdür. 17 Nisan 2008'de Sony BMG Türkiye ve Epic Records tarafından yayımlandı. Mankenliği bırakarak 2003 sonunda çıkardığı Sonunda adlı EP ile müzik kariyerine adım atan Önal, bu çalışmasının ardından birkaç yılını yeni albümünü hazırlamak için harcadı. Tamamladığı ilk albümü beğenmeyip yayımlamaktan vazgeçince çalışmalara yeniden başladı, daha önceden albüm anlaşması yaptığı Universal Müzik'in iflas etmesi yüzünden bir dönemini de yeni bir plak şirketi aramakla geçirdi. Ayrıca depresyona girdi ve bir mali kriz atlattı. Bu sebeplerden dolayı ilk stüdyo albümünün çıkış süresi uzadı. Bir elektro house albümü olan Sustuysam'daki tüm şarkıların sözlerini Ayşe Hatun Önal yazdı ve yarısını tek başına, yarısını Erdem Kınay ile birlikte besteledi. Bazı şarkı sözlerinde toplumsal eleştirilere yer verirken bazılarında kendisiyle dalga geçti. (Devamı...)

(Düzenle)


Sinek kuşu veya kolibri, sinek kuşugiller (Trochilidae) familyasını oluşturan küçük kuş türlerinin ortak adıdır. Havada asılı kalıp kanatlarını çok hızlı çırparak durabilmeleriyle tanınırlar. Türüne bağlı olarak saniyede 15 ila 80 kez kanat çırpabilirler.

Havada asılı kalmalarının yanı sıra, geriye doğru ve dikey olarak uçabilirler ve çiçeklerin nektarlarını ince gagalarıyla emerken sabit konumda kalabilirler. Kanatlarını hızlıca çırpmaları, insanın ağzı kapalıyken ses çıkartmaya çalışmasına benzer bir ses oluşturur. Bu yüzden İngilizce'de "hummingbird" (hımlayan kuş) ismini almıştır. Sinek kuşları, başta kırmızı çiçeklerinki olmak üzere birçok çiçek özüne ilgi duyarlar. Genelde çiçek nektarlarından beslenirler ve özellikle dar ağızlı çiçeklerin polenlerini taşımakta önemli rol oynarlar. Birçok sinek kuşu özellikle yavrularını beslerken böcek de yer. Karayip Adaları'nda yaşayan arı sinek kuşu (Mellisuga helenae), 1,8 gram ağırlığıyla dünyanın en küçük kuşu sayılır. (Devamı...)

(Düzenle)


Anavatan Çağırıyor (Rusça: Родина-мать зовёт - Rodina-mat' zovyot), Volgograd'daki Mamayev Kurganı tepesinde bulunan ve Stalingrad Muharebesi anısına inşa edilen heykeldir. Tasarımı heykeltıraş Yevgeni Vuçetiç ve inşaat mühendisi Nikolay Nikitin tarafından yapılan heykel, 1967 yılında açılışı gerçekleştirildiğinde dünyanın en büyük heykeli idi. Günümüzde ise, dünyadaki en büyük kadın heykeli ve en büyük din dışı konuyu kapsayan heykel konumundadır.

Anavatan Çağırıyor, elinde kılıçla arkasındakileri düşmana karşı savaşmaya çağıran bir kadın figürüdür. Yapımında 5.500 ton beton ve 2.400 ton metal kullanılan heykelin ana yüksekliği 85 metre, ağırlığı yaklaşık 8.000 tondur. 1949 yılında Berlin'de inşa edilen Sovyet Savaş Anıtı ve 1979 yılında Magnitogorsk'ta inşa edilen Geri Cephe Anıtı ile birlikte triptik üçlemesinin bir parçasıdır. Bu üç heykel de savaş kılıcı taşıyan insan tasviridir. (Devamı...)

(Düzenle)


Ben Bazen, Türk şarkıcı Simge'nin ilk stüdyo albümüdür. 1 Haziran 2018'de Doğan Music Company tarafından yayımlandı. Oryantal bir tarzı olan "Miş Miş" (2015) şarkısıyla Türkiye'de liste başı olarak şöhretini artıran Simge, daha sonra yayımladığı düşük tempolu "Yankı" (2016) şarkısıyla müzikal tarzını "Miş Miş"ten daha farklı bir yere konumlandırdı ve gelecekteki ilk albümünün tarzına dair ipuçları vermeye başladı. Dört yılda hazırlanan albümünün yapımcılığını Ozan Bayraşa ile birlikte üstlendi ve şarkılarda Bayraşa dahil olmak üzere Alper Narman, Ersay Üner, Onurr ve Sezen Aksu gibi isimlerle çalıştı. Genel anlamda bir dans-pop albümü olan Ben Bazen aynı zamanda deep house, R&B, rock, trap ve türkü gibi çeşitli müzik tarzlarından da beslendi. Simge'nin genelinde bir hikâye oluşturmaya çalıştığı albümde şarkı sözleri aşkı anlatan bir kadına yer verdi ve bu kadın kimi şarkılarda pes etmediğinden, kimisinde ise yaşadığı yerin bunalımından kaçmak istediğinden bahsetti. (Devamı...)

(Düzenle)


Julius Schreck (13 Temmuz 1898, Münih - 16 Mayıs 1936, Münih), ilk üst düzey Nazi görevlilerinden biri, Adolf Hitler'in şoförü ve yakın sırdaşı olan Alman askerdir. Münih'te doğan Schreck, I. Dünya Savaşı'nda görev yaptı ve savaşın sona ermesinin ardından sağcı yarı askerî örgütlere katıldı. 1920'de Nazi Partisi üyesi oldu ve Hitler ile yakın bir arkadaşlık kurdu. Schreck, Sturmabteilung (TürkçeTaarruz Bölüğü; SA) kurucu üyelerinden biriydi ve birimin geliştirilmesinde de etkin rol üstlendi. 1925'te, ilk Schutzstaffel (TürkçeKoruma Timi; SS) biriminin lideri oldu. Bunun akabinde, bir süreliğine Hitler'in şoförü olarak görev aldı. 1936'da menenjite yakalandı ve aynı yılın 16 Mayıs günü, 37 yaşında öldü. Hitler, Schreck için birçok seçkin Nazi'nin de katıldığı bir devlet cenaze töreni düzenledi ve törende, Schreck anısına bir konuşma gerçekleştirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Today Was a Fairytale", Amerikalı country pop şarkıcısı ve söz yazarı Taylor Swift'in şarkısıdır. Şarkının sözleri yazılırken Swift'e yapımcısı Nathan Chapman yardımcı oldu. Şarkı 19 Ocak 2010 tarihinde Big Machine Records etiketiyle, Swift'tin de rol aldığı Sevgililer Günü filminin soundtrack albümünün bir teklisi olarak yayımlandı. "Today Was a Fairytale" pop müzik türünde bir şarkıdır.

Şarkı yayımlanmasının ardından eleştirmenlerden genel olarak pozitif yönde yorumlar aldı, hatta pek çoğu "Today Was a Fairytale"in filmin soundtrack'indeki en iyi şarkı olduğunu söyledi. Şarkı üç ülkenin müzik listelerinde ilk onda yer aldı ve iyi bir ticari başarı elde etti. "Today Was a Fairytale" Taylor Swift'in Kanada'da bir numara olan ilk şarkısıdır. Ayrıca şarkı Birleşik Devletler Billboard Hot 100 listesinde iki numaraya kadar yükseldi ve böylece Swift'in bu listedeki en başarılı şarkılarından biri oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Köpek (Canis lupus familiaris), köpekgiller (Canidae) familyasına mensup, görünüş ve büyüklükleri farklı 400'den fazla ırkı olan, etçil, memeli bir hayvandır. Bozkurtun (C. lupus) alt türlerinden biri olan köpek, tilki ve çakallarla da akrabadır. Kedilerle birlikte dünyanın en geniş coğrafyaya yayılan ve en çok beslenen iki evcil hayvanından biridir. 2001 yılı tahminlerine göre dünyada 400 milyondan fazla köpek vardır.

Köpekler 12 binyıldan daha uzun bir süreden beri insanoğlunun av partneri, koruyucusu ve arkadaşı olagelmiştir. Değişik ihtiyaçlara göre farklı köpek türlerinin evrimleşmesinde insanoğlunun önemli rolü olmuştur. İlk köpekler keskin görme ve koku duyusuna sahip avcı köpekleriydi. İnsanlar, ilk tanışmalarından bu yana köpeklerin çeşitli yararlı özelliklerini genetik mühendisliğin en ilkel formlarıyla ön plana çıkartmış ve farklı köpek türlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Beren ve Lúthien'in Hikâyesi, J. R. R. Tolkien'in birçok eserinde bahsedilen, ölümlü insan Beren ile ölümsüz elf bakiresi Lúthien'in aşkı ve maceraları ile ilgili hikâyedir. Orta Dünya'nın ilk çağında, Tolkien'in en ünlü eseri Yüzüklerin Efendisi kitabının geçtiği dönemden yaklaşık 6500 yıl önce geçer. Tolkien, hikâyenin birçok farklı versiyonunu yazmıştır, en son versiyon Silmarillion'da yer almaktadır. Ayrıca Yüzüklerin Efendisi'nde de Beren ve Lúthien'den bahsedilmektedir. Tolkien, Beren ve Lúthien'in hikâyesinin Silmarillion'un ana hikâyesi olduğunu söylemiştir. Hikayenin ilk versiyonu olan the Tale of Tinúviel (Tinúviel'in Hikâyesi), 1917 yılında Kayıp Masallar Kitabı'na dahil olarak yazılmıştır. 1920'li yıllar boyunca Tolkien hikâyeyi yeniden şekillendirip The Lay of Leithian (Leithian Türküsü) adında bir epik şiire dönüştürmüştür. Tolkien 1931'de bu şiir/öykü üzerindeki çalışmalarını bırakmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Friedrich Nietzsche (15 Ekim 184425 Ağustos 1900), Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve bestecidir.

Din, ahlak, modern kültür, felsefe ve bilim üzerine metafor, ironi ve aforizma dolu bir üslupla eleştirel yazılar yazmıştır. Nietzsche'nin kilit fikirlerini Apollon-Dionysos ikiliği, perspektivizm, güç istenci, "Tanrının ölümü", üstinsan ve bengi dönüş oluşturur. Felsefesinin merkezini oluşturan şey, kişinin coşkun enerjisini sömüren her türlü öğretinin, toplumsal olarak ne kadar geçerli olursa olsun sorgulanarak "hayatın evetlenmesi"dir. Hakikatin değeri ve nesnelliği üzerine yürüttüğü kökten sorgulaması, geniş çaplı yorumların odağını oluşturur ve etkisi özellikle kıta felsefesi geleneğinde varoluşçuluk, postmodernizm ve postyapısalcılık da dahil olmak üzere devam etmektedir. Nietzsche kariyerine felsefeye dönmeden önce klasik filolog (Yunan ve Roma metin eleştirmeni) olarak başladı. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 25 Nisan 2024, Perşembe ; saat 14.36 UTC